koniec udalosti
1. etapa Long Beach - Long Beach

Víťaz: Fernando Gaviria (Quick-Step Floors)

Nedeľa 13.05.2018, 22:00Tour of California
     
    Cieľ
    Peter Sagan začal šprintovať pomerne zozadu. Postupne predbiehal súperov, no na dvojicu Gaviria-Ewan mu to už nestačilo. Súboj o druhú priečku prehral s mladým Austrálčanom len veľmi tesne. Sagana však môže tešiť skutočnosť, že v cieli pokoril Marcela Kittela, Alexandra Kristoffa i Marka Cavendisha.
     
    Cieľ
    Druhý finišoval Caleb Ewan, Peter Sagan si pravdepodobne vyšpurtoval tretiu priečku.
     
    Cieľ
    Víťazom úvodnej etapy trinásteho ročníka pretekov Okolo Kalifornie sa stal Fernando Gaviria!
     
    7 km
    Približne na méte siedmich kilometrov pred cieľom končí aj aktivita Andreja Krasilnikaua a my sa blížime do finále úvodnej etapy. To by malo byť vzhľadom na šprintérsku konkurenciu mimoriadne pútavé a zaujímavé.
     
    8 km
    Andrej Krasilnikau nastúpil kolegovi z úniku, ale ten mu najprv nedovolil odísť. Na druhý pokus sa to už Bielorusovi podarilo. Tanner Putt zvesil nohy a počkal si na pelotón, zatiaľ čo Andrej Krasilnikau naďalej bojuje pred balíkom.
     
    40 km
    Minulosťou je aj druhá šprintérska prémia dnešnej úvodnej etapy. S už len niečo viac ako minútovým náskokom na ňu prišla vedúca dvojica. O prvenstvo medzi sebou nebojovali, víťazom sa stal Tanner Putt, ktorý tak získal ďalšie tri body a tri bonifikačné sekundy. Krasilnikau skončil na oboch prémiách za ním, takže si zapísal na konto dovedna štyri body. Tretie miesto si z pelotónu vyšpurtoval Alvaro Hodeg, ktorý pokoril Marka Cavendisha.
     
    62 km
    Petra Sagana pravdepodobne postihol nejaký technický problém, pretože sa ocitol za pelotónom. Zdá sa však, že všetko už je v poriadku. Trojnásobnému majstrovi sveta pomáha dotiahnuť sa späť do hlavného poľa jeho dvorný poľský domestik Maciej Bodnar.
     
    87 km
    Prvú prémiu dnešnej etapy ukoristil Tanner Putt pred Andrejom Krasilnikauom. Po tretie miesto si predsa len prišiel jeden z elitných šprintérov, jeden bod do klasifikácie o zelený dres zaknihoval Mark Cavendish. Body a bonifikačné sekundy sa na prémiách rozdeľujú podľa tohto kľúča: 3-2-1.

    Michal Bakoš