Finále SP - šprint mužov, 10 km, Ťumeň sk Martin Fourcade (Francúzsko) (kon.)
koniec udalosti
Finále SP - šprint mužov, 10 km, Ťumeň

Martin Fourcade (Francúzsko)

Štvrtok 22.03.2018, 14:45 • Ťumeň (Rusko) • Biatlon
     
    Záverečný mužský šprint sezóny priniesol radosť francúzskym biatlonistom. Martin Fourcade dnes suverénne triumfoval pred krajanom Simonom Desthieuxom a tretím Švédom Fredrikom Lindströmom. Fourcade si vďaka víťazstvu poistil vedenie v celkovom hodnotení Svetového pohára a zároveň získal malý glóbus za prvenstvo v disciplíne. Pomohol mu k tomu Johannes Thingnes Bø, ktorý dvakrát zaváhal na streľbe a obsadil štrnáste miesto, pričom dvanásta pozícia by mu zaručovala umiestnenie pred Francúzom.

    Z pohľadu slovenských biatlonistov nedopadol ťumeňský šprint najlepšie. Všetci traja pretekári skončili mimo bodovanej štyridsiatky a do stíhačky prenikol iba Matej Kazár. Jeho kolegovia Martin Otčenáš a Tomáš Hasilla majú definitívne po sezóne Svetového pohára, pretože sa neukážu ani v pretekoch s masovým štartom. (16:00:05)
     
    Konečné poradie šprintu:
    1. Martin Fourcade (FRA) 25:49,0 min. (0)
    2. Simon Desthieux (FRA) + 33,2 s (0)
    3. Fredrik Lindström (SWE) + 33,5 s (0)
    4. Andrejs Rastorgujevs (LAT) + 35,2 s (0)
    5. Erik Lesser (GER) + 38,4 s (0)
    6. Maxim Cvetkov (RUS) + 43,0 s (0)
    6. Quentin Fillon Maillet (FRA) + 43,0 s (0)
    8. Arnd Peiffer (GER) + 50,0 s + (1)
    9. Alexandr Loginov (RUS) + 58,6 s (1)
    10. Anton Šipulin (RUS) + 1:07,0 s (0)
    -----
    48. Matej Kazár (SVK) + 2:40,6 min. (2)
    63. Tomáš Hasilla (SVK) + 3:19,1 min. (2)
    66. Martin Otčenáš (SVK) + 3:29,2 min. (2)
     
    cieľ
    Posledný mužský šprint aktuálnej sezóny Svetového pohára v biatlone sa práve skončil.
     
    cieľ
    Tomáš Hasilla a Martin Otčenáš dnes skončia mimo šestdesiatky a nepredstavia sa v stíhačke. Naopak, postupovú miestenku si vybojoval aspoň Matej Kazár. Ani on však nebude bodovať v šprinte.
     
    cieľ
    Martin Fourcade má už teraz istotu víťazstva v dnešnom šprinte aj zisku malého glóbusu v hodnotení disciplíny. Zároveň si takmer poistil celkový triumf vo Svetovom pohári.
     
    2. str
    Vetle Sjastad Christiansen mal na dosah výborný výsledok, ale uletel mu úplne posledný výstrel. Nór musel ísť rovnako ako jeho krajan Ole Einar Bjørndalen jedno trestné kolo a je pätnásty.
     
    2. str
    Tomáš Hasilla nevyužil dobrú pozíciu z prvej streľby. Na druhej položke dvakrát minul terč a je ohrozená aj jeho účasť v stíhačke.
     
    cieľ
    Johannes Thingnes Bø prišiel do cieľa na trinástom mieste a nezíska malý glóbus za celkové víťazstvo v disciplíne. Nórsky biatlonista doplatil na vyššie štartové číslo, pretože sa musel vysporiadať s novým snehom, ktorý ho spomalil. Navyše na strelnici dvakrát chyboval.
     
    9,3 km
    Erik Lesser dnes začal vo veľkom štýle a po prvej streľbe prekonal Martina Fourcade. Vo zvyšku trate však stráca a prepadáva sa mimo stupne víťazov.
     
    cieľ
    Martin Fourcade sa môže už teraz tešiť z víťazstva v dnešnom šprinte, vďaka ktorému zvýši svoj náskok na čele Svetového pohára. Stále však môže pomýšľať aj na malý glóbus za triumf v disciplíne.
     
    1. str
    Prvú streľbu majú za sebou už všetci pretekári. S číslom 84 opustil strelnicu ako posledný Vetle Sjastad Christiansen, ktorý sa zaradil na priebežné šieste miesto.
     
    2. str
    Martin Otčenáš odpálil svoju šancu na dobrý výsledok. Na druhej streľbe dvakrát minul. Naopak, s čistým kontom začal Tomáš Hasilla.
     
    2. str
    Johannes Thingnes Bø predviedol mimoriadne rýchlu druhú streľbu, ktorá bola navyše čistá. Nór je momentálne štrnásty a na zisk malého glóbusu potrebuje skončiť dvanásty.
     
    2. str
    Erik Lesser absolvoval druhú položku bez jediného zaváhania, ale bežecky už nestačí na Fourcada. Nemec je druhý so stratou trinástich sekúnd.
     
    cieľ
    V cieli sa udiala zmena na prvých troch miestach. Na bronzovú pozíciu prenikol Švéd Frederik Lindström, ktorý sa vošiel medzi Desthieuxa a Rastorgujevsa.
     
    štart
    Ole Einar Bjørndalen dnes odštartoval ako predposledný. Nórska legenda možno absolvuje záverečný šprint kariéry.
     
    1. str
    Medzitým sa nám zmenil líder po prvej streľbe. Nemec Erik Lesser zaznamenal čistú položku, ktorá ho v spojení s vynikajúcim behom posúva o tri sekundy pred Fourcada. Päť presných výstrelov vyslal aj Martin Otčenáš, ktorý stráca približne pol minúty.
     
    1. str
    Johannes Thingnes Bø nezvládol prvú streľbu. Nórsky biatlonista urobil dve chyby a dnes bude mať problémy aj s obhajobou prvého miesta v hodnotení šprintu.

    Tomáš Lengyel