AC Miláno – Real Betis 1:2 (kon.) | Larnaca – Razgrad 1:1 (kon.) | Anderlecht – Fenerbahce 2:2 (kon.)
Zürich – Leverkusen 3:2 (kon.) | Dudelange – Olympiakos 0:2 (kon.) | Kodaň – Slavia 0:1 (kon.)
Karabach – Vorskla Poltava 0:1 (kon.) | Lipsko – Celtic 2:0 (kon.) | Salzburg – Rosenborg 3:0 (kon.)
Lisabon – Arsenal 0:1 (kon.) | Trnava – D. Záhreb sk 1:2 (kon.) | Zenit – Bordeaux 2:1 (kon.)
Besiktas – Genk 2:4 (kon.) | Frankfurt – Limassol 2:0 (kon.) | Chelsea – Borisov 3:1 (kon.)
Marseille – Lazio 1:3 (kon.) | Solún – Fehérvár 0:2 (kon.) | Rangers – S. Moskva 0:0 (kon.)
Rennes – D.Kyjev 1:2 (kon.) | Sarpsborg – Malmö 1:1 (kon.) | Sevilla – Akhisarspor 6:0 (kon.)
Liége – FK Krasnodar 2:1 (kon.) | Villarreal – Rapid Viedeň 5:0 (kon.) | Jablonec – Astana 1:1 (kon.)
koniec
FK Jablonec
1:1 (1:1)
FC Astana
cz Štvrtok 25.10.2018, 21:00 • Stadion Střelnice, Jablonec nad Nisou • Európska liga • Skupina K
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.
     
    Zdravím všechny fanoušky kvalitního fotbalu! Evropská liga nabídne už třetí várku utkání ve skupinách. Nás budou pochopitelně zajímat zejména představení českých celků. V tomto přenosu se společně zaměříme na souboj mezi týmy FK Jablonec a FC Astana. Zelenobílí nadále žijí svůj evropský sen. Pokud nevyzpytatelného soupeře porazí, vydatně zamíchají kartami! Sledujte tedy náš přenos a užijte si aktuální informace.

     
    FK JABLONEC

    Severočeši si díky výborným výsledkům v lize i MOL Cupu naprosto zaslouženě zajistili vůbec premiérovou účast ve skupinové fázi Evropské ligy! I když po losu mezi fanoušky zavládlo převážně lehké zklamání, jelikož do malého města nezavítá žádný vyložený velkoklub, nyní už je nálada o poznání pozitivnější. Zdá se totiž, že by svěřenci zkušeného kouče Petra Rady mohli své soupeře pořádně poškádlit! To se ostatně v předchozích představeních nemálo projevilo.

    Na hřišti francouzského Rennes byli zelenobílí jasným outsiderem, avšak nepodali vůbec špatný výkon! Díky vtipně zahrané standardce v podání Michala Trávníka sahali minimálně po remíze. Škoda, že vinou faulu ve vřavě před brankou inkasovali v samotném závěru z pokutového kopu. V dalším zápase, historicky vůbec prvním domácím, co se Evropy týče, bojoval Jablonec pod dohledem Ještědu s ukrajinským Dynamem. Vstup do střetnutí byl pro něj tak trošku noční můrou, rychle totiž ztrácel 0:2. Poté ovšem převzal taktovku a tlačil. Díky brankám Davida Hovorky a Michala Trávníka se body nakonec dělily!

    V tuzemské soutěži se prezentují Jablonečtí velice sympaticky, což vyjadřuje momentální pátá příčka tabulky. Posledním korálkem na čtyřzápasové vítězné šňůře je představení v Příbrami. To hosté ovládli na naše poměry nebývalým skóre 0:6, přičemž se hattrickem blýskl Michal Trávník, jenž si výrazně říká o angažmá v zahraničí. Gól vstřelil také Jan Chramosta. Jakub Považanec se poté jakožto spíše sváteční ranař trefil hned dvakrát, přičemž druhá dělovka zcela jistě bude atakovat nejvyšší místa hitparád.

    Jablonec může jít do souboje s Astanou v dobrém rozpoložení. Motivací budiž fakt, že pokud vyhrají, dotáhnou soupeře v tabulce! Zvládnou to před svými fanoušky? Budeme držet palce!

     
    FC ASTANA

    Vládce kazašského fotbalu tradičně bojoval v předkolech Ligy mistrů, kde tentokráte neuspěl. Musel se tedy spokojit "pouze" s účastí ve druhé nejprestižnější evropské soutěži, nicméně nebyla to pro něj vůbec žádná katastrofa. Vzpomínky na to, jak předloni trápili například slavné Atletico Madrid, jsou jistě velice příjemné. Někteří zlí jazykové tvrdili, že by Astana měla postupové příčky společně s Jabloncem spíše přenechat Francouzům a Ukrajincům, nicméně s tím na ni nechoďte. Po dvou utkáních se totiž vyhřívá na prvním místě skupiny K!

    Kazašský celek, jehož osu tvoří právě hráči z této asijské, fotbalově se stále rozvíjející země, začal skvěle. Nejdříve nastoupil na půdě Dynama Kyjev a odvezl si velmi cenný bod! S papírovým favoritem dvakrát prohrával, jenže pokaždé dokázal vyrovnat. Když v 95. minutě využil zmatku před brankou k trefě na 2:2 Roman Murtazayev, byli Kazaši u televizních obrazovek na nohou. Souboj s Rennes už mohli na domácím stadionu sledovat osobně, a bylo se, dle jejich gusta, na co koukat! Astanští totiž vyhráli 2:0, když přežili několik šancí soupeře, přičemž sami hrozili z parádně zvládnutých brejků.

    V kazašské Premier League si modrobílí mohli o víkendu s předstihem zajistit zisk titulu, avšak doma překvapivě pouze remizovali 1:1 s týmem Ordabasy. Oslavy se tím s největší pravděpodobností pouze o týden posunuly, náskok už se totiž zdá být nedostižitelný. Před tím Astana vyhrála v domácí soutěži čtyři utkání v řadě.

    Kazaši míří na nejmenší stadion v soutěži s vědomím, že pokud získají tři body, budou mít velice slušně nakročeno k postupu. Půjdou si za tímto ziskem od prvních minut, nebo budou spíše vyčkávat?
     
    Úvodní sestavy:

    FK Jablonec: V. Hrubý – Holeš, Hovorka, Lischka, Matěj Hanousek – Hübschman (C) – Považanec, Trávník – Masopust, Chramosta, Jovović.
    Náhradníci: Hanuš – D. Ikaunieks, Janković, Sobol, R. Acosta, V. Kubista, Břečka.

    FC Astana: Jerić (C) – Antonio Rukavina, Postnikov, Aničić, Zajnutdinov – Tomasov, Kleinheisler, Majevski, Henrique – R. Almeida, Kabananga.
    Náhradníci: Mokin – Mužikov, Bejsebekov, Malij, Janga, Murtazajev, Šomko.

    Rozhodčí: Schörgenhofer – Hameter, Eisner (všichni Rakousko).

     
    Dnešní utkání bude provázet počasí, které je řekněme... no, typicky jablonecké. Teplota by během zápasu měla klesnout poměrně blízko k nule. Navíc relativně silně fouká, což fotbalisté obou celků zcela jistě pocítí. Přes den na severu Čech pršelo, nyní už se však žádný déšť neočekává.
     
    Astanští se na včerejší tiskové konferenci nechali slyšet, že by z dvojzápasu s Čechy rádi brali minimálně čtyři body. Jelikož doma určitě pojedou na vítězství, trošku se nabízí otázka, zda by se dnes nespokojili s případnou remízou.
     
    Kazaši také prozradili, že moc dobře vědí o jablonecké fazóně, a tudíž uznávají kvality svého soupeře. Ten podle nich není o nic horší, než Slavia, na kterou narazili loni v předkole Ligy mistrů.
     
    Fotbalisté obou celků se už pozvolna trousí na rozcvičku, ale vypadá to, jako by se jim do zimy zrovna dvakrát nechtělo. Je nicméně téměř jisté, že při odvetě v Astaně budou panovat ještě tvrdší podmínky.
     
    Zatímco při domácím utkání s Kyjevem to byl pro český klub poměrně organizační oříšek, s Astanou by to mělo být po fanouškovské stránce klidnější. Z Kazachstánu ovšem i tak dorazilo několik desítek fanoušků, kteří své oblíbence podporují už od rozcvičky.
     
    Možná jsem to s tím deštěm malinko zakřikl, na Střelnici se totiž začíná snášet drobné mrholení, které se díky větru zanáší prakticky do všech koutů stadionu.
     
    Hráči obou týmů již vstupují na hrací plochu. Jablonečtí oblékli tradiční zelené dresy, hosté z Kazachstánu se představí v modré barvě. Utkání započne za několik málo minut! Mezitím sílí déšť.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Jdeme na to! Zkušený rakouský rozhodčí Schörgenhofer zadul do píšťalky a veledůležité utkání je vykopnuto. Postarali se o to hosté, kteří se okamžitě jali okupovat soupeřovu útočnou polovinu.
     
    1
    Vladimir Jovović parádní uličkou vyslal po pravém křídle kupředu Masopusta. K tomu se ovšem stihl stáhnout jeden z obránců Astany, tudíž byl domácí záložník zastaven ještě před vstupem do pokutového území.
     
    2
    Matěj Hanousek byl sudím při autovém vhazování vrácen o několik metrů zpět. Poté Jablonec rychle ztratil míč, ovšem centr Richarda Almeidy z levé strany Severočeši odvrátili.
     
    3
    Michal Trávník nádherně prostrčil míč do šestnáctky. Tam už mohl zakončovat Vladimir Jovović, nicméně ještě volil naprosto zbytečnou zasekávačku! Ze slibné šance tedy nebylo nic.
     
    4
    Jablonec právě vstřelil branku!
    Paráda, domácí vstřílí rychlý gól a vedou! Tomáš Holeš z pravé strany poslal míč po zemi před kazašskou branku. Balón se dostal až na kopačku JAKUBA POVAŽANCE, jenž z malého vápna zakončil naprosto neomylně, tady byl Nenad Jerić bez větších šancí.
    4. Jakub POVAŽANEC - 1:0
     
    6
    Jablonečtí nadále sídlí na útočné polovině hřiště. Velice aktivní je zejména pravá strana, nicméně nyní si pomohli ofenzivním faulem. Hosté v klidu rozehrávají, konkrétně Jevgenij Postnikov.
     
    7
    Richard Almeida prohrál vzdušný souboj s Hanouskem, Astana tedy přišla o míč. Toho se chopili zelenobílí, kteří v tuto chvíli nikam nespěchají a kombinují v oblastí půlicího kruhu.
     
    8
    Nepřesný nákop zkontroloval Baktijor Zajnutdinov. Poté přihrál brankáři, přes kterého se hosté pouštějí do přízemní kombinace. Ta vede na levou stranu, kde znovu operuje právě Baktijor Zajnutdinov.
     
    9
    Kazaši dostali k dispozici premiérový rohový kop. Z levé strany jej zahrával Richard Almeida, jehož centr skončil na hlavě Davida Lischky. Hosté zůstávají u míče.
     
    10
    Marin Tomasov se nebál a z dálky vypálil po mokrém terénu. Nepříjemný pokus vyrazil Vlastimil Hrubý na další roh, ze kterého už Astana vytěžila pouze nepřesnou hlavičku z těžké pozice.
     
    11
    Astana právě vstřelila branku!
    Tak to je pořádně divoký začátek, Kazaši rychle srovnávají krok. Po trošku uspávací kombinaci se utrhl na levé straně rychlý Junior Kabananga, jehož prudký centr usměrnil hlavou naprosto přesně pod horní tyčku osamocený PEDRO HENRIQUE. 1:1!
    11. Pedro HENRIQUE - 1:1
     
    13
    Matěj Hanousek za pokutovým území dlouho váhal, načež nastřelil pouze soupeře stojícího před sebou. Vše nakonec končí odkopem od klece strážené Nenadem Jerićem.
     
    14
    Hosté se hodně zatáhli, Jablonečtí tedy mají prostor pro kombinaci. Tu nakonec přerušil praporek pomezního rozhodčího, který odmával ofsajd poté, co se míč trošku náhodně odrazil k Lukáši Masopustovi.
     
    15
    Jakub Považanec dobře rozdal míč ze středu pole na Lukáše Masopusta. Ten se odhodlal k ráně ze vskutku velké dálky, ta mu však nesedla, a byla zastavena daleko před tím, než mohla ohrozit kazašskou bránu.
     
    16
    Ivan Majevski nyní nepříliš povedenou malou domů vyhnal z klece gólmana Nenada Jeriće. Ten měl ale před Jovovićem náskok, díky čemuž míč v poklidu odpálil do bezpečí.
     
    17
    Tomáš Holeš dokázal odcentrovat prakticky z úrovně brankové čáry. Kulatý nesmyl doletěl až za zadní tyč, odkud se jej snažil pod sebe sklepnout Vladimir Jovović. Neúspěšně, hrát mohou Astanští.
     
    18
    Za míčem se neohroženě hnal Jan Chramosta. Jako první u něj však byl Antonio Rukavina, jenž na svoji osobu získal útočný faul. Správné rozhodnutí, Chramosta se hněval naprosto zbytečně.
     
    19
    Lukáš Masopust se příkladně vrátil a uhasil nebezpečí, které byl mohlo hrozit z kopaček Pedra Henriqueho poté, co Tomáš Holeš nedokázal ze vzduchu poslat míč dále od šestnáctky.
     
    20
    Kazašský celek v těchto chvílích okupuje útočnou polovinu. Domácí se brání za cenu autových vhazování, ale i z něj Astana pořádně zahrozila! Přízemní centr Pedra Henriqueho prosvištěl až k Marinu Tomasovovi, který to ale nečekal a nezakončil! Tomáš Hübschman poté odkopl z malého vápna.
    20. Marinovi Tomasovovi nevyšlo v obrovské šanci zpracování
     
    21
    Po dobré práci Vladimira Jovoviće zahrávali domácí roh zprava. Tradičně si ho vzal na povel Michal Trávník, jehož centr trefil hlavu Považance! Před ním byl však tak hustý prostor, že si míč jednoduše nemohl najít cestu až k brance. David Lischka poté ještě nepříliš povedeně stříhal nůžkami. Výkop Nenada Jeriće.
     
    23
    Jablonečtí se dlouho nemohli dostat k míči. Vše ještě umocnilo zaváhání Davida Hovorky, jenž za sebe pustil Juniora Kabanangu. Ten si v rohu pokutového území poslal míč podél vyběhnuvšího Hrubého, avšak na hrací ploše jej už nechytil.
     
    24
    Zelenobílí se ani teď nedokázali usadit na útočné polovině. V těžkých chvílích se jim sympaticky snaží pomoci fanoušci, kteří ženou své borce kupředu.
     
    25
    To je škoda! Michal Trávník to udělal výtečně. Za pokutovým územím obelstil protihráče, načež si míč srovnal na pravačku a tvrdě vypálil. Střela bohužel měla příliš stoupající tendenci, a nakonec tak proletěla necelý metr nad horní tyčí branky Nenada Jeriće.
    25. Michal Trávník zpoza šestnáctky vypálil těsně nad bránu
     
    26
    Astana uvedla míč do hry prostřednictvím autového vhazování. Okamžitě se vrhla do ofenzivy, leč Almeida nyní nic velkého nevymyslel, a tak mohou vhazovat pro změnu domácí fotbalisté.
     
    28
    Michal Trávník v obležení dvou protihráčů vybojoval aut pro svůj celek. Po něm Jablonec pohledně kombinoval po zemi, jenže nakonec se od Masopusta míč zatoulal znovu do zámezí. Tam se mu v posledních minutách nějak zalíbilo.
     
    29
    Rychlý Junior Kabananga úplně nezkoordinoval rychlost s technikou, a nezpracoval tak průnikovou přihrávku mířící na jeho osobu. Hra je nyní plná nepřesností, už to není tak divoké, jako v úvodu.
     
    30
    Před rozeběhnutým Pedrem Henriquem odkopl těžký míč do zámezí Matěj Hanousek. Následoval roh Astany, který proletěl pokutovým územím bez toho, aby jej někdo tečoval. Navíc předvedl Ivan Majevski útočný faul, po kterém rozehrává z klidu Jablonec.
     
    31
    Severočeši nyní kombinují na vlastní obranné polovině. Od stoperů putoval balon kupředu, až na pravém křídle nepříjemně trefil Pedro Henrique (ATN) Tomáše Holeše! Je z toho první žlutá karta.
     
    32
    A logicky se kopala také standardka. Odražený míč dobře vrátil hlavou do ohně Matěj Hanousek. Přímo před gólmanem se k hlavičce dostal David Lischka, ovšem bohužel mířil pouze doprostřed! Ani Vladimir Jovović pak z dorážky neprocpal kulatý nesmysl přes blokující hráče do síte.
    32. Z nepovedeného voleje byla velká šance Davida Lischky!
     
    34
    Lukáš Masopust krásně zahrál Marinu Aničićovi na housle. Tomu tóny příliš libozvučné zřejmě nepřišly, ale radost mohl mít alespoň z toho, že následný centr Michala Trávníka bezpečně odvrátil Jevgenij Postnikov.
     
    35
    K vidění byl další nedovolený zákrok. Na rozehrávajícího obránce Astany dorážel Vladimir Jovović tak dotěrně, že byl hlavní rozhodčí z Rakouska nucen fouknout do píšťalky.
     
    36
    Lukáš Masopust obdržel průnikovou přihrávku do běhu na pravém křídle. Ke smůle Jablonce těžké zpracování nezvládl, vhazovat tedy budou fotbalisté ze země Borata.
     
    37
    David Hovorka si ještě rozmyslel přechod vpřed a raději předal míč kolegovi ve stoperské dvojici, Davidu Lischkovi. Od toho už putovala přihrávka do útoku, nicméně domácí byli znovu navráceni na obrannou polovinu.
     
    38
    Marin Tomasov na pravém křídle naprosto parádně obehrál Davida Lischku, a namířil si to přímou cestou do šestnáctky. Akci se snažil také vyšperkovat střelou, leč trefil pouze Hanouska. Obranný val zelenobílých poté nepropálil ani Antonio Rukavina.
     
    39
    Vlastimil Hrubý bude odkopávat od své klece, čímž zahájí závěrečnou pětiminutovku úvodní půle. Do šancí se nyní ani jeden z týmů nedostává, to se však ještě může samozřejmě změnit!
     
    41
    Baktijor Zajnutdinov se při exekuci autového vhazování musel vrátit až na obrannou polovinu. Výraznou měrou se o to zasloužil také domácí kouč Petr Rada, jenž dával hlasitě rozhodčím najevo, že balon opustil hřiště malinko někde jinde.
     
    42
    Jemný centr Tomáše Holeše z pravé strany přistál na hlavě Jevgenije Postnikova, jenž si teď připsal na své konto relativně snadný obranný zákrok. Český tým pokračuje v lehčím náporu.
     
    43
    Pedro Henrique za polovinou hřiště trošku zbytečně zbrzdil protiútok svého týmu. Za to mu vyčinil Richard Almeida, jenž si mohutnou gestikulací říkal o přihrávku, ale přesto se míče nedočkal.
     
    44
    Jablonečtí rozehrávali poněkud zbrkle. Nákop z obranné poloviny nemohl Michal Trávník zachytit, mířil totiž daleko do zámezí. Ze strany Astany do vypadá, že už chce poločas spíše takříkajíc doklepat do konce.
     
    45
    Tomáš Holeš se u levé postranní čáry tvrdě střetl s Pedrem Henriquem. Ten dává najevo, že se o faul nejednalo. S tím ale nepochodil u Petra Rady, jehož zákrok notně rozezlel. Jablonec rozehrává.
     
    45+1
    V závěru měli domácí k dispozici ještě jednu standardní situaci z pravé strany. Michal Trávník vyslal docela povedený centr, naskočil si na něj David Lischka, jenže kluzký míč nedokázal z poměrně velké dálky dobře trefit.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    První poločas nabídl interesantní podívanou, kterou okořenily dva rychlé góly! Už ve 4. minutě poslal český celek do vedení zblízka Jakub Považanec, nicméně Astana nehledala odpověď příliš dlouho, hlavou uspěl osamocený Pedro Henrique. O něco aktivnější byl určitě Jablonec, jenž více držel míč, avšak další branku už nepřidal. To je rozhodně škoda, třeba David Lischka k tomu totiž neměl daleko. Také hosté ovšem hrozí, a to převážně ze skvěle zvládnutých brejků. Máme se ještě na co těšit!

    Střely po 1. poločase:
    Jablonec 9:7 Astana.

     
    Druhý poločas začne přibližně v 22:03.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu FC Astana: ze hřiště odchází Pedro Henrique, přichází Serikžan Mužikov.
     
    46
    Do druhé půle trošku překvapivě nezasáhne střelec jediné hostující branky Pedro Henrique, kterého nahradil Serikžan Mužikov. Jablonec vykopl druhý poločas, bude nyní útočit pod svůj kotel, což by mu mohlo hrát do karet.
     
    47
    Michal Trávník skvěle napadal rozehrávajícího Jevgenije Postnikova, a donutil jej zakopnout balon do autu. Domácí po vhazování kombinovali na levé straně, avšak od Lukáše Masopusta šel míč nakonec za branku.
     
    48
    Severočeši nastoupili z kabin s chutí, soupeře ještě nenechali přičichnout k míči. Michal Trávník si troufl na krásné sklepnutí patičkou, škoda, že už Vladimir Jovović na jeho pobídku nedosáhl.
     
    49
    László Kleinheisler (AST) si cestou kolem rozhodčího neodpustil nějakou drzou poznámku, a dokonce je za ni vyznamenán žlutou kartou. To jablonecké příznivce rozveselilo.
     
    50
    Zelenobílí drtivou většinu svých akcí vedou po levé straně. Právě tam byl přitažen za dres Vladimir Jovović, Jablonec tak má k dispozici zajímavou standardku pro centr.
     
    51
    Místo toho ovšem přišla dalekonosná rána Jakuba Považance, která skončila na László Kleinheislerovi. Ten se okamžitě vydal kupředu za odraženým balónem, naštěstí byl však dobře strážen.
     
    53
    Škoda, že Jan Chramosta nedokázal přes skluzujícího Antonia Rukavinu posunout míč do vápna. Rychle k situaci přistoupil Michal Trávník, jenž hostům zabránil v možnosti rychlého přechodu do brejku.
     
    54
    Kazašský tým se nyní krásně vykombinoval z obranné poloviny až na tu útočnou. Posléze už si ale pomohl faulem, rozehrávky se posléze chopil stoper David Hovorka.
     
    55
    Uf! Z ničeho nic se po levé straně vyřítil Junior Kabananga. David Hovorka jej stíhal v závětří, přesto se však útočník z Konga dostal ke střele z úhlu. Gólman Vlastimil Hrubý při výběhu trošku uklouzl, nicméně rána šla naštěstí pouze do boční sítě!
    55. Junior Kabananga vystrašil domácí jabloneckou obranu
     
    56
    Střídání v týmu FK Jablonec: ze hřiště odchází Jan Chramosta, přichází Davis Ikaunieks.
     
    57
    Davis Ikaunieks dnes dostane na trávníku víc než půl hodiny, což se po jeho příchodu k řece Nise příliš nevidí. Jan Chramosta se ale příliš neprosadil, takže se to asi dalo čekat. Jablonečtí se i s novou posilou posouvají kupředu.
     
    58
    A Davis Ikaunieks byl hned u zrodu akce. Rozhodl se předat míč na pravé křídlo, kde se k němu sice Michal Trávník díky dobrému skluzu Baktijora Zajnutdinova nedostal, ale jeho tým na míči zůstane.
     
    59
    Kapitán a sváteční střelec, Tomáš Hübschman, se odhodlal k dělovce z asi třiadvaceti metrů. Ke smůle českého týmu ale pozdravil pouze diváctvo za pokladnicí Nenada Jeriće.
     
    60
    Lukáš Masopust se neohroženě prodíral skrz bledě modrou hráz, leč míč mu byl čistě oddělen od kopaček. Hra se tak přesouvá k půlicí čáře, odkud se momentálně nemůže ani jeden celek kombinačně vymanit.
     
    61
    Výborný obranný zákrok Matěje Hanouska! Domácí bek skvěle zabránil Marinu Tomasovovi v tom, aby se po dlouhé přihrávce mohl hnát vstříc Hrubému. Následuje útočný faul Davise Ikauniekse.
     
    62
    Davis Ikaunieks našel hlavou na polovině hrací plochy jen Ivana Majevskiho. Ten rychle obrátil těžítko hry proti jablonecké bráně, nicméně nakonec se Astana musela opět vrátit směrem dozadu.
     
    63
    Z levé strany centroval Matěj Hanousek. Míč ladně prosloužil hlavou Davis Ikaunieks, a byla škoda, že kulatý nesmysl nepropadl až na hranici penalty, kde číhal relativně volný hráč.
     
    64
    Tak to mohla být velká paráda! Jakub Považanec nádherně vyškolil Antonia Rukavinu, načež pálil pravačkou z parádní pozice v pokutovém území. Jeho přízemní ránu na bližší tyč bohužel Nenad Jerić skvěle vykopl!
    64. Jakub Považanec předvedl pěknou koloběžku a vypálil
     
    66
    Poté měl domácí celek k dispozici dvojici rohových kopů, z každé strany jeden. Zahrával je Michal Trávník, s jehož centry si bránící hráči Astany v obou případech věděli rady.
     
    67
    Vladimir Jovović ukázal povedený průnik po levé straně. Posléze zvolil centr na dlouhou tyčku, avšak příliš jej přetáhl. Jablonečtí se tak k žádnému zakončení nedostali, jejich aktivita ovšem nadále sílí!
     
    68
    A další zajímavá situace! Lukáš Masopust se po kličce ocitl v pokutovém území, konkrétně na jeho pravé straně. Pak se snažil procpat míč přes skluzující soupeře na některého ze spoluhráčů. Bohužel bez úspěšného výsledku.
     
    69
    Astatnští fotbalisté vyčkávají zataženi v bloku. Vypadá to, že by se s bodem skutečně spokojili, ale nepředbíhejme. Přes modrou zeď je velice složité se dostat, přesto je sympatické, že to Severočeši zkoušejí po zemi.
     
    70
    Další sprinterský souboj Davida Hovorky s Juniorem Kabanangou ovládl domácí zadák! Ten totiž soupeři čistým skluzem vjel pod nohy, odehrál balon do autu, a mohl si tak užít potlesk na otevřené scéně.
     
    71
    Jablonečtí ubránili standardní situaci, a okamžitě se vydali do protiakce. Spolupráce Michala Trávníka s Vladimirem Jovovićem kýžený efekt nepřinesla a Jablonec už se musí znovu soustředit na defenzivu.
     
    72
    Lukáš Masopust vyvinul i v pokročilé fázi zápasu úžasnou rychlost. Později přihrál na pravou stranu Davisi Ikaunieksovi, jehož pokus o centr skončil mimo dosah kohokoliv.
     
    73
    László Kleinheisler se odhodlal ke střele z velké dálky. Vlastimila Hrubého tím vůbec neohrozil, míč budou muset chytat spíše na Ještědu. Jablonecký gólman se už chystá k výkopu od branky.
     
    74
    Střídání v týmu FC Astana: ze hřiště odchází Junior Kabananga, přichází Rangelo Janga.
     
    75
    Vladimir Jovović tak trošku zadrbal situaci na pravé straně, tandem Matěje Hanouska přišel vniveč. Hostující hráči mohou v klidu rozehrávat z vlastní obranné poloviny, do konce utkání zbývá bez nastavení čtvrthodina.
     
    Dnešní utkání sleduje 4909 diváků.
     
    76
    Karty zatím sbírají pouze hráči kazašského týmu. Nyní ji obdržel za zákrok na Lukáše Masopusta na polovině hřiště Richard Almeida (ATN). Jablonečtí budou rozehrávat.
     
    77
    Před branku Astany mířil další míč. Tentokráte z kopačky Tomáše Holeše, jenž pouze udržel v pohotovosti brankáře Nenada Jeriće. Hosté zřejmě obdrží další žlutou kartu.
     
    78
    A další žlutá karta pro Astanu. Opět padl za oběť Lukáš Masopust, kterého uvnitř půlicího kruhu pro změnu seslal na trávník Serikžan Mužikov (ATN).
     
    79
    Pozor na to! Marin Tomasov rozehrál standardní situaci povedeným centrem z pravé strany. Před bránou se snažil o zakončení Rangelo Janga, jehož hlavičku ještě mohl doklepnout za čáru jeden ze spoluhráčů, avšak parádně zasáhl David Hovorka!
     
    80
    Začíná se nám pořádně jiskřit. Michal Trávník (JAB) se stal obětí sporného zákroku, který nebyl posouzen jako faul. Na jednom z protihráčů si posléze vybil zlost a inkasuje žlutou kartu.
     
    81
    Nyní byl dokonce napomínán také domácí trenér Petr Rada, což jablonecké příznivce pořádně rozvášnilo. To je spíše voda na mlýn Astany, která se zvedá ze mdlého výkonu, a začíná také pořádně kousat!
     
    83
    László Kleinheisler předal míč za sebe na Antonia Rukavinu. Poté se tým z Kazachstánu uchýlil k návratu na vlastní obrannou polovinu, odkud nakopává Nenad Jerić dlouhý balon kupředu.
     
    84
    Tak toto může být problém. Ivan Majevski byl faulován na ose hřiště několik málo metrů za pokutovým územím. Toto je obrovská šance pro hosty, jak strhnout skóre těsně před koncem na svoji stranu.
     
    85
    K ráně se postavil Marin Tomasov, který to měl akorát na silnější levačku. Míč poslal moc pěkně přes zeď, střela se snášela k tyči, avšak Vlastimil Hrubý ji vyškrábl na rohový kop! Z něj už naštěstí nic velkého nevzešlo.
    85. Vlastimil Hrubý skvělým zákrokem podržel Jablonec!
     
    86
    Richard Almeida vypálil z dálky prudce mimo tři tyče. Jablonečtí se hned poté přesunuli do ofenzivy, místo šance ale pokračuje pouze další díl karetního mariáše. Za přemíru snahy je v tuto chvíli trestán Davis Ikaunieks (JAB).
     
    87
    Střídání v týmu FK Jablonec: ze hřiště odchází Vladimir Jovović, přichází Rafael Acosta.
     
    88
    Astana v závěru zápasu působí jistějším dojmem. To se snažil změnit Davis Ikaunieks, leč u rohového praporku neprošel přes Jevgenije Postnikova. Hru tak rychle obracejí Kazaši, kteří rázem dostali chuť na tři body.
     
    89
    Jablonečtí fotbalisté bohužel začínají být stále více podrážděni některými výroky rozhodčího. Zuří taktéž fanoušci, i když mně osobně se nezdá, že by ze strany sudího bylo něco špatně. Zápas spěje do samotného finále!
     
    89
    Střídání v týmu FC Astana: ze hřiště odchází Richard Almeida, přichází Roman Murtazajev.
     
    90
    Jakub Považanec si krásně povodil míč za pokutovým územím a přihrál na levou stranu Hanouskovi. Ten už se snažil nabízet míč do šestnáctky, ale bohužel trefil pouze hráče před sebou.
     
    Nastavují se tři minuty!
     
    90
    Střídání v týmu FK Jablonec: ze hřiště odchází Michal Trávník, přichází Vojtěch Kubista.
     
    90+1
    Jablonec zahrával roh z levé strany. Postaral se o to Rafael Acosta, jehož opravdu povedený centr poskakoval v šestnáctce! Do sítě se jej snažil uklidit právě nově příchozí Vojtěch Kubista, avšak galimatyáš před brankou rázným odkopem utnul jeden z beků.
     
    90+2
    Jablonec dělá, co může, ale kazašské mužstvo nechce pustit míč od svých kopaček. Astana už se nikam moc nežene, spíše šetří čas. Vypadá to, že se dnes pravděpodobně rozejdeme smírně.
     
    90+3
    Jednu z posledních akcí domácích táhl po levém křídle Rafael Acosta. Naneštěstí bylo prostrčení na Vojtěcha Kubistu příliš dlouhé, Astanští tedy situaci přečkali bez jakékoliv úhony.
     
    90+4
    Konec zápasu.

     
    Je dobojováno, drama nad řekou Nisou končí nerozhodným výsledkem 1:1, přičemž obě branky padly už v samotném úvodu. Druhá pětačtyřicetiminutovka nabídla velkou snahu statečně bojujícího českého zástupce, ten však bohužel narážel na konsolidovanou defenzivu soupeře. Právě Astana má z dnešního bodu o poznání větší radost, její hráči také opouštějí hřiště se širokými úsměvy na tvářích.

    Jablonci se tím naopak trošku komplikuje cesta za případnou senzací v podobě postupu. Pokud si chce reálné šance udržet, bude potřebovat bodovat i na hřišti soupeře. Teď už se ovšem musí soustředit primárně na neděli, kdy jej čeká derby s libereckým rivalem.
     
    Držení míče: 54 % : 46 %.
    Střely na branku: 3:3. Střely mimo: 6:8. Rohy: 4:5. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 10:13.
     
    To už je ode mne pro dnešek vše. Z večerního Jablonce se s vámi loučím, přeji dobrou noc, a někdy příště se budu těšit opět na počtenou! (22:57:36)

    Ondřej Belák

    Góly: 4. Považanec – 11. Henrique (Kabananga)

    Karty:   80. Trávník (JAB), 86. D. Ikaunieks (JAB) – 31. Henrique (ATN), 49. Kleinheisler (ATN), 76. R. Almeida (ATN), 78. Mužikov (ATN)


    Držení míče: 54 % : 46 %.
    Střely na branku: 3:3. Střely mimo: 6:8. Rohy: 4:5. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 10:13.
    FK Jablonec: V. Hrubý – Holeš, Hovorka, Lischka, Matěj Hanousek – Hübschman (C) – Považanec, Trávník (90. V. Kubista) – Masopust, Chramosta (56. D. Ikaunieks), Jovović (87. R. Acosta).
    Náhradníci: Hanuš – D. Ikaunieks, Janković, Sobol, R. Acosta, V. Kubista, Břečka.

    FC Astana: Jerić (C) – Antonio Rukavina, Postnikov, Aničić, Zajnutdinov – Tomasov, Kleinheisler, Majevski, Henrique (46. Mužikov) – R. Almeida (89. Murtazajev), Kabananga (74. Janga).
    Náhradníci: Mokin – Mužikov, Bejsebekov, Malij, Janga, Murtazajev, Šomko.

    Rozhodca: Schörgenhofer – Hameter, Eisner (všichni Rakousko)

    Diváci: 4909