Gruzínsko – Írsko 0:0 (kon.) | Dánsko – Švajčiarsko 1:0 (kon.) | Faerské ostrovy – Rumunsko 0:3 (kon.)
Bosna – Fínsko 4:1 (kon.) | Malta – Švédsko 0:4 (kon.) | Nórsko – Španielsko 1:1 (kon.)
Taliansko – Grécko 2:0 (kon.) | Lichtenštajnsko – Arménsko 1:1 (kon.)
koniec
Bosna a Hercegovina
4:1 (2:0)
Fínsko
cz Sobota 12.10.2019, 18:00 • Stadion Bilino polje, Zenica • Kvalifikácia ME • Skupina J
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Všem fotbalovým příznivcům přeji příjemné chvíle při sledování textového přenosu ze zápasu kvalifikace na mistrovství Evropy 2020. Od osmnácti hodin se v rámci skupiny J můžeme těšit na utkání mezi Bosnou a Hercegovinou a Finskem!
     
    Bosna a Hercegovina

    Domácí jsou po šesti z deseti naplánovaných střetnutí dost daleko od svého prvního postupu na evropský šampionát. Na kontě mají jen dvě výhry a jednu remízu, což jim ve skupině J stačí na čtvrté místo se ztrátou pěti bodů na druhé Finy a obrovským jedenáctibodovým mankem na jasně vedoucí Italy. Parta okolo kanonýra Edina Džeka před měsícem porazila 5:0 Lichtenštejnsko, ale pak si výrazně zkomplikovala postupové plány porážkou 2:4 na hřiště Arménie. Nejlepšími střelci Bosny jsou se třemi zásahy Amer Gojak a již zmíněný Edin Džeko.
     
    Finsko

    Výběr ze severu Evropy je jedním z největších překvapení probíhajících kvalifikačních bojů. Finové během prvních pěti zápasů ztratili jen tři body a zabydleli se na druhém místě skupiny J, kde vydrželi i po nedávné porážce 1:2 s vedoucími Italy. V případě dnešní výhry nad Bosnou a zaváhání Arménie s Lichtenštejmskem budou Finové velice blízko svému historicky prvnímu postupu na evropský šampionát. Finsko má poměrně chudé skóre 8:4, jednoznačně největší zásluhu na něm má útočník anglického Norwiche Teemu Pukki, který má na kontě pět gólů a k nim i jednu asistenci.
     
    1. vzájemný zápas

    08.06.2019
    Finsko – Bosna a Hercegovina 2:0
    Branky:
    56. T. Pukki, 68. T. Pukki.
     
    Úvodní sestavy:

    Bosna a Hercegovina: Šehić – Kvržić, A. Kovacević, Bičakčić, Kolašinac – Sarić, Pjanić (C), Cimirot – Višća (16. Hajrović), Hodžić, Gojak.
    Náhradníci: Burić, Pirić – Bajić, Bešić, Ćivić, Duljević, Krunić, T. Šunjić, E. Zukanović, Hajrović, Hotič, Jajalo.

    Finsko: Hrádecký – Uronen, Toivio, Arajuuri, Raitala – Tuominen, Kamara, Sparv (C), Lod, Soiri – Pukki.
    Náhradníci: Jaakkola, Joronen – Forsell, Granlund, Jensen, Kauko, Pirinen, Schüller, Skrabb, L. Väisänen, Väisänen, Pohjanpalo.

    Rozhodčí: Kružliak – Somolani, Hancko (všichni SVK).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop zápasu obstarali domácí, kteří nastupují v tmavě modrých, zatímco hosté v kompletně bílých dresech.
     
    2
    Hodžićův pas z levé strany byl sražen na premiérový rohový kop, po kterém si fanoušci přáli odpískání penalty za ruku Kamary, ale slovenští rozhodčí zůstali v klidu.
     
    3
    Tuominen prošel přes střed hřiště, ale pak ho vynikajícím obranným zákrokem obral o balón bosenský kapitán Pjanić.
     
    4
    Sarićův centr z levého křídla skončil v autu, což bylo dáno zejména tečí jednoho z protihráčů. Je z toho další rohový kop.
     
    5
    před Hrádeckým zůstává v nefotbalové pozici finský obránce Paulus Arajuuri, který má nějaký vážnější problém s levou nohou.
     
    6
    Pjanić sice posadil míč na hlavu Bičakčiće, ale ten ve vzduchu nedokázal usměrnit míč směrem na Hrádeckého branku.
     
    7
    Bosna je od prvních vteřin výrazně aktivnější. Pro tento okamžik se hosté ale ubránili, neboť Višća na útočné polovině fauloval Soiriho.
     
    8
    Adnan Kovacević byl zezadu postrčen Tuominenem, takže si Finové musí znovu nechat zajít chuť na první souvislejší útok.
     
    9
    Jere Uronen šel do skluzu, kterým sice vypíchl míč Kvržićovi, ale zároveň jej fauloval. Bosna může zahrozit ze standardky z pravé strany.
     
    10
    Nic takového se zatím nestalo, nicméně Pjanić ještě jednou uvede balón do hry od rohového praporku.
     
    11
    Nakonec to byly rohy hned dva, nicméně po tom druhém skončil balón v rukavicích nikým neobtěžovaného brankáře Lukáše Hrádeckého.
     
    12
    Joona Toivo přesměroval nebezpečný centrovaný balón na další roh. Úvodní tlak Bosny začíná mít solidní parametry.
     
    13
    Míč vrátil do pohybu Miralem Pjanić, po jehož kvalitní nabídce solidně hlavičkoval Bičakčić a jen o kousek přestřelil finskou branku.
     
    14
    Kvržić přihrával z pravého kraje velkého vápna na Gojaka, který bezpečně uklidil míč do sítě, jenže tomu předcházel jeho těsný ofsajd.
    14. Gojakova trefa neplatila pro ofsajd
     
    15
    Hra je na chvíli přerušena, protože je ošetřován Edin Višća. Na domácí střídačce se právě kvůli němu chystá brzké střídání.
     
    17
    Vůbec poprvé zaútočili také hráči Finska, nicméně centr Robina Loda se k žádnému z jeho spoluhráčů nedostal.
     
    18
    Střídání v týmu Bosna a Hercegovina: ze hřiště odchází Edin Višća, přichází Izet Hajrović.
     
    19
    Hosté zahustili střed hřiště, přes který se Bosňané pěkně prokombinovali a teď už se nachází v těsné blízkosti pokutového území.
     
    20
    Armin Hodžić v šestnáctce zpracovával přihrávku pro některého dalšího spoluhráče. Finové míč získali a upalovali do protiútoku, během kterého byl odzbrojen Pukki.
     
    21
    Jenom to zahučelo! Elvis Sarić parádně přenesl míč na pravý roh pokutového území, odkud to z voleje zkusil Kvržić a křižnou střelou jen o pár decimetrů minul vzdálenější tyč.
    21. Zoran Kvržić (BSN)
     
    22
    Ermin Bičakčić rozdal míč doleva na Kolašinace, jehož centr zlikvidoval Tim Sparv za cenu rohového kopu.
     
    23
    Pjanić rozehrál na krátko s Kolašinacem, který mu balón vrátil do křídla, jenže po odvráceném centru došlo k faulu Cimirota na Soiriho.
     
    24
    Stále je u míče Bosna a Hercegovina, která je v úvodu zápasu až nečekaně dominantním týmem. Finové si naopak začínají koledovat.
     
    25
    Bičakčić nastartoval Kolašinace, který ještě stačil zastavit míč na levém křídle. Pak ale přišla přihrávka dozadu na Pjaniće a ten zase našel Bičakčiće až ve středovém kruhu.
     
    26
    Trpělivá kombinační akce vyvrcholila střeleckým pokusem Hodžiće, který trefil Tovia, a tak se kopal Pjanićův roh, ze kterého nic nebylo.
     
    27
    Kamara rozjel rychlý finský protiútok, nicméně Tuominenova přihrávka byla pro Pukkiho nechytatelná. Následuje odkop od branky Ibrahima Šehiće, pro kterého to bude snad první dotek s balónem.
     
    29
    Bosna právě vstřelila branku!
    Domácí se v devětadvacáté minutě dostávají do zcela zaslouženého vedení! Zoran Kvržić zprava přihrál do vápna na střídajícího IZETA HAJROVIĆE, který se sice dostal do obtížného úhlu, ale prudkou ranou nad Hrádeckého hlavu přesto otevřel skóre.
    29. Izet HAJROVIĆ - 1:0
     
    30
    Držení míče: 72% – 28%.
     
    31
    Finsku by se hodilo, aby jeho hráče inkasovaný gól probudil. Krátce po rozehrávce můžou hosté zahrozit z Uronenova vhazování z křídelního prostoru.
     
    32
    Jasse Tuominen natáhl ke střele z velké dálky a jelikož byl balón tečován Kovačevićem, tak je z toho první finský roh.
     
    33
    Robin Lod poslal do vápna hodně vysoký centr, pro který si zkušeně doskočil Šehić a rozjel další postupný útok Bosny.
     
    34
    Armin Hodžić převzal míč na hranici šestnáctky, kde malinko váhal se zakončením a pak už se před něj postavili dva soupeři, kteří zabránili jakémukoliv nebezpečí.
     
    35
    Velká šance pro Bosnu k navýšení vedení! Slovenský rozhodčí Kružliak nařídil v domácí prospěch pokutový kop za Soriho hru rukou ve vápně.
     
    37
    Bosna právě vstřelila branku!
    Finům se začíná cesta na evropský šampionát hodně komplikovat! Míč si na penaltový bod postavil MIRALEM PJANIĆ, který vypálil ze svého pohledu k levé tyči a jednoduše zvýšil na 2:0, neboť si Hrádecký vybral opačnou stranu.
    37. Miralem PJANIĆ - 2:0
     
    38
    Domácí spustili aktivní napadání bezprostředně po Pukkiho rozehrávce. Z menších trablů je vysvobodil až nedovolený zákrok Pjaniće na Kamaru.
     
    39
    Naprosto ojedinělá útočná akce Finů. Lod se uvolnil na levé straně, ale Ibrahim Šehić jeho centr vyboxoval zpět do míst, kde posléze fauloval Pukki Kvržiće.
     
    40
    Autor prvního gólu Hajrović už v osmnácté minutě nahradil zraněného Višću a teď má sám nějaké zdravotní potíže, které ho minimálně na pár desítek vteřin vyřadily ze hry.
     
    41
    Teempu Pukki nestihl na hrací ploše zachytit přespříliš prudký pas do pravého křídla. Šehić může v poklidu rozehrát do středu pole.
     
    42
    Reprezentace Bosny má všechno pod vlastní kontrolou. Po nedovoleném zákroku Loda na Bičakčiće bude znovu vlastnit míč daleko od své branky.
     
    43
    Bičakčić dost zavařil Šehićovi nedůraznou malou domů. Napadající Pukki dostal domácího gólmana pod tlak, ovšem Bosna se z něj ve finále dostala.
     
    44
    Další práce pro Šehiće, který v závěru první půle čelil první střele na branku. Z nějakých pětadvaceti metrů to levačkou zkusil Sparv, ale o nic extra nebezpečného se rozhodně nejednalo.
     
    45
    Kvůli několika ošetřováním je první poločas prodloužen o další čtyři minuty.
     
    45+1
    Kolašinac podpořil útok na levé straně, kde přenechal míč Gojakovi, ale jeho centr letěl jenom do náruče připraveného Lukáše Hrádeckého.
     
    45+2
    Finové se stihli vrátit po propadnutí na půlící čáře. Před vlastním vápnem každopádně jenom přihlíželi domácí kombinaci, kterou po nahrávce Kvržiće zakončila tvrdá střela Hajroviće. Hrádecký však byl uprostřed brány nachystaný a vyrazil míč nad břevno.
     
    45+3
    Rohových kopů měla Bosna k dispozici poměrně dost. Větší příležitost si z nich ale nevytvořila, což platilo i po této Pjanićově rozehrávce z pravé strany.
     
    45+4
    První poločas skončil.
     
    Na stadionu v Zenici panuje po první polovině zápasu naprostá spokojenost. Bosna a Hercegovina na hrací ploše bez zraněného Edina Džeka až nečekaně dominovala a zaslouženě odchází do kabiny s dvougólovým náskokem. Jako první rozvlnil síť Gojak, nicméně kvůli ofsajdu se radovat nemohl. Domácí si tak museli počkat do devětadvacáté minuty, kdy se z úhlu prosadil střídající Hajrović. O chvíli později zahrál ve vápně rukou Soiri a nařízenou penaltu bezpečně proměnil Miralem Pjanić.
     
    Statistiky prvního poločasu:
    Střely na branku: 3 – 1
    Střely mimo: 3 – 0
    Držení míče: 64% – 36%
    Rohové kopy: 7 – 1
    Ofsajdy: 1 – 0
    Fauly: 5 – 7
    Žluté karty: 0 – 0.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Finsko: ze hřiště odchází Pyry Soiri, přichází Joel Pohjanpalo.
     
    47
    Hajrović vybídl Kvržiće, který z pravé strany nahrál do vápna Cimirotovi, ale tomu se střela z ostrého úhlu nepovedla tak, jako v první půli Hajrovićovi.
     
    48
    Jere Uronen si ve vlastním vápně dobře pokryl balón před důrazným Kvržićem, kterému slovenský rozhodčí Kružliak odpískal neoddiskutovatelný faul.
     
    49
    Zoran Kvržić pokazil krátkou přihrávku, načež se Finové dostali při rozehrávce pod tlak, ale Hrádecký vše vyřešil přihrávkou na Kamaru.
     
    50
    Bičakčić zastavil finský útok dobrým obranným zákrokem v prostoru vedle pokutového území. Pokračuje se vhazováním Uronena.
     
    51
    Právě Jere Uronen dostal první žlutou kartu celého zápasu, když se postavil do cesty Hajrovićovi a překazil tím rychlý protiútok.
     
    53
    Zanedlouho přišlo i druhé napomínání. Velkou chybu ve finské rozehrávky napravoval Raitala faulem na hranici pokutového území, kde poslal k zemi Gojaka.
     
    54
    Od třetího gólu dělily Bosnu jenom centimetry! Miralem Pjanić trefil z parádně zahraného přímého kopu horní tyč Hrádeckého branky!
    54. Miralem Pjanić (BSN)
     
    55
    Prvních deset minut druhého poločasu je hodně rozkouskovaných. Další drobná prodleva nastala kvůli faulu Hajroviće na Tuominena.
     
    56
    Kvržić svým centrem zprava nenašel plánovaného adresáta Hodžiće. Míč propadl za něj ke Gojakovi a ten volejem z úhlu hodně přestřelil.
     
    57
    Na obrazu hry se po změně stran nic nezměnilo. Bosna má jasně navrch a v současnosti nic nenasvědčuje tomu, že by dnes neměla zvítězit.
     
    58
    Bosna právě vstřelila branku!
    V osmapadesáté minutě se už zdá být domácí vítězství definitivní! Obrovský zmatek v pokutovém území Finové nadvakrát přežili, když Hrádecký vychytal Hodžiće a Kvržić trefil Uronena. Balón ale zůstal v pokutovém území a MIRALEM PJANIĆ ho pohotovou ranou přeci jen napálil do sítě.
    58. Miralem PJANIĆ - 3:0
     
    60
    Držení míče: 64% – 36%.
     
    61
    Bosňané nemají dost a znovu začali obléhat pokutové území, dokud si bránící Teempu Pukki nevynutil faul v podání Gojka Cimirota.
     
    62
    První pološance pro hosty! Rychlý protiútok tři na dva zakončoval po nahrávce Pukkiho s dvacítkou hrající Pohjanpalo a jen o kousek minul Šehićovu pravou tyč.
     
    63
    Hosté se znovu v hojném počtu natlačili na útočnou třetinu hřiště. Jedna z průnikových přihrávek ale zamířila do zámezí a na programu dne bude Šehićova rozehrávka.
     
    65
    Stále je hra velmi často přerušovaná. Během několika málo vteřin se drobnými fauly provinili Pukki, Kvržić a naposledy Armin Hodžić.
     
    66
    A ještě jeden nedovolený zákrok Armina Hodžiće, který na útočné polovině povalil Toivia. Finové mají před sebou postupný útok do plných.
     
    67
    Dostali jsme se do fáze, kdy se toho na hrací ploše moc důležitého neděje. Bosna si během hry ve středu hřiště bez potíží hlídá svůj luxusní třígólový náskok.
     
    68
    Bosňané v posledních minutách nechávají hrát i své soupeře, což se v první půli nestalo prakticky ani jednou. Tuominenova střela však Šehićovu branku netrefila.
     
    69
    Kamara s Pukkim a dalšími dvěma Finy nalezli na rozehrávku Bosny. Hráči v modrém ale balón neztratili a plynule přešli na útočnou polovinu.
     
    70
    Hosté získali míč až na hranici vlastního pokutového území. Série osobních soubojů pak skončila nedovoleným zákrokem Hodžiće na Glena Kamaru.
     
    71
    Střídání v týmu Bosna a Hercegovina: ze hřiště odchází Elvis Sarić, přichází Mato Jajalo.
     
    71
    Střídání v týmu Finsko: ze hřiště odchází Tim Sparv, přichází Joni Kauko.
     
    72
    Po dlouhém nákopu se Bosna opět usadila před hostujícím vápnem. Zatím je to ale dosti krkolomná útočná akce.
     
    73
    Bosna právě vstřelila branku!
    Tohle už zavání velkým debaklem! Izet Hajrović sklepával vysoký míč před branku, kde se Gojak ke střele ještě nedostal, ale za ním nestrážený ARMIN HODŽIĆ už měl při zakončení z prvního doteku poměrně snadný úkol.
    73. Armin HODŽIĆ - 4:0
     
    75
    Armin Hodžić působí dosti přemotitovaným dojmem. Ve druhé půli neustále fauluje a za svůj skluz na Uronena už dostal od rozhodčího Kružliaka žlutou kartu.
     
    76
    Střídání v týmu Bosna a Hercegovina: ze hřiště odchází Miralem Pjanić, přichází Rade Krunić.
     
    78
    Bosna nechala hosty kombinovat. Finové se dostali až kousek před pokutové území a tam díky faulu Hajroviće na Tuominena budou zahrávat standardní situaci.
     
    79
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Alespoň jeden čestný úspěch pro mužstvo ze severu Evropy! Lodův centr domácí obrana ještě zneškodnila. Pak ale propadla na pravém křídle a několikrát nedokázala odpálit balón do bezpečí, což vedlo až ke gólové střele z hranice malého vápna od JOELA POHJANPALA.
    79. Joel POHJANPALO - 4:1
     
    80
    Jasse Tuominen byl znovu faulován, o což se tentokrát postaral Jajalo. Narůstající územní převaha Finů tak bude moci pokračovat.
     
    81
    Na druhé straně dal o sobě vědět Amer Gojak, který napřáhl zpoza velkého vápna, ale míč poslal hodně vedle Hrádeckého levé tyče.
     
    82
    Teemu Pukki se dnes do hry prakticky vůbec nedostává. Nyní sice zabojoval o balón, ale přitom si pomohl faulem na Gojaka, kterému tím způsobil křeč v noze.
     
    84
    Za poslední minuty bosenský trenér Robert Prosinečki rozdávat pochvaly rozhodně nebude. V přerušené hře byl za jeden z předchozích zákroků žlutě varován Jajalo.
     
    85
    A znovu se bude kopat proti brance Ihrahima Šehiće. Izet Hajrović dosti neohrabaným obranným zákrokem fauloval Loda.
     
    86
    Finové rozehráli na krátko na levou stranu, kde si zajistili výhodu rohového kopu. Ten zrealizoval Robin Lod, ale vysoký míč propadl jenom na kopačky jednoho z Bosňanů.
     
    88
    Teemu Pukki se na hranici pokutového území neprosmýkl mezi dvěma soupeři. Míč ztratil a při snaze o jeho opětovné vybojování za žlutou kartu fauloval Kruniće. Velkou roli při tomto napomínání asi hrály i protesty.
     
    89
    Zdvojený Cimirot na pravé autové čáře uvolnil míč elegantní patičkou. Díky tomu mohl z dálky zkusit štěstí Amer Gojak, ale branku Lukáše Hrádeckého o velký kus netrefil.
     
    90
    V ofsajdu stojící Kauko vadil ve výhledu Šehiće, kolem jehož levé tyče proletěla zajímavá střela dalšího z Finů. Místo rohového kopu se tak bude rozehrávat z bosenského vápna.
     
    90+1
    Dávno rozhodnuté utkání je nastaveno o další tři minuty.
     
    90+2
    Amer Gojak se s dalším spoluhráčem dostal do úniku dvou na nikoho. Vracející se Toivio jej donutil ke střele z úhlu, ale ta byla hodně nepřesná.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Finové šli do tohoto utkání jako tabulkový favorit. V bosenské Zenici ale odehráli jednoznačně nejhorší zápas probíhající kvalifikace a po porážce 1:4 mají na druhé postupové příčce už jen dvoubodový náskok na svého dnešní soupeře. Počítat se navíc musí i s Arménii, která má ještě k dobru partii s Lichtenštejnskem. Ale zpět k zápasu mezi Bosnou a Finskem. Domácí byli od první minuty jasně lepší a už po půli zaslouženě vedli 2:0 zásluhou Hajroviće a Pjaniće. Po změně stran už fotbal ztratil na kvalitě, Pjanić s Hodžićem přesto zvýšili na 4:0. Od té chvíle Bosna hodně polevila a Pohjanpalo snížil na rozdíl tří gólů.
     
    Držení míče: 58 % : 42 %.
    Střely na branku: 8:2. Střely mimo: 8:1. Rohy: 7:2. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 20:16.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (20:02:39)

    Michal Břuchanský

    Góly: 29. Hajrović (Kvržić), 37. Pjanić (pen.), 58. Pjanić, 73. Hodžić – 79. Pohjanpalo

    Karty:   75. Hodžić (BSN), 84. Jajalo (BSN) – 51. Uronen (FIN), 53. Raitala (FIN), 88. Pukki (FIN)


    Držení míče: 58 % : 42 %.
    Střely na branku: 8:2. Střely mimo: 8:1. Rohy: 7:2. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 20:16.
    Bosna a Hercegovina: Šehić – Kvržić, A. Kovacević, Bičakčić, Kolašinac – Sarić (71. Jajalo), Pjanić (C) (76. Krunić), Cimirot – Višća (18. Hajrović), Hodžić, Gojak.
    Náhradníci: Burić, Pirić – Bajić, Bešić, Ćivić, Duljević, Krunić, T. Šunjić, E. Zukanović, Hajrović, Hotič, Jajalo.

    Fínsko: Hrádecký – Uronen, Toivio, Arajuuri, Raitala – Tuominen, Kamara, Sparv (C) (71. Kauko), Lod, Soiri (46. Pohjanpalo) – Pukki.
    Náhradníci: Jaakkola, Joronen – Forsell, Granlund, Jensen, Kauko, Pirinen, Schüller, Skrabb, L. Väisänen, Väisänen, Pohjanpalo.

    Rozhodca: Kružliak – Somolani, Hancko (všichni SVK)