Tour de Suisse - 1. etapa sk BMC Racing (kon.)
koniec udalosti
Tour de Suisse - 1. etapa

BMC Racing

Sobota 09.06.2018, 15:20Cyklistika
     
    Tímovú časovku v okolí mesta Frauenfeld zvládlo najlepšie americké zoskupenie BMC Racing, ktoré potvrdilo papierové predpoklady a druhý Sunweb zdolalo o dvadsať sekúnd. O tretie miesto zviedli vyrovnaný súboj Quick-Step Floors a Bora-Hansgrohe. Nemecký tím na čele s Petrom Saganom stratil približne pol sekundy a musel sa uspokojiť so štvrtou pozíciou. Dres lídra pretekov si zajtra oblečie Švajčiar Stefan Küng. (17:23:58)
     
    Výsledky tímovej časovky:
    1. BMC Racing (USA) 20:18 min.
    2. Sunweb (GER) + 20 s
    3. Quick-Step Floors (BEL) + 27 s
    4. Bora – Hansgrohe (GER) + 27 s
    5. Mitchelton – Scott (AUS) + 29 s
    6. Movistar (ESP) + 33 s
    7. Bahrain – Merida (BRN) + 36 s
    8. Groupama – FDJ (FRA) + 45 s
    9. Kaťuša – Alpecin (SUI) + 46 s
    10. UAE Team Emirates (UAE) + 50 s
     
    Prvá etapa Tour de Suisse 2018 sa práve skončila.
     
    cieľ
    V cieli máme aj posledný tím Kaťuša – Alpecin. Celok so švajčiarskou licenciou stratil takmer 46 sekúnd a zaradil sa na deviate miesto.
    Suverénny triumf BMC Racing

     
    cieľ
    Poznáme víťazov tímovej časovky na Tour de Suisse 2018. Americké zoskupenie BMC Racing dosiahlo najrýchlejší čas a v cieli zdolalo družstvo Sunwebu o necelých dvadsať sekúnd.
     
    cieľ
    Medzitým sa Sunweb objavil v cieli a dostal sa na prvé miesto. Nemecký tím má momentálne k dobru sedem sekúnd pred Quick-Stepom.
     
    10 km
    Zoskupenie BMC Racing prešlo medzičasom na prvom mieste s náskokom piatich sekúnd a navyše je stále v kompletnom zložení.
     
    10 km
    Všetky tímy máme na trati alebo v cieli. Do boja o prvenstvo by sa mali zapojiť Sunweb alebo BMC. Zvyšok poľa pravdepodobne nebude stačiť na Quick-Step alebo Boru-Hansgrohe.
     
    štart
    Ako posledný je tu tím Kaťuša – Alpecin, v ktorom nájdeme obhajcu vlaňajšieho prvenstva Simona Špilaka. Okrem neho sú v zostave švajčiarskeho družstva José Goncalves, Nathan Haas, Reto Hollenstein, Maurits Lammertink, Willie Smit a Steff Cras.
     
    10 km
    Sunweb potvrdzuje papierové predpoklady a pripisuje si najlepší čas po desiatich kilometroch. Nemecký tím je však už teraz len vo štvorici.
     
    štart
    Predposledné miesto na štarte patrí americkému družstvu BMC Racing. V sedemčlennom tíme sa nachádzajú Richie Porte, Simon Gerrans, Stefan Küng, Alessandro De Marchi, Michael Schär, Greg Van Avermaet a Tejay Van Garderen.
    Bora - Hansgrohe na trati

     
    cieľ
    Situácia v cieli sa nemení. Na prvom mieste naďalej zostáva Quick-Step Floors, ktorý o pol sekundy prekonal Boru-Hansgrohe. Na trati sú však ďalšie kvalitné celky.
     
    štart
    Mitchelton – Scott má vo Švajčiarsku ako lídra domáceho pretekára Michaela Albasiniho. Spolu s ním pricestovali Cameron Meyer, Christopher Juul-Jensen, Sam Bewley, Jack Haig, Michael Hepburn a Roman Kreuziger.
     
    cieľ
    Bora – Hansgrohe mala na dosah prvé miesto. Nemecký tím s dvoma Slovákmi predviedol vynikajúci výkon a zaostal len o necelú sekundu.
     
    štart
    Bora sa približuje do cieľa, ale ešte predtým upriamime pozornosť opäť na štartovaciu rampu. Tam je pripravený celok Sunweb s Wilcom Keldermanom, Simonom Geschkem, Samom Oomenom, Nikiason Arndtom, Sorenom Andersenom, Michaelom Matthewsom a Edwardom Theunsom.
     
    štart
    Na štartovej listine zostáva posledných päť tímov. Teraz je na rade francúzsky celok AG2R La Mondiale v zložení Mathias Frank, Stijn Vandenbergh, Silvan Dillier, Nans Peters, Ben Gastauer, Cyril Gautier a Francois Bidard.
     
    10 km
    Bora – Hansgrohe prešla medzičasom po desiatich kilometroch a zaradila sa na tretie miesto s odstupom piatich sekúnd.
     
    štart
    V kazašskom celku Astana nájdeme len jediného Kazacha – Dmitrija Gruzdeva. Spolu s ním prišli na švajčiarske cesty Jakob Fuglsang, Omar Fraile, Oscar Gatto, Jesper Hansen, Magnus Nielsen a Tanel Kangert.
     
    štart
    Bahrain – Merida je pripravený na štarte. V sedemčlennom tíme sa nachádzajú Ion Izagirre, Enrico Gasparotto, Gorka Izagirre, Sonny Colbrelli, Kristjan Koren, Mark Padun a Hermann Pernsteiner.
     
    cieľ
    Movistar nedokázal prekonať najlepší čas Quick-Stepu Floors. Španielsky tím s viacerými kvalitnými vrchármi stratil šesť sekúnd a je druhý.
     
    štart
    Slovenskí fanúšikovia čakali najmä na štart nemeckého tímu Bora – Hansgrohe. Jeho lídrom je Peter Sagan, ktorému robia spoločnosť Marcus Burghardt, Patrick Konrad, Gregor Mühlberger, Daniel Oss, Juraj Sagan a Maciej Bodnar.
     
    cieľ
    V cieli sme zaznamenali zmenu na líderskej pozícii. Podľa očakávania sa dostalo na prvé miesto zoskupenie Quick-Step Floors, ktoré vedie o 23 sekúnd.
     
    štart
    Odštartovali aj cyklisti amerického tímu Trek – Segafredo. Na trati vidíme Baukeho Mollemu, Johna Degenkolba, Michaela Gögla, Koen de Korta, Grégoryho Rasta, Juliena Bernarda a Jaspera Stuyvena.
     
    štart
    Francúzsky celok Groumpama – FDJ je pripravený na štarte. Vo Švajčiarsku sa predstavia Arnaud Démare, Davide Cimolai, Jacopo Guarnieri, Benoit Vaugrenard, Olivier Le Gac, Ramon Sinkeldam a Arthur Vichot.
     
    10 km
    Po veľmi dlhej dobe evidujeme zmenu na medzičase. Quick-Step sa dostáva na prvé miesto s náskokom viac ako trinásť sekúnd.
     
    štart
    Ako jedenásty prichádza na rad tím Lotto Soudal. V belgickom družstve nájdeme Tima Wellensa, Andrého Greipela, Bjorga Lambrechta, Adama Hansena, Maxima Monforta, Marcela Sieberga a Jaspera de Buysta.
     
    cieľ
    Lotto – NL Jumbo predviedlo kvalitný výkon, ale na prvé miesto to nestačilo. Tím Spojených arabských emirátov naďalej vedie, momentálne o tri sekundy.
    Cyklisti Astany v príprave

     
    štart
    Dostali sme sa do polovice štartovej listiny. Na rade je španielske zoskupenie Movistar. Do boja sa vydávajú Nairo Quintana, Daniele Bennati, Mikel Landa, Nelson Oliveira, Andrey Amador, José Joaquin Rojas a Victor De La Parte
     
    cieľ
    Tím Sky prichádza do cieľa a dostáva sa na druhé miesto. Za aktuálnym lídrom zaostal o dvanásť sekúnd.
     
    štart
    Viaceré známe mená nájdeme v družstve Quick-Step Floors. Do Švajčiarska prišli Philippe Gilbert, Fernando Gaviria, Tim Declercq, Iljo Keisse, Yves Lampaert, Enric Mas a Maximiliano Richeze.
     
    cieľ
    Tím Spojených arabských emirátov potvrdil výborný čas z polovice trate aj v cieli a prekonal doterajšieho lídra o 26 sekúnd. Direct Energie kleslo na druhé miesto.
     
    štart
    Na štartovacej rampe je pripravený juhoafrický tím Dimension Data. V jeho strede nájdeme Juliena Vermota, Nica Dougalla, Reinardta van Rensburga, Merhawiho Kudusa, Igora Antóna, Toma-Jelteho Slagtera a Scotta Daviesa.
     
    cieľ
    Veľmi tesný súboj v cieli. Aqua Blue Sport napokon nedokázalo prekonať Direct Energie a zaraďuje sa na druhé miesto o necelú sekundu.
     
    štart
    Americký celok EF Education First – Drapac sa vydal na trať časovky. Vo Švajčiarsku ho reprezentujú Joe Dombrowski, Nathan Brown, Hugh Carthy, Will Clarke, Matti Breschel, Taylor Phinney a Sep Vanmarcke.
    Peter Sagan vtipkuje pred začiatkom etapy

     
    cieľ
    Tím Direct Energie už medzitým prišiel do cieľa a dostal sa na prvé miesto, keď prekonal Nippo – Vini Fantini o priepastných 45 sekúnd.
     
    10 km
    Novým lídrom na medzičase je tím Spojených arabských emirátov, ktorý zosadil z trónu Direct Energie. Vypracoval si náskok desiatich sekúnd.
     
    štart
    Holandský tím Lotto NL – Jumbo sa postavil na štart v zložení Steven Kruijswijk, Enrico Battaglin, Koen Bouwman, Tom Leezer, Bert-Jan Lindeman, Bram Tankink a Maarten Wynants.
     
    cieľ
    Nippo – Vini Fantini je v cieli. Páskou prešla osamotená štvorica cyklistov, ktorá dosiahla úvodný čas 22:19 min.
     
    10 km
    Na medzičase približne po desiatich kilometroch je zatiaľ najrýchlejší celok Direct Energie, ktorý má oproti Nippo – Vini Fantini náskok tridsiatich sekúnd.
     
    štart
    Zatiaľ čo Nippo – Vini Fantini sa už blíži do cieľa, na štarte je pripravený tím Sky, ktorý má svojich najlepších jazdcov na iných pretekoch. Na Tour de Suisse sa predstavia Michal Golaš, Owain Doull, Pavel Sivakov, Sebastian Henao, Ian Stannard, Kristoffer Halvorsen a Diego Rosa.
     
    štart
    Tím Spojených arabských emirátov vsadil vo Švajčiarsku až na štyroch talianskych cyklistov. Sú nimi Roberto Ferrari, Filippo Ganna, Oliviero Troia a Diego Ulissi. Najväčšou hviezdou je však Nór Alexander Kristoff, ktorého ďalej dopĺňajú Brit Ben Swift a Slovinec Jan Polanc.
    Jazdci Movistaru sa pripravujú na časovku

     
    štart
    Írske zoskupenie Aqua Blue Sport začalo svoj boj proti chronometru. O kvalitný čas sa bude snažiť tím v zložení Stefan Denifl, Mark Christian, Eddie Dunbar, Peter Koning, Calvin Watson, Dan Pearson a Larry Warbasse.
     
    štart
    Štartovaciu rampu práve opustilo aj francúzske družstvo Direct Energie. Sedemčlenný tím tvoria Lilian Calmejane, Thomas Boudat, Fabien Grellier, Paul Ourselin, Perrig Quéméneur, Romain Sicard a Rein Taaramä.
     
    štart
    Ako prvý sa vydal na trať taliansky tím Nippo – Vini Fantini – Europa Ovini. Do Švajčiarska pricestoval s lídrom Damianom Cunegom, ktorému robia spoločnosť Eduard Grosu, Šo Hacujama, Alan Marangoni, Masakazu Ito, Ivan Santaromita a Filippo Zaccanti.
     
    Prvá etapa cyklistických pretekov Tour de Suisse 2018 práve odštartovala.
    Profil 1. etapy Tour de Suisse 2018

    Štartová listina tímovej časovky

     
    Vítame vás pri sledovaní on-line prenosu z prvej etapy cyklistických pretekov Tour de Suisse 2018. Organizátori si na úvod podujatia pripravili tímovú časovku s dĺžkou osemnásť kilometrov, ktorá bude mať štart aj cieľ v meste Frauenfeld.

    Tour de Suisse 2018

    Tradičné preteky budú mať v tomto roku dovedna deväť etáp a vyvrcholia budúcu nedeľu. V itinerári sa nachádzajú až dve časovky (jedna tímová a jedna individuálna), tri dni budú určené výlučne pre vrchárov a štyrikrát sa pôjde zvlneným profilom.

    Ako ideálnu prípravu na Tour de France si tieto preteky zvolili viaceré hviezdy. V štartovej listine nechýbajú Richie Porte, Nairo Quintana, Mikel Landa, Jakob Fulgsang, Tejay van Garderen, Wilco Kelderman alebo Bauke Mollema.

    Pozornosť slovenských cyklistických priaznivcov sa bude sústrediť predovšetkým na trojnásobného majstra sveta Petra Sagana, ktorý prichádza do Švajčiarska aj s bratom Jurajom. Žilinský rodák bude útočiť na etapové víťazstvo, ktoré mu ušlo na podujatí Okolo Kalifornie. V prvom rade sa však potrebuje pripraviť na vrchol sezóny v podobe Tour de France.

    Profil 1. etapy

    Úvodný deň strávia cyklisti v okolí mesta Frauenfeld, kde ich čaká tímová časovka. Na osemnásťkilometrovú trať sa postupne vydá 21 zoskupení, ktoré budú musieť prekonať dve stúpania v prvej polovici etapy. Potom nasleduje krátky zjazd a rovina až do cieľa.

    Prvý tím sa predstaví na štartovacej rampe o 15:20 hod. Organizátori rátajú s tým, že posledné družstvo dorazí do cieľa približne o 17:22 hod. Podľa papierových predpokladov by mali jednotlivé tímy stráviť na trati približne 22 minút.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 15:20.

    Tomáš Lengyel