Finále SP - šprint mužov, 10 km, Ťumeň sk Martin Fourcade (Francúzsko) (kon.)
koniec udalosti
Finále SP - šprint mužov, 10 km, Ťumeň

Martin Fourcade (Francúzsko)

Štvrtok 22.03.2018, 14:45 • Ťumeň (Rusko) • Biatlon
     
    Záverečný mužský šprint sezóny priniesol radosť francúzskym biatlonistom. Martin Fourcade dnes suverénne triumfoval pred krajanom Simonom Desthieuxom a tretím Švédom Fredrikom Lindströmom. Fourcade si vďaka víťazstvu poistil vedenie v celkovom hodnotení Svetového pohára a zároveň získal malý glóbus za prvenstvo v disciplíne. Pomohol mu k tomu Johannes Thingnes Bø, ktorý dvakrát zaváhal na streľbe a obsadil štrnáste miesto, pričom dvanásta pozícia by mu zaručovala umiestnenie pred Francúzom.

    Z pohľadu slovenských biatlonistov nedopadol ťumeňský šprint najlepšie. Všetci traja pretekári skončili mimo bodovanej štyridsiatky a do stíhačky prenikol iba Matej Kazár. Jeho kolegovia Martin Otčenáš a Tomáš Hasilla majú definitívne po sezóne Svetového pohára, pretože sa neukážu ani v pretekoch s masovým štartom. (16:00:05)
     
    Konečné poradie šprintu:
    1. Martin Fourcade (FRA) 25:49,0 min. (0)
    2. Simon Desthieux (FRA) + 33,2 s (0)
    3. Fredrik Lindström (SWE) + 33,5 s (0)
    4. Andrejs Rastorgujevs (LAT) + 35,2 s (0)
    5. Erik Lesser (GER) + 38,4 s (0)
    6. Maxim Cvetkov (RUS) + 43,0 s (0)
    6. Quentin Fillon Maillet (FRA) + 43,0 s (0)
    8. Arnd Peiffer (GER) + 50,0 s + (1)
    9. Alexandr Loginov (RUS) + 58,6 s (1)
    10. Anton Šipulin (RUS) + 1:07,0 s (0)
    -----
    48. Matej Kazár (SVK) + 2:40,6 min. (2)
    63. Tomáš Hasilla (SVK) + 3:19,1 min. (2)
    66. Martin Otčenáš (SVK) + 3:29,2 min. (2)
     
    cieľ
    Posledný mužský šprint aktuálnej sezóny Svetového pohára v biatlone sa práve skončil.
     
    cieľ
    Tomáš Hasilla a Martin Otčenáš dnes skončia mimo šestdesiatky a nepredstavia sa v stíhačke. Naopak, postupovú miestenku si vybojoval aspoň Matej Kazár. Ani on však nebude bodovať v šprinte.
     
    cieľ
    Martin Fourcade má už teraz istotu víťazstva v dnešnom šprinte aj zisku malého glóbusu v hodnotení disciplíny. Zároveň si takmer poistil celkový triumf vo Svetovom pohári.
     
    2. str
    Vetle Sjastad Christiansen mal na dosah výborný výsledok, ale uletel mu úplne posledný výstrel. Nór musel ísť rovnako ako jeho krajan Ole Einar Bjørndalen jedno trestné kolo a je pätnásty.
     
    2. str
    Tomáš Hasilla nevyužil dobrú pozíciu z prvej streľby. Na druhej položke dvakrát minul terč a je ohrozená aj jeho účasť v stíhačke.
     
    cieľ
    Johannes Thingnes Bø prišiel do cieľa na trinástom mieste a nezíska malý glóbus za celkové víťazstvo v disciplíne. Nórsky biatlonista doplatil na vyššie štartové číslo, pretože sa musel vysporiadať s novým snehom, ktorý ho spomalil. Navyše na strelnici dvakrát chyboval.
     
    9,3 km
    Erik Lesser dnes začal vo veľkom štýle a po prvej streľbe prekonal Martina Fourcade. Vo zvyšku trate však stráca a prepadáva sa mimo stupne víťazov.
     
    cieľ
    Martin Fourcade sa môže už teraz tešiť z víťazstva v dnešnom šprinte, vďaka ktorému zvýši svoj náskok na čele Svetového pohára. Stále však môže pomýšľať aj na malý glóbus za triumf v disciplíne.
     
    1. str
    Prvú streľbu majú za sebou už všetci pretekári. S číslom 84 opustil strelnicu ako posledný Vetle Sjastad Christiansen, ktorý sa zaradil na priebežné šieste miesto.
     
    2. str
    Martin Otčenáš odpálil svoju šancu na dobrý výsledok. Na druhej streľbe dvakrát minul. Naopak, s čistým kontom začal Tomáš Hasilla.
     
    2. str
    Johannes Thingnes Bø predviedol mimoriadne rýchlu druhú streľbu, ktorá bola navyše čistá. Nór je momentálne štrnásty a na zisk malého glóbusu potrebuje skončiť dvanásty.
     
    2. str
    Erik Lesser absolvoval druhú položku bez jediného zaváhania, ale bežecky už nestačí na Fourcada. Nemec je druhý so stratou trinástich sekúnd.
     
    cieľ
    V cieli sa udiala zmena na prvých troch miestach. Na bronzovú pozíciu prenikol Švéd Frederik Lindström, ktorý sa vošiel medzi Desthieuxa a Rastorgujevsa.
     
    štart
    Ole Einar Bjørndalen dnes odštartoval ako predposledný. Nórska legenda možno absolvuje záverečný šprint kariéry.
     
    1. str
    Medzitým sa nám zmenil líder po prvej streľbe. Nemec Erik Lesser zaznamenal čistú položku, ktorá ho v spojení s vynikajúcim behom posúva o tri sekundy pred Fourcada. Päť presných výstrelov vyslal aj Martin Otčenáš, ktorý stráca približne pol minúty.
     
    1. str
    Johannes Thingnes Bø nezvládol prvú streľbu. Nórsky biatlonista urobil dve chyby a dnes bude mať problémy aj s obhajobou prvého miesta v hodnotení šprintu.
     
    cieľ
    Martin Fourcade v poslednom kole zvýšil svoj náskok pred konkurenciou. Líder Svetového pohára je v cieli na prvom mieste s náskokom 33 sekúnd.
     
    2. str
    Matej Kazár si mohol vylepšiť chuť na stojke, ale uletel mu posledný výstrel. Slovenský biatlonista dnes urobil dve chyby a priebežne figuruje na 26. mieste.
     
    cieľ
    Andrejs Rastorgujevs neudržal nastolené tempo z úvodných dvoch bežeckých okruhov. Lotyš stratil v záverečnom kole a v cieli je druhý za Desthieuxom.
     
    štart
    Johannes Thingnes Bø práve odštartoval. Nórsky pretekár dnes môže spečatiť zisk malého glóbusu v šprinte a zároveň stiahnuť náskok Martina Fourcade v boji o celkové prvenstvo vo Svetového pohári.
     
    2. str
    Na trati máme viacero kvalitných bežcov s dobrou streľbou, ale na Martina Fourcade pravdepodobne nikto nebude stačiť. Francúz musí však čakať, ako dnes pôjde Johannes Thingnes Bø, ktorý ešte nevyštartoval.
     
    2. str
    Martin Fourcade vybielil druhýkrát päť terčov a dnes bude mať pri svojom mene nulu. Francúz prešiel medzičasom po druhej streľbe s náskokom dvadsiatich sekúnd pred Rastorgujevsom.
     
    2. str
    Andrejs Rastorgujevs je novým lídrom poradia po druhej streľbe. Lotyš zaznamenal desať presných výstrelov a vedie o desať sekúnd.
     
    1. str
    Matej Kazár nevyužil priaznivé podmienky na strelnici. Slovenský biatlonista urobil jednu chybu a po úvodnej položke sa zaradil na 27. miesto s minútovou stratou.
     
    2. str
    Anton Šipulin takisto odstrieľal bez zaváhania. Domáci pretekár však bežecky nestíha a stráca na lídra pretekov sedem sekúnd.
     
    2. str
    Simon Desthieux dlho váhal s posledným výstrelom, ale trafil terč a dnes má stopercentnú bilanciu na streľbe. Vďaka tomu tesne prekonal Cvetkova.
     
    2. str
    Maxim Cvetkov má za sebou aj druhú streľbu. Rus dnes trafil všetkých desať terčov a po dvoch tretinách trate jasne vedie pred Landertingerom.
     
    1. str
    Martin Fourcade zvolil opatrnejšiu taktiku. Strieľal pomalšie, pred záverečnou ranou si doprial dlhší oddych, ale trafil všetkých päť terčov a zatiaľ vedie.
     
    1. str
    Alexander Loginov bežal veľmi rýchlo a strieľal ešte rýchlejšie. Preto sa dostal na prvé miesto pred Lotyša Rastorgujevsa.
     
    2,7 km
    Na prvej streľbe bude čoskoro Martin Fourcade. Francúz je na poslednom medzičase pred úvodnom položkou na líderskej pozícii.
     
    1. str
    Andrejs Rastorgujevs odchádza z úvodnej streľby s čistým štítom a dostáva sa na prvé miesto priebežného poradia s náskokom štyroch sekúnd.
     
    1. str
    V Ťumeni síce sneží, ale vietor nie je silný, takže sledujeme kvalitné výkony na strelnici. Približne polovica biatlonistov bola stopercentná.
     
    1. str
    Máme nového lídra po prvej streľbe. Všetkých päť terčov trafil Francúz Simon Desthieux, ktorý prekonal o dve sekundy Antona Šipulina.
     
    1. str
    Veľká radosť ruských fanúšikov. Maxim Cvetkov predviedol čistú streľbu a momentálne je na prvom mieste s náskokom desiatich.
     
    štart
    Práve odštartoval líder Svetového pohára Martin Fourcade. Francúzsky biatlonista sa dočkal ovácií aj napriek tomu, že Rusov kritizoval za ich dopingové škandály.
     
    1. str
    Biatlonisti sa postupne dostávajú na prvú streľbu. Emilien Jacquelin a Raman Jaliotnau však nepredviedli čistú položku.
     
    štart
    V Ťumeni vládne vynikajúca atmosféra. Tribúny v priestore štartu a cieľa sú zaplnené. Pozitívom je, že podporujú všetkých pretekárov.
     
    štart
    V dnešnom šprinte uvidíme aj trojicu slovenských reprezentantov. S číslom 32 odštartuje Matej Kazár, 59-ku má Martin Otčenáš a 77-ku Tomáš Hasilla.
     
    štart
    Hneď v úvode štartovej listiny sú pripravení traja ruskí reprezentanti. Na trať vybehnú postupne Maxim Cvetkov, Jevgenij Garaničev a Anton Šipulin.
     
    štart
    Posledný mužský šprint aktuálnej sezóny Svetového pohára v biatlone práve odštartoval.
     
    Štartová listina je dnes výraznejšie okresaná, takže na trať sa vydá 84 pretekárov. Chýbajú zástupcovia Česka, Ukrajiny, USA a Kanady.
     
    V ruskom Ťumeni sú o štyri hodiny viac, takže dnešné preteky sa uskutočnia pod umelým osvetlením. Biatlonistov čakajú mínusové teploty a sneženie.
     
    Štartová listina:
    1. Emilien Jacquelin (FRA)
    2. Raman Jaljotnau (BLR)
    3. Dominik Landertinger (AUT)
    4. Fredrik Gjessbakk (NOR)
    5. Maxim Cvetkov (RUS)
    6. Jesper Nelin (SWE)
    7. Jevgenij Garaničev (RUS)
    8. Johannes Kühn (GER)
    9. Jeremy Finello (SUI)
    10. Simon Desthieux (FRA)
    11. Anton Šipulin (RUS)
    12. Benedikt Doll (GER)
    13. Miha Dovžan (SLO)
    14. Vladimir Iliev (BUL)
    15. Andrejs Rastorgujevs (LAT)
    16. Grzegorz Guzik (POL)
    17. Thomas Bormolini (ITA)
    18. Alexandr Loginov (RUS)
    19. Sergej Bočarnikov (BLR)
    20. Quentin Fillon Maillet (FRA)
    21. Martin Fourcade (FRA)
    22. Erlend Bjøntegaard (NOR)
    23. Kalev Ermits (EST)
    24. Julian Eberhard (AUT)
    25. Simon Eder (AUT)
    26. Roman Jeremin (KAZ)
    27. Henrik L'Abee-Lund (NOR)
    28. Fredrik Lindström (SWE)
    29. Michael Rösch (BEL)
    30. Jakov Fak (SLO)
    31. Tuomas Gronman (FIN)
    32. Matej Kazár (SVK)
    33. Anton Babikov (RUS)
    34. George Buta (ROU)
    35. Benjamin Weger (SUI)
    36. Dmitrij Malyško (RUS)
    37. Timur Chamitgatin (KAZ)
    38. Lukas Hofer (ITA)
    39. Vladislav Vitenko (KAZ)
    40. Lenart Oblak (SLO)
    41. Simon Schempp (GER)
    42. Mario Dolder (SUI)
    43. Mikito Tačizaki (JPN)
    44. Olli Hiidensalo (FIN)
    45. Andrzej Nędza-Kubiniec (POL)
    46. Roland Lessing (EST)
    47. Aleksandrs Patrijuks (LAT)
    48. Dominik Windisch (ITA)
    49. Lars Helge Birkeland (NOR)
    50. Anton Smolski (BLR)
    51. Felix Leitner (AUT)
    52. Tarjei Bø (NOR)
    53. Timofej Lapšin (KOR)
    54. Ajlan Rastić (SRB)
    55. Pjotr Paščenko (RUS)
    56. Arnd Peiffer (GER)
    57. Remus Faur (ROU)
    58. Vytautas Strolia (LTU)
    59. Martin Otčenáš (SVK)
    60. Erik Lesser (GER)
    61. Johannes Thingnes Bø (NOR)
    62. Peppe Femling (SWE)
    63. Krasimir Anev (BUL)
    64. Antonin Guigonnat (FRA)
    65. Roberts Slotinš (LAT)
    66. Igor Malinovskij (RUS)
    67. Anton Sinapov (BUL)
    68. Mitja Drinovec (SLO)
    69. Fabien Claude (FRA)
    70. Martin Jäger (SUI)
    71. Vasilij Podkorytov (KAZ)
    72. Tero Seppälä (FIN)
    73. Roman Rees (GER)
    74. Maxim Varabej (BLR)
    75. Jong-kju Kim (KOR)
    76. Karol Dombrovski (LTU)
    77. Tomáš Hasilla (SVK)
    78. Kosuke Ozaki (JPN)
    79. Martin Ponsiluoma (SWE)
    80. Gheorghe Pop (ROU)
    81. Rene Zachna (EST)
    82. Daniel Mesotitsch (AUT)
    83. Ole Einar Bjørndalen (NOR)
    84. Vetle Sjastad Christiansen (NOR)
     
    Vítame vás pri sledovaní on-line prenosu z biatlonového šprintu mužov v rámci pretekov Svetového pohára v ruskom Ťumeni.

    Na Sibíri sa bude v závere týždňa rozhodovať o celkovom víťazovi Svetového pohára aj o držiteľoch malých glóbusov za prvenstvo v jednotlivých disciplínach. Kandidáti sú už len dvaja – Francúz Martin Fourcade a Nór Johannes Thingnes Bø.

    V hodnotení šprintu je na tom lepšie nórsky biatlonista, ktorý vedie pred francúzskym konkurentom o 31 bodov. V ďalších disciplínach je však situácia opačná a lepšiu východiskovú pozíciu má Fourcade, ktorý by vyhral Svetový pohár už siedmy raz v kariére.

    Finále Svetového pohára v Ťumeni bude poznačené bojkotom niektorých krajín. Do Ruska necestovali výpravy Česka, Kanady a USA, ktoré týmto spôsobom protestujú proti dopingovým prehreškom biatlonistov z najväčšej krajiny sveta. K celým tímom sa pridali aj Švéd Sebastian Samuelsson a Slovinec Klemen Bauer. Na tratiach budú chýbať aj Ukrajinci. Tí sa zase postavili proti anexii Krymu.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 14:45.

    Tomáš Lengyel