Ali – Frazier Ali (K.O.)
K.O.
M. Ali – J. Frazier

Ali

cz Utorok 21.04.2020, 17:30 • Araneta Coliseum, Quezon City, Metropolitní oblast Manila (Filipíny) • Ťažká váha
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:30.
     
    Zbystřit by měli všichni fanoušci bojových sportů, seriál historických online přenosů poprvé zavítá do prostoru boxerského ringu a přiblíží průběh podle mnohých toho nejslavnějšího a největšího souboje v rukavicích v dějinách. Uzavření trilogie duelů mezi Muhammadem Alim a Joem Frazierem bylo naplánováno na 1. října 1975 na Filipíny, neboli na exotickou neutrální půdu, jak bylo v té době velmi populární.
     
    Historie soubojů Ali – Frazier

    K prvnímu duelu došlo 8. března 1971 v Madison Square Garden v New Yorku a oba do něj šli jako neporažení. Pro Aliho se jednalo o třetí zápas po nucené přestávce, Fraziera v roli mistra světa čekala již druhá obhajoba titulu. Již během příprav získalo utkání přízvisko "Zápas století" a Alimu tentokrát nepomohla ani jeho tradiční předzápasová psychologická válka. V posledních 5 kolech získal Frazier převahu a na začátku 15. kola se Ali poprvé, jak se později ukázalo, také naposledy, v profikariéře ocitl na zemi. Frazier vyhrál na body a udržel titul mistra světa.

    K odvetě došlo 24. ledna 1974 opět v Madison Square Garden a překvapivě nešlo o titulový zápas. Frazier totiž mistrovský pás ztratil o rok dříve v souboji s Georgem Foremanem. V jedné z předzápasových televizních debat se Ali s Frazierem dostali dokonce do fyzického konfliktu a bylo zřejmé, že duel bude vyhrocený již od začátku. Ali již ve druhém kole zápas málem ukončil, Fraziera zachránil rozhodčí Tony Perez chybným ukončením kola o 25 sekund dříve. Smokin' Joe se dokázach o přestávce vzchopit natolik, že vydržel až do konce 12kolového střetu i přes Aliho trvalé porušování pravidel v podobě chytání zezadu za krk, což rozhodčí přecházel. Ali nakonec jasně vyhrál na body.
     
    Muhammad Ali

    Narodil se jako Cassius Clay 17. ledna 1942 v Louisville v Kentucky a boxovat začal v 12 letech. Již na střední škole se stal hvězdou amatérského boxu a ještě jako teenager vyhrál zlatou medaili na olympijských hrách v Římě 1960 v polotěžké váze. Okamžitě poté přestoupil k profesionálům, navíc do těžké váhy, a již za 3,5 roku se stal poprvé v kariéře mistrem světa po neočekávaném vítězství nad Sonnym Listonem. Krátce po tomto vítězství veřejně přiznal konvertování k islámu a změnil si jméno na Muhammad Ali. Titul držel až do roku 1967, kdy mu byla odňata boxerská licence kvůli odmítnutí vojenské služby ve Vietnamu. Po dlouhých soudních sporech se mohl po 3 letech k boxu vrátit a po dvou vítězstvích ho čekal první souboj s Joe Frazierem, kterého neuznával za právoplatného mistra světa a přesto s ním poprvé mezi profesionály prohrál. Cestu zpátky do boje o titul zkomplikovala porážka od Kena Nortona v roce 1973, který Alimu během souboje zlomil čelist. Ali sice ještě téhož roku poněkud kontroverzním bodovým rozhodnutím vyhrál odvetu, ale do zápasu o titul ho dostalo až jasné vítězství v druhém střetnutí s Frazierem. Na konci října 1974 se dočkal a ačkoliv se mu opět nedávalo příliš šancí, v hlavním městě Zairu (dnes DR Kongo) Kinshase skvělou taktikou dokonale unavil a knockoutoval tehdejšího mistra světa George Foremana v zápase, který vešel do dějin pod názvem "The Rumble in the Jungle", česky "Rachot v džungli". Ali se stal podruhé v kariéře mistrem světa. Následovaly tři klidné a bezvýznamné obhajoby, jedna z nich však později měla netušený kulturní dopad. To v tu chvíli ještě nikdo nevěděl. Až čtvrtá obhajoba je zkouškou z kategorie nejtěžších – uzavření trilogie s Joem Frazierem.
     
    Joe Frazier

    Narodil se 12. ledna 1944 v Beaufortu v Jižní Karolíně a dlouho těžce pracoval na rodinné farmě. S boxem začal až v 18 letech a již o 2 roky později vyhrál zlatou medaili v těžké váze na olympiských hrách v Tokiu 1964! Po sehnání mecenáše přestoupil další léto k profesionálům a jeho hvězda rychle stoupala. Prvních 10 utkání vyhrál knockoutem nejpozději ve 3. kole. Přesto se do souboje o titul dostal až ve svém 25. zápase profikariéry. Ještě před ním protestoval proti neochotě úřadů vrátit boxerskou licenci Muhammadu Alimu. Ani komplikace s tím spojené mu nezabránily v drtivém vítězství nad Jimmym Ellisem TKO po 4 kolech a stal se mistrem světa organizace WBA. Titul dokázal 4x úspěšně obhájit, suverénně nejtěžší zkouškou byla již zmíněná první bitva s Alim. Až v lednu 1973 v jamajském Kingstonu ve svém 30. zápase mezi profesionály překvapivě podlehl již ve 2. kole nové hvězdě těžké váhy Georgi Foremanovi. O rok později prohrál podruhé, opět jasně, ale až na body, v odvetě s Alim, ale nevzdal se a dvěma dalšími vítězstvími se dostal do pozice prvního vyzývatele, aby se mohl potřetí utkat s Muhammadem Alim, tentokrát opět o mistrovské pásy.
     
    Významnou roli ve výběru místa konání sehrál filipínský prezident Ferdinand Marcos, který investoval velký objem financí, aby udržel zápas v aglomeraci Manily. Chtěl upozornit na Filipíny jako na zemi velkého národa, ačkoliv v ní již 3 roky platilo stanné právo. Volba padla na Araneta Coliseum v Quezon City, tehdejším oficiálním hlavním městě Filipín, které dnes tvoří jednu z mnoha součástí manilské aglomerace. Hala byla jen a pouze pro účely tohoto boxerského souboje přejmenována na Philippine Coliseum a její oficiální kapacita na box byla kolem 16 000 diváků.
     
    Dlouho trvalo, než se obě strany shodly na jménu rozhodčího. Ani jedné se totiž nezamlouval styl vedení posledního vzájemného souboje v podání Tonyho Pereze. Nakonec bylo pořadatelům doporučeno, aby vybrali rozhodčího z příslušníků svého národa. Promotér Don King sice protestoval, neveřil, že obecně malí Filipínci budou schopni duel ukočírovat, ale nebylo mu to nic platné. Do pozice ringového rozhodčího byl vybrán 40letý Carlos Padilla Jr., syn známého filipínského herce a sám také poměrně úspěšný herec, který ale přesedlal na jinou kariéru, když ta filmová začala upadat. Nyní se měl stát známým po celém světě.
     
    V Manile se blíží desátá hodina večer, stále je velké teplo a v neuvěřitelně natřískané hale zároveň také hodně vysoká vlhkost vzduchu. Boxery čeká mimořádně vyčerpávající prostředí.
     
    A už je to tu! Diváci v hale i u televizních přijímačů po celém světě se dočkali! Vyzývatel, tj. Joe Frazeir, právě přichází do ringu!
    Příchod Fraziera
     
    A nyní již přichází úřadující mistr světa těžké váhy, kterého čeká čtvrtá obhajoba od doby, kdy před necelým rokem knockoutoval George Foremana! Muhammad Ali je překvapen, když se z hlediště ozvalo i bučení.
    Příchod Aliho
     
    Právě je představována trofej pro vítěze a Muhammad Ali ukazuje jeden ze svých pověstných psychologických tahů, kterými se snaží deprimovat soupeře.
    Představení trofeje a Aliho výstup
     
    Ring se pomalu vyprazdňuje, nejočekávanější boxerský zápas roku 1975 může začít!
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    0:30
    Ali si drží Fraziera ve středu ringu mimo dosah a sám využívá svých delších paží.
    První údery Muhammada Aliho
     
    1:00
    Frazier se snaží v předklonu útočit na spodek.
     
    1:30
    Ali stále určuje děj prvního kola, Foremana si k sobě příliš nepouští a výborným pohybem diktuje tempo.
     
    2:10
    Frazier dostal Aliho do lan a uštědřil mu několik ran na spodek.
     
    2:45
    Senzační Aliho sekvence v závěru úvodního kola, kterou nenechal nikoho na pochybách, kdo bude u bodových rozhodčích první dějství brát.
    Zavěr kola Ali ukradl pro sebe
     
    03:00
    1. kolo skončilo.
     
    03:01
    2. kolo začalo.
     
    3:30
    Také do druhého kola vstoupil Ali lépe, ačkoliv je poprvé napomínán za držení Fraziera za týl.
     
    4:00
    Frazier se ve středu ringu stále nemůže dostat soupeři na tělo.
     
    4:30
    Skvělé kombo Aliho ve středu ringu, Frazier takto nemůže dlouho vydržet.
    Ali vládne středu ringu
     
    5:00
    Ali se stále snaží držet protivníka na distanc nataženou přední rukou.
     
    5:30
    Ali si na chvíli odpočinul v provazech a nechal Fraziera dát pár úderů na spodek a do bloku.
     
    5:50
    V samotném závěru kola Frazier sebral odvahu a dal obhájci titulu v provazech několik tvrdých ran.
     
    06:00
    2. kolo skončilo.
     
    06:01
    3. kolo začalo.
     
    6:30
    Ali pokračuje s taktikou natažené přední ruky a čekání na příležitost.
     
    7:00
    Několik tvrdých úderů z levé ruky Aliho, ale také Frazier se začíná konečně osmělovat.
     
    7:30
    Ali v provazech provokuje soupeře, aby se nebál a šel do něj! Vypadá to na opakování úspěšné taktiky z Kinshasy, kde Ali ve zdánlivé defenzívě v provazech Foremana vyloženě utahal!
    Ali mění taktiku a provokuje
     
    8:00
    Ano, je to tak. Ali vyčkává, nechá se mlátit do krytu a vyráží do protiútoků.
     
    8:40
    Publikum ve varu, dění v ringu nyní připomíná hospodskou rvačku bez krytí!
    Přestřelka v poslední minutě kola
     
    09:00
    3. kolo skončilo.
     
    09:01
    4. kolo začalo.
     
    9:20
    No to je divoký začátek kola! Pokračuje se tak, jak třetí kolo skončilo.
    Přestřelka na začátku 4. kola
     
    10:00
    Ali už je opět uklizen do rohu, pohupuje se v provazech a nechává Fraziera bláznit.
     
    10:30
    Po chvilce ve středu šampión znovu couvá do provazů a čeká.
    Aliho lanová taktika
     
    11:00
    Frazier jako zběsilý buší na spodek, Ali obča kontruje údery pouze na hlavu.
     
    11:30
    Několik tvrdých ran z obou rukavic nyní zasáhlo Frazierovu hlavu.
    Ali má tvrdé protiútoky
     
    12:00
    4. kolo skončilo.
     
    Ali se o přestávce po 4. kole cítí dobře a hecuje publikum, aby mu fandilo.
     
    12:01
    5. kolo začalo.
     
    12:40
    Ostrá výměna názorů ve středu ringu, oba borci si řekli své. Samozřejmě pěstmi.
    Začátek 5. kola ve středu ringu
     
    13:10
    A obhájce už znovu vyčkává v provazech.
     
    13:30
    Frazier začíná tvrdě zasahovat i pravou rukou.
    Frazier v tomto kole proniká Aliho obranou
     
    14:00
    Ali v protiútocích často míjí a jak nechvává ruce dole, dává Frazierovi šanci zasahovat.
    Aliho protiútoky často míjí
     
    14:40
    Frazier se přes větší aktivitu posledních minut zdá na konci pátého kola čerstvější.
     
    15:00
    5. kolo skončilo.
     
    15:01
    6. kolo začalo.
     
    15:15
    Brutální levý hák Fraziera, jeho nejsilnější zbraň!
    Frazier tvrdě zasahuje levým hákem
     
    15:30
    A další hák, který poslal Aliho do provazů! Tyto dva údery by většinu borců poslaly na zem, ale Ali stojí!
    Další fantastický úder Fraziera
     
    16:00
    Přesto je obhájce titulu viditelně otřesen a jeho pohyby jsou pomalejší.
     
    16:30
    Frazier se toho snaží využít a buší do Aliho v provazech jako do pytle.
    Frazier jede hlava nehlava
     
    17:00
    Ali projevil malou aktivitu, ale Frazier v tomto kole vládne.
     
    17:30
    Ali si pomáhá držením soupeře za týl, rozhodčí mu ale ruku rychle sráží dolů.
    Poslední sekundy 6. kola v rohu
     
    18:00
    6. kolo skončilo.
     
    Věřím tomu, že proti téměř všem boxerům by Frazier v tomto kole ukončil zápas. Ali to ale ustál. Neskutečné.
     
    18:01
    7. kolo začalo.
     
    18:20
    Ali na začátku kola tancoval v ringu, aby poté chytil tvrdou ránu z pravačky Fraziera.
    Ostrá pravá Fraziera
     
    19:00
    Po minutě ve středu se Ali znovu uchyluje do provazů.
     
    19:30
    Ale jen na chvíli. Vypadá to, že začíná reagovat na naléhání svého rohu, aby byl častěji v prostoru.
     
    20:10
    Ano, je to tak. Má to teď zhruba půl na půl mezi provazy a prostorem.
    Ali se začíná více pohybovat
     
    20:40
    Frazier je ale i v tomto kole aktivnějším a lepším boxerem, přesto se musí mít stále na pozoru.
     
    21:00
    7. kolo skončilo.
     
    Zpomalený záběr o přestávce ukázal, že někdy v průběhu kola schytal Frazier v rohu šílený zvedák, ale prakticky to s ním nehlo.
     
    21:01
    8. kolo začalo.
     
    21:40
    Ali se probudil a na začátku osmého kola přebírá aktivitu! Ale jakým způsobem!
    Perfektní začátek Aliho v 8. kole
     
    22:00
    Neskutečná první minuta Aliho, který jako by byl pokropený živou vodou! Rozhodně jeho nejlepší minuta v zápase! Frazier drží.
    Ali drtí Fraziera
     
    22:50
    Ali to ale asi trochu přehnal a dochází mu trochu dech. Znovu jen stojí v rohu a odpočívá za neustálého bušení Fraziera, hlavně na spodek.
     
    23:30
    Obhájce stále ve stejném rohu, Frazier se unavuje, ale nevypadá to, že by to k něčemu bylo.
    Unavený Ali se snaží odpočívat v rohu, Frazier hledá skuliny
     
    23:55
    Více než minutu prostál Ali na stejném místě, schytal mnoho ran, ale vypadá to, že Frazier se hlavně unavil.
     
    24:00
    8. kolo skončilo.
     
    24:01
    9. kolo začalo.
     
    24:30
    Únava je znát na obou boxerech. Vedro, vysoká vlhkost a dosavadní dění si vybírají daň.
     
    25:00
    Ali měl obrovské štěstí, že Frazier tento levý hák minul.
     
    25:30
    Fyzicky nesmírně náročné kolo, Ali dlouho tancoval po ringu, teď si 10 sekund odpočinul v provazech.
     
    26:00
    Ali znovu na chvíli v rohu, ale Frazier zdaleka nebuší tolik, jako třeba v pátém kole.
     
    26:30
    Když pomineme minutý Frazierův hák, nic extra se v tomto kole neděje. Jen narůstá únava.
     
    27:00
    9. kolo skončilo.
     
    Ali si o přestávce o něčem povídá se svým rohem. Frazier potřebuje hlavně pořádně občerstvit.
     
    27:01
    10. kolo začalo.
     
    27:15
    Ali nastoupil do desátého kola ostře a uštědřil protivníkovi několik tvrdých ran na hlavu.
    Ostrý začátek 10. kola
     
    28:00
    Frazier pochopil, že teď se odpočívat nebude a zvyšuje aktivitu u provazů.
     
    28:30
    Dva klinče za sebou, rozhodčí sráží Aliho levou ruku z týlu Fraziera.
     
    29:00
    Ali znovu chvíli odpočívá v provazech.
     
    29:30
    Frazier se snaží projít skrz kryt Aliho a částečně se mu to daří.
    Frazier hledá díry v krytu
     
    29:59
    V tomto kole se boxovalo až do samotného konce, poslední údery padají s gongem.
     
    30:00
    10. kolo skončilo.
     
    Dvě třetiny zápasu jsou minulostí. U bodových to bude buď vyrovnané, nebo těsně pro Aliho.
     
    30:01
    11. kolo začalo.
     
    30:30
    Výborný začátek kola v podání šampióna, Frazier se nestíhá krýt.
    Skvělý začátek 11. kola pro Aliho
     
    30:50
    Ale i vyzývatel má stále dost sil a oplácí tvrdými ranami na spodek.
     
    31:30
    Ali je však v tomto kole viditelně lepší a začíná často zasahovat pravou rukou.
    Ali zasahuje pravou rukou
     
    32:00
    Ali klasicky odpočívá v rohu, Frazier do něj buší, ale nic z toho.
    Frazier se snaží bušit do čekajícího Aliho
     
    32:30
    Skvělá výměna názorů ve středu ringu!
     
    32:50
    Ali zbytek kola znovu odpočívá v provazech, ale Frazier už je unaven.
     
    33:00
    11. kolo skončilo.
     
    Zpomalené záběry ukazují drtivé zásahy Aliho v přestřelkách 11. kola.
     
    33:01
    12. kolo začalo.
     
    33:15
    Ali začal hodně zhurta a Frazierovi chvíli trvalo, než se probudil do 12. kola.
    Začátek 12. kola
     
    33:40
    Frazier se snaží útočit v předklonu na spodek, ale nyní už je viditelné, že Ali začíná být lepší.
     
    34:30
    Frazier má strašně oteklý obličej, přesto se nevzdává a pokračuje v útocích na spodek.
    Frazier to ještě nebalí
     
    35:00
    Ali ale často trefuje odkrytou hlavu.
    Aliho trefy
     
    35:30
    Další Aliho zásahy do hlavy soupeře.
     
    36:00
    12. kolo skončilo.
     
    Únava už je obrovská a na pohled to vypadá, že Frazier je na tom hůř. Otázkou je, co všechno Aliho břicho vydrží, než povolí.
     
    36:01
    13. kolo začalo.
     
    36:30
    Ali nadále pravidelně zasahuje Frazierovu hlavu, ten zatím marně hledá cestu k soupeři.
     
    37:00
    Našel ji klasicky v okamžiku chvilkového oddechu obhájce.
     
    37:10
    Ou, Ali se do toho opřel a Frazierovi létá hlava sem a tam! Skvělé kombo šampióna!
    Frazier pod obrovským tlakem Aliho
     
    37:30
    Ali pokračuje v devastaci soupeřova obličeje! Ten se snaží oplácet, ale často to nevyjde.
    Jedna rána za druhou do Frazierova obličeje
     
    38:00
    Publiku dochází, že Ali vládne a začíná ho mohutně podporovat.
     
    38:30
    Ali si v rohu znovu pomáhá držením za týl.
     
    38:59
    V posledních sekundách Frazier tvrdě zasáhl pravačkou, ale je to labutí píseň 13. kola.
    Frazierova labutí píseň
     
    39:00
    13. kolo skončilo.
     
    Pokud to neskončí předčasně, Ali pravděpodobně vyhraje na body. Frazier začíná odpadat.
     
    39:01
    14. kolo začalo.
     
    39:15
    Ali znovu začal ostře, aby nedal Frazierovi čas se rozkoukat.
     
    39:40
    Další tvrdé rány do hlavy Fraziera, který by chtěl, ale už to nejde.
     
    40:20
    Frazier uštědřil několik ran v rohu, ale proti ranám z prvních kol je to jen slabý odvar.
    Rozdíl v přesnosti a tvrdosti je patrný
     
    41:00
    Šílené kombo do hlavy Fraziera! Neskutečné, co ten chlap ustojí!
    Ali nastupuje
     
    41:30
    Ali pokračuje v drtivém tlaku, tento zápas je pravděpodobně rozhodnutý a jde jen o to, zda Frazier vydrží do konce!
    Frazier nemůže
     
    41:55
    Jasně nejlepší Aliho kolo v zápase se chýlí ke konci, Frazier se stále drží na nohou.
     
    42:00
    14. kolo skončilo.
     
    Publikum šílí, Ali vyloženě zapadl na svoji židli a zhluboka oddechuje. Sám toho musí mít dost, toto kolo stálo hodně sil.
     
    Pozor, zdá se, že jeden z Frazierových trenérů něco signalizuje rozhodčímu!
     
    Ano, je konec! Frazierův roh nechal ukončit zápas! Muhammad Ali vítězí technickým K.O. a počtvrté v řadě obhajuje titul mistra světa těžké váhy organizací WBA, WBC a časopisu The Ring!
    Frazierův roh to vzdává, Ali nemá sílu se radovat
     
    42:01
    15. kolo začalo.
     
    42:01
    Konec zápasu. Čistě podle pravidel se jedná o konec utkání na začátku 15. kola.
     
    Publikum bouří. Tuší, že bylo svědkem něčeho neskutečného. Obrovské bitvy, která přinesla mnoho úderů, jež by většinu boxerů poslalo na podlahu. Ali s Frazierem všechno ustáli a zapsali se do historie světového boxu.
     
    Ali měl lepší první dvě kola, ve kterých byl aktivnější a držel si Fraziera většinu doby od těla. Ve třetím kole však usoudil, že přišel čas na úspěšnou taktiku z rok starého "Rachotu v džungli" v Kinshase a začal trávit většinu doby jednotlivých kol pohupováním v provazech zabalený do krytu. Cílem bylo Fraziera vysílit, sem tam vystřelit do krátkého protiútoku a hlavně čekat. Ale nebyl s tím zdaleka tolik úspěšný. V pátém kole mu polevily ruce, Frazier začal trefovat údery na spodek i na hlavu. Šesté kolo bylo vyloženě v režii Fraziera, jenž na jeho začátku trefil dva brutální levé háky a otřesený Ali se snažil zbytek kola hlavně přežít. To se mu povedlo a sám nastoupil do osmého kola takovým způsobem, že Frazier minutu nevěděl, která bije. Přesto se ještě v témže kole do boje vrátil a poslední minutu vysíleného Aliho bil v provazech jako žito. Až v 11. kole se začalo utkání lámat. Ali stále více trefoval pravou rukou soupeřovu hlavu a vyzývatelovy snahy o odpovědi se stávaly stále více propagační. Ve 13. kole obhájce titulu několikrát velmi tvrdě trefil protivníka a v dalším dějství už ho vyloženě demoloval. Sám se neskutečně vysílil a nebylo jasné, jak by poslední kolo vypadalo, ale Frazierův roh o přestávce zápas ukončil, čímž přisoudil Alimu vítězství technickým K.O.
     
    Až mnohem později vyšlo najevo, že Frazier od roku 1965 téměř neviděl na levé oko následkem úrazu a celou svou profikariéru tuto skutečnost tajil, aby nepřišel o licenci. Je až neuvěřitelné, že se s takovým handicapem dokázal stát mistrem světa. V tomto utkání ho to ale limitovalo více než kdy jindy, jelikož pod neustálým návalem tvrdých úderů jeho obličej stále více opuchal a postupně na levé oko přestal vidět úplně. To bylo příčinou stále větších úspěchů Aliho z pravé ruky v pozdní fázi souboje.
     
    Sám Ali nakonec přiznal, že na konci 9. kola byl tak vysílený, že svému trenérovi řekl: "Ještě nikdy jsem nebyl tak blízko smrti." Po strhujícím vystoupení ve 13. a 14. kole padl o přestávce před závěrečným kolem na stoličku a nutil trenéry, aby začali stříhat tkaničky na rukavicích. Nevěřil, že má ještě nějakou sílu pokračovat. Osazenstvo jeho rohu ale odmítlo poslechnout a to se ukázalo jako rozhodující. Frazierův trenér Eddie Futch totiž po nakládačce v oněch dvou kolech byl dopředu rozhodnutý, že o přestávce duel ukončí, aby neriskoval něco horšího. Frazier mohutně protestoval, ale Futch nakonec prohlásil: "Nikdo nezapomene, co jsi tu dnes předvedl. Následně se zvedl a rozhodčímu řekl, že je konec. Frazier byl natolik zklamán, že už s Futchem nikdy později nepromluvil. Ali později prohlásil, že soupeři ukončili zápas jen o zlomky okamžiků dříve, než by tak učinil sám.
     
    V totálně našlapané a přeplněné hale sledovalo zápas 28 000 diváků. Další více než miliarda lidí po celém světě to viděla prostřednictvím satelitního televizního přenosu. Dalších 500 000 lidí si zaplatilo přístup na televizi HBO právě na tento zápas, což je DODNES nepřekonaným rekordem systému "pay-per-view" v oblasti boxu.
     
    Co následovalo? Ali se zúčastnil slavnostního banketu pro vítěze, ale na večeři za účasti filipínského prezidenta nedokázal udržet příbor a celý se chvěl. Stejně jako Frazier strávil týden po zápase v nemocnici, kde se oba dávali fyzicky do kupy.
     
    Joe Frazier se ještě pokusil udržet mezi nejlepšími v těžké váze, ale když v následujícím zápase podlehl Georgi Foremanovi v 5. kole, rozhodl se odejít do sportovního důchodu. V roce 1981 se pokusil o návrat, ale po porážce s průměrným Floydem Cummingsem to definitivně vzdal. Stal se trenérem a v Philadelphii dlouho vedl vlastní boxerskou tělocvičnu. Objevil se několikrát v seriálu Simpsonovi, ale také ještě v roce 1976, krátce po prvním odchodu do důchodu, zvěčnil sám sebe v oscarovém filmu Rocky. Zemřel v roce 2011 (tj. v 67 letech), pouhý měsíc poté, co mu byla diagnostikována rakovina jater.
    Jeho konečná profesionální boxerská bilance byla 32-4-1 (27 KO).
     
    Muhammad Ali, ač staršínaž Frazier, ještě úspěšně pokračoval v boxerské kariéře. Přesto i jeho začal postupně dohánět věk. Porazil další 4 soupeře, ačkoliv výrok rozhodčích při posledním vítězství většina diváků a odborníků nesla velmi nelibě. Domnívali se, že Ken Norton byl okraden o titul. Poté Ali oznámil, že box opouští, ale již za 9 měsíců byl zpátky v ringu. V únoru 1978 ale překvapivě nestačil na Leona Spinkse a mistrovský titul ztratil. Hned o 7 měsíců později, po mnohem lepší přípravě, získal pásy zpět a jako jediný boxer těžké váhy dokázal vybojovat pozici mistra světa potřetí. Titul již ale neobhajoval a znovu odešel do sportovního důchodu. Vzhledem ke špatnému hospodaření s penězi se ale ještě jednou vrátil ve snaze získat titul počtvté. Na Larryho Holmese ale už jednoduše nestačil a po 11 kolech byl duel zastaven. Po porážce hned v následujícím zápase Ali definitivně s boxováním skončil.
    V roce 1984 byla Alimu diagnostikována Parkinsonova choroba, přesto zůstával veřejně činný a dokonce se úastnil několika diplomatických misí za vlády prezidentů Reagana a Bushe st. V roce 1996 se mu dostalo pocty zapálit olympijský oheň na hrách v Atlantě. Později začal spolupracovat s Nadací Michaela J. Foxe pro Pariknsonovu chorobu. Jeho zdravotní stav se však stále více zhoršoval, až byl donucen se z veřejného dění úplně stáhnout. Zvládl se ještě zúčastnit pohřbu Fraziera a zahájení olympijských her v Londýně 2012, kde měl významnou roli při vyvěšování olympijské vlajky. Zemřel 3. června 2016 ve věku 74 let na septický šok.
    Jeho konečná profesionální boxerská bilance byla 56-5 (37 KO).
     
    Oba boxeři mají úzkou souvislost se slavným boxerským filmem Rocky Sylvestera Stalloneho. Jak již bylo zmíněno, Joe Frazier si v něm zahrál sám sebe. Film jako takový byl natočen na základě zápasu Muhammada Aliho s "boxerem z ulice" Chuckem Wepnerem 24. března 1975, který k úžasu všech trval celých 15 kol, než Ali vyhrál pár sekund před koncem technickým K.O.
     
    Samotný souboj z 1. října 1975 vešel do dějin pod názvem Thriller v Manile, v originálním znění Thrilla in Manila. (19:55:31)

    Libor Štěpán

    Muhammad Ali
    Prezývka: The Greatest
    Štát: USA
    Dátum narodenia: 17.01.1942
    Vek: 82 rokov
    Výška: 191 cm
    Hmotnosť: 101 kg
    Bilancia: 48–2

    Joe Frazier
    Prezývka: Smokin' Joe
    Štát: USA
    Dátum narodenia: 12.01.1944
    Vek: 80 rokov
    Výška: 182 cm
    Hmotnosť: 97 kg
    Bilancia: 32–2
    Carlos Padilla Jr.
    28 000
    Tituly ve hře
    Pás mistra světa těžké váhy organizace WBA
    Pás mistra světa těžké váhy organizace WBC
    Pás mistra světa těžké váhy časopisu The Ring
    Muhammad Ali
    přezdívka: The Greatest
    věk: 33 let
    výška: 191 cm
    váha: 101,8 kg
    styl: ortodoxní

    aktuální bilance: 48-2 (34 KO)

    aktuální pozice: úřadující mistr světa těžké váhy organizací WBA, WBC a časopisu The Ring
    Joe Frazier
    přezdívka: Smokin' Joe
    věk: 31 let
    výška: 182 cm
    váha: 97,7 kg
    styl: ortodoxní

    aktuální bilance: 32-2 (27 KO)

    aktuální pozice: první vyzývatel, bývalý mistr světa těžké váhy organizací WBA, WBC a časopisu The Ring