Grécko – Česko 1:0 (kon.)
koniec
Grécko
1:0 (0:0)
Česko
cz Sobota 30.05.2020, 14:00 • Estádio do Dragão, Porto • Mistrovství Evropy 2004 • Semifinále
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.
     
    Vítám tu všechny fotbalové milovníky! V našem historickém okénku se tento týden zaměřujeme na zápasy EURA 2004, v němž zanechal český národní tým pod vedením trenéra Karla Brücknera skvělý dojem. Mužstvo, které se prezentovalo krásným ofenzivním fotbalem, čekalo v semifinále turnaje Řecko. To tehdy sázelo na zcela opačnou taktiku – beton německého kouče Otta Rehhagela.
     
    Česko

    Po neúspěchu v baráži o MS 2002 v Japonsku a Jižní Koreji proti Belgii skončil u národního týmu Josef Chovanec, jehož nahradil dosavadní kouč jednadvacítky Karel Brückner. Ten postavil základ kádru právě na hráčích, kteří mu prošli u Lvíčat pod rukama, na šampionátu v roce 2000 získali stříbro a v roce 2002 již pod vedením Miroslava Beránka pak dokonce zlato. Z těchto výběrů se do reprezentačního áčka postupně posunuli hráči jako Petr Čech, Tomáš Ujfaluši, David Rozehnal, Marek Jankulovski, Zdeněk Grygera či Milan Baroš. Jednadvacítku navíc v podstatě přeskočil Tomáš Rosický. Zbytek mužstva pak tvořili již zkušení fotbalisté. Pavel Nedvěd válel v dresu Juventusu, Vladimír Šmicer působil v Liverpoolu, kde byl jeho spoluhráčem již zmíněný Baroš, Karel Poborský se vrátil po štacích v Manchesteru United, Benfice a Laziu zpět do Česka, kde ve svých 32 letech táhl pražskou Spartu. Kanonýr Jan Koller zase střílel góly za Borussii Dortmund, kde vytvořil sehrané duo s Rosickým. Základní sestavu si pak Karel Brückner nedokázal představit bez defenzivního štítu Ajaxu Tomáše Galáska.

    V kvalifikaci byli Češi nasazeni do skupiny 3 v níž měli být jejich hlavními soupeři o postup Nizozemci a zlobit ještě mohli Rakušané. V osmi zápasech nakonec ztratili jen dva body po remíze 1:1 v Nizozemsku, kde v 68. minutě srovnal Jan Koller. 10. září roku 2003 si to pak obě reprezentace rozdaly o první místo ve skupině, které znamenalo přímý postup na šampionát. Utkání hodně ovlivnilo vyloučení Edgara Davidse už ve 13. minutě. Navíc následovala penalta, kterou proměnil Jan Koller a ještě v prvním poločase zvýšil na 2:0 svým typický lobem přes vybíhajícího gólmana van der Sara Karel Poborský. Holanďané se nevzdali a po hodině hry snížili zásluhou Van der Vaarta, ale v samotném závěru zakončil brejk do otevřené obrany Milan Baroš, jenž obešel vyběhnutého brankáře a zakončil do prázdné brány. Závěrečný zápas ve vídeňském Prateru, kam dorazilo velké množství českých fanoušků, kteří viděli výhru 3:2, byl už jen sladkou tečkou za kvalifikací.

    Úvod roku 2004, který byl věnován přípravě na šampionát, se českým hráčům úplně nevydařil. Po remíze 2:2 v Itálii přišly porážky 1:2 v Irsku a 0:1 na Letné s Japonskem. To však bylo pro hráče dostatečné varování a v rámci závěrečného kempu na začátku června už dokázali porazit 3:1 Bulharsko a v generálce v Teplicích 2:0 Estonsko.

    Nominace Česka na ME 2004:

    Brankáři: Petr Čech (Rennes), Jaromír Blažek (Sparta), Antonín Kinský (Saturn Ramenskoje)

    Obránci: Zdeněk Grygera (Ajax), Pavel Mareš (Zenit Petrohrad), René Bolf (Baník Ostrava), Marek Jankulovski (Udinese), Martin Jiránek (Reggina), Tomáš Hübschman (Sparta), Tomáš Ujfaluši (Hamburg), David Rozehnal (Club Brugge)

    Záložníci: Tomáš Galásek (Ajax), Karel Poborský (Sparta), Tomáš Rosický (Dortmund), Pavel Nedvěd (Juventus), Štěpán Vachoušek (Marseille), Roman Týce (Mnichov 1860), Jaroslav Plašil (Monako)

    Útočníci: Vladimír Šmicer (Liverpool), Jan Koller (Dortmund), Vratislav Lokvenc (Kaiserslautern), Milan Baroš (Liverpool), Marek Heinz (Baník Ostrava)
     
    Řecko

    Fotbalisté Řecka nejeli na šampionát s velkými ambicemi. Vždyť to pro ně byla teprve druhá účast na ME a celkově třetí na velkém turnaji (MS 1994). Jak to však nakonec dopadlo, všichni víme...

    Německý kouč Otto Rehhagel v bráně spoléhal na „šedého vlka“ Antoniose Nikopolidise. V obraně tehdy dominovali Traianos Dellas z AS Řím či Giourkas Seitaridis z Panathinaikosu. V záložní řadě se Řekové opírali o zkušeného kapitána Theodorose Zagorakise z AFK Atnéhy nebo šikulu z milánského Interu Giorgose Karagounise. O góly se pak měli starat Angelos Charisteas z Werderu Brémy či Demis Nikolaidis z Atlética Madrid.

    Od začátku šampionátu se Řekové opírali o pevnou obranu, z níž vyráželi do rychlých brejků a hrozili také ze standardních situací. Hned na úvod turnaje dokonale zaskočili domácí Portugalsko, nad kterým zvítězili 2:1. Na zásahy Karagounise a Basinase už příliš pozdě odpověděl tehdejší portugalský benjamínek jménem Cristiano Ronaldo. Poté Řecko získalo bod za remízu 1:1 se Španělskem, když ve druhém dějství srovnával Charisteas. V závěrečném duelu ve skupině sice Řekové podlehli 1:2 Rusku (snižoval Vryzas), ale jelikož Španělsko nedokázalo bodovat proti Portugalsku, tak i to na postup dále stačilo. Ve čtvrtfinále pak Rehhagelův tým šokoval úřadující evropské šampióny z Francie, které vyřadil jediným zásahem Charisteas.

    Nominace Řecka na ME 2004:

    Brankáři: Antonios Nikopolidis (Panathinaikos), Konstantinos Chalkias (Panathinaikos), Fanis Katergiannakis (Olympiacos)

    Obránci: Giourkas Seitaridis (Panathinaikos), Stylianos Venetidis (Olympiacos), Nikos Dabizas (Leicester), Traianos Dellas (AS Řím), Takis Fyssas (Benfica), Giannis Goumas (Panathinaikos), Michalis Kapsis (AEK Athény)

    Záložníci: Angelos Basinas (Panathinaikos), Theodoros Zagorakis (AEK Athény), Stelios Giannakopoulos (Bolton), Vassilios Tsiartas (AEK Athény), Pantelis Kafes (Olympiacos), Georgios Georgiadis (Olympiacos), Giorgos Karagounis (Inter Milán), Kostas Katsouranis (AEK Athény), Vassilis Lakis (AEK Athény)

    Útočníci: Angelos Charisteas (Werder Brémy), Demis Nikolaidis (Atlético Madrid), Zisis Vryzas (Fiorentina), Dimitrios Papadopoulos (Panathinaikos)
     
    Na šampionát odjeli čeští fotbalisté v roli černého koně turnaje. V úvodním zápase se ale trápili s outsiderem z Lotyšska, které dokonce vedlo a až v závěrečné dvacetiminutovce duel svými zásahy otočili Milan Baroš a střídající Marek Heinz.

    Následoval dnes již kultovní duel proti Nizozemsku. Oba týmy totiž fanouškům na stadionu v Aveiru nabídly asi nejkvalitnější zápas turnaje. Oranjes, v jejichž dresu zářil mladičký Arjen Robben, začali výborně a v 19. minutě vedli 2:0, ovšem pak přišel velký český obrat. Ve 23. minutě snížil po Barošově akci Jan Koller a to nejlepší si pak Brücknerovi svěřenci opět schovali na posledních dvacet minut. Nejprve totiž po sklepnutí od Kollera srovnal Milan Baroš a v 88. minutě dovršil po Poborského přihrávce před odkrytou bránu senzační obrat Vladimír Šmicer.

    Do závěrečného utkání ve skupině proti Německu už Česko nastupovalo s jistotou postupu a šanci tak dostali náhradníci. I ti ale dokázali soupeře, který musel vyhrát, porazit 2:1 a zavřít tak fotbalovému gigantovi cestu do čtvrtfinále. Na úvodní zásah Ballacka odpověděl po půlhodině hry krásnou ranou z přímého kopu Marek Heinz a v 77. minutě rozhodl Milan Baroš, který tentokrát do utkání naskočil z lavičky.

    Ve čtvrtfinále se proti Česku postavili nevyzpytatelní Dánové. Po opatrné první půli však čeští hráči rozehráli po změně stran koncert, který vyvrcholil třemi góly. O ty se postarali Jan Koller a Milan Baroš, jenž se prosadil hned dvakrát. Nadšení čeští fanoušci se tak těšili na semifinále a papírově slabší Řeky...
     
    Utkání bude řídit známý italský rozhodčí Pierluigi Collina. Na toho český fotbal moc dobré vzpomínky nemá. Stačí si vzpomenout na utkání národního týmu proti domácímu Nizozemsku na EURU 2000, kde v závěru odpískal proti našim fotbalistům velmi přísnou penaltu, ze které Oranjes rozhodli o výhře 1:0.
     
    Úvodní sestavy:

    Řecko: Nikopolidis – Seitaridis, Katsuranis, Kapsis, Dellas, Fyssas – Charisteas, Zagorakis, Basinas, J. Karagounis – Vryzas.
    Náhradníci: Chalkias, Katergiannakis – Venetidis, Dabizas, Sarriegi, Tsiartas, Giannakopoulos, Kafes, Georgiadis, Lakis, Nikolaidis, Papadopoulos.

    Česko: Čech – Grygera, Bolf, Ujfaluši, Jankulovski – Poborský, Galásek, Rosický, Nedvěd – Baroš, Koller.
    Náhradníci: Blažek, Kinský – Mareš, Jiránek, Hübschman, Rozehnal, Šmicer, Vachoušek, Týce, Plašil, Lokvenc, Heinz.

    Rozhodčí: Collina – Ivaldi, Pisacreta (ITA).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Utkání rozehráli v modrém hrající Řekové. Jejich úvodní nákop byl ale odvrácen Jankulovským do autu.
     
    2
    Řekové brání české útočníky osobně. Dokonce do fotbalu vrátili i systém hry s liberem, od kterého většina fotbalového světa již před lety upustila.
     
    3
    O Milana Baroše se staral velmi pečlivě Giourkas Seitaridis. Útočník Liverpoolu byl faulován a český tým tak zůstane u míče.
     
    3
    První velká česká příležitost! Jan Koller sklepl dlouhý nákop hlavou proti noze Tomáše Rosického, který z nějakých 20 metrů napálil břevno Nikopolidisovy brány.
    3. Tomáš Rosický pálil po sklepnutí Kollera do břevna.
     
    4
    Jan Koller sice ve vzduchu předčil Kapsise, ale podle sudího Pierluigiho Colliny si český dlouhán pomohl faulem. Rozehrávat tak bude Řecko.
     
    5
    Teď je hra poměrně rozháraná. Pád Zisise Vryzase byl podle Colliny nezaviněný a hrát tak může český výběr.
     
    5
    Baroš předal před šestnáctkou míč Pavlovi Nedvědovi. Ten se pokusil prostřelit les tří bránících hráčů, ovšem jeho pokus byl sražen na rohový kop.
     
    6
    Ten byl rozehrán nakrátko. Následně centroval Nedvěd a odražený míč sebral Marek Jankulovski, který si ho stáhl na levou stranu šestnáctky, odkud tvrdou ranou na bližší tyč prověřil Antoniose Nikopolidise. Brankář s vizáží herce George Clooneyho si pokus českého krajního beka pohlídal a vyrazil balón na roh.
    6. Tvrdé zakončení Jankulovského vyrazil na roh řecký gólman.
     
    6
    I další rohový kop byl zahrán nakrátko, tentokrát bez efektu. Nic velkého pak nepřinesl ani centr Jankulovského.
     
    7
    Řekové teď zajímavě kombinovali na své útočné polovině. Nakonec přišel centr Angelose Basinase, který propadl až k Charisteasovi, ovšem útočník německých Brém následně nedokázal sklepnout balón někomu ze spoluhráčů.
     
    9
    Na půlce byl faulován Baroš. Díky jeho práci může český tým rozehrávat.
     
    9
    Rosického kolmice byla pro Poborského příliš dlouhá. Hráč pražské Sparty mu přesto za úmysl gestem poděkoval.
     
    10
    Z poměrně velké dálky zkusil vypálit Giorgos Karagounis. Jeho pokus byl tečován a míč doplachtil do rukavic Petra Čecha.
     
    12
    Pavel Nedvěd na levé straně nedokázal obejít svého strážce Kostase Katsouranise. Ten balón odehrál do autu.
     
    13
    Řekové to zkusili dlouhým nákopem, který prodloužil Angelos Charisteas až za brankovou čáru. Rozehrávat tak bude brankář Čech.
     
    14
    Ve viditelném ofsajdu se ocitl Zisis Vryzas. Pomezní rozhodčí to viděl a okamžitě mával praporkem.
     
    14
    Řekové se pomalu osmělují. Pronikajícího Karagounise sundal René Bolf a řečtí fotbalisté tak mají k dispozici standardní situaci. A z těch dokáží být nebezpeční. Je to spíše pozice pro centr…
     
    15
    Karagounis to nakonec zkusil přímo. Střela ale byla sražena a míč se lehce snesl do náruče Petra Čecha.
     
    16
    Tomáš Rosický se nadechl k velkému sólu. Škoda, že se nepokusil z hranice šestnáctky vystřelit. Šel ještě dál a nakonec je z toho jen rohový kop.
     
    18
    Řekové zatím ukazují, že jsou výborně organizovaným týmem. Do jejich šestnáctky se čeští hráči dostávají jen velmi složitě.
     
    19
    Každý český ofenzivní hráč má svého osobního strážce. Milan Baroš se musí vypořádat se Seitaridisem, který ho nyní nepustil k případnému zakončení.
     
    19
    Grygerův centr z hloubi pole našel hlavu Jana Kolera, který míč prodloužil směrem na bránu. Vypadalo to hodně nenápadně, ale balón nakonec zaťukal o břevno Nikopolidisovy brány!
     
    21
    Podobně hledal Kollera i Karel Poborský. Tentokrát z toho ale byl jen útočný faul českého obra.
     
    22
    Marek Jankulovski s přehledem ubránil řeckého útočníka Charistease. Bude se kopat od české brány.
     
    22
    Dlouhá přihrávka opět hledala Charistease. Tentokrát se o něj dobře postaral Tomáš Ujfaluši.
     
    23
    Milan Baroš byl na pravé straně stažen k zemi Giourkasem Seitaridisem. Ten za to dostal žlutou kartu. Baroš navíc vybojoval pro náš tým výhodnou standardní situaci.
     
    24
    Zahrával ji Karel Poborský. Ten poslal před bránu prudký míč, který Řekové dokázali odvrátit.
     
    26
    Po nadějném úvodu čeští hráči marně hledají cesty, jak proniknout pozornou defenzivou Řecka. Míč je více na našich kopačkách, ale to je tak vše.
     
    26
    Tradiční spolupráci Koller – Baroš zastavil Seitaridis, jenž zatím českého rychlíka výborně brání. Bude z toho roh.
     
    27
    Čeští fotbalisté z rohového kopu žádnou příležitost nevytěžili.
     
    28
    Řekové se nadechli k postupnému útoku. Z levé strany nakonec centroval Karagounis, ovšem situaci si pohlídala stoperská dvojice Bolf- Ujfaluši.
     
    29
    Tohle už bylo od Řecka velmi nebezpečné! Z levé strany poslal před bránu přízemní centr Takis Fyssas a těsně před nabíhajícím Vryzasem tečoval balón do bezpečí Petr Čech!
    29. Nepříjemný centr Fyssase musel vyrážet do bezpečí Čech.
     
    30
    Následně se Řekové pokusili zatopit české obraně dlouhým autem, ovšem svěřenci kouče Karla Brücknera si poradili. Čeští hráči poté vyrazili do rychlého brejku, Nedvěd však nahrával Kollerovi, který byl v ofsajdu.
     
    32
    Hráči Řecka se po opatrnějším úvodu osmělili a v posledních minutách minimálně srovnali hru. Teď už delší dobu kombinují na útočné polovině.
     
    32
    Čeští hráči však mohou mít prostor na rychlé protiútoky. Do řecké obrany se rozběhl Pavel Nedvěd, který si to namířil rovnou k bráně. Přesilu protihráčů však přeci jen neobehrál a volný míč před ním lapil Nikopolidis.
     
    33
    Tohle byla dobrá šance! Centrovaný míč hledal Pavla Nedvěda, který se k němu přes protihráče nedostal, ovšem balón následně propadl až k Markovi Jankulovskému, jenž ho pravačkou pohotově napálil k levé tyči. Nikopolidis se tam však dostal včas a vytěsnil střelu českého zadáka mimo svou svatyni! Na zemi mezitím zůstává ležet Pavel Nedvěd, se kterým to nevypadá úplně dobře…
    33. Jankulovského šance a také situace, při které se zranil Pavel Nedvěd.
     
    34
    Nedvěd má zřejmě problém s kolenem, které si zranil při náběhu na zmíněný centr. Na nosítkách byl odnesen za postranní čáru, kde je v péči lékařů.
     
    35
    Český tým tak zatím pokračuje v deseti. Roh Poborského směřoval na zadní tyč, kde Koller sklepával balón pod sebe. Grygera vracel před bránu, ovšem merunu nikdo netečoval a Nikopolidis měl tedy snadnou práci.
     
    36
    Pavel Nedvěd se vrátí na hřiště. Už se hlásí do hry u postranní čáry a čeští fanoušci ho vyvolávají.
     
    37
    Milan Baroš u postranní čáry fauloval Katsouranise. Řekové budou rozehrávat standardku z pravé strany.
     
    39
    Centr Basinase odvrátil hlavou Jan Koller. Ten je i při obranných standardkách velmi platným hráčem. Pavel Nedvěd bohužel viditelně kulhá a zdá se, že to s jeho zraněným kolenem nepůjde…
     
    39
    Dobrou defenzivní práci odvedl René Bolf. Po jeho zákroku se bude kopat od české brány.
     
    40
    Pavel Nedvěd opravdu musí opustit trávník. Český kapitán je viditelně velmi smutný, možná tam jsou i slzy. Nahrazuje ho Vladimír Šmicer.
     
    41
    Nedvěd sedí na střídačce s hlavou v dlaních. Je zřejmé, jak ho mrzí, že už svým spoluhráčům nemůže v boji o postup do finále šampionátu pomoci.
     
    43
    Česká kombinace momentálně drhne. S nákopy na Kollera řecká obrana počítá a dokáže si tyto situace dobře hlídat.
     
    44
    Jankulovski zkusil zaskočit Nikopolidise, který byl tak dva metry od brankové čáry, dalekonosným lobem. Myšlenka dobrá, ale míč se přeci jen snesl nad břevno.
     
    45
    nedorozumění v české defenzivě. Petr Čech šel ven z brány a čekal, že mu Zdeněk Grygera nahraje hlavou míč. Obránce Ajaxu ho však odehrál do zámezí a daroval Řekům roh.
     
    45
    Ti z něj ale nic nevytěžili. První poločas pomalu spěje ke svému konci.
     
    45+1
    Sudí Collina nastaví první poločas o minutu. Galásek zastavil taktickým faulem na půlce Karagounise. Obešlo se to bez karty.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Po prvním poločase semifinále EURA 2004 hrají čeští fotbalisté s Řeckem bez gólů. Naši fotbalisté začali dobře, ovšem z úvodního tlaku vytěžili jen střelu Rosického do břevna a ránu Jankulovského, kterou vyrazil brankář Nikopolidis. Poté se už čeští hráči proti precizní defenzivě soupeře prosazovali složitě. Za zmínku snad stojí jen další zakončení Jankulovského, které opět zneškodnil gólman Řecka. Při této situaci se navíc nešťastně zranil kapitán Pavel Nedvěd, který se ještě zkoušel vrátit na hřiště, ale nakonec se musel nechat vystřídat Vladimírem Šmicerem.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Do první české akce ve druhé půli se hnal Milan Baroš, který si ale při zpracování míče pomohl rukou.
     
    47
    Vladimír Šmicer byl faulován Basinasem. Češi rozehrávají ještě z vlastní poloviny.
     
    47
    Vysokými míči to zatím nejde. Kollera výtečně předskakuje jeho osobní strážce Michalis Kapsis. Na turnaji velmi produktivní čeští útočníci to dnes mají hodně těžké.
     
    48
    Vladimír Šmicer dobře vybojoval míč a na levé straně postupoval dopředu. Celou akci ale i kvůli malé podpoře spoluhráčů musel zpomalit a nakonec z toho nic nebezpečného nevzniklo.
     
    49
    Tomáš Galásek musel zezadu faulovat unikajícího Charistease a dostal za to žlutou kartu.
     
    49
    Basinasovu standardku odvrátil Koller ke Giorgosovi Karagounisovi, kterému ale střela z první vůbec nesedla a Čech v naší bráně mohl zůstat naprosto v klidu.
     
    50
    Milan Baroš se neprosadil v souboji se Seitaridisem. Český útočník reklamuje loket v obličeji, ale rozehrávat budou Řekové.
     
    51
    Na hranici šestnáctky si dělal prostor Karagounis. Ten vyprodukoval takovou polostřelu – polopřihrávku a před dobíhajícím Zisisem Vryzasem musel lapit míč Čech.
     
    53
    Karagounis tvrdě zajel do Zdeňka Grygery. Trenér Brückner požaduje udělení žluté karty, ovšem sudí Collina ji z kapsičky nevytáhl.
     
    54
    Útočný faul byl odpískán Janu Kollerovi. Ten musí být, stejně jako Baroš, péčí řeckých obránců už frustrován.
     
    55
    Rozběhnutého Seitaridise nabral na vidle Vladimír Šmicer, který za svůj skluz obdržel žlutou kartu.
     
    56
    Řecké standardky rozehrává Angelos Basinas. Jeho centr ale skončil v podstatě na prvním bránícím hráči.
     
    56
    Následně se řítil dopředu Milan Baroš, jehož zezadu skosil právě Basinas. Proč řecký záložník nedostal žlutou kartu, je mi záhadou. Diví se i Karel Brückner.
     
    57
    Přímý kop ze 30 metrů zahrával Karel Poborský. Jeho střela minula pravou tyč z pohledu Nikopolidise.
     
    57
    Kapsis si počínal nedovoleně v souboji s Janem Kollerem. Další standardka pro český národní tým…
     
    58
    Tentokrát to zkusil Jankulovski, jenž ale neprostřelil řecký obranný blok.
     
    59
    Jankulovski rozběhl Vladimíra Šmicera a už se zdálo, že se český fotbalista zbaví Kapsise. Ten mu však na poslední chvíli míč vypíchl a zabránil tak možné velké šanci!
     
    59
    Následoval rohový kop. Na zadní tyči se k míči těsně nedostali Baroš s Kollerem. Češi se snad nadechují k náporu.
     
    60
    Jan Koller vpředu podržel míč tak, jak to u něj známe. Počkal si na náběh Tomáše Rosického, kterému balón vrátil, ovšem jeho spoluhráč z Borussie Dortmund bránu z 20 metrů netrefil.
     
    61
    Karagounis narážel na levé straně Fyssasovi. Toho však pokryl Zdeněk Grygera, jenž tak přerušil řeckou akci.
     
    63
    Řekové teď drží balón na své útočné polovině a to se líbí jejich fanouškům, kteří mají v hledišti početní převahu. Slyšet ale jsou i čeští příznivci.
     
    64
    Standardní situace Řeků. Basinasův centr Petr Čech nezkrotil a na zadní tyči mohl hlavičkovat Takis Fyssas. Balón se od něj odrazil bezpečně vedle české brány.
     
    64
    Řekové ožívají. Na levé straně si udělal prostor Zizis Vryzas a jeho centr musel vyrážet do bezpečí Čech.
     
    65
    Podle očekávání je to takticky vedené utkání. Řekové navazují na svou hru z předchozích zápasů. Je velmi těžké se proti nim v útoku prosadit.
     
    66
    Čeští hráči ztratili míč ve středu hřiště a útočit tak mohou Řekové.
     
    67
    Po faulu na Vryzase budou Řekové zahrávat standardní situaci z poměrně zajímavé vzdálenosti.
     
    67
    Zahrával ji Karagounis. Jeho centr našel Zizise Vryzase, který hlavičkoval do středu brány. Petr Čech tak neměl problém se zákrokem.
     
    68
    Čeští hráči v posledních minutách působí mírně rozhozeně. Jako by moc nevěděli, co hrát.
     
    69
    Konečně nějaká akce českého výběru. Karel Poborský se dostal už v pokutovém území k míči a zkoušel Nikopolidise lobovat. Balón však poslal jen za bránu.
     
    70
    Grygerův centr prodloužil Poborský na Kollera. Ten se snažil ještě sklepávat na spoluhráče z druhé vlny, ale to obrana soupeře přečetla.
     
    70
    Angelos Charisteas spíše z nešikovnosti než úmyslně podrazil Tomáše Ujfalušiho. Dostal za to žlutou kartu.
     
    71
    Před námi je posledních dvacet minut normální hrací doby. Gól stále nepadl. Český nároďák si ve druhé půli zatím nevytvořil jedinou šanci.
     
    72
    Střídání v týmu Řecko: ze hřiště odchází Angelos Basinas, přichází Stelios Giannakopoulos.
     
    73
    Milan Baroš to napravo vzal přes tři hráče a nakonec si vynutil faul Theodorose Zagorakise. Uvidíme, co bude z této standardní situace…
     
    74
    Jankulovského levačka zahrála míč do prvního bránícího hráče. Odražený balón pak poslal přímo do rukavic brankáře Nikopolidise Rosický.
     
    76
    Rohový kop Řecka. Stelios Giannakopoulos balón nacentroval na hlavu Vryzase, který mířil nad břevno.
     
    77
    Na levé straně postupoval dopředu Vladimír Šmicer. Přes protihráče však nedostal míč do pokutového území.
     
    78
    Na zemi se ocitl Kostas Katsouranis. Ten je v péči lékařského týmu Řecka.
     
    79
    Řecký záložník je v pořádku a může se vrátit do hry.
     
    80
    Hra v průběhu druhé půle ztratila na tempu. Je hodně kouskována a to více vyhovuje Řecku.
     
    80
    První šance Česka ve druhém poločase! Parádní narážečku s Tomášem Rosickým zakončoval ranou zpoza šestnáctky Jan Koller, který po zemi zamířil těsně vedle levé tyče! Kdyby to Dino trefil, byl by český tým už hodně blízko finále s domácím Portugalskem.
    80. Po spolupráci s Rosickým střílel těsně mimo Koller.
     
    82
    Vladimír Šmicer byl v souboji o míč faulován Katsouranisem. Možnost standardní situace pro Česko.
     
    82
    Zahrával ji Jankulovski. Jeho centr si stáhl ze vzduchu Nikopolidis.
     
    83
    Jankulovsky centroval z levé strany na zadní tyč, kterou zavíral Poborský. Karel chtěl hlavou zřejmě ještě vracet před bránu Kollerovi, ovšem ten to měl k balónu příliš daleko.
     
    83
    Ou, to je škoda! Rosický vypíchl ve středu hřiště míč Dellasovi a Poborský z první poslal kolmici rozběhnutému Milanovi Barošovi. Ten se uvolnil až do střelecké pozice, ale pak pálil těsně vedle stejné tyče jako před pár minutami Koller!
     
    85
    Poslední minuty přeci jen přinesly náznak českého tlaku a také dvě dobré příležitosti. U postranní čáry se navíc pomalu chystá do hry Marek Heinz.
     
    87
    Galásek nakopl z první míč dopředu, kde tušil Baroše. Ten ale nedokázal uniknout bránícím hráčům.
     
    87
    Giorgos Karagounis fauloval Šmicera, ale žlutou kartu dostal zřejmě až za následné průpovídky. Během zápasu totiž diskutoval často a Collinovi už asi došla trpělivost.
     
    88
    Poborský se snažil po standardní situaci najít Kollera, ale ten byl opět dobře střežen.
     
    89
    Baroš se snažil obejít Seitaridise a po kontaktu s ním spadl. Faul se v tomto případě nepíská.
     
    90
    Koller byl faulován na půlce. Míč pro český tým.
     
    90
    Jankulovského centr odklidil před Kollerem do autu Kapsis. Sudí Collina prodlouží základní hrací dobu o dvě minuty…
     
    90+1
    Traianos Dellas držel v pokutovém území za rukáv Jana Kollera. Ten se díval po sudím Collinovi, jenž ale nereaguje.
     
    90+2
    Teď jsme si oddechli! Po průniku a následném centru Giannakopoulose moc nescházelo, aby se dostal k hlavičce z nebezpečné pozice Kostas Katsouranis!
     
    90+2
    Druhý poločas skončil.
     
    Ani druhá půle nepřinesla gól a druhého finalistu EURA 2004 tak stále neznáme. Na gólové šance českého týmu se po změně stran čekalo dlouho. Postup na kopačkách nakonec měli Jan Koller s Milanem Barošem, ovšem oba útočníci českého týmu ve svých příležitostech mířili těsně vedle levé tyče. Pokračovat se bude prodloužením, které se hraje podle pravidla tzv. stříbrného gólu. To znamená, že pokud by jeden z týmů vyhrál jeho první dějství, tak druhé by se už nehrálo.
     
    91
    Začal první poločas prodloužení.
     
    91
    Střídání v týmu Řecko: ze hřiště odchází Zisis Vryzas, přichází Vassilios Tsiartas.
     
    91
    Milan Baroš svou ranou z voleje protáhl Nikopolidise, ale vzrušení bylo nakonec zbytečné. Sudí Collina už před tím hru přerušil.
     
    93
    Ujfaluši hrál pod tlakem balón do rohového praporku. Nakonec z toho bude autové vhazování.
     
    93
    Od pravé lajny mohl odcentrovat Giorgos Karagounis, ovšem míč dolétl do rukavic brankáře Čecha.
     
    94
    šance Řeků v utkání! Charisteas vyhrál hlavu pro Steliose Giannakopoulose, který ale hlavičkou nepřekonal vybíhajícího Čecha! Ten situaci výborně vyhodnotil a podržel náš tým!
    94. Giannakopoulos hlavou nepřekonal vybíhajícího Čecha.
     
    95
    Tsiartas zahrál roh na bližší tyč, kde byla česká obrana připravena.
     
    95
    Giannakopoulos se před bránou málem dostal do další šance! Na poslední chvíli zasáhli bránící hráči, kteří mu balón sebrali.
     
    96
    Angelos Charisteas zakončoval do Čecha z ofsajdové pozice. Zdá se, že Řekové mají v prodloužení více sil!
     
    97
    Milan Baroš se nalevo dobře uvolnil a také jeho centr na zadní tyč měl dobré parametry. Jan Koller ale nepřehlavičkoval dnes výtečně hrajícího Kapsise. Je z toho jen roh.
     
    98
    Milan Baroš byl faulován Seitaridisem. Je tu možnost ohrozit řeckou bránu ze standardky…
     
    98
    Rozehrával ji Poborský, který míč poslal jen do náruče Nikopolidise…
     
    99
    O Giannakopoulose se u postranní čáry postaral Jankulovski. Řecko bude vhazovat.
     
    100
    Překopávaná od obou brankářů. Ti si vyměnili pozdravy prostřednictvím dlouhých výkopů
     
    102
    Dlouhý nákop hledal Charistease. Před ním míč sebral vybíhající Petr Čech.
     
    102
    Milan Baroš fauloval na polovině hřiště Fyssase a dostal za to žlutou kartu.
     
    103
    V prodloužení jsou Řekové nebezpečnější! Po Barošově faulu se ujal rozehrávky Tsiartas, který přesným centrem našel hlavu Traianose Dellase. Česko zachránil reflexivním zákrokem Čech!
    103. Dellas mohl po standardce skórovat, v tom mu zabránil zákrok Čecha.
     
    103
    Řekům byl tentokrát odmáván ofsajd. První část prodloužení pomalu spěje ke svému závěru.
     
    104
    Šmicer se na půlce zřejmě dotkl míče rukou a rozehrávat tak budou Řekové.
     
    105
    Ujfaluši odehrál míč před nabíhajícím Charisteasem na rohový kop. Ten bude asi posledním úkazem, který v této části prodloužení uvidíme…
     
    105+1
    Řecko právě vstřelilo branku!
    No to snad ne! Řekové dávají gól, na který už čeští fotbalisté s největší pravděpodobností nebudou mít šanci odpovědět! Vassilios Tsiartas poslal od rohového praporku centr na bližší tyč, kde se prosadil k hlavičce stoper AS Řím TRAIANOS DELLAS a Petr Čech i se svými spoluhráči jen zkoprněle sledoval, jak míč končí za jeho zády. Tohle je pro tuto partu krutý konec turnaje…
    105+1. Traianos DELLAS - 1:0
     
    105+1
    Utkání skončilo..
     
    Krutý konec měl český finálový sen! Tým, který v Portugalsku předváděl skvělé výkony, totiž zastavili svou defenzivní taktikou Řekové. Čeští fotbalisté nedokázali, kromě nadějného začátku, dostat soupeře pod výraznější tlak a jejich hru pak negativně ovlivnilo i vynucené odstoupení Pavla Nedvěda v závěru první půle. Po změně stran to dlouho byl spíše boj a směrem dopředu trápení. Až v závěru řádné hrací doby měli dobré příležitosti Baroš s Kollerem, ovšem oba čeští útočníci pálili do podobného místa těsně vedle. V prodloužení se zdálo, že má Řecko již více sil a v závěru jeho prvního dějství ukončil působení našeho mužstva na turnaji Traianos Dellas
     
    Na finálový zápas šampionátu mezi Portugalskem a Řeckem zavzpomínáme v našem nedělním historickém okénku. Já se s Vámi loučím a někdy se těším zase na počtenou! (16:03:31)

    Martin Augustin

    Góly: 105+1. Dellas

    Karty:   23. Seitaridis (GRE), 87. Karagounis (GRE) – 49. Galásek (CZE), 55. Šmicer (CZE)


    Grécko: Nikopolidis – Seitaridis, Katsuranis, Kapsis, Dellas, Fyssas – Charisteas, Zagorakis, Basinas (72. Giannakopoulos), J. Karagounis – Vryzas (91. Tsiartas)
    Náhradníci: Chalkias, Katergiannakis – Venetidis, Dabizas, Sarriegi, Tsiartas, Giannakopoulos, Kafes, Georgiadis, Lakis, Nikolaidis, Papadopoulos.

    Česko: Čech – Grygera, Bolf, Ujfaluši, Jankulovski – Poborský, Galásek, Rosický, Nedvěd (40. Šmicer) – Baroš, Koller.
    Náhradníci: Blažek, Kinský – Mareš, Jiránek, Hübschman, Rozehnal, Šmicer, Vachoušek, Týce, Plašil, Lokvenc, Heinz.

    Rozhodca: Collina – Ivaldi, Pisacreta (ITA)

    Diváci: 42 449