5. etapa Stockton - Elk Grove sk Víťaz: Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) (kon.) | 6. etapa Folsom - Lake Tahoe sk Víťaz: Egan Bernal (Sky) (kon.)
koniec udalosti
6. etapa Folsom - Lake Tahoe

Víťaz: Egan Bernal (Sky)

Piatok 18.05.2018, 19:00Tour of California
     
    Cieľ
    Tejay van Garderen skončil v etape na siedmom mieste a na trinástom ročníku Okolo Kalifornie sa bude musieť uspokojiť len s druhým miestom celkovej klasifikácie.
     
    Cieľ
    Druhé miesto získal vďaka ataku na cieľovom kopci Adam Yates. Po tretie miesto si prišiel Tao Geoghegan Hart z tímu Sky, ktorý dnes výrazným spôsobom pomohol Bernalovi k triumfu a k zisku žltého dresu. Štvrtý finišoval len dvadsaťročný Američan Brandon McNulty.
    Príchod Egana Bernala do cieľového priestoru

     
    Cieľ
    Kolumbijský mladíček Egan Bernal ovládol kráľovskú etapu pretekov Okolo Kalifornie po famóznom predstavení!
     
    8 km
    Egan Bernal sa stal víťazom horskej prémie prvej kategórie na kopci Daggett Summit. S viac ako minútovým mankom ňou prešla tojica Tao Geoghegan Hart, Daniel Martínez a Adam Yates. Tejay van Garderen už nestačí ani tempu skupiny prenasledovateľov!
     
    14 km
    Na absolútnom čele etapy ostali Tejay van Garderen, Egan Bernal a Tao Geoghegan Hart. V tom momente prišla opäť ofenzíva Egana Bernala a na jeho zdrvujúci nástup už priebežný líder celkového poradia nedokázal zareagovať.
     
    15 km
    Famózna práca tímu Sky. Ďalšiu selekciu hlavnej skupiny spôsobil nástupom Tao Geoghegan Hart, zachytil sa ho Adam Yates. Tejay Van Garderen si na zadnom kolese viezol Egana Bernala i Daniela Martíneza. Keď sa van Garderenovi podarilo zalepiť dieru, prišiel ďalší atak zo strany britskej stajne. Ku Geogheganovi sa pridal už aj Egan Bernal!
     
    18 km
    Únik dňa je definitívne minulosťou. Pelotón dostihol aj posledných mužov z pôvodnej deväťčlennej skupiny. Z hlavného poľa zaútočil pretekár tímu Dimension Data Lachlan Morton.
     
    21 km
    Je to presne tak, ako sme predpokladali. Pred pelotónom ostala už len štvorica cyklistov vrátane Tomsa Skujinša. Aj ich pobyt v úniku sa však čochvíľa skončí. Pelotón je už veľmi blízko.
     
    25 km
    Deviatka cyklistov v úniku vzorne spolupracuje a v záujme zachovania pravidelného tempa ani nebojovala o body na druhej šprintérskej prémii dňa. Cyklisti ňou prešli v takom poradí, v akom boli práve zoradení. Vyhral ju Američan Lawson Craddock (EF Education First-Drapac).
     
    28 km
    Dočkali sme sa výsledkov z piatej horskej prémie šiestej etapy. Vyhral ju Evan Huffman pred Tomsom Skujinšom. Títo dvaja dnes v úniku parádne bojujú o bodkovaný dres pre víťaza vrchárskej klasifikácie. Žiaľ, momentálne vám nevieme poskytnúť ich presné bodové zisky.
     
    72 km
    Toms Skujinš (Trek-Segafredo) a Lawson Craddock (EF Education First-Drapac) sa odpútali od kolegov z vedúcej partie a chvíľu pokračovali na absolútnom čele etapy v dvojici. Teraz sú však už opäť členmi deväťčlennej unikajúcej skupiny, ktorá stúpa na najvyšší bod trinásteho ročníka Okolo Kalifornie.
     
    125 km
    Na v poradí tretej horskej prémii etapy, ktorou bol 2700 metrov dlhý kopec Mormon Emigrant s priemerným sklonom 6,9 %, sa zopakovalo poradie na prvých troch miestach z predchádzajúceho stúpania. Toms Skujinš by tak mal mať na čele virtuálneho hodnotenia vrchárov o bodkovaný dres jednobodový náskok pred domácim cyklistom Evanom Huffmanom.
     
    134 km
    Prvú z dvoch horských prémií prvej kategórie šiestej etapy na Sly Park opanoval Toms Skujinš pred Evanom Huffmanom, Lawsonom Craddockom, Florisom De Tierom a Tomom-Jelte Slagterom. Vďaka zisku najvyššieho počtu možných bodov sa pretekár tímu Trek-Segafredo Toms Skujinš virtuálne posunul do čela hodnotenia vrchárov. Polepšil si i Evan Huffman, ktorý by mal byť virtuálne druhý za Skujinšom.
     
    147 km
    Na vrchole prémie tretej kategórie Cedar Ravine zaknihoval tri body za prvé miesto Sean Bennett. Po dva body si prišiel Evan Huffman a po jeden za tretiu priečku Benoit Cosnefroy.
     
    158 km
    Predtým, ako sa budeme venovať úvodnému kategorizovanému stúpania šiestej etapy, si ešte doplňme výsledky z prvej rýchlostnej prémie. Tri body a tri bonifikačné sekundy za prvenstvo na nej ukoristil Toms Skujinš. Na druhom mieste skončil Floris De Tier a poslednú bodovanú pozíciu obsadil Sean Bennett.
     
    180 km
    Do úniku sa nakoniec podarilo prepracovať deviatke cyklistov. Sú nimi Sean Bennett (Hagens Berman Axeon), Toms Skujinš (Trek-Segafredo), Serghei Tvetcov (UnitedHealthcare), Floris De Tier (LottoNL-Jumbo), Tom-Jelte Slagter (Dimension Data), Lawson Craddock (EF Education First-Drapac), Evan Huffman (Rally Cycling), Gregory Rast (Trek-Segafredo), Benoit Cosnefroy (AG2R).

    Michal Bakoš

    Celkové poradie pretekov Okolo Kalifornie 2018 po šiestej etape
    1. Egan Bernal (Team Sky) 22:26:40
    2. Tejay van Garderen (BMC Racing) +01:25
    3. Daniel Martínez (Team EF Education First-Drapac) +02:14
    4. Adam Yates (Mitchelton-Scott) +02:16
    5. Tao Geoghegan Hart (Team Sky) +02:28
    6. Rafal Majka (Bora-hansgrohe) +03:01
    7. Brandon McNulty (Rally Cycling) +03:28
    8. Laurens De Plus (QuickStep Floors) +03:50
    9. Kristjan Durašek (UAE-Team Emirates) +03:59
    10. Mathias Frank (AG2R) +04:01