Skoky HS142, Ruka Vítěz: J. Riiber (NOR) (kon.) | Běh 5 km, Ruka Vítěz: J. Riiber (NOR) (kon.)
koniec udalosti
SP - běh 5 km, Ruka

Vítěz: J. Riiber (NOR)

cz Piatok 29.11.2019, 15:00Severská kombinácia
    Páteční závod ve Slovinské Ruce ovládli Norové
     
    Už po skokanské části bylo jasné, že za vítězstvím míří Jarl Magnus Riiber. Toho žádná neočekáváná komplikace v průběhu závodu nepotkala, rodák z Osla zvítězil téměř s minutovým náskokem. Radost mu určitě udělalo i další pořadí v cíli, neboť druhou i třetí pozici si dokázali podržet jeho krajané. Espen Bjørnstad, ani Jens Luuras Oftebro rozhodně nepatří k nejlepším běžčům, avšak obrovský náskok, který si vybojovali ve skokanské části udrželi. Parádní představení norského týmu podtrhl čtvrtou pozicí Graabak, prvním nenorským běžcem v cíli se stal Němec Riessle. Cenný bod vybojoval Ondřej Pažout, ten doběhl na 30. příčce, Portyk bohužel nebodoval, dojel tři pozice za kolegou. (15:27:27)
     
    Konec závodu.
     
    5km
    Ondřej Pažout dokázal po druhé v kariéře bodovat! V závodě se sice propadl, ale udržel alespoň bod za třicáté místo. Bez bodu bohužel skončil Tomáš Portyk, jenž dojel na 33. pozici.
     
    5km
    Jako devátý dojíždí do cíle Samuel Costa, desítku uzavírá německý závodník Vincenz Geiger. Ještě čekáme na dojezd českých reprezentantů.
     
    5km
    Neskutečné. Norové si dnes totálně podmanili závod, čtvrtý totiž dojíždí Graabak, který ve finiši dokázal porazit Riessleho, Faiista, Fritze i Rehrla.
     
    5km
    Bedna bude kompletně obsazená Nory! Espen Bjørnstad i Jens Luuras Oftebro si totiž dokázali i přes pomalejší běh udržet náskok před hladovými vlky od čtvrého místa dál.
     
    5km
    Jarl Magnus Riiber se za necelou čtvrthodinu dostává do cíle s velkým náskokem! O prvenství Nora nebylo od startu závodu sebemenších pochyb.
     
    3,6m
    Skvělou černou práci odvádí pro kolegy Jörgen Graabak! Ten se vyhoupl na čelo skupiny od čtvrtého místa a zbržďuje pro kamarády ostatní jezdce. Ztráta na třetí pozici činí téměř minutu!
     
    3,6km
    Jen kilometr a půl chybí Riierovi do konce závodu. Na krajana Espena Bjørnstada zvýšil ve stoupání náskok o deset vteřin, Oftebro ještě může zabojovat o druhé místo, náskok se smrštil pod dvacet sekund. Početná skupina od čtvrtého místa je pořád daleko.
     
    2,5km
    Ondřej Pažout se i nadále drží na čtyřiadvacáté pozici, avšak už ho dotahuje Eero Hirvonen, který je výborným jezdcem. Totéž se dá říct i o Alessandro Pittinovi, ten je za Pažoutem zpět o dvanáct vteřin.
     
    2,5km
    Jarl Magnus Riiber už je v polovině trati! Norský fenomén si i nadále drží obrovský náskok, o jeho vítězství nemůže být pochyb! I Espen Bjørnstad se drží velmi dobře, ztrácí něco mále přes půl minuty. Ani třetí místo nemění svého majitele, Jens Luuras Oftebro má na čtvrtého Fritze náskok pohodlných čtyřicet vteřin.
     
    Závod sdruženářů na 5km začal.
     
    Závodníci se za malou chvíli vrhnou do běžecké stopy. Jarl Magnus Riiber má skvěle nakročeno k vítězství. To jeho krajané Espen Bjørnstad a Jens Luuras Oftebro nejsou příliš dobrými běžci, tím je naopak čtvrtý Rakušan Fritz, jenž i přes velkou ztrátu může zabojovat o bednu.
     
    Po skokanské části je na vedoucích pozicích trojice Norů. Jarl Magnus Riiber poběží s náskokem půl minuty na Bjørnstada, třetí Oftebro už ztrácí přes minutu. Čtvrtý Rakušan Fritz ztrácí dokonce 105 vteřin, poté už je pole vyrovnanější. Bude zajímavé sledovat, jestli si skokanskou fazónu Norové přenesou i do běhu. Z Čechů se lépe vedlo Ondřeji Pažoutovi, jenž vyběhne z 24. místa, Tomáš Portyk skončil třináct pozic za krajanem.
     
    Všem nadšencům zimních sportů přeju krásné páteční odpoledne! Po skocích na lyžích se nám sdruženáři představí v běžecké části. Přeju příjemnou počtenou!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 15:00.

    Milan Huppert