Kansas City Chiefs - Houston Texans 51:31 (kon.) | Green Bay Packers - Seattle Seahawks 28:23 (kon.)
koniec udalosti
Green Bay Packers - Seattle Seahawks

28:23

(7:3, 14:0, 7:14, 0:6)

cz Pondelok 13.01.2020, 00:40 • Lambeau Field • Americký futbal
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 22:40.
     
    Vítám všechny příznivce amerického fotbalu! Napětí stoupá, po Wild Card víkendu zbývá ve hře o Lombardiho trofej posledních 8 týmů! Do hry poprvé vstupují celky nasazené v obou konferencích jako čísla 1 a 2, které budou letos ve všech utkáních divizního kola favority, což vůbec není každoročním pravidlem. V závěrečném zápase této fáze se podíváme do konference NFC. Na legendárním Lambeau Field, nacházejícím se v nejmenším městě na mapě NFL, vítěz divize NFC North a nasazený tým číslo 2 Green Bay Packers přivítá soupeře postupujícího z Wild Card kola, druhého z divize NFC West a nasazeného číslo 5, Seattle Seahawks. Domácí mají možnost oplatit soupeři 5 let starou porážku z konferenčního finále, která dodnes patří mezi zápasy, o kterých se v Green Bay nesmí mluvit. Tentokrát ale budou hrát doma a na svém stadionu v zimě prohrávají jen málokdy. Potvrdí se to, nebo uvidíme další neuvěřitelná kouzla v podání quarterbacka Seattlu? Kdo se stane posledním postupujícícím do finále konference?
     
    Systém play off v NFL

    V NFL postupuje z každé konference do play off pouze 6 týmů, stejně, jako například v MLB. 4 vítězové divizí a 2 další týmy s nejlepší zápasovou bilancí. Nasazení týmů je následující: vítězové divizí obsadí pozice 1 – 4, základním kritériem je co nejlepší zápasová bilance ze základní části. Zbylé dva postupující týmy se zařadí na pozice 5 a 6 podle stejných kritérií. Může se tak stát, a běžně se stává, že některý vítěz divize má horší zápasovou bilanci, než postupující na tzv. divokou kartu, avšak je nasazen výše. První dva nasazené týmy mají v prvním kole volno. V tzv. Wild Card Round se utkají 3. se 6. a 4. s 5. nasazeným. Vítězové postupují do 2. kola, tzv. Divisional Round. Zde se utká 1. nasazený s níže nasazeným vítězem 1. kola a 2. nasazený s výše nasazeným vítězem 1. kola. Vítězové 2. kola postupují do finále konferencí, jejich vítězové si to poté rozdají v Super Bowlu. Všechny "série" v play off rozhoduje jediný zápas.
     
    Green Bay Packers

    Green Bay Packers byli založeni v roce 1919 a celých 100 let zůstali věrni jednomu městu. NFL hrají od druhého ročníku existence, tj. od roku 1921. Od roku 2002 patří do divize NFC North. Jsou jedním z nejslavnějších a nejúspěšnějších klubů historie. Získali celkem 13 titulů, což je nejvíc ze všech. 9 z nich však je ještě z éry před vznikem Super Bowlu, tj. před sezónou 1966. V Super Bowlu vyhráli 4x, přičemž ovládli hned první dva ročníky tohoto finálového zápasu. V sezóně 1966 porazili Kansas City Chiefs 35:10, o rok později Oakland Raiders 33:14. Poslední dva tituly přidali v sezónách 1996 (35:21 s New England Patriots) a 2010 (31:25 s Pittsburgh Steelers). Jednou pak odešli z finále poraženi. Od zavedení klasického play off v roce 1966 postoupili Packers do vyřazovací části 24x, nyní ale poprvé po dvouleté přestávce. Po stejně dlouhé době také ovládli svoji divizi, v Super Bowl éře celkem 15x. Domácí zápasy hrají na jednom z nejposvátnějších stadionů této hry Lambeau Field s kapacitou 81 435 diváků. Po jejich legendárním trenérovi 60. let Vincentu Lombardim je pojmenována trofej pro vítěze Super Bowlu.

    Do sezóny 2019 vstupovali Packers s velkým očekáváním. Tým se totiž konečně zbavil neoblíbeného trenéra Mika McCartyho, na jeho místo byl angažován Matt LaFleur, pro kterého se jedná o premiéru na pozici hlavního trenéra, a všichni si slibovali, že se mu podaří využít potenciálu jednoho z nejlepších quarterbacků poslední dekády, Aarona Rodgerse. A že bylo co napravovat. Green Bay totiž poprvé od roku 1991 zažila dvě sezóny v řadě se zápornou zápasovou bilancí a poprvé od roku 2006 dva roky po sobě nepostoupila do play off. Před sezónou Packers výrazně posílili obranu, což mělo útoku výrazně ulehčit situaci a to se v sezóně potvrdilo. Velmi důležitý byl start, v úvodních dvou zápasech je čekali divizní rivalové. V tuhé defenzívní bitvě přetlačili Chicago Bears, následně skvělým začátkem získali rozhodující náskok nad Minnesotou Vikings. Nakopnutý tým se dostal do psychické pohody a držel se na vítězné vlně. Zápasy to sice nebyly na pohled atraktivní, ale účel světí prostředky. První polovinu základní části zvládli „sýraři“ s jediným zaváháním proti Philadelphii Eagles, dokázali třeba zvítězit i v Kansas City. V listopadu přišla slabší chvilka s v podobě špatných výkonů a porážek v Los Angeles s v sezóně jinak mizernými Chargers a po Bye weeku až ostudné představení v San Franciscu. V prosinci se ale vrátili do správných kolejí, hlavně obrana výrazně zlepšila své výkony a v posledních 5 zápasech Packers inkasovali maximálně 20 bodů. Do té doby vyrovnané dostihy s Minnesotou Vikings o vítězství v divizi NFC North postupně zvrátili na svoji stranu, definitivu pak získali v předposledním kole v přímém souboji na půdě soupeře. Již o kolo dříve měli jistý postup do play off a otočení nepříznivě se vyvíjejícího zápasu v posledním kole v Detroitu jim zajistilo nejen bilanci 13-3 (nejlepší od roku 2011), ale dokonce i celkově 2. místo v celé konferenci NFC, což znamenalo volno pro první kolo play off, během kterého čekali na jméno soupeře do divizního kola. Tím se stal Seattle Seahawks a Packers dostávají možnost pomsty za 5 let staré finále konference. Papírově jsou mírnými favority, plusem je také, že budou hrát ve svém ledovém paláci.
     
    Seattle Seahawks

    Klub založený v roce 1974 vstoupil do NFL o 2 roky později. Začínal v konferenci AFC, při reorganizaci v roce 2002 byl přeřazen do konference NFC, konkrétně do divize NFC West. Patří tedy mezi kluby s nepříliš dlouhou historií, navíc se dlouho nedokázal nijak zvlášť prosadit. Ve své 44. sezóně postoupil do play off teprve poosmnácté, divizních titulů pak mají na svém kontě přesně 10. Vše dohání až v poslední době, kdy naopak patří k silným týmům. Od roku 2003 chyběli Seahawks v play off pouze 4x. Hned 3x za tu dobu naopak postoupili do Super Bowlu. Dosud získali 1 titul v sezóně 2013, kdy rozdrtili Denver Broncos (43:8). V sezóně 2005 prohráli s Pittsburghem Steelers (10:21), v ročníku 2014 prohráli v podstatě vyhraný zápas s New England Patriots momentem, který se nesmazatelně zapsal do dějin (24:28). Domácí zápasy hrají na stadionu CenturyLink Field v samotném centru Seattlu, jednom z nejsevřenějších stadionů ligy a vyhlášeném pekle, s kapacitou 68 740 diváků.

    Seattle patří v posledních letech k ligovým stálicím se stabilně nadprůměrnými výkony. A je jedno, jak velké změny v kádru proběhnou. Tým má totiž dvě ligové hvězdy, které ho udržují nahoře. Jednak vynikajícího trenéra Peta Carrolla, jenž letos oslavil deset let v čele lavičky, jednak neméně skvělého quarterbacka Russella Wilsona, který v mnoha zápasech táhne spoluhráče za vítězstvím úplně sám. Výsledkem jsou aktivní zápasové bilance týmu nepřetržitě od roku 2012 a čekalo se, že i letos budou Seahawks bojovat o postup do play off. Změn v kádru bylo opět hodně, jen na draftu měli k dispozici hned 11 picků a všichni vybraní hráči se dostali na finálovou soupisku. Přípravné zápasy naznačily, že by sezóna v těžké divizi NFC West v konkurenci Los Angeles Rams mohla být dobrá, ale minimálně ze startu nikdo nic závratného neočekával. Hawks jsou známi pomalejšími rozjezdy a růstem formy v listopadu a prosinci, letos to ale tak dramatické nebylo, ačkoliv první zápasy nebyly bůhvíjaké. Utrápené výhry nad slaboučkými Cincinnati Bengals a v oslabeném Pittsburghu následovala porážka doma od New Orleans Saints, ale důležitá vítězství v Arizoně a nad Los Angeles Rams, neboli divizními rivaly, je nakopla do nejlepší části sezóny. Nesrazila je ani domácí porážka od již nezastavitelných Baltimore Ravens a dosud nejlepší výkon v sezóně předvedli v senzační bitvě s letošním největším divizním konkurentem, San Franciscem 49ers, na jehož půdě v polovině listopadu vyhráli v prodloužení. Tím se zároveň dostali do hry nejen o prvenství v divizi NFC est, ale mohli začít pokukovat také po nejvyšší příčce v celé konferenci NFC. K tomu si však mohli dovolit jen minimum zaváhání, čehož se nedokázali vyvarovat. Na vině je hlavně rostoucí marodka, Seahawks sotva lepili zápasovou soupisku a situace došla tak daleko, že při zranění všech tří running backů museli poprosit svoji legendu Marshawna Lynche, aby přerušil důchodové radovánky a po roce se vrátil do kolotoče NFL na závěr sezóny. Výsledkem byly tři prosincové porážky se všemi členy své divize, přičemž hlavně ta poslední hodně zabolela. Jen centimetry dělily Seahawks od vítězství nad San Franciscem 49ers, které by jim zajistilo vítězství v divizi a lepší nasazení do play off, porážka 21:26 však znamenala konečnou bilanci 11-5, 2. místo v divizi NFC West a 5. místo v konferenci NFC. Přesto to mělo jistou výhodu. Ve Wild Card kole se totiž představili na půdě podobně zdecimované Philadelphie Eagles a v souboji lazaretů dokázali využít odstoupení protivníkova quarterbacka Carsona Wentze k ubránění vítězství 17:9. S vírou, že teď už nemají co ztratit, pokračují v putování po hřištích soupeřů. V divizním kole budou hrát v Green Bay a mnoho lidí věří, že Seahawks mohou překvapit a místní Packers v jejich ledovém království zaskočit. K tomu ale budou muset znovu najít výrazně oslabenou běhovou hru.
     
    Vzájemné zápasy

    Vzhledem k tomu, že do roku 2002 byli tito soupeři v různých konferencích, rostl do té doby počet vzájemných soubojů jen velmi pomalu. V letech 1976 – 2002 jich bylo jen 8. Od té doby se ale potkávají mnohem častěji a to nejen v základní části. Celkem se dosud odehrálo 22 utkání, z toho 3 v play off. Lepší bilanci mají slavnější Packers, kteří vyhráli 13x, Seahawks 9x. V play off je bilance 2-1 pro Green Bay.
    Velmi zajímavou skutečností je fakt, že v posledních 8 vzájemných zápasech vždy vyhrál domácí tým (4-4). Hosté naposledy urvali vítězství v prosinci roku 2008 a byli to Packers, kteří již s Aaronem Rodgersem vyhráli v Seattlu 27:17.
    V play off zatím platí pořekadlo "můj dům, můj hrad". Třikrát se Packers a Seahawks setkali ve vyřazovacích bojích a ani jednou nepostoupili dále hosté. V lednu 2004 ve Wild Card kole v zápase, ve kterém se soupeři 3x vystřídali ve vedení, muselo o postupu Packers po výsledku 33:27 rozhodnout až prodloužení. O 4 roky později v divizním kole se opět radovali Packers, ačkoliv rychle prohrávali 0:14. Poté ale Brett Favre přidal plyn a výsledkem bylo jasné vítězství 42:20. Nejdůležitější z dosavadních střetů v play off byl ten poslední, jelikož šlo o finále konference. 18. ledna 2015 se odehrál v Seattlu zápas, o kterém se v Green Bay dodnes příliš nesmí mluvit. Packers totiž ještě 3 minuty před koncem čtvrté čtvrtiny vedli 19:7, aby během 44 sekund inkasovali 2 touchdowny. Sice ještě drivem poslední záchrany dotáhli zápas do prodloužení, v něm ale domácí vyhráli los a vítězným touchdownem postoupili po výsledku 28:22 do Super Bowlu XLIX.
    Úplně poslední vzájemný souboj se pak odehrál v minulé sezóně v Seattlu. Packers sice po 1. čtvrtině vedli 14:3 a ještě před poslední částí 21:17, vedení ale neudrželi a domácí otočili zápas na výsledných 27:24.

    Posledních 5 vzájemných zápasů:
    SEA – GB 27:24 (15. 11. 2018)
    GB – SEA 17:9 (10. 9. 2017)
    GB – SEA 38:10 (11. 12. 2016)
    GB – SEA 27:17 (20. 9. 2015)
    SEA – GB 28:22p (18. 1. 2015, finále konference NFC)
     
    Výkop do prvního poločasu provedou Seahawks, jako první budou útočit Packers.
     
    Začátek utkání.
     
    15:00
    Myers poslal výkop do end zóny, kde domácí zaklekli. Touchback.
     
    15:00
    GB, 1&10, GB 25
    Hned v první akci domácí představují svou letošní největší zbraň, running backa Aarona Jonese. Ten využil výborných bloků a po levé straně doběhl až téměř na polovinu, 23 yardů!
     
    14:21
    GB, 1&10, GB 48
    Rodgers nachází na pravé straně Adamse, který se 14 yardy vybíhá ze hřiště.
     
    13:45
    GB, 1&10, SEA 38
    Nekompletní přihrávka na tight enda Grahama.
     
    13:36
    GB, 2&10, SEA 38
    Jonese rychle zastavil Wagner, 2 yardy.
     
    12:51
    GB, 3&8, SEA 36
    Rodgers perfektně přečetl obranu a hodil přesný míč Grahamovi na střed pro 13 yardů.
     
    12:11
    GB, 1&10, SEA 23
    Útok dokázal zmást soupeře a Ervin měl na levé straně prostor k zisku 7 yardů.
     
    11:28
    GB, 2&3, SEA 16
    Clowney pronikl bloky a složil Jonese, který se ještě ani nerozběhl.
     
    10:42
    GB, 3&7, SEA 20 – TOUCHDOWN PACKERS
    Obránci se špatně domluvili, kdo bude bránit DAVANTE ADAMSE, který se po překřížení se spoluhráčem ocitl úplně sám na levé lajně před end zónpou, zachytil jednoduchou přihrávku a slaví touchdown, kterým posílá domácí do vedení 6:0!
    Touchdown DAVANTEHO ADAMSE
     
    10:36
    EXTRA POINT – GOOD
    MASON CROSBY i přes problémy svého holdera proměňuje extra point a upravuje na 7:0!
     
    10:36
    Crosby posílá výkop před end zónu a donutil Homera k returnu, což se neukázalo jako nejlepší nápad, protože ten donesl míč až na hranici 30 yardů!
     
    10:29
    SEA, 1&10, SEA 30
    Wilson nachází Hollistera, kterého velmi tvrdě složil Alexander a dokonce ho donutil upustit míč, který nejspíše zalehli Packers! Rozhodčí ale hlásí kompletní catch a down by contact, takže domácí trenér Matt LaFleur hází challenge praporek a situace se jde přezkoumávat!
     
    A video se zkoumá hodně dlouho. Je to velmi těsné, jestli šlo nebo nešlo o fumble.
     
    10:29
    Nyní se ukázalo, jak důležité je rozhodnutí ze hřiště! Při challenge totiž musí být na videu jasný důkaz o opaku a to rozhodčí nenašli, takže ponechávají v platnosti původní rozhodnutí, Seahawks dál útočí a Packers přichází o time out!
     
    9:50
    SEA, 1&10, SEA 41
    Lynch se vrhal doprava, ale Martinez se rozhodl, že nic nebude.
     
    9:07
    SEA, 2&10, SEA 41
    Wilson musel poprvé do tzv. Houdini módu, ale sacku neutekl! Má ho Smith.
     
    8:24
    SEA, 3&10, SEA 41
    Výborná práce Alexandera, který přečetl, že Wilson bude házet dlouhý míč k lajně na Metcalfa a skvěle ho ubránil.
     
    8:14
    SEA, 4&10, SEA 41
    Dickson kopl fantastický punt pouhých 5 yardů před end zónu, Ervin se rozhodl zkusit return a vylepšil pozici aspoň o 6 yardů. A pro útok je velmi důležité, kolik prostoru má za sebou, 11 yardů je mnohem lepších než 5.
     
    8:03
    GB, 1&10, GB 11
    Rodgers odhodil míč těsně předtím, než ho složil napadající Jefferson.
     
    8:00
    GB, 2&10, GB 11
    Dokonce i Rodgers se zapojil do blokování, přesto Jones nevykouzlil víc než 1 yard.
     
    7:13
    GB, 3&9, GB 12
    Rodgers opět rychle pod tlakem a musel zahazovat míč před Clowneym.
     
    7:06
    GB, 4&9, GB 12
    Scott kopl velmi dobrý 55yardový punt, Moore si mávl fair catch a Seahawks začnou z 33 yardů.
     
    6:57
    SEA, 1&10, SEA 33
    Lynch ukázal, že v důchodu ještě běhat nezapomněl. Využil dobré práce blokařů a středem se protáhl pro 8 yardů.
     
    6:29
    SEA, 2&2, SEA 41
    Znovu Lynch, ale teď se mu cesta neotevřela.
     
    5:44
    SEA, 3&1, SEA 42
    Výborná práce Clarka, který se dostal Lynchovi rychle na kobylku a zabránil zisku prvního downu!
     
    4:57
    SEA, 4&1, SEA 42
    Ne úplně nejlepší punt Dicksona, míč šlo lépe umístit. Snesl se na linii 15 yardů, kde si Ervin mávl fair catch.
     
    4:50
    GB, 1&10, GB 15
    Williams po levé straně vybojoval 3 yardy.
     
    4:14
    GB, 2&7, GB 18
    Lazard měl velmi dobré bloky a rozběhl se do pravé strany, kde výborně zasáhl Wright a povolil jen 5 yardů.
     
    3:34
    GB, 3&2, GB 23
    Velká chyba Lazarda, který blokoval dříve, než měl. Přihrávka na Allisona pro 6 yardů je tak vynulována a domácí čeká dlouhý třetí down.
     
    3:05
    GB, 3&12, GB 13
    Rodgers opět dokázal pořevést obranu a hodil míč Williamsovi, který by získal velkou porci yardů, nebýt skvělé práce McDougalda, který jich povolil jen 9 a domácí musí puntovat.
     
    2:18
    GB, 4&3, GB 22
    Scott nekopl dobrý punt, pouze 46 yardů, navíc Moore měl prostor na return a posunul hru o 10 yardů zpět, takže Seahawks začnou ve velmi dobré pozici.
     
    2:06
    SEA, 1&10, SEA 42
    Wilson přehodil Turnera a musel si hodně oddechnout, protože jednomu obránci doslova proklouzla interception mezi dlaněmi.
     
    2:00
    SEA, 2&10, SEA 42
    První big play Seattlu! Wilson hodil přesný míč Lockettovi, který doběhl po levé lajně pro 28 yardů! Signalizovan držení obrany se ruší.
    28 yardů pro Locketta
     
    1:32
    SEA, 1&10, GB 30
    Wilson pod tlakem zahazuje míč.
     
    1:22
    SEA, 2&10, GB 30
    Lynch se vrhl do středu pro 4 yardy.
     
    0:38
    SEA, 3&6, GB 26
    Wilson sice hodil přesný míč do rukou Hollistera, jenže ten šišku upustil.
     
    0:33
    SEA, 4&6, GB 26 – FIELD GOAL SEAHAWKS
    JASON MYERS sice neměl úplně lehkou pozici v mrazu, ale bezpečně proměnil 45yardový field goal a zařizuje hostům první body! 7:3!
     
    0:28
    Myers následně poslal míč z výkopu do end zóny a nevracelo se.
     
    0:28
    GB, 1&10, GB 25
    Rodgers nachází na středu Adamse pro 11 yardů.
     
    Konec první čtvrtiny.
     
    Začátek druhé čtvrtiny.
     
    15:00
    GB, 1&10, GB 36
    Play action, Adams byl úplně volný na hranici prvního downu a po zachycení míče doběhl pro 18 yardů.
     
    14:24
    GB, 1&10, SEA 46
    Opět Adams úplně volný, zachytil přesný míč a středem získal dalších 15 yardů.
     
    13:41
    GB, 1&10, SEA 31
    Nový cíl pro Rodgerse, Valdes-Scantling chytá na pravé straně 8 yardů.
     
    12:57
    GB, 2&2, SEA 23
    Úplně zbytečné bloky Jenkinse do zad ruší jinak výbornou domácí akci, při které Jones po screenu doběhl pro 13 yardů.
     
    12:22
    GB, 2&12, SEA 33
    Vzápětí faul na druhé straně, Griffin si příliš okatě pomohl při hlídání Adamse, defensive pass interference.
     
    12:17
    GB, 1&10, SEA 15
    Jones po levé straně zkrátil vzdálenost k cíli o 4 yardy.
     
    11:37
    GB, 2&6, SEA 11
    Rodgers při volné akci přehodil Adamse, takže platí trest pro obranu za ofsajd.
     
    11:33
    GB, 2&1, SEA 6
    Jones se probil až pouhý yard před end zónu!
     
    10:50
    GB, 1&GOAL, SEA 1
    Rodgers nabízel míč Adamsovi na běh, ale Adams míč nedokázal zachytit.
     
    10:48
    GB, 2&GOAL, SEA 1
    Jones si nedokázal na levé straně najít místo k proskoku.
     
    9:55
    Packers si museli vybrat poslední time out.
     
    9:55
    GB, 3&GOAL, SEA 1 – TOUCHDOWN PACKERS
    AARON JONES se středem vrhl ke goal line, v téměř beznadějné pozici si dokázal přešlápnout, přetočit se a dopadnout na čáru! Rozhodčí zahlásili touchdown a video neprokázalo opak! 13:3!
    Těsný touchdown AARONA JONESE
     
    9:50
    EXTRA POINT – GOOD
    MASON CROSBY prokopává brankou druhý extra point a upravuje na 14:3!
     
    9:50
    Crosby poslal výkop na hranici end zóny, Homer se rozběhl na return a vrátil míč pouze na 18yardovou linii.
     
    9:44
    SEA, 1&10, SEA 18
    Perfektní obrana Kinga, který zabránil Lynchovi v průniku. 1 yard.
     
    9:09
    SEA, 2&9, SEA 19
    Wilson utekl z kapsy a hodil přesný míč na půlku volnému Lockettovi, který chytá pro 31 yardů! Víc nemohl, neboť z boku se přiřítil Savage. Signalizované držení Alexandra se ruší.
    Volný Lockett na středu chytá pro 31 yardů
     
    8:44
    SEA, 1&10, 50
    Wilson dlouho četl hřiště, sám nemohl běžet dopředu, nakonec to vzal doprava aspoň pro 3 yardy.
     
    8:02
    SEA, 2&7, GB 47
    Přesný míč doprava Metcalfovi, který vyběhl ze hřiště s 13 yardy v kapse.
     
    7:24
    SEA, 1&10, GB 34
    Moore si našel na pravé straně prostor k běhu pro 6 yardů.
     
    6:40
    SEA, 2&4, GB 28
    Smith se vyhnul blokům a velmi rychle se dostal k Wilsonovi, kterého složil k zemi! Sack a ztráta 4 yardů!
    Druhý sack Smitha v zápase
     
    5:54
    SEA, 3&8, GB 32
    Wilson musel pod tlakem rychle zahazovat míč.
     
    5:48
    SEA, 4&8, GB 32 – FIELD GOAL MISSED
    Jason Myers se chytá za hlavu, neboť 50yardový pokus o field goal míjí branku! Zároveň to znamená velmi dobrou výchozí pozici pro Packers!
     
    5:43
    GB, 1&10, GB 40
    Ervin v oblouku nabral rychlost, dostal míč a po levé straně využil dobrých bloků a volného prostoru k běhu pro 18 yardů!
     
    5:04
    GB, 1&10, SEA 42
    Jones na pravé straně takové štěstí neměl, Griffin ho zastavil po 3 yardech. A ze hřiště odchází zraněný domácí receiver Lazard.
     
    4:34
    GB, 2&7, SEA 39
    Rodgers si ověřil, že obrana hraje osobku a hodil míč Adamsovi, kterého dnes Griffin nebrání moc dobře. 10 yardů.
     
    3:50
    GB, 1&10, SEA 29
    Kumerow dostal přesný míč do rukou, ale než šišku zkrotil, vyběh ze hřiště.
     
    3:46
    GB, 2&10, SEA 29
    Sternberger chytá u levé lajny a nedokázal se vyhnout napadjícímu Clowneymu, který ho stáhl za hlavu. Jenže rozhodčí špatně viděli a trestají Clowneyho za face mask, který se nestal. Toto se ale nedá challengovat.
     
    3:15
    GB, 1&10, SEA 13
    Rodgers vyběhl z kapsy, ale na pravé straně neměl místo, tak slajdoval, aby aspoň nic neztratil.
     
    2:33
    GB, 2&10, SEA 13
    Jones na levé straně našel prostor k zisku 9 yardů.
     
    2:00
    Rodgers nevylákal obranu do ofsajsu, two minute warning.
     
    2:00
    GB, 3&1, SEA 4
    Rodgrersovi se povedl sneak a domácí mají další pokusy k dobytí ráje. Tedy end zóny.
     
    1:50
    První time out Seahawks.
     
    1:50
    GB, 1&GOAL, SEA 2
    Jones se vrhl do středu, ale až do end zóny se nedostal.
     
    1:40
    Druhý time out Seahawks.
     
    1:40
    GB, 2&GOAL, SEA 1
    Už to vypadalo pro domácí nadějně, ale ani teď to běhovou hrou nevyšlo. Jones nedokázal oběhnout obranu, zastavil ho Flowers.
     
    1:33
    Poslední time out Seahawks.
     
    1:33
    GB, 3&GOAL, SEA 1
    Clowney se nechal nachytat, pohnul se a Rodgers měl volnou hru, která nevyšla.
     
    1:33
    GB, 3&GOAL, SEA 1 – TOUCHDOWN PACKERS
    K velké radosti celého stadionu domácí nakonec end zónu dobývají! AARON JONES využil perfektní práce celé levé části O-line a prakticky bez kontaktu proběhl do end zóny! 20:3!
    Pohodlný touchdown AARONA JONESE
     
    1:30
    EXTRA POINT – GOOD
    MASON CROSBY proměňuje třetí extra point v zápase, 21:3!
     
    1:30
    Crosby znovu poslal výkop na hranici end zóny a Homer returnoval na hranici 24 yardů.
     
    1:22
    SEA, 1&10, SEA 24
    Parádní catch Locketta těsně nad zemí pro 14 yardů.
     
    1:01
    SEA, 1&10, SEA 38
    Wilson kompletuje další přihrávku, Metcalf dokonce na levé straně vyběhl ze hřiště a zastavuje čas. 8 yardů.
     
    0:57
    SEA, 2&2, SEA 46
    Brown se pohnul, špatný start. Problém pro útok.
     
    0:57
    SEA, 2&7, SEA 41
    Wilson se ocitl pod velkým tlakem, Clarkovi ze sacku zdánlivě utekl, ale domácí pass rusher to nevzdal a zezadu nakonec quarterbacka srazil!
     
    0:25
    SEA, 3&9, SEA 39
    Wilson odhadl situaci a rozběhl se sám, s čímž teď obrana příliš nepočítala. 13 yardů.
     
    0:12
    SEA, 1&10, GB 48
    Spike Wilsona na zastavení času.
     
    0:10
    SEA, 2&10, GB 48
    Seahawks dostávají drobnou pomoc, obránci špatně střídali a bylo jich na hřišti 12.
     
    0:10
    SEA, 2&5, GB 43
    Wilson se rozhodl nezkracovat vzdálenost pro nejistý dlouhý field goal a zkoušel Hail Mary, která nevyšla. V pravé části end zóny měl k míči nejblíže Hollister, ale obránci šišku srazili na zem. Počínali si při tom na hranici faulu, ale nepískalo se.
     
    Konec prvního poločasu.
     
    Úvodní poločas posledního zápasu divizního kola play off NFL ukázal problémy lazaretu Seattlu. Běhová hra mu nefunguje a vzduchem se prosadí jen zřídka, takže se za celý poločas dostali pouze k 2 pokusům o field goal. Prvním pokusem Jason Myers 45yardovým kopem na konci první čtvrtiny snižoval na 7:3, druhým, o 5 yardů delším, ale minul branku. To Packers byli v útoku mnohem úspěšnější. Hned první drive zakončili touchdownem po 20yardovém catchi Davanteho Adamse, další body si pak schovali do druhé čtvrtiny, kdy se dvakrát po zemi prosadil Aaron Jones, pokaždé z nejtěsnější blízkosti. Russelu Wilsonovi na konci poločasu nevyšel ani pokus o Hail Mary, takže Green Bay vede o přestávce rozdílem 3 skórování 21:3 a má zápas pevně ve své moci.
     
    Do druhého poločasu budou vykopávat Packers a jako první budou útočit Seahawks.
     
    Začátek druhého poločasu.
     
    15:00
    Další hodně krátký výkop Crosbyho, který Homer vrátil na hranici 31 yardů, kde hosté zahájí svůj útok.
     
    14:53
    SEA, 1&10, SEA 31
    Wilson se ocitl pod tlakem Smitha a jen zahazoval míč.
     
    14:46
    SEA, 2&10, SEA 31
    Lynch se vyhnul prvnímu tacklu a středem urval 4 yardy.
     
    14:06
    SEA, 3&6, SEA 35
    Wilson si našel cestu středem a po vlastních nohou se rozběhl do volného prostoru! Než ho obránci dostihli, získal středem 22 yardů!
    Wilson utíká pro 22 yardů
     
    13:25
    SEA, 1&10, GB 43
    Homer po pravé straně vybojoval 4 yardy.
     
    12:38
    SEA, 2&6, GB 39
    Metcalf zůstal hluboko v poli úplně volný, velká chyba domácí secondary! Zachytil přihrávku a vyběhl ze hřiště po zisku 24 yardů!
    Hod na zcela volného Metcalfa
     
    12:03
    SEA, 1&10, GB 14
    Wilson shazuje míč doleva Lockettovi, kterého po 6 yardech zastavuje Savage.
     
    11:21
    SEA, 2&4, GB 8
    Lynch se středem vůbec neprosadil.
     
    10:39
    SEA, 3&4, GB 8
    Hollister po zachycení míče hodně bojoval, opravdu se snažil, ale nějaké centimetry na první down chybí. Zabránil mu v nich Sullivan, který se při tom zároveň zranil a zůstává ležet. Pravděpodobně problém se zády.
     
    10:14
    SEA, 4&1, GB 5
    Seahawks v této pozici museli hrát tento centimetrový čtvrtý down a nejen, že to zvládli, ale Lockett po pasu Wilsona málem pronikl až do end zóny!
     
    9:49
    SEA, 1&GOAL, GB 1 – TOUCHDOWN SEAHAWKS
    První touchdown hostů v zápase zaznamenává vyloženě hrubou silou středem MARSHAWN LYNCH! Zápletka pro další průběh zápasu tak existuje, 21:9!
    Typický touchdown MARSHAWNA LYNCHE
     
    9:44
    EXTRA POINT – GOOD
    JASON MYERS proměňuje extra point a snižuje na 21:10!
     
    9:44
    Myers posílá výkop do end zóny a nevrací se.
     
    9:44
    GB, 1&10, GB 25
    Rodgers zahazuje míč.
     
    9:35
    GB, 2&10, GB 25
    Shozený míč na střed Jonesovi pro 4 yardy.
     
    8:50
    GB, 3&6, GB 29
    Rodgers byl na třetí down pod velkým tlakem pass rusherů, přesto vykouzlil dokonale přesný hod do rukou sprintujícího Grahama, který nemusel udělat vůbec nic, míč mu spadl do nastavených dlaní! 27 yardů!
    Nádherný hod Rodgerse do dlaní Grahama
     
    8:02
    GB, 1&10, SEA 44
    Jones se vrhl do středu a získal poctivé 4 yardy.
     
    7:21
    GB, 2&6, SEA 40 – TOUCHDOWN PACKERS
    Absolutně nezvládnutá situace v podání obránce Flowerse! Nejen, že nedokázal zabránit tomu, aby se DAVANTE ADAMS uvolnil na levé straně hřiště, ale navíc absolutně nestíhal, když se potom domácí receiver rozběhl křížem doprava a je z toho velmi rychlá odpověď v podobě 40yardového touchdownu! 27:10!
    40yardový touchdown DAVANTEHO ADAMSE
     
    7:11
    EXTRA POINT – GOOD
    MASON CROSBY posílá do branky i čtvrtý extra point, 28:10!
     
    7:11
    Crosby pokračuje ve výkopech před end zónu a tentokrát se mohl na své spoluhráče spolehnout. Kumerow si totiž počkal na Homerovi, smlsnul si na něm a zastavil ho už na 16 yardech.
     
    7:03
    SEA, 1&10, SEA 16
    Wilson nezkompletoval přihrávku na Locketta.
     
    6:58
    SEA, 2&10, SEA 16
    Chyba obrany ještě před snapem. Encroachment a trest 5 yardů.
     
    6:58
    SEA, 2&5, SEA 21
    Wilson si nechává míč a na pravé straně dosáhl prvního downu.
     
    6:20
    SEA, 1&10, SEA 26
    Lynch nic nenaznačuje a rve yardy pouze silou. Teď má 2.
     
    5:38
    SEA, 2&8, SEA 28
    Spolupráce Wilsona a Locketta dnes ve velké míře funguje. Až Alexander zastavil receivera, 13 yardů.
     
    4:59
    SEA, 1&10, SEA 41
    Wilson shodil míč Homerovi k pravé lajně, ten se podél ní protahoval tak dlouho, až po 11 yardech vyšlápl.
     
    4:27
    SEA, 1&10, GB 48
    Přesný míč na střed Hollisterovi pro 9 yardů.
     
    4:04
    SEA, 2&1, GB 39
    Homer se vrhl do středu a má první down.
     
    3:33
    SEA, 1&10, GB 36
    Wilson šel znovu sám a ve třetí čtvrtině se mu to daří. Scramble pro 11 yardů.
     
    2:57
    SEA, 1&10, GB 25
    Willson chytá míč na středu, 8 yardů. Nutno ale říct, že celá akce byla improvizací Wilsona na poslední chvíli.
    Improvizace Russella Wilsona
     
    2:21
    SEA, 2&2, GB 17
    Wilson v Houdini módu dlouho utíkal naháněčům, nakonec se vrhl dopředu, ale má jen 1 yard.
     
    1:33
    SEA, 3&1, GB 16
    Wilsonovi se aktuálně opravdu hodně daří. 9 yardů po pravé straně.
     
    0:47
    SEA, 1&GOAL, GB 7 – TOUCHDOWN SEAHAWKS
    TYLER LOCKETT čistě vyhrál osobní souboj s Alexanderem, zbavil se ho a zachytil přihrávku Wilsona do end zóny! 28:16!
    Touchdown TYLERA LOCKETTA
     
    0:39
    EXTRA POINT – GOOD
    JASON MYERS proměňuje extra point a upravuje na 28:17!
     
    0:39
    Myers se rozhodl pro hodně krátký výkop, Goodson ho ale přesto dokázal trochu vrátit a dostal se na linii 26 yardů.
     
    0:33
    GB, 1&10, GB 26
    Jones pokračuje ve výborném výkonu. 8 yardů po levé straně.
     
    Konec třetí čtvrtiny.
     
    Začátek čtvrté čtvrtiny.
     
    15:00
    GB, 2&2, GB 34
    McDougald vyhrál souboj s blokaři a srazil Jonese pro ztrátu yardů.
     
    14:15
    GB, 3&4, GB 32
    Rodgers se dopředu rozhodl, že bude hrát na Adamse, který byl ale dokonale pokrytý Wagnerem. Přitom na druhé straně byl úplně volný jiný hráč. Špatné rozhodnutí.
     
    14:12
    GB, 4&4, GB 32
    Scott po delší době na hřišti a jeho 47yardový punt hosté nechytali. Uzemnil ho až Bradley. Přesto budou mít Seahawks lepší pozici, než asi doufali.
     
    14:01
    SEA, 1&10, SEA 21
    Wilson měl volnou hru kvůli ofsajdu a jemným obloučkem hodil míč přesně do rukou běžícího Locketta, který šišku udržel i přes velmi tvrdý hit Kinga. 19 yardů. King se přitom sám zranil a ještě může být rád, že nepřiletěl praporek za zásah helmou.
    Spolupráce Wilsona s Lockettem funguje
     
    13:41
    SEA, 1&10, SEA 40
    Wilson měl sice hodně času, ale nerozhodl se správně. Rozběhl se do špatné mezery a Smith ho složil ještě před line of scrimmage, takže to bude počítáno jako sack.
     
    13:05
    SEA, 2&10, SEA 40
    Metcalf nebyl těsně střežen a to se domácím nevyplatilo. 14 yardů.
     
    12:29
    SEA, 1&10, GB 46
    Wilson byl znovu naháněn smečkou psů a nakonec jen odhodil míč do boku Willsonovi. 1 yard.
     
    11:40
    SEA, 2&9, GB 45
    Hollister se rozběhl na pravé lajně a dostal přesný míč od Wilsona, aby zvládl i tackle od Amose. 19 yardů!
     
    11:14
    SEA, 1&10, GB 26
    Homer si našel na pravé straně prostor k běhu pro 5 yardů, než ho složili Gary s Lancasterem. A právě Lancaster se u toho tacklu zranil.
     
    10:40
    SEA, 2&5, GB 21
    Wilson znovu pod obrovským tlakem, na poslední chvíli hodil míč k lajně Homerovi, který se udržel ve hřišti a měl před sebou vymeteno, takže doběhl pro 16 yardů, než byl atakován a vytlačen! Co je ale pro domácí možná ještě horší, během hry se zranil jejich elitní pass rusher Smith!
     
    10:03
    SEA, 1&GOAL, GB 5
    Lynch se svým typickým silovým způsobem prodral pro 4 yardy.
     
    9:37
    SEA, 2&GOAL, GB 1 – TOUCHDOWN SEAHAWKS
    MARSHAWN LYNCH znovu dostal míč a přestože musel chvíli hledat cestu, protáhl se podél levé strany své lajny a skóruje dnes už druhý touchdown! 28:23!
    MARSHAWN LYNCH skóruje podruhé v utkání
     
    9:33
    TWO POINT CONVERSION – NO GOOD
    Hosté se rozhodli hrát za dva body, aby stáhli rozdíl na jeden field goal, ale domácí se vytasili s překvapivým blitzem cornerbacků, kterému Wilson neutekl! Sundal ho Alexander.
     
    9:33
    Myers opět poslal krátký výkop, který ale Ervin dokázal celkem dobře vrátit a domácí začnou na 27 yardech.
     
    9:28
    GB, 1&10, GB 27
    McDougald ubránil Grahama.
     
    9:23
    GB, 2&10, GB 27
    Rodgers sice hodil přesný míč Adamsovi, ale ten byl těsně střežen a nedokázal šišku zachytit.
     
    9:19
    GB, 3&10, GB 27
    Skvělý catch padajícího Allisona lehce za tělem zachraňuje domácí ve hře, 11 yardů.
     
    8:35
    GB, 1&10, GB 38
    Jones se rozhodl pro levou stranu, ale místo tam neměl. 2 yardy.
     
    7:51
    GB, 2&8, GB 40
    Rodgers si nechal míč pro sebe, po pravé straně s ním doběhl pro první down a navíc ještě málem přišel i face mask. Obránce Wright měl obrovské štěstí. Takhle je pískáno jen defenzívní držení a hra se ještě o 5 yardů posune.
     
    7:18
    GB, 1&10, SEA 41
    Jones znovu nenašel místo k průniku.
     
    6:32
    GB, 2&9, SEA 40
    Clowney naháněl Rodgerse, který jen zahodil míč.
     
    6:27
    GB, 3&9, SEA 40
    Skvěle provedený blitz bratří Griffinů, kterému Rodgers neměl šanci utéct! Ztráta 8 yardů!
    Učebnicový blitz bratří Griffinů
     
    5:02
    GB, 4&17, SEA 48
    Špatný start, možná úmyslný, na zvětšení prostoru pro punt.
     
    5:02
    GB, 4&22, GB 47
    Jenže to by ten punt musel být povedený! Scott to kopl snad nejhůř, jak mohl, míč se navíc špatně odrazil mimo hřiště a Seahawks začnou na 23 yardech.
     
    4:54
    SEA, 1&10, SEA 23
    Wilson utíká z kapsy až k pravé lajně a nakonec hodem k zemi nachází náruč padajícího Locketta. 14 yardů.
    Kouzla Russella Wilsona
     
    4:13
    SEA, 1&10, SEA 37
    Smith je na hřišti. Wilson hodil přesný míč do náruče Turnera, který ale šišku upustil.
     
    4:08
    SEA, 2&10, SEA 37
    Wilson házel krátkou přihrávku Hollisterovi, kterého okamžitě sundal King. 5 yardů.
     
    3:22
    SEA, 3&5, SEA 42
    Smith se nesmírně raduje, neboť tentokrát se z boku k Wilsonovi dostal a složil ho pro ztrátu 6 yardů! Tento drive hosté k bodům nedotáhnou a budou muset dobře bránit, aby ještě dostali možnost!
    Pátý domácí sack v utkání, nesmírně důležitý
     
    2:41
    SEA, 4&11, SEA 36
    Dickson dal do puntu moc síly a míč doskákal až do end zóny. Touchback.
     
    2:32
    GB, 1&10, GB 20
    Jones se vrhl do středu, 2 yardy.
     
    2:26
    První time out Seahawks.
     
    2:26
    GB, 2&8, GB 22
    Rodgers se snažil vylákat obranu do ofsajdu, ale ta udržela disciplínu a Packers si musí vzít první time out.
     
    2:26
    GB, 2&8, GB 22
    Rodgers musel utéct z nefunkční kapsy, ale neměl komu hodit a než ho Clowney složil, zahodil míč.
     
    2:19
    GB, 3&8, GB 22
    Rodgers měl tentokrát dostatek času, aby namířil přesný dlouhý hod na běžícího Adamse, který chytal míč přes rameno do náruče a vyběhl ze hřiště s
    32 yardy!
    Adams chytá míč přes rameno pro 32 yardů
     
    2:12
    GB, 1&10, SEA 46
    Jones neměl na pravé straně místo.
     
    2:08
    Druhý time out Seahawks.
     
    2:08
    GB, 2&9, SEA 45
    Kontzervativní hra, znovu dostal míč Jones, ale to všichni čekali. Flowers ho ihned zastavil.
     
    2:00
    Two minute warning.
     
    2:00
    GB, 3&9, SEA 45
    Nesmírně důležitý třetí down zahráli Packers vzduchem, Rodgers hodil míč na střed Grahamovi a ten doklopýtal s Hillem na zádech někam k hranici prvního downu. Ale má ho? Co řekne video, které si automaticky berou rozhodčí?
     
    1:48
    Rozhodčí na hřišti původně zahlásili první down a přesto, že na videu bylo poměrně jasně vidět, že chybělo tak 15 centimetrů, rozhodčí tvrdí, že průkazný záběr nenašli a ponechávají rozhodnutí ze hřiště v platnosti! Lavička Seattlu je asi oprávněně naštvaná, ale nemá šanci s tím nic udělat!
     
    1:48
    GB, 1&10, SEA 36
    Rodgers zaklekává, to samé udělá ještě dvakrát a Packers postoupí!
     
    1:14
    GB, 2&10, SEA 36
    Druhé zakleknutí.
     
    0:38
    GB, 3&11, SEA 37
    Třetí zakleknutí a je hotovo, zápas končí!
     
    Konec utkání.
     
    Do druhého poločasu vstoupili Seahawks o poznání lépe a hned prvním drivem se probili až do end zóny, poslední akcí byl 1yardový běh Marshawna Lynche. Jenže Packers velmi rychle odpověděli, po chybě obrany soupeře dosáhli na 40yardový touchdown Davanteho Adamse a znovu vedli o 18 bodů. Hosté to však nevzdávali, viděli, že začínají být lepším týmem a na konci třetí čtvrtiny 7yardovým catchem Tylera Locketta znovu vytvořili zápletku. Ta navíc byla umocněna špatným rozhodnutím Aarona Rodgerse při dlouhém třetím downu a Seattle využil příležitosti k dalšímu výborně zvládnutému drivu s další 1yardovou třešničkou Marshawna Lynche. Domácí poté ubránili dvoubodovou konverzi, přesto viditelně znervózněli a sami nebyli v útoku schopni ničeho. V rozhodujících okamžicích jim však zafungovala obrana, nepustila soupeře ani na dostřel a necelé tři minuty před koncem se sýraři znovu dostali na míč. Ačkoliv Seahawks postupně využili všechny oddechové časy na zastavení času, podařilo se Green Bay zvládnout dva třetí downy, přičemž o přinejmenším sporném rozhodnutí sudích při tom druhém, dvě minuty před koncem, se bude asi dlouho mluvit. Rozhodlo totiž o vítězství domácích, kteří zápas doklekali a mohou slavit postup do konferenčního finále po 3 letech.
    Hlavní hvězda utkání na domácí straně. 160 nachytaných yardů jednoho hráče je novým rekordem Packers v play off.
     
    Přímo na stadionu to sledovalo 78 998 diváků.
     
    Potvrdila se tak statistika, i ve čtvrtém setkání Green Bay a Seattlu v play off postupuje dál domácí tým. Green Bay Packers pojedou v konferenčním finále do Santa Clary, kde změří síly s tamními San Francisco 49ers. S nimi před dvěma měsíci po prachbídném výkonu prohráli 8:37 a mají tak šanci na odplatu.
     
    Divizní kolo play off NFL je u konce. Nabídlo 4 absolutně rozdílné zápasy a určilo dvojice pro konferenční finále, která se odehrají v neděli 19. ledna. Onlajn přenosy z obou dvou vám samozřejmě nabídneme. (04:06:39)

    Libor Štěpán

    Clete Blakeman
    78 998
    Vysvětlivky
    U každé jednotlivé akce bude v úvodu znázorněn údaj o týmu, který je momentálně v držení míče, o fázi aktuální akce, a také o aktuální poloze hry.

    Příklad GB, 3&5, SEA 42 – U míče je Green Bay, hraje třetí down, potřebuje získat pět yardů k dosažení dalšího prvního downu a hraje z linie 42 yardů na polovině Seattlu.
    Exkurze do pravidel
    Utkání se hraje na čtyři čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po patnáctiminutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí (ne vždy) nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy dvě minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Každý tým má tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenzíva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy kopající dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-60 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne do hloubi útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole na branku (field goalu), kterým může navýšit svůj bodový zisk o tři body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do endzóny (desetiyardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za šest bodů, plus k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z patnácti yardů (extra point – jeden bod), nebo zvolit útočnou akci z dvou yardů před endzónou a v případě úspěchu získat dva body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, tak i obranný, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, 15 nebo posun na úroveň místa přestupku). Pokud se trenérům jednotlivých týmů nezdá rozhodnutí rozhodčích, mají možnost v některých případech vhodit na hřiště červenou vlajku před rozehráním další akce a využít challenge. Mají dvě tyto možnosti v zápase, přičemž v případě úspěchu té první získávají ještě jednu navíc, naopak jakýkoliv neúspěch znamená automaticky ztrátu jednoho oddechového času. Zároveň to znamená, že pro využití challenge musí mít tým k dispozici aspoň jeden timeout.

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, nebo pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.