koniec udalosti
1. etapa Long Beach - Long Beach

Víťaz: Fernando Gaviria (Quick-Step Floors)

Nedeľa 13.05.2018, 22:00Tour of California
     
    Prvý šprintérsky dojazd pretekov Okolo Kalifornie sa stal korisťou mladého šprintéra z Kolumbie. Fernando Gaviria si prišiel po tridsiate víťazstvo v profesionálnom pelotóne, Caleb Ewan skončil druhý tesne pred Petrom Saganom. Trojnásobný majster sveta však môže hodnotiť úvod tohtoročnej edície jeho obľúbeného etapového podniku pozitívne.

    V zajtrajšej etape povezie žltý dres priebežného lídra celkovej klasifikácie Fernando Gaviria, ktorý by ho však nemal uhájiť. Etapa totiž finišuje na stúpaní. Nenechajte si ujsť jej priebeh a sledujte náš textový prenos. Na dnes je to všetko. Ďakujeme vám za pozornosť, prajeme dobrú noc a úspešný štart do nového pracovného týždňa. (00:57:35)
    Fernando Gaviria zaknihoval prvý triumf na Okolo Kalifornie hneď pri prvom štarte

     
    Prvá etapa pretekov Okolo Kalifornie skončila.
     
    Cieľ
    Peter Sagan začal šprintovať pomerne zozadu. Postupne predbiehal súperov, no na dvojicu Gaviria-Ewan mu to už nestačilo. Súboj o druhú priečku prehral s mladým Austrálčanom len veľmi tesne. Sagana však môže tešiť skutočnosť, že v cieli pokoril Marcela Kittela, Alexandra Kristoffa i Marka Cavendisha.
     
    Cieľ
    Druhý finišoval Caleb Ewan, Peter Sagan si pravdepodobne vyšpurtoval tretiu priečku.
     
    Cieľ
    Víťazom úvodnej etapy trinásteho ročníka pretekov Okolo Kalifornie sa stal Fernando Gaviria!
     
    1 km
    Kilometer do cieľa! Kto sa presadí v súboji šprintérskej špičky?
     
    2 km
    V čelnej časti hlavného poľa sa to teraz poriadne mieša, vpredu chce byť množstvo tímov. Peter Sagan je aktuálne za zadným kolesom Marcela Kittela, tento vláčik Kaťuše si vyhliadol aj Mark Cavendish. Quick-Step Floors formuje pre Gaviriu vlastný vlak.
     
    5 km
    Fantastickú prácu teraz odvádza prokontinentálny americký tím Holowesko-Citadel p/b Arapahoe Resources, ktorý sa so štyrmi mužmi nachádza na úplnom čele pelotónu. Lídrom zoskupenia na šprintérske dojazdy je 33-ročný pretekár John Murphy.
     
    7 km
    Približne na méte siedmich kilometrov pred cieľom končí aj aktivita Andreja Krasilnikaua a my sa blížime do finále úvodnej etapy. To by malo byť vzhľadom na šprintérsku konkurenciu mimoriadne pútavé a zaujímavé.
     
    8 km
    Andrej Krasilnikau nastúpil kolegovi z úniku, ale ten mu najprv nedovolil odísť. Na druhý pokus sa to už Bielorusovi podarilo. Tanner Putt zvesil nohy a počkal si na pelotón, zatiaľ čo Andrej Krasilnikau naďalej bojuje pred balíkom.
     
    12 km
    Obaja borci z úniku stále šliapu naplno do pedálov, ale už toho majú evidentne dosť. A rozbehnutý pelotón je stále bližšie a bližšie. Hlavné pole ich onedlho pohltí a tímy so šprintérmi budú mať pred sebou posledné kilometre na pripravenie čo najlepšej východiskovej pozície pre svojho lídra.
     
    14 km
    Tanner Putt a Andrej Krasilnikau zavelili do ofenzívy okamžite po štarte. Keďže sa k ním nikto nepridal, celú etapu strávili v dvojčlennom úniku. Ich snaženie sa pomaly, ale isto, chýli ku koncu. Pelotón ich už má na dohľad, časové údaje hovoria o tom, že tieto dve skupiny delí tridsať sekúnd.
     
    17 km
    V popredí pelotónu je zoradená kompletná zostava tímu Quick-Step Floors, posledným článkom vláčiku je, pochopiteľne, Fernando Gaviria. Na špurt sa pripravujú aj borci Kaťuše-Alpecin.
     
    20 km
    Do konca premiérovej etapy ostáva už len dvadsať kilometrov. Pred pelotónom sa stále nachádzajú Tanner Putt a Andrej Krasilnikau. Vedú s náskokom tridsiatich piatich sekúnd.
     
    25 km
    Oficiálny web Tour of California 2018 citoval slová Petra Sagana pred začiatkom pretekov. „Na Amgen Tour of California mám len dobré spomienky. Každý rok som tu vyhral etapu, jedenkrát aj celkové poradie. Som veľmi šťastný, že som opäť tu. Tour de France tento rok začína trochu neskôr, takže všetko sa trochu mení. Pre mňa je lepšie, že tu môžem byť, lebo pretekanie je lepšie ako tréning.“
     
    30 km
    Najviac profesionálnych víťazstiev z dnešných favoritov má na konte Mark Cavendish, ktorý počas kariéry dvíhal ruky nad hlavu až 146-krát. So 104-mi triumfmi nasleduje Peter Sagan, Marcel Kittel má na konte 88 víťazstiev v profesionálnom pelotóne, Alexander Kristoff 66 a mladíci Gaviria a Ewan sú na tom čo do počtu prvenstiev takmer rovnako. Kolumbíjčan ich zaknihoval 29, Austrálčan Ewan o jedno menej.
     
    35 km
    Petra Sagana sme teraz videli pohybovať sa v balíku v okolí svojho staršieho súrodenca Juraja. Aktuálna fáza etapy je pokojná a istým spôsobom aj nudná. Ale tak to už pri rovinatých etapách, ktoré ponúkajú najväčší vzruch až v posledných metroch, býva.

    Michal Bakoš