Kvalifikácia na VC Talianska Vítěz: Ch. Leclerc (Ferrari) (kon.)
koniec zavodu
Kvalifikácia na VC Talianska

Vítěz: Ch. Leclerc (Ferrari)

cz Sobota 07.09.2019, 15:00 • Trať: Monza, Itálie • Formula 1
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a nezapomeňte zítra od 15.10 hodin sledovat online přenos ze samotného závodu. Mějte se fajn a hezký zbytek soboty. (16:29:12)
     
    Máme za sebou kvalifikaci na Velkou cenu Itálie, která skončila katastrofálním způsobem. Ve třetí fázi byla totiž kvůli Räikkönenově nehodě podruhé zastavena, a když jezdci dostali opět zelenou, dlouho jim trvalo, než se na trať vrátili. Nakonec nestihli najet do posledního měřeného kola, a tak zůstaly v platnosti výsledky dosažené před červenými vlajkami.


    V chrámu rychlosti, jak se Monze přezdívá, tak bere pole position Charles Leclerc, kterého v první řadě doplní Lewis Hamilton. Druhou řadu obsadí Valtteri Bottas a Sebastian Vettel. Max Verstappen odstartuje až jako poslední kvůli výměně motoru.

     
    Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Itálie: 1. Leclerc (Ferrari), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Bottas (Mercedes), 4. Vettel (Ferrari), 5. Ricciardo (Renault), 6. Hülkenberg (Renault), 7. Sainz (McLaren), 8. Albon (Red Bull), 9. Stroll (Racing Point), 10. Räikkönen (Alfa Romeo), 11. Giovinazzi (Alfa Romeo), 12. Magnussen (Haas), 13. Kvjat (Toro Rosso), 14. Norris (McLaren), 15. Gasly (Toro Rosso), 16. Grosjean (Haas), 17. Pérez (Racing Point), 18. Russell (Williams), 19. Kubica (Williams), 20. Verstappen (Red Bull).
     
    Konec kvalifikace.
    Hodně bizarní situace, osm z deseti jezdců nestihla najet do posledního měřeného kola
     
    0:00
    Čas vymezený pro třetí část kvalifikace právě vypršel a jsme svědky hodně zajímavé, ale také bizarní a trapné situace! Jezdci s výjimkou Leclerca a Sainze nestihli najet do svého posledního měřeného kola, protože ještě předtím čas vypršel. Očekavaný boj o pole position se tak nakonec vůbec nekonal. To je neuvěřitelné! Tohle si vezmou pod svá křídla sportovní komisaři. Z toho může být ještě velký průšvih.
     
    1:05
    Jezdci za chvíli najedou do svých závěrečných pokusů a budeme svědky finále kvalifikace na Velkou cenu Itálie.
     
    2:00
    Až teď piloti hromadně vyjíždí zpátky na trať a na zisk nejlepšího startovacího místa budou mít pouze jeden jediný pokus. Nyní to na dráze vypadá jako při samotném závodu, protože jsou všichni těsně u sebe.
     
    3:15
    Ferrari získalo na Monze 20 pole position, což je rekod. Naváže na něj někdo z dvojice Sebastian Vettel – Charles Leclerc, nebo se dočká Mercedes či překvapí někdo jiný? To jsou otázky, na které budeme znát odpovědi za tři minuty.
     
    4:24
    Chudáci fanoušci na tribunách, kteří stále marně čekají na nějakého frajera ve čtyřech kolech chraněných systémem Halo. Nikde nikdo. Je čím dál více pravděpodobnější, že diváci budou svědky pouze jedněch pokusů.
     
    5:55
    Jezdci sice už mají zelenou, ale zatím se na trať nikdo nevrátil. Možná, že někteří z nich budou kalkulovat a nechají vše na poslední kvalifikační pokus. Provizorní pole position drží Charles Leclerc, který chce navázat na úspěch ze Spa.
     
    6:35
    Ředitelství závodu zrušilo červené vlajky a může se tak opět bojovat.
     
    6:35
    Máme tedy trochu času, tak se pojďme podívat do historie. Nejvíce pole position v Itálii nasbíral Lewis Hamilton, který v kvalifikacích triumfoval šestkrát. Za ním jsou v historické tabulce s pěti primáty Juan Manuel Fangio a Ayrton Senna. Co jezdec, to pojem.
     
    6:35
    Na prvním místě se usadil Charles Leclerc časem 1:19.307 a byl rychlejší o 39 tisícin sekundy než druhý Lewis Hamilton a o 47 tisícin sekundy než třetí Valtteri Bottas. Všichni piloti jsou teď z logických důvodů v boxech. Räikkönen by tak měl startovat do nedělního závodu z desátého místa.
    Räikkönen končí v bariéře
     
    6:35
    Kimi Räikkönen dostal v zatáčce Parabolica smyk, roztočil se a skončil v bariéře z pneumatik. Ředitelství závodu podruhé vyvěsilo červené vlajky a kvalifikae je tak znovu zastavena!
     
    7:08
    Italští fanoušci jsou hodně slyšet, kdykoliv kolem nich projede buď Charles Leclerc, nebo Sebastian Vettel. Atmosféra na Monze je jako vždy vynikající a byla by obrovská škoda, kdyby se v Itálii přestalo jezdit. Nakonec tomu tak nebude, protože smlouva byla prodloužena až do roku 2024.
     
    8:10
    Lance Stroll je jediným závodníkem, který dosud neopustil mechaniky. Konkurenti se mezitím chystají na první měřená kola ve třetí časti kvalifikace. Obhají Räikkönen pole position, nebo se bude radovat někdo jiný?
     
    9:45
    Opakované záběry ukázaly, že Sebastian Vettel probrzdil v nájezdu do zatáčky a potom musel absolvovat slalom mezi bezpečnostními panely. Evidentně by se neztratil ani v jiném sportu, pokud by nakonec formuli 1 opustil, jak se kolikrát spekulovalo.
     
    10:14
    Až Lewis Hamilton s Valtterim Bottasem hecli ostatní piloty. Za nimi vyjeli Charles Leclerc a Sebastian Vettel, které následovali další a další jezdci kromě Lance Strolla. Vše sleduje v boxech testovací pilot Mercedesu Esteban Ocon.
     
    11:22
    Zas a znovu se jezdci na trať nehrnou. Fanoušci se tak musí zabavit na tribunách po svém. Všichni jsou určitě v napětí, zda někdo z týmu Ferrari získá na domácí půdě pole position. Vloni tady vyhrál kvalifikaci někdejší závodník Ferrari Kimi Räikkönen.
     
    12:00
    Třetí část kvalifikace právě začala.
     
    0:00
    Do třetí části kvalifikace nepostupují Giovinazzi (Alfa Romeo), Magnussen (Haas), Kvjat (Toro Rosso), Norris (McLaren), Gasly (Toro Rosso). Prostřední segment ovládl Hamilton o 89 tisícin sekundy před Leclercem a o 251 tisícin před Vettelem.
    Závěr druhé části dnešní kvalifikace
     
    0:00
    Čas vymezený pro druhou část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
     
    1:15
    Za současné konstelace by mezi desítku nejrychlejších neprošli Stroll, Norris, Giovinazzi, Gasly a Räikkönen. Poslední postupové místo drží Daniil Kvjat. Poslední pokusy začínají.
     
    2:10
    Všichni jezdci se hromadně vrací na trať a v boxové uličce teď vznikl velký přetlak formulí. Je skoro až s podivem, že nedošlo k žádnému kontaktu. Jako kdyby se piloti domluvili, že všichni vyjedou z pit lane v jeden okamžik.
     
    3:14
    Bez času je stále Kimi Räikkönen, který bude mít co dělat, aby postoupil do závěrečné fáze kvalifikace. Nejspíš vsadí vše na jednu kartu a spolehne se na poslední měřený pokus. Pojede tedy stylem buď, anebo.
     
    4:05
    Velkou cenu Itálie si nenechali ujít ani Jean Todt, prezident Mezinárodní automobilové federace FIA, a bývalý jezdec formule 1 Alain Prost, jehož si fanoušci královny motorsportu určitě pamatují z dob, kdy soupeřil především s Ayrtonem Sennou.
     
    5:24
    Zatímco první a druhý trénink na Velkou cenu Itálie ovlivnil déšť a na kluzké trati bylo k vidění hodně smyků, kvalifikaci počasí zatím přeje. Uvidíme, jaké počasí na nás čeká v neděli, kdy se bude rozhodovat o všem podstatném jednak mezi jezdci a druhak i mezi konstruktéry.
     
    6:12
    Zajímavostí je, že všichni závodníci mají nazutou měkkou směs pneumatik, která by měla být nejrychlejší ze všech tří sad. K mechanikům zavítal Daniil Kvjat a na dráze tak panuje absolutní klid před závěrečnými pokusy.
     
    7:24
    Za současného stavu by do třetí fáze kvalifikace nepostoupili Stroll, Norris, Giovinazzi, Gasly a Räikkönen. V boxech se momentálně nachází většina jezdců v čele s Leclercem, Hamiltonem a Vettelem. Na dráze nejsou ani Ricciardo, Bottas, Albon, Hülkenberg, Sainz a Magnussen.
     
    8:38
    Pierre Gasly a Kimi Räikkönen jsou jedinými jezdci, kteří dosud nezajeli žádný měřený čas v prostředním segmentu. Vše sleduje z boxů Alfy Romeo Peter Sauber, po kterém byla stáj dříve pojmenována.
    Leclerc opět zajel nejrychlejší čas
     
    9:50
    Na první místo jde Charles Leclerc časem 1:19.553 a porazil Lewise Hamiltona o 153 tisícin sekundy. Třetí je Sebastian Vettel s mankem 162 tisícin sekundy. Na moment se zažlutilo, protože trať opustil Kimi Räikkönen, který se ocitl ve štěrkové zóně.
     
    10:45
    Na tribunách úřadují italští Tifosi. S sebou mají potřebnou pyrotechniku. Nejen oni určitě kvitují, že Velká cena Itálie se bude na okruhu v Monze konat až do roku 2024, protože vedení italského okruhu prodloužilo smlouvu s promotéry F1.
     
    11:38
    Jezdci najíždí do svých prvních kvalifikačních pokusů ve druhé části. Pokud někdo překročí limity tratě, jako se to povedlo Alexanderovi Albonovi, bude vyšetřován sportovními komisaři a při nejhorším mu může být smazán čas.
     
    12:40
    Na trati už je také Hamilton, Bottas, Leclerc, Hülkenberg, Ricciardo, Vettel nebo Albon. Jediným závodníkem, který prozatím zůstal v boxech, je Pierre Gasly. Na dráze také Norris a Giovinazzi s Räikkönenenm.
     
    13:27
    Na trať jako první míří Daniil Kvjat, Lance Stroll a Kevin Magnussen. Ten postoupil z úvodního kvalifikačního segmentu jen tak tak a bude mít co napravovat. Od Haasu se ale nečekají žádné zázraky jako třeba od Ferrari nebo Mercedesu.
     
    14:20
    Znovu se pilotům na dráhu moc nechce. Dnes již podruhé si dávají načas a opět se dá očekávat, že na trať nejprve vyjede zbytek světa a pak až největší favorité na zisk pole position. Mezi nimi ale chybí Max Verstappen.
     
    15:00
    Druhá fáze kvalifikace právě začala.
     
    0:00
    Do druhé části kvalifikace nepostupují Grosjean (Haas), Pérez (Racing Point), Russell (Williams), Kubica (Williams), Verstappen (Red Bull). Dobrý výsledek zajel Renault, Hülkenberg dojel druhý a Ricciardo pátý.
    Závěr první části dnešní kvalifikace
     
    0:00
    Čas vymezený pro první část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
     
    1:06
    Tak nakonec i Max Verstappen se zúčastnil kvalifikace, ale vyjel až v závěru první části. Ovšem krátce po vyjetí na dráhu se zdá, že má nějaké technické problémy. Nejspíš bude na vině motor. Albonův čas byl vymazán kvůli tomu, že překročil limity tratě.
     
    2:14
    Na dráhu se vrací také Sebastian Vettel, zatímco Charles Leclec zatím zůstal u mechaniků. Druhé místo stále drží Nico Hülkenberg, třetí Valtteri Bottas, čtvrté Lewis Hamilton, páté Daniel Ricciardo a šesté Sebastian Vettel. Nechme se překvapit, zda Magnussen poslední postupovou pozici uhájí.
     
    3:20
    Rozestupy mezi jednotlivými jezdci jsou opravdu minimální. Prvního Leclerca a sedmého Albona dělí 256 tisícin sekundy. Všichni jezdci se hromadně začínají vracet na trať. Všichni budou mít čas tak akorát na poslední pokus.
     
    4:34
    Kvalifikace po krátkém intermezzu opět pokračuje. Poslední postupové místo drží Kevin Magnussen, na kterého bude dotírat týmový kolega Romain Grosejan.
     
    4:34
    Sergio Pérez odstavil svůj vůz vedle trati a ředitelství závodu se rozhodlo zastavit kvalifikaci! Důvodem budou nějaké technické problémy, protože se zdálo, že mu selhal motor. Sebastian Vettel tak už nemohl dokončit své rozjeté kolo a zajel do boxů.
     
    5:19
    Za současné konstelace by do druhé části kvalifikace nepostoupili Grosjean, Pérez, Russell, Kubica a Verstappen. Zdá se, že Verstappen nakonec ani do kvalifikace vůbec nevyjel. Ono není divu, když stejně odstartuje z posledního místa kvůli výměně motoru.
     
    6:45
    Je tomu tak. Charles Leclerc zaznamenal čas 1:20.126 a byl o pouhých 29 tisícin sekundy rychlejší než Nico Hülkenberg. No, to není velký rozdíl mezi Ferrari a Renaultem. Sám to ví i Gerhard Berger, někdejší pilot formule 1, který vše sleduje přímo na Monze.
     
    7:25
    Tak nakonec ne. Nico Hülkenberg zůstal na čele, na druhé místo jde Hamilton a na třetí Bottas. Jenže za moment projede cílovou rovinkou Charles Leclerc, který by měl zajet ještě lepší čas než v poslední pokusu a než má Nico Hülkenberg.
     
    8:21
    Vedoucí duo Nico Hülkenberg a Daniel Ricciardo odbočili ke svým mechanikům a je tak čím dál pravděpodobnější, že přijdou o čelní pozice v průběžném pořadí. Uvidíme, chytřejší budeme, až jezdci Mercedesu projedou cílem.
     
    9:47
    Je tomu skutečně tak, na druhou příčku vystoupil Daniel Ricciardo a na samotný vrchol pak Nico Hülkenberg, což určitě nebývá pravidlem. Hamilton, Bottas a Verstappen jsou zatím bez zajetého času. Ale všichni jsou už na trati.
    Leclerc zajel dosud nejrychlejší čas a posunul se na vedoucí pozici
     
    10:37
    Tak Vettel se zařadil pouze na třetí místo, ovšem Leclerc zajel dosud nejrychlejší čas a posunul se na vedoucí pozici. Dobře rozjeté kolo ale mají piloti Renaultu, takže znovu může dojít ke střídání stráží na prvních místech.
     
    11:01
    Na čele stále zůstává Antonio Giovinazzi, kterého by ale měli sesadit Sebastian Vettel s Charlesem Leclercem. Až se přidají i piloti Mercedesu a Red Bullu, bude se průběžné pořadí znovu posouvat.
     
    12:05
    Sebastian Vettel a Charles Leclerc už jsou mezi ostatními na okruhu. Zato jezdci Mercedesu Hamilton s Bottasem a Red Bullu Verstappen s Albonem stále zůstávají u svých mechaniků. Je ale pravdou, že těmto borcům bude stačit pár kvalifikačních pokusů.
     
    13:13
    První měřené časy zajíždí jezdci, kteří jako první vyjeli na dráhu. Do čela se nyní dostal Antonio Giovinazzi, ale dá se očekávat, že Ital nezůstane na prvním místě příliš dlouho, protože o slovo se zatím nepřihlásili kandidáti na titul.
     
    14:28
    Max Verstappen může skončit kolikátý chce, ale stejně bude startovat do nedělního závodu z chvostu startovního pole, protože nasadil nový motor. Stejná penalizace čeká Pierra Gaslyho, který se přestěhoval z Red Bullu do sesterského týmu Toro Rosso.
     
    15:50
    Až teď vyjíždí Kimi Räikkönen z boxové uličky a bude bojovat o co nejlepší umístění na startu nedělního závodu. Na trati je už také Räikkönenův týmový kolega Antonio Giovinazzi. Naopak nováček v Red Bullu Alexander Albon dosud nevyjel.
     
    16:59
    Jako první se na dráhu vydal Robert Kubica, jehož následovali Russell, Stroll, Norris, Gasly, Pérez a Kvjat. Postupně se budou přidávat další závodníci včetně největších favoritů Leclerca, Vettela, Hamiltona a Bottase.
     
    17:36
    Jezdci se na trať zrovna dvakrát nehrnou. V boxech zatím zůstávají Leclerc, Hamilton nebo Giovinazzi. Pryč z garáže se nechce ani Kimimu Räikkönenovi, o kterém vyšla v předchozích dnech autorizovaná publikace. Zatím pouze ve slovenštině.
     
    18:00
    První část kvalifikace právě začala.
     
    TRÉNINKY


    Nejrychlejší čas v prvním měřeném tréninku zaznamenal Charles Leclerc z Ferrari (1:27.905). Druhý Carlos Sainz z McLarenu zaostal o 306 tisícin a třetí Lando Norris rovněž z McLarenu o 545 tisícin sekundy. Lewis Hamilton dojel až čtvrtý, Max Verstappen sedmý, Sebastian Vettel osmý a Valtteri Bottas devátý. McLaren tak zaznamenal hodně dobrý výsledek, ale nutno dodat, že průběh tréninku ovlivnil déšť. Na kluzké trati se piloti dostávali do smyku a kvůli chybám Kimiho Räikkönena, Sergia Péreze a Pierra Gaslyho byly hned třikrát vyvěšeny červené vlajky.


    Druhý trénink opět ovládl Charles Leclerc časem 1:20.978. Na druhého Lewise Hamiltona z Mercedesu měl k dobru pouhých 68 tisícin sekundy a na třetího Sebastiana Vettela, svého týmového kolegu, 201 tisícin. Čtvrtý skončil Valtteri Bottas a pátý Max Verstappen. Také prostřední tréninkovou jednotku poznamenal déšť. S technickými problémy se musel popasovat Lando Norris.


    Třetí trénink opanoval Sebastian Vettel časem 1:20.294. Druhý Max Verstappen ztratil pouhých 32 tisícin a třetí Valtteri Bottas 109 tisícin sekundy. Charles Leclerc byl až čtvrtý a Lewis Hamilton šestý. Poslední trénink musel být zkrácen z důvodu opravy trati a bariéry po nehodě Alexe Peroniho v závodě formule 3.

     
    Příjemné sobotní odpoledne při sledování textového online přenosu z kvalifikace na 14. závod letošní sezony mistrovství světa vozů formule 1, Velkou cenu Itálie.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 15:00.

    Michal Šandor