Argentína – Čile 2:1 (kon.)
koniec
Argentína
2:1 (2:0)
Čile
Sobota 06.07.2019, 21:00Copa América
Predzápasové kurzy
     
    Čile v druhom polčase dokázalo znížiť, ale Arturo Vidal bol jediným strelcom svojho tímu, čo nestačilo. Bronz na Copa América 2019 získala teda Argentína. Veľké finále nás čaká v nedeľu o 22:00 SEČ. Brazília sa stretne proti Peru. Nateraz vám ďakujem za pozornosť a prajem dobú noc. (23:01:33)
     
    90+6
    Koniec zápasu.
     
    90+5
    Momentálne sa viac prerušuje ako hrá. Tento priebeh nasvedčuje tomu, že Čile stráca čas v snahe vyrovnať.
     
    90+4
    Arturo Vidal sa dostal na hranici šestnástky k odrazenej lopte, jeho pokus zakončiť pod brvno smeroval nad bránku Armaniho.
     
    90+3
    Žltú kartu dostáva Nicolás Tagliafico (Argentína).
     
    90+2
    Jean Beausejour poslal zľava prudký center pred malé vápno súpera a Čile chce penaltu, pretože Nicolás Otamendi možno zahral rukou. Hlavný rozhodca neurobí nič, aj keď si môže pozrieť situáciu cez VAR.
     
    90+1
    Nadstavuje sa 6 minút.
     
    90
    Striedanie v tíme Argentína: z ihriska odchádza Giovani Lo Celso, prichádza Ramiro Funes Mori.
     
    89
    Ángel Di María zahrával roh, jeho prudký pas smeroval do brány, no dobre sa tam postavil Guillermo Maripán. Argentínčan dostal druhú šancu, zakročil Gabriel Arias.
     
    88
    Čile získalo priamy kop, tvrdo bol zastavený Eduardo Vargas. Centroval Erick Pulgar, s jeho loptou si argentínska defenzíva dokázala hravo poradiť.
     
    87
    Držanie lopty: 40% – 60%
     
    86
    Rodrigo de Paul si veľmi pekne potiahol loptu. Jean Beausejour na neho nestačil, potom ho za cenu faulu zastavil Arturo Vidal.
     
    85
    Čile sa nevie dostať do žiadneho záverečného tlaku. Čas je už ale pokročilý, takže niečo musí vymyslieť.
     
    83
    Striedanie v tíme Čile: z ihriska odchádza Charles Aránguiz, prichádza Nicolas Castillo.
     
    82
    Striedanie v tíme Argentína: z ihriska odchádza Sergio Agüero, prichádza Matías Suárez.
     
    81
    Ángel Di María poslal parádnu prihrávku medzi dvoch obrancov Čile. Sergio Agüero mal dosť času, pokus na vzdialenejšiu žrď išiel iba tene vedľa.
    80.
     
    80
    Nízky center z priameho kopu jeden z Čiľanov predlžoval na zadnú žrď, no brankár Franco Armani situáciu vo vzduchu prečítal bez najmenších problémov.
     
    79
    Juan Foyth veľmi zbytočne išiel s loptou medzi dvoch hráčov súpera, v strede poľa ju stratil a potom zastavil rodiacu sa kontru za cenu žltej karty.
     
    78
    Nicolás Otamendi fantasticky prečítal prihrávku pred vápno Argentíny, loptu zobral a rozohral dopredu. Guillermo Maripán zastavil pas za svoju osobu, inak by Sergio Agüero podľa všetkého šprintoval do veľkej šance.
     
    77
    Ángel Di María sa zo stredu ihriska bravúrne prehnal cez troch hráčov a razom to bola situácia dvoch proti jednému. Prihrávka na opačnú stranu šestnástky však nebola dosť prudká. Sergio Agüero zakončil do hneď pred ním stojaceho brankára Ariasa.
     
    76
    Záver riadneho hracieho času sa pomaly, ale isto blíži a Argentína stále vedie o jeden gól. Čile potrebuje pridať ešte aspoň jeden kúsok do siete Armaniho.
     
    75
    Ángel Di María obdržal prihrávku do vápna súpera, okamžite loptuna roh odkopol Paulo Díaz. Z rohového kopu Argentína nevyťažila vôbec nič.
     
    74
    Strely: 13 – 3
     
    73
    Eduardo Vargas dostal peknú kolmicu za obranu Argentíny, jeho pokus cez padajúceho súpera smeroval priamo na Armaniho.
     
    72
    Sergio Agüero číhal medzi stopérmi na prihrávku za obranu. Tá aj prišla, ale veľmi dobre ju vystihol Guillermo Maripán.
     
    71
    Žltá karta smeruje aj na lavičku Argentíny. Inkasoval ju súčasný člen realizačného tímu a v minulosti fantastický a hlavne nekompromisný stopér Walter Samuel.
     
    70
    Dvadsať minút do konca riadneho hracieho času. Dokáže sa Čile dostať aspoň k vyrovnaniu?
     
    69
    Center na zadnú žrď potlačil do bezpečia Gabriel Arias, následná strela neprešla. Ešte sa k lopte dostal Nicolás Otamendi, jeho pas bol zrazený na roh.
     
    68
    Striedanie v tíme Argentína: z ihriska odchádza Paulo Dybala, prichádza Ángel Di María.
     
    67
    Giovani Lo Celso zostrelený na ľavom krídle, Argentína získala ďalší priamy kop vhodný na center. Z8krok kartou odmenený nebude.
     
    66
    Argentína mala k dispozícii priamy kop. Center sprava bol síce zakončený, ale veľmi nepresne vedľa troch žrdí Ariasa.
     
    65
    Rozohrávku priameho kopu si zobral na starosti práve faulovaný Leandro Paredes, ktorý dostal žltú kartu za reči. no napáílil loptu do múru a z dorážky ju poslal vysoko nad.
     
    64
    Žltú kartu dostáva Leandro Paredes (Argentína).
     
    63
    Leandro Paredes padá pár metrov pred vápnom Čile, dosť neohrabane ho potkopol útočník Junior Fernándes. Ten sa nechal obísť jednoduchou kľučkou.
     
    62
    Argentínčania si na pravom krídle nerozumeli, ale dopredu neprešlo ani Čile, pretože Jean Beausejour sa ocitol medzi presile protihráčov.
     
    61
    Germán Pezzella inkasoval v strede ihriska úder rukou do tváre, hlavný rozhodca so svojim divným metrom iba odpísal faul a žltú kartu neudelil.
     
    60
    Vysoký pas pred vápno Argentíny teraz nevyriešili najlepšie Nicolás Otamendi a Franco Armani, ktorí sa nedohodli, no dopadlo to dobre. Krátko na to pálil do spomínaného brankára Junior Fernándes.
    59. Arturo Vidal (CLE) - 2:1
     
    59
    Čile dalo gól!
    ARTURO VIDAL poslal z pokutového kopu bombu do stredu brány. Franco Armani padol po svojej ľavej ruke a ostal bez šance. Razom tu máme slušnú zápletku.
     
    58
    Žltú kartu dostáva Germán Pezzella (Argentína).
    57.
     
    57
    Rohový kop to nebude, pretože hlavný rozhodca po pozretí si systému VAR nariadil penaltu v prospech Čile. Je to za faul z 55. minúty, kedy na zemi skončil Charles Aránguiz, no pôvodne sa nepískalo.
     
    56
    Argentína získala rohový kop. Dlho sa čakalo na jeho rozohrávku, nakoniec si to hlavný rozhodca namieril k videu a cez systém VAR si ide pozrieť niektorú situáciu. Dnes v tom má ale celkom chaos.
    55.
     
    55
    Charles Aránguiz spadol po kontakte so súperom tesne pred šestnástkou Argentíny, no faul sa nepískal. Protiútok potiahol Sergio Agüero, Paulo Dybala sa k lopte nedostal, pretože dobre zasiahol Erick Pulgar.
     
    53
    Leandro Paredes si telom postrážil loptu, aby prešla za poliacu čiaru. Dohral ho Mauricio Isla, čo hlavný rozhodca kartou neriešil. Osobne si však myslím, že tento náznak kopanca bol horší, ako to, čo predviedli Messi a Jara. Tam mala prísť maximálne žltá karta.
     
    52
    Jean Beausejour faulovaný na poliacej čiare, Čile ostane pri lopte a môže znova kombinovať v snahe postarať sa najskôr o zníženie.
     
    51
    Na trávniku je ošetrovaný obranca Argentíny a Manchestru City Nicolás Otamendi. Ten by však mal byť schopný pokračovať v stretnutí.
     
    50
    Striedanie v tíme Čile: z ihriska odchádza Gonzalo Jara, prichádza Guillermo Maripán.
    49.
     
    49
    Sergio Agüero sa zľava cez dvojicu hráčov súpera nedostal do vápna, ale nakoniec Argentína mala šance. Pálili Rodrigo de Paul aj Giovani Lo Celso, nik neposlal loptu medzi tri žrde. Nakoniec bol Agüero sám pred veľkým vápnom, pri Ariasovi sa zorientoval neskoro.
     
    48
    Gonzalo Jara má zdravotné problémy svalové charakteru. Podobne ako Alexis Sánchez, takže i stopér Čile bude musieť nútene odstúpiť zo zápasu.
     
    47
    Ani jeden tréner cez polčas nestriedal, takže oba celky nastupujú v takých zostavách, v akých duel aj začali.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    Nesmierne zaujímavý prvý prvý polčas priniesol veľa momentov. Čile začalo lepšie, ale moment nepozornosti využil Messi a jeho pas za obranu zúžitkoval Sergio Agüero. Po ďalšom zaváhaní v zadných radoch trestal Paulo Dybala. Krátko pred koncom úvodného dejstva však béoli kuriózne vylúčení Lionel Messi a Gary Medel. Ďalší gól povie veľa. Buď Argentína odskočí už na tri zásahy, alebo to Čile výrazne zdramatizuje.
     
    45+4
    Prvý polčas sa skončil.
     
    45+4
    Center do malého vápna vyriešil efektnou aj efektívnou rybičkou a následným vyboxovaním brankár Franco Armani.
     
    45+3
    Čile ešte v závere polčasu získalo priamy kop vedľa šestnástky súpera, takže pred bránu príde center. V múre klen nový kapitán Sergio Agüero.
     
    45+2
    Žltú kartu dostáva Erick Pulgar (Čile).
    45+1. Erick Pulgar (CLE)
     
    45+1
    Nadstavujú sa 3 minúty.
     
    45
    Sergio Agüero potiahol loptu z vlastnej polovice ihriska tesne za poliacu čiaru, kde bol zastavený. Získal aspoň aut.
     
    44
    Juan Foyth si nabehol na pravé krídlo, kde mal dostať kolmicu. Pri lopte boli skôr obrancovia Čile.
     
    43
    Čile prešlo dopredu po ľavom krídle, center do malého vápna si postrážil brankár Franco Armani. Na druhej strane vybojoval priamy kop Sergio Agüero.
     
    42
    Až teraz hráme znova. Čile začína od svojho gólmana, keďže pred červenými kartami sa lopta dostala za bránkovú čiaru.
     
    40
    Lionel Messi a Gary Medel sa už naozaj vybrali do šatne. Hlavný arbiter situáciu ani nejde pozrieť na video. Možno mu niečo povedali cez vysielačku, ale pochybujem, že by mal niekto rovnaký názor.
     
    39
    Stále sa nehrá. Rozhodca už viac ako minútu ukazuje takmer všetkým hráčom, kto kde má ísť. Arias do brány, Medel do sprchy, taktiež Messi... Situáciu si ale sám cez VAR pozrieť nešiel.
     
    38
    Následne sa na ihrisku strhla mela, ale nebola tam žiadna bitka. Dosť prehnane sa gestikulovalo. Vybehli aj lavičky. Ešte sa všetko bude riešiť cez VAR. Teraz to ale hlavný rozhodca tými červenými kartami ale každopádne poriadne prehnal.
    37. Lionel Messi (ARG), Gary Medel (CLE)
     
    37
    Paulo Dybala poslal kolmicu do šestnástky súpera, kde ju nestihol Lionel Messi. Gary Medel nechal loptu prejsť za čiaru. Následne sa dostali obaja do potyčky, ale v podstate do seba niekoľkokrát narazili hruďami. Rukami mali hore a vrážali do seba. A to dosť slabo, nič hrozné sa nestalo, ani jeden nesimuloval. Dobehol hlavný rozhodca a obom ukázal červenú kartu. Dosť prehnane.
     
    37
    Jean Beausejour nepustil akciu protivníka po svojom krídle, loptu odkopol za postrannú čiaru.
     
    36
    Lionel Messi sa nedostal k lopte za obranu Čile skôr, ako obranca Paulo Díaz. Ten prihral na svojho brankára a Gabriel Arias si dokonca dovolil kľučku.
     
    35
    Desať minút do konca prvého polčasu. Dokáže dovtedy Čile aspoň skorigovať skóre?
     
    34
    Junior Fernándes padá na krídle vedľa šestnástky súpera, nezískal priamy kop, pretože Nicolás Tagliafico najskôr zasiahol loptu.
     
    33
    Prehustený priestor pred vápnom Argentíny v podstate tejto krajine garantuje, že za aktuálnych okolností sa cezeň Čile nedostane.
     
    32
    Gary Medel sa snaží rozvinúť akciu svojho tímu, Čile sa ale veľmi ťažko dostáva na dostrel bránky Armaniho.
    31.
     
    31
    Paulo Dybala mohol upraviť skóre už na rozdiel troch gólov. Po krásnom centri zľava bol úplne sám na malom vápne, namieril tesne vedľa.
     
    30
    Arturo Vidal sa síce presadil k centru z rohového kopu, jeho hlavička smerovala nad bránu Armaniho.
     
    29
    Nakoniec si hlavný rozhodca celú situáciu ešte preveril, nakoniec nenariadil penaltu, ale roh, ako pôvodne aj zamýšľal.
     
    28
    Rýchly prechod Čiľanov dopredu potiahol Junior Fernándes, ktorý sa nedostal cez trojicu obrancov. Pýtal si penaltu, pretože Nicolás Otamendi možno zahral rukou, ale bude to roh.
     
    27
    Žltú kartu dostáva Arturo Vidal (Čile).
     
    26
    Charles Aránguiz poslal z priameho kopu prudký center pred malé vápno, defenzíva Argentíny dostala loptu pomerne rýchlo do bezpečia.
     
    25
    Fauly: 7 – 7
     
    24
    Erick Pulgar padá pred šestnástkou súpera, Čile získava priamy kop vhodný na centrovanú loptu.
     
    22
    Pre Čile začína táto situácia vyzerať veľmi zle. Jeho hráči sa musia vzchopiť, ak chcú so zápasom ešte niečo urobiť.
    21. Paulo Dybala (ARG) - 2:0
     
    21
    Argentína dala gól!
    Giovani Lo Celso krásne prestrčil loptu pomedzi obrancov súpera do šestnástky, kde si ju našiel PAULO DYBALA a zblízka prehodil padajúceho Ariasa.
     
    20
    Lionel Messi si to pred šestnástkou hodil na ľavačku, jeho prudký pokus smeroval k žrdi. Gabriel Arias bol na mieste včas a dokázal si poradiť.
     
    19
    Argentína sa snaží kontrolovať hru, momentálne drží loptu v strede poľa, kde s ňou kombinuje.
     
    18
    Striedanie v tíme Čile: z ihriska odchádza Alexis Sánchez, prichádza Junior Fernándes.
     
    17
    Žltú kartu dostáva Jean Beausejour (Čile).
    16. Jean Beausejour (CLE)
     
    16
    Alexis Sánchez ostal sedieť na trávniku, bude musieť striedať. Z ihriska nakoniec odišiel po vlastných, no držiac si zadný stehenný sval.
     
    15
    Opäť bol v akcii Lionel Messi, no cez prehustený priestor sa do vápna nedostal. Z diaľky preto vystrelil Giovani Lo Celso, mieril vysoko nad.
     
    14
    Lionel Messi vystihol prihrávku súpera v strede ihriska. Loptu získal na argentínske kopačky, jeho spoluhráči kombinujú rovnako ďaleko od oboch bránok.
     
    13
    Gólovú situáciu ešte skontroloval systém VAR. Presný zásah platí, Argentína ide do rýchleho vedenia. Doháňať musí Čile.
    12. Sergio Agüero (ARG) - 1:0
     
    12
    Argentína dala gól!
    Po faule v strede ihriska rozohral veľmi prekvapivo Lionel Messi. Všetky čakali a takmer nik nehral. Kapitán poslal kolmicu za obranu, kde si nabehol SERGIO AGÜERO, v šestnástke obišiel Ariasa a trafil do odkrytej brány.
     
    11
    Alexis Sánchez sa nedostal k dlhej lopte do vápna protivníka, situáciu bez problémov skontroloval brankár Franco Armani.
     
    10
    Úvod stretnutia je zatiaľ dosť opatrný. Pri lopte sú hlavne hráči Čile, Argentína sa s ňou ešte dlho nezdržala.
     
    9
    Erick Pulgar faulovaný v strede ihriska, Čile kombinuje na svojej polovici ihriska.
     
    8
    Jean Beausejour prešiel dopredu po ľavej strane, tam sa mu však nepodarilo centrovať. Napriek tomu získal pre svoj tím aspoň aut.
    7.
     
    7
    Sergio Agüero si naviezol loptu pred šestnástku súpera. Jeho prudká rana išla tesne nad trávnikom ani nie meter vedľa pravej žrde Ariasa.
     
    6
    Čile to ďalej skúša centrovanými loptami, tentoraz neuspel pas, ktorý vyslal Jean Beausejour. Argentínska rozohrávka je pod tlakom a Čiľania loptu získali späť.
     
    5
    Arturo Vidal nenašiel nákopom do vápna Argentíny žiadneho súpera, rozohrávať od svojej brány tak môže Franco Armani.
     
    4
    Zdá sa, že Rodrigo de Paul bude po krátkom ošetrení v poriadku. Na lopte ostáva Čile, ktoré sa snaží kombinovať v strede poľa.
     
    3
    Akcia hráčov Čile po ľavej strane nevyšla. Následne sa na trávniku ocitol Rodrigo de Paul a aj keď nebol faulovaný, tak má zdravotné problémy.
     
    2
    Nákop do šestnástky Argentíny si postrážil brankár Franco Armani, jeho výkop však smeroval za postrannú čiaru.
     
    1
    Výkop stretnutia mali hráči Argentíny, ktorí nastupujú vo svojich tradičných pásikavých bielo-modrých dresoch. Čile má tiež typickú červeno-modrú kombináciu.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Úvodné zostavy:

    Argentína: Armani – Foyth, Pezzella, Otamendi, Tagliafico – de Paul, Paredes, Lo Celso – Messi (C), Agüero, Dybala.
    Náhradníci: Marchesín, Musso – Casco, Di María, Ra. Funes Mori, Pereyra, G. Rodríguez, Pizarro, Saravia, Matías Suárez.

    Čile: G. Arias – P. Díaz, Medel (C), G. Jara – Pulgar – Isla, Aránguiz, Arturo Vidal, Beausejour – Alexis Sánchez, E. Vargas.
    Náhradníci: Cortés, Urra – Castillo, Fernándes, Fuenzalida, P. Hernández, Lichnovsky, Maripán, Opazo, Pavez, Sagal, Valdés.

    Rozhodca: Díaz de Vivar – Cardozo, Gaona.
     
    Argentína

    Lionel Messi znova nedosiahne na významný reprezentačný triumf. Jeho mužstvo malo problémy už od základnej skupiny. Na úvod totiž prehrala proti Kolumbii 0:2, potom len remizovala 1:1 s Paraguajom. O postupe rozhodla až výhra 2:0 s Katarom v poslednom dueli. Vo štvrťfinále prešla Argentína ďalším výsledkom 2:0 cez Venezuelu, no v semifinále nestačila na domácu Brazíliu. Opäť to bolo 0:2. V súboji o tretie miesto čaká Čile, víťaz posledných dvoch ročníkov Copa América. Najlepším strelcom Argentíny je Lautaro Martínez s dvomi gólmi. Žiadny hráč na turnaji ich nedal viac.

    Čile

    Čiľania určite mysleli na tretí triumf v rade, no vedeli, že "zlatý hattrick" bude veľmi ťažké dosiahnuť. Do turnaja vstúpili výhrou 4:0 proti Japonsku, potom si poradili aj s Ekvádorom (2:1). Po prehre na úkor Uruguaju skončilo Čile v skupine C druhé. Vo štvrťfinále si ale poradilo s Kolumbiou. Síce tesne, na penalty, no vyhralo 5:4. Papierovo bolo favoritom aj v semifinále proti Peru, tu však nástupcovia Inkov vyhrali prekvapivo 3:0 a odsunuli Sánchezovu družinu do boja o tretie miesto. Práve ofenzívny hráč Manchestru United a Eduardo Vargas sú s dvomi gólmi najlepšími strelcami mužstva.
     
    Tento rok ide o 46. edíciu Copa América. Najúspešnejším tímom je Uruguaj s pätnástimi výhrami, Argentína ich má štrnásť, Brazília osem, Paraguaj, Čile a Peru po dva a Bolívia s Kolumbiou jeden. Netešili sa len Ekvádor a Venezuela.

    Už tradične desať tímov z Južnej Ameriky doplnili iné výbery, tentoraz to boli Japonsko a Katar. Ešte ani raz sa ale nestalo, aby brali zlato. Mexiko dvakrát získalo striebro a trikrát bronz. Honduras má jeden bronz. Na štvrtom mieste dvakrát bolo USA.

    Hralo sa na šiestich štadiónoch. Prvým je slávna Maracanã v Rio de Janeiro, ďalej to sú Estádio do Morumbi a Arena Corinthians v Sao Paule, Estádio Mineirão (Belo Horizonte), Arena do Grêmio (Porto de Alegre) a Itaipava Arena Fonte Nova (Salvador). Na všetkých sa odohrali aj MS 2018.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.

    Matej Kubove

    Góly: 12. Agüero, 21. Dybala – 59. Arturo Vidal (pen.)

    Karty:   58. Pezzella (ARG), 64. Paredes (ARG), 79. Foyth (ARG), 90+3. Tagliafico (ARG) – 17. Beausejour (CLE), 27. Arturo Vidal (CLE), 45+2. Pulgar (CLE)   37. Messi (ARG) – 37. Medel (CLE)


    Argentína: Armani – Foyth, Pezzella, Otamendi, Tagliafico – de Paul, Paredes, Lo Celso (90. Ra. Funes Mori) – Messi (C), Agüero (82. Matías Suárez), Dybala (68. Di María).
    Náhradníci: Marchesín, Musso – Casco, Di María, Ra. Funes Mori, Pereyra, G. Rodríguez, Pizarro, Saravia, Matías Suárez.

    Čile: G. Arias – P. Díaz, Medel (C), G. Jara (50. Maripán) – Pulgar – Isla, Aránguiz (83. Castillo), Arturo Vidal, Beausejour – Alexis Sánchez (18. Fernándes), E. Vargas.
    Náhradníci: Cortés, Urra – Castillo, Fernándes, Fuenzalida, P. Hernández, Lichnovsky, Maripán, Opazo, Pavez, Sagal, Valdés.

    Rozhodca: Díaz de Vivar – Cardozo, Gaona