5. etapa Stockton - Elk Grove sk Víťaz: Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) (kon.) | 6. etapa Folsom - Lake Tahoe sk Víťaz: Egan Bernal (Sky) (kon.)
koniec udalosti
6. etapa Folsom - Lake Tahoe

Víťaz: Egan Bernal (Sky)

Piatok 18.05.2018, 19:00Tour of California
     
    Z našej strany je to na dnes všetko. Ďakujeme za pozornosť a prajeme dobrú noc. Zajtra vás pozývame k sledovaniu záverečného dielu trinásteho ročníka pretekov Okolo Kalifornie. (00:47:22)
     
    Trinásty ročník pretekov Okolo Kalifornie je s veľkou pravdepodobnosťou začiatkom jedného veľkého príbehu svetovej cyklistiky. Ak sa v zajtrajšej rovinatej etape nestane nič neočakávané, americké podujatie ovládne Egan Bernal. Len 21-ročný kolumbijský pretekár by sa mal zajtra stať najmladším víťazom v histórii pretekov. Spôsob, akým si podmanil druhú a dnešnú šiestu etapu, bol absolútne ohromujúci. Dnes atakom na stúpaní prvej kategórie doslova deklasoval konkurenciu a do cieľa prišiel s výrazným náskokom. Na čele celkovej klasifikácie má po šiestej etape náskok 1:25 pred Tejayom van Garderenom. Tretie miesto patrí ďalšiemu mladému pretekárovi z Kolumbie Danielovi Martínezovi.
     
    Celkové poradie pretekov Okolo Kalifornie 2018 po šiestej etape

    1. Egan Bernal (Team Sky) 22:26:40
    2. Tejay van Garderen (BMC Racing) +01:25
    3. Daniel Martínez (Team EF Education First-Drapac) +02:14
    4. Adam Yates (Mitchelton-Scott) +02:16
    5. Tao Geoghegan Hart (Team Sky) +02:28
    6. Rafal Majka (Bora-hansgrohe) +03:01
    7. Brandon McNulty (Rally Cycling) +03:28
    8. Laurens De Plus (QuickStep Floors) +03:50
    9. Kristjan Durašek (UAE-Team Emirates) +03:59
    10. Mathias Frank (AG2R) +04:01
    Elitná desiatka dnešnej etapy

     
    Šiesta etapa pretekov Okolo Kalifornie je na konci.
     
    Cieľ
    Tejay van Garderen skončil v etape na siedmom mieste a na trinástom ročníku Okolo Kalifornie sa bude musieť uspokojiť len s druhým miestom celkovej klasifikácie.
     
    Cieľ
    Druhé miesto získal vďaka ataku na cieľovom kopci Adam Yates. Po tretie miesto si prišiel Tao Geoghegan Hart z tímu Sky, ktorý dnes výrazným spôsobom pomohol Bernalovi k triumfu a k zisku žltého dresu. Štvrtý finišoval len dvadsaťročný Američan Brandon McNulty.
    Príchod Egana Bernala do cieľového priestoru

     
    Cieľ
    Kolumbijský mladíček Egan Bernal ovládol kráľovskú etapu pretekov Okolo Kalifornie po famóznom predstavení!
     
    2 km
    Skupina za Eganom Bernalom sa opäť rozrástla o niekoľko členov. S týmto stavom sa nechcel uspokojiť Brandon McNulty, ktorý ju nástupom na rovine rozdelil. Spoločnosť mu teraz robia Rafal Majka, Adam Yates a ešte jeden pretekár.
     
    3 km
    Dnešná etapa vyvrcholí na krátkom kopci South Lake Tahoe. Pred absolútnym finále má Egan Bernal náskok minúty a pätnástich sekúnd. Skupina prenasledovateľov sa v zjazde z Daggett Summit rozšírila opäť o Tejaya van Garderena a zozadu si ju došiel i Rafal Majka či Brandon McNulty, len dvadsaťročný Američan z prokontinentálneho tímu Rally Cycling. Klobúk dole i pred jeho výkonnosťou.
     
    5 km
    Všetko nasvedčuje tomu, že útok tímu Sky na žlté tričko z trinásteho ročníka pretekov Okolo Kalifornie bude úspešný. Naopak, Tejayovi van Garderenovi naň nebude stačiť ani vynikajúce predstavenie v individuálnej časovke.
     
    8 km
    Egan Bernal sa stal víťazom horskej prémie prvej kategórie na kopci Daggett Summit. S viac ako minútovým mankom ňou prešla tojica Tao Geoghegan Hart, Daniel Martínez a Adam Yates. Tejay van Garderen už nestačí ani tempu skupiny prenasledovateľov!
     
    11 km
    Líder tímu BMC Racing Tejay van Garderen dostáva pomoc od Adama Yatesa, ktorému sa zozadu podarilo dotiahnuť na dvojicu za vedúcim Eganom Bernalom. Kolumbijský supertalent je už virtuálnym lídrom pretekov Okolo Kalifornie a to ešte v cieli bude brať desať sekúnd za víťazstvo. Samozrejme, ak sa mu podarí udržať priebežné prvé miesto v šiestej etape.
     
    12 km
    Egan Bernal postupuje v ústrety vrcholu kopca prvej kategórie osamote. Za ním, samozrejme, Tao Geoghegan Hart nestrieda van Garderenovi, a tak náskok jeho tímového kolegu zo Sky utešene narastá.
     
    14 km
    Na absolútnom čele etapy ostali Tejay van Garderen, Egan Bernal a Tao Geoghegan Hart. V tom momente prišla opäť ofenzíva Egana Bernala a na jeho zdrvujúci nástup už priebežný líder celkového poradia nedokázal zareagovať.
     
    15 km
    Famózna práca tímu Sky. Ďalšiu selekciu hlavnej skupiny spôsobil nástupom Tao Geoghegan Hart, zachytil sa ho Adam Yates. Tejay Van Garderen si na zadnom kolese viezol Egana Bernala i Daniela Martíneza. Keď sa van Garderenovi podarilo zalepiť dieru, prišiel ďalší atak zo strany britskej stajne. Ku Geogheganovi sa pridal už aj Egan Bernal!
     
    16 km
    Tento rok sa však Mortonovi až tak nedarí a nevyšiel mu ani tento atak na Daggett Summit. Hlavná skupina už má len desať členov, tím Sky ide skutočne strojové tempo. Egan Bernal tam má k dispozícii dvoch domestikov, Tejay van Garderen už ani jedného. Medzi elitnými pretekármi sa drží aj tretí muž celkového poradia Daniel Martínez, Adam Yates a Rafal Majka.
     
    17 km
    26-ročný austrálsky pretekár si dokázal vypracovať malý náskok. Lachlan Morton vlani vyhral na pretekoch Okolo Kalifornie biely dres pre najlepšieho jazdca do 25 rokov a v celkovom poradí skončil siedmy.

    Michal Bakoš

    Celkové poradie pretekov Okolo Kalifornie 2018 po šiestej etape
    1. Egan Bernal (Team Sky) 22:26:40
    2. Tejay van Garderen (BMC Racing) +01:25
    3. Daniel Martínez (Team EF Education First-Drapac) +02:14
    4. Adam Yates (Mitchelton-Scott) +02:16
    5. Tao Geoghegan Hart (Team Sky) +02:28
    6. Rafal Majka (Bora-hansgrohe) +03:01
    7. Brandon McNulty (Rally Cycling) +03:28
    8. Laurens De Plus (QuickStep Floors) +03:50
    9. Kristjan Durašek (UAE-Team Emirates) +03:59
    10. Mathias Frank (AG2R) +04:01