Heerenveen – Utrecht 2:3 (kon.) | Amsterdam – Graafschap 8:0 (kon.) | Groningen – Emmen 1:2 (kon.)
Feyenoord – Sittard 0:2 (kon.)
koniec
Ajax Amsterdam
8:0 (3:0)
BV De Graafschap
cz Nedeľa 16.12.2018, 14:30 • Johan Cruijff Arena, Amsterdam • Holandská Eredivisie • 16. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (17:13:52)
     
    Držení míče: 74 % : 26 %.
    Střely na branku: 17:2. Střely mimo: 13:1. Rohy: 14:2. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 3:11.
     
    Máme za sebou utkání, které ukázalo obrovskou propast mezi čelem tabulky a jeho chvostem. De Graafschap neměl na hřišti Ajaxu žádnou šanci a odváží si domů obrovský osmigólový debakl, jenž mohl být ještě mnohem větší. Hned dva hráči dokázali vstřelit hattrick. Jako první se to povedlo marockému reprezentantovi Zijechovi, po kterém se stejný kousek podařil i stoperovi Blindovi.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    90+2
    Fabian Serrarens zkusil zaútočit a zrušit čisté konto brankáře Onany. Zleva však přihrál hodně mizerně a ve vápně nenašel nikoho v modrobílém.
     
    90+1
    Utrpení De Graafschapu bude trvat ještě další tři minuty.
    90. Daley BLIND - 8:0
     
    90
    Ajax právě vstřelil branku!
    A ještě jeden gól na závěr zápasu! Neres převzal míč od Kristensena a zprava nacentroval na zadní tyč. DALEY BLIND nejprve trefil tyč, ale napodruhé se z otočky už nemýlil a jako druhý hráč zkompletoval hattrick!
     
    88
    Argentinský reprezentant po svých odkráčel za postranní čáru v blízkosti tribun, které se pomalinku začínají vyprazdňovat.
     
    87
    Tagliaficovi nepříjemně podjela stojná noha v souboji se Serrarensem a utrpěl menší zranění, kvůli kterému musí být ošetřován.
     
    86
    Minimálně pátá hlavička Kaspera Dolberga po centru z levé strany. Ani v tomto případě ale nebyla přesná a Etemadi nemusel zasahovat.
     
    85
    Pro hostující jedenáctku to musí být přímo nekonečný druhý poločas. Hráči Ajaxu jim situaci rozhodně neulehčují a neustále útočí.
     
    84
    Je až obdivuhodné, jak všechny přímé kopy putují mezi tyče. Lasse Schöne však trefil prostředek branky a Etemadi balón vyrazil do relativního bezpečí.
     
    83
    David Neres si šel pro faul a taky si ho vymodlil, když využil postrčení zezadu od Javiera Veta. Následuje nebezpečný přímý kop.
     
    82
    Neres pokazil kombinaci na malém prostoru špatnou přihrávkou z prvního doteku. De Graafschap se zmohl na odkop k půlící čáře.
     
    81
    Hosté na startu druhé půle převdedli pár sympatických výpadů. S narůstajícím skóre však jsou stále více rezignovaní a koledují si o další góly.
     
    80
    Nicolás Tagliafico rovněž pálil z dobrých třiceti metrů. Osmý gól slavit ale nemůže, protože míč prosvištěl pořádný kus nad břevnem.
     
    79
    De Ligtův dlouhý nákop směřoval na Dolberga. Agil Etemadi na míč dobře viděl a po výběhu ho před dánským útočníkem schoval do náruče.
     
    78
    Pěkný gól z dálky si chtěl dát také Daley Sinkgraven. V tomto případě ale byl příliš ambiciózní a z první o hodně minul prostor mezi tyčemi.
     
    77
    De Graafschap úplně přestál hrát. Všech jedenáct hráčů skoro nehybně stojí u vlastního vápna a domácí si tak mohou dělat co se jim zachce.
     
    76
    Střídání v týmu BV De Graafschap: ze hřiště odchází Youssef El Jebli, přichází Javier Vet.
    74. Daley BLIND - 7:0
     
    74
    Ajax právě vstřelil branku!
    Sedm! Kristensen z prvního doteku sklepával dlouhý nákop k malému vápnu a vytěžil z toho alespoň roh. Lasse Schöne zprava odcentroval a potrestal obrovský nedůraz v hostující obraně. DALEYMU BLINDOVI přistál míč přesně na noze a bez přípravy ho kopl do sítě, aniž by ho přitom někdo obtěžoval.
     
    73
    Po šestém gólu se Ajax nikam nežene a aktuálně v poklidu kombinuje na útočné polovině.
     
    71
    Střídání v týmu AFC Ajax: ze hřiště odchází Hakím Zijach, přichází Daley Sinkgraven.
     
    70
    Jeden z hostujících hráčů zůstává sedět na hrací ploše a vyžádal si ošetření. Střídat kvůli tomu ale nebude muset.
    69. Hakím ZIJACH - 6:0
     
    69
    Ajax právě vstřelil branku!
    Domácím teď padá do branky vše, na co sáhnou! Donny van de Beek má další asistenci za přihrávku na osu hřiště, odkud levačkou vystřelil z pětadvacetimetrové vzdálenosti HAKÍM ZIJACH a poslal balón ze svého pohledu k pravé tyči, kam Etemadi nedosáhl.
     
    68
    O rozehrávku volného kopu z osy hřiště se tentokrát postaral Schöne. Branku sice trefil, ale pomaloučká střela se stala velmi snadnou kořistí pro Etemadiho.
     
    67
    Ted van de Pavert nestíhal Dolberga, kterého zezadu zatáhl a vyfasoval vůbec první žlutou kartu tohoto zápasu.
     
    67
    Střídání v týmu BV De Graafschap: ze hřiště odchází Stefan Nijland, přichází Fabian Serrarens.
    65. Daley BLIND - 5:0
     
    65
    Ajax právě vstřelil branku!
    Další hezká dalekonosná trefa znamená stav pět ku nule! Dolberg si došel pro míč do hloubky a dal ho pod sebe na DALEYHO BLINDA. Tomu se otevřel prostor na střelu z dálky a krásně ji umístil pod břevno bezmocného Etemadiho.
     
    64
    Pokus o ohrožení Onany hostům nevyšel kvůli dobře postavenému Blindovi, jenž nepustil Nijlandovu přihrávku na plánovaného adresáta.
    62. Hakím ZIJACH - 4:0
     
    62
    Ajax právě vstřelil branku!
    Pěkná trefa navyšuje rozdíl mezi oběma týmy na čtyři góly! Střídající Neres si pár minut po příchodu připisuje asistenci, když z pravé strany posunul míč na HAKÍMA ZIJACHA. Ten napřáhl levačkou a krásně uklidil míč k pravé tyči hostující branky. Etemadi zůstal nehybně stát a neměl šanci zasáhnout.
     
    61
    Tagliaficův nákop byl určen pro Dolberga, který místo zpracování rovnou zakončoval a z nepřipravené pozice minul Etemadiho bránu.
     
    60
    Držení míče: 70% – 30%.
     
    59
    Střídání v týmu AFC Ajax: ze hřiště odchází Dušan Tadić, přichází David Neres.
     
    58
    Střídání v týmu AFC Ajax: ze hřiště odchází Noussair Mazraoui, přichází Rasmus Nissen Kristensen.
     
    56
    Hra se rychle přesunula na druhý konec hřiště, kde se po faulu kopal přímý kop. Svou levačku zkusil štěstí Zijach a pěknou střelou trefil břevno!
     
    55
    De Graafschap po změně stran přece jenom působí trochu sebevědomějším dojmem. Nijland zprava odcentroval a Erik Bakker míč hlavou prodloužil mezi tyče. Onana však byl rychle na zemi a zabránil snížení na rozdíl dvou branek.
     
    54
    Van de Beek prodloužil přihrávku Tagliafica na Dolberga, jenž byl na hraně vápna statický a neměl prostor k zakončení. Krátký pas doprava nakonec obránci soupeře překazili.
     
    53
    Hosté ho ubránili a van Mieghem vyrazil do protiútoku. Přes velkou snahu nevyzrál na vracejícího se Mazraouiho, jenž pro Ajax získal odkop od branky.
     
    52
    Zijach se prosmýkl mezi dvěma obránci a navedl si míč na levačku. Hodně prudkou ránu zpoza pokutového území Etemadi elegantní robinsonádou vyrazil na roh.
     
    51
    Jordy Tutuarima se podíval na útočný výlet. Něco mezi centrem a střelou rychle padalo směrem k břevnu Onanovy branky, ale gólman Ajaxu přesto zasahovat nemusel.
     
    50
    Tagliafico kolmicí vysunul Tadiće, jenž neměl moc času na přihrávku z levého kraje pokutového území. Ta nakonec skončila v náruči hostujícího gólmana.
     
    49
    Zijach se snažil vysunout Tadiće. Také Etemadi ale dobře přečetl hru a byl u volného míče o chloupek dříve.
     
    48
    André Onana vyběhl proti dlouhému nákopu snad patnáct metrů před pokutové území a trochu si zalaškoval s paní štěstěnou. Před rychle se blížícím protihráčem nakonec stihl odhlavičkovat míč ke svým spoluhráčům.
     
    47
    Hned první útok Ajaxu po levé straně skončil rohovým kopem v provedení Hakíma Zijacha. Míč kroutil směrem od branky na van de Beeka, který si odstoupil od obránců, ale slabou hlavičkou nenadělal Etemadimu žádné starosti.
     
    46
    Střídání v týmu BV De Graafschap: ze hřiště odchází Furdjel Narsingh, přichází Myenty Abena.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Je za námi první poločas, který se odehrál přesně podle papírových prognóz. Ajax na trávníku dominoval a s výjimkou jednoho neuhlídaného úniku van Mieghema naprosto dominoval. Obrovský rozdíl v kvalitě se na skóre poprvé projevil v osmnácté minutě, kdy se prosadil Dušan Tadič. Za dalších čtrnáct minut se ujaly také střely Mazraouiho a Zijacha, po kterých amsterdamský velkoklub vede už 3:0. S téměř stoprocentní jistotou se dá říci, že tento stav ještě není konečný, domácí si velmi snadno vytvářejí šance a bylo by velkým překvapením, kdyby z nich nedokázali přidat ještě nějaké další branky.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    45+1
    Sváteční pomazlení se s balónem v podání domácího brankáře Onany, který si ze vzduchu stáhl centr z kopačky Leeroye Owusua.
     
    45
    Nastavuje se 1 minuta.
     
    44
    Zijach se dostal do menších nesnází před vstupem do pokutového území. Z druhé vlny se mu nabídl de Light, jehož další rána byla sražená do autu.
    43. Matthijs de Ligt (AJA)
     
    43
    Málem to bylo o čtyři! Zijachova ležérní přihrávka až nečekaně snadno prošla přes tři protihráčka na de Ligta, který zprava mířil na zadní tyč a tu balón také trefil!
     
    42
    Schöneho centr z rohového kopu na bližší tyči prodlužoval Dolberg. Míč vyletěl mimo vápno a pokračovat se bude jen autem od Nicoláse Tagliafica.
     
    41
    Dolberg nedovoleně strčil do protihráče v hostujícím pokutovém území. I kdyby se faul nepískal, tak by se nic nekonalo, protože dánský útočník přihrával do naprosto opuštěného prostoru před brankou.
     
    40
    Na pravé straně teď bylo až příliš husto a Ajax nezískal ani autové vhazování. Vadit mu to ale nemusí, protože míč si dokázal rychle vybojovat zpět.
     
    39
    Tadić z první posunul míč na Tagliafica, který mu ho vrátil. Centrovaný míč pak přeletěl Dolberga i za ním číhajícího Zijacha.
     
    38
    Na druhý pokus už tato sehrávka domácím fotbalistům vyšla. Čtvrtý gól se ale nekonal, protože Dolbergova hlavička se mezi tyče nevešla.
     
    37
    De Jong hodil míč doprava, kde zakombinovali Zijach a Mazraoui. Prvně jmenovaný s trochou štěstí dostal míč na ven de Beeka, jehož finální pas na Dolberga neprošel přes Owusua.
     
    36
    Slušný přechod De Graafschapu ihned po výkopu brankáře Etemadiho. Přímočará akce přesto skončila nějakých pětatřicet metrů od Onanovy brány.
     
    34
    Být fanouškem De Graafschapu, tak se začínám hodně modlit, aby můj oblíbený tým nedostal na hřišti Ajaxu třeba i desetigólový příděl. Obraz hry by tomu naprosto odpovídal.
    32. Hakím ZIJACH - 3:0
     
    32
    Ajax právě vstřelil branku!
    Tři nula! Přímo z rohu zakončení nepřišlo, ovšem tlak domácího týmu v těsné blízkosti pokutového území pokračoval. Tadić si pokryl míč a poslal ho na pravou stranu, odkud centroval Mazraoui a našel ve vápně trestuhodně volného HAKÍMA ZIJACHA. Ten si před zakončením mohli zazpívat koledu a přesto by mu ještě zbyl čas na velmi snadnou gólovou střelu.
     
    32
    Schöne nenašel skulinku, kudy přihrát před branku. S míčem se dostal až na koncovou čáru a nástřelem do protihráče umožnil Zijachovi kopat další roh.
     
    31
    Držení míče: 65% – 35%.
     
    30
    Přesto se amsterdamští poměrně snadno prokombinovali až do vápna k další střele. Van de Beekovi několikátá patička úplně nevyšla, míč se ale dostal před Dolberga a jeho křižná střela šla jen kousek vedle pravé tyče.
     
    29
    Tutuarimovi se zamotal míč mezi nohama a u půlící čáry ho odevzdal Ajaxu. Všech jedenáct soupeřů se mezitím nachází na necelých dvaceti metrech.
     
    28
    Nakonec z toho byla nejdelší pasáž, při které hráli domácí fotbalisté bez balónu. K brance Onany se De Graafschap přesto vůbec nepodíval.
     
    27
    Lasse Schöne přenesl hru doprava, ale Tutuarima alespoň na pár vteřin dostal balón na hostující kopačky.
    25. Noussair MAZRAOUI - 2:0
     
    25
    Ajax právě vstřelil branku!
    Žádné překvapení se v Amsterdamu asi konec nebude! Ajax po několikátém faulu na Dolberga rychle rozehrál. Zijach zprava přihrál do vápna na van de Beeka, který chytrou patičkou našel mnohem volnějšího NOUSSAIRA MAZRAOUIHO a ten přízemní střelou zvýšil už na 2:0.
     
    24
    El Jebli vybojoval míč u středového kruhu. Následně přišel dlouhý nákop vpřed, ovšem Ojive se přes de Ligta nedostal.
     
    23
    Ojedinělý výpad De Graafschapu po pravé straně domácí velmi rychle eliminovali a už rozjíždí další akci od obranné linie.
     
    22
    Dolberg šel do hlavičky ještě před úrovní bližší tyče a soupeřovu branku tentokrát vůbec neohrozil. Etemadi vykopává.
     
    21
    Tadićův centr přináší domácím fotbalistům rohový kop. K praporku kráčí Hakím Zijach.
     
    20
    Útočná produkce Ajaxu prvním gólem určitě neskončí. Na Etemadiho letěla další střela, která tentokrát proletěla kousek vedle brankové konstrukce.
    18. Dušan TADIĆ - 1:0
     
    18
    Ajax právě vstřelil branku!
    Byla to jen otázka času, kdy tato hra kočky s myší přinese první změnu skóre! Owusu vystoupil až k půlící čáře, kde si domácí hráči balón pohlídali a Zijach výtečným pasem vysunul DUŠANA TADIĆE. Ten z hrany vápna vypálil a o horní tyčku dostal míč za Etemadiho záda.
     
    17
    Noussair Mazraoui přiběhl k dohrávané akci po rohovém kopu z druhé vlny a vypálil zpoza šestnáctky. Etemadi byl znovu připravený a balón vyrazil tak, že nečelil žádné dorážce.
     
    16
    Owusu si nedělal starosti a před Tadićem odpálil centrovaný míč na další roh. Zleva je rozehrává Zijach, ovšem teď to k zakončení nevedlo.
     
    15
    Schöneho pobídku tentokrát muži v modrobílém snadno odehráli mimo velké vápno. Po nepřesné přihrávce Tagliafica už se hra stěhuje na druhou stranu.
     
    14
    Tadićův centr uklidil do bezpečí Stefan Nijland. Stále se však bude hrát u Etemadiho, kam přiletí další centr z rohového kopu.
     
    13
    Lasse Schöne překopl pětičlennou zeď, ovšem za ní všechno jistil Agil Etemadi, který si poskočil k pravé tyči a v pohodě zasáhl.
     
    12
    Nijland nechal nastavenou nohu, přes kterou přepado Dolbergl. Je z toho přímý kop pro Ajax.
     
    11
    Ze svého prvního rohu hosté nezahrozili, nicméně vteřin ještě mohou kombinovat ve větší vzdálenosti od brankáře Onany.
    10. Daryl van Mieghem (GRA)
     
    10
    Hráči Ajaxu nechali vzadu otevřená vrátka a Daryl van Mieghem se zničehonic hnal úplně sám na Onanu, který jeho střelu vyrazil!
     
    9
    A znovu dvojce rohových kopů, které dělají hostům obrovské problémy. Tentokrát to pro hosty dopadlo relativně dobře.
     
    8
    Zijachův další centr tentokrát prodlužoval de Ligt jen k obráncům De Graafschapu, které podle všeho čeká hodně krušné odpoledne.
     
    7
    Gólman De Graafschapu se při zákroku zřejmě srazil se spoluhráčem a chvíli zůstal otřeseně ležet na trávníku. Po chvilce se ale dal dohromady a bude čelit dalšímu rohu.
    6. Dva zákroky hostujícího gólmana
     
    6
    Matthijs de Ligt se opřel do hlavičky po centru z levé strany. Etemadi míč vyrazil na Tagliafica a také jeho dorážku zlikvidoval!
     
    5
    Hakím Zijach tančil nad balónem na levém okraji pokutového území a vypálil na zadní tyč. Míč byl lehce tečován a je z toho rohový kop.
     
    4
    Tadićův centr z neúplně připravené pozice Etemadi zkrotil. Jeho výkop však Nijland nezastavil a míč se vrací k hráčům Ajaxu.
     
    3
    První šance pro velkého favorita. Jeden z obránců De Graafschapu odvrátil dlouhý nákop na Dolberga, jehož rána prosvištěla jen kousek vedle Etemadiho levé tyče.
     
    2
    Úvodní výkop zápasu obstarali hosté, kteří nastupují v modrobílých, zatímco domácí v bíločervených dresech.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    AFC Ajax: Onana – Mazraoui, de Ligt, Blind, Tagliafico – Schöne, van de Beek, F. de Jong – Zijach, Dolberg, Tadić.
    Náhradníci: Lamprou – de Wit, Huntelaar, Kristensen, Labyad, Neres, Sinkgraven, Wöber.

    BV De Graafschap: Etemadi – Owusu, Nieuwpoort, van de Pavert, Tutuarima – Olijve, El Jebli, E. Bakker – F. Narsingh, Nijland, van Mieghem.
    Náhradníci: Rondeel, van den Dam, – Abena, Burgzorg, Hamdaoui, Klaasen, Serrarens, Straalman, Thomassen, Vet.

    Rozhodčí: Blom – Diks, van de Ven.
     
    BV De Graafschap

    Jakýkoliv bodový zisk hostujícího mužstva by byl obrovským překvapením. De Graafschap v této sezóně posbíral jen tři vítězství, přičemž to poslední je staré už měsíc a půl. V minulém kole alespoň ukončil sérii pěti soutěžních porážek a na hřišti Den Haagu urval bod za bezbrankovou remízu. Pro tento tým to byl teprve druhý bod z venkovního hřiště, na kterých ještě nevyhrál a má skóre 2:17. V tabulce se De Graafschap nachází na úplně posledním osmnáctém místě, ze kterého ztrácí na jistotu záchrany tři body.
     
    AFC Ajax

    Obrovský favorit tohoto zápasu prožívá fantastickou sezónu. I přesto, že absolvoval šest těžkých zápasů v Lize mistrů, tak v ní ani jednou neprohrál. I ve spojení s ligovou soutěží Ajax za celou dobu padl jen jednou ve šlágru s PSV, k čemuž došlo na konci září. Od té doby Ajax v Eredivisie devětkrát za sebou vyhrál, naposledy v poměru 4:1 na hřišti Zwolle. Klub z Amsterdamu si tím upevnil druhé místo, z něhož ztrácí na čelo pět bodů, avšak má dnešní utkání k dobru.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:30.

    Michal Břuchanský

    Góly: 18. Tadić, 25. Mazraoui, 32. Zijach, 62. Zijach, 65. Blind, 69. Zijach, 74. Blind, 90. Blind

    Karty:   67. van de Pavert (GRA)


    Držení míče: 74 % : 26 %.
    Střely na branku: 17:2. Střely mimo: 13:1. Rohy: 14:2. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 3:11.
    Ajax Amsterdam: Onana – Mazraoui (58. Kristensen), de Ligt, Blind, Tagliafico – Schöne, van de Beek, F. de Jong – Zijach (71. Sinkgraven), Dolberg, Tadić (59. Neres).
    Náhradníci: Lamprou – de Wit, Huntelaar, Kristensen, Labyad, Neres, Sinkgraven, Wöber.

    BV De Graafschap: Etemadi – Owusu, Nieuwpoort, van de Pavert, Tutuarima – Olijve, El Jebli (76. Vet), E. Bakker – F. Narsingh (46. Abena), Nijland (67. Serrarens), van Mieghem.
    Náhradníci: Rondeel, van den Dam – Abena, Burgzorg, Hamdaoui, Klaasen, Serrarens, Straalman, Thomassen, Vet.

    Rozhodca: Blom – Diks, van de Ven