Turecko – Island 0:0 (kon.) | Česko – Kosovo 2:1 (kon.) | Anglicko – Čierna Hora 7:0 (kon.)
Portugalsko – Litva 6:0 (kon.) | Srbsko – Luxembursko 3:2 (kon.) | Albánsko – Andorra 2:2 (kon.)
Francúzsko – Moldavsko 2:1 (kon.)
koniec
Portugalsko
6:0 (2:0)
Litva
cz Štvrtok 14.11.2019, 20:45 • Estádio Do Algarve • Kvalifikácia ME • Skupina B
Predzápasové kurzy
     
    Držení míče: 70 % : 30 %.
    Střely na branku: 14:0. Střely mimo: 11:1. Rohy: 12:1. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 11:9. (22:35:34)
     
    Je konec! Dnešní utkání nakonec končí očekávaným vítězstvím Portugalska, které svého soupeře porazilo poměrem 6:0. V tomto duelu jsme sledovali naprosto jednoznačnou podívanou, přičemž se domácí hned šestkrát mohli radovat, další šance pochytal dnes dobře chytající Šetkus. Naopak Litva nepodala vůbec dobrý výkon, za celé utkání si nevypracovala ani jednu větší příležitost.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    90+2
    Vypadá to, že se žádné další branky už nedočkáme. Portugalsko se už moc nesnaží, naopak se snaží držet míč na polovině hostujícího celku.
     
    90+1
    Jota se zjevil s míčem na levém křídle, odkud se ještě snažil odcentrovat do pokutového území. Výsledkem je zisk dalšího rohového kopu.
     
    90
    Druhý poločas bude nastaven o tři minuty.
     
    89
    Zanedlouho se nám rozběhne poslední minuta řádné hrací doby, o vítězi je delší dobu rozhodnuto. Ještě na řadu přijde nastavený čas.
     
    88
    Až příliš agresivně šel do souboje hostující Slivka, který si navíc při zpracování balónu pomohl rukou, což pochopitelně neuniklo ani hlavnímu sudímu.
     
    87
    Také hráči Litvy si chvíli užili kombinaci, načež se Šimkus pokoušel vysunout jednoho ze svých spoluhráčů, před kterým se povedlo zakročit Fontemu.
     
    86
    Portugalsko rozehrávalo na vlastní polovině, přičemž Fonte zkoušel u levé postranní lajny oslovit Ruie, který v tísni ještě přenášel hru do volného prostoru.
     
    84
    Do tutové šance se před malým momentem dostal Bruma, který pálil pouze doprostřed branky. To byla snadná práce pro Šetkus, který tuto střelu vykopl.
     
    83
    Střídání v týmu Portugalsko: ze hřiště odchází Cristiano Ronaldo, přichází Diogo Jota.
     
    80
    Střídání v týmu Litva: ze hřiště odchází Fjodor Černych, přichází Donatas Kazlauskas.
     
    80
    Žlutou kartu dostává Saulius Mikoliūnas (Litva).
     
    79
    Ronaldo se tentokráte zjevil na levém křídle, kde nezkoušel projít přes protihráče, nýbrž ještě pod sebou hledal volného Nevese, který váhá s rozehrávkou.
     
    78
    Až příliš agresivně vletěl do protihráče střídající Bruma, který v souboji o míč povalil hostujícího Mikoliunase. Rozehrávky se zřejmě ujme sám brankář Šetkus.
     
    77
    Litva se na delší časový úsek dostal na opačnou stranu, kde se dokonce usadila. Patrício si však žádný zákrok nepřipsal, centr totiž včas zablokoval Fonte.
     
    76
    Litva si vybojovala jednu z prvních standardních situací. Nakonec to na sebe vzal Novikovas, jehož vzdušná nabídka doputovala pouze na hlavu Pereiry.
     
    75
    Vzápětí se Ronaldo dokázal protáhnout až k centru, na který si uvnitř pokutového území dokázal naskočit Paciencia, jehož hlavičku zneškodnil Šetkus.
     
    74
    O odkop od své branky se postaral Patrício, který se snažil oslovit právě střídajícího Moutinha. Ve vzdušném souboji byl úspěšnější Slivka, který založil akci.
     
    73
    Střídání v týmu Portugalsko: ze hřiště odchází Bruno Fernandes, přichází João Moutinho.
     
    72
    Střídání v týmu Litva: ze hřiště odchází Paulius Golubickas, přichází Justas Lasickas.
     
    71
    Jednu z mála nepřesností vypustil ze své kopačky domácí obránce Dias, jehož dalekonosný pas nenašel žádného spoluhráče, nýbrž pouze brankáře Šetkuse.
     
    70
    Litva je směrem dopředu i nadále hodně bezradná, což se projevilo také před malým momentem. Šimkus se chtěl vydat na druhou stranu, kde neměl spoluhráče.
     
    66
    Střídání v týmu Portugalsko: ze hřiště odchází Bernardo Silva, přichází Bruma.
    65. Cristiano RONALDO - 6:0
     
    65
    Portugalsko právě vstřelilo branku!
    Domácí hráči stále nemají dost, navíc je tu hattrick CRISTIANA RONALDA! I tentokráte hrála velkou roli špatná komunikace v hostující obraně, která nedokázala dostat míč mimo pokutové území. Naopak Bernardo Silva přichystal střeleckou pozici právě pro CRISTIANA RONALDA, který byl se střelou k zadní tyči úspěšný.
    63. Bernardo SILVA - 5:0
     
    63
    Portugalsko právě vstřelilo branku!
    Hostující reprezentace inkasuje již popáté! Nejprve Patrício velice přesně přenášel hru na pravou stranu, načež se jeho spoluhráči bleskově dostali na opačnou, kde Pereira našel v pokutovém území BERNARDA SILVU, jehož levačka putovala mimo dosah brankáře Šetkuse.
     
    62
    Patrício se dostal do nepříjemného nátlaku, avšak i přesto se mu velice přesně povedlo u postranní lajny najít Pereiru, který si to namířil na druhou stranu.
     
    61
    K rozehrávce se pochopitelně postavil Ronaldo, který to zkoušel přímo na branku. Jeho zakončení lehce tečovala zeď, míč se nakonec snesl vedle branky.
     
    60
    Silva rozehrál další rohový kop po zemi, nicméně budeme sledovat velice nebezpečnou standardní situaci. Rui si totiž ustlal na zemi zhruba třicet metrů od branky.
     
    59
    Tutovka pro Ronalda! Ten se opřel do padajícího míče pravou nohou, jeho sympatická rána nakonec putovala kousek vedle vzdálenější tyče.
     
    58
    Navíc tu bude další šance pro domácí hráče, Portugalsko totiž bude zahrávat další rohový kop. V předchozích případech jsme sledovali rozehrávky po zemi.
     
    57
    Střídání v týmu Litva: ze hřiště odchází Mantas Kuklys, přichází Deivydas Matulevičius.
    56. Gonçalo PACIÊNCIA - 4:0
     
    56
    Portugalsko právě vstřelilo branku!
    Na čtvrtou branku tohoto zápasu jsme nečekali vůbec dlouho! Velký kus práce odvedl Silva, který si na pravém křídle vytvořil pozici pro zakončení, nicméně Šetkus vyrážel míč pouze před sebe. Tam se nejlépe zorientoval GONCALO PACIENCIA, který dopravil balón do opuštěné branky.
     
    55
    Portugalsko si před malým momentem vybojovalo autové vhazování z levé strany, nicméně sudí nakonec ukázal na opačnou stranu, vhazovat tak bude Litva.
     
    54
    Krátce poté si nedovoleným zákrokem pomohl právě Pizzi, který si u pravé autové lajny pomohl hodně ostrým způsobem, přičemž k zemi skolil Šimkuse.
     
    53
    Litva tak potřetí inkasuje hned v samotném úvodu druhého poločasu, naopak domácí si zabezpečili své vedení. Po rozehrávce se k balónu dostal Neves.
    52. PIZZI - 3:0
     
    52
    Portugalsko právě vstřelilo branku!
    Domácí hráči se dostávají do tříbrankového vedení! Litva si nepohlídala nebezpečný výpad domácích, kteří se nastěhovali do pokutového území, kde se Fernandesovi povedlo v tandemu najít svého kolegu PIZZIHO, jehož prudká rána nakonec zasáhla brankovou konstrukci, avšak poté zapadla do sítě.
     
    52
    Do kombinace se zapojil také brankář Patrício, kterému se povedlo odkopnout balón na pravou stranu, kde číhal Pereira, který vyváží míč na druhou stranu.
     
    51
    Fonte si nakonec počínal v rozporu s pravidly, což pochopitelně uviděl také hlavní sudí. Naopak se na zemi zjevil Černych, který je dnes hodně nenápadný.
     
    50
    Ve vlastním pokutovém území se nejvýše do vzduchu dostal hostující Palionis, kterému se povedlo zažehnat nebezpečí. Následovat bude aut pro domácí.
     
    49
    Na vlastní polovině se k míči dostal obránce Rui, který se dobře zorientoval u postranní lajny a poté se mu odkopem povedlo otřít balón o záda protihráče.
     
    48
    Hned v úvodu druhého poločasu si Portugalsko vybojovalo rohový kop. Silva ho rozehrál nakrátko na Fernandese, po jehož centru hlavičkoval nad Paciencia.
     
    47
    Odstartoval nám druhý poločas, jehož úvodní rozehrávku si tentokráte vzali na starost domácí hráči, kteří budou pro změnu hrát zleva doprava.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Máme za sebou první poločas, který nám přinesl celkem jednoznačnou záležitost. Portugalsko mělo od úvodu velkou územní převahu, nakonec se střelecky prosadilo ve dvou případech, pokaždé se z branky radoval Ronaldo. Domácí hráči si vytvořili mnohem více šancí, nicméně ty další nebyly zužitkovány.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    44
    Portugalsko už celkem dlouhou dobu kombinuje na polovině soupeře, nicméně k ničemu nebezpečnému to zatím nevede. Navíc se Paciencia zjevil v ofsajdu.
     
    42
    Novikovas sice měl na pravém křídle hodně času, nicméně pokus o roztažení hry doputoval pouze na hruď Ruie, který okamžitě peláší na druhou stranu.
     
    41
    První poločas se neúprosně blíží ke svému konci, hrát se bude ještě něco málo kolem pěti minut. Uvidíme, zda se bude něco málo nastavovat.
     
    40
    Mikoliunas se v krátkém časovém sledu postaral o provedení dalšího autového vhazování, po kterém se Fernandes dostal kolem protihráče a přenesl hru.
     
    36
    Hodně nepřesnou nahrávkou se prezentoval domácí Neves, kterému se vůbec nepovedlo najít Ruie. Místo sympatické akce bude následovat aut pro hosty.
     
    35
    Ronaldo se po přeslapovačce dostal ke střele pravou nohou, jenomže ta vypustila celkem dost nepřesný projektil. Šetkus tak nemusel vůbec zasahovat.
     
    34
    Silva táhl středem hrací plochy další protiakci, při které se snažil oslovit Ronalda. To se sice povedlo, nicméně druhý jmenovaný patičkou nenašel svého parťáka.
     
    33
    O rozehrávku volného kopu se postaral Mikoliunas, který zkoušel u hranice pokutového území oslovit Novikovase, jenomže jako první se k balónu dostal Dias.
     
    32
    Tím dalším, kdo se prezentoval nedovoleným zákrokem, byl právě Paciencia. Domácí útočník napadal rozehrávku, nicméně místo míče trefil nohu soupeře.
     
    31
    Ronaldovi se povedlo hrudníkem sklepnout na velice dobře postaveného Pacienciu, který se do míče opřel pravou nohou. Střela proletěla zhruba metr nad.
     
    30
    Ruiovi utekl balón daleko od kopačky, poté se dostal za postranní lajnu. Litva tak po delší době navštívila útočnou polovinu, kde bude moci vhazovat.
     
    29
    I tentokráte přišla na řadu rozehrávka nakrátko, jenomže k ničemu nebezpečnějšímu se domácí nedostali. Fonte navíc neúspěšně přenášel hru do strany.
     
    28
    Tak nakonec to pokutový kop nebude, sudí zřejmě po konzultaci odvolal svůj verdikt. Místo toho bude následovat pouze rohový kop pro domácí z pravé strany.
     
    27
    Žlutou kartu dostává Markus Palionis (Litva).
     
    27
    Je tu další pokutový kop pro Portugalsko!
     
    26
    Nakonec to Pereira zkoušel dalším vysokým pasem do pokutového území, kde po souboji skončil na zemi Paciencia, který si pokutový kop nevymodlil.
     
    25
    Na levém křídle si o nahrávku řekl Rui, ke kterému se bleskovým způsobem dostal napadající Slivka, který se jako poslední dotkl míče. Autové vhazování pro domácí.
     
    24
    Máme za sebou něco málo přes dvacet minut hry, zatím jsme se dočkali dvou branek. Portugalsko je pochopitelně aktivnější, do konce zbývá hodně času.
    22. Cristiano RONALDO - 2:0
     
    22
    Portugalsko právě vstřelilo branku!
    Domácí celek se dostává do dvoubrankového vedení! Litva chybovala při rozehrávce na vlastní polovině, nepřesnou nahrávku totiž dokázal vystihnout Paciencia, který ihned předával do tandemu na CRISTIANA RONALDA, jehož technické zakončení zapadlo přesně ke vzdálenější konstrukci.
     
    19
    Na útočnou polovinu se po dlouhé době vydal hostující Šimkus, kterému se nakonec podařilo vybojovat autové vhazování, který si vezme na starost Mikoliunas.
     
    18
    Silva se vyhnul ležícímu hráči, načež zkoušel střílenou nabídkou oslovit své spoluhráče na malém vápně, jenomže tento prudký projektil pouze proletěl vápnem.
     
    17
    I v další šanci se zjevil aktivně hrající Paciencia, který prováhal ideální moment k zakončení. Nakonec trefil pouze protihráče, na řadu přijde rohový kop.
     
    16
    Litva se dostává na útočnou polovinu čistě sporadicky, nicméně už dlouhou dobu hraje bez míče. U středového kruhu se Nevesovi povedlo přenést hru na Pizziho.
     
    15
    Fantastický Šetkus! Rui totiž načechral vynikající centr přesně na hlavu Paciencii, jehož hlavičkový pokus dokázal hostující brankář reflexivně vyrazit.
     
    14
    Ani druhý rohový kop nepřinesl nic nebezpečného, nicméně poté ještě celou situaci dohrál u postranní lajny Paciencia, který zablokoval pokus o odklizení míče.
     
    13
    Portugalsko si nakonec vybojovalo úvodní rohový kop, který byl rozehrán po zemi nakrátko. Nakonec za pokutovým územím pálil Fernandes, jenž trefil soupeře do nohy.
     
    12
    Za obranu si pokusil seběhnout Fernandes, který se sotva zorientoval v pokutovém území a ihned pálil směr branka. Do dráhy letu míče se ale připletl Palionis.
     
    11
    Na levém křídle si o nahrávku řekl zcela osamocený Rui, který poté ještě vysunul k centru Pizziho, jehož centr levou nohou doputoval do moci Girdvainise.
     
    10
    Pacienciovi se povedlo udržet míč na svých kopačkách, načež ještě zkoušel přihrát pod sebe na Silvu, který se nedokázal dostat přes přesilu protihráčů.
     
    9
    Téměř ihned po rozehrávce jsme sledovali pokus o nákop podél autové lajny, jenomže tato nabídka doputovala na nohu Fonteho, který raději uklidnil hru.
     
    8
    Na první branku tohoto zápasu jsme čekali sedm minut, do kýženého vedení se dostalo Portugalsko, který si díky vedoucí brance určitě pořádně oddychlo.
    7. Cristiano RONALDO - 1:0
     
    7
    Portugalsko právě vstřelilo branku!
    Na první branku tohoto zápasu jsme nemuseli vůbec dlouho čekat! K rozehrávce pokutového kopu se pochopitelně postavil CRISTIANO RONALDO, který poslal míč přesně doprostřed branky, na což Šetkus sotva dosáhl.
    7. Penaltový zákrok.
     
    7
    Je tu pokutový kop pro Portugalsko!
     
    7
    Silva se hezkým způsobem zbavil protihráče a poté se snažil centrovat na Ronalda. Ten měl kolem sebe hodně prostoru, vzdušná nabídka byla o něco vyšší.
     
    6
    Portugalsko se postupnou kombinací dostalo k pokutovému území, jenomže tam číhala početná přesila protihráčů. Nakonec včas zasahoval Girdvainis.
     
    5
    Patrício si dával s rozehrávkou od své branky celkem dost načas, nakonec se mu ke spolupráci nabídl volný Dias, který ihned hledal kreativního Silvu.
     
    4
    Na vlastní polovině se o rozehrávku staral obránce Dias, který konstruktivně roztáhl hru na levou stranu, kde se Ruiovi nepovedlo procedit nahrávku na Ronalda.
     
    3
    Hned v úvodu se poprvé k míči dostal hostující brankář Šetkus, kterému se povedlo odkopnout daleko na druhou stranu, kde se ve vzduchu prosadil Palionis.
     
    2
    Hlavní sudí poprvé pískl do své píšťalky, utkání tak může začít. Úvodní slovo si vzali na starost hostující celek, který bude hrát zleva doprava.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Portugalsko: Patrício – R. Pereira, Rúben Dias, J. Fonte, Rui – Neves, B. Fernandes, Pizzi – Ronaldo (C), Paciência, B. Silva.
    Náhradníci: J. Sá, Beto – André Silva, Bruma, Cancelo, Guerreiro, Diogo Jota, Moutinho, Danilo, R. Semedo, Podence, Éder.

    Litva: Šetkus – Mikoliūnas, Palionis, Girdvainis, Andriuškevičius – Slivka, Šimkus, Kuklys – Novikovas, Golubickas – Černych (C).
    Náhradníci: Černiauskas, Zubas – Baravykas, E. Jankauskas, Kasparavičius, L. Klimavičius, D. Kazlauskas, Lasickas, D. Matulevičius, G. Matulevičius, Vaitkūnas.

    Rozhodčí: Buquet – Debart, Pacelli (všichni Francie).
     
    Litva

    Na opačné straně stojí trápící se Litva, která pro změnu okupuje poslední pozici své skupiny, přičemž doposud nasbírala pouze jeden jediný bod. Litva tedy pochopitelně je mimo hru o postup, což by jejímu soupeři dnes mohlo vyhovovat. Nicméně hráči Litvy se i tak mohou předvést, naproti tomu mohou napomoci třetímu Srbsku, které by v případě ztráty Portugalska klidně poskočilo na druhou pozici. Litva ale ani v jednom ze sedmi odehraných zápasů nevyhrála, hned v šesti duelech pocítila hořkost porážky. Naposledy tomu bylo právě proti Srbsku, které na hřišti soupeře vyhrálo výsledkem 2:1.
     
    Portugalsko

    Fotbalisté Portugalska se dvě kola před koncem skupinové fáze nacházejí na průběžné druhé pozici, jistotu postupu stále nemají. Portugalci mají totiž na svém kontě jedenáct bodů, na případné zaváhání tak čeká třetí Srbsko, které má pouze o jeden bod méně. Portugalsko má stále vše ve vlastních rukou, nicméně v posledním kole bylo k vidění celkem zbytečné zavání proti Ukrajině, která si vítězstvím 2:1 zajistila postup na mistrovství Evropy. Portugalsko má momentálně na svém kontě tři výhry, naproti tomu prohrálo pouze v jediném případě, bylo tomu tak právě v souboji proti Ukrajině.
     
    Hezký den všem fanynkám a fanouškům! Kvalifikace mistrovství Evropy má na programu další zápasy, my budeme společně sledovat souboj mezi Portugalskem a Litvou.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.

    David Suchý

    Góly: 7. Ronaldo (pen.), 22. Ronaldo (Paciência), 52. Pizzi (B. Fernandes), 56. Paciência, 63. B. Silva (R. Pereira), 65. Ronaldo (B. Silva)

    Karty:   27. Palionis (LIT), 80. Mikoliūnas (LIT)


    Držení míče: 70 % : 30 %.
    Střely na branku: 14:0. Střely mimo: 11:1. Rohy: 12:1. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 11:9.
    Portugalsko: Patrício – R. Pereira, Rúben Dias, J. Fonte, Rui – Neves, B. Fernandes (73. Moutinho), Pizzi – Ronaldo (C) (83. Diogo Jota), Paciência, B. Silva (66. Bruma).
    Náhradníci: J. Sá, Beto – André Silva, Bruma, Cancelo, Guerreiro, Diogo Jota, Moutinho, Danilo, R. Semedo, Podence, Éder.

    Litva: Šetkus – Mikoliūnas, Palionis, Girdvainis, Andriuškevičius – Slivka, Šimkus, Kuklys (57. D. Matulevičius) – Novikovas, Golubickas (72. Lasickas) – Černych (C) (80. D. Kazlauskas).
    Náhradníci: Černiauskas, Zubas – Baravykas, E. Jankauskas, Kasparavičius, L. Klimavičius, D. Kazlauskas, Lasickas, D. Matulevičius, G. Matulevičius, Vaitkūnas.

    Rozhodca: Buquet – Debart, Pacelli (všichni Francie)