Tisková konference k MS žen ve florbalu (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference k mistrovství světa žen ve florbalu

cz Piatok 29.11.2019, 11:00Tlačové konferencie
     
    Nominace českého týmu na šampionát:
    Brankářky: Nikola Příleská, Jana Christianová.
    Obránkyně: Vendula Beránková, Daniela Frantíková, Nela Jiráková, Hana Koníčková, Denisa Kotzurová, Kamila Paloncyová, Magdaléna Plášková, Ivana Šupáková, Gabriela Tožičková.
    Útočnice: Adéla Bočanová, Tereza Hanzlíková, Nela Kapcová, Eliška Krupnová, Natálie Martináková, Michaela Mlejnková, Denisa Ratajová, Martina Řepková, Tereza Urbánková. (11:46:05)
     
    Tisková konference tímto definitivně končí, díky za pozornost.
     
    Šuman pokračuje: V Česku uspořádáme i blížící se mistrovství světa juniorů 2021 a je pro nás velkou motivací, že tuto událost můžeme u nás uspořádat.
     
    Filip Šuman o kongresu IFF: V posledních třech dnech mistrovství světa se uskuteční řada jednání a bude se mluvit o velmi důležitých věcech. Bude se měnit mezinárodní kalendář, diskutuje se i o zařazení mistrovství Evropy. Florbal se dívá do horizontu deseti let. Nedávno se například v Africe uskutečnil druhý významný turnaj na tomto kontinentě. Bude se také mluvit o přípravě dvou velkých akcích, které nás čekají. V polovině ledna budeme vítat klubovou špičku, kdy se v Ostravě uskuteční Pohár mistrů. Vítkovice poměří své síly s nejsilnějšími týmy z celého světa. Jsme rádi, že je o akci obrovský zájem a vstupenky relativně rychle mizí.
     
    Stý zápas v národním týmu mohou na šampionátu odehrát Krupnová (98), Christianová (95) a Bočanová (94).
     
    Krupnová o šesti nováčcích na šampionátů: Je dobře, že nezažily kolotoč s top týmy a neochutnaly hořkost porážek jako 3:18, a tak dále. Může jim to jedině pomoct z hlediska sebevědomí. Není poznat, že to jsou nováčci, ale jdou do utkání tak, jako by to hráli pět nebo šest let.
     
    Český tým je na šampionátu nejmladší s věkovým průměrem 23,4 let, nejstarší jsou naopak Švýcarky s průměrem 27,3. Češky také mají na turnaji nejvyšší tým s průměrem 170,55 cm. Co do počtu startů v národním týmu, zde se ukazuje velká zkušenost Švýcarek, které mají v průměru 62,8 startů.
     
    Rhyner o nominaci: Máme hodně zajímavý mix hráček. Na jedné straně velmi mladý, na druhé docela zkušený. Jsou tu dvě mladé obránkyně. Právě u nich je vidět jiná mentalita. Jednou ze silných stránek národního týmu je to, že je drzý a nebojí se. I obránkyně jako Beránková nebo Jiráková hrají velmi vyspěle.
     
    Rhyner o koučování českého týmu ve svém rodném Švýcarsku: Není to pro mě zatím nic moc speciálního. Budu zde mít určitě hodně známých, ale nebude to na mě mít nějaký výrazný vliv.
     
    Rhyner o cílech: Švýcarky investovaly do přípravy spoustu času. Skoro bych až řekl, že dohromady tolik co Švédky, Finky nebo my. Bookmakeři nás tipují na bramborovou medaili, ale naším cílem je medaile. Vše ale směřuje k tomu, že Švédky a Finky jsou velkými favoritkami na medaile.
     
    Krupnová vzpomíná: V týmu jsem tehdy byla benjamínkem. Pamatuji si na to, že příprava na turnaj byla také úplně jiná. Pak se někdo zranil a já místo útoku musela do obrany. Zápas jsme vyhrály tak, že jsme daly dva góly z dorážek, kde jsme měly spoustu štěstí.
     
    Rhyner: Tyto dva týmy nemůžeme porovnávat navzdory tomu, že tam je několik pamětnic toho předchozího úspěchu. Myslím si ale, že podobný úspěch můžeme zaznamenat i letos ve Švýcarsku, tým je na to velmi kvalitní. Navázat na rok 2011 je každopádně pro nás motivací.
     
    Naposledy se šampionát žen konal ve Švýcarsku a tehdy to byl jediný medailový turnaj v historii. Češky tehdy skončily na třetím místě.
     
    Krupnová pokračuje: Skupina je těžká, nemáme tam žádný rozehřívací zápas a musíme podávat maximální výkony už od prvního utkání. Věřím, že výkon bude takový, abychom zápas vyhrály.
     
    Martina Řepková o slovenské spoluhráčce: Znám skoro celý tým Slovenek. Hrají naší ligu a jsou to velmi dobré hráčky. Očekávám utkání ve velmi vysokém tempu. Všechny takové zápasy byly dosud náročné a vyrovnané. Budeme muset předvést naší nejlepší hru a myslím si, že Slovenky mohou být černým koněm turnaje.
     
    Eliška Krupnová: Náš tým je docela zajímavý. Potkám se na šampionátu se Švédkami, stejně jako s několika Finkami. Pro nás je tak jedině dobře, že nás nikdo nebere na lehkou váhu. Zápas se Švédkami však pro mě bude nejpříjemnější. Jejich herní styl mi vyhovuje a moc se na utkání těším. Bude to duel, který si chci ve skupině nejvíce užít.
     
    Rhyner o soupeřích: Změna přístupu obecně ve dvou letech je v tom, že by neměl být odlišný přístup k různým soupeřům. Budeme hrát agresivně i proti Švédsku a s taktickou vyspělostí rovněž proti Lotyškám nebo Slovenkám.
     
    Rhyner: Obtížnost skupiny vnímám jako výhodu. Pokud to zvládneme a všechny překážky překonáme, budeme lépe připraveni na následný mód play-off.

    Radek Barkman