Chabarovsk – Red Star Kunlun 7:2 (kon.) | Vladivostok – Barys 2:1 (kon.) | Jekaterinburg – Nižnekamsk 5:3 (kon.)
D. Moskva – Čeljabinsk 0:1 (kon.) | Kazaň – Metallurg Magnitogorsk 5:4 (kon.) | CSKA Moskva – Viťaz 6:1 (kon.)
Helsinki – S.Moskva 5:4 (kon.) | Petrohrad – Jaroslavľ 4:0 (kon.) | Riga – HC Slovan sk 5:0 (kon.)
koniec
Avtomobilist Jekaterinburg
5:3 (3:1, 1:2, 1:0)
Neftechimik Nižnekamsk
cz Pondelok 18.02.2019, 15:00 • KRK Uralec, Jekatěrinburg • KHL
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Bohatý pondělní program Kontinentální hokejové ligy pokračuje utkáním lídra Východní konference s týmem, který má už jen teoretickou šanci na play-off.
     
    AVTOMOBILIST JEKATĚRINBURG
    1. místo ve Východní konferenci
    59 Z, 36-8-1-14, 177:118, 89 bodů

    Favorita nemusíme hledat dlouho. Kvalitní výkony, které stabilně podával po celou sezonu, vynesly Avtomobilist až na samé výslunní. O tom, že do play-off půjde z nejlepší výchozí pozice, může jekatěrinburský klub rozhodnout dvě kola před koncem základní části. A i kdyby se mu to ještě nepovedlo, bude mít k tomu další příležitosti v posledních dvou venkovních utkáních. Ty odehraje na kluzišti Novosibirsku a Viťazu.

    Nejproduktivnější hráči
    Nigel DAWES – 65 bodů (27+38)
    Dan SEXTON – 49 bodů (23+26)
    Stéphane DA COSTA – 45 bodů (21+24)

    Brankářské statistiky
    Jakub KOVÁŘ
    – 2838 min. | 94,1% úsp. | prům. 1,73
    Vladimir SOCHACKIJ
    – 634 min. | 89,5% úsp. | prům. 2,74
    Andrej MAKAROV
    – 92 min. | 87,5% úsp. | prům. 3,92
     
    NEFTĚCHIMIK NIŽNĚKAMSK
    10. místo ve Východní konferenci
    60 Z, 15-8-6-31, 127:155, 52 bodů

    Neftěchimik má před sebou poslední dva zápasy, ve kterých nastoupí proti protivníkům s těmi nejvyššími ambicemi. Kromě Jekatěrinburgu se nižněkamský kádr představí ještě doma s Petrohradem a je vysoce pravděpodobné, že při závěrečném utkání základní části už mu o nic nepůjde. V obou případech by totiž musel vyhrát, zároveň spoléhat na zaváhání dvou pronásledovaných týmů a ještě k tomu by potřeboval nejlepší pozici v minitabulce.

    Nejproduktivnější hráči
    Juuso PUUSTINEN – 36 bodů (20+16)
    Mikael RUOHOMAA – 32 bodů (8+24)
    Joonas NATTINEN – 28 bodů (16+12)

    Brankářské statistiky
    Ilja JEŽOV
    – 2723 min. | 91,4% úsp. | prům. 2,36
    Fjodor KOROTAJEV
    – 569 min. | 90,9% úsp. | prům. 2,53
     
    Úvodní sestavy:

    Avtomobilist Jekatěrinburg: Jakub Kovář (Fomin) – Gurkin, I. Višněvskij, Ljamin, Trjamkin (C), Mišarin, Alexej Vasilevskij, Jegoršev, Valitov – Dawes (A), Golyšev, S. Da Costa – Sexton, Paré, Litovčenko – Bělousov, Kučerjavenko, Denis Kazionov – Česalin, Gračjov, Rassejkin.

    Neftěchimik Nižněkamsk: Korotajev (I. Ježov) – Polášek, Bryncev, Šaripzjanov (A), D. Musin, Volgin, Timašov, Ogurcov – Jo. Nättinen, Ruohomaa, Puustinen – Nestrašil, Porjadin, Chisamutdinov – P. Kulikov, E. Galimov (C), Bikmullin – Avcin, Šiksatdarov, Zdunov – Šarifjanov.

    Rozhodčí: Kuljov, Cyplakov – Biťukov, Judin.
     
    Příjemné pondělní odpoledne! Dnešní střetnutí mezi Avtomobilistem a Nižněkamskem se neobejde bez české účasti – branku domácích bude střežit Jakub Kovář, zatímco dres vlků obléknou Polášek s Nestrašilem.
     
    Oba celky už vyjely na led potemnělé Uralec Areny a řadí se na modrých čarách. Před startem utkání si ještě poslechneme ruskou státní hymnu.
     
    Jdeme na to, sudí už svolává první lajny do středového kruhu! Na úvodním buly se proti sobě postaví Stéphane Da Costa a Mikael Ruohomaa.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:21
    Jako první se před branku soupeře probojovali hosté, jejichž výpad ale připravená defenzíva Jekatěrinburgu velmi rychle rozebrala.
     
    01:04
    Odpískán už druhý icing Neftěchimiku, po krátké pauze se tak bude opět vhazovat před jeho klecí. Ani jeden celek zatím nemá více ze hry.
     
    01:57
    Korotajev už má na svém kontě první dva zákroky, domácí se usadili v útočném pásmu a kují pikle. Hosté se zatím zvládají náporu bránit.
     
    03:00
    Jekatěrinburg právě vstřelil branku!
    Krásná kombinace hráčů v červeném vede k úvodní trefě utkání! Dawes našel na kruhu volného ANATOLIJE GOLYŠEVA, který bez váhání poslal prudkou střelu přímo na Korotajevovu klec. Dnešní jednička Neftěchimiku vůbec neměla šanci tuhle dělovku chytit – 1:0! Asistence: Nigel Dawes, Stéphane Da Costa.
    03:00 Anatolij GOLYŠEV - 1:0
     
    03:00
    Coach's challenge nevyšel, videorozhodčí branku uznal. Hráčská lavice Neftěchimiku tak dostává menší trest za zdržování hry.
     
    04:14
    Jekatěrinburg právě vstřelil branku!
    Tak tohle je pro hosty start jako z hororu, lídr Východní konference odskakuje do dvougólového vedení! Obrana Neftěchimiku teď úplně zapomněla na GEORGIJE BĚLOUSOVA, který svůj únik přetavil v další gól Jekatěrinburgu. Ilja Ježov se už připravuje na střídačce, Korotajev pravěpodobně dochytal. Bez asistence.
    04:14 Georgij BĚLOUSOV - 2:0
     
    04:14
    Je to tak. Fjodor Korotajev vydržel v brance jen čtyři minuty, zbytek utkání za něj dochytá Ilja Ježov.
     
    05:57
    Domácím dvě branky evidentně nestačí, jejich hlad po gólech je evidentní. Nižněkamsk teď působí dost opařeně. Jako by vůbec nevěděl kudy kam.
     
    07:02
    Da Costa se dostal do dobré pozice a vypálil, Ježov prudkou ránu z mezikruží vyrazil mimo nebezpečí lapačkou. Gólman hostů teď drží svůj tým nad vodou.
     
    07:47
    Jekatěrinburg si po faulu Juusa Puustinena (NIZ) zahraje další přesilovku. Finský útočník naprosto zbytečně zastavil protihráče vysokou holí.
     
    08:12
    Avtomobilist se vlastní chybou vyhání z útočného pásma, nepřesná přihrávka skončila až za modrou čárou. Domácí tak musí na chvilku ven.
     
    09:23
    Kombinace Jekatěrinburgu nemá konce. Pětice hráčů v červeném se zatím ještě ke střele nedostala, Ježov ale musí být konstantně ve střehu.
     
    09:57
    Výborný zákrok nižněkamského brankáře! Nigel Dawes na něj poslal jedovatou střelu z voleje, Ježov se ale stihl k opačné tyči přesunout včas!
     
    10:57
    Jekatěrinburg právě vstřelil branku!
    Naděje vlků na účast v play-off se jim rozplývají před očima, domácí v půlce první třetiny vedou už o tři branky! Od začátku Puustinenova vyloučení se hrálo prakticky jen na jednu branku, přičemž rostoucí tlak vyvrcholil přesnou trefou STÉPHANA DA COSTY. Asistence: Nigel Dawes, Anatolij Golyšev.
    10:57 Stéphane Da Costa - 3:0
     
    12:19
    Po delší době teď musel zasahovat také Kovář, proti slabší střele předvedl rutinní zákrok. Avtomobilist se teď snaží vyhrabat ven z obranné třetiny.
     
    13:20
    Višněvskij to zkusil od modré čáry, Ježov byl ale připraven střele čelit. Kotouč mu po betonu sjel do rohu kluziště, kde se k němu dostávají hosté.
     
    13:47
    Nižněkamsk právě vstřelil branku!
    Brankové hody v Jekatěrinburgu pokračují dál, Nižněkamsk ve třinácté minutě snižuje na 1:3! Vlci se teď dostali do přečíslení dva na jednoho, přičemž Kovář nedosáhl na střelu MIKAELA RUOHOMY. Asistence: Joonas Puustinen.
    13:47 Mikael RUOHOMAA - 3:1
     
    14:58
    Hra se nyní přelévá z jednoho konce ledové plochy na druhý. Vstřelená branka hostům evidentně vlila krev do žil, sledujeme relativně vyrovnanou partii.
     
    15:56
    Domácí se pokusili rozehrát z vlastní modré čáry, kotouč však velmi rychle skončil na nižněkamských holích. Hosté se opět snaží usadit před Kovářem.
     
    16:59
    První útočná formace domácích je pěkně nebezpečná! Z protihráčů si teď udělala kužely a její nebezpečnou akci musel hasit až Ježov!
     
    17:38
    Sexton se pokusil pronést kotouč dopředu, jeho výpad ale zastavil jeden z připravených protihráčů jen kousek za modrou čárou. Teď se bojuje o střední pásmo.
     
    17:53
    Další zakázané uvolnění vrátí hru před Jakuba Kováře, vhazovat se bude po jeho levici. Do konce první části zbývá už jen něco málo přes dvě minuty.
     
    18:58
    Šafirjanov se dostal až před soupeřovu klec, neodbytná obrana Avtomobilistu mu ale nedovolila zakončit a dotlačila jej až za brankoviště.
     
    19:47
    Další domácí únik, po Bělousovi si teď nájezd vyzkoušel i Dawes! Ježov si ale počínal lépe než jeho kolega a zakončení Kanaďana z kazašským pasem vykryl.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Statistické okénko
    Střely na branku: 10 – 9
    Vhazování: 10 – 12
    Bodyčeky: 6 – 5
    Trestné minuty: 0 – 4
    Využití přesilovek: 1/2 – 0/0
     
    Divoká úvodní dvacetiminutovka je za námi. Avtomobilist měl v první polovině dějství jednoznačně více ze hry a po trefách Golyševa, Bělousova a Da Costy se dostal do tříbrankového vedení. Hosté ale nehodlali po bídném startu složit zbraně a snažili se se soupeřem srovnat krok, přičemž k vyrovnání je ve čtrnácté minutě přiblížil Ruohomaa.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:18
    Ježov byl nucen poprvé zasáhnout, střelu aktivního Višněvského schoval do rukavice. Hra je tak přerušena, buly proběhne před hostující klecí.
     
    20:59
    Nižněkamsk právě vstřelil branku!
    Tak pozor, tohle bude ještě zajímavé! Po zaváhání domácích vzal věci do svých rukou PAVEL PORJADIN, vybruslil si před Kováře a zasunul pryž přímo do jeho klece. Kontaktní gól je na světě, Neftěchimik už prohrává jen o jeden gól. Bez asistence.
    20:59 Pavel PORJADIN - 3:2
     
    21:55
    Střelou z velké vzdálenosti na sebe teď upoutal pozornost Pavel Zdunov, český strážce svatyně ve službách Avtomobilistu byl ale na svém místě.
     
    22:55
    Hosté jsou nyní aktivnějším celkem na ledě, pevná obrana Jekatěrinburgu je ale nechce pustit moc hluboko do útoku. Všechny výpady zastavuje velmi rychle.
     
    23:57
    U trestných lavic se nyní bojuje o kotouč, do tahanice je zapojeno hned několik hráčů z obou celků. Uvidíme, na čí holi nakonec pryž chumel těl opustí.
     
    24:15
    Francis Paré se propracoval před Ježovovu klec a chtěl uklidit kotouč mezi tyč a beton hostujícího gólmana, ten ale drobnou škvíru stihl zacpat včas.
     
    24:33
    Emil Galimov (NIZ) dostává trest za nebezpečnou výstroj, pokusil se totiž hrát se zlomenou holí. Domácí čeká další přesilová hra, v pořadí už třetí.
     
    25:03
    Jekatěrinburg právě vstřelil branku!
    Souhra Sextona s NIGELEM DAWSEM vede k dalšímu gólu, Avtomobilist podruhé v utkání využívá přesilovou hru. Kanaďan s kazašským pasem teď Ježova překonal nenápadnou střelou z vysokého úhlu – 4:2. Asistence: Dan Sexton.
    25:03 Nigel DAWES - 4:2
     
    26:08
    Ježov měl teď znovu plné ruce práce. Podařilo se mu zlikvidovat jak střelu z kruhu, tak i následnou dorážku Gračjova z nebezpečné pozice před brankovištěm.
     
    27:16
    Rozhodčí nachytali Da Costu v ofsajdu, francouzský kanonýr přejel modrou čáru příliš brzy. Po kratičké pauze tak uvidíme buly ve středním pásmu.
     
    28:05
    Nestrašil s Puustinenem se pokusili pryž za Kováře doslova procpat, gólman Jekatěrinburgu se ovšem zblízka překonat nenechal.
     
    29:50
    Sledujeme poněkud klidnější pasáž hry, ani jednomu celku se teď nedaří pořádně usadit v útočném pásmu. Prim hrají defenzívy.
     
    32:47
    Domácí se dostali do dalšího přečíslení dva na jednoho, Sexton ale se zakončením až moc otálel a Ježov nakonec nemusel vůbec zasahovat.
     
    33:40
    Nižněkamsk právě vstřelil branku!
    PAVEL PORJADIN se prosazuje podruhé v dnešním utkání a opět z úniku! Dopředu jej krásnou přihrávkou vysunul Chisamutdinov a hostující útočník pak neměl s překonáním Kováře sebemenší problém. Tohle si domácí obrana opravdu za rámeček nedá. Asistence: Arsen Chisamutdinov.
    33:40 Pavel PORJADIN - 4:3
     
    34:18
    Domácí by se měli hodně rychle probudit, pokud nechtějí inkasovat i počtvrté. Draví hosté teď mají více ze hry a Kovář se místy musí hodně otáčet.
     
    35:11
    Nestrašil našel před brankou nikým nehlídaného Chisamutdinova, jehož střela z voleje málem prošla za záda překvapeného strážce klece!
     
    36:18
    Momentálně se hraje hlavně před brankou Jakuba Kováře, nižněkamský outsider hodně nepříjemně tlačí a snaží se vyrovnat na 4:4.
     
    37:56
    Avtomobilist se zvládl konečně dostat ven z vlastního pásma a hned z toho byla dost slušná šance. Litovčenko nabil Parému, který z první trefil jen Ježovovu rukavici.
     
    38:49
    Přesouváme se zpět na druhý konec ledové plochy, domácí se nyní snaží rozebrat soupeřův útok. Uvidíme, jestli se jim to včas podaří.
     
    39:53
    Sedm sekund před koncem se nebezpečnou ranou z mezikruží prezentoval Alexandr Bryncev, na vyrovnání si ale budeme muset ještě počkat!
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Statistické okénko
    Střely na branku: 22 – 22
    Vhazování: 19 – 25
    Bodyčeky: 8 – 10
    Trestné minuty: 0 – 6
    Využití přesilovek: 2/3 – 0/0
     
    Po první třetině to vypadalo na velmi hladké vítězství Jekatěrinburgu. Nižněkamsk ale navzdory všem očekáváním ve druhé periodě vstal z mrtvých a většinu doby měl na ledě mírnou převahu. Po čtyřiceti minutách tak prohrává jen o jeden gól. Čeká nás hodně napínavé poslední dějství.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:33
    Višněvskij drží kotouč za svou svatyní a čeká, až se na led dostane čerstvá domácí lajna. Jekatěrinburg se pak pokusí poprvé proniknout do útoku.
     
    41:28
    Na kotouči jsou hlavně hokejisté Avtomobilistu, kterým se ovšem nedaří usadit před Ježovovou svatyní. Hostující obrana je nekompromisní.
     
    42:43
    Úvod třetí třetiny se nese v překvapivě klidném tempu, větší střeleckou příležitost jsme zatím neviděli. Oba brankáři jsou více méně bez práce.
     
    43:27
    Z hranice útočného pásma to zkusil Litovčenko, připravený Ježov s přehledem chytá. Následně se rozhodl kotouč podržet, a přerušil tak na chvilku hru.
     
    43:58
    Další domácí výpad byl velmi rychle zneškodněn. Dlouhého trvání ale neměl ani následný protiútok soupeře, obrany jsou stále ve střehu.
     
    44:37
    Úvod třetí třetiny přerušuje postavení mimo hru, kterého se dopustili hokejisté Nižněkamsku. Vhazovat se tak bude před střídačkou Avtomobilistu.
     
    45:29
    Stále se hraje nahoru dolu, stále bez větších šancí. Neúspěšný domácí výpad střídá nepovedený hostující protiútok a naopak. Něco tomu chybí.
     
    46:07
    Do slušné šance se nyní dostal Da Costa, jehož zakončení zblízka pohotový strážce hostující svatyně zvládl zlikvidovat včas.
     
    46:54
    Sexton nebojácně vjel do útoku, jeho prudké tažení rychle přerušil hvizd čárového sudího – ofsajd. Velká škoda pro domácí, tohle mohlo být zajímavé.
     
    47:48
    Višněvskij je dnes při chuti, ani tentokrát se mu ale nepodařilo výborného hostujícího gólmana překonat. Ježov dnes předvádí hodně slušný výkon.
     
    48:36
    Jekatěrinburg právě vstřelil branku!
    Hostující obrana se zničehonic úplně rozpadla a domácí jejího zaváhání naplno využívají! Ježov dělal, co mohl, na zakončení ANATOLIJE GOLYŠEVA ale už nedosáhl. Dovolím si říct, že po téhle trefě už je definitivně rozhodnuto. Asistence: Nigel Dawes, Stéphane Da Costa.
    48:36 Anatolij GOLYŠEV - 5:3
     
    49:29
    Naděje umírá poslední, Neftěchimik si poprvé v zápase vyzkouší přesilovou hru. Georgij Bělousov (JEK) je vyloučen na nedovolené bránění.
     
    50:16
    Avtomobilist má oslabení plně pod kontrolou, po rychlém výhozu nechce soupeře pustit zpět do útočného pásma. Hosté si teď se soupeřem neví rady.
     
    51:30
    Bělousov je venku, Nižněkamsk se v přesilovce nedostal ani k jediné střele. Drtivou většinu z ní strávil buď ve středním pásmu, nebo ve vlastní obranné třetině.
     
    52:22
    Golyšev si chtěl obkroužit branku a zakončit, na poslední chvíli ho ale zneškodnil jeden z dotěrných nižněkamských beků. Ježov tak mohl zůstat v klidu.
     
    52:42
    Ildar Šiksatdarov (NIZ) míří na lavici hříšníků, kde stráví dvě minuty za hrubost. Uvidí Uralec Arena už třetí domácí gól z přesilovky?
     
    53:30
    Kazionov neuspěl, o chvilku později to zkusil z větší vzdálenosti Vasilevskij. Ani on recept na skvělého hostujícího gólmana nenašel a stav je tak stále 5:3.
     
    54:28
    Do konce početní výhody zbývá jen několik málo sekund, Šiksatdarov se co nevidět vrátí na led. Vypadá to, že tahle přesilovka zůstane nevyužita.
     
    55:45
    Momentálně se hra pohybuje hlavně ve středním pásmu, sledujeme celkem vyrovnanou podívanou. Ani jednomu celku se teď nedaří na delší dobu zkrotit neposednou pryž.
     
    56:56
    Golyšev nahrál Dawesovi, ten se s kotoučem na holi snaží odlepit do mantinelu. Nižněkamští jej ale za žádnou cenu nechtějí pustit blíže k Ježovově kleci.
     
    57:56
    Ohlášeny poslední dvě minuty utkání, moc zajímavého toho v Jekatěrinburgu už dnes neuvidíme. Domácí jsou pevně usazeni v útoku.
     
    58:45
    Ježov si do statistik připisuje další úspěšný zákrok, tentokrát zlikvidoval střelu z modré čáry. Gólman Nižněkamsku je dnes jednoznačně nejlepším hráčem svého výběru, o tom není pochyb.
     
    59:03
    Hosté se zuby nehty probojovali před Kováře a jejich gólman rychle zmizel na střídačku! Neftěchimik zkusí své štěstí v power-play!
     
    59:59
    Kapitán domácích Dawes se dostal ke kotouči a z vlastního pásma jej sekundu před koncem poslal na icing. Je hotovo, body zůstanou doma.
     
    Konec zápasu.
     
    Statistiky utkání
    Střely na branku: 33 – 28
    Vhazování: 31 – 33
    Bodyčeky: 15 – 16
    Trestné minuty: 2 – 8
    Využití přesilovek: 2/4 – 0/1
     
    Československá stopa
    Jakub KOVÁŘ (JEK) – 25 zákroků, úsp. 89,3%
    Andrej NESTRAŠIL (NIZ) – 0+0, 2 střely, ice time 16:22
    Adam POLÁŠEK (NIZ) – 0+0, 1 střela, ice time 22:01
     
    Dnešní utkání sledovalo 5 100 diváků.
     
    Dohráno! Nižněkamsk dnes po otřesném vstupu do utkání zabojoval a hodně dlouho sahal po vyrovnání, domácí hokejisté si ovšem nakonec zvládli náskok pohlídat až do závěrečné sirény. Neftěchimik se tak domů vrací s prázdnou a brány play-off se mu definitivně zavírají.
     
    To je ode mne pro dnešek vše, přeji vám příjemný zbytek pondělního večera. Na počtenou příště! (17:34:19)

    Vojtěch Martinek

    Góly a asistencie: 3. Golyšev (Dawes, S. Da Costa), 5. Belousov, 11. S. Da Costa (Dawes, Golyšev), 26. Dawes (Sexton), 49. Golyšev (Dawes, S. Da Costa) – 14. Ruohomaa (Puustinen), 21. Poriadin, 34. Poriadin (Chisamutdinov)


    Avtomobilist Jekaterinburg: Jakub Kovář (Fomin) – Gurkin, Višnevskij, Ľamin, Trjamkin (C), Mišarin, Alexej Vasilevskij, Jegoršev, Valitov – Dawes (A), Golyšev, S. Da Costa – Sexton, Paré, Litovčenko – Belousov, Kučeriavenko, Denis Kazionov – Česalin, Gračov, Rassejkin.
    Neftechimik Nižnekamsk: Korotajev (5. I. Ježov) – Polášek, Bryncev, Šaripzjanov (A), D. Musin, Volgin, Timašov, Ogurcov – Jo. Nättinen, Ruohomaa, Puustinen – Nestrašil, Poriadin, Chisamutdinov – P. Kulikov, E. Galimov (C), Bikmullin – Avcin, Šiksatdarov, Zdunov – Šarifjanov.

    Rozhodca: Kuljov, Cyplakov – Biťukov, Judin.

    Diváci: 5 100