Leicester – Watford 2:0 (kon.) | Wolverhampton – West Ham 2:0 (kon.) | Manchester United – Tottenham 2:1 (kon.)
Chelsea – Aston Villa 2:1 (kon.) | Southampton – Norwich 2:1 (kon.) | Liverpool – Everton 5:2 (kon.)
koniec
Liverpool FC
5:2 (4:2)
Everton FC
Streda 04.12.2019, 21:15 • Anfield Road, Liverpool • Anglická Premier League • 15. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vitajte pri on-line prenose zo zápasu Liverpool FC – Everton FC, ktorý sa odohrá v rámci 15. kola anglickej Premier League. „Merseyside derby“ sa začne o 21:15.
     


    Liverpool FC

    Liverpoolskí fanúšikovia zatiaľ snívajú svoj sen o vytúženom triumfe v Premier League a v tejto sezóne za ním vykročili fantastickou úvodnou tretinou ročníka. Z 14 zápasov vyhral Liverpool 13 a jedinú stratu utrpel na Old Trafford pri derby s Manchesterom United (1:1). V tabuľke je tak zaslúžene na prvom mieste s osembodovým náskokom pred druhým Leicesterom a pred obhajcom titulu Manchesterom City, ktorý je na treťom mieste, vedie dokonca už o 11 bodov. Liverpool za celý kalendárny rok 2019 prehral v Premier League len raz, a to ešte na jeho začiatku na pôde Manchesteru City. Jeho útok je tretím najlepším v súťaži (32 strelených gólov) a obrana druhou najlepšou (12 inkasovaných gólov), čisté konto však udržala len v dvoch zápasoch tohto ročníka. Doma na Anfield Road sú „The Reds“ zatiaľ stopercentní a favoritom sú i v dnešnom derby.

    Posledných 5 ligových zápasov:
    Liverpool – Tottenham 2:1
    Aston Villa – Liverpool 1:2
    Liverpool – Manchester City 3:1
    Crystal Palace – Liverpool 1:2
    Liverpool – Brighton 2:1

    Nebudú hrať:
    - Alisson Becker (trest za červenú kartu)
    - Nathaniel Clyne (zranenie kolena)
    - Fabinho (zranenie členka)
    - Joël Matip (zranenie kolena)
     


    Everton FC

    „The Toffees“ zažili jeden z najhorších štartov do sezóny za posledné desaťročia a veľmi vážne sa zaplietli do boja o záchranu. Tím Marca Silvu bol pred týmto kolom na poslednom nezostupovom, 17. mieste a pred 18. Southamptonom mal len dvojbodový náskok. Jeho forma navyše nie je vôbec dobrá. Z posledných piatich zápasov získal len štyri body, pričom tri z toho pri výhre 2:1 práve na pôde Southamptonu. Problém modrého liverpoolského klubu je predovšetkým útok, len tri kluby totiž strelili menej gólov ako Everton (14 strelených gólov). Vonku je Everton tretím najhorším tímom Premier League, keď v siedmich zápasoch na cudzích ihriskách získal len štyri body.

    Posledných 5 ligových zápasov:
    Brighton – Everton 3:2
    Everton – Tottenham 1:1
    Southampton – Everton 1:2
    Everton – Norwich 0:2
    Leicester – Everton 2:1

    Nebudú hrať:
    - Seamus Coleman (nešpecifikované zranenie)
    - Jean-Philippe Gbamin (zranenie stehna)
    - André Gomes (zranenie členka)
    - Cuco Martina (zranenie kolena)
     


    História „Merseyside derby“

    Liverpoolské derby patrí medzi najčastejšie hrané zápasy v najvyšších súťažiach na svete. Od sezóny 1962/1963, kedy sa vrátil Liverpool FC do najvyššej anglickej súťaže, sa hrá nepretržite až dodnes. Rivalita vznikla kvôli tomu, že štadióny oboch klubov – Goodison Park (Everton) a Anfield Road (Liverpool) sú oddelené len Stanley Parkom a z jedného štadióna na druhý sa dá dovidieť. Vzdialenosť medzi štadiónmi oboch klubov je len cca 400 metrov.

    Tradične sa o derby medzi Liverpoolom a Evertonom hovorilo ako o „priateľskom derby“, pretože nebolo nutné oddeľovať skupiny fanúšikov oboch tímov do jednotlivých sektorov štadiónov a násilnosti v zápase týchto dvoch tímov boli (a sú) raritou. Zhruba od polovice 80. rokov 20. storočia sa ale rivalita medzi týmito klubmi výrazne vyostrila a od vzniku Premier League sa v zápasoch týchto dvoch klubov rozdalo najviac červených kariet (21) spomedzi všetkých duelov v súťaži.

    Počet zápasov: 233
    - Liverpool vyhral 93 zápasov
    - Everton vyhral 66 zápasov
    - Remízou skončilo 74 zápasov

    Najvyššia výhra: Liverpool – Everton 6:0 (1935)

    Najviac štartov: Neville Southall (Everton, 41 zápasov)

    Najviac gólov: Ian Rush (Liverpool, 25 gólov)

    Najdlhšia séria bez prehry (vo všetkých súťažiach): Liverpool (19 zápasov, od roku 2011 doteraz)
     


    Vzájomné zápasy v Premier League

    Od vzniku Premier League sa oba tímy stretli v 54 zápasoch a vzájomná bilancia hovorí jasne v prospech Liverpoolu, ktorý vyhral 23 zápasov. Everton vyhral 9 zápasov a 22 duelov sa skončilo remízami. Everton zdolal Liverpool naposledy ešte v októbri 2010 (doma 2:0), čo znamená už teraz historicky rekordnú sériu 17 ligových zápasov bez výhry nad Liverpoolom. V poslednom období v zápase livepoolských rivalov vôbec nepadajú góly, za posledné tri zápasy totiž diváci videli jediný gól.

    Zápasy Liverpoolu a Evertonu za posledné tri sezóny v Premier League:

    2016/2017:
    Everton – Liverpool 0:1
    Liverpool – Everton 3:1

    2017/2018:
    Liverpool – Everton 1:1
    Everton – Liverpool 0:0

    2018/2019:
    Liverpool – Everton 1:0
    Everton – Liverpool 0:0
     
    Úvodné zostavy:

    Liverpool FC: Adrián – Alexander-Arnold, Lovren, V. van Dijk, Robertson – Wijnaldum, Milner (C), Lallana – Shaqiri, Mané, Origi.
    Náhradníci: Kelleher – Firmino, M. Salah, Oxlade-Chamberlain, Keïta, J. Henderson, Joe Gomez.

    Everton FC: Pickford – Sidibé, Holgate, Y. Mina, M. Keane, Digne – Iwobi, Davies, G. Sigurdsson (C), Richarlison – Calvert-Lewin.
    Náhradníci: Lössl – Kean, Bernard, Baines, Walcott, Tosun, Schneiderlin.

    Rozhodca: Dean – Cann, Robathan.
     
    Oba tímy už sú na trávniku, 234. „Merseyside derby“ sa tak o malú chvíľu po hymne Liverpoolu „You'll never walk alone“ začne.
     
    Domáci tím bude hrať v tradičných červených dresoch, hostia taktiež vo svojich štandardných modrých dresoch.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Výkop zápasu mali domáci, ktorí loptu hneď nakopli na útočnú polovicu. Tam sa za ňou na ľavé krídlo rozbehol Origi, na hracej ploche ju ale spracovať nedokázal.
     
    2
    Hostia pod tlakom napádajúcich domácich odkopli loptu na polovicu Liverpoolu, kde ju hlavou posunul k svojmu brankárovi Lovren. Adrián okamžite rozohral.
     
    3
    Robertson si nabehol na výborný pas na ľavú stranu a odtiaľ nacentroval do stredu šestnástky. Tam si nabehol Origi, ktorého hlavička skončila vysoko nad Pickfordovou bránou.
     
    4
    Odkop brankára Pickforda nedokázali hostia spracovať a lopta skončila až v aute. Hráči Evertonu následne napádali rozohrávku Liverpoolčanov a obrali ich i o loptu.
     
    5
    Útok Evertonu sa ale nedostal nikam a „karamelky“ prišli pred šestnástkou Liverpoolu o loptu. Domáci sa postupnou rozohrávkou snažia o prechod na útočnú polovicu.
     
    6
    Nákop van Dijka na Robertsona odhlavičkoval Holgate k Iwobimu, ktorý si však loptu spracoval rukou. Wijnaldum hneď po rozohrávke po tejto ruke prišiel o loptu a hostia zaútočili.
     
    6
    Liverpool dal gól!
    Domáci otvárajú skóre! Liverpool po zisku lopty okamžite otočil hru a Mané nádhernou prihrávkou za obranu Evertonu našiel na milimeter presne DIVOCKA ORIGIHO. Ten si loptu spracoval, obišiel vybiehajúceho brankára Pickforda a bez problémov ju dorazil do prázdnej brány.
    6. Divock Origi (LIV) - 1:0
     
    8
    Sigurdssonov center z ľavej strany letel na Calvert-Lewina, pred ktorým však úspešne zasiahol brankár Liverpoolu Adrián. Ten dnes chytá namiesto tradičnej jednotky Alissona, ktorý dostal v predošlom zápase s Brightonom červenú kartu.
     
    9
    Domáci sa následne usadili na polovici Evertonu. Lallana sa snažil o sólový prienik z ľavej strany, loptu mu ale čisto vzal Sidibé. Rozohrávka sa hosťom nevydarila a hrací predmet prakticky bez boja odovzdali domácim obrancom.
     
    10
    Iwobi obral rozohrávajúceho Robertsona, dobre sa ale dozadu vrátil Milner, ktorý Iwobimu čistým sklzom zobral pred šestnástkou loptu. Iwobi dnešného kapitána Liverpoolu následne fauloval.
     
    11
    Van Dijk výborným nákopom našiel za obranou hostí Maného, tomu však lopta pri spracovaní odskočila. Obrancovia Evertonu sa tak stihli vrátiť a napokon ho o hrací predmet i pripravili.
     
    12
    Van Dijk v strede poľa fauloval v hlavičkovom súboji Calvert-Lewina. Hostia majú loptu znovu na kopačkách, znovu sa im ale nedarí dostať sa k strele.
     
    13
    Keane sklepol hlavou dlhé autové vhadzovanie Digneho do šestnástky na Calverta-Lewina, ku ktorému sa lopta odrazila i od jedného z hráčov Liverpoolu. Calvert-Lewin vystrelil potom z prvej mimo.
     
    14
    Lallana si spracoval pas medzi obrancov Evertonu rukou, hlavný rozhodca Mike Dean tak jeho možný prienik k bráne hostí zastavil.
     
    15
    Domáci obrancovia sa dostali pod tlak napádajúcich hráčov Evertonu, v spolupráci s brankárom Adriánom si ale s rozohrávkou poradili. Origiho prienik na ľavej strane sa ale skončil stratou lopty a následne Robertson zozadu zrazil na trávnik Daviesa, s ktorým sa potom dostal do šarvátky.
     
    16
    Hlavný rozhodca ešte dohovára obom hráčom, aby sa to už neopakovalo. Hra bude obnovená rozohrávkou brankára Evertonu Jordana Pickforda.
     
    17
    Držanie lopty: 69 % : 31 %
     
    17
    Liverpool dal gól!
    Domáci potvrdzujú skvelý vstup do zápasu a rýchlo odskakujú do dvojgólového náskoku! Alexander-Arnold našiel nádherným pasom na ľavú stranu Maného, ktorý si potiahol loptu k šestnástke Evertonu. Prihrávkou za obranu hostí potom vyslal do nábehu v šestnástke hostí XHERDANA SHAQIRIHO, ktorý v páde z prvej poslal loptu po zemi za chrbát brankára Pickforda.
    17. Xherdan Shaqiri (LIV) - 2:0
     
    19
    Hostia získali hneď po výkope po inkasovanom góle rohový kop. Ten rozohral Sigurdsson centrom na Richarlisona, ktorý však z pomerne dobrej streleckej pozície poslal hlavou loptu vysoko nad Adriánovu bránu.
     
    20
    Wijnaldum zasiahol vysokou nohou Richarlisona. Everton bude mať priamy kop z ľavej strany útočnej polovice.
     
    21
    S centrom z priameho kopu si trochu krkolomne poradil Robertson, ktorý loptu odkopol na rohový kop.
     
    21
    Everton FC dal gól!
    Liverpool ani dnes neudrží čisté konto a hostia znižujú! Po na krátko rozohranom rohovom kope sa lopta dostala k Iwobimu, ktorý prihrával z pravej strany do šestnástky. Lovren chcel loptu v sklze odkopnúť, zastavil ju však priamo pred MICHAELOM KEANEOM a ten k nej stihol dobehnúť pred brankárom Adriánom. Zblízka potom ponad neho nadvihol loptu pod brvno.
    21. Michael Keane (EVE) - 2:1
     
    V posledných troch ligových zápasoch týchto dvoch klubov padol jediný gól, dnes však už tri a to nemáme za sebou ešte ani polovicu prvého polčasu.
     
    23
    Držanie lopty v posledných 5 minútach: 40 % : 60 %
     
    24
    Hostí strelený gól povzbudil a naďalej sa tlačia dopredu. Iwobiho kolmicu odkopol Lovren a následný Digneho center z ľavej strany chytil brankár Adrián.
     
    25
    Iwobi výbornou prihrávkou za obranu Liverpoolu vysunul Calvert-Lewina, ktorý sa dostal do súboja s van Dijkom. Ten v súboji s holandským obrancom spadol a strelou po zemi zakončil mimo. Hostia sa ešte dožadujú penalty, hlavný rozhodca ale jasne ukazuje, že hra bude pokračovať ďalej.
     
    26
    Hostia sú v posledných minútach jednoznačne aktívnejší a z tribún sa začína ozývať slabý piskot domácich fanúšikov.
     
    27
    Prvú žltú kartu zápasu dostáva za šliapnutie na nohu prenikajúcemu Dignemu Trent Alexander-Arnold (Liverpool FC).
     
    28
    Liverpool sa prvýkrát od svojho druhého gólu usadil na dlhšiu dobu na útočnej polovici a snaží sa rozvinúť svoju postupnú kombináciu. Hostia sú už zoradení v obrannom postavení.
     
    29
    Mané sa dral do šestnástky po Robertsonovej prihrávke zľava, po čistom súboji s obrancom hostí však spadol. Odrazenú loptu získali naspäť domáci, ktorí obliehajú pokutové územie hostí.
     
    30
    Milnerovu kolmicu stredom obrany Evertonu nedokázal Mané spracovať a lopta mu odskočila až k brankárovi Pickfordovi. Ten ju bez veľkého váhania nakopol na spoluhráčov v strede poľa.
     
    31
    Hra sa začína pritvrdzovať. Žltú kartu dostáva za šliapnutie na členok Shaqiriho Richarlison (Everton FC).
     
    31
    Liverpool dal gól!
    Bláznivé derby pokračuje a domáci znovu odskakujú do dvojgólového náskoku! Lovren nádherným pasom z vlastnej polovice nakopol loptu za obranu hostí na rozbehnutého DIVOCKA ORIGIHO. Ten si ju prvým dotykom spracoval a druhým prehodil vybiehajúceho gólmana Pickforda.
    31. Divock Origi (LIV) - 3:1
     
    33
    Keane zozadu podrazil Wijnalduma. Týmto faulom zastavil rýchly útok domácich, ktorí musia začína znovu svoju útočnú akciu od vlastných obrancov.
     
    Divock Origi strelil dva góly v zápase Premier League prvýkrát od apríla 2016, kedy strelil dva góly v zápase Liverpool – Stoke City (4:1).
     
    34
    Tréner hostí Marco Silva pripravuje striedanie už v prvom polčase. Bernard sa oblieka do zápasového dresu na striedačke hostí.
     
    35
    Striedanie v tíme Everton FC: z ihriska odchádza Djibril Sidibé, prichádza Bernard.
     
    Obrana Evertonu sa zmenila na štvorčlennú. Holgate sa posunul na pravý kraj obrany hostí.
     
    36
    Milner oblúčikom do šestnástky hľadal nabiehajúceho Shaqiriho, pred ktorým však Mina loptu odkopol na rohový kop Liverpoolu. Na rohy vedie Everton v tejto chvíli 2:1.
     
    37
    Center Alexander-Arnolda na zadnú tyč odhlavičkoval jeden z obrancov Evertonu. Bernard po zisku lopty hneď potiahol hrací predmet na útočnú polovicu, nepresnou prihrávkou na Richarlisona ju ale poslal priamo do autu.
     
    38
    Mané sa z pravého krídla dostal popri bránkovej čiare do šestnástky Evertonu, prihrávku do bránkoviska na Origiho ale vyrazil brankár Evertonu. Hostia loptu hneď nakopli na Richarlisona, ten ale vybiehal z ofsajdovej pozície.
     
    40
    Robertson zrazil na pravej strane vlastnej polovice na trávnik zozadu Calvert-Lewina. Priamy kop pre Everton takmer z bránkovej čiary.
     
    41
    Sigurdssonov center doletel ku Keaneovi, ktorému sa hlavička vôbec nevydarila. Hostia však získali odrazenú loptu a pokračujú v útoku.
     
    42
    Iwobi sa dostal k lopte na ľavom krídle a chcel ju preniesť na opačnú stranu na Sigurdssona, nepresným nákopom ju však poslal priamo do autu.
     
    43
    Hostia s blížiacim sa záverom prvého polčasu sa tlačia znovu viac dopredu. Bernard oživil hru Evertonu, jeho prienik však tentokrát ukončil odkopom lopty do autu Alexander-Arnold.
     
    44
    Richarlison výborne prihrával z pravej strany na zadnú tyč na Calvert-Lewina a asi dva metre pred bránkovou čiarou odkopol loptu pred útočníkom Evertonu na rohový kop Dejan Lovren.
     
    45
    Liverpool dal gól!
    Liverpool završuje svoj výborný prvý polčas! Domáci sa po tom, čo hostia prepadli v útoku, dostali do prečíslenia. Alexander-Arnold potiahol loptu po ľavej strane a pred šestnástkou ju prihral na os ihriska SADIOVI MANÉMU, ktorý si loptu ani nespracovával a z hranice šestnástky Evertonu ju poslal presne k pravej tyči Pickfordovej brány.
    45. Sadio Mané (LIV) - 4:1
     
    45+1
    Nadstavený čas sú tri minúty.
     
    45+2
    Hostia majú loptu na kopačkách, po štvrtom inkasovanom góle však akoby už len čakali na koniec polčasu. Loptu si prihrávajú len v strede poľa alebo na vlastnej polovici.
     
    45+3
    Everton FC dal gól!
    Tak predsa len prichádza ešte jeden gól v tomto bláznivom polčase! Bernard výborným centrom z ľavej strany poslal loptu do šestnástky Liverpoolu zhruba vo výške hrude a za Lovrenom, ktorý loptu nezasiahol, sa k nej dostal RICHARLISON. Ten ju hlavičkou v predklone poslal k ľavej tyči Adriánovej brány.
    45+3. Richarlison (EVE) - 4:2
     
    45+4
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Po prvom polčase svieti na výsledkovej tabuli v zápase týchto dvoch tímov až neuveriteľné skóre 4:2. Liverpoolu sa vydaril vstup do zápasu a rýchlo sa dostal do dvojgólového náskoku gólmi Origiho a Shaqiriho, hostia sa však dokázali vrátiť do hry zásluhou Keanea. Náskok Liverpoolu však následne navýšil svojim druhým gólom Origi a tesne pred koncom riadnej hracej doby Mané. Keď už sa zdalo, že sa v prvom polčase nič nestane, tak ešte dokázal po výbornom centri striedajúceho Bernarda znížiť hlavou Richarlison. Hostia herne za domácimi nijak výrazne nezaostávali, Liverpool ale bol omnoho efektívnejší a zo svojich šancí dokázal vyťažiť maximum, pretože na oboch stranách skončili všetky strely na brány gólmi a Liverpool mal jednoducho viac presných pokusov. Nám nezostáva nič iné, len veriť, že i v druhom polčase uvidíme ďalšie góly.

    Štatistiky po 1. polčase:

    Držanie lopty: 58 % : 42 %
    Strely na bránu: 4:2
    Strely mimo: 1:5
    Rohy: 1:3
    Ofsajdy: 0:1
    Fauly: 7:7
     
    Druhý polčas sa začne približne o 22:20.
     
    Liverpool prvýkrát za posledné tri roky dostal doma za jeden polčas dva góly. Súčasne bol prvý polčas najgólovejším polčasom v „Merseyside derby“ v histórii Premier League.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Výkop druhého polčasu mali hostia. Cez prestávku nedošlo k žiadnym striedaniam.
     
    47
    Hostia sa hneď usadili k postupnej kombinácii na polovici Liverpoolu, domáci ich ale zatiaľ držia v úctivej vzdialenosti od Adriánovej brány.
     
    48
    Van Dijk napokon čistým súbojom na hranici vlastného pokutového územia pripravil Calvert-Lewina o loptu a posunul ju k svojmu brankárovi Adrián. Ten potom rozohral postupný útok svojho tímu.
     
    49
    Liverpoolčania však o loptu prišli. Iwobi ju potiahol k šestnástke domácich po pravej strane, jeho center ale nedokázal zasiahnuť Richarlison a vysokú loptu chytil brankár Adrián.
     
    50
    Domáci sa peknou kombináciou na jeden dotyk zbavili pred vlastnou šestnástkou napádajúcich hostí, ďalší sa ale rýchlo sformovali na vlastnej polovici do obranného postavenia.
     
    51
    Virgil van Dijk zrazil zozadu v hlavičkovom súboji pred vlastným pokutovým územím na trávnik Calvert-Lewin. Priamy kop Evertonu z pravej strany útočnej polovice zo vzdialenosti zhruba 25 metrov od Adriánovej brány.
     
    52
    Digne sa pokúsil zaskočiť brankára Adriána priamou strelou, bránu Liverpoolu avšak minul.
     
    53
    Robertson po prieniku z ľavej strany našiel medzi obrancami Evertonu voľného Origiho, ktorému zakončenie zablokoval Holgate. Jeden z obrancov Evertonu potom zrazil na rohový kop i strelu dobiehajúceho Milnera.
     
    54
    Shaqiri nacentroval od rohovej zástavky na prednú tyč, tam však loptu odhlavičkoval obranca hostí na ďalší rohový kop.
     
    55
    Ďalší center do bránkoviska dokázal po odraze van Dijkovej hlavičky od Minu Calvert-Lewin odvrátiť za šestnástku. Následne však obrana Evertonu zrazila center znovu len na rohový kop.
     
    56
    Origiho dravý prienik za nákopom zo stredu poľa ukončil faulom Mina. Domáci rozohrali priamy kop veľmi kuriózne, keď Alexander-Arnold pristavil loptu Shaqirimu, ktorý však v momente rozohrávky priameho kopu stál v ofsajde.
     
    57
    Keane fauloval lakťom v strede poľa prenikajúceho Maného a následne zlostne zakopol loptu. Žltú kartu nedostal, nasledovať však bude priamy kop Liverpoolu.
     
    58
    Lovrenovi sa nákop do šestnástky vôbec nevydaril a loptu poslal priamo za bránkovú čiaru.
     
    59
    Druhý polčas sa zatiaľ nesie v omnoho pokojnejšom duchu ako prvý polčas. Táto pasáž je zatiaľ najpokojnejšou v celom zápase.
     
    60
    Milner naznačil strelu spoza šestnástky, potom však vysunul kolmicou za obranu Origiho. Ten sa k lopte dostal, stál však v ofsajdovej pozícii.
     
    60
    Striedanie v tíme Everton FC: z ihriska odchádza Dominic Calvert-Lewin, prichádza Moise Kean.
     
    61
    Sigurdsson presným centrom z pravej strany našiel v strede šestnástky Liverpoolu medzi obrancami domácich Richarlisona, ktorého prudká hlavička však letela len do stredu brány domácich.
     
    63
    Držanie lopty v 1. polčase: 58 % : 42 %
    Držanie lopty v 2. polčase: 78 % : 22 %
     
    64
    Everton prevzal iniciatívu. Sigurdssonov center z pravej strany odhlavičkoval Lovren pred Holgateom, ktorý si nabieha na centre do šestnástky Liverpoolu.
     
    65
    Lovren potom odhlavičkoval i nákop z druhej strany, lopta sa však dostala k Daviesovi, ktorý po zemi vystrelil k pravej tyči. Jeho pokus chytil brankár Adrián bez väčších problémov.
     
    66
    Domáci sa pri rozohrávke postupného útoku dostali pod veľký tlak napádajúcich hostí a Wijnaldum loptu nakoniec zakopol do autu.
     
    67
    Žltú kartu za zásah Alexander-Arnolda ostrým sklzom do členku dostáva Tom Davies (Everton FC).
     
    68
    Hra sa po predošlej aktivite Evertonu trochu zasekla v strede poľa. Víťazne zo série súbojov napokon vyšli domáci, ktorí však o loptu po ofsajde Shaqiriho prišli.
     
    70
    Mané si spracoval nákop pred šestnástku a obhodil si Minu. Toho však zastúpil Keane, ktorý Maného o loptu obral a napokon ju rozohral na spoluhráčov na útočnej polovici.
     
    71
    Domáci sa po zisku lopty znovu vrátili na útočnú polovicu a postupnou kombináciou zatláčajú hostí do obrany.
     
    72
    Striedanie v tíme Everton FC: z ihriska odchádza Tom Davies, prichádza Morgan Schneiderlin.
     
    72
    Striedanie v tíme Liverpool FC: z ihriska odchádza Adam Lallana, prichádza Jordan Henderson.
     
    73
    Striedanie v tíme Liverpool FC: z ihriska odchádza Divock Origi, prichádza Roberto Firmino.
     
    74
    Na trávniku sa v teraz vlastne vôbec nič nedeje. Domáci majú loptu na vlastnej polovici, hostia ich ale ani príliš nenapádajú.
     
    75
    Liverpoolčania sa nakoniec predsa len dostali na polovicu hostí, kde však obrana hostí zablokovala center Alexander-Arnolda. Dopredu sa však Everton nedostal, pretože Holgate pri pokuse o prienik po pravej strane o loptu prišiel.
     
    76
    Domáci sa zatiahli na vlastnú polovicu a s rozohrávkou sa nikam neponáhľali. Napokon loptu nakopol na Firmina van Dijk, Holgate si ale s týmto pasom poradil.
     
    77
    Liverpool získal po faule na Maného priamy kop z ľavej strany. Shaqiri nacentroval na Wijnalduma na prednej tyči, ten ale prudkou hlavičkou poslal loptu až príliš vysoko nad Pickfordovu bránu.
     
    79
    Sigurdsson sa uvoľnil na ľavom krídle a centroval na zadnú tyč, kde Alexander-Arnold odhlavičkoval pred Keanom loptu na rohový kop.
     
    80
    Sigurdsson rozohral i štandardnú situáciu, tentokrát však loptu odhlavičkoval Wijnaldum. Po prihrávke od spoluhráča sa lopta vrátila k Islanďanovi, ktorého nákop napokon chytil brankár Liverpoolu Adrián.
     
    81
    Mané si nabehol na skvelý pas Alexander-Arnolda za obranu Evertonu a pred vybiehajúcim brankárom Pickfordom zakončoval, svojim pokusom po zemi ale tesne minul ľavú tyč brány hostí.
     
    82
    Hra sa v závere zápasu predsa len trochu otvorila. Digneho center zľava odkopol do bezpečia Robertson, hostia však po faule Hendersona získavajú priamy kop.
     
    83
    Striedanie v tíme Liverpool FC: z ihriska odchádza Trent Alexander-Arnold, prichádza Joe Gomez.
     
    84
    Sigurdssonov jemný oblúčik na nabiehajúcich spoluhráčov odkopol v sklze na rohový kop Wijnaldum.
     
    85
    Domáci si však bez väčších problémov poradili s centrom z rohu a vyrazili do rýchleho protiútoku. Henderson ďalším skvelým pasom za obranu našiel Maného, ktorý obišiel vybiehajúceho brankára Pickforda. Zo streleckej pozície ho na poslednú chvíľu vytlačil Keane.
     
    86
    Prakticky okamžite otočili hostia hru na opačnú stranu a po peknej kolmici sa ocitol sám pred brankárom Liverpoolu Kean. Pred vybiehajúcim brankárom však loptu poslal po zemi tesne mimo pravej tyče domácej brány.
     
    87
    Everton zatláča domácich do obrany a drží loptu na ich polovici. Ich postupný útok sa však zatiaľ končí vždy pred šestnástkou Liverpoolu.
     
    88
    A teraz sa končí úplne, pretože Richarlison si spracovával center Sigurdssona v ofsajdovej pozícii. Brankár Adrián pri rozohrávke poriadne naťahuje čas.
     
    89
    Domáci získali hromadu času postupným útokom na polovici Evertonu a Gomez nakoniec zablokovaným centrom získal pre svoj tím i rohový kop.
     
    90
    Liverpool dal gól!
    Tak predsa strieľajú domáci ešte jeden gól! Center Shaqiriho odvrátila obrana Evertonu, pri pokračovaní tejto akcie sa ale dostala lopta k Firminovi na ľavej strane. Brazílčan obišiel Keanea a prihrávkou za seba posunul loptu do druhej vlny k GEORGINIOVI WIJNALDUMOVI, ktorý mal dostatok času si ju ešte i spracovať. Potom ju bez problémov zakrútil k ľavej tyči Pickfordovej brány.
     
    90+1
    Nadstavený čas sú tri minúty.
     
    90+2
    Domáci s prehľadom kontrolujú záver zápasu. Hneď po výkope po inkasovanom góle obrali hostí o loptu a obranná štvorica Liverpoolu si ju prihráva na vlastnej polovici.
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    Druhý polčas zaostal tempom a rýchlosťou hry za prvým dejstvom a až v závere hra ožila. Hostia sa predsa len pokúsili aspoň o zníženie a zdramatizovanie záveru a hlavne Kean mal na to obrovskú príležitosť, gól však nestrelili a na konci riadneho hracieho času inkasovali piaty gól z kopačky Wijnalduma. Liverpool tak jasne ovládol 234. „Merseyside derby“ a i po tomto kole má na čele pred druhým Leicesterom osembodový náskok. Everton po tretej prehre za sebou klesol na zostupové 18. miesto a asi by nebolo prekvapením, keby bol tento zápas posledným na lavičke Evertonu pre portugalského trénera Marca Silvu.
     
    Držanie lopty: 59 % : 41 %.
    Strely na bránu: 5:4.
    Strely mimo: 3:7.
    Rohy: 5:6.
    Ofsajdy: 3:3.
    Fauly: 13:17.
     
    To je odo mňa z tohto zápasu všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok večera. (23:15:30)

    Michal Sadlek

    Góly: 6. Origi, 17. Shaqiri, 31. Origi, 45. Mané, 90. Wijnaldum – 21. M. Keane, 45+3. Richarlison

    Karty:   27. Alexander-Arnold (LIV) – 31. Richarlison (EVE), 67. Davies (EVE)


    Držení míče: 59 % : 41 %.
    Střely na branku: 5:4. Střely mimo: 3:7. Rohy: 5:6. Ofsajdy: 3:3. Fauly: 13:17.
    Liverpool FC: Adrián – Alexander-Arnold (83. Joe Gomez), Lovren, V. van Dijk, Robertson – Wijnaldum, Milner (C), Lallana (72. J. Henderson) – Shaqiri, Mané, Origi (73. Firmino).
    Náhradníci: Kelleher – Firmino, M. Salah, Oxlade-Chamberlain, Keïta, J. Henderson, Joe Gomez.

    Everton FC: Pickford – Sidibé (35. Bernard), Holgate, Y. Mina, M. Keane, Digne – Iwobi, Davies (72. Schneiderlin), G. Sigurdsson (C), Richarlison – Calvert-Lewin (60. Kean).
    Náhradníci: Lössl – Kean, Bernard, Baines, Walcott, Tosun, Schneiderlin.

    Rozhodca: Dean – Cann, Robathan

    Diváci: 53 094