Kvalifikácia na VC Monaka Vítěz: L. Hamilton (Mercedes) (kon.)
koniec zavodu
Kvalifikácia na VC Monaka

Vítěz: L. Hamilton (Mercedes)

cz Sobota 25.05.2019, 15:00 • Trať: Monte Carlo, Monako • Formula 1
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 15:00.
     
    Příjemné sobotní odpoledne při sledování textového online přenosu z kvalifikace na šestý závod letošní sezony mistrovství světa vozů formule 1, Velkou cenu Monaka.
     
    TRÉNINKY


    Nejrychlejší čas na úvod závodního víkendu v Monte Carlu zaznamenal Lewis Hamilton z Mercedesu, jehož výkon měl hodnotu 1:12.106. Druhý Max Verstappen z Red Bullu zaostal o 59 tisícin sekundy a třetí Valtteri Bottas z Mercedesu o 72 tisícin sekundy. Ferrari skončilo mimo nejlepší trojku. Čtvrtý dojel miláček monackého publika Charles Leclerc se ztrátou 361 tisícin a pátý Sebastian Vettel s mankem 717 tisícin sekundy.


    Ani ve druhém tréninku nenašel Lewis Hamilton svého přemožitele. Znovu zajel nejlepší čas, který měl hodnotu 1:11.118. Druhé místo tentokrát obsadil jeho týmový kolega Valtteri Bottas, který byl pomalejší o pouhých 81 tisícin sekundy. Třetí Sebastian Vettel nabral větší deficit, který činil 763 tisícin sekundy. Domácí jezdec Charles Leclerc se umístil až na desáté pozici.


    Nadvládu Mercedesu přerušil ve třetím tréninku Charles Leclerc, který zaznamenal čas 1:11.265 a druhého Valtteriho Bottase za sebou nechal o 53 tisícin sekundy a třetího Lewise Hamiltona o 213 tisícin sekundy. Druhý pilot Ferrari Sebastian Vettel skončil až čtrnáctý, protože v první zatáčce havaroval. Jenže ani Leclerc nemůže být tak úplně v klidu, protože bude vyšetřován sportovními komisaři za to, že možná porušil regule virtuálního safety caru, který byl nařízen po Vettelově nehodě.

     
    Celý závodní víkend v Monaku se nese ve stínu úmrtí trojnásobného mistra světa Nikiho Laudy, který motoristický svět opustil v pondělí ve věku 70 let. Rakouský jezdec slavil mistrovské tituly ve Ferrari (1975 a 1977) a v McLarenu (1984).


    V památné sezoně 1976 prohrál se svým věčným rivalem Jamesem Huntem boj o celkový triumf o jeden jediný bod. Velký finiš onoho roku 1976 obstarala Velká cena Japonska ve Fudži, kde Lauda po několika kolech závod vzdal kvůli nepříznivým podmínkám, zatímco James Hunt doslova nasadil svůj život, aby získal titul mistra světa.


    Právě rok 1976 změnil Laudovi celý život. 1. srpna 1976 měl nehodu na německém Nürburgringu, při níž málem uhořel, ale díky bleskovému zásahu jeho soupeřů a posléze lékařů toto neštěstí přežil a již po 42 dnech se postavil na start Grand Prix Itálie, kde dojel čtvrtý. Následky zranění jej provázely po zbytek života, protože se podrobil transplantaci ledvin a plic. Svůj nejdůležitější závod ale bohužel prohrál. Niki Lauda ovšem zanechal nejen ve světě formule 1 nesmazatelnou stopu a odkaz, z něhož můžou čerpat další generace.

     
    18:00
    První část kvalifikace právě začala.
     
    17:50
    George Russell a Lando Norris nelenili a ihned se vydali na závodní dráhu. Za nimi vyjeli z boxů také Sainz, Grosjean, Ricciardo, Hülkenberg a také oba piloti Mercedesu Lewis Hamilton a Valtteri Bottas.
     
    16:32
    Načas si naopak dávají jezdci stáje Red Bull Max Verstappen a Pierre Gasly, kteří stále zůstávají u svých mechaniků. Ferrari už před Grand Prix Španělska slíbilo nové motory a aerodynamické prvky, ovšem na okruhu poblíž Barcelony se kýženého výsledku v Maranellu opět nedočkali. Uvidíme, čeho budeme svědky v Monte Carlu.
     
    15:17
    Jezdci najeli do svých prvních měřených kol. Max Verstappen a Pierre Gasly se stále nachází v garáži, ale dá se předpokládat, že co nevidět se také zapojí do kvalifikačních bojů. Verstappen by měl postoupit až do třetí fáze, u Gaslyho se budeme muset nechat překvapit.
     
    14:23
    Oba závodníci Red Bullu Max Verstappen a Pierre Gasly konečně opustili boxovou uličku a za chvílí také oni najedou do prvního měřeného kola. Před malou chvílí měl Nico Hülkenberg co dělat, aby se vyhnul Antoniu Giovinazzimu.
     
    13:05
    Velkou cenu Monaka si samozřejmě nenechal ujít ani princ Albert se svojí rodinou. V Monte Carlu ale bude známých osobností ze všech koutů světa více než hodně. Prim možná budou mít bývalí závodníci královny motorsportu.
     
    12:35
    V eliminační zóně se momentálně nachází Hülkenberg, Pérez, Stroll, Russell a Kubica. Především Hülkenbergovi by nezaujatí fanoušci určitě přáli konečně úspěch vyšperkovaný účastí na stupních vítězů, protože německý jezdec ve službách Renaultu má za sebou takřka 160 velkých cen, ale mezi nejlepší trojku se nikdy nedostal.
     
    11:58
    Do boxů na chvíli zamířil George Russell, ale za chvíli se určitě na trať vrátí. Antonio Giovinazzi bude vyšetřován sportovními komisaři za to, že v zatáčce číslo 18 zdržel jednoho ze svých soupeřů. Patrně se bude jednat o již zmíněný moment mezi ním a Nicem Hülkenbergem.
     
    10:04
    Do boxů zajel také Robert Kubica. U Williamsu se znovu nečekají žádné zázračné výsledky. Lze tedy predikovat, že oba piloti opět skončí už po první části kvalifikace. Tato tradiční stáj formule 1 byla odsouzena k neúspěchu ještě před samotným začátkem sezony.
     
    9:47
    Poslední postupovou příčku momentálně drží Lando Norris z McLarenu, který ale bude muset ještě hodně zabojovat, aby odolal atakům Nica Hülkenberga, případně Sergia Péreze. Charles Leclerc probrzdil a měl co dělat, aby nenarazil do bariéry.
     
    8:20
    Valtteri Bottas měl plné ruce práce, aby ukočíroval svůj monopost. Nechybělo moc a jeho formule se mohla stát neovladatelnou. Za jednou zatáčkou je zřejmě povrch trochu kluzký a jezdci by si měli dávat hodně velký pozor, aby se někdo nepostaral o přerušení kvalifikace.
     
    7:21
    Do boxové uličky zabočil Charles Leclerc, ale dá se očekávat, že ve zbytku první části kvalifikace se na dráze ještě objeví. Jeho týmový kolega Sebastian Vettel zatím drží desáté místo, což není dobrý výsledek pro Ferrari.
     
    6:04
    Všechno může být nakonec jinak. Charles Leclerc je zatlačován svými mechaniky do garáže a je podezření, že miláček monackého publika zapomněl na vážení. Uvidíme, v čem nakonec bude zakopaný pes.
     
    5:25
    Do druhé části kvalifikace by momentálně neprošli Hülkenberg, Pérez, Stroll, Russell a Kubica. Lando Norris, který byl ještě před malou chvílí na hraně, se vyhoupl na desáté místo.
     
    4:15
    Na čele průběžného pořadí se v tuto chvíli nachází Valtteri Bottas, ale v rychlém kole má dobře našlápnuto Lewis Hamilton, který byl měl svého soupeře přeskočit.
     
    3:21
    Tak to je smůla pro Ferrari! Sebastian Vettel se otřel o svodidla, lehce si poškodil vůz a bude muset do boxů! To snad není možné! Vettel se pochopitelně propadne pořadím a bude vůbec rád, pokud postoupí do druhého kvalifikačního segmentu.
    Vettel se jemně otřel o svodidla a místo ataku nejrychlejšího kola míří k mechanikům
     
    2:04
    Sebastian Vettel sice zajel k mechanikům, ale po krátkém intermezzu se vrátil na trať, protože se mezitím propadl až na nepostupovou šestnáctou pozici a jeho poslední pokus tak bude rozhodující! Sebastian Vettel jede buď, anebo!
     
    1:24
    Sebastian Vettel najel do posledního měřeného kola a teď se rozhodne, zda postoupí či nikoliv. Čtyřnásobný mistr světa bude muset hodně riskovat, ale čím větší riziko, tím větší zisk. Tak se nechme překvapit, jak to nakonec dopadne.
     
    0:00
    Čas vymezený pro první část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
    Závěr první části kvalifikace
     
    0:00
    Sebastian Vettel nakonec zajel nejlepší čas a naprosto bez problémů urval postup do druhé fáze kvalifikace. Bylo to ale o fous, protože nebylo jisté, zda se po ťukesu o svodidla Vettel na trať vrátí.
     
    0:00
    Do druhé části kvalifikace nepostupují Leclerc (Ferrari), Pérez (Racing Point), Stroll (Racing Point), Russell (Williams) a Kubica (Williams). Zatímco Sebastian Vettel postoupil, jeho týmový kolega Charles Leclerc, který jede domácí závod, nikoliv! Mizérie Ferrari tedy nadále pokračuje.
     
    15:00
    Druhá část kvalifikace právě začala.
     
    14:33
    Jezdci na nic nečekali a hromadně se vydali na trať. Vítěz kvalifikace bude mít při nedělním závodu velkou výhodu, protože jak známo, na okruhu v Monte Carlu se nedá moc předjíždět. Zato existuje relativně vysoká pravděpodobnost vyjetí safety caru.
     
    13:14
    Jediný pilot, který na dráhu zrovna dvakrát nešturmuje, je Daniel Ricciardo. Australan si po přestupu z Red Bullu do Renaultu výsledkově hodně pohoršil, protože s novým monopostem neatakuje ani stupně vítězů a jeho fanoušci si tak letos nemohou užít oslavy v podobě pití z boty.
     
    12:21
    Do čela se propracoval Valtteri Bottas časem 1:10.701. Je evidentní, že časy oproti tréninkům a první části kvalifikace padají dolů. Charles Leclerc mezitím v závodní kombinéze opustil garáž a z jeho výrazu je patrné zklamání.
     
    11:42
    Max Verstappen měl rozjeté dobré kolo, dokonce to vypadlo, že by možná mohl sesadit z čela Valtteriho Bottase, ale nakonec zaostal o 358 tisícin sekundy a zařadil se na druhé místo. Ale prozatím porazil aspoň Lewise Hamitlona.
     
    10:27
    Lewis Hamilton se nechtěl nechat zahanbit a odsunul Maxe Verstappena na třetí místo. Za Bottasem ztratil 134 tisícin sekundy. Všichni jezdci mají nazutou měkkou sadu pneumatik.
     
    9:58
    V eliminační zóně se nacházejí Norris, Magnussen, Räikkönen, Giovinazzi a Grosjean. Kevin Magnussen se otřel o zeď, ale naštěstí se vše obešlo bez větší havárie a dánský pilot v barvách stáje Haas pokračuje v jízdě.
     
    8:07
    Na povinné vážení se dostavil Lewis Hamilton, který rovnou zůstal u svých mechaniků. Dá se očekávat, že ve zbytku prostředního kvalifikačního segmentu se ještě na dráze objeví.
     
    7:30
    Hamilton nebyl sám, kdo byl zatlačen do garáže. Na trati teď nekrouží vůbec nikdo a všichni piloti se tak v klidu koncentrují v boxech na poslední minuty druhé části kvalifikace.
     
    6:10
    Menší přestávka končí a závodníci se vydávají zpět na závodní dráhu. První místo stále drží Valtteri Bottas, za ním se drží Lewis Hamilton a Max Verstappen. Sebastian Vettel je až devátý a kdo ví, zda opět nebude bojovat o postup na poslední chvíli.
     
    5:37
    Například jezdci Ferrari mají na svém voze vzkaz: "Niki, we miss you." Pro neznalce anglického jazyka: "Niki, budeš nám chybět." Samozřejmě, že všichni piloti a stáje nechali vzpomenout na tohoto legendárního závodníka.
     
    4:05
    Poslední postupovou pozici má v rukách Alexander Albon, ale za ním doráží Lando Norris a Romain Grosejan. Do poslední části by nepostoupili Norris, Grosjean, Räikkönen a Giovinazzi.
     
    3:47
    Max Verstappen se dostal na první příčku časem 1:10.618, za ním se nachází Valtteri Bottas a Lewis Hamilton. Sebastian Vettel se posunul na místo čtvrté.
     
    2:10
    Mezi nepostupujícími jsou Norris, Magnussen, Grosjean, Räikkönen a Giovinazzi. Poslední postupující místo nyní drží Nico Hülkenberg.
     
    0:00
    Čas vymezený pro druhou část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
    Závěr druhé části kvalifikace
     
    0:00
    Mezi desítku nejrychlejších neprošli Hülkenberg (Renault), Norris (McLaren), Grosjean (Haas), Räikkönen (Alfa Romeo), Giovinazzi (Alfa Romeo). Gasly v posledním pokusu zdržel Romaina Grosjeana, který si následně v týmovém rádiu postěžoval a použil výrazy, které nemůžeme publikovat před dvaadvacátou hodinou.
     
    12:00
    Třetí část kvalifikace právě začala.
     
    11:58
    Jako první vyrazil na trať Valtteri Bottas, který spolu s Lewisem Hamiltonem patří mezi největší favority na zisk pole position. V případě Sebastiana Vettela by se jednalo o docela velké překvapení vzhledem k tomu, jak se zatím Ferrari letos daří.
     
    10:24
    Sebastian Vettel se také vydal na trať a bude se snažit co nejvíce znepříjemnit situaci Lewisi Hamiltonovi a Valtterimu Bottasovi. Vettel pro Velkou cenu Monaka zvolil helmu ve stylu Nikiho Laudy. Bylo by tedy velmi symbolické, kdyby dnes získal pole position a zítra celkové vítězství v závodě.
     
    9:38
    Jediným pilotem, který stále nekrouží po trati, je Daniel Ricciardo. Bez měřeného času jsou také Max Verstappen a Lewis Hamilton, ale oba jsou na rozdíl Ricciarda na dráze.
     
    8:07
    Max Verstappen se se ztrátou 389 tisícin sekundy posunul na druhé místo za Valtteriho Bottase, který zajel čas 1:10.252. Hamilton stále zůstává devátý, ale nutno podotknout, že je teprve ve svém prvním měřeném kole.
     
    7:45
    Danielu Ricciardovi se nechce na trať. Těžko říct, co je u Renaultu za problém. Australan je jediným pilotem, který v poslední části kvalifikace nezajel žádný měřený čas.
     
    6:10
    Lewis Hamilton zajel hodně slušené kolo a zařadil se za Valtteriho Bottase na druhou pozici se ztrátou 231 tisícin sekundy. Jezdci jsou teď zatlačováni do garáží a na okruhu tak bude panovat naprostý klid před závěrečnou bouří.
     
    5:39
    Daniel Ricciardo konečně opustil své mechaniky a vydává se na trať. Nedá se ale předpokládat, že zrovna on zasáhne do bojů o pole position. Hlavními favority jsou Valtteri Bottas a Lewis Hamilton. Při troše štěstí by se mohl o slovo přihlásit Sebastian Vettel.
     
    4:24
    Hlavní favorité se stále nachází v boxech, ale nebude trvat dlouho a budeme svědky závěru kvalifikace na Velkou cenu Monaka.
     
    3:21
    Lewis Hamilton, Valtteri Bottas a Sebastian Vettel opouští boxovou uličku a závěrečné pokusy jsou právě před námi. Prapor Ferrari po odstoupení Charlese Leclerca v první části kvalifikace drží jen Sebastian Vettel.
     
    2:07
    Daniel Ricciardo mezitím zajel první měřený čas a s téměř sekundovým mankem se zařadil na šesté místo. Poslední desáté místo patří Carlosi Sainzovi.
     
    0:14
    Lewis Hamilton byl rychlejší o 86 tisícin sekundy než Valtteri Bottas. Bude to stačit na zisk pole position, nebo Bottas se ještě hecne a uzme první místo pro sebe?
     
    0:00
    Čas vymezený pro třetí část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
    Závěr dnešní kvalifikace, ve které si pole position vyjel Lewis Hamilton
     
    0:00
    Je hotovo! Valtteri Bottas se v posledním pokusu nezlepšil a pole position získává LEWIS HAMILTON! Sebastian Vettel v závěrečném kole lehce narazil do svodidel, což ho definitivně vyřadilo ze hry o zisk nejlepšího místa na startovním roštu.
     
    Konec závodu.
     
    Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Monaka: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Vettel (Ferrari),5. Gasly (Red Bull), 6. Magnussen (Haas), 7. Ricciardo (Renault), 8. Kvjat (Toro Rosso), 9. Sainz (McLaren), 10. Albon (Toro Rosso), 11. Hülkenberg (Renault), 12. Norris (McLaren), 13. Grosjean (Haas), 14. Räikkönen (Alfa Romeo), 15. Giovinazzi (Alfa Romeo, 16. Leclerc (Ferrari), 17. Pérez (Racing Point), 18. Stroll (Racing Point), 19. Russell (Williams), 20. Kubica (Williams).
     
    Máme za sebou kvalifikaci na Velkou cenu Monaka, kterou opanoval Lewis Hamilton, jenž získal už 85. pole position v kariéře. V první řadě jej doplní týmový kolega Valtteri Bottas. Do druhé linie se postaví Max Verstappen a Sebastian Vettel. Osud Ferrari v Monaku má ve svých rukách právě Vettel, protože Leclerc překvapivě vypadl už v první části kvalifikace. Tým z Maranella se nadále trápí a vedení stáje stále nemůže přijít na to, kde je zakopaný pes. Nejeden fanoušek Ferrari si určitě říká, kde jsou ty časy Michaela Schumachera.
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a nezapomeňte zítra od 15.10 hodin sledovat online přenos ze samotného závodu. Mějte se fajn a hezký zbytek soboty. (16:20:49)

    Michal Šandor