West Ham – Manchester United 0:0 (kon.)
koniec
West Ham United
0:0 (0:0)
Manchester United
Štvrtok 10.05.2018, 20:45 • Olympijský štadión, Londýn • Anglická Premier League • 31. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vážení diváci, vitajte pri priamom textovom prenose zo stretnutia 31. kola anglickej Premier League medzi West Hamom United a Manchestrom United.

    Pôvodný termín duelu bol 18. marec, ten bol však odložený z dôvodu účasti Manchestru United v štvrťfinále FA Cupu proti Brightonu zo 17. marca.

    Zápas sa začne o 20:45.
     
    Manchester United

    Červení diabli majú pred sebou posledné tri duely sezóny. Finále FA Cupu s Chelsea a poslednému ligovému zápasu ročníka bude predchádzať dohrávka s West Hamom. Manchester United má v tomto momente šesťbodový náskok na štvrtý Tottenham, ktorý ako jediný môže zosadiť United z druhého miesta. Liverpool stráca bodov päť, pričom môže získať už len tri body.

    Celkovo získali zverenci Josého Mourinha 77 bodov z 36 vystúpení, skóre Red Devils je pozitívne – 67:28. Uplynulý piatok prišla nečakaná prehra s nováčikom z Brightonu 0:1, ktorá donútila portugalského mága premýšľať nad zostavou.

    V Londýne sa určite nepredstaví dvojica Lukaku – Fellaini. Prvý z Belgičanov sa zranil ešte vo víťaznom súboji s Arsenalom na konci apríla, prioritou je zotavenie na finále FA Cupu. Fellaini si privodil menšie zranenie práve v poslednom stretnutí, jeho prípadný štart v nedeľu doma proti Watfordu zostáva otázny.
     
    West Ham United

    Kladivári majú záchranu v Premier League istú, z pätnásteho miesta pri zisku 38 bodov sa ešte môžu posunúť na pozíciu číslo desať. To by však museli najprv poraziť favorita z Manchestru a v nedeľu aj Everton.

    Defenzíva West Hamu je najhoršou v celej súťaži spolu so Stoke, Hrnčiari však majú odohraný duel navyše. Pomer gólov je nasledovný – 45:67. Cez víkend londýnsky celok zaznamenal prvý triumf po vyše mesiaci, keď zvíťazil v Leicestri 2:0.

    Pre viaceré osoby je stret s Manchestrom United unikátnou udalosťou. The Hammers trénuje David Moyes. Škót, ktorý mal po odchode Sira Alexa Fergusna udržať United na vrchole. Po necelom roku pôsobenia v Manchestri však dostal vyhadzov a šiel trénovať španielsky Real Sociedad.

    Do zápasu nezasiahne ani bývalý zakončovateľ hostí, Mexičan Javier Hernandez. Dôvodom je zranenie kolena. Mimo hry sú aj Antonio, Collins, Reid, Obiang a Byram. Otáznik visí nad brankárom Hartom a Arnautovićom. Treťou persónou, ktorá má bohatú históriu s Manchestrom United, je ľavý obranca Patrice Evra. Francúz je svojmu manažérovi k dispozícii a určite sa dočká vrúcneho privítania od hosťujúcich fanúšikov.
     
    Úvodné zostavy:

    West Ham United: Adrián – Rice, Ogbonna, Cresswell – Zabaleta, Kouyaté, Noble (C), Masuaku – Mário, Lanzini – Arnautović.
    Náhradníci: Hart – Carroll, Hugill, Evra, Obiang, E. Fernandes, Cullen.

    Manchester United: de Gea – Lindelöf, Smalling, P. Jones – A. Valencia (C), A. Herrera, McTominay, Shaw – Lingard, Alexis Sánchez, P. Pogba.
    Náhradníci: Romero – Blind, Bailly, Martial, Mata, Rashford, Young.

    Rozhodca: Jon Moss.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Úvodný výkop patril hosťom z Manchestru, ktorí hrajú v sivých dresoch, domáci West Ham v tradičnej bordovej farbe.
     
    2
    Alexis Sánchez s nepresným pasom na Pogbu. Francúz sa pošmykol a nestihol loptu zachytiť. Pri nej je už brankár Adrián.
     
    3
    Kladivári pri postupnom útoku pohoreli, to isté môžeme povedať aj o hosťoch. Alexis sa ocitol v ofsajde.
     
    4
    João Mário prenikal cez McTominaya s Pogbom. Portugalský záložník nedokázal presne prihrať, vhadzovanie pre United.
     
    5
    Prvý náznak šance. Pekný prechod do útoku od hráčoch v sivých dresoch. Pogba našiel voľného Shawa, ten prízemným centrom zase hľadal v pokutovom území Alexisa. Neúspešne.
     
    6
    João Mário vybojoval loptu čistým spôsobom pred veľkým vápnom súpera, hoci fanúšikovia favorita boli proti. Ani teraz ale neprichádza koncovka smerom na bránu.
     
    7
    Deje sa tak až teraz. Marko Arnautović dostal priveľa priestoru, predral sa cez Herreru a Smallinga a vypálil na de Geu. Zakončenie bolo síce razantné, mierilo však iba do miest, kde sa španielsky gólman nachádzal.
     
    8
    Vyzeralo to na postupný útok z hĺbky poľa, nakoniec sme však videli nepresnú prihrávku zo stredového kruhu. Adrián ihneď rozohráva nakrátko.
     
    9
    Snaha Alexisa Sáncheza vychádza nazmar, kolmica na Lingarda zastavená Zabaletom.
     
    10
    Štandardná situácia v prospech Manchestru. João Mário položil ruku na Lingarda, ktorý spadol. Priamy kop zahraje aktívny Sánchez.
     
    11
    Signál pri exekúcii spolovice úspešný. Lopta sa dostala k Herrerovi, ten ju napálil iba do múru. Akcia pokračovala ďalej, Pogba sa dostal na krídlo, kde mu center zrazil Zabaleta. Rohový kop.
     
    12
    Nákop na prednú žrď sa nestretol s pochopením spoluhráčov, Luke Shaw je z toho sklamaný.
     
    13
    Obrovská hrúbka Smallinga. Nevýrazný center z ľavej strany stopér Manchestru iba pohladil, do šance sa dostal Marko Arnautović. Ten v ťažkej pozícii hlavičkoval iba nad. Výkričník pre stopérsku trojicu Red Devils.
     
    14
    Scott McTominay získal loptu pred šestnástkou súpera. Rýchlo ju posunul na Alexisa, ktorý sa razom ocitol v obkľúčení protihráčov. Čilan hľadal lepšie postaveného spoluhráča. Výsledkom bolo iba rozhadzovanie rukami v podaní Herreru.
     
    15
    Štvrťhodina duelu za nami, hrá sa vyrovnaná partia. Žiaden z tímov sa nechce dopustiť zbytočnej chyby.
     
    16
    Hostia sa dopustili nedovoleného zákroku na vlastnej polovici. Výsledkom bol center Nobla na zadnú tyč, kde sa už vyskytoval Cheikhou Kouyaté. Hlavička urasteného defenzívneho záložníka skončila v náručí de Geu.
     
    17
    Manchester sa snaží uspať súpera výmenou lopty na vlastnej polovici.
     
    18
    Vracajúci sa Arnautović neopatrne nakopol chodidlo Herreru, voľný kop pre United.
     
    19
    Nie zlý nápad Pogbu. Prihrávka vzduchom mala nájsť Lingarda, ten sa práve v čase prihrávky začal otáčať do opačnej strany. Škoda, lob za obranu to bol pekný.
     
    20
    Zatiaľ sledujeme nudné stretnutie s minimom akcie. Vedia to aj fanúšikovia, ktorí sa aspoň občasne snažia pozdvihnúť atmosféru na štadióne.
     
    21
    Čo tomu chýbalo? McTominay výborne pozične, mladík získal guľatý nezmysel pred pokutovým územím West Hamu. Okamžitá otočka a zakončenie. Lopta minula pravú žrď Adriánovej brány o niečo málo viac ako pol metra.
    21. Scott McTominay (MAN)
     
    22
    Hostia prakticky okamžite znova pri lopte, tento raz zo strednej vzdialenosti pálil medzi tri žrde Lingard. Adrián už musel zasahovať, Manchester s ďalším rohom. Štandardku domáci dokázali ubrániť, k lopte sa však nedostali.
     
    23
    A do tretice obrovská príležitosť pre Red Devils! Najprv to do Adriána napálil zvnútra šestnástky Alexis, aby sa k dorážke dostal Luke Shaw. Ľavý obranca ešte v seniorskom futbale nestrelil jediný gól a bude si naň musieť ešte počkať. Časovaná rana z maximálne deviatich metrov, no ešte lepší zákrok domáceho ochrancu svätyne! Musíme podotknúť, že Shaw to mal ťažké, keďže sa mu do dráhy strely vkladal jeden z obrancov.
    23. Adrián (WHU), Alexis Sánchez (MAN), Luke Shaw (MAN)
     
    25
    Tak ak som pred niekoľkými minútami vravel, že zažívame nudný zápas, tak opak je v týchto chvíľach pravdou. Červení diabli jasne na koni.
     
    26
    Neobratné spracovanie lopty od Zabaletu vo vlastnom pokutovom území, Jon Moss mohol teoreticky odpískať penaltu.
     
    27
    West Ham zvládol ďalší rohový kop, teraz bude jeden zahrávať po rýchlom brejku Arnautovića. Ten okabátil Smallinga, no jeho prízemný center odvrátil za bránkovú čiaru Ander Herrera.
     
    28
    Lopta ani nedopadla na zem a už sa pískal faul. Angelo Ogbonna si v súboji so Smallingom pomáhal rukami, hlavný arbiter pozorný.
     
    29
    Po dlhšej dobe pokojnejších šesťdesiat sekúnd, v držaní lopty domáci.
     
    30
    Cresswell sa pokúsil o zakončenie z vyše dvadsiatich piatich metrov, David de Gea zasahovať nemusel.
     
    32
    Vidíme viacero faulov, dopúšťajú sa ich obe mužstvá.
     
    33
    Rovnako teraz pri postrannej čiare zahral proti pravidlám Antonio Valencia, futbalisti United však získali loptu späť na svoje kopačky.
     
    34
    Marko Arnautović si pýtal voľný kop od Jona Mossa, ten ale faul v podaní Jonesa, respektíve Smallinga nezaznamenal.
     
    35
    Arthur Masuaku nestihol zachytiť narážačku Valenciu s McTominayom. Valencia tak v pohode zbehol na hranicu pokutového územia, odkiaľ ale poslal iba nízky center, ktorí domáci odvrátili na roh.
     
    36
    Aktívny Arnautović zase raz vybabral s Chrisom Smallingom. Vysoký stopér hostí nedokáže brániť rýchleho Rakúšana, keď aj teraz neubránil centru na Maria. Portugalčan v tiesnení Herreru mieril len mimo brány.
     
    37
    Manchester sa naďalej musí brániť, ironický potlesk domácich fanúšikov si vyžiadal Victor Lindelöf. Vhadzovanie pre West Ham.
     
    38
    Je po akcii, jeden z Londýnčanov sa ocitol v postavení mimo hru.
     
    39
    Dejstvo číslo jedna sa chýli ku koncu. Červených diablov môžu mrzieť tri šance v rozpätí 21. až 23. minúty.
     
    40
    Jon Moss rezolútne posúdil súboj Pogbu a Kouyatého v prospech domáceho futbalistu. Voľný kop z hranice deliacej čiary.
     
    41
    Na svoje konto si zakončenie pripísal aj Paul Pogba. Adrián aj teraz bez práce.
     
    42
    Alexis Sánchez si vypýtal faul v strede poľa, tempo hry v posledných minútach duelu opadlo.
     
    44
    Toto môže Pogbu mrzieť. Francúz si loptu v šestnástke súpera spracoval rukou, hoci to nebolo určite plánované.
     
    45
    Cez Phila Jonesa Arnautović nemal nárok. Skúsený obranca zatarasil útočníkovi West Hamu cestu, ten sa dopustil faulu.
     
    45+1
    Nadstavuje sa jedna minúta.
     
    45+1
    Zdalo sa, že Lingard bude iba prihrávať na McTominaya, no nakoniec si to ale odchovanec Manchestru United dal na silnejšiu nohu. Rana pravačkou spoza veľkého vápna, Lingard preveril pozornosť Adriána!
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Viac šancí si vypracovali hostia z Manchestru, využiť nedokázali ani jednu. Najväčšie príležitosti mali Shaw s Lingardom, na opačnej strane hrozil najmä Marko Arnautović.

    Druhý polčas sa začne približne o 21:48.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    47
    Po zmene strán zatiaľ bez striedaní, tie ale môžu ďalší priebeh duelu rozhýbať.
     
    48
    Zblokovaný pokus Lingarda – rohový kop. Zahrával ho samotný Lingard, no iba do hlavy Arnautovića.
     
    48
    Paul Pogba vysunul Alexisa, ktorý prešiel aj cez Adriána. Na bránkovej čiare zahral na výbornú Angelo Ogbonna a loptu vyhlavičkoval. Nebola to žiadna veľká možnosť na otvorenie skóre, no predsa to nemôže nechať hlavu Davida Moyesa chladnou.
     
    50
    Opäť spomeniem Pogbu. Zdá sa, že Francúz hrá až príliš laxne. Stráca loptu v jasných momentoch, na druhej strane vie vykúzliť finálny pas.
     
    51
    A zase terčom kamier kedysi najdrahší hráč sveta. Zrazená koncovka z približne dvadsiatich piatich metrov končí u Adriána.
     
    52
    Scott McTominay si privodil zranenie pri zákroku na Masuakua. Šikovný mladík šiel do súboja tvrdo, čo sa mu takmer aj vypomstilo.
     
    53
    McTominay v poriadku, Alexis Sánchez na druhej strane v ofsajde. Opakovaný záznam ale ukázal, že Angelo Ogbonna zabudol uzavrieť líniu, špílmacher hostí bol v čase prihrávky v hre a mal pokračovať. Chybný verdikt postranného rozhodcu.
     
    54
    Mierne statický futbal od druhého celku Premier League. Manchester môže do útoku poslať Matu, Rashforda či Martiala.
     
    55
    Tretí pokus Lingarda spoza šestnástky, tretí zákrok brankára The Hammers. Musíme však povedať, že táto strela bola najmenej podarená, Adriánovi stačilo zostať na mieste a vystrieť ruky.
     
    56
    Mark Noble ako správny kapitán zabojoval pri postrannej čiare a udržal loptu na kopačkách svojho tímu.
     
    57
    Nedovolený zákrok Herreru na domáceho borca. Štandardka zahraná na Kouyatého, hľadal ho João Mário. Kouyaté loptu netrafil, postrážil si ho McTominay.
     
    58
    Declan Rice odviezol dôstojnú robotu pri sklze voči Sánchezovi, West Ham mieri dopredu.
     
    59
    Účinne zabral aj Luke Shaw. Angličan dobehol loptu, zastavil si ju a po tečovaní lopty od Zabaletu získal aj vhadzovanie.
     
    60
    Červení diabli hlboko na svojej polovici. Hostia vyčkávajú, čo domáci vymyslia. Noble poslal dlhočizný center na Arnautovića, ten sa cítil faulovaný Smallingom. A možno mal pravdu, previnenie stopéra Manchestru sa však nepíska.
     
    61
    Opäť chaos pred de Geom. Arnautović sa dostal cez Jonesa, následne cez neho loptu neprepasíroval. Prišla druhá šanca, z ktorej mohol ťažiť Manuel Lanzini. Nestalo sa tak. Guľatý nezmysel sa dostal aj k Zabaletovi, ktorý sa sťažoval na postrčenie, Jon Moss aj teraz mlčí.
     
    62
    Antonio Valencia s prvým presným centrom na hlavu spoluhráča. Naozaj fantastická lopta medzi Zabaletu a Declana Ricea, Paul Pogba to netrafil zle. Lopta padala smerom k tyči, napokon skončila dobré dva metre vedľa pravej žrdi.
     
    63
    To sú veľmi pomalé brejky do Red Devils. Štyria hráči štartovali na Adriána po zisku lopty, no v takomto tempe je moment prekvapenia bleskovo premrhaný.
     
    64
    Kamera si vybrala Andyho Carrolla. Vysoký zakončovateľ čaká na svoju šancu, pravdepodobne sa jej dnes aj dočká.
     
    65
    Alexis Sánchez vymanévroval s loptou na malom priestore, posunul ju na Shawa, ten ju však napálil iba do brániaceho sa hráča. Rohový kop.
     
    66
    Šikovne zahraný rohový kop. Lopta šla na zadnú tyč, zasiahnuť ju nedokázal ani Adrián, ani žiaden z obrancov. Do zakončenia sa tak dostal Chris Smalling, ten ale z dvoch metrov míňa bránu!
    66. Chris Smalling (MAN)
     
    66
    Striedanie v tíme West Ham United: z ihriska odchádza Arthur Masuaku, prichádza Andy Carroll.
     
    67
    Zvýšenie tlaku na trojicu stopérov Manchestru môže priniesť úspech. David Moyes vie čo robí, José Mourinho musí reagovať.
     
    69
    Medzičasom sme prekročili prvú polovicu druhého polčasu. Červení diabli bez nápadu, ťažiť z toho môže West Ham.
     
    70
    Je to ale katastrofa. Jesse Lingard mohol ťahať protiútok, no v tandeme s Pogbom a Alexisom boli proti dvojnásobnej presile domácich bez akejkoľvek šance.
     
    71
    Angelo Ogbonna vytlačil Alexisa z palubnej pozície. Útočník hostí sa nevzdal, šikovne sa vyhol protivníkom a prihral dozadu na Pogbu. Technický pokus záložníka Manchestru mohol hocikto tečovať, Adrián napriek tomu bez roboty.
     
    72
    Manuel Lanzini faulovaný McTominayom, fanúšikovia West Hamu si pýtajú žltú kartu. Neúspešne.
     
    73
    Nevydarený dopad Kouyatého na zem po avizovanom vzdušnom súboji s Pogbom. S domácom osmičkou to nevyzerá vôbec ružovo, Kouyaté si pri dopade narazil ruku.
     
    74
    Z ihriska odchádza Jesse Lingard, na záverečnú časť duelu prichádza iný odchovanec akadémie Red Devils. Je ním Marcus Rashford.
     
    75
    Ošetrovanie Kouyatého trvalo dve minúty. Horná končatina ošetrená, záložník londýnskeho klubu zatiaľ bude pokračovať.
     
    76
    Odchod Lingarda za Rashforda viac-menej nič nerieši. Hostia naďalej čakajú na to, čo vymyslí pätnásty celok tabuľky.
     
    77
    Držanie lopty – 46% : 54%.
    Strely na bránu – 2:6.
    Strely mimo bránu – 3:7.
    Rohové kopy – 1:6.
     
    78
    Deviati hráči v bordových dresoch bránia svoje pokutové územie. Bez pohybu futbalistov Manchestru bude Adriána veľmi ťažké prekonať.
     
    79
    Čas plynie ako voda, fanúšikovia si už pýtajú konečne poriadnu akciu.
     
    80
    Taká mini-šanca prichádza opäť po vysunutí Arnautovića Noblom. Rakúšan dobehol lob za obranu, mal to na volej, no z prvej triafa iba sektor za bránou de Geu.
     
    81
    Hostia nedokážu zbierať ani odrazené lopty za pokutovým územím West Hamu. Nábeh jediného útočníka pomedzi troch stopérov je krutá daň za Mourinhovu taktiku.
     
    82
    A z brejku musel Phil Jones hasiť center Arnautovića na Carrolla. Obaja hráči si situáciu razom vymenili, Carrollov nákop ale skončil za bránou Manchestru.
     
    83
    Pred nami už iba osem minút riadnej hracej doby. Za uplynulú hrací čas striedali obaja kouči iba jediný raz, čo je naozaj nezvyklé.
     
    84
    Adrián sa pohral s ohňom, keď dovolil Rashfordovi prísť až príliš blízko. Španielsky gólman napokon stihol loptu odkopnúť. Na druhej strane trávnika sme sledovali mizerné zakončenie Nobla.
     
    85
    Alexis márne dvíha ruku. Statický ofenzívny futbal favorita, toto vycestovaných fanúšikov 20-násobného anglického majstra tešiť nemôže.
     
    86
    Junácka pasovačka Pogbu a Carrolla, zvíťazil v nej striedajúci futbalista.
     
    87
    Takáto situácia visela vo vzduchu už niekoľko minút. Andy Carroll si pýtal faul už niekoľkokrát, ten sa naozaj aj udial. Kouyaté získal loptu v súboji s Pogbom, následne ju prebral Noble, ktorého zostrelil Herrera. Strhla sa potýčka, z ktorej budú vyvedené dôsledky.
     
    88
    Dvaja kohúti si skončili do vlasov, žltú kartu vidia obaja. Ako Mark Noble, tak aj Paul Pogba.
     
    89
    Hosťujúci Pogba upokojovaný Jonesom aj Shawom, Manchester iste nechce dohrávať v desiatich mužoch.
     
    90
    Faul Victora Lindelöfa na Andyho Carrolla, palubná pozícia pre Lanziniho.
     
    90+1
    Argentínčan to poslal približne dva metre vedľa pravej žrdi de Geovej brány.
     
    90+1
    Nadstavujú sa tri minúty.
     
    90+2
    Striedanie v tíme Manchester United: z ihriska odchádza Alexis Sánchez, prichádza Ashley Young.
     
    90+2
    Vhadzovanie Valenciu na Rashforda zmarené, hosťujúci útočník si pomáhal v súboji s Ogbonnom faulom.
     
    90+3
    Ak sa to stihne, na trávnik príde ešte Eric Bailly.
     
    90+3
    Andy Carroll v súboji drgol do Shawa, postranný rozhodca avizuje faul svojmu nadriadenému.
     
    90+4
    Striedanie v tíme Manchester United: z ihriska odchádza Antonio Valencia, prichádza Eric Bailly.
     
    90+4
    Koniec zápasu.
     
    Držení míče: 43 % : 57 %.
    Střely na branku: 2:6. Střely mimo: 6:7. Rohy: 1:6. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 11:12.
     
    Ničím nevýrazné meranie síl sa končí bezgólovou remízou. O niečo viac z hry mali hostia, avšak futbalisti Manchestru doplatili na zahadzovanie príležitostí. Najväčšiu z nich mal v prvom polčase Luke Shaw, ktorý nastrelil brvno. Zaujali aj pokusy Lingarda, či hlavičkové zakončenia Pogbu so Smallingom. Na domácej strane robil vietor v obrane Red Devils Marko Arnautović, po príchode na trávnik sa k nemu pridal Andy Carroll.

    Získaným bodom si Manchester United definitívne potvrdil druhé miesto v tabuľke, West Ham môže stále skončiť na desiatom, ale aj sedemnástom mieste. O konečnom umiestnení rozhodne záverečné kolo.
     
    Ja vám v tejto chvíli ďakujem za pozornosť a prajem ešte príjemný zvyšok večera. (22:41:08)

    Viktor Kalinács

    Góly:

    Karty:   88. Noble (WHU) – 88. P. Pogba (MAN)


    Držení míče: 43 % : 57 %.
    Střely na branku: 2:6. Střely mimo: 6:7. Rohy: 1:6. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 11:12.
    West Ham United: Adrián – Rice, Ogbonna, Cresswell – Zabaleta, Kouyaté, Noble (C), Masuaku (66. Carroll) – Mário, Lanzini – Arnautović.
    Náhradníci: Hart – Carroll, Hugill, Evra, Obiang, E. Fernandes, Cullen.

    Manchester United: de Gea – Lindelöf, Smalling, P. Jones – A. Valencia (C) (90+4. Bailly), A. Herrera, McTominay, Shaw – Lingard (74. Rashford), Alexis Sánchez (90+2. Young), P. Pogba.
    Náhradníci: Romero – Blind, Bailly, Martial, Mata, Rashford, Young.

    Rozhodca: Jon Moss