Birmingham – Fulham 3:1 (kon.) | Cardiff – Reading 0:0 (kon.)
koniec
Cardiff City FC
0:0 (0:0)
Reading FC
cz Nedeľa 06.05.2018, 13:30 • Cardiff City Stadium • Anglická Championship
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 13:30.
     
    Hezké odpoledne při sledování přenosu závěrečného kola druhé nejvyšší anglické soutěže, zvané The Championship.

    Čeká nás jeden z řady atraktivních soubojů, neboť soutěž se vyvinula do neuvěřitelné podoby, kdy dva týmy hrají o přímý postup do Premier League (Cardiff a Fulham), další dva budou bojovat o postup do play-off (Derby a Preston) a tato čtveřice si to rozdá se čtyřmi z pěti týmů namočených v tuhém záchranářském boji!
     
    CARDIFF CITY FC

    My se tedy můžeme těšit na souboj, který se odehraje na Cardiff City Stadium, kde domácí tým z velšské metropole bude bojovat o historicky druhou účast v Premier League.

    Po desítkách let putování nižšími anglickými soutěžemi Cardiff dokázal ovládnout The Championship v sezóně 2012-13 a nakoukl tak mezi anglickou elitu, kde ale vydržel jedinou sezónu a po posledním místě v následující sezóně Premier League se zase poroučel o patro níže, ovšem nyní by mohl dostat další šanci v Premier League, stačí k tomu dnes jakkoliv porazit devatenáctý Reading!

    Cardiff se bude muset obejít bez důležitého islandského záložníka Arona Gunnarssona. Ten v týdnu podstoupil operaci kolene a byť stále věří, že se s islandským národním týmem podívá na světový šampionát do Ruska, tak rozhodně je vyloučen jeho start v dnešním utkání. Nahradit by jej mohli Marko Grujič či Craig Bryson.

    Trenér Warnock také bude mít těžkou volbu na hrotu, kde bude volit mezi dánským reprezentantem Kennethem Zohorem a Gary Madinem.
     
    READING FC

    Před posledním kolem je jediný jistý sestupující, Sunderland AFC. Slavný klub z anglického severovýchodu marně bojoval celou sezónu na chvostu tabulky a dnes se rozhodne, které dva týmy jej doprovodí do třetí nejvyšší soutěže, League One.

    Teoreticky nejhorší výchozí pozici má Bolton Wanderers, ten však má zdaleka nejpříjemnější los do posledního kola, když na svém stadiónu hostí sedmnáctý Nottingham. Burton a Barnsley totiž jedou na trávníky týmů bojujících o play-off, tedy do Prestonu, respektive Barnsley a kromě Readingu o záchranu bojuje ještě Birmingham, hostící konkurenta Cardiffu v boji o přímý postup tedy Fulham.

    Reading do posledního kola vstupuje se shodným bodovým ziskem jako má Birmingham, dvoubodovým náskokem na Barnsley a Burton a tříbodovým na Bolton.

    Hostující Royals mají dvě jistoty, vzhledem k výrazně lepšímu rozdílu ve skóre je nepřeskočí Bolton a pokud dnes získají bod, budou právě díky gólovému rozdílu s jistotou zachráněni. K zisku toho bodu je ale čeká dlouhých devadesát minut v jižním Walesu.

    Hosté se musí obejít bez Tylera Blacketta, absentujícího z disciplinárních důvodů, naopak po třízápasovém distancu za vyloučení se do sestavy může vrátit zkušený Leandro Bacuna a uzdraveni jsou i Paul McShane a Callum Harriott.
     
    Úvodní sestavy:

    Cardiff City FC: Etheridge – Peltier, Morrison, Bamba, Bennett – Bryson, Ralls, Paterson – Hoilett, Zohore, Mendez-Laing
    Náhradníci: Murphy – Ecuele, Grujič, Madine, Pilkington, Richards, Ward

    Reading FC: Mannone – Gunter, Moore, Elphick, Ilori – Bacuna, Van den Berg, Edwards – Aluko, Bodvarsson, Barrow
    Náhradníci: Jaakkola – Evans, Kelly, Kermogant, Martin, McShane, Swift

    Rozhodčí: Madley – Lennard, Perry.
     
    Zkušený rozhodčí Bobby Madley již přivedl hlavní aktéry dnešního velkého zápasu na beznadějně vyprodaný Cardiff City Stadium. Obecenstvo se těší na dnešní vítězství a následné oslavy postupu do Premier League, k němu ale vede ještě dlouhých devadesát minut hry.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    V tuto chvíli je rozehráno! Domácí Cardiff hraje celý v modrém, hosté, obvykle vyznávající modro-bílé barvy, tak dnes museli obléci žluto-červenou kombinaci.
     
    1
    První útočnou akci Readingu vedl Barrow po levém křídle, jeho centr je sražen za postranní čáru.
     
    3
    Mendez-Laing se neprosadil v souboji s Gunterem, domácí ale ještě budou vhazovat.
     
    4
    Dlouhé autové vhazování Cardiffu si vzal na starost Morrison, ten hledal před brankou Patersona, hostující defenziva si s touto situací dokázala poradit.
     
    6
    Junior Hoilett se na levém křídle neprosadil v souboji jeden na jednoho, domácí ještě mohli pokračovat v akci, ale po Peltierově centru je Hoilettovi pískán útočný faul.
     
    8
    Cardiff už převzal herní iniciativu do své moci a domácí jsou neustále usazeni na soupeřově polovině, zatím ale bez střeleckého zakončení.
     
    9
    Barrow nedovoleně atakoval Peltiera a dostává se mu důrazné domluvy z úst sudího Madleyho.
     
    10
    Souběžně sledujeme i ostatní duely, v nichž se bojuje o postup do Premier League, do playoff či o udržení a všude zatím platí bezbrankový stav.

    Birmingham – Fulham 0:0
    Bolton – Nottingham 0:0
    Derby – Barnsley 0:0
    Preston – Burton 0:0
     
    11
    Barrow se z levého křídla dokázal probít do pokutového území, po jeho akci se ale ke střele neprobil Bodvarsson.
     
    13
    Po standardní situaci domácích v pokutovém území padl k zemi Morrison a dožadoval se odpískání penalty ve prospěch Cardiffu po souboji s Bacunou, rozhodčí Madley ale nechává ve hře pokračovat.
     
    14
    Na ostatních stadiónech už padají první branky, Derby vede nad Barnsley, ačkoliv o krále střelců bojující Matěj Vydra je pouze mezi náhradníky a zejména Birmingham vede nad Fulhamem!

    V takovém případě by Cardiff postupoval za jakéhokoliv výsledku proti Readingu.
     
    16
    Zpráva o průběžném výsledku v Birminghamu už se objevila také v Cardiffu a domácí fanoušci mohutně slaví branku Birminghamu v souběžně hraném utkání.
     
    18
    Peltierův centr se neujal, domácí ale zůstávají usazeni na soupeřově polovině.
     
    19
    Další dlouhé autové vhazování Morrisona až do předbrankového prostoru, Bamba se ale k zakončení nedostal.
     
    19
    První šance Cardiffu! Po souhře před pokutovým územím se z hranice pokutového území opřel do míče Junior Hoilett a Kanaďanova technická střela se zakroutila těsně za vzdálenější tyč hostující branky!
     
    21
    Po Peltierově centru se za míčem dral Morrison, ovšem byl ubráněn Moorem a nevymodlil si u rozhodčího Madleyho ani pokutový kop.
     
    22
    Za současné situace by Cardiff postupoval do Premier League, Derby by si zahrálo playoff o postup a do League One by sestoupili Bolton a Barnsley, největší outsider soutěže Burton by tak slavil senzační záchranu, potřebuje k tomu ale neprohrát v Prestonu.
     
    24
    Dlouhý pas na Zohoreho před dánským útočníkem odvrací Moore za postranní čáru, vhazovat bude Peltier.
     
    25
    Preston vede nad Burtonem 1:0, což v tuto chvíli posouvá Burton do sestupových vod místo Barnsley.
     
    26
    Birmingham – Fulham 1:0
    Bolton – Nottingham 0:0
    Derby – Barnsley 1:0
    Preston – Burton 1:0
     
    27
    Elphick podrazil rozběhnutého Zohoreho a stává se prvním žlutě napomenutým fotbalistou tohoto utkání.
     
    28
    Rallsův centr nevypadal nezajímavě, přesto si s ním hostující defenziva dokázala poradit.
     
    28
    Junior Hoilett byl v pokutovém území sražen Ilorim a to už hodně zavánělo pokutovým kopem, rozhodčí Madley ale zůstává v klidu!
     
    30
    Výborná příležitost pro Zohoreho, jenž se v pokutovém území objevil zcela osamocen po přízemním centru Bennetta, nedokázal ale svoji střelu propasírovat přes bránící těla hostů!
     
    32
    Zdravotní potíže trápí Tiaga Iloriho, ten si vyžádal ošetření.
     
    33
    Nad pokračováním pravého obránce Readingu v zápase visí velký otazník, zdravotníci už posílají informace o jeho stavu na lavičku a tam se začíná do dresu oblékat Kelly.
     
    33
    Mendez-Laing sebevědomým průnikem vybojoval rohový kop pro Cardiff.
     
    34
    Ilori skutečně pokračovat nemůže a na trávníku jej nahrazuje Liam Kelly.
     
    35
    Domácí disponovali hned dvěma rohovými kopy v rychlém sledu, zatím ale brankáře Mannoneho nedokázali ze standardních situací nijak ohrozit.
     
    37
    Paterson se probíjel po pravé straně hřiště, Gunter mu ale dokázal vypíchnout míč a odehrát jej za postranní čáru.
     
    38
    Další hostujícího faulu se dopustil Van den Berg, standardních situací ve prospěch Cardiffu přibývá.
     
    38
    Po nebezpečném centru Mendeze-Lainga se do zakončení dral Bamba, před ním ale Elphick dokázal míč odehrát k brankáři Mannonemu.
     
    40
    Po Hoilettově pasu do pokutového území Paterson pouštěl míč za sebe, tam Elphick odehrál míč do zámezí.
     
    42
    Mendezu-Laingovi je pískán útočný prohřešek, když sice odebral míč Gunterovi, pomohl si k tomu ale příliš vysoko zdviženou nohou.
     
    43
    Situace Cardiffu už se dá nazvat luxusní, neboť Fulham po dlouhé sérii bez porážky vůbec nezvládá utkání v Birminghamu, kde prohrává už 0:2!
     
    44
    Domácí fanoušci s ohledem na průběžný výsledek z Birminghamu hromadně skandují "We're going up!".
     
    45+1
    Aluko se protáhl po pravém křídle, při vniknutí do pokutového území ale zakopl o míč a ten se poté stal kořistí domácích zadáků.
     
    45+1
    Rozhodčí Madley k úvodním pětačtyřiceti přidává dvě nastavené minuty.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Po úvodním dějství Cardiff hraje s Readingem bez branek a zatím jsme neviděli ani výraznější příležitost ke skórování. To ale nemusí oběma týmům vadit, neboť Readingu bod stačí k záchraně v soutěži a Cardiff by za aktuálního výsledku Birmingham – Fulham 2:0 postupoval do Premier League.
     
    Poločasové výsledky:

    Birmingham – Fulham 2:0
    Bolton – Nottingham 0:0
    Derby – Barnsley 1:0
    Preston – Burton 1:0
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Po přestávce se pokračuje beze změn v sestavách, tedy oproti těm, ve kterých oba týmy dokončily první poločas.
     
    47
    Bodvarsson elegantne prodribloval s míčem na kopačce po levém křídle, do pokutového území jej ale nepustil pozorný Bamba.
     
    48
    Po standardní situaci domácích se do vzduchu zavěsil stoper Morrison, s jeho hlavičkou ale neměl brankář Mannone moc práce. Přesto jsme mohli vidět první střelu na bránu v tomto zápase.
     
    50
    Naděje pro Burton, ten v Prestonu sice nadále prohrává 0:1, bude ale pokračovat proti deseti hráčům soupeře po vyloučení domácího Bodina.
     
    52
    Po Kellyho výborné průnikové přihrávce se na pravém křídle ocitl zcela osamocený Aluko, tomu ale míč utekl od kopačky až za brankovou čáru.
     
    53
    Příležitost pro domácí, Bryson v pokutovém území posunul míč k Zohoremu, ten levačkou pálí výrazně nad horní roh hostující branky.
     
    55
    Barnsley už prohrává v Derby 0:2 a bude se tak muset strachovat, aby Bolton ani Burton neskórovali.
     
    57
    Mendez-Laing předvedl hezkou individuální akci, kdy se od postranní čáry probil až do střelecké pozice, střelu k bližší tyči ale likviduje brankář Mannone.
     
    58
    Žlutou kartu dostává Junior Hoilett (Cardiff City FC).
     
    59
    Gunter se na levém křídle nedokázal probít kolem Peltiera, hosté ale budou v útočné snaze pokračovat od rohového praporku.
     
    60
    Na rohový kop si nebezpečně naskočil Moore, domácí zadáci jej ale do zakončení nepustili a brankář Etheridge tak nadále zůstává zcela bez práce.
     
    62
    Burtonu se podařilo vyrovnat v Prestonu a momentálně se odpoutal ze sestupové pozice.
     
    63
    Cardiff City Stadium je pochopitelně vyprodaný, utkání sleduje 32 478 zatím velmi hlasitých diváků.
     
    64
    Hoilett se nedokázal prosmýknout kolem pozorně bránícího Bacuni.
     
    66
    Po srážce s Elphickem na trávníku zůstal ležet Hoilett.
     
    68
    Důležitá změna v boji o záchranu, Bolton se ujal vedení nad Nottinghamem a posunul se před Barnsley i Burton, Burton ale hraje v Prestonu proti oslabenému soupeři.
     
    69
    V Cardiffu měli domácí první skutečně obrovskou příležitost, u vzdálenější tyče Morrison ani Hoilett ale nedokázali dopravit míč do hostující branky!
     
    69
    Birmingham – Fulham 2:0
    Bolton – Nottingham 1:0
    Derby – Barnsley 3:0
    Preston – Burton 1:1
     
    70
    Střídání v týmu Reading FC: ze hřiště odchází Bodvarsson, přichází Kermogant.
     
    71
    Vedení Boltonu dlouho nevydrželo, Nottinghamu se velice rychle podařilo vyrovnat a domácí tak znovu padají na předposlední, tedy sestupovou pozici.
     
    73
    Zohore se prohnal po pravém křídle, finální fázi své akce ale nezvládl ideálně a s nepovedeným přízemním centrem si snadno poradil brankář Mannone.
     
    74
    Standardní situace domácích, míč ale ze vzduchu stáhl Vito Mannone a italský brankář odkopává míč do zámezí, aby mohl být ošetřen Leandro Bacuna.
     
    74
    Žlutou kartu dostává Kermogant (Reading FC).
     
    76
    Utkání už se přehouplo do své závěrečné čtvrthodiny a protože Fulham nadále prohrává v Birminghamu 0:2, jsou v Cardiffu maximálně spokojení všichni účastníci tohoto zápasu.
     
    77
    Hra je přerušena, na trávník zřejmě vnikl nějaký divák, po menší prodlevě už se může znovu pokračovat.
     
    78
    Střídání v týmu Cardiff City FC: ze hřiště odchází Hoilett, přichází Ward.
     
    80
    Nottingham utkání v Boltonu zcela otočil, vede 2:1 a vše směřuje k sestupující dvojici Bolton – Barnsley.
     
    81
    Birmingham – Fulham 2:0
    Bolton – Nottingham 1:2
    Derby – Barnsley 4:1
    Preston – Burton 1:1
     
    83
    Ralls dokázal uspět v souboji s Elphickem, pronikl snadno do pokutového území, kde připravil dobrou šanci pro Zohoreho, jehož střelu z brankové čáry odkopává Bacuna!
    83. Hosté vykopávají z brankové čáry.
     
    84
    Střídání v týmu Reading FC: ze hřiště odchází Aluko, přichází McShane.
     
    85
    Fulhamu se podařilo snížit v Birminghamu na 1:2, stále by ale potřeboval dvě branky, aby přeskočil Cardiff.
     
    86
    Střídání v týmu Cardiff City FC: ze hřiště odchází Zohore, přichází Madine.
     
    87
    Ward byl faulován Van den Berghem a domácím se nabízí možnost zajímavé standardní situace u rohu pokutového území.
     
    88
    Po odraženém centru se do balónu opřel Mendez-Laing, jeho nepovedená střela je sražena vedle hostující branky. Domácí budou pokračovat od rohového praporku.
     
    89
    Po centru z rohu je nedovolený zákrok pískán Bambovi, bude se kopat od branky Vita Mannoneho.
     
    89
    Neuvěřitelné věci se dějí v Boltonu, kde domácí brankami v 87. a 88. minutě zcela otočili vývoj proti Nottinghamu, vedou 3:2 a posouvají se nad čáru sestupu!
     
    90
    Bouře radosti v Cardiffu, Birmingham vede nad Fulhamem 3:1, Cardiff je tedy pět nastavených minut od postupu do Premier League!
     
    90+2
    V Cardiffu se už dobré dvě minuty nehraje, McShane utrpěl tržnou ránu a aktuálně je v péči lékařů.
     
    90+3
    Ve hře už se může znovu pokračovat, to už v hledišti znějí vítězné chorály domácích příznivců, kteří se těší na Premier League.
     
    90+4
    V Cardiffu drží míč u své kopačky bankář Mannone a už se v podstatě jen čeká na závěrečný hvizd, po kterém propuknou oslavy na obou stranách barikády.
     
    90+5
    Na hrací plochu ještě během zápasu vnikly desítky fanoušků.
     
    90+6
    Trávník už se podařilo vyklidit od příliš nedočkavých fanoušků a velmi brzy rozhodčí Madley odpíská závěr tohoto utkání.
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    Fotbalisté Cardiffu postupují do Premier League!
     
    Okamžitě po závěrečném hvidzu sudího Madleyho zaplavili hřiště a bouřlivě slaví postup mezi anglickou elitu!
    Oslavy přímo na trávníku Cardiff City Stadium.
     
    Slaví samozřejmě také hosté. Ti získali potřebný bod k záchraně, byť nakonec by se obešli i bez něj, neboť jejich hlavní soupeři Burton a Barnsley prohráli.

    Oba zmíněné celky nakonec sestupují do League One po senzačním obratu Boltonu, který musel vyhrát nad Nottinghamem a ještě v 87. minutě prohrával 1:2, ale Trotters se podařilo vstřelit dvě branky během dvou minut a slaví záchranu v soutěži.

    Pdoobně jako Birmingham, který s přehledem zdolal Fulham 3:1 a pohlídal si místo ve druhé nejvyšší anglické soutěži pro příští sezónu. (15:38:24)
    Domácí trenér Neil Warnock poosmé v kariéře dokázal postoupit do vyšší soutěže!

    Oslavy v Cardiffu budou ještě pořádně dlouhé!

    Tomáš Kohlmann

    Góly:

    Karty:   58. Hoilett (CDF) – 27. Elphick (RDG), 74. Kermogant (RDG)


    Držení míče: 54 % : 46 %.
    Střely na branku: 3:0. Střely mimo: 7:0. Rohy: 4:2. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 16:11.
    Cardiff City FC: Etheridge – Peltier, Morrison, Bamba, Bennett – Bryson, Ralls, Paterson – Hoilett (78. Ward), Zohore (86. Madine), Mendez-Laing
    Náhradníci: Murphy – Ecuele, Grujič, Madine, Pilkington, Richards, Ward

    Reading FC: Mannone – Gunter, Moore, Elphick, Ilori (34. Kelly) – Bacuna, Van den Berg, Edwards – Aluko (84. McShane), Bodvarsson (70. Kermogant), Barrow
    Náhradníci: Jaakkola – Evans, Kelly, Kermogant, Martin, McShane, Swift

    Rozhodca: Madley – Lennard, Perry

    Diváci: 32 478