Anglicko – Švédsko 1:2 (kon.)
koniec
Anglicko
1:2 (1:2)
Švédsko
cz Sobota 06.07.2019, 17:00 • Allianz Riviera, Nice • Majstrovstvá sveta žien
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Krásné sobotní odpoledne všem fotbalovým fanynkám a fanouškům! Vítám vás při sledování zápasu MS žen o bronz, v němž se proti sobě postaví Anglie a Švédsko.
     
    Anglie

    Hráčky Anglie procházely šampionátem bez ztráty kytičky až do semifinále, ve kterém těsně podlehly obhájkyním zlata z Ameriky. Přitom mohlo být vše úplně jinak, Houghtonová ale z pokutového kopu těsně před koncem základní hrací doby vyrovnat nedokázala. Na svěřenkyně trenéra Nevilla tak zbyl stejně jako před čtyřmi lety "pouze" boj o bronzové medaile, tehdy je na šampionátu v Kanadě získat dokázaly. Angličanky hodně spoléhají na útočnici Whiteovou, jež je s šesti brankami společně s Morganovou nejlepší střelkyní turnaje.
     
    Švédsko

    Švédky jsou zřejmě nejpříjemnějším překvapením šampionátu. Jen málokdo by si před turnajem vsadil, že zrovna svěřenkyně trenéra Gerdhardssona budou bojovat o cenné kovy. Avšak je to mu tak a navíc neměly daleko ani od finálové účasti, Nizozemsku podlehly až po dramatickém prodloužení. Boj o medaile si Švédky zajistily výhrou nad fotbalistkami Německa, jimž tak vrátily osmifinálovou prohru ze šampionátu z před čtyř let. V kádru letos není nějaká vyjímečná střelkyně, která by vše brala na sebe. Nejvíce gólů z týmu má na kontě Asllaniová a Blacksteniusová, které si obě připsaly po dvou gólech.
     
    Úvodní sestavy:

    Anglie: Telfordová – Bronzeová, Houghtonová (C), McManusová, Greenwoodová – Kirbyová, Scottová, Mooreová – Parrisová, Whiteová, Meadová.
    Náhradníci: Bardsleyová, Earpsová – Carneyová, Dalyová, Dugganová, Staniforthová, Stanwayová, Stokesová, Taylorová, Walshová, Williamsonová.

    Švédsko: Lindahlová – Glasová, Fischerová, Sembrantová, Erikssonová – Björnová, Asllaniová, Segerová (C) – Jakobssonová, Blacksteniusová, Rolföová.
    Náhradníci: Falková, Mušovićová – Anderssonová, Anvegårdová, Hurtigová, Ilestedtová, Janogyová, Larssonová, Roddarová, Rubenssonová, Schoughová, Zigiottiová Olmeová.

    Rozhodčí: Pustovoitovová (Rus.) – Kuročkinová (Rus.), Iugulescuová (Rum.).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Angličanky do dnešního zápasu nastoupily v blílých dresek, Švédky oblékly dresy žluté.
     
    3
    Po rohu Švédek se do brejku vydala Nikita Parrisová, přízemním centrem ovšem našla pouze rukavice dobře vyběhnuvší Lindahlové.
     
    4
    Do utkání vstoupily možná poněkud překvapivě aktivněji Švédky, které se postupnou kombinací pokoušejí proniknout do defenzivy soupeřek.
     
    5
    Nyní se ovšem balón stěhuje na kopačky Angličanek, útočného faulu se totiž dopustila Magdalena Erikssonová.
     
    6
    Fischerová se dlouhým nákopem pokusila najít spoluhráčku, místo toho však našla hlavu stoperky Greenwoodové.
     
    7
    Na druhé straně se k pasu z levé stranu propracovala Jill Scottová, avšak ani ona našla pouze soupeřku, jmenovitě Glasovou.
     
    8
    Po jednom ze soubojů na zemi zůstala ležet Steph Houghtonová. Uvidíme, zda bude moci domácí kapitánka pokračovat v zápasu.
     
    9
    Tak zřejmě se jedná o nějaký problém s uchem. Na hřišti už jsou lékaři, kteří se o Houghtonovou starají.
     
    10
    Vypadá to, že vše je v pořádku. Anglická kapitánka už se hlásí za postranní čárou o návrat do hry.
     
    11
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Švédky se ujímají vedení! Centrovaný balón bránící Greenwoodová doslova nalila KOSOVARE ASLLANIOVÉ, jež v obrovské šanci nezaváhala a ranou k pravé tyči propálila Telfordovou!
    11. Kosovare ASLLANIOVÁ - 0:1
     
    13
    Švédky tak z vúdoního tlaku dokázaly vytěžit i branky a poněkud překvapivě se dostávají do vedení. Znát byla zřejmě i absence kapitánky, která se z postranní čáry ještě nestihla zapojit do hry.
     
    14
    Za balónem se hnala Ellen Whiteová, avšak zbytečně. Nacházela se totiž v postavení mimo hru.
     
    15
    Alex Greenwoodová opět až školácky propadla, Sofia Jakobssonová mířila k pravé tyči, ovšem Telfordová skvělým zákrokem vytěsnila míč na tyč!
    15. Jakobssonová nastřelila tyčku
     
    16
    Kosovare Asllaniová centrovala z rohového kopu přímo do branky, v pokutovém území se ale dopustila útočného faulu Stina Blacksteniusová.
     
    17
    Zbytečným faulem se těsně za polovinou prezentovala Abbie McManusová. Švédkytak budou mít přímý volný kop.
     
    18
    Centrovaný balón mířil na hlavu útočnice Blacksteniusové, tu ovšem skvěle ubránila Steph Houghtonová.
     
    19
    Po pravé straně se po lajně pokusila prodrat dopředu Fran Kirbyová, do vápna ji však nepustila Magdalena Erikssonová, jež soupeřku dobře odzbrojila.
     
    20
    Nikita Parrisová chtěla zrychlit hru pasem za obranu, pro Whiteovou ale byla přihrávka delší, než by potřebovala. Míč tak sebrala gólmanka Lindahlová.
     
    21
    Jade Mooreová si dobře narazila se Scottovou, poté se jí ovšem míč zamotal pod nohy, čehož okamžitě využila Fischerová.
     
    22
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Parádní střela v podání SOFIE JAKOBSSENOVÉ! Tato hráčka obdržela z levé strany přihrávku do vápna a krásným technickým pokusem na zadní tyč nedala Telfordové šanci.
    22. Sofia JAKOBSSONOVÁ - 0:2
     
    24
    Angličankám se zatím vůbec nic nedaří. Balón jim často přeskakuje kopačky, což Švédky zatím využívají dokonale.
     
    25
    V polovině poločasu nařizuje hlavní rozhodčí oběma týmům v horkém dni přestávku na občerstvení.
     
    26
    Hra může pokračovat. Míč uvede do hry autovým vhazováním Alex Greenwoodová.
     
    27
    Zatímco hra pokračuje, tak za postranní čárou je už delší dobu ošetřována Fridolina Rolföová. A vypadá to, že se bude muset střídat.
     
    27
    Střídání v týmu Švédsko: ze hřiště odchází Fridolina Rolföová, přichází Lina Hurtigová.
     
    28
    Ostrovanky to přehnaly s kombinací. Scottová, jež mohla v obrovské šanci střílet ještě nahrávala Whiteové, která se netrefila, avšak i tak by gól neplatil, neboť hráčka byla v ofsajdu.
     
    29
    Znovu je pískáno postavení mimo hru a opět po útočné akci Angličanek. Do pasti se tentokráte chytila Nikita Parrisová.
     
    30
    Máme za sebou půl hodinu z dnešního utkání, po níž Švédky překvapivě vedou nad Anglií už o dvě branky. Vzhledem k průběhu utkání je však toto vedení naprosto zasloužené.
     
    31
    Anglie právě vstřelila branku!
    Angličanky snižují! Po krásné přihrávce Scottové po pravé straně utekla FRAN KIRBYOVÁ, jež při průniku na střed obešla obránkyni a milimetrově přesnou střelou na zadní tyč překonala Lindahlovou.
    31. Fran KIRBYOVÁ - 1:2
     
    33
    Ostrovanky během dvou minut dokázaly smazat dvoubrankové manko! Centr do vápna si Ellen Whiteová skvěle zpracovala na prsa, obtočila se kolem protihráčky a přízemní ranou propálila brankářku! Gól ovšem po konzultaci s videem nebyl uznán.
     
    34
    Tak pozor! Celá situace se ještě bude konzultovat s videem!
     
    35
    Gól neplatí! Video odhalilo ruku při zpracování, Švédky tak nadále zůstávají v těsném vedení.
    35. Neuznaný gól Angličanky Whiteové
     
    36
    Šanci na srovnání budou mít Angličanky z přímého volného kopu. Scottovou poslala k zemi Hurtigová.
     
    37
    Centrovaný balón mířil do ohně, ve vzduchu se ovšem nejlépe orientovala Magdalena Erikssonová, jež odvrátila balón daleko od švédské svatyně.
     
    38
    Anglie po vstřelené brance výrazně ožila. Nyní jsou to Ostrovanky, které udávají tempo hry.
     
    39
    Cíl Švédek je jasný, a to udržet si těsné vedení proti aktivním soupeřkám až do hvizdu ukončující první poločas.
     
    40
    Hlavní rozhodčí se nyní upískla. Zadarmo tak věnovala míč Švédkám, ačkoli v jeho držení byly Angličanky.
     
    41
    Ostrovanky pokračují v kombinačně pojaté hře, avšak zatím jen kolem středového kruhu, do zahuštěné obrany soupeřek se dostávají jen velmi těžko.
     
    42
    Po chybě v rozehrávce se do brejku hnala Sofia Jakobssonová. Proti dvojici protihráček a bez jakékoliv podpory však o balón přišla.
     
    43
    Kosovare Asllaniová dosáhla svého. Tělem si výborně pokryla balón a jakmile ucítila kontakt, tak spadla k zemi. Hlavní rozhodčí píská faul.
     
    44
    Velmi slabá rána Hurtigové nemohla Telfordovou ohrozit. Anglická brankářka nelení a dlouhým výkopem posílá míč na útočnou polovinu.
     
    45
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec prvního poločasu pět minut.
     
    45+1
    Beth Meadová si souboji evodentně pomohla rukou, což neuniklo pozornosti ani hlavní sudí.
     
    45+2
    Ta ovšem nyní nepochopitelně přehlédla hrubý zákrok Sembrantové na Meadovou, kdy se obě hráčky střetly koleno na koleno. Rozdíl byl v tom, že byla švédská hráčka zapřená.
     
    45+3
    Naštěstí to zřejmě nebude tak vážné, jak to v prvním momentu vypadalo. Beth Meadová už je zpět na hřišti připravená spolu s dalšímu deseti spoluhráčkami bojovat o vyrovnání.
     
    45+4
    Sofia Jakobssonová zatlačila na Houghtonovou, která měla velké problémy udržet stabilitu. Nakonec ji ovšem Švédka vysvobodila sama, jelikož ji faulovala.
     
    45+5
    Ellen Whiteová měla na noze gól do šatny. Do úniku ji skvělou přihrávkou vyslala Nikita Parrisová, proti anglické útočnici se ale zaskvěla Hedvig Lindahlová!
    45+5. Whiteová si v úniku na Lindahlovou nepřišla
     
    45+6
    První poločas skončil.
     
    Skončil první poločas zápasu MS žen, v němž v bitvě o bronz taím Švédky vedou nad Angličankami 2:1. Seveřanky soupeřky zaskočily velmi aktivním nástupem, na který favoritky zápasu evidentně nebyly připraveni. První branka padla v jedenácté minutě, Greenwoodová místo odkopu pouze sklepla míč Kosovare Asllaniové, jež se nemýlila. Ve 22. minutě zvýšila na rozdíl dvou gólů Sofia Jakobssonová, která se prosadila krásnou střelou na zadní tyč. Odpověď Angličanek přišla po deseti minutách, Kirbyová milimetrovým pokusem z pravé strany nedala Lindahlové šanci. O dvě minuty později dokonce přišlo vyrovnání, branka Whiteové však nebyla uznána pro hraní rukou.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 18:08.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Švédsko: ze hřiště odchází Kosovare Asllaniová, přichází Julia Zigiottiová Olmeová.
     
    47
    Za dlouhým nákopem po levé straně vyběhla gólmanka Lindahlová, která jakoby úplně nevěděla co dělat. nakonec odkopla balón do zámezí.
     
    48
    Tak dlouhý výkop od své gólmanky Švédky zřejmě nečekaly. Balón si na obranné polovině nikým neatakovaná zpracovala Steph Houghtonová.
     
    49
    Angličanky se rozhodly kombinovat po pravé straně, na přihrávku Kirbyové ale Mooreová nedosáhla.
     
    50
    Střídání v týmu Anglie: ze hřiště odchází Beth Meadová, přichází Jodie Taylorová.
     
    51
    Z velké dálky vyzkoušela své štěstí Jill Scottová, avšak jejímu zakončení chyběla razance i přesnost.
     
    52
    Jodie Taylorová dostala dobrý balón za obranu, proti kterému se ovšem rozběhla i Hedvig Lindahlová. Švédská brankářka sice míč minula, avšak Taylorovou dokonale vyvedla z rovnováhy. Míče se nakonec chopila Linda Sembrantová.
     
    53
    Do brejku se po pravé straně hnala Sofia Jakobssonová, výborným obranným skluzem ale odvrátila míč do zámezí Alex Greenwoodová.
     
    54
    Švédky přišly o balón kvůli špatně zahranému autu, Hurtigová hodila míč příliš vysoko, Stina Blacksteniusová si neporadila s jeho zpracováním.
     
    55
    Poté, co Lucy Bronzeová poslala k zemi Olmeovou budou Švédky zahrávat přímý volný kop z pravé strany.
     
    56
    Centr Nathalie Björnovové ani nestihl dopadnou do vápna, když se ozval hvizd rozhodčí, která si všimla útočného faulu Jakobssonové.
     
    57
    Jodie Taylorová v těžké pozici sklepávala pod sebe, v její blízkosti se ale nenacházela žádná ze spoluhráček. Míče se chopila Hanna Glasová.
     
    58
    Jill Scottová vypálila z jedničky, avšak trefila pouze dobře bránící soupeřku Fischerovou.
     
    59
    Angličanka Kirbyová ještě stihla balón na hrací ploše. Přízemní centr však posunula pouze do rukavic Lindahlové.
     
    60
    Je za námi hodina utkání, Švédky stále vedou o jedinou branku, avšak ve druhé půli jsou zatím jasně aktivnější Angličanky.
     
    61
    Krajní obránkyně Bronzeová se snažil balón procapt na Taylorovou, ve skluzu ale uzmula míč do své moci Magdalena Erikssonová.
     
    62
    Přízemní centr z pravé strany odvrátila Linda Sembrantová do bezpečí pouze za cenu rohového kopu.
     
    63
    Pěkný centr na přední tyč si našla kapitánka Steph Houghtonová, v záklonu ovšem hlavičkovala pouze vysoko nad branku.
     
    64
    Kirbyové je v dnešním zápase plné hřiště. Po další skvělé přihrávce se v úniku ocitla Taylorová. Tu ale zastavil zdvižený praporek pomezní rozhodčí.
     
    65
    Teď už postavení anglické hrotové útočnice bylo v pořádku, daeko z branky však vyběhla Lindahlová, jež zažehnala hrozící nebezpečí.
     
    66
    Levé anglické obránkyni Alex Greenwoodové se dnes příliš nedaří. Po dvou gólech, které jdou jednoznačně za ní si nyní nedokázala zprcovat jednoduchou přihrávku od McManusové. Vhazovat budou Švédky.
     
    67
    Rychlý brejk hráček ve žlutém zakončila tvrdou ránou Julia Zigiottiová Olmeová. K její smůle šel její pokus doprostřed branky přímo do rukavic připravené Telfordové.
     
    68
    Po přihrávce Whiteové vracela před branku Kirbyová. V prostoru však bylo pouze trio švédských hráček.
     
    69
    Jodie Taylorová chtěla patičkou přiťuknout spoluhráčce, při tomto pokusu ale úplně minula balón.
     
    70
    Střídání v týmu Švédsko: ze hřiště odchází Nathalie Björnová, přichází Amanda Ilestedtová.
     
    71
    Po pravé straně se pokusila do šance prodrat Jill Scottová, avšak narazila na Sembrantovou. Švédky navíc budou vhazovat.
     
    72
    Ojedinělý útok hráček ve žlutém táhla Stina Blacksteniusová, velmi rychle ovšem ztroskotala na připravené Houghtonové.
     
    73
    Nahrávku na Taylorovou vystihla Fischerová, jež ale pod tlakem přihrála pouze gólmance. Ta dlouhým odkopem vrátila míč do držení Angličanek.
     
    74
    Střídání v týmu Anglie: ze hřiště odchází Nikita Parrisová, přichází Karen Carneyová.
     
    75
    Pas Scottové nebyl vůbec špatný, Taylorové ovšem proklouzl mezi nohama, velmi smolný okamžik pro anglický tým.
     
    76
    Centr z levé strany poslala Lina Hurtigová přímo do rukavic připravené Carly Telfordové.
     
    77
    Švédky si teď vůbec nerozuměly. Jakobssonová si pro přihrávku sbíhala do hloubi pole, jenže Olemouvá očekávala, že se spoluhráčka rozběhne dopředu.
     
    78
    Špatná přihrávka Abbie McManusové, na níž Jodie Taylorová neměla šanci dosáhnout. Balón je tak znovu na kopačkách Švédek.
     
    79
    Po nepřesném nákopu Greenwoodové se za míčem hnala Jade Mooreová. Místo získání míče se ale zasloužila jen o útočný faul na Glasovou.
     
    80
    Rozběhla se závěrečná desetiminutovka základní hrací doby. Švédky i nadále drží těsné vedení, Angličanky se přes kompaktní obranu nedokáží dostat do nějaké vyložené šance.
     
    81
    Whiteová se po pádu rychle zvedla a málem zakončovala v obrovské šanci, na poslední chvíli jí ale do rány vložila nohu Fischerová.
     
    82
    Obránkyně Abbie McManusová si výborně poodstoupila proti balónu a následně tělem odmítla protihráčku. Může tak založit další postupný útok svého týmu.
     
    83
    Střídání v týmu Anglie: ze hřiště odchází Abbie McManusová, přichází Rachel Dalyová.
     
    84
    Nově příchozí Rachel Dalyová se hned zapojila do hry a nevedla si vůbec špatně. Proti dvojici protihráček vybojovala alespoň autové vhazování.
     
    85
    Vůbec pvní žlutou kartu v zápase obdržela za zdržování hry švédská brankářka Hedvig Lindahlová.
     
    86
    Centr Jill Scottové z pravé strany si bez nějakých větších obtíží stáhla do moci Lindahlová. Švédky jsou každou vteřinkou blíže cennému kovu.
     
    87
    Sofia Jakobssonová měla možnost založit rychlý brejk. Do toho se jí ovšem moc nechtělo, místo toho raději chtěla co nejdéle pozdržet míč. Poměrně rychle jí ho ale vzala Greenwoodová.
     
    88
    V dalším útoku se už Jakobssonová dokonce dostala k zakočení, ránu doprostřed brány ale Telfordová pokryla.
     
    89
    Tlak Angličanek sílí. Po rohovém kopu odhlavičkovala Magdalena Erikssonová znovu pouze za brankovou čáru.
     
    90
    To je neskutečné! Lindahlová podcenila výběh, míč se dostal ke Scotoové jejíž dělovka mířila do brány, z brankové čáry ale balón vyhlavičkovala Nilla Fischerová!
    90. Fischerová skvělou obrannou hlavičkou ubránila bronzové medaile pro Švédky
     
    90+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec základní hrací doby čtyři minuty.
     
    90+2
    V brejku mohla definitivně o bronzových medailích rozhodnout Stina Blacksteniusová, Telfordová ještě skvělým zákrokem drží naděje Angličanek!
    90+2. Stina Blacksteniusová mohla definitivně rozhodnout, Telfordovou ale neprostřelila
     
    90+3
    K přetaženému centru se na zadní tyči přiřítila nikým nebráněná Alex Greenwoodová. Míč však těsně před ní skočil, a tak anglická obránkyně zamířila vysoko nad.
     
    90+4
    Tohle už Švédky ubrání. Poslední šanci Angličanek zastavila Jade Mooreová, jež ztratila balón a následn zfaulovala soupeřku, za což inkasovala žlutou kartu.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Švédky jsou bronzové! O medailích rozhodly svěřenkyně trenéra Gerhardsoona v úvodních dvaceti minutách, v nichž vstřelily obě své branky. Nejprve se v 6. minutě prosadila po zaváhání Greenwoodové Kosovare Asllaniová, ve 22. minutě se následně krásnou technickou ranou trefila Sofia Jakobssonová. Angličanky se zmohly pouze na snížení, pěknou střelou k levé tyči vstřelila gól Fran Kirbyová. Šestnáctileté čekání na švédskou medaili tak je u konce, Angličankám zbyly pouze oči pro pláč.

    To je ode mě pro dnešek vše. Děkuji za pozornost a u dalších přenosů se budu těšit zase někdy na počtenou. (19:00:35)

    Milan Huppert

    Góly: 31. Kirbyová – 11. Asllaniová, 22. Jakobssonová

    Karty:   90+4. Mooreová (ENG) – 85. Lindahlová (SWE)


    Anglicko: Telfordová – Bronzeová, Houghtonová (C), McManusová (83. Dalyová), Greenwoodová – Kirbyová, Scottová, Mooreová – Parrisová (74. Carneyová), Whiteová, Meadová (50. Taylorová).
    Náhradníci: Bardsleyová, Earpsová – Carneyová, Dalyová, Dugganová, Staniforthová, Stanwayová, Stokesová, Taylorová, Walshová, Williamsonová.

    Švédsko: Lindahlová – Glasová, Fischerová, Sembrantová, Erikssonová – Björnová (70. Ilestedtová), Asllaniová (46. Zigiottiová Olmeová), Segerová (C) – Jakobssonová, Blacksteniusová, Rolföová (27. Hurtigová).
    Náhradníci: Falková, Mušovićová – Anderssonová, Anvegårdová, Hurtigová, Ilestedtová, Janogyová, Larssonová, Roddarová, Rubenssonová, Schoughová, Zigiottiová Olmeová.

    Rozhodca: Pustovoitovová (Rus.) – Kuročkinová (Rus.), Iugulescuová (Rum.)