Tisková konference LFA před startem jara (kon.) | Tisková konference FK Jablonec (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference LFA před startem jarní části sezóny

cz Streda 12.02.2020, 10:00Tlačové konferencie
     
    Tisková konference je u konce, díky za pozornost. (10:56:42)
     
    Bárta o použití VAR: Neděláme to jinak než v Německu, ani nikde jinde. Protokol FIFA je jen jeden. Příkladem je sitauci v zápase České Budějovice – Slavia, kdy byl míč za brankovou čárou, ale gól nebyl uznán.
     
    Svoboda o televizním vysílání ligy: To je primárně otázka pro O2 TV, jestli někomu poskytne sublicenci nebo ne. Myslím si, že ale k žádným převratným změnám nedojde.
     
    Svoboda pokračuje: Chceme především zabránit tomu, aby si některý z týmů přišel první ligu jen vyzkoušet. Chceme donutit tyto týmy, aby postupem začaly pracovat i na vlastní infrastruktuře. Na druhou stranu je tu ale situace, kdy si ten daný tým zajistí sponzora, lepší podporu města, ale víme, že za rok se stadion postavit nedá. Proto jsme vložili možnost, že když se stadion začne fyzicky stavět, tak aby zde byla možnost hrát někde jinde ještě po dobu dvou let.
     
    Bárta o stavu stadionu týmů z druhé ligy: Licenci má na stadionu FAČR. V případě, že stadion nebude vyhovovat požadavkům, tak klub může hrát po dobu jednoho roku na vypůjčeném stadionu. Pokud začnou s přestavbou stadionu, tak mohou využít přechodného období a hrát na vypůjčeném stadionu po dobu dvou let.
     
    Tomáš Bárta o videu: Máme aktuálně připraveno osmnáct rozhodčích. Ti rozhodčí musí splnit i nějaké požadavky týkající se kvantity. Očekáváme však v budoucnu navýšení na 24 rozhodčích, což nám na obsazení osmi zápasů s videem bude nepochybně stačit. Všichni rozhodčí na listině pro profesionální soutěže musí mít proškolení pro VAR.
     
    Svoboda o ceně VARu: Kolik to bude stát, zatím nevím, ale mám nějakou řádovou představu. Bavíme se o nižších desítkách milionů korun. Není to o tom, že by vše měla zaplatit Fortuna. Hledáme prostředky uvnitř LFA i prostředky uvnitř FAČR. Je to jeden z momentů, kdy se k tomu i Fotbalová asociace musí sama přihlásit. V okamžiku, kdy nebude v ČR VAR, tak budou čeští rozhodčí velmi diskvalifikovaní. Bude to ovlivňování zápasů LM, Evropské ligy a tak dále. Chceme být na 12. místě v koeficientu, kvalifikovat se na ME nebo na MS. Chceme, aby naši rozhodčí pískali i na těchto turnajích, proto se na tom musí FAČR podíle. Důležité však je i to, aby se k tomu vyjádřily i samy kluby.
     
    Svoboda: Důležitá byla v tomto ohledu o krátkosti či prodloužení letní přestávky. Vyšlyšeli jsme volání některých klubů a trenérů a týden přestávky jsme přidali. Byly tam výtky, že začínáme jaro příliš brzo, pak zase byly názory, že bychom měli začínat ještě o týden dřív a tak dále.
     
    Svoboda: Podmínky a potřeby klubů jsou různé. Jsou tam reprezentanti, evropské poháry. Jsou zde kluby s rozdílnými stadiony, proměnných sem vstupuje celá řada. Nikdy se nedá nic udělat tak, aby všech šestnáct ligových týmů bylo maximálně spokojených.
     
    Bárta o změně herního systému: O tom jsme zatím ještě neuvažovali. Po loňské zkušenosti jsme neměli důvodu ustupovat od pořadí zápasu v nadstavbové části. My ponecháváme body ze základní části. Chceme logicky, aby měl souboj prvního s druhým měl náboj. Tím pádem to chceme dát zkraje nadstavby, v pátém kolo by už totiž často mohlo mít nádech přáteláku.
     
    David Vaněk o goalline technologii: Klíčovým cílem videa pro nás bylo rozšířením na všechny zápasy, o balonu jsme neuvažovali.
     
    Svoboda: Další věc je technologická. Aktuálně hledáme softwarového dodavatele technického řešení. Ano, v ten okamžik bude součástí i ofsajdová lajna, ale nebude to během jarní části sezony.
     
    Dušan Svoboda o kalibrované ofsajd lajně: My tu máme představu, že ofsajdová čára je někde zhůry a najednou tu bude absolutní spravedlnost. Pořád je to jen technologie, kterou obsluhují lidé. U ofsajdové čáry to není nic jiného. Posuzování ofsajdu probíhá tam, že vyhodnocujete okamžik, kdy došlo k odehrání míče. To je jeden prvek, kdy daný člověk musí označit tento správný moment. U hráčů, kteří jsou na ofsajdové straně, je pak potřeba určit, jakou částí těla je před bránícím hráče. V okamžiku, kdy toto máte, pracuje technologie a zobrazí se to v modelu, jestli byl nebo nebyl ofsajd. Já si nicméně myslím, že řešit centimetrové ofsajdy popírá ducha pravidla o ofsajdu. Jde především o to zjistit, zda útočník získává svým postavením adekvátní výhodu.
     
    Tomáš Bárta o pátém zápasu: Pátý zápas s videem bude i nadále vyráběn ze streamu. FIFA nařizuje, že utkání s VARem budou snímat čtyři kamery, my jich tam dodáme celkem sedm. Dáme tam několik detailních záběrů včetně kamer za brankou i na protilehlé tribuně.
     
    Svoboda: Jsem rád, že se členem komise rozhodčích stal Tomáš Bárta, který má nejenom plnou podporu LFA, ale všech profesionálních klubů. Sestavit komisi rozhodčích asi nikde není možné tak, aby to nemělo i nějaké protikladné tendence.
     
    Svoboda: Tohle se ale děje všude. Stejně tak je tomu i v Premier League. Za 150 let je to jednoznačně největší změna, která ten fotbal prochází. Nemůžeme čekat, že to za rok, za dva bude lepší.
     
    Svoboda o excesech s některými rozhodnutí: Došlo tady k vyjasnění jedné liché myšlenky nebo očekávání. Myslelo se tu, že se zavedením videa dojde k okamžité eliminaci veškerých chyb rozhodčích. K tomu ale nikdy ve fotbale nemůže dojít. Vždy zde budou ve fotbale určité situace, které budou hraniční. Není to problém VARu, ale problém definice fotbalu a fotbalových pravidel. Úlohou VARu je, aby nedocházelo k zásadním a fatálním chybám. Jestli si ale někdo myslí, že se zavedením videa bude docházet k úplnému vymýcení drobných chyb, tak k těmto situacím bude s videem i bez něj docházet pořád.
     
    David Vaněk (Fortuna): VAR sledujeme i proto, že dáváme do českého fotbalu spoustu peněz. Snažíme se s FAČR a LFA pravidelně hovořit o jeho rozvoji, ale také o edukaci rozhodčích. Do jisté míry to bereme tak, že chceme být prostředníkem jednání mezi FAČRem a LFA.
     
    Svoboda: Co se týká spolupráce s Datartem, tak v průběhu podzimní části soutěže se mnou Datart inicioval jednání i s FAČR. Hodně se tu mluví o VARU a o tom, jak ho rozšiřovat a je to vždy otázka peněz. Ještě jednou bych proto chtěl Datartu poděkovat, za to, že s námi do tohoto projektu šel. Naše výtky jsme směřovali k excesům jednotlivých utkání. Na schůzi jsme si stanovili, jak se VAR bude rozvíjet, bavili jsme se i o určitém nasazení komise rozhodčích, jejich vyškolení a tak dále. Věřím, že v průběhu jarní části sezony se tyto události nebudou opakovat, a že se kvalita videa nebo VARU obecně zlepší. Datart měl kritické výhrady, já jejich kritiku akceptoval a věřím, že to povede k tomu, aby k tomuto už dál nedocházelo.

    Radek Barkman