koniec zavodu
VC Austrálie

Víťaz: Sebastian Vettel (Ferrari)

Nedeľa 25.03.2018, 07:10 • Albert Park, Melbourne • Formula 1
     
    Sebastian Vettel víťazným spôsobom vstupuje do sezóny 2018. Z tretieho miesta na štarte sa prepracoval na prvé, keď dokonale využil situáciu počas aktivovania virtuálneho safety caru. Dostal sa cez Lewisa Hamiltona a už ho pred seba nepustil. Brit je v cieli veľmi sklamaný. Dnes prakticky nespravil nič zlé, ale doplatil na nešťastnú zhodu okolností. Na bronzovom stupienku skončil Kimi Räikkönen, keď odsunul mimo pódia domáceho Daniela Ricciarda. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok nedele. (08:54:25)
     
    Koniec závodu.
    Sebastian Vettel víťazí vo Veľkej cene Austrálie.

     
    CIEĽ
    SEBASTIAN VETTEL sa stáva víťazom Veľkej ceny Austrálie. Nemecký štvornásobný majster sveta dokázal nadviazať na svoje vlaňajšieho víťazstvo, keď udržal za sebou Lewisa Hamiltona. Tretie miesto patrí Fínovi Kimimu Räikkönenovi, ktorý sa dokázal ubrániť tlaku domáceho Daniela Ricciarda.
     
    57
    Pomaly sa blížime do posledného kola. Kimi Räikkönen dokonca výrazne sťahuje Lewisa Hamiltona. Fín stráca už len 1,5 sekundy. Zrejme ho už nepredbehne, no ktovie ako by to vyzeralo, keby sa jazdilo o jedno či dve kolá viac.
     
    56
    Kimi Räikkönen drží svoj náskok pred Danielom Ricciardom na rovnakej úrovni. Austrálčan tak zrejme neprelomí domáce čakanie na pódiového jazdca v Albert Parku.
     
    55
    Lewis Hamilton stratil ďalšiu sekundu a myslím si, že už rezignoval v súboji o prvé miesto. Samozrejme, svoj podiel na tom majú aj jeho pneumatiky, ktoré majú za sebou viac než 35 kôl.
    Najrýchlejšie kolo v podaní Daniela Ricciarda.

     
    54
    Sebastian Vettel si preteky môže pokaziť už len sám. Lewis Hamilton pre mňa trošku nelogicky spomalil a stráca už viac než tri sekundy. Okrem toho sa opäť tlačí na Kimiho Räikkönena domáci pretekár Daniel Ricciardo.
     
    53
    Tak toto je veľmi zaujímavé. Lewis Hamilton zapol na svojom volante nejaký systém "attack" ale nevyzerá to tak, že by sa približoval Sebastianovi Vettelovi. Skôr to vyzerá opačne.
     
    52
    Lewis Hamilton sa približuje k DRS zóne. Britský pilot stráca 1,2 sekundy. Jedna vec je však predbehnúť a druhá dobehnúť. Druhý pilot Mercedesu Valtteri Bottas je na ôsmom mieste.
     
    51
    Vyzerá to tak, že najdramatickejší súboj uvidíme práve v boji o prvé miesto. Na ostatných pozíciach sú rozdiely vyššie ako jedna sekunda. Výnimkou je len odstup Sergia Péreza na smoliara Carlosa Sainza.
     
    50
    Lewis Hamilton ide opäť výborne. Aktuálne stráca už len 1,5 sekundy na Sebastiana Vettela. Britský pilot v službách Mercedesu si na svoje konto pripisuje ďalšie najrýchlejšie kolo.
     
    49
    Carlos Sainz sa sťažoval na žalúdočné problémy. Tak to je pomerne nevídané. Do konca zostáva menej ako desať kôl, tak snáď to už Španiel nejako vo svojom Renaulte vydrží.
     
    48
    Lewis Hamilton sa okamžite snaží stenčiť svoje manko. Momentálne však stále stráca viac než dve sekundy na Sebastiana Vettela. Jeho pneumatiky toho už musia mať plné zuby.
    Lewisa Hamiltona pripravila jazdecká chyba o dve sekundy.

     
    47
    Obrovská chyba v podaní Lewisa Hamiltona. Vyšiel z trate v strednom sektore a nabral manko viac než dvoch sekúnd na Sebastiana Vettela. Jeho šance na víťazstvo sa poriadne zvýšili, čo teší fanúšikov tímu z Marenella.
     
    46
    Fernando Alonso si skúsene postrážil svoju pozíciu pred dobiedzajúcim Maxom Verstappenom. Holanďan dnes nejazdí dobré preteky a stále je iba na šiestom mieste.
     
    45
    Sebastian Vettel si pripisuje na konto najrýchlejšie kolo dnešných pretekov. Nemec zatiaľ Lewisa Hamiltona k ničomu nepúšťa a je pomerne blízko k tomu, aby obhájil svoje vlaňajšie víťazstvo z Albert Parku.

    Miroslav Kováčik

    Konečné výsledky:
    1. Sebastian Vettel (Ferrari) 1:29:33,283
    2. Lewis Hamilton (Mercedes) +5,036
    3. Kimi Räikkönen (Ferrari ) + 6,309
    4. Daniel Ricciardo (Red Bull) + 7,069
    5. Fernado Alonso (McLaren Renault) + 27,866
    6. Max Verstappen (Red Bull) + 28,945
    7. Nico Hülkenberg (Renault) + 32,671
    8. Valtteri Bottas (Mercedes) + 34,339
    9. Stoffel Vandoorne (McLaren Renault) + 34,921
    10. Carlos Sainz (Renault) + 45,722
    11. Sergio Pérez (Force India) + 46,817
    12. Esteban Ocon (Force India) + 1:00,278
    13. Charles Leclerc (Sauber) + 1:15,759
    14. Lance Stroll (Williams) + 1:18,288
    15. Brendon Hartley (Toro Rosso) + 1 kolo

    Nedokončili: Romain Grosjean (Haas Ferrari), Kevin Magnussen (Haas Ferrari), Pierre Gasly (Toro Rosso), Marcus Ericsson (Sauber) a Sergej Sirotkin (Williams).

    Postavenie na štartovom rošte:
    1. rad: Lewis Hamilton (Mercedes) – Kimi Räikkönen (Ferrari )
    2. rad: Sebastian Vettel (Ferrari) – Max Verstappen (Red Bull)
    3. rad: Kevin Magnussen (Haas Ferrari) – Romain Grosjean (Haas Ferrari)
    4. rad: Nico Hülkenberg (Renault) – Daniel Ricciardo (Red Bull)
    5. rad: Carlos Sainz (Renault) – Fernado Alonso (McLaren Renault)
    6. rad: Stoffel Vandoorne (McLaren Renault) – Sergio Pérez (Force India)
    7. rad: Lance Stroll (Williams Mercedes) – Esteban Ocon (Force India)
    8. rad: Valtteri Bottas (Mercedes) – Brendon Hartley (Toro Rosso)
    9. rad: Marcus Ericsson (Sauber Ferrari) – Charles Leclerc (Sauber Ferrari)
    10. rad: Sergej Sirotkin (Williams Mercedes) – Pierre Gasly (Toro Rosso)