J. Kórea – Bosna 1:3 (kon.) | Austrália – Česko 4:0 (kon.) | Tunisko – Turecko 2:2 (kon.)
Francúzsko – Taliansko 3:1 (kon.)
koniec
Austrália
4:0 (1:0)
Česko
Piatok 01.06.2018, 13:00 • NV Arena (Sankt Pölten) • Medzinárodný prípravný zápas
Predzápasové kurzy
     
    Austrálska futbalová reprezentácia dosiahla v príprave na svetový šampionát v Rusku nečakane hladké víťazstvo. V rakúskom St. Pöltene zdolala Česko jednoznačne 4:0, pričom papierové predpoklady hovorili mierne v prospech našich severozápadným susedov. Česi boli spočiatku aktívnejší, ale ich akcie boli stereotypné a neprinášali zaujímavé momenty. Naopak, Austrálčania kvalitne bránili a boli maximálne efektívni v útoku. Dvakrát namieril do čierneho Leckie, jeden presný zásah pridal Nabbout a do vlastnej siete skóroval Jugas. (14:50:57)
     
    90
    Koniec zápasu.
     
    90
    Behich nepríjemne odcentroval z ľavého krídla. Loptu sa snažil nasmerovať na bránu Luongo, ale v krkolomnej pozícii nezakončil.
     
    88
    Luongo nešetril v osobnom súboji Hušbauera. Zdvihol proti nemu nohu príliš vysoko a dopustil sa faulu.
     
    87
    Austrálčania držia loptu na vlastnej polovici a pomalou kombináciu sa postupne posúvajú vpred. Táto taktika im dnes vychádza.
     
    86
    Českí futbalisti mohli skorigovať nepriaznivý stav. Darida našiel z ťažkej pozície Jana Sýkoru, ktorého hlavičku zblízka zneškodnil brankár Ryan.
     
    84
    Dvojgólový Mathew Leckie si užil potlesk austrálskych fanúšikov. V závere duelu ho vymenil Daniel Arzani.
     
    83
    V druhom polčase je to z českej strany veľmi slabý výkon. Našim severozápadným susedom sa nedarí kombinácia, nevytvárajú si šance a navyše inkasujú zo všetkých nebezpečných situácií.
     
    81
    Karel Jarolím urobil štvrté striedanie v zápase. Hraciu plochu opustil Jan Kopic, ktorého nahradil Tomáš Hořava.
    80. Jugas (AUS) - 4:0
     
    80
    Austrália dala gól! Smolný moment pre český tím. Milos Degenek odcentroval z pravej strany a JAKUB JUGAS si loptu zrazil do vlastnej siete.
     
    79
    Jakub Jankto v súboji stratil loptu a potom úplne zbytočne kopol do súpera. Hlavný rozhodca preto neváhal so žltou kartou.
     
    78
    Jankto si zasekol loptu na hranici šestnástky, vystrelil pravačkou a austrálsky brankár Ryan zaznamenal úspešný zákrok.
     
    77
    Česi mali veľkú šancu na zníženie. Novák zostal úplne voľný v pokutovom území, oprel sa do lopty z prvej a prestrelil austrálsku bránu.
     
    76
    O malú chvíľu neskôr je tu striedanie Austrálie. Z ihriska odkráčal Josh Risdon, na jeho miesto nastúpil Milos Degenek.
     
    75
    Patrik Schick bol na hrote útoku takmer neviditeľný a záverečné minúty si pozrie iba z lavičky. Nahradil ho Josef Šural.
     
    74
    Tímy sú momentálne v rozličnom rozpoložení. Zatiaľ čo Česi pôsobia odovzdane a prakticky nemajú o čo hrať, Austrálčania by radi pridali ďalší gól.
     
    73
    Po treťom góle prichádza tretie austrálske striedanie. Na ihrisko vybehol Dimitros Petratos, ktorému prenechal miesto Robbie Kruse.
    72. Leckie (AUS) - 3:0
     
    72
    Austrália dala gól! Česi stratili loptu v strede poľa a nestihli sa vrátiť späť. Rýchly brejk potiahol Mooy, našiel MATHEWA LECKIEHO a ten po jednoduchej kľučke prestrelil Tomáša Koubeka.
     
    71
    Aaron Mooy výborne otočil hru na voľnú ľavú stranu, ale Behich nebol včas na správnom mieste a lopta mu ušla za čiaru.
     
    70
    Česi chceli prekvapiť obranu súpera dlhým autovým vhadzovaním z dielne Nováka. Defenzíva Austrálie nezaváhala.
     
    68
    Austrálčania sú naďalej verní svojmu hernému prejavu. Nikam sa neponáhľajú, snažia sa držať loptu aj na vlastnej polovici a súperovi neponúkajú priestor na brejky.
     
    67
    Českí futbalisti v druhom polčase ešte neohrozili austrálsku bránu. Teraz to mohol zmeniť Jankto, ale zakončoval z ofsajdu.
     
    66
    Austrálčania opäť striedajú. Na dnes má odpracované Tomas Rogic, ktorého nahradil Jackson Irvine.
     
    64
    Sýkora nezvládol rýchlostný duel s obrancom Milliganom. Čechom chýba vo všetkých súbojoch minimálne jeden krok.
     
    63
    Behich zostal úplne voľný na ľavom krídle, potiahol si loptu smerom k pokutovému územiu, no potom nepresne centroval.
     
    61
    Je tu prvé austrálske striedanie. Na trávnik vybehol Jamie Maclaren, ktorý vymenil strelca druhého gólu Andrewa Nabbouta.
     
    60
    Bert van Marwijk zatiaľ ponecháva na trávniku základnú jedenástku. Holandský kouč môže byť spokojný s výkonom svojich zverencov.
     
    59
    Vladimír Darida skúsil strelu z väčšej vzdialenosti. Jeho pokus spoza šestnástky smeroval vysoko nad austrálsku bránu.
     
    57
    Karel Jarolím reaguje na nepriaznivý vývoj stretnutia. Z ihriska odchádza Antonín Barák, ktorého nahradil Jan Sýkora.
     
    57
    Jugas nepokryl rozbehnutého Nabbouta a ten už hľadal na pravom krídle úplne voľného spoluhráča. Posledný český hráč však úspešne zasiahol v defenzíve.
     
    56
    Austrálčanom dokonale vychádza defenzívna taktika. Výborne vykrývajú priestor na vlastnej polovici ihriska a v útoku využívajú šance na skórovanie.
    54. Nabbout (AUS) - 2:0
     
    54
    Austrália dala gól! Protinožci sú dnes maximálne efektívni. Jugasovu prihrávku dozadu na Kalasa výborne vystihol ANDREW NABBOUT a presnou strelou zvnútra šestnástky prekonal bezmocného Koubeka.
     
    53
    Aaron Mooy sa hnevá na arbitrov, pretože mu odpískali útočný faul. Austrálčania musia zamerať svoju pozornosť opäť na defenzívu.
     
    51
    Bořil si pomohol pri spracovaní lopty rukou, ale rozhodcovia privreli jedno oko a ponechávajú český tím na útočnej polovici.
     
    50
    Českí futbalisti musia opäť vymýšľať ofenzívne variácie proti pozornej austrálskej obrane, ktorá im neponúka veľa priestoru.
     
    48
    Kruse a Nabbout si dobre nabiehali za českú obrannú líniu, ale prihrávku dostali o pár sekúnd neskôr. Preto stáli v ofsajde.
     
    47
    Nabboutovi vyšla kľučka na Bořila, ale potom zdvihol hlavu a lopta sa mu zamotala medzi nohami, takže nemohol zakončovať.
     
    46
    Český tréner urobil cez prestávku jednu zmenu v zostave. Michaela Krmenčíka vystriedal v útoku Jakub Jankto.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    Českí futbalisti mali v prvom polčase hernú aj územnú prevahu, ale ťažko sa dostávali do šancí proti pozorne brániacemu súperovi. Austrálčania dlho vyčkávali vzadu, netlačili sa do útoku, ale vyšla im jedna kombinácia, ktorá mala gólovú bodku. V 32. minúte sa presadil Mathew Leckie, keď doklepol loptu do odkrytej siete.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    45
    Darida prekvapil váhajúceho obrancu Austrálie, dostal sa k lopte tesne pred Ryanom, ale potom nepresne prihrával Krmenčíkovi.
     
    44
    Behich a Rogic si nerozumeli v prechode do brejku. Po ich vzájomnej narážačke putovala lopta až ku Koubekovi.
     
    43
    Tomáš Koubek vybehol asi tridsať metrov od vlastnej brány a nezvládol rozohrávku podľa svojich predstáv. Loptu odkopol mimo ihriska.
     
    42
    Darida rozohrával český rohový kop. Jeho center letel príliš nízko a na prednej žrdi boli pripravení futbalisti v žltých dresoch.
     
    41
    Zverenci Karla Jarolíma pôsobia trochu bezradne. Majú pred sebou dobre sformovanú defenzívu Austrálie a chýba im kreativita.
     
    40
    Česi po rohovom kope ohrozili bránu súpera, ale len symbolicky. Slabučká hlavička skončila v náručí Ryana.
     
    39
    Krmenčík si hľadal miesto v pokutovom území, no v tomto zápase zatiaľ čaká na presnejší center, po ktorom by mohol zakončovať.
     
    38
    Aaron Mooy kvalitne zakončoval pravačkou spoza šestnástky. Tomáš Koubek s problémami loptu zastavil a bol rád, že Nabbout dorážal z ofsajdu.
     
    37
    Čechom viaznu akcie vo finálnej fáze. Po šestnástku je to z ich strany dobré, ale k šanciam a gólom to zatiaľ nevedie.
     
    36
    Austrálski futbalisti získali po úvodnom góle sebavedomie a predvádzajú ofenzívnejší výkon. Česi si preto musia dávať pozor v obrane.
     
    35
    Česi nevyužili štandardku a potom stratili loptu. Bořil zastavil možný protiútok súpera taktickým faulom.
     
    34
    Ďalšia zaujímavá akcia z dielne austrálskeho tímu. Socceroos zvládli prechod do útoku, vytvorili si prečíslenie štyroch proti dvom a Koubek musel zasahovať po strele Rogica.
    32. Mathew Leckie (AUS) - 1:0
     
    32
    Austrália dala gól! Účastník svetového šampionátu nečakane udrel. Risdonov center našiel Kruseho, ktorý ešte prihrával pred odkrytú sieť MATHEWOVI LECKIEMU a ten pohodlne doklepol loptu do brány.
     
    31
    Socceroos síce smerom dopredu veľa neukázali, ale v defenzíve pracujú svedomito a bránia sa so všetkými hráčmi na vlastnej polovici.
     
    30
    Prvá polhodina dnešného duelu nepriniesla žiaden gólový moment. Česi boli bližšie k otvorenému skóre, ale Kopic trafil iba Ryana a Barák zblízka prestrelil.
     
    28
    Kopic sa opäť ukázal v dobrom svetle, našiel si loptu v šestnástke, hľadal voľných spoluhráčov, ale nikto v červeno-modrom nebol pripravený.
     
    27
    Jan Kopic vybojoval loptu na ľavom krídle, ale v následnom súboji spadol na trávnik bez cudzieho zavinenia.
     
    26
    Risdon výborne odcentroval z prvej. Jeho prudká lopta preletela českým pokutovým územím, kde ju napokon získal Bořil.
     
    25
    Austrálčania sa snažia častejšie kontrolovať loptu, ale darí sa im to iba hlboko na vlastnej polovici. Dopredu sa dostávajú len dlhými nákopmi.
     
    23
    Darida zakončoval hlavou chrbtom k bráne a výrazne prestrelil. Austrálsky gólman Ryan uvedie loptu do hry výkopom.
     
    22
    Krmenčíkova hlavička bola zblokovaná, ale potom sa dostal k lopte Barák, ktorého halfvolej približne z piatich metrov smeroval nad bránu.
     
    21
    Darida si pripravil streleckú pozíciu z vyše dvadsiatich metrov a skúsil šťastie. Austrálčania zblokovali loptu na roh.
     
    20
    Barák nevyužil otvorený priestor na rýchly brejk. S loptou zastal v strede poľa a potom sa radšej otočil smerom dozadu.
     
    19
    Austrálčania nevyužili rohový kop. Mooyov center si postrážil Tomáš Kalas, ktorý následne poslal loptu ďaleko od českej brány.
     
    17
    Aaron Mooy vymyslel veľmi dobrú prihrávku na voľného Kruseho, no tomu nevyšlo spracovanie lopty na hranici pokutového územia.
     
    16
    Na opačnej strane sa tlačil do koncovky Kruse. Už bol v šestnástke, no Jugas ho zozadu atakoval v súlade s pravidlami a zmaril mu šancu.
     
    15
    Evidujeme prvé zakončenie do priestoru brány. Kopic si dobre nabehol do šestnástky, dostal presnú prihrávku, ale Ryan mu včas zmenšil strelecký uhol a úspešne zasiahol.
     
    14
    Miligan chcel prekvapiť českú obranu dlhým nákopom. Bořil však situáciu prečítal a získal loptu pred Krusem.
     
    13
    Kopic sa hnevá na asistenta rozhodcu, ktorý ho videl v ofsajde. Česká ofenzívna akcia bola preto zastavená.
     
    12
    Rozohrávku štandardnej situácie mal na starosti stredopoliar Huddersfieldu Aaron Mooy, ktorý našiel iba hlavu jedného z českých futbalistov.
     
    11
    Hlavný rozhodca videl faul Bořila na prenikajúceho Kruseho a daroval Austrálii štandardku, ktorá pripomína skrátený roh.
     
    10
    Úvodných desať minút zápasu bolo jasne v réžii českého tímu. Naši severozápadní susedia však ešte neohrozili austrálsku bránu.
     
    9
    Darida hľadal za obranou Austrálie Krmenčíka, no český hrotový útočník nenačasoval svoj pohyb do územia, kde smerovala prihrávka.
     
    8
    Austrálčania márne naháňajú loptu a sledujú aktivitu českého tímu. Krmenčík teraz prehral súboj pred šestnástkou súpera.
     
    7
    Patrik Schick bol opäť aktívny pred austrálskou bránou, no tiesnený jedným bekom sa nedostal do koncovky.
     
    6
    Českí futbalisti zostávajú nasťahovaní v blízkosti šestnástky Austrálie. Schickova snaha o zakončenie nebola úspešná.
    5. Jan Kopic (CZE)
     
    5
    Čechom vyšla krásna kombinácia na jeden dotyk. Prihrávku do behu dostal Kopic, ale v pokutovom území zbytočne vymýšľal a je z toho len roh.
     
    4
    Mooy hľadal centrom na hrote útoku Nabbouta, ktorý však stál v tesnom ofsajde a to neuniklo pozornosti rozhodcu na čiare.
     
    3
    Česi odštartovali duel lepšie a od úvodu kontrolujú loptu na kopačkách. Austrálčania zatiaľ neprešli cez polovicu ihriska.
     
    2
    Krajný obranca Novák sa ocitol na hranici pokutového územia a hlavou posielal loptu pred bránu. Gólman Ryan úspešne zasiahol.
     
    1
    Úvodný výkop mali na starosti českí futbalisti, ktorí nastúpili v červeno-modrej kombinácii. Austrálčania hrajú v žltých dresoch.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Úvodné zostavy:

    Austrália: Ryan – Risdon, Milligan, Sainsbury (C), Behich – Luongo, Rogic, Mooy – Leckie, Nabbout, Kruse.
    Náhradníci: Jones, Vukovic – Degenek, Meredith, Cahill, Jurman, Juric, Troisi, Jedinak, Rukavytsya, Irvine, Petratos, Brillante, Arzani, Karacic, Maclaren.

    Česká republika: Koubek – Bořil, Kalas, Jugas, Novák – Hušbauer, Barák, Darida – Schick, Krmenčík, Kopic.
    Náhradníci: Pavlenka, Vaclík – Coufal, Jemelka, Hořava, Jankto, Souček, Sýkora, Trávník, Šural.
     
    Vítame vám pri sledovaní on-line prenosu z medzištátneho futbalového zápasu medzi Austráliou a Českom. Protinožci si v príprave pred svetovým šampionátom zmerajú sily s našimi severozápadnými susedmi. Duel sa odohrá v rakúskom meste St. Pölten.

    Austrália sa predstaví na pôde majstrovstiev sveta piaty raz v histórií a štvrtýkrát po sebe. Najväčším úspechom tejto ostrovnej krajiny je postup do osemfinále turnaja v roku 2006. Vo zvyšných troch prípadoch stroskotali Austrálčania už v základnej skupine.

    Holandský tréner Bert van Marwijk má momentálne k dispozícii 27 futbalistov, z ktorých si vyberie na vrcholné podujatie 23 mužov. Najväčšími osobnosťami tímu sú Aaron Mooy z Huddersfieldu, Mile Jedinak z Aston Villy, Tim Cahill z Millwallu či Mathew Leckie z Herthy Berlín.

    Austrália absolvuje pred štartom svetového šampionátu dva prípravné zápasy s Českom a Maďarskom. V základnej skupine MS v Rusku narazí na Francúzsko, Dánsko a Peru.

    Česko je pravidelným účastníkom Eura, ale od éry samostatnosti postúpilo na majstrovstvá sveta iba raz. V roku 2006 však skončilo už v základnej skupine. V nasledujúcich troch kvalifikačných cykloch ani raz nepreniklo na finálový turnaj.

    Futbalová reprezentácia našich severozápadných susedov prešla v ostatnom období generačnou výmenou a momentálne hľadá nové výrazné osobnosti. Potenciál ukazujú mladší hráči, ktorí by sa mali postupne zaradiť medzi ťahúňov. Do tejto množiny patrí Patrick Schick z AS Rím alebo dvojica Antonín Barák – Jakub Jankto z Udinese Calcio.

    Český výber pod vedením Karla Jarolíma využije asociačný termín v závere sezóny na dva prípravné duely. V Rakúsku sa stretne najprv s Austráliou a potom ho čaká ďalší účastník nadchádzajúcich MS – Nigéria.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 13:00.

    Tomáš Lengyel

    Góly: 32. Leckie, 54. Nabbout, 72. Leckie, 80. Jugas (vla.)

    Karty:   79. Jankto (CZE)


    Držení míče: 48 % : 52 %.
    Střely na branku: 6:4. Střely mimo: 0:4. Rohy: 1:8. Ofsajdy: 4:2. Fauly: 13:9.
    Austrália: Ryan – Risdon (76. Degenek), Milligan, Sainsbury (C), Behich – Luongo, Rogic (66. Irvine), Mooy – Leckie (84. Arzani), Nabbout (61. Maclaren), Kruse (73. Petratos)
    Náhradníci: Jones, Vukovic – Degenek, Meredith, Cahill, Jurman, Juric, Troisi, Jedinak, Rukavytsya, Irvine, Petratos, Brillante, Arzani, Karacic, Maclaren.

    Česko: Koubek – Bořil, Kalas, Jugas, Novák – Hušbauer, Barák (57. Sýkora), Darida (C) – Schick (75. Šural), Krmenčík (46. Jankto), Kopic (81. Hořava).
    Náhradníci: Pavlenka, Vaclík – Coufal, Jemelka, Hořava, Jankto, Souček, Sýkora, Trávník, Šural.