Kvalifikácia na VC Talianska Vítěz: Ch. Leclerc (Ferrari) (kon.)
koniec zavodu
Kvalifikácia na VC Talianska

Vítěz: Ch. Leclerc (Ferrari)

cz Sobota 07.09.2019, 15:00 • Trať: Monza, Itálie • Formula 1
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a nezapomeňte zítra od 15.10 hodin sledovat online přenos ze samotného závodu. Mějte se fajn a hezký zbytek soboty. (16:29:12)
     
    Máme za sebou kvalifikaci na Velkou cenu Itálie, která skončila katastrofálním způsobem. Ve třetí fázi byla totiž kvůli Räikkönenově nehodě podruhé zastavena, a když jezdci dostali opět zelenou, dlouho jim trvalo, než se na trať vrátili. Nakonec nestihli najet do posledního měřeného kola, a tak zůstaly v platnosti výsledky dosažené před červenými vlajkami.


    V chrámu rychlosti, jak se Monze přezdívá, tak bere pole position Charles Leclerc, kterého v první řadě doplní Lewis Hamilton. Druhou řadu obsadí Valtteri Bottas a Sebastian Vettel. Max Verstappen odstartuje až jako poslední kvůli výměně motoru.

     
    Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Itálie: 1. Leclerc (Ferrari), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Bottas (Mercedes), 4. Vettel (Ferrari), 5. Ricciardo (Renault), 6. Hülkenberg (Renault), 7. Sainz (McLaren), 8. Albon (Red Bull), 9. Stroll (Racing Point), 10. Räikkönen (Alfa Romeo), 11. Giovinazzi (Alfa Romeo), 12. Magnussen (Haas), 13. Kvjat (Toro Rosso), 14. Norris (McLaren), 15. Gasly (Toro Rosso), 16. Grosjean (Haas), 17. Pérez (Racing Point), 18. Russell (Williams), 19. Kubica (Williams), 20. Verstappen (Red Bull).
     
    Konec kvalifikace.
    Hodně bizarní situace, osm z deseti jezdců nestihla najet do posledního měřeného kola
     
    0:00
    Čas vymezený pro třetí část kvalifikace právě vypršel a jsme svědky hodně zajímavé, ale také bizarní a trapné situace! Jezdci s výjimkou Leclerca a Sainze nestihli najet do svého posledního měřeného kola, protože ještě předtím čas vypršel. Očekavaný boj o pole position se tak nakonec vůbec nekonal. To je neuvěřitelné! Tohle si vezmou pod svá křídla sportovní komisaři. Z toho může být ještě velký průšvih.
     
    1:05
    Jezdci za chvíli najedou do svých závěrečných pokusů a budeme svědky finále kvalifikace na Velkou cenu Itálie.
     
    2:00
    Až teď piloti hromadně vyjíždí zpátky na trať a na zisk nejlepšího startovacího místa budou mít pouze jeden jediný pokus. Nyní to na dráze vypadá jako při samotném závodu, protože jsou všichni těsně u sebe.
     
    3:15
    Ferrari získalo na Monze 20 pole position, což je rekod. Naváže na něj někdo z dvojice Sebastian Vettel – Charles Leclerc, nebo se dočká Mercedes či překvapí někdo jiný? To jsou otázky, na které budeme znát odpovědi za tři minuty.
     
    4:24
    Chudáci fanoušci na tribunách, kteří stále marně čekají na nějakého frajera ve čtyřech kolech chraněných systémem Halo. Nikde nikdo. Je čím dál více pravděpodobnější, že diváci budou svědky pouze jedněch pokusů.
     
    5:55
    Jezdci sice už mají zelenou, ale zatím se na trať nikdo nevrátil. Možná, že někteří z nich budou kalkulovat a nechají vše na poslední kvalifikační pokus. Provizorní pole position drží Charles Leclerc, který chce navázat na úspěch ze Spa.
     
    6:35
    Ředitelství závodu zrušilo červené vlajky a může se tak opět bojovat.
     
    6:35
    Máme tedy trochu času, tak se pojďme podívat do historie. Nejvíce pole position v Itálii nasbíral Lewis Hamilton, který v kvalifikacích triumfoval šestkrát. Za ním jsou v historické tabulce s pěti primáty Juan Manuel Fangio a Ayrton Senna. Co jezdec, to pojem.
     
    6:35
    Na prvním místě se usadil Charles Leclerc časem 1:19.307 a byl rychlejší o 39 tisícin sekundy než druhý Lewis Hamilton a o 47 tisícin sekundy než třetí Valtteri Bottas. Všichni piloti jsou teď z logických důvodů v boxech. Räikkönen by tak měl startovat do nedělního závodu z desátého místa.
    Räikkönen končí v bariéře
     
    6:35
    Kimi Räikkönen dostal v zatáčce Parabolica smyk, roztočil se a skončil v bariéře z pneumatik. Ředitelství závodu podruhé vyvěsilo červené vlajky a kvalifikae je tak znovu zastavena!
     
    7:08
    Italští fanoušci jsou hodně slyšet, kdykoliv kolem nich projede buď Charles Leclerc, nebo Sebastian Vettel. Atmosféra na Monze je jako vždy vynikající a byla by obrovská škoda, kdyby se v Itálii přestalo jezdit. Nakonec tomu tak nebude, protože smlouva byla prodloužena až do roku 2024.
     
    8:10
    Lance Stroll je jediným závodníkem, který dosud neopustil mechaniky. Konkurenti se mezitím chystají na první měřená kola ve třetí časti kvalifikace. Obhají Räikkönen pole position, nebo se bude radovat někdo jiný?
     
    9:45
    Opakované záběry ukázaly, že Sebastian Vettel probrzdil v nájezdu do zatáčky a potom musel absolvovat slalom mezi bezpečnostními panely. Evidentně by se neztratil ani v jiném sportu, pokud by nakonec formuli 1 opustil, jak se kolikrát spekulovalo.

    Michal Šandor