koniec zavodu
VC Francúzska

Víťaz: L. Hamilton (Mercedes)

Nedeľa 23.06.2019, 15:10 • Trať: Paul Ricard, Le Castellet, Francie • Formula 1
     
    To je už teda z tohto prenosu všetko, ďakujem za vašu pozornosť a prajem ešte pekný zvyšok víkendu. Pri ďalších športových prenosoch sa na vás bude tešiť Miroslav Revaj. (16:51:59)
     
    LEWIS HAMILTON dnes ovládol tento pretek systémom štart – cieľ a zaslúžene tak vyhráva VC Francúzska! Sekundovať sa mu snažili Bottas a Leclerc, ale proste na neho nemali. Tím Mercedes dnes musí byť spokojný, berie prvé dve miesta. Vettel dnes predvádzal stíhacie jazdy, ale napokon končí na piatom mieste, počas preteku sa však ocitol aj na treťom mieste.
     
    Konečné poradie v cieli:


    1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Leclerc (Ferrari), 4. Verstappen (Red Bull), 5. Vettel (Ferrari), 6. Sainz (McLaren), 7. Norris (McLaren), 8. Ricciardo (Renault), 9. Räikkönen (Alfa Romeo), 10. Hülkenberg (Renault). Závod nedokončil Romain Grosejan (Haas).
     
    Koniec závodu.
     
    53
    LEWIS HAMILTON je už v cieli a stava sa víťazom tohtoročnej VC Francúzska! Dnes proste nemal na trati konkurenciu.
     
    53
    Je tu posledné kolo dnešného preteku! Už je teda jasné, že ho jednoznačne ovládol Hamilton!
     
    52
    Od poradia po 50. kole sa stále nič nemení, čoskoro tu bude koniec tohtoročnej VC Francúzska.
     
    51
    Zrejme už môžme konštatovať, že Hamilton si vybojuje prvé miesto. To by sa muselo stať niečo nepredvídateľné, aby dnes nedošiel do cieľa ako prvý.
     
    50
    Poradie po 50. kole:

    1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Leclerc (Ferrari), 4. Verstappen (Red Bull), 5. Vettel (Ferrari), 6. Sainz (McLaren), 7. Norris (McLaren), 8. Ricciardo (Renault), 9. Räikkönen (Alfa Romeo), 10. Hülkenberg (Renault).
     
    49
    Ešte by to mal byť boj o desiate miesto, ktoré momentálne patrí Hülkenbergovi. Pre Renault by to mohol byť takisto vydarený závod.
     
    48
    Je tu nové najrýchlejšie kolo, o ktoré sa postaral Bottas, ktorý zvádza veľký boj o druhé miesto.
     
    47
    Grosjean tento pretek nedokončí, takže sa moja predpoveď nenaplnila. Dostal pokyn, aby zašiel do boxov a potom sa už na trať nevrátil. To je pre domácich fanúšikov určite škoda.
     
    46
    Druhé miesto za Hamiltonom si teda drží Bottas, ale ešte bude musieť o toto umiestnenie tvrdo bojovať. O desiate miesto bude takisto ešte zaujímavý boj, momentálne ho okupuje Hülkenberg.
     
    45
    Poradie po 45. kolách:

    1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Leclerc (Ferrari), 4. Verstappen (Red Bull), 5. Vettel (Ferrari), 6. Sainz (McLaren), 7. Norris (McLaren), 8. Ricciardo (Renault), 9. Räikkönen (Alfa Romeo), 10. Hülkenberg (Renault).
     
    44
    Hamilton naberá na svojom náskoku no a pomaly môžme povedať, že bude aj o všetkom rozhodnuté. Stať sa však môže čokoľvek, takže radšej nepredbiehajme.
     
    43
    Môžme teda opäť konštatovať, že nič vážneho sa na trati ešte neudialo a nikto z jazdcov nemusel odstúpiť. Vyzerá to, že všetci závod dokončia, čo nebýva pravidlom.
     
    42
    Uvidíme, ako však dopadne boj o zvyšné pozície. Od druhého miesta sa nedá nič dopredu predpokladať, snáď to ešte bude zaujímavé.
     
    41
    Leclerc zaznamenáva najrýchlejšie kolo, ktoré už teda nebude patriť Hamiltonovi. Druhý menovaný si však ide po celkové víťazstvo, ťažko povedať, čo by ho mohlo zastaviť.
     
    40
    Poradie po 40. kole:

    1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Leclerc (Ferrari), 4. Verstappen (Red Bull), 5. Vettel (Ferrari), 6. Sainz (McLaren), 7. Norris (McLaren), 8. Ricciardo (Renault), 9. Räikkönen (Alfa Romeo), 10. Hülkenberg (Renault).
     
    38
    Žiadna zmena na čele pretekov. Hamiltonov náskok je 12,5 sekundy a vyzerá to, že tento pilot to dnes vyhrá systémom štart-cieľ.
     
    37
    Bol tu podnet pre traťových komisárov, ale nič sa napokon vyšetrovať nebude. Ricciardo sa podľa Grojena vrátil na trať nedovoleným spôsobom, ale zrejme to mu tak vôbec nebolo.
     
    36
    Ricciardo zaznamenal posun vpred a na bodovacie miesto to dotiahol aj Räikkönen. O tieto umiestnenia to bude zrejme ešte veľký boj.
     
    35
    Poradie po 35. kole:

    1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Leclerc (Ferrari), 4. Verstappen (Red Bull), 5. Vettel (Ferrari), 6. Stroll (Racing Point), 7. Sainz (McLaren), 8. Norris (McLaren), 9. Ricciardo (Renault), 10. Räikkönen (Alfa Romeo).
     
    33
    Vettel sa snaží znova o návrat na vyššie priečky. Ohrozenie vedúcej pozície, ktorú si drží Hamilton je však v nedohľadne. Zatiaľ teda môžme konštatovať, že nijak zaujímavá tato VC nie je.
     
    32
    Räikkönen a Grosejan so zastávkou v boxoch. Rýchlo sa však vrátili späť na trať, ale obaja jazdci momentálne okupujú nižšie priečky.
     
    31
    Hamilton si ide stále neohrozene svoj pretek. Uvidíme, či mu niekto bude môcť neskôr konkurovať, určite majú ešte aj ostatní pretekári šancu sa mu vyrovnať.
     
    30
    Poradie po 30. kole:

    1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Leclerc (Ferrari), 4. Verstappen (Red Bull), 5. Vettel (Ferrari), 6. Räikkönen (Alfa Romeo), 7. Hülkenberg (Renault), 8. Stroll (Racing Point), 9. Sainz (McLaren), 10. Norris (McLaren).
     
    29
    Inak na ostatných miestach žiadna zmena. Uvidíme, ako sa bude závod ďalej vyvíjať, k videniu nebola ani zatiaľ žiadna kolízia a všetci pretekári teda stále pokračujú v tejto VC.
     
    28
    Už je tento pretekár na prvom mieste! Znova sa mu podarilo zajazdiť najrýchlejšie kolo, ak vydrží v takomto tempe aj naďalej, prvenstvo z Francúzska by mu ujsť nemalo.
     
    27
    Hamilton, ktorý je aj celkovým lídrom tohto ročníka F1 sa ihneď derie dopredu a čoskoro by mal byť opäť na prvom mieste. Jeho mechanici tak odviedli v boxoch výbornú prácu.
     
    26
    Vettel už je v boxoch, prepadne sa tak na piate miesto. Magnussen s Russellom spravili to isté a konečne tak už učinil aj líder týchto pretekov Hamilton.
     
    25
    Poradie po 25. kole:

    1. Hamilton (Mercedes), 2. Vettel (Ferrari), 3. Bottas (Mercedes), 4. Leclerc (Ferrari), 5. Verstappen (Red Bull), 6. Räikkönen (Alfa Romeo), 7. Hülkenberg (Renault), 8. Stroll (Racing Point), 9. Albon (Toro Rosso), 10. Sainz (McLaren).
     
    24
    No a práve Vettel je už momentálne druhý. Bottas musel do boxov a takto jeho protivník ideálne využil. Túto povinnú zastávku však Vettel ešte stále nesparil, podobne tak aj Hamilton.
     
    23
    Na malú chvíľu za objavili žlté vlajky, ale ihneď zmizli, takže nič vážneho sa zatiaľ na trati nestalo. Zaujímavé je teda sledovať len stíhaciu jazdu Vettela.
     
    22
    Doteraz tretí Leclerc stratil toto umiestnenie, pre povinnú zastávku v boxoch. To využíva Vettel, ktorý ide na tretie miesto, ale jeho ešte návšteva mechanikov čaká.
     
    21
    Spomínaný Norris sa po návrate z boxov dostava o jednu pozíciu vyššie, využil tak naplno svoje nové pneumatiky. Verstappen už tiež absolvoval túto zastávku, momentálne je piaty.
     
    20
    Poradie po 20. kole:

    1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Leclerc (Ferrari), 4. Verstappen (Red Bull), 5. Vettel (Ferrari), 6. Sainz (McLaren), 7. Räikkönen (Alfa Romeo), 8. Hülkenberg (Renault), 9. Stroll (Racing Point), 10. Albon (Toro Rosso).
     
    19
    Norris je ďalším pretekárom, ktorý si už odbili svoju prvú zastávku v boxoch. Na popredných miestach sa stále nič nemení, ale časom bude určite veľmi zaujímavé sledovať tento vývoj.
     
    18
    Do boxov sa už zastavil aj Magnussen, či domáci pretekár Gasly. Francúzsky pretekár sa po tejto zástavke zaradil na 15. mesto.
     
    17
    Ricciardo teraz stratil svoju desiatu pozíciu, keď si musel spraviť zastávku v boxoch. Je už späť na trati a snaží sa svoju stratu vymazať.
     
    16
    Sledovali sme riskantné obiehanie od Kvjata, keď trocha vytlačil Magnussena. Napokon to však všetko prebehlo podľa pravidiel a prvý menovaný sa dostava vyššie.
     
    15
    Poradie po 15. kole:

    1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Leclerc (Ferrari), 4. Verstappen (Red Bull), 5. Vettel (Ferrari), 6. Sainz (McLaren), 7. Norris (McLaren), 8. Gasly (Red Bull), 9. Ricciardo (Renault), 10. Räikkönen (Alfa Romeo).
     
    14
    Ricciardo začal tento pretek veľmi zle, ale už aj on sa postupne dostava dopredu. Momentálne sa drží na deviatom mieste.
     
    13
    No a práve spomínaný Vettel teraz zajazdil najrýchlejšie kolo, čím dava jasne najavo, že dnes bude pre ostatných popredných pretekárov veľkou hrozbou.
     
    12
    Opäť mame možnosť sledovať aktívneho Vettela, ako sa snaží dostať čo najviac dopredu. O 5 sekundovej penalizácii vie toho svoje z predchádzajúcej VC.
     
    11
    Spomínal som, že Péreza budú vyšetrovať traťoví komisári. To sa aj stalo, dostava penalizáciu 5 sekúnd za opustenie trate a nesprávny návrat späť.
     
    10
    Poradie po 10. kole:

    1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Leclerc (Vettel), 4. Verstappen (Red Bull), 5. Vettel (Ferrari), 6. Sainz (McLaren), 7. Norris (McLaren), 8. Gasly (Red Bull), 9. Ricciado (Renault), 10. Räikkönen (Alfa Romeo).
     
    9
    Hamiltonovi sa podarilo teraz vylepšiť čas najrýchlejšieho kola a potvrdil si tak svoju vedúcu pozíciu. Kvjatovi sa podarilo predbehnúť Grosjena a to celkom jednoducho.
     
    8
    Vettel sa neustále tlačí viacej dopredu, vyzerá to, že dnes je poriadne namotivovaný. Kvalifikácia mu moc nevyšla, preto sa to snaží odčiniť všetko v hladnom preteku.
     
    7
    Sledovali sme pokus Russella dostať sa pred Kubicu, ale to sa mu nepodarilo. Pérez bude vyšetrovaný komisármi kvôli opusteniu trate.
     
    6
    Ihneď tu je však zmena na šiestom mieste. Vettelovi sa úspešne podarilo predbehnúť Norrisa, spomínaný Vettel sa však chce predrať ešte vyššie.
     
    5
    Priebežné poradie po 5. kole:
    1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Leclerc (Ferrari), 4. Verstappen (Red Bull), 5. Sainz (McLaren), 6. Norris (McLaren), 7. Vettel (Ferrari), 8. Gasly (Red Bull), 9. Giovinazzi (Alfa Romeo), 10. Ricciardo (Renault)
     
    4
    Zmena ohľadom najrýchlejšieho kola, to práve teraz patrí Hamiltonovi, čím si len vylepší svoj náskok na prvom mieste! Uvidíme, kto mu dokáže časom úspešne sekundovať.
     
    3
    Verstappen sa však ihneď pustil do úniku a zaznamenáva najrýchlejšie kolo! Hamilton je však aj naďalej na prvom mieste s náskokom 1,4 sekundy. Už je povolené použitie systému DRS!
     
    2
    O úspešnom štarte však nemôže hovoriť Ricciardo. Ten začínal na ôsmom mieste, ale momentálne je až na desiatom. Od úvodu je Carlos Sainz veľmi aktívny, hneď sa pokúsil o predbehnutie Norrisa a Verstappena.
     
    1
    Mame tu teda úvodné kolo týchto pretekov. Pôvodné poradie sa od štartu nijak nezmenilo. Lewis Hamilton je aj naďalej na prvom mieste, za ním sa nachádzajú Bottas a Leclerc.
     
    VC Francúzska bola práve zahájená!
     
    Závod práve odštartoval.
     
    Zahrievacie kolo sa skončilo, všetci pretekári sú už pripravení na štarte! Čo chvíľa sa tak tohtoročná VC Francúzka začne!
     
    Štartovný rošt VC Francúzska: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Leclerc (Ferrari), 4. Verstappen (Red Bull), 5. Norris (McLaren), 6. Sainz (McLaren), 7. Vettel (Ferrari), 8. Ricciardo (Renault), 9. Gasly (Red Bull), 10. Giovinazzi (Alfa Romeo), 11. Albon (Toro Rosso), 12. Räikkönen (Alfa Romeo), 13. Hülkenberg (Renault), 14. Pérez (Racing Point), 15. Magnussen (Haas), 16. Grosjean (Haas), 17. Stroll (Racing Point), 18. Kubica (Williams), 19. Kvjat (Toro Rosso), 20. Russell (Williams).
     
    Prajem príjemné nedeľné popoludnie všetkým priaznivcom F1! Dnes nás čakajú preteky tejto kategórie vo Francúzsku. Pole position si v kvalifikácii vybojoval Lewis Hamilton, ktorý vedie celkové poradie tohto ročníka F1. Vyzerá to dnes na úspešný pretek pre nemecký tím, kedže z druhej rady pôjdu Charles Leclerc a Max Verstappen. Sebastian Vettel nemôže hovoriť o úspešnej kvalifikácii, na trať sa dostane až zo siedmej priečky. Do začiatku VC Francúzska ešte nejaký ten čas ostáva, znova sa prihlásime tesne pred štartom.
     
    TRAŤ


    Okruh Paul Ricard měří 5 842 metrů a závod je vypsán na 53 kol. Traťový rekord ze závodu drží Valtteri Bottas, který v roce 2018 zajel čas 1:34.225. Loňské prvenství bude obhajovat Lewis Hamilton.


    První Grand Prix se na této trati uskutečnila v roce 1971. Jezdci dohromady ujedou během závodu 309,690 km.


    Zajímavostí je, že v roce 2004 se Velká cena Francie málem neuskutečnila. Na vině byly technické a materiální problémy, ale pořadatelé potíže včas vyřešili a mohlo se závodit. V roce 2008 se odjel na dlouhou dobu poslední závod, tehdy na okruhu v Magny-Cours, aby se v roce 2018, po deseti letech, vrátila Francie zpět do kalendáře formule 1.

     
    KVALIFIKACE


    Ke smůle francouzských fanoušků vypadl hned v první části kvalifikace jejich miláček Romain Grosjean, od kterého se na domácí půdě čekalo víc. Spolu s ním nepostoupili Kvjat, Stroll, Russell a Kubica.


    Druhá fáze kvalifikace se stala konečnou pro Albona, Räikkönena, Hülkenberga, Péreze a Magnussena. V případě Kimiho Räikkönena a Nica Hülkenberga určitě diváci počítali s postupem mezi desítku nejrychlejších. Pokud bude chtít Hülkenberg prolomit své čekání na stupně vítězů, bude mít během závodu co dělat.


    Pole position získal ve Francii Lewis Hamilton, který porazil týmového kolegu Valtteriho Bottase. Všechny trumfy tak bude mít v ruce znovu německá stáj. Do druhé řady na startovním roštu se postaví Charles Leclerc a Max Verstappen. Dobrý výsledek zajel McLaren, Norris skončil pátý a Sainz šestý. Naopak zklamání zažil Sebastian Vettel, který do závodu vyrazí až ze sedmé příčky.

     
    TRÉNINKY


    Na úvod závodního víkendu byl nejrychlejší Lewis Hamilton z Mercedesu, který v prvním tréninku zajel čas 1:32.738. Jeho týmový kolega Valtteri Bottas skončil na druhém místě se ztrátou pouhých 69 tisícin sekundy. Třetí Charles Leclerc z Ferrari byl pomalejší o 373 tisícin. Jak Leclerc, tak Vettel ale nebyli spokojeni s chováním auta v jeho přední části. Jezdci se několikrát během jízd dostali do hodin nebo se ocitli mimo trať. Romain Grosjean na trati příliš dlouho nepobyl, protože kvůli technickým problémům zajel málo kol.


    Druhý trénink byl opět v režii Mercedesu, tentokrát ale s opačným pořadím. Nejlepší čas (1:30.937) zaknihoval Valtteri Bottas, který druhému Lewisi Hamiltonovi nadělil 424 tisícin. Třetí byl opět Charles Leclerc, jenž zaostal o 649 tisícin. Scénář v prostředním tréninku byl podobný tomu úvodnímu, protože piloti znovu hodně vyjížděli mimo trať. Mezi nimi například Lewis Hamilton, který se při návratu na dráhu málem srazil s Maxem Verstappenem a tento okamžik vyšetřovali sportovní komisaři. Hamilton ale vyvázl bez trestu.


    Třetímu tréninku znovu vládla stáj Mercedes. Na čele startovního pole stanul Valtteri Bottas, který zaznamenal čas 1:30.159. Druhého Lewise Hamiltona nechal za sebou o 41 tisícin sekundy a třetího Charlese Leclerca o 446 tisícin. Německý tým tak má zatím vše ve Francii pod kontrolou a je velkým favoritem na zisk pole position.

     
    PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ MS JEZDCŮ


    Na čele průběžného pořadí MS jezdců je stále Lewis Hamilton z Mercedesu se ziskem 162 bodů. Na záda mu dýchá stájový kolega Valtteri Bottas, který dosud získal 133 bodů. Třetí Sebastian Vettel z Ferrari má na svém kontě 100 bodů.


    PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ POHÁRU KONSTRUKTÉRŮ


    Mezi týmy celou sezonu kraluje stáj Mercedes, která po sedmi závodech nasbírala 295 bodů. Na druhé pozici se nachází Ferrari s velkým odstupem, borci z Maranella totiž nastřádali 172 bodů. Stupně vítězů uzavírá Red Bull, který může Ferrari v blízké době přeskočit, protože má 124 bodů.

     
    Příjemné nedělní odpoledne při sledování textového online přenosu z osmého závodu letošní sezony mistrovství světa vozů formule 1, Velké ceny Francie.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 15:10.

    Miroslav Revaj