Kuba – Martinik 0:3 (kon.) | Mexiko – Kanada 3:1 (kon.)
koniec
Mexiko
3:1 (1:0)
Kanada
cz Štvrtok 20.06.2019, 04:30 • Mile High Stadium, Denver (Colorado) • CONCACAF Gold Cup • Skupina A
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 04:30.
     
    Hezké čtvrteční ráno přeji všem fotbalovým fanynkám a fanouškům! Klubová sezona už sice skončila, ovšem o potěšení z nejpopulárnější hry světa rozhodně není nouze. V těchto týdnech se totiž koná mistrovství Severní a Střední Ameriky, které je známé pod názvem Gold Cup. My se v tomto online přenosu zaměříme na zápas skupiny A, ve kterém změří své síly Mexiko a Kanada. Výkop je naplánován na 4:30.
     
    Mexiko

    Mexický fotbal zažívá v posledních letech opravdu vydařené období. Na loňském světovém šampionátu si udělal dobré jméno například výhrou nad silným Německem. Také na posledních Gold Cupech se svěřenci kouče Martina prezentovali v dobrém světle. Naposledy skončili bez medaile v roce 2005 a od tohoto roku slavili na tomto prestižním turnaji třikrát zisk zlatých medailí. Letos vstoupilo Mexiko do turnaje suverénním způsobem a na úvod deklasovalo Kubu 7:0. Parádním výkonem se navíc prezentoval Uriel Antuna, jenž ke třem přesným zásahům přidal také jednu asistenci a řídil tak vysokou výhru svého týmu.
     
    Kanada

    To Kanada se momentálně nemůže chlubit nějakou úctyhodnou výkonností. Poslední účast na mistrovství světa se totiž datuje do roku 1986, kdy ani nedokázala postoupit ze skupiny. Jistou účast ale bude mít za sedm let, neboť šampionát se koná právě v zemi javorového listu. Ani na Gold Cupu to není úplně ideální, poslední medailový zisk je totiž už dvanáct let starý. Na začátku letošního turnaje se Arfield a spol. střetli s fotbalovým trpaslíkem z Martiniku a byla z toho poměrně pohodová výhra 4:0. Tu řídil teprve devatenáctiletý útočník Gentu Jonathan David, jenž zaznamenal dvě branky.
     
    Úvodní sestavy:

    Mexiko: Ochoa (C) – L. Rodríguez, N. Araujo, D. Reyes, Gallardo – É Gutiérrez, E. Álvarez, J. dos Santos – Antuna, Jiménez, Alvarado.
    Náhradníci: Orozco, González – C. Montes, H. Moreno, Navarro, Salcedo, Guardado, L. Montes, O. Pineda, C. Rodríguez, R. Pizarro, Vega.

    Kanada: Borjan – Henry, Brault-Guillard, Cornelius, Kaye – Teibert, Johnson, Hutchinson (C), A. Davies – Cavallini, Larin.
    Náhradníci: Leutwiler, Crépeau – Godinho, Morgan, Miller, Arfield, Okello, J. Osorio, Piette, Millar, David, Hoilett.

    Rozhodčí: Henry Bejarano – William Arrieta (oba Kostarika), Helpys Feliz (Dominikánská republika).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Zazněl úvodní hvizd, zápas může začít! Výkop si vzali na starosti fotbalisté Mexika, kteří dnes nastupují v černých dresech. Jejich soupeř naopak zvolil bílou sadu.
     
    2
    První dlouhý nákop vyslal na útočnou polovinu Reyes. Jeho pas mířil na Jimenéze, který se však nedokázal prosadit v hlavičkovém souboji s Braultem-Guillardem.
     
    3
    Alvarado se chtěl prosmýknout po levém křídle, ovšem na polovině hřiště byl faulován Johnsonem. Mexičané budou moct v klidu rozehrávat.
     
    4
    K míči se poprvé dostala také Kanada, avšak jejich akce neměla dlouhého trvání, Teibert totiž nepřesně nahrál, a kombinovat tak opět mohou svěřenci kouče Martina.
     
    5
    Alvarado byl opět nedovoleně atakován a nyní už bude Mexiko zahrávat standardní situaci z pozice, z níž se dá něco vytěžit.
     
    6
    V pokutovém území se balon po centru Gutiérreze několikrát odrazil, avšak nakonec se k němu měl nejblíže Hutchinson, jenž jej odkopl daleko od Borjanovy brány.
     
    7
    Rodríguez poslal do vápna přízemní nabídku, na kterou si sbíhal Jiménez. Toho ale dokázal ubránit Cornelius.
     
    8
    Álvarez obdržel těžkou přihrávku ve středu pole a okamžitě byl atakován dvěma protihráči. Mexický záložník si však dokázal poradit ve spolupráci s Reyesem a černí míč udrželi.
     
    9
    Gutiérrez si všiml rozběhnutého Antuny a hned mu také adresoval svůj pas, nicméně ten byl až příliš dlouhý a nakonec skončil v zámezí.
     
    10
    Larin se mohl po nahrávce Kayeho hnát sám na bránu, jenže to by se nesměl nacházet v ofsajdu, který neunikl ani pomeznímu rozhodčímu.
     
    11
    Kanadský útočník se dostával do šance i o chvilku později, ovšem ani tentokrát neuspěl, neboť mu balon skluzem vypíchl Gallardo.
     
    12
    Mexiko mělo k dispozici první rohový kop. Ten se však nedá pokládat za nějak zvlášť povedený, na dos Santosův centr totiž nikdo z jeho spoluhráčů nedosáhl.
     
    13
    Jimonez byl ostře dohrán Henrym a hlavní sudí dal kanadskému obránci jasně najevo, že příště bude takový zákrok trestat žlutým napomenutím.
     
    14
    Následný volný přímý kop v podání Jonathana dos Santose sice žádné vzrušení nepřinesl, následovat ovšem bude další roh.
     
    15
    Ani ten ale neznamenal pro Borjana žádné výrazné ohrožení, jelikož Reyesova hlavička byla hodně nepřesná.
     
    16
    Larin si navedl balon na pravačku a zkusil své štěstí zpoza šestnáctky. Jeho technický pokus ale neměl gólové parametry a Ochoa mohl zůstat v klidu.
     
    17
    Brault-Guillard se vydal na menší ofenzivní výlet, který zakončil hodně tvrdou, avšak také velmi nepřesnou střelou.
     
    18
    Jonathan dos Santos zajel skluzem do Johsnona a může být rád, že za svůj faul nedostal ještě žlutou kartou.
     
    19
    Mexiko aktivně napadalo rozehrávku svého soupeře a málem se i dostalo k balonu, avšak ten nakonec se štěstím udržel Hutchinson, jenž jej následně přenesl doleva na úplně volného Kayeho.
     
    20
    Jimenéz se s míčem u nohy probíjel do pokutového území, avšak těsně před ním ho dokázal čistě odzbrojit Cornelius.
     
    21
    Nyní už se útočník anglického Wolverhamptonu dostal po parádním uvolnění ke střele, jenže ta nakonec zamířila vysoko nad Borjanovu svatyni.
     
    22
    Z podobné pozice pálil o chvilku později také Antuna, nicméně ani jeho zakončení si cestu mezi tři tyče nenašlo.
     
    23
    Larin ztartil míč před šestnáctkou Mexika a při snaze získat ho zpět nedovoleně atakoval Álvareze.
     
    24
    Borjanův dlouhý nákop propadl obranou Mexičanů a do samostatného úniku se málem dostal Cavallini. Gólman Ochoa ale včas vyběhl z brány a balon před kanadským útočníkem uzmul pro sebe.
     
    25
    Reprezentanté země javorového listu se oklepali z prvotního náporu soupeře a nyní se jim poměrně daří kombinace na útočné polovině.
     
    26
    Antuna chtěl vyslat do útoku Jimenéze, avšak nechtěl riskovat ztrátu, a proto raději nahrál dozadu na Rodrígueze.
     
    27
    Teibert u postranní čáry fauloval Antunu a Mexiko bude zahrávat standardní situaci.
     
    28
    Centr dos Santose proskotačil malým vápnem a na míč málem dosáhl Reyes, avšak tomu nakonec několik decimetrů chybělo.
     
    29
    Gallardo se protáhl po levé straně a poté poslal lehkým obloučkem balon na úplně volného dos Santose, jehož tvrdá pumelice z voleje jen těsně minula horní tyč Borjanovy brány.
     
    31
    Nyní to levý bek Mexika zkusil sám, avšak jeho dalekonosný pokus se mezi tři tyče nevešel.
     
    32
    Davies obral o míč Álvareze a mohl se hnát dopředu, jenže postrádala podporu spoluhráčů a po pár sekundách byl odzbrojen.
     
    33
    Na hrací ploše nyní zůstává ležet Érick Gutiérrez, jenž si zřejmě při nějakém pohybu natáhl sval a vypadá to, že se bude muset střídat.
     
    34
    Po krátkém ošetření byl Gutiérrez odnesen na nosítkách za postranní čáru. Je jasné, že dál to prostě nepůjde.
     
    35
    Mexičané nyní musí hrát v deseti, avšak není to vůbec znát, neboť fotbalisté v černých dresech drží balon na svých kopačkách a v klidu kombinují.
     
    36
    Reyes hledal svým dlouhým nákopem Jiméneze, avšak nabídka stopera Mexika byla příliš dlouhá a míč doputoval přímo do náruče Borjana.
     
    37
    Až nyní mohou Mexičané vystřídat. Zraněného Éricka Gutiérreze nahradí Andrés Guardado.
     
    38
    Po rohovém kopu Kanady zůstal na trávníku ležet Cornelius, jenž se v hlavičkovém souboji nepříjemně srazil s Reyesem. Doufejme, že bude vše v pořádku.
     
    39
    Derek Cornelius je viditelně lehce otřesen, avšak po krátkém ošetření se zvedl a po svých odešel do zámezí.
     
    40
    Mexiko právě vstřelilo branku!
    Mexiko se krácte před koncem prvního poločasu dostává do vedení! Antuna poslal do vápna velmi dobrý centr, který se dostal k Jiménezovi. Jeho zakončení ještě dokázal Borjan vyrazit, ovšem na dorážku byl připravený ROBERTO ALVARADO, jenž už pouze uklidil balon do prázdné brány.
    40. Roberto ALVARADO - 1:0
     
    42
    Další nabídka Antuny už tak úspěšná nebyla, tentokráte totiž zamířila přímo do rukavic Borjana.
     
    43
    Cavallini se dravě protáhl po levém křídle a poté z úhlu vyslal na bránu tvrdou ránu, kterou musel dobrým zákrokem zneškodnit Ochoa.
     
    44
    Po faulu Gallardo měla Kanada volný přímý kop. Toho se ujal Davies, jenž ale našel pouze Reyese a ten odhlavičkoval balon do bezpečí.
     
    45
    Mexičané už se nikam neženou a je jasné, že první poločas chtějí v klidu dohrát.
     
    45+1
    Nad rámec úvodního dějství byla nastavena jedna minuta.
     
    45+1
    Z levé strany pokutového území ještě nebezpečně vypálil Jiménez, avšak s jeho pokusem si kanadský brankář dokázal poradit.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Je za námi úvodní pětačtyřicetiminutovka zápasu skupiny A, ve kterém zatím Mexiko vede nad Kanadou 1:0. Vedení je navíc zcela zasloužené, neboť svěřenci kouče Martina byli v prvním poločase o něco lepší a byla jen otázka času, než se jim podaří vstřelit branku. Nakonec se o ní ve čtyřicáté minutě postaral Alvarado, jenž pouze dorážel balon do prázdné brány.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Ani jeden z trenérů neudělal během přestávky žádnou změnu. Uvidíme, zda dokáží fotbalisté Kanady s tímto utkáním ještě něco udělat.
     
    47
    Teibert se chtěl individuálně prosadit po levém křídle, avšak rychle k němu přistoupil Rodríguez, jenž mu balon odebral.
     
    48
    Guardado se sice dostal přes Henryho, jenže poté mu míč utekl a zkušený záložník už ho nedokázal zastihnout na hrací ploše.
     
    49
    Jiménez aktivně napadal rozehrávku svého soupeře, ovšem v souboji s Braultem-Guillardem to přehnal s agresivitou a byl mu odpískán faul.
     
    50
    Na dlouhý pas Hutchinsona si nabíhal Teibert, nicméně ten nakonec nebyl dost rychlý na to, aby míč dostihl.
     
    51
    Gallardo našel svým centrem na zadní tyči číhajícího Antunu, kterému však zakončení vůbec nesedlo a Borjan mohl zůstat v klidu.
     
    52
    Velmi sebevědomě si teď počínal Gallardo, jenž před dotírajícím Daviesem elegantní patičkou poslal balon na Reyese, který má před sebou spoustu prostoru, a může tak založit akci Mexika.
     
    53
    Guardado postupoval středem hřiště a dlouho váhal s přihrávkou. Nakonec se k němu stáhl Larin, jenž svého soupeře fauloval, čímž ho vlastně vysvobodil ze svízelné situace.
     
    54
    Davies se uvolnil na levé straně pokutového území a ranou na zadní tyč, která jen o kousek minula bránu, pořádně vystrašil Ochou.
     
    55
    Mexiko právě vstřelilo branku!
    Naopak na druhé straně se Mexiko prosazuje a vede už o dvě branky! ANDRÉS GUARDADO zachytil nepovedenou rozehrávku soupeře, navedl si míč na levačku a přesnou ranou z pětadvaceti metrů vymetl pravou šibenici kanadské brány.
    55. Andrés GUARDADO - 2:0
     
    57
    Střídání v týmu Kanada: ze hřiště odchází Cyle Larin, přichází Jonathan David.
     
    58
    Další akci Mexika táhl Gallardo. Ten chtěl poté vyslat do útoku Jiméneze, jenž se však v době přihrávky nacházel v ofsajdu, který byl nejprve odmáván a poté i odpískán.
     
    59
    Mexičané měli k dispozici rohový kop a po nabídce Guardada hlavičkoval Reyes, jenž však pouze vyprášil rukavice připraveného Borjana.
     
    60
    Střídání v týmu Kanada: ze hřiště odchází Will Johnson, přichází Scott Arfield.
    Střídání v týmu Kanada: ze hřiště odchází Russell Teibert, přichází Jonathan Osorio.
     
    61
    Hra se nyní malinko uklidnila a příliš fotbalové krásy k vidění není. Doufejme, že tento stav nebude trvat dlouho.
     
    62
    Po několika nepřesnostech ve středu hřiště se míč nakonec dostal k dos Santosovi, jenž nechtěl riskovat další ztrátu, a proto raději přihrál dozadu na Arauja.
     
    63
    David se protáhl po pravé straně a poté nabízel balon pod sebe na Hutchinsona, avšak tomu chybělo pár kroků k tomu, aby na míč dosáhl.
     
    64
    Kanada mohla zahrozit ze standardní situace, ovšem Daviesův centr bez sebemenších problémů odhlavičkoval Araujo.
     
    65
    Osorio si posunul balon na pravou nohu a z hranice vápna tvrdě vypálil. Jeho pokus rozhodně nebyl špatný, ovšem nakonec zamířil nad mexickou bránu.
     
    66
    Jiménez sklepl centr Antuny na Gallarda, který se s ničím nepáral a napálil míč z voleje. Jeho střelu ale zblokoval jeden z obránců, a Borjan tak nemusel zasahovat.
     
    67
    David se znovu uvolnil na pravé straně a poté hledal své spoluhráče v šestnáctce, avšak jeho centr se od Rodrígueze odrazil do autu.
     
    68
    Střídání v týmu Mexiko: ze hřiště odchází Roberto Alvarado, přichází Luis Montes.
     
    69
    Mexiko mělo další rohový kop a opět se k hlavičce dostal Reyes. Ten si ovšem v souboji s Hutchinsonem pomohl faulem a hra byla přerušena.
     
    70
    Hráči v černých dresech jsou si dobře vědomi svého náskoku, a proto se už nikam neženou a spíše se snaží co nejvíce držet balon na svých kopačkách.
     
    71
    Kanaďané se nyní pokusili napadat rozehrávku soupeře, avšak fotbalisté Mexika si dokázali bez problémů poradit a stále kombinují.
     
    72
    Zpoza šestnáctky to zkusil střídající Montes, avšak jeho střelu ztečoval jeden z obránců Kanadu přímo do náruče brankáře Borjana.
     
    73
    Střídání v týmu Mexiko: ze hřiště odchází Jonathan dos Santos, přichází Carlos Rodríguez.
     
    74
    Arfield hledal svým dlouhým nákopem Davida, avšak ten byl pokryt Gallardem a balon následně zamířil do zámezí.
     
    75
    Kanada právě vstřelila branku!
    Kanada je zpátky ve hře! Araujo ztratil míč na vlastní polovině a nabídl soupeři přečíslení dva na jednoho. To výborně vyřešil David, jenž v pokutovém území předložil balon LUCASI CAVALLINIMU a ten už ho pouze poslal do prázdné brány.
    75. Lucas CAVALLINI - 2:1
     
    77
    Mexiko právě vstřelilo branku!
    Mexiko si ale rychle bere své dvoubrankové vedení zpět! Antuna si ve vápně pohrál se dvěma obránci a poté nahrál pod sebe na volného ANDRÉSE GUARDADA, jenž s přispěním lehké teče jednoho z obránců překonal kanadského gólmana.
    77. Andrés GUARDADO - 3:1
     
    79
    Žlutou kartu dostává Mark-Anthony Kaye (Kanada).
     
    80
    Mexičané mohli přidat další branku po volném přímém kopu, avšak Araujova hlavička zamířila těsně vedle Borjanovy svatyně.
     
    81
    Po souboji s Arfieldem zůstal na hrací ploše ležet jeden z mexických fotbalistů, za kterým už míří lékařský tým.
     
    82
    Jednalo se o Luise Rodrígueze, jenž se po krátkém ošetření zvedl a odkulhal za postranní čáru.
     
    83
    Hutchinson si teď vůbec neporozuměl s Davidem a po jejich neshodě uvede jejich soupeř balon do hry autovým vhazováním.
     
    84
    Cavallini se obtočil okolo svého strážce a poté vypálil. S jeho zakončením ale neměl Ochoa příliš starostí, neboť balon zamířil doprostřed brány.
     
    85
    Gallardo se chtěl protáhnout po levém křídle, avšak stopku mu vystavil Kaye, jenž svému soupeři balon vypíchl.
     
    86
    Kanadě už moc času nezbývá a pokud chtějí z tohoto mače vytěžit nějaký bod, budou se muset vrhnout do útoku.
     
    87
    Z dobré pozice to nyní zkusil Alphonso Davies, avšak jeho pokus zpoza šestnáctky bránu minul.
     
    88
    Jiménez mohl po zisku míče postupovat dopředu, ale v rámci úspory času raději přihrál volnému Guardadovi.
     
    89
    Mexičané už zápas pouze dohrávají a vypadá to, že o vítězství už je nemůže nic připravit.
     
    90
    Nyní navíc budou moct v klidu kombinovat na útočné polovině, neboť Jiménez byl nedovoleně atakován Henrym a následovat bude volný přímý kop.
     
    90+1
    Nad rámec základní hrací doby byly nastaveny tři minuty.
     
    90+2
    A další faul Kanaďanů. Tentokráte se proti pravidlům provinil Osorio, jenž k zemi stáhl Luise Rodrígueze.
     
    90+3
    Zřejmě s poslední akcí utkání chtěl přispěchat David. Ten ovšem u postranní čáry čelil přesile, proti které neměl nárok uspět.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno a z poměrně jasné výhry se radují fotbalisté Mexika. Ti i ve druhém poločase předčili svého soupeře a odměnou jim jsou tři body. Jednobrankové vedení Martinovy družiny z úvodního dějství navýšil v 55. minutě Guardado, jehož trefa byla opravdu výstavní. Zhruba čtvrt hodiny před koncem ale Kanada využila zaváhání Arauja a Cavallini zadělal na drama. To však nakonec nepřišlo, neboť krátce na to přidal svou druhou branku Guardado, který tak uzavřel střelecký účet tohoto utkání.
     
    Držení míče: 69 % : 31 %.
    Střely na branku: 6:4. Střely mimo: 8:5. Rohy: 5:2. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 5:2.
     
    Z mé strany je to pro dnešek vše. Přeji Vám příjemný zbytek čtvrtečního dne a u dalších online přenosů zase někdy na počtenou. (06:35:42)

    Jáchym Tůma

    Góly: 40. Alvarado, 55. Guardado, 77. Guardado (Antuna) – 75. Cavallini (David)

    Karty:   79. Kaye (CAN)


    Držení míče: 69 % : 31 %.
    Střely na branku: 6:4. Střely mimo: 8:5. Rohy: 5:2. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 5:2.
    Mexiko: Ochoa (C) – L. Rodríguez, N. Araujo, D. Reyes, Gallardo – É Gutiérrez (37. Guardado), E. Álvarez, J. dos Santos (73. C. Rodríguez) – Antuna, Jiménez, Alvarado (68. L. Montes).
    Náhradníci: Orozco, González – C. Montes, H. Moreno, Navarro, Salcedo, Guardado, L. Montes, O. Pineda, C. Rodríguez, R. Pizarro, Vega.

    Kanada: Borjan – Henry, Brault-Guillard, Cornelius, Kaye – Teibert (60. J. Osorio), Johnson (60. Arfield), Hutchinson (C), A. Davies – Cavallini, Larin (57. David).
    Náhradníci: Leutwiler, Crépeau – Godinho, Morgan, Miller, Arfield, Okello, J. Osorio, Piette, Millar, David, Hoilett.

    Rozhodca: Henry Bejarano – William Arrieta (oba Kostarika), Helpys Feliz (Dominikánská republika)