Olomouc – Židenice 5:2 (kon.) | Chodov – Bohemians 14:2 (kon.) | Jičín – Liberec 5:3 (kon.)
Panthers – Střešovice 4:5 (0:2 po s.n.) | Slavia Plzeň – Ne 2:11 (kon.) | Vítkovice – Ostrava 6:2 (kon.)
koniec
FBS Olomouc
5:2 (2:1, 2:1, 1:0)
K1 Florbal Židenice
cz Piatok 14.12.2018, 18:30 • SH TJ Spartak, Přerov (kapacita: 2000 míst) • ČEZ Extraliga žen (CZ) • 13. kolo
     
    Třetí třetina nepřinesla žádné velké změny v nastaveném tempu, Olomouc si píše koncovku pohlídala a brzkou trefou v power-play nedala šanci na zápletku. Olomoucké florbalistky si tak nakonec zapsaly velmi důležité vítězství, které je posunuje blíž k elitní osmičce. Židenice naopak zapisují už sedmou porážku v řadě. Z Přerova je to ode mě pro dnešek vše, přeji hezký zbytek dne. (20:36:57)
     
    Střely na branku celkem: Olomouc – Židenice 22:2
     
    Střely na branku ve 3. třetině: Olomouc – Židenice 6:9
     
    Nejlepší hráčky utkání: Lucie Cholinská (Olomouc) – Andrea Dernerová (Židenice)
     
    Konec zápasu.
     
    59:33
    Oháňková měla možnost napálit míček na znovu osamocenou branku Židenic, Pravcová zvládla balónek zachytit na prsa. Brňanky tak šesté brance pro tuto chvíli ještě zabraňují, do konce zbývá necelá půlminuta.
     
    58:08
    Židenice ještě relativně koušou svého soupeře, ale bez větších úspěchů. Hanačky si už viditelně koncovku utkání hlídají, mnoho riskantních situací tak úplně vynechávají a kombinují na vlastní třetině hřiště.
     
    57:34
    Olomouc právě vstřelila branku!
    A je tu potrestání power-play! Koučka Petra Prouzová sice riskla odvolání Krištofové z branky, jenže po aktivní práci Frankové a jejím vyhození na TEREZU MOŠŤKOVOU už Olomouc zřejmě najisto rozhoduje. Olomoucká sniperka se na půlící čáře mrkla na branku a přízemní ranou trefuje opuštěnou klec. Asistence: Martina Franková.
     
    57:20
    Židenice si vybírají svůj oddechový čas!
     
    57:08
    Cholinská se dostala do dalšího brejku, ale její nájezd z pravé strany nebyl úspěšný, Krištofová se dokázala přesunout přes celou délku brankové čáry a zamezit všemu nejhoršímu, čímž se vyhnula i dorážkám.
     
    56:24
    Pravcová spolu s Romančíkovou Frankové znovu pořádně zatopily, ale Franková byla znovu na vlně úspěšných zákroků Její skok po míčku byl nakonec rozhodující, Hanačky tak znovu s velkým štěstím uspěly bez potrestání.
     
    55:22
    Nečasová trefuje tyč! Franková se po její dělovce zpoza velkého brankoviště jen ohlédla, domácí nyní okusují soupeřův mohutný nápor. Židenice ale ani tentokrát nebyly úspěšné.
     
    54:32
    Žáková na poslední chvíli musela hasit situaci před brankou, kam poslala míček velmi aktivní Drápalová. Olomoucké florbalistky jsou nyní lehce pod tlakem, Židenice se rozhodně v této chvíli zlepšují.
     
    53:18
    Olomouc si vybírá oddechový čas!
     
    53:03
    Indrová pálila těsně nad, Franková si může pořádně znovu oddechnout.
     
    52:25
    Oháňková zkusila využit nepovedené židenické střelby a okamžitě vystartovala do brejku, nicméně Drápalová jí dokázala v rozhodující okamžik vystínovat. Tečovaná rána se tak vznesla přímo nad hřiště.
     
    51:30
    Cholinská nebyla daleko od své čtvrté branky! Olomoucká florbalistka dostala od Mošťkové krásnou nahrávku přímo k druhé části branky, jenomže přesunující Krištofová její dělovku nečekaně vychytala. Olomouc se vrací zpět do základního postavení.
     
    51:01
    Indrová zapsala parádní dělovku! Židenická obránkyně se s míčkem nepárala a bez skrupulí okamžitě vyzkoušela vypálit na branku, její rána letěla těsně nad horní tyč. Olomouc si může oddechnout.
     
    50:18
    Olomouc je aktuálně sice nyní v útlumu, jenže i tak se Oháňkové povedlo vytvořit svému týmu po dlouhé době zajímavou šanci. Její dělovka letěla těsně vedle tyče.
     
    49:35
    Nečasová se dostala k palbě, jenže i tentokrát se hráčka hostí vůbec neprobojovala k palbě. Olomoucká defenzíva je momentálně mimořádně pozorná a prakticky nechybuje.
     
    48:15
    Janečková se hnala velice odvážně do presu, ale olomoucké obránkyně jí i tentokrát dokázaly zablokovat. Hanačky se v těchto chvílích zvládají tlaku soupeře relativně bez problémů bránit.
     
    47:43
    Franková dostala zřejmě pořádnou ránu přes prsty, na hřiště tak míří zdravotník. Hra je na malý okamžik přerušena, podle všeho však nejde o nic vážného.
     
    47:23
    Janečková se dostávala k palbě z otočky, ale olomoucké florbalistky jí stačily velmi hbitě zablokovat. Míček tak končí u Pejzlové, osmnáctiletá bekyně se dostává k uklidnění domácích řad.
     
    46:26
    Drápalová si připsala velkou tutovku! Židenická útočnice využila špatně postavené obránkyně Jakubkovičové a ranou na zadní tyč málem Frankovou překvapila. Noha olomoucké golmanky ale byla dostatečná překážka.
     
    45:47
    Židenice se sice snažily velmi aktivně napadat olomouckou rozehrávku, ale zkušené obránkyně Hanaček bez větších problémů obě presující hráčky obešly. Pořádající oddíl znovu přepíná do ofenzívy.
     
    44:37
    K volné Mošťkové na levém křídle se celkem nečekaně protlačila nahrávka z osy hřiště, jenže Krištofová tento akt ofenzív zvládla vystihnout. Ránu k tyči s vypětím sil vychytala.
     
    43:32
    Smutná dostala míček do brankoviště Olomouce, ale Dernerová nedokázala poskakující balónek dorazit. Franková totiž zvládla velmi nečekaně skočit proti hokejce židenické sniperky, navíc se tak píská Brňankám sekání.
     
    42:22
    Cholinská se dostávala po pravém křídle k palbě, ale Pospíšilová jí ještě stačila velmi rychle zablokovat. Podle sudích o faul nešlo, hra tak velmi rychle pokračuje bez přerušení.
     
    41:44
    Mošťková se dostávala k rychlé kombinaci na útočné polovině, ale její nahrávka na Oháňkovou neprošla. Olomoucké florbalistky se tak musí vracet zpátky do obrany, Židenice zahajují kontr.
     
    40:25
    Olomoucké florbalistky zvládly velmi rychle nastavit znovu své tempo ze druhé třetiny. Židenice se ale velmi rychle zvládly konsolidovat, Hanačky v útoku nebyly úspěšné.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    Druhá třetina se hned ze začátku vyvíjela v olomouckém trendu. Hanačky svého soupeře ve většině herních činností přehrávaly a postupem času dokázaly nabrat až tříbrankový náskok, a to zejména díky Cholinské, která završila hattrick. Brňanky se ale na konci periody ještě stačily alespoň částečně dotáhnout, pokračujeme v cca 19:57.
     
    Střely na branku ve 2. třetině: Olomouc – Židenice 8:13
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    39:26
    Smutná se dostávala do brejku, jenže při snaze o ránu tahem nakonec svou akci překombinovala. Hanačky její ránu dostatečně rychle zablokovaly, míček tak putuje zpět přes půlící čáru.
     
    38:24
    Židenice právě vstřelily branku!
    A je tu menší zápletka! NATÁLIE JANEČKOVÁ se dostala na pravé straně k rychlému postupu na branku a prakticky jen lehce vyzkoušela pozornost Frankové, ta však nečekaně nezapsala úspěšný zákrok. Míček proletěl pod ramenem přímo do sítě. Brňanky tak prohrávají už jen o dvě branky. Asistence: Kamila Pravcová.
     
    37:02
    V této chvíli se dostal do šance Romančáková, posléze si další tutovku zapsala taktéž Dernerová. Hanačky nicméně zůstávají jen u jedné inkasované branky, znovu zakouzlila Martina Franková. Míček po jejím rozštěpu končí mimo tři tyče.
     
    36:15
    Pravcová se objevila na útočné polovině, kde měla celkem dost prostoru. Franková ale její postup celkem dobře viděla, olomoucká brankářka tak rychle reagovala. Míček skočil v její pravačce.
     
    35:41
    Slezáková se dostávala do kontru, avšak raději zvolila zpětnou přihrávku na Kylarovou. Ta nakonec pálí jen do připravené clony, Židenice se mohou dostat znovu do útočného tlaku.
     
    Dnešní utkání sleduje 230 diváků.
     
    34:22
    Cholinská se valila do dalšího brejku, jenomže Indrová jí stačila v poslední moment vložit do přihrávky na Mošťkovou vlastní hokejku. Židenice tak mohou kontrovat protiútokem.
     
    33:14
    Dernerová mohla hned nadvakrát slavit! Židenická sniperka se napoprvé trefila do spojnice, po chvíli jí naopak vychytala spektakulárním způsobem brankařka Franková. Hanačky tak přežily další dvě tutovky.
     
    32:25
    Mošťková se hnala plným tryskem po levé straně, jenomže napoprvé jí vychytala Krištofová. Druhá dorážka už mířila jen do postranní sítě, Židenice tak ještě stále žijí.
     
    31:50
    Olomoucké florbalistky jsou nyní momentálně pod výrazným tlakem, Židenice nyní ukazují svou sílu, která dřímá v mladém kádru. Zatím ale bez výsledku.
     
    30:41
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Nedáš, dostaneš. Židenicím se nepodařilo proměnit krásnou kombinaci přes celou šířku pásma, proto znovu zahrozila chladnokrevná střelkyně LUCIE CHOLINSKÁ, čímž završuje svůj hattrick. Krištofová se nestačila dostatečně rychle přesunout. Asistence: Tereza Mošťková.
     
    29:21
    Romančáková se ukázala celkem nečekaně za obrannou linií Olomouce, jenže Franková byla znovu připravena. Hanáčky se tak mohou znovu srovnat, v posledních chvílích hrají značně rozháraně.
     
    28:30
    Pospíšilová zřejmě mínila rychle dostat míček do předbrankového prostoru, nicméně se jí nepovedlo akurátně trefit míček. Balónek tak putoval vysoký obloukem za mantinel, domácí budou rozehrávat.
     
    27:21
    Rybníčková spálila i další tutovku! Po dobře vystihnuté rozehrávce v podání Dernerové se dostal sice míček právě k židenické útočnici na osu, jenomže i tentokrát pálí nad branku. Frankové spadl jistojistě kámen ze srdce.
     
    26:27
    Židenice se snaží na Olomouc vytasit svou postupnou rozehrávku, avšak tento styl hry je pro pořádající florbalistky viditelně dost čitelný. Brňanky se tak ani tentokrát ke střelbě vůbec neprokousaly.
     
    25:02
    A další tutovka! Co tutovka, veletutovka! Pospíšilová se dostala do brejku, který zakončila krásnou nabídkou k čepeli Rybníčkové, druhá jmenovaná ale v šanci nečekaně zaváhala. Její dělovka mířila o pár čísel nad břevno.
     
    24:17
    Olomouc byla kousek od další trefy! Žáková se už skoro radovala z další trefy, jenomže míček podle všeho od tyčky spadl před brankovou čáru. Krištofová měla z pekla štěstí.
     
    23:39
    Cholinská se drala do svého dalšího nebezpečného brejku, jenomže Tomová byla na ose hřiště připravena k reakci. Židenická útočnice si zapisuje veledůležité zblokování.
     
    22:33
    Slezáková se málem prodrala ke střelbě z osy, ale mladá odchovankyně Aligators nezvládla rychlou reakci završenou střelbou. Drápalová jí stačila těsně před palbou s velkým štěstím odzbrojit.
     
    21:12
    Kylarová zvolila hodně neortodoxní rozehrávku, avšak olomoucká obránkyně nakonec svou veleriskantní přihrávkou slavila úspěch. Židenice se musí vracet do základního postavení, Olomouc znovu presuje.
     
    20:10
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Studená sprcha pro Židenice! Po rychlém rozehrání olomoucké pětice se dostal míček po krásné průnikové nahrávce Oháňkové míček až k LUCII CHOLINSKÉ, která trefuje přesně pravou šibenici. Asistence: Jitka Oháňková.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    První třetina přinesla ze začátku duel, který překvapivě spíše ovládaly židenické florbalistky. Brňanky nastavily ofenzivní trend, který Olomouci moc nevyhovoval. Hanačky ale postupem času srovnaly krok a dokonce otočily vývoj duelu na svou stranu. I tak ale vedou jen stále o jedinou branku. Pokračujeme v cca 19:02.
     
    Střely na branku v 1. třetině: Olomouc – Židenice 8:10
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    19:32
    Oháňková se prodrala do zakončení, jenomže zřejmě nepočítala se svou rychlostí. Z levé strany tak o pár milimetrů přepálila židenickou bránu, Brňanky mohou nyní rozehrávat.
     
    18:54
    Židenice svého soupeře pořádně zatlačily, ale nadějně rozjetá kombinace končí po faulu Drápalové. Po jejím přidržení se svalila na zem Rozenbergová, Olomouc rozehrává z rohu.
     
    17:35
    Olomouc má lehké problémy s rozehrávkou, což můžeme přičítat i dobře zvolenému taktickému řešené od Židenic. Blok na hranici půlící čáry se ukázal jako bezchybný a účelný pro danou situaci.
     
    16:45
    Židenice viditelně po obdržené brance zpomalily a vývojem utkání jsou možná lehce zaskočeny. Svěřenkyně koučky Prouzové tak i nyní čelí olomouckému tlaku, Mošťková ovšem míček nakonec nedostala do ideální pozice pro palbu.
     
    15:32
    Olomouc právě vstřelila branku!
    A je tu další gólové překvapení! Po rychlém brejku Cholinské se prodrala k míčku na hranici brankoviště JITKA OHÁŇKOVÁ, jejíž teč skákavé žabky se dokutálela i s Krištofovou do sítě. Asistence: Lucie Cholinská.
     
    14:42
    Jakubkovičová a Cholinská se dostaly hned nadvakrát k ohrožení branky soupeře, nicméně obě dvě ztroskotaly na jisté Krištofové. Míček letí po jejím zákroku mimo hřiště.
     
    13:45
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Jeden protiútok a je vše jinak! Olomoucké ženy se zvládly popasovat s brejkem Židenic a naopak mohly odstartovat svou odpověď. LUCIE CHOLINSKÁ tak nijak nečekala a okamžitě se vydala po pravém křídle na zteč, její rána k tyči byla pro Krištofovou už neřešitelná. Asistence: Jitka Oháňková.
     
    12:36
    Olomouci dnes zásadně zatím schází produkce jakýchkoliv větších šancí. Přerovská palubovka je doposavad ukazuje o několik úrovní níže než před reprezentační pauzou, Židenice tak zaslouženě zatím mají převahu.
     
    11:49
    Oháňková zatím patří mezi největší olomoucké opory na hřišti. Její rychlá otočka na pravé straně nakonec pomohla k rychlému vyklizení střeleckého perimemtru, Krištofová byla ale znovu na svém místě a zasahuje.
     
    10:21
    Tomanová se prodrala po pravém křídle, jenže její průnik byl brněnskou defenzívou pokryt. Pořádající oddíl se tak ani nedostal ke střelbě, Židenice mohou znovu přebrat iniciativu.
     
    09:36
    Reimerová se natlačila levém křídle k nečekané střelecké pozici, ale Krištofovou nepřekvapila. Brankařka hostí si i díky dobrému výhledu připisuje jistý zákrok paží.
     
    08:31
    A další tutovka! Tentokrát kontrovala i Olomouc, když se po centru Oháňkové dostala i po těžké přihrávce k palbě také Žáková. Olomoucká útočnice ovšem střílela jen doprostřed, což Krištofová očividně čekala.
     
    07:36
    Dernerová vpadla do olomoucké obranné poloviny, jenomže její rána taktéž nakonec nenašla vytoužený cíl. Olomoucké obránkyně jí sice nechaly hodně prostoru, ale brněnská kanonýrka napálila míček jen do obranné sítě.
     
    06:42
    Smutná se rozhodla vypálit z velké vzdálenosti a Frankovou málem donutila k dalšímu jejími tarzanímu skoku. Dělovka z pravé strany mířila těsně vedle tyče, Hanačky tak mají šanci na rozehrávku.
     
    05:54
    Nečasová se vrací na hrací plochu, Olomouc tak svou první přesilovku prohospodařila. Židenice se předvedly ve výborném taktickém naladění, zatím vůbec nepůsobí jako desátý tým tabulky.
     
    04:39
    Olomouc sice kombinuje na soupeřově polovině, ale zatím vůbec nepálí na branku. Hanačky tak svého soupeře nijak výrazně neomezují, Židenice velice pozorně brání v obranném bloku.
     
    03:54
    Domácí se dostanou k první přesilovce. Po faulu Evy Nečasové (BRO) na unikající Cholinskou se nicméně olomoucká akce nezastavila, Oháňkovou ale fantasticky vychytala Krištofová. Rozhodčí vyloučili faulující hráčku za sekání.
     
    03:17
    Dernerová se znovu málem dostala k velké gólovce, Rozenebergová ale byla při clonění úspěšná. Franková tak nemusela ani zasahovat.
     
    02:21
    Židenice svého protivníka zatím mimořádně tlačí a prakticky nedávají pořádajícímu týmu moc příležitostí na kombinaci, Olomouc zatím postrádá svou lehkost z předešlých duelů.
     
    01:36
    Žáková se protlačila na ose hřiště k palbě tahem a její rána pořádně vystrašila golmanku Krištofovou. Míček totiž proletěl těsně vedle levé tyče, Hanačky spálily velkou tutovku.
     
    00:54
    Židenice právě vstřelily branku!
    A je tu překvapivá první branka! Po špatném vyhodnocení ze strany brankářky Frankové se dostává míček do branky po nahození v podání ANDREY DERNEROVÉ. Židenice se tak mohou radovat z nečekaného vedení. Asistence: Kateřina Rybníčková.
     
    00:32
    Olomoucké florbalistky se hned od startu pokoušejí o aktivní presink, nicméně Židenice nakonec s touto taktikou soupeře zvládají operovat. Protiútoky ale mohou být zbraní Hanaček, při jednom z nich se málem už radovala Cholinská. Akci ale zablokovala obrana Brňanek.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Oba celky už v této chvíli za doprovodu členů přerovských mládežnických celků nastupují na hrací plochu, startujeme za malý okamžik.
     
    Úvodní sestavy:

    FBS Olomouc: Franková (Kubíčková) – Pejzlová, Rozenbergová, Křížková, M. Grufíková, Jakubkovičová, Sedláková, Václavíková – Kylarová, Oháňková, Mošťková – Žáková, Reimerová (C), Tomanová – Cholinská, Slezáková, Ryšavá.

    K1 Florbal Židenice: Krištofová (Remešová) – Pravcová, Pospíšilová, Drápalová (C) – Janečková, Indrová, Rybničková – Nečasová, Smutná, Dernerová – Švehlová, Hřebíčková, Tomová – Romančáková.

    Rozhodčí: Martin Hudeček, Pavel Rochovanský.
     
    Rozhodčími tohoto utkání jsou Martin Hudeček a Pavel Rochovanský. Oba pánové letos pískali prozatím jeden duel Extraligy žen, jinak rozhodcují pravidelně nižší celostátní soutěže mužů.
     
    Duel florbalové Extraligy žen tentokráte mimořádně přivítá přerovská sportovní hala Spartaku. Normálně se na stejné palubovce hrávají utkání mužské Divize. Mimochodem, ženská nejvyšší soutěž se už ve stejném městě hrála loni v rámci židenického projektu Návraty domů. Marie s Perou Grufíkovou se tak mohly v dresu brněnského klubu ukázat v duelu proti Ostravě. Letos se Petra Grufíková může paradoxně ve stejné hale utkat proti svým bývalým chlebodárcům v dresu Olomouce. Pořádající klub využil užitečné s praktickou stránkou, ve stejný termín totiž na olomoucké Čajkaréně je naplánován zápas basketbalové 1. ligy.
     
    Poslední 3 vzájemná utkání
    26.10.2018 Židenice x Olomouc 1:3 (EŽ 2018/19)
    25.02.2018 Židenice x Olomouc 1:4 (EŽ 2017/18)
    28.09.2017 Olomouc x Židenice 1:7 (EŽ 2017/18)
     
    Poslední 3 zápasy obou týmů

    FBS Olomouc
    25.11.2018 Bohemians x Olomouc 7:4 (extraliga)
    17.11.2018 Olomouc x Liberec 5:0 (extraliga)
    13.11.2018 Olomouc x Ostrava 2:7 (pohár)

    K1 Florbal Židenice
    25.11.2018 Židenice x Jičín 5:8 (extraliga)
    18.11.2018 Chodov x Židenice 7:2 (extraliga)
    03.11.2018 Židenice x Vítkovice 1:4 (extraliga)
     
    K1 Florbal Židenice
    Brněnské florbalistky se nenachází v poslední době v ideálním rozpoložení. Židenice se protrápily už minulou sezónu. Dlouhodobě byly kladně hodnoceny za sympatické pojetí florbalu plného ofenzivních prvků, nicméně výsledky nepřicházely. Extraligový ročník to tak byl v podání tradičního příslušníka domácí elity značně nepovedený, zakončený až bojem o holou záchranu v nejvyšší soutěži. Nepovedené posily (včetně maďarského sesterského dua Takáczových), malá produktivita, nevyzrálost kádru. Až nakonec baráž, pikatně s městským rivalem Bulldogs Brno, nechala Židenice pokračovat v elitní lize. Svěřenkyně trenérky Petry Prouzové (mimochodem bývalé olomoucké sniperky) si tak letos nechystaly velké cíle. Musely se na startu sezóny obejít bez tak renomovaných jmen jako Hyksová, Novotná nebo Finková. Mošťková se sestrami Grufíkovými navíc absolvovaly návrat do Olomouce. Posily přišly jen v podobě prvoligových florbalistek ze Znojma a od Bulldogs, jedinou výjimkou byla Andrea Dernerová.

    Aktuální ročník se tak pro Brňanky nevyvíjí příliš nadějně, První výhru sice získaly hned ve třetím extraligovém duelu, když zdolaly Liberec a po prohrách s Ostravou a Bohemians šokujícím způsobem zdolaly i ambiciózní Panthers, následně ale už pouze sčítají porážky. A celkem jich je nyní už šest a navíc se soupeři, které v minulosti Židenice s pompou přehrávaly (2x Jičín a Olomouc). Krom toho i celkem nečekaně padly na půdě nováčka z Plzně. Momentálně jim tak patří až desátá příčka a na pozice zajišťující play-off ztrácí výrazných devět bodů. Šance ale deset utkání do konce základní části mají ale ještě částečně reálné.

    Nejčastěji bodující hráčkou týmu je Andrea Dernerová, která se po loňské anabázi ve druhé švýcarské lize vrátila do svého mateřského klubu coby nejvýraznější posila. Prozatím nasbírala osm branek a tři asistence. Kateřina Rybníčková už je za ní s bilancí 6+1 s výraznějším odstupem. V brance v této sezóně dostává největší příležitost Karolína Krištofová, zatím drží bilanci 4,05 na zápas.
     
    FBS Olomouc
    Tým budoucnosti. Tak je častokrát charakterizováno družstvo z hanácké metropole. Olomouc zatím ale prozatím odbornou florbalovou veřejnost překvapuje. V létě to ale na žádné vzedmutí vůbec nevypadalo. Od týmu odešel progresivní kouč Petr Dadej, kariéru ukončily tváře mančaftu Alena Sklenářová i Alice Pavlíková, několik hráček si stáhla zpět z hostování ostravská mužstva. Prakticky se již tak znovu odehrával stejný scénář, pro Hanačky tak typický. Z velké části se musel tvořit tým do základů. Nicméně věci se přeci jen hnuly spíše k lepšímu. Tým přebrala klubová legenda Alice Pavlíková, která po několikaměsíční anabázi v roce 2016 v roli hrající trenérky se tentokrát stala již čistokrevnou a nehrající koučkou-pozorovatelkou. K mladému jádru navíc přicházely velice zajímavé posily. Přestupovou bombou byl přestup brankářky Kubíčkové, která v rámci vítkovického trejdu nahradila odevšivší útočníci Barboru Suchánkovou. Z první ligy navíc do Olomouce zavítaly známé tváře nižší soutěže, z Židenic se krom toho vrátila z hostování Tereza Mošťková.

    Zajímavý koktejl florbalistek o sobě dal vědět už na srpnovém Czech Open, kde vybojovalo FBS historický úspěch – bronzovou medaili z otevřené ženské kategorie. I start do ligového ročníku se Olomoučankám povedl, z úvodních tří duelů vybojovaly hned šest bodů za vítězství nad nováčkem z Plzně a šokujícím skalpem Jičína. Následně ale doplatily na velice přetěžký los, trojboj Chodov, Vítkovice, Ostrava ukončily bez bodu. Na tuto konfrontaci s realitou nicméně navázala vítězství nad Židenicemi a Bohemians, po prohře s Ivanti i vytoužený bod z půdy Tatranu. Olomouc tak zatím vůbec nepůsobí nijak ustrašeně, i v Poháru České pojišťovny se probojovala až do čtvrtfinále, kde prohrála až po lítém boji s Ostravou. Svoji formu poté potvrdila i důležitou výhrou nad Libercem, nicméně v posledním kole před reprezentační pauzou přeci jen hozenou rukavici nezachytila. Posun na naprosto nečekané páté místo se nekonal, s Bohemians totiž Olomouc padla po výsledku 4:7. I nadále ale patří týmu velice nadějné osmé místo, které by zaručovalo postup do vysněného play-off.

    Nejproduktivnější hráčkou týmu je prozatím talentovaná Lucie Cholinská. Osmnáctiletá forvardka si doposavad připsala 17 kanadských bodů (8+9), jen o bodík méně pak má olomoucká sniperka Tereza Mošťková s bilancí 12+4. Objev sezóny Michaela Žáková, letní posila z prvoligových Bulldogs Brno, si pak už připsala devět branek a ještě čtyři asistence. Pilířem kabiny je ovšem zejména pozice brankářky. Zde září Martina Franková, jež dokonce svou formu vyšperkovala na takovou úroveň, že o ní projevily v průběhu podzimu zájem i elitní české kluby. 21letá slečna s maskou zatím drží statistiku gólů na zápas na úrovni 4,36. Jako alternace pak letos působí na Hané florbalová legenda Lenka Kubíčková. Bývalá vítězka v anketě Brankařka sezóny zatím dostává menší minutáž, inkasovala už průměrně 8,2 branky na extraligové utkání.
     
    Hezký páteční večer, po konci domácího mistrovství světa mužů se znovu rozjíždějí všechny tuzemské florbalové soutěže. Nejinak je tomu i u Extraligy žen, která si na dnešek připravila kompletní program svého 1. kola. Jedním z nich bude i výjezdní duel Olomouce s Židenicemi, který se uskuteční netradičně v Přerově. Utkání startuje v 18:0!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.

    Johan Čáp

    Góly a asistencie: 14. Cholinská (Oháňková), 16. Mošťková (Cholinská), 21. Cholinská (Oháňková), 31. Cholinská (Mošťková), 58. Mošťková (Franková) – 1. Dernerová (Rybničková), 39. Janečková (Pravcová)


    FBS Olomouc: Franková (Kubíčková) – Pejzlová, Rozenbergová, Křížková, M. Grufíková, Jakubkovičová, Sedláková, Václavíková – Kylarová, Oháňková, Mošťková – Žáková, Reimerová (C), Tomanová – Cholinská, Slezáková, Ryšavá.
    K1 Florbal Židenice: Krištofová (Remešová) – Pravcová, Pospíšilová, Drápalová (C) – Janečková, Indrová, Rybničková – Nečasová, Smutná, Dernerová – Švehlová, Hřebíčková, Tomová – Romančáková.

    Rozhodca: Martin Hudeček, Pavel Rochovanský

    Diváci: 230