koniec zavodu
VC Austrálie

Víťaz: Sebastian Vettel (Ferrari)

Nedeľa 25.03.2018, 07:10 • Albert Park, Melbourne • Formula 1
     
    Sebastian Vettel víťazným spôsobom vstupuje do sezóny 2018. Z tretieho miesta na štarte sa prepracoval na prvé, keď dokonale využil situáciu počas aktivovania virtuálneho safety caru. Dostal sa cez Lewisa Hamiltona a už ho pred seba nepustil. Brit je v cieli veľmi sklamaný. Dnes prakticky nespravil nič zlé, ale doplatil na nešťastnú zhodu okolností. Na bronzovom stupienku skončil Kimi Räikkönen, keď odsunul mimo pódia domáceho Daniela Ricciarda. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok nedele. (08:54:25)
     
    Koniec závodu.
    Sebastian Vettel víťazí vo Veľkej cene Austrálie.

     
    CIEĽ
    SEBASTIAN VETTEL sa stáva víťazom Veľkej ceny Austrálie. Nemecký štvornásobný majster sveta dokázal nadviazať na svoje vlaňajšieho víťazstvo, keď udržal za sebou Lewisa Hamiltona. Tretie miesto patrí Fínovi Kimimu Räikkönenovi, ktorý sa dokázal ubrániť tlaku domáceho Daniela Ricciarda.
     
    57
    Pomaly sa blížime do posledného kola. Kimi Räikkönen dokonca výrazne sťahuje Lewisa Hamiltona. Fín stráca už len 1,5 sekundy. Zrejme ho už nepredbehne, no ktovie ako by to vyzeralo, keby sa jazdilo o jedno či dve kolá viac.
     
    56
    Kimi Räikkönen drží svoj náskok pred Danielom Ricciardom na rovnakej úrovni. Austrálčan tak zrejme neprelomí domáce čakanie na pódiového jazdca v Albert Parku.
     
    55
    Lewis Hamilton stratil ďalšiu sekundu a myslím si, že už rezignoval v súboji o prvé miesto. Samozrejme, svoj podiel na tom majú aj jeho pneumatiky, ktoré majú za sebou viac než 35 kôl.
    Najrýchlejšie kolo v podaní Daniela Ricciarda.

     
    54
    Sebastian Vettel si preteky môže pokaziť už len sám. Lewis Hamilton pre mňa trošku nelogicky spomalil a stráca už viac než tri sekundy. Okrem toho sa opäť tlačí na Kimiho Räikkönena domáci pretekár Daniel Ricciardo.
     
    53
    Tak toto je veľmi zaujímavé. Lewis Hamilton zapol na svojom volante nejaký systém "attack" ale nevyzerá to tak, že by sa približoval Sebastianovi Vettelovi. Skôr to vyzerá opačne.
     
    52
    Lewis Hamilton sa približuje k DRS zóne. Britský pilot stráca 1,2 sekundy. Jedna vec je však predbehnúť a druhá dobehnúť. Druhý pilot Mercedesu Valtteri Bottas je na ôsmom mieste.
     
    51
    Vyzerá to tak, že najdramatickejší súboj uvidíme práve v boji o prvé miesto. Na ostatných pozíciach sú rozdiely vyššie ako jedna sekunda. Výnimkou je len odstup Sergia Péreza na smoliara Carlosa Sainza.
     
    50
    Lewis Hamilton ide opäť výborne. Aktuálne stráca už len 1,5 sekundy na Sebastiana Vettela. Britský pilot v službách Mercedesu si na svoje konto pripisuje ďalšie najrýchlejšie kolo.
     
    49
    Carlos Sainz sa sťažoval na žalúdočné problémy. Tak to je pomerne nevídané. Do konca zostáva menej ako desať kôl, tak snáď to už Španiel nejako vo svojom Renaulte vydrží.
     
    48
    Lewis Hamilton sa okamžite snaží stenčiť svoje manko. Momentálne však stále stráca viac než dve sekundy na Sebastiana Vettela. Jeho pneumatiky toho už musia mať plné zuby.
    Lewisa Hamiltona pripravila jazdecká chyba o dve sekundy.

     
    47
    Obrovská chyba v podaní Lewisa Hamiltona. Vyšiel z trate v strednom sektore a nabral manko viac než dvoch sekúnd na Sebastiana Vettela. Jeho šance na víťazstvo sa poriadne zvýšili, čo teší fanúšikov tímu z Marenella.
     
    46
    Fernando Alonso si skúsene postrážil svoju pozíciu pred dobiedzajúcim Maxom Verstappenom. Holanďan dnes nejazdí dobré preteky a stále je iba na šiestom mieste.
     
    45
    Sebastian Vettel si pripisuje na konto najrýchlejšie kolo dnešných pretekov. Nemec zatiaľ Lewisa Hamiltona k ničomu nepúšťa a je pomerne blízko k tomu, aby obhájil svoje vlaňajšie víťazstvo z Albert Parku.
     
    44
    Carlos Sainz sa vo vysielačkovej komunikácii sťažoval na problémy s výkonom. Španiel momentálne uzatvára elitnú desiatku, pričom má pred Sergiom Pérezom náskok 1,2 sekundy. Force India je zatiaľ mimo bodov, keďže Esteban Ocon je dvanásty.
     
    43
    Max Verstappen trošku vyšiel mimo trate. Jeho strata na Fernanda Alonsa sa tak opäť prehĺbila. Španiela dnes musíme pochváliť, pretože jazdí na veľmi dobrom piatom mieste.
     
    42
    Tentokrát lepšie kolo zašiel Sebastian Vettel a zvýšil svoj náskok na jednu sekundu. Ferrari má preteky veľmi dobre rozbehnuté, no v záverečnej polhodine sa ešte môže všetko zmeniť.
     
    41
    Kimi Räikkönen teraz predviedol veľmi dobrý prvý sektor a zvýšil svoj náskok pred Danielom Ricciardom na úroveň deviatich desatín. Najrýchlejšie kolo si ale berie Lewis Hamilton, ktorý je opäť v zóne DRS.
     
    40
    Sebastian Vettel má aktuálne náskok 1,1 sekundy pred svojim úhlavným konkurentom. Lewis Hamilton mal ešte pred chvíľou všetky tromfy v rukách, no teraz by sa mu určite zišiel nejaký extra mód, ako pri včerajšej kvalifikácii.
     
    39
    Max Verstappen sa stále trápi za Fernandom Alonsom. Helmut Marko, ktorý bol teraz v zábere televíznych kamier, s tým rozhodne nemôže byť spokojný. Naopak, Daniel Ricciardo naďalej tlačí na tretieho Kimiho Räikkönena.
    Daniel Ricciardo sa doťahuje na Kimiho Räikkönena.

     
    38
    Kimi Räikkönen spravil menšiu chybičku v prvom sektore. Daniel Ricciardo bol okamžite nalepený na ňom, ale nemal tam dostatok miesta na to, aby sa cez neho dostal na tretiu priečku.
     
    37
    Štvornásobný majster sveta sa trošku vzďaľuje Lewisovi Hamiltonovi. Dokonca sa nemecký jazdec dostal zo zóny DRS, čo môže byť jeden z veľmi dôležitých momentov dnešných pretekov.
     
    36
    Kimi Räikkönen stráca na vedúce duo už viac než tri sekundy. Okrem toho môžeme povedať, že Sebastian Vettel drží krok s Lewisom Hamiltonom a udržuje si náskok na úrovni siedmich až ôsmich desatín.
     
    35
    Lewis Hamilton predviedol najrýchlejšie kolo dnešných pretekov. Jeho čas už atakuje hranicu 1:27 minúty. Naďalej však stráca 0,5 sekundy na Sebastiana Vettela, ktorý je prekvapujúcim lídrom Veľkej ceny Austrálie.
     
    34
    Zdá sa, že o zábavu sa nám teraz budú starať monoposty tímu Red Bull. Daniel Ricciardo stráca na tretieho Kimiho Räikkönena pol sekundu a na piateho Fernanda Alonsa sa nebezpečne doťahuje aj Max Verstappen.
     
    33
    Kimi Räikkönen nezvládol reštart pretekov práve najlepšie a stratil kontakt s vedúcou dvojicou. Naopak, musí si dávať pozor pred Danielom Ricciardom, ktorý naňho stráca menej ako sekundu.
     
    32
    Začalo sa znovu pretekať! Sebastian Vettel si drží náskok niekoľkých desatín pred Lewisom Hamiltonom. Okrem toho sme videli v strede poľa niekoľko súbojov, po ktorých sa Daniel Ricciardo dostal na štvrtú pozíciu.
     
    31
    Max Verstappen si uvedomil svoju chybu a pustil skúseného Španiela pred seba. Penalizáciu by tak už rozhodne nemal dostať. Okrem toho dostávame informáciu, že Bernd Mayländer v tomto kole zíde z trate.
     
    30
    Uvidíme, či Max Verstappen nebude náhodou potrestaný, pretože pri mávaní žltých vlajok predbehol nenápadne jazdiaceho Fernanda Alonsa. To sa samozrejme nesmie, čo si dôkladne všíma aj austrálska réžia.
     
    29
    Monopost Romaina Grosjeana je stále na trati. Evidentne je nejaký problém pri jeho uprataní, a tak musí prísť na trať Bernd Mayländer na svojom Mercedese. Pretekári sa tak budú môcť zaradiť do vláčika.
     
    28
    Virtuálny safety car je stále aktívny. Momentálne sa na trati toho príliš veľa zaujímavého nedeje, no dovolím si tvrdiť, že technické zlyhania mechanikov tímu Haas sa nám postarali o zápletku, v ktorú sme už ani nedúfali.
    Sebastian Vettel sa dostáva na prvú pozíciu.

     
    27
    Pozrite sa na to! Sebastian Vettel sa po návrate z boxov vrátil na trať pred Lewisom Hamiltonom. Momentálne je tak nemecký pilot regulárnym lídrom pretekov a dokonca má čerstvejšie pneumatiky než jeho britský súper.
     
    26
    Virtuálny safety car je samozrejme ideálnym miestom na zastávku v boxoch. Valtteri Bottas to využil a dokonca sa teraz zaradil na deviate miesto. V boxoch čo chvíľu možno očakávať aj Sebastiana Vettela.
    Romain Grosjean musí odstúpiť z dnešných pretekov.

     
    25
    Neuveriteľné! Pre technické problémy sa dnešná Veľká cena končí aj pre Romaina Grosjeana. Tím Haas mal fantasticky rozbehnuté preteky, ale skončí mimoriadne sklamaný. Francúz neodparkoval monopost práve najlepšie a je aktivovaný virtuálny safety car.
     
    24
    Na priebežné trináste miesto sa zaradil Carlos Sainz. Ten spravil chybu ma trati, keď dokonca vyšiel do štrku. Následne zamieril do boxov, keďže si pritom poriadne zničil svoje pneumatiky.
     
    23
    Tak toto je obrovská chyba mechanikov tímu Haas Ferrari. Kevin Magnussen zrejme pre problémy s ľavou zadnou pneumatikou musel odstúpiť z dnešných pretekov. Bol pritom na štvrtom mieste a siahal na cenné body.
     
    22
    Sergio Pérez chyboval, Valtterimu Bottasovi dal veľmi veľa priestoru, ale ten ho využiť nedokázal. Fín tak zostáva naďalej na dvanástom mieste, keďže sa dostal len cez Maxa Verstappena, ktorý zamieril do boxov.
     
    21
    Lewis Hamilton je na čerstvých pneumatikách oveľa rýchlejší než Sebastian Vettel. Za ostatné kolo stenčil náskok štvornásobného majstra sveta o viac než pol sekundu.
     
    20
    Máme za sebou dvadsať kôl. Novým lídrom pretekov je Sebastian Vettel s náskokom takmer 13 sekúnd pred Lewisom Hamiltonom. Samozrejme, nemecký pilot na svoju prvú zastávku v boxoch stále čaká.
     
    19
    Na zastávku Kimiho Räikkönena reagovali aj v Mercedese. Lewisa Hamiltona okamžite povolali do boxov a takisto zvládli zastávku na výbornú. Brit sa vrátil na trať s náskokom 3,6 sekundy na fínskeho pilota v službách Ferrari.
    Zastávka v boxoch v podaní Kimiho Räikkönena.

     
    18
    Na konci osemnásteho kola zamieril do boxov Kimi Räikkönen. Vo Ferrari to tentokrát zvládli na jednotku s hviezdičkou. Nielenže zastávka prebehla bez problémov, ale Fín sa dostáva pred oba monoposty tímu Haas.
     
    17
    V minulej sezóne sme v Albert Parku veľa predbehnutí nevideli a v podobnom duchu pokračujeme zatiaľ aj dnes. Doposiaľ sú sklamaním najmä výkony Valtteriho Bottasa a Maxa Verstappena.
     
    16
    Lewis Hamilton zvyšuje svoj náskok na úroveň troch sekúnd. Okrem toho vedenie Red Bullu nabáda Daniela Ricciarda, aby sa čo najrýchlejšie dostal cez monopost tímu Haas, v ktorom sedí Romain Grosjean.
    Technické problémy Pierra Gaslyho.

     
    15
    Nútene musí zamieriť do boxov aj Pierre Gasly. Zo zadnej časti monopostu francúzskeho mladíka sa dymilo, čo nie je dobré znamenie. S najväčšou pravdepodobnosťou sa Veľká cena Austrálie skončí aj pre jazdca tímu Toro Rosso.
     
    14
    Televízne kamery si všímali Valtteriho Bottasa, ktorý sa stále krčí na trinástom mieste. Pred ním je Sergio Pérez s náskokom necelej jednej sekundy. Každopádne, vzhľadom na kvalitu jeho Mercedesu by mal ísť dopredu oveľa rýchlejšie.
     
    13
    Poradie dnešných pretekov sa nám viac-menej ustálilo. Očakávať však môžeme aktivitu domáceho Daniela Ricciarda, ktorý stráca na piateho Romaina Grosjeana už len 0,8 sekundy.
     
    12
    Lewis Hamilton predsa len teraz zajazdil lepšie kolo ako Kimi Räikkönen. Získal naňho ďalšie štyri desatiny sekundy. Na treťom mieste je Sebastian Vettel s mankom dvoch sekúnd na svojho tímového kolegu.
     
    11
    Brit Lewis Hamilton si jazdí na prvom mieste, ale výkon Ferrari zatiaľ rozhodne nie je tragický. Kimi Räikkönen predviedol najrýchlejšie kolo dnešných pretekov a zaostáva len o 2,2 sekundy.
    Problémy Maxa Verstappena v druhej zákrute.

     
    10
    Max Verstappen v druhej zákrute chyboval a dostal klasické hodiny. Následne mal šťastie, že ho zozadu netrafil Romain Grosjean. Každopádne, Holanďan klesol na priebežné ôsme miesto, s čím nemôže byť spokojný.
     
    9
    Valtteri Bottas sa snaží dostať čo najrýchlejšie dopredu. Zatiaľ si oproti štartu polepšil o dve pozície. Pred malou chvíľou sa dostal cez francúzskeho pilota Estebana Ocona, ktorý háji farby tímu Force India.
     
    8
    Švédsky pretekár napokon v boxoch aj zostane. Marcus Ericsson mal zrejme nejaké technické problémy na svojom monoposte, a tak z neho vystupuje. V krátkom čase sme tak svedkami druhého vypadnutia.
     
    7
    Marcus Ericsson je ďalším pretekárom, ktorý zamieril do boxov. Zrejme nepôjde o očakávanú zastávku u mechanikov, keďže predpovede hovorili o jednej, maximálne dvoch zastávkach v boxoch počas celých pretekov.
     
    6
    V šiestom kole sa dnešné preteky zrejme končia pre Sergeja Sirotkina. Zatiaľ nám opakované zábery neukázali chybu, po ktorej ruský pretekár vyšiel mimo trate. V treťom sektore je mávané žltými vlajkami.
     
    5
    Lewis Hamilton postupne pridáva k svojmu náskoku desatinku po desatinke. Okrem toho Daniel Ricciardo potešil domácich fanúšikov, keď v záverečnom sektore dokázal predbehnúť Nica Hülkenberga.
     
    4
    Max Verstappen využil DRS systém, no napriek tomu sa nedokázal priblížiť bližšie k svojmu dánskemu konkurentovi. Poradie sa nám ustálilo, a tak čakáme na prvý vážnejší predbiehací manéver.
     
    3
    Tím Haas Ferrari je jasným prekvapením tohto víkendu. Kevin Magnussen sa oproti štartu posunul o jednu priečku dopredu, keď nechal za sebou Maxa Verstappena. Holanďan sa okamžite snaží dotiahnuť na svojho súpera.
     
    2
    Brendon Hartley sa zaraďuje na posledné miesto, pretože ako prvý navštívil svojich mechanikov. Medzičasom si Lewis Hamilton vypracoval viac než sekundový náskok. Dobrý štart mal Pierre Gasly, ktorý si polepšil o tri pozície.
    Veľká cena Austrálie bola odštartovaná.

     
    1
    Lewis Hamilton zvládol štart veľmi dobre a udržal si prvé miesto. Kimi Räikkönen sa snažil zaútočiť, ale nedostal sa cez britského pilota tímu Mercedes. Nevideli sme žiadnu kolíziu, čo je takisto trošku prekvapujúce.
     
    Závod práve odštartoval.
     
    Všetkých dvadsať pretekárov je už v zahrievacom kole, a tak nás od začiatku novej sezóny 2018 delia už len sekundičky. Výhodu pole position bude mať Lewis Hamilton, ktorý v závere včerajšej kvalifikácie predviedol priam dokonalé kolo.
     
    Pekné ráno prajem všetkým fanúšikom motošportu. Seriál pretekov Formuly 1 dnes v melbournskom Albert Parku odštartuje Veľká cena Austrálie. Úvodné z celkovo 58 kôl je naplánované krátko po 7:10 nášho času, pričom najvýhodnejšiu pozíciu bude mať Brit Lewis Hamilton.

    HAMILTON DEKLASOVAL KONKURENCIU

    Včerajšia kvalifikácia dlho nepôsobila príliš zaujímavo. V prvej časti vypadla mladá krv v podobe Sergeja Sirotkina či jazdcov tímu Toro Rosso a Sauber. V súboji o pole position mal navrch Lewis Hamilton, no v prostrednej časti ho dokázal zdolať dovtedy nevýrazný Sebastian Vettel. Nemec síce vyhral tretí tréning, no výsledky boli ovplyvnené mokrými podmienkami na trati. Záverečnú 12-minútovku kvalifikácie otvorila nepríjemná nehoda Valtteriho Bottas. Fínsky pilot v službách Mercedesu narazil do bariéry a rozbil svoj monopost. Pred záverečnými pokusmi bolo poradie neskutočne nabité, veď prvých troch jazdcov delilo len šesť stotín sekundy. Na konci ale Lewis Hamilton zapol akýsi „party mode“ a totálne zdecimoval konkurenciu. Zajazdil čas 1:21,164, čím o takmer sedem desatín zdolal obe Ferrari. Druhý skončil Kimi Räikkönen, ktorý v internom súboji zdolal Sebastiana Vettela.

    OKRUH S TROMA DRS ZÓNAMI

    Austrálska trať meria 5,3 kilometra a je zostavená zo šestnástich zákrut. Čiastočne ide o mestský okruh, pretože niektoré pasáže sú počas roka využívané na normálnu dopravu. Lewis Hamilton to má z miesta pole position do prvej zákruty presne 381 metrov, čo je pomerne veľa. V porovnaní s predošlými rokmi pribudla tretia DRS zóna. Tá nasleduje po rýchlej sekcii zákrut jedenásť a dvanásť. Samozrejme, systém DRS môžu pretekári využiť vtedy, ak strácajú na monopost pred sebou menej ako sekundu. Veľkú cenu Austrálie už 32-krát vyhral domáci jazdec, no zaujímavosťou je, že v Albert Parku ešte neskončil na stupňoch víťazov ani jeden Austrálčan. Jedinou nádejou "Protinožcov" dnes bude Daniel Ricciardo, ktorého najlepším miestnym výsledkom je štvrté miesto z roku 2016.

    PENALIZÁCIE RICCIARDA A BOTTASA

    Poradie na štarte dnešných pretekov nebude totožné s výsledkami kvalifikácie. Za nedovolené predbiehanie v tréningu pod vlajkami dostal Daniel Ricciardo penalizáciu troch miest, a tak sa prepadol na ôsmu priečku. To zároveň znamená, že do tretieho radu sa posunuli oba monoposty tímu Haas, ktorý je zatiaľ prekvapením úvodného podujatia sezóny. Po spomínanej nehode Valtteriho Bottasa musela byť menená prevodovka, čo znamená penalizáciu piatich miest. Fín odštartuje z pätnástej pozície, a tak sa do elitnej desiatky posunul Fernando Alonso. Posledné miesto na štartovom rošte patrí Pierrovi Gaslymu z tímu Toro Rosso. V minulom roku ovládol Veľkú cenu Austrálie Sebastian Vettel, ktorý tak získal jedenásty triumf pre Scuderiu Ferrari. Pre neho to bolo druhé víťazstvo, čím sa z aktívnych pretekárov dotiahol na Kimiho Räikkönena a Lewisa Hamiltona.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Závod sa začne o 07:10.

    Miroslav Kováčik

    Konečné výsledky:
    1. Sebastian Vettel (Ferrari) 1:29:33,283
    2. Lewis Hamilton (Mercedes) +5,036
    3. Kimi Räikkönen (Ferrari ) + 6,309
    4. Daniel Ricciardo (Red Bull) + 7,069
    5. Fernado Alonso (McLaren Renault) + 27,866
    6. Max Verstappen (Red Bull) + 28,945
    7. Nico Hülkenberg (Renault) + 32,671
    8. Valtteri Bottas (Mercedes) + 34,339
    9. Stoffel Vandoorne (McLaren Renault) + 34,921
    10. Carlos Sainz (Renault) + 45,722
    11. Sergio Pérez (Force India) + 46,817
    12. Esteban Ocon (Force India) + 1:00,278
    13. Charles Leclerc (Sauber) + 1:15,759
    14. Lance Stroll (Williams) + 1:18,288
    15. Brendon Hartley (Toro Rosso) + 1 kolo

    Nedokončili: Romain Grosjean (Haas Ferrari), Kevin Magnussen (Haas Ferrari), Pierre Gasly (Toro Rosso), Marcus Ericsson (Sauber) a Sergej Sirotkin (Williams).

    Postavenie na štartovom rošte:
    1. rad: Lewis Hamilton (Mercedes) – Kimi Räikkönen (Ferrari )
    2. rad: Sebastian Vettel (Ferrari) – Max Verstappen (Red Bull)
    3. rad: Kevin Magnussen (Haas Ferrari) – Romain Grosjean (Haas Ferrari)
    4. rad: Nico Hülkenberg (Renault) – Daniel Ricciardo (Red Bull)
    5. rad: Carlos Sainz (Renault) – Fernado Alonso (McLaren Renault)
    6. rad: Stoffel Vandoorne (McLaren Renault) – Sergio Pérez (Force India)
    7. rad: Lance Stroll (Williams Mercedes) – Esteban Ocon (Force India)
    8. rad: Valtteri Bottas (Mercedes) – Brendon Hartley (Toro Rosso)
    9. rad: Marcus Ericsson (Sauber Ferrari) – Charles Leclerc (Sauber Ferrari)
    10. rad: Sergej Sirotkin (Williams Mercedes) – Pierre Gasly (Toro Rosso)