Graafschap – Emmen 1:0 (kon.) | Heerenveen – Venlo 2:2 (kon.) | Alkmaar – Heracles 2:1 (kon.)
Amsterdam – Arnhem 4:2 (kon.)
koniec
Ajax Amsterdam
4:2 (1:0)
SBV Vitesse Arnhem
cz Utorok 23.04.2019, 20:45 • Johan Cruijff Arena, Amsterdam • Holandská Eredivisie • 32. kolo
Predzápasové kurzy
     
    90+1
    Další zcela jasná žlutá karta a protože Matúš Bero dostává už druhý kartonek, jde předčasně pod sprchy. Slovenský záložník u levé lajny doslova láskyplně objal unikajícího Tadiće a vidí tak červenou. Tak jako tak by slovenský reprezentant za první žlutou kartu v příštím utkání nehrál, takže nyní to bude možná stopka na dva špíly.
     
    86
    Také hosté jsou zde s posledním střídáním. V Johann Cruyff aréně si na závěr zahraje Rasmus Thelander, který střídá Maikela van der Werffa.
     
    86
    Donny van de Beek při rychlém protiútoku Arnhemu zezadu podkopl Serera a sudí vůbec neváhá – jasná žlutá karta.
    82. Oussama DARFALOU - 4:2
     
    82
    Arnhem právě vstřelil branku!
    Jak je to jednoduché, dát branku. Ödegaard vyhrál ve středu útočné poloviny hlavičkový souboj a prodloužil míč na nabíhajícího Tima Matavže. Ten z pravé strany dokázal odcentrovat přesně na hlavu OUSSAMA DARFALOUA, který byl důraznější než obránce a opět bleskově snižuje. Asistence: Tim Matavž.
    80. Dušan TADIĆ - 4:1
     
    80
    Ajax právě vstřelil branku!
    DUŠAN TADIĆ se dnes podruhé postavil k pokutovému kopu a podruhé se nemýlil, když se trefil znovu naprosto přesně k levé tyči.
     
    80
    Mikael van der Werff ještě dostává žlutou kartu, zřejmě za onen faul a k tomu spojené protestování.
    79. Penalta po faulu van der Werffa
     
    79
    Další penalta pro Ajax. Van de Beek dal zpětnou přihrávku ve vápně na nováčka na place Ekkelenkampa, kterého podrazil kapitán hostí van der Werff. Ačkoliv k němu ihned pronesl zřejmě pár vět o simulování, sudí ukazuje znovu na značku pokutového kopu.
     
    79
    Střídání v týmu AFC Ajax: ze hřiště odchází Lasse Schöne, přichází Jurgen Ekkelenkamp.
     
    78
    Druhé střídání v týmu hostí. Útočník Thomas Buitink se dnes do statistik nezapsal a nahradí jej Oussama Darfalou.
     
    71
    Dobrá střela v podání hostí! Ödegaard převzal míč zhruba pětadvacet metrů před vápnem a ostře vypálil. Onana se musel natáhnout po míči a měl štěstí, že střela nešla úplně k tyči.
     
    69
    Žlutí se také na druhé straně, kartonek této barvy vidí za faul Joël Veltman.
     
    67
    Branka Navarone Foora byla tím posledním, co dnes záložník hostí předvedl, a nyní jej střídá Tim Matavž.
    66. Navarone FOOR - 3:1
     
    66
    Arnhem právě vstřelil branku!
    Matúš Bero se protáhl s míčem po pravé straně k vápnu a odcentroval. Na zadní tyči si nikým nehlídán sběhl na centr NAVARONE FOOR a přes bránícího hráče jej poslal mimo dosah zkoprnělého Andrého Onany. Že by ještě stéblo bodové naděje pro hosty?
     
    63
    Další střídání domácího celku, z placu odchází Nicólas Tagliafico a místo něj půjde na zhruba třicet minut na hřiště Rasmus Nissen Kristensen.
     
    62
    Hakím Zijach po svém neuznaném gólu dohrál. Předvedl dnes výborný výkon a přepouští místo pro Davida Nerese.
    58. Matthijs de Ligt - 3:0
     
    58
    Ajax právě vstřelil branku!
    MATTHIJS DE LIGT se v prvním poločasu neprosadil hlavičkou po rohu, ale nyní je tomu zcela jinak. Naběhl si na rohový kop z pravé strany, opřel se hlavičkou do míče a ten poslal odrazem o zem přesně k levé tyči.
    55. Dušan TADIĆ - 2:0
     
    55
    Ajax právě vstřelil branku!
    DUŠAN TADIĆ je úspěšným exekutorem! Rozběhl se a poslal míč z pohledu brankáře naprosto přesně k levé tyči. Naopak Remko Pasveer šel na opačnou stranu.
     
    53
    Poprvé se nám žlutí, a to za zákrok Matúše Bera, který přišel zhruba čtyřicet metrů od branky. Vítaný přímý volný kop pro domácí, kteří jsou stále v tlaku.
    52. Šance Dolberga
     
    52
    Už to mohlo být o dvě branky. Veltman z pravé strany odcentroval přes soupeře a před brankou si v krkolomné pozici našel balon aktivní Kasper Dolberg. V opravdu nefotbalové pozici střílel odrazem o zem, ale míč šel o zhruba metr nad branku.
     
    47
    Kapitán hostí Maikel van der Werff poslal špatnou krátkou přihrávku na Doekhiho, kterou vystihl Kasper Dolberg a už z hranice vápna mířil na branku. Sběhl si blíže ke třem tyčím, ale levou šibenici minul o dva metry.
     
    44
    K jeho exekuci se připravil Hakím Zijach, jenž směřoval míč odrazem o zem k pravé tyči z pohledu gólmana Pasveera, jenž ale balon dokázal vyrazit a vzápětí dává sudí jasně najevo, že odražený balon jeden z hráčů hostí ve vápně rukou nezahrál.
    41. Hakím ZIJACH - 1:0
     
    41
    Ajax právě vstřelil branku!
    Hrubá defenzíva se Arnhemu vůbec nevyplatila. Tadić doběhl na pravé straně na hranici ofsajdu dlouhý nákop z vlastní hloubky hřiště a stihl míč zastavit před zámezím. U vápna snadnou zasekávačkou oklamal Maxe Clarka a nahrál balon přímo před branku. V rozhodujícím souboji zde byli Zijach a Bero, přičemž se oba dva tahali za dres. Hbitější byl ale HAKÍM ZIJACH a z otočky bez přípravy usměrnil míč do sítě – i s notnou dávkou štěstí, že ho ze vzduchu vůbec trefil. Asistence: Dušan Tadić.
    35. Přímý volný kop Hakíma Zijacha
     
    35
    Hakím Zijach se postavil k rozehrávce přímého volného kopu a kolem zdi usměrňoval svojí střelu na levou tyčku. Jenže o metr minul branku. Stadionem to jen zahučelo!
     
    33
    Celá situace se ještě zkoumá na videu a sudí vzápětí jasně ukazuje, že o faul nešlo, že brankář hostí se podražení Dolberga nedopustil a pokračuje se tak dále.
    32. Ani zde se o penaltu nejednalo
     
    32
    Po neuvěřitelných zmatcích v obraně a hlavně před brankou Arnhemu se natlačil přes čtyři hráče do pokutového území Kasper Dolberg a v rozhodujícím momentu jej podrazil gólman Pasveer. Otázkou je, zda hrál míč nebo nikoliv. V dorážce pak z úhlu netrefil branku van de Beek.
    20. Šance Matthijse de Ligta a dobrý zákrok Remko Pasveera
     
    20
    Už se mohlo měnit skóre! Na rohový kop si naběhl Matthijs de Ligt, který se opřel do hlavičky a umísťoval jí pod břevno, ale ke štěstí gólmana Pasveera jen doprostřed branky. I tak byl zákrok gólmana Arnhemu velmi velmi dobrý! Další roh.
     
    19
    Z ochozů arény se začíná ozývat lehký pískot, Ajax podruhé při útočení ztratil míč a nyní si hráči Arnhemu hrají se soupeřem na pětníku báčko. Několik rychlých přihrávek, na to je radost pohledět.
     
    3
    První slibná šance domácích. Tadić pronikl po levé straně před vápno a posílal přízemní pas na Donnyho van de Beeka, kterému balon sedl na dlouhou nohu a v pádu tak nevystřelil přesně.

    Tomáš Lysý

    Góly: 41. Zijach, 55. Tadić (pen.), 58. de Ligt, 80. Tadić (pen.) – 66. Foor, 82. Darfalou

    Karty:   69. Veltman (AJA), 86. van de Beek (AJA) – 53. Bero (ARN), 80. van der Werff (ARN)   90+1. Bero (ARN)


    Držení míče: 65 % : 35 %.
    Střely na branku: 9:4. Střely mimo: 5:1. Rohy: 5:2. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 15:14.
    Ajax Amsterdam: Onana – Tagliafico (63. Kristensen), Blind, de Ligt, Veltman – F. de Jong, van de Beek, Schöne (79. Ekkelenkamp) – Tadić, Dolberg, Zijach (62. Neres).
    Náhradníci: B. Varela, Lamprou – Magallán, Schuurs, Labyad, Kristensen, Neres, de Wit, Ekkelenkamp, Traoré.

    SBV Vitesse Arnhem: Pasveer – Bero, van der Werff (86. Thelander), Doekhi, Clarke-Salter, Clark – Ödegaard, Serero, Foor (67. Matavž), Linssen – Buitink (78. Darfalou).
    Náhradníci: Eduardo – Dauda, Musaba, Thelander, Matavž, Ali, Darfalou, Beerens.