Lok. Moskva – Nice 1:0 (kon.) | Atlético Madrid – Kodaň 1:0 (kon.) | D.Kyjev – AEK Atény 0:0 (kon.)
Zenit – Celtic 3:0 (kon.) | Lipsko – Neapol 0:2 (kon.) | Villarreal – Lyon 0:1 (kon.)
Plzeň – Partizan 2:0 (kon.) | Lazio – FCSB 5:1 (kon.) | Lisabon – Astana 3:3 (kon.)
Bergamo – Dortmund 1:1 (kon.) | Bilbao – S. Moskva 1:2 (kon.) | Salzburg – Sociedad 2:1 (kon.)
AC Miláno – Razgrad 1:0 (kon.) | Arsenal – Östersunds FK 1:2 (kon.) | Braga – Marseille 1:0 (kon.)
koniec
Zenit Petrohrad
3:0 (2:0)
Celtic Glasgow
Štvrtok 22.02.2018, 19:00 • Petrovskij, Petrohrad • Európska liga • 1/16 finále
Predzápasové kurzy
     
    Zenit Petrohrad napriek minulotýždňovej prehre postupuje do osemfinále Európskej ligy. Doma potvrdil fantastickú formu a Celtic porazil jasne 3:0. V prvom polčase načali škótskeho majstra Branislav Ivanović s Dalerom Kuzjajevom, no a v druhom dejstve uzavrel gólový účet duelu Alexandr Kokorin. Hostia boli málo nebezpeční a doplatili na početnú hráčku maródku. Chýbali góly Leigha Griffithsa a celkovo prejav Katolíkov nebol najlepší. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok večera. (20:59:42)
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    90+2
    Tak ešte budeme vidieť predsa len jednu štandardnú situáciu. Alexandr Jerochin pri rohovej zástavke fauloval Moussu Dembelého, no aj prípadný gól by už nič nezmenil na postupe Zenitu Petrohrad.
     
    90+1
    Hostia budú mať výhodu priameho kopu, keďže bol faulovaný Scott Brown. Brankár Andrej Lunev si už diriguje hráčov v šestnástke tak, aby sa škótsky majster nedostal do koncovky.
     
    90
    Riadny hrací čas zápasu sa práve naplnil. Zenit Petrohrad delí od postupu do ďalšej fázy Európskej ligy už len 180 sekúnd. Navyše, drží loptu na svojich kopačkách a je na polke súpera.
     
    89
    Igor Smolnikov si teraz veľmi dobre postrážil Scotta Sinclaira. Ten sa dostal k lopte v pokutovom území, no nedokázal sa obtočiť okolo nedávno striedajúceho hráča ruského vicemajstra.
     
    88
    Hostia už nemajú veľa času na strelenie dvoch gólov. Zenit sa výborné bráni, v druhom polčase síce pustil súpera k trom strelám na bránu, no tie boli z úctivej vzdialenosti.
     
    87
    Posledné striedanie zápasu. Zaslúžený potlesk tribún si užíva strelec úvodného gólu Branislav Ivanović. Srbského obrancu na záverečné minúty nahradí Igor Smolnikov.
     
    86
    Scott Sinclair sa ocitol v postavení mimo hry. Aj tento moment dokumentuje trápenie Celticu v dnešnom zápase. Vyzerá to tak, že Katolíci doplatia na početnú maródku, keďže im dnes chýbajú Stuart Armstrong, Craig Gordon či Leigh Griffiths.
     
    85
    Jozo Šimunović sa teraz snažil podporiť útok svojho tímu. Zľava posielal strieľanú prihrávku do šestnástky, ale tá si našla len domáceho obrancu Emanuela Mammanu.
     
    84
    Roberto Mancini druhýkrát v dnešnom dueli strieda. Na lavičku náhradníkov smeruje Emiliano Rigoni, ktorému to dnes príliš nevyšlo. Na jeho miesto prichádza Sebastián Driussi.
     
    83
    Domácim futbalistom sa teraz dobre darí kúskovať hru. Tá je prerušená aj teraz, pretože na trávniku sa po tvrdšom súboji ocitol hosťujúci kapitán Scott Brown.
     
    82
    Kieran Tierney sa teraz nepríjemne zrazil s Domenicom Criscitom. O niečo horšie tento zákrok vyzeral z pohľadu talianskeho obrancu, ale napokon nebude potrebovať ošetrovanie.
     
    81
    Olivier Ntcham sa oblúčikom snažil poslať do šance Moussu Dembelého. Ten bol ale dobre bránený a keďže lopta opustila hrací priestor, bude nasledovať len odkop od brány.
     
    80
    Alexandr Kokorin je síce rýchly, ale na túto kolmú prihrávku za obranu nemohol dosiahnuť. Loptu chytá Dorus de Vries, no okamžite rozohráva ďalšiu akciu finalistu pohára UEFA z roku 2003.
     
    79
    Jeden z hráčov hostí teraz centroval z pravej strany, ale našiel len pozorného Andreja Luneva. Ten chytá loptu do svojich rukavíc a samozrejme sa snaží nazbierať aj niekoľko sekúnd.
     
    78
    Alexandr Jerochin sa po príchode na trávnik previnil útočným faulom. V súboji dvoch hráčov s číslom 21 bol nedovolene poslaný na trávnik francúzsky záložník Olivier Ntcham.
     
    77
    Zenit Petrohrad sa zatiaľ vynikajúco bráni a nič nenasvedčuje tomu, že by mal prísť o svoje komfortné vedenie. Celtic má síce územnú prevahu, no o tlaku nemožno byť ani reči.
     
    76
    Prvýkrát v zápase strieda aj Roberto Mancini. Na lavičku náhradníkov smeruje dnes málo výrazný Anton Zabolotnyj. Jeho miesto na záverečnú štvrťhodinu zaujme Alexandr Jerochin.
     
    75
    Na druhej strane zakočnoval Emiliano Rigoni. Argentínčan sa na seba hnevá, pretože jeho strela z vnútra pokutového územia minula bránu súpera o niekoľko decimetrov.
     
    74
    Scott Sinclair to skúšal strelou spoza šestnástky. Lopta smerovala presne k pravej žrdi, no trošku jej chýbala razancia. Andrej Lunev si s týmto projektilom bez problémov poradil.
     
    73
    Hosťom sa kráti čas na strelenie kontaktného gólu. Celtic hnes hrá v pohárovej Európe na ruskej pôde štvrtýkrát a vyzerá to tak, že prvýkrát odíde na Britské ostrovy ako porazený.
     
    72
    Scott Sinclair sa k centru z pravej strany nedostal. Výborne zapracoval strelec úvodného gólu Branislav Ivanović, ktorý hlavičkou poslal loptu priamo do rukavíc brankára Andreja Luneva.
     
    71
    Brendan Rodgers teraz určite prekvapil nejedného fanúšika Celticu. Z ihriska totiž sťahuje aktívneho Jamesa Forresta. Na jeho miesto prichádza Charly Musonda.
     
    70
    James Forrest je v dnešnom zápase snáď najaktívnejším hráčom hostí. Aj teraz si prehodil loptu na ľavačku, vystrelil, ale na jeho smolu trafil dobre brániaceho obrancu pred ním.
     
    69
    Thomas Rogic sa dokázal otočiť s loptou v pokutovom území súpera. Následne aj vystrelil, no brankár Andrej Lunev si v priebehu približne dvoch minút pripisuje na konto ďalší zákrok.
     
    67
    James Forrest potiahol akciu po pravej strane. K odrazenej lopte sa dostal Olivier Ntcham, pohotovo zo šestnástich metrov vystrelil, ale loptu nasmeroval len do rukavíc Andreja Luneva.
     
    66
    Celtic sa čoraz viac tlačí na súperovu polovicu ihriska. Skutočne už škótsky majster nemá na čo čakať, pretože na postup potrebuje na Štadióne Petrovskij skórovať aspoň dvakrát.
     
    65
    Hostia si teraz vôbec nerozumeli. Moussa Dembelého kolmou prihrávkou hľadal striedajúceho Thomasa Rogica, no ten jeho úmysel nepochopil a za loptou ani len nevyštartoval.
     
    64
    Striedajúci Scott Sinclair sa po krátkom čase zapojil do ofenzívnej aktivity svojho mužstva. Miha Mevlja však vo vlastnej šestnástke ustál súboj s ním a napokon vybojoval faul na svoju osobu.
     
    63
    Domáci Anton Zabolotnyj mal teraz až príliš veľa priestoru. Vďaka tomu postupoval smerom k bráne, vystrelil spoza šestnástky, ale napokon namieril tesne nad bránu škótskeho klubu.
     
    62
    Tréner hostí reaguje na inkasovaný gól ďalším striedaním. Na ihrisko sa dostane ofenzívne ladený Scott Sinclair. Naopak, pre dnes dohral Callum McGregor.
    61. Alexandr Kokorin (PET) - 3:0
     
    61
    Zenit Petrohrad dal gól! Ruský vicemajster je blízko k postupu do osemfinále Európskej ligy UEFA. Branislav Ivanović sa dostal k odrazenej lopte, z pravej strany ju poslal pred bránu a ALEKSANDAR KOKORIN sa pretlačil do gólového zakončenia cez Mikaela Lustiga.
     
    59
    Hostia to teraz skúšali stredom pokutového územia Petrohradu. Miha Mevlja si ale splnil svoje defenzívne úlohy, odstavil Moussu Dembelého, a tak mohol bez najmenších problémov zasiahnuť Andrej Lunev.
     
    58
    Anton Zabolotnyj centroval z pravej strany. Adresátom jeho pasu bol Alexandr Kokorin, ale proti presile hosťujúcich obrancov nemal ruský útočník veľa šancí na kvalitné zakončenie.
     
    57
    Scott Brown opäť predviedol svoju tvrdú hru do tela. Tentokrát si to odniesol Branislav Ivanović. Hlavný rozhodca celý súboj posúdil ako nedovolený, a tak zostanú pri lopte hráči Petrohradu.
     
    56
    Po obrannom zákroku Emanuela Mammanu mali hostia výhodu rohového kopu. Na center z pravej strany si naskočil Kristoffer Ajer, ale hlavičkou poslal loptu vedľa pravej žrde domácej brány.
     
    55
    Myslím, že to bol Daler Kuzjajev, kto potiahol akciu domáceho tímu po ľavej strane. Následne centroval do šestnástky, ale našiel len pripraveného stopéra Joza Šimunovića.
     
    54
    Scott Brown vyzerá byť trošku frustrovaný. Nedokázal presnou prihrávkou nájsť spoluhráča, a tak bude nasledovať len vhadzovanie zverencov talianskeho lodivoda Roberta Manciniho.
     
    52
    Tempo nie je v druhom polčase nejaké ohromné. Oba tímy si dobre uvedomujú, že nasledujúci gól, najmä zo strany hostí, môže veľmi ovplyvniť vývoj celého dvojzápasu.
     
    51
    Po nepresností na strane hráčov v modrých dresoch bude môcť odkopávať Dorus de Vries. Ten sa tak bude snažiť založiť akciu, ktorá by možno mohla smerovať až ku gólovej koncovke.
     
    50
    Zenit sa teraz snaží trošku kontrolovať hru a drží loptu na svojich kopačkách. Príliš sa dopredu nehrnie, no za dvojgólového náskoku sa mu nemožno čudovať.
     
    49
    Celtic je po návrate zo šatní predsa len trošku aktívnejší. Moussa Dembelé predviedol peknú individuálnu akciu, vystrelil ľavačkou, ale podobne ako Thomas Rogic netrafil bránu.
     
    48
    Daler Kuzjajev sa ocitol na trávniku, ale nedovolený zákrok si na svoju osobu nevypýtal. Napriek tomu je zatiaľ hrdinom zápasu, keďže strelil predbežne postupový gól domáceho celku.
     
    47
    Thomas Rogic sa okamžite zapojil do ofenzívy svojho mužstva, no strelecký pokus spoza šestnástky išiel nad bránu. Na druhej strane to skúšal Emiliano Rigoni, ale jeho strelu zblokoval Jozo Šimunović.
     
    46
    Brendan Rodgers počas polčasovej prestávke urobil jeden zásah do svojej zostavy. Nevýrazný a kartovo napomenutý Kouassi Eboué už na ihrisku nie je. Namiesto neho nastúpil Thomas Rogic.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    Prvý polčas dnešného duelu máme za sebou. Na Štadióne Petrovskij vedú domáci futbalisti 2:0, keď sa postupne presadili Branislav Ivanović a Daler Kuzjajev. Kým srbský obranca presne hlavičkoval po rohovom kope, ruský útočník sa zaskvel parádnou strelou spoza pokutového územia. Celtic mal síce územnú prevahu, ale do nejakej výraznej šance sa nedostal. Úvodná časť duelu bola pomerne nervózna, o čom svedčí až kvarteto žltých kariet. Druhý polčas sa začne o 20:00 hod.
     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.
     
    45+1
    Prvý polčas bol pomerne nervózny, čo dokumentuje ďalšie kartové napomenutie. Po faule na Branislava Ivanovića bude dohrávať zápas pod hrozbou vylúčenia aj francúzsky útočník Moussa Dembelé.
     
    45
    Tradičným exekútorom štandardnej situácie bol Leandro Paredes. Tentokrát sa po rohovom kope domáci futbalisti nepresadili. Pomaly smerujeme k polčasovej prestávke, hrať sa bude ešte 60 sekúnd.
     
    44
    Domáci futbalisti budú v priebehu krátkeho času zahrávať ďalší rohový kop. Na center z pravej strany si nabehol Domenico Criscito, ale strelu talianskeho kapitána zblokoval Mikael Lustig.
     
    43
    Po faule Jamesa Forresta mali domáci výhodu priameho kopu. Center do šestnástky škótskeho majstra poslal zľava Leandro Paredes, ale našiel len hlavu dobre brániaceho Moussu Dembelého.
     
    42
    Úvodné dejstvo sa nám prehuplo do svojej záverečnej päťminútovky. Mikael Lustig centroval z pravej strany, ale našiel len pripraveného Andreja Luneva. V domácej šestnástke číhal na prihrávku len Moussa Dembelé.
     
    40
    Leandro Paredes poslal dobrú loptu do šestnástky. Anton Zabolotnyj sa dostal do zakončenia, no to bolo zblokované. Následne sa akcia skončila po ruke slovinského obrancu Mihu Mevlju.
     
    39
    Petrohrad bude mať výhodu rohového kopu, keďže center Domenica Criscita z ľavej strany upratal do bezpečia Kristoffer Ajer. Snáď nemusíme pripomínať, ako dopadol vôbec prvý roh dnešného stretnutia.
     
    38
    Branislav Ivanović poslal dlhé autové vhadzovanie do šestnástky súpera. Tam o loptu bojovala trojica domácich hráčov, ale brankár Dorus de Vries tentokrát zasahovať nemusel.
     
    37
    Priamy kop po predošlom nedovolenom zákroku zahral Leandro Paredes. Loptu poslal na hranicu pokutového územia, no zároveň aj do miesta, kde stál pripravený Jozo Šimunović.
     
    36
    Už tretiu žltú kartu vyťahuje španielsky rozhodca Antonio Mateu Lahoz. Tentokrát je jej autorom Kouassi Eboué, ktorý zasiahol do tváre domáceho kapitána Domenica Criscita.
     
    35
    Kouassi Eboué sa šikovne snažil oblúčikom vysunúť Jamesa Forresta. Škótsky futbalista sa ale k lopte nedostal, pretože bol oproti nemu rýchlejší domáci brankár Andrej Lunev.
     
    34
    Hostia to teraz skúšali po ľavej strane, ale po ich aktivite bude nasledovať len vhadzovanie. Kouassi Eboué je prakticky neviditeľný a určite možno čakať od neho zvýšenú aktivitu v ďalšom priebehu.
     
    33
    Tentokrát sa píska nedovolený zákrok na druhej strane. Leandro Paredes sa snažil získať loptu po nie najlepšej prihrávke na Calluma McGregora, ale napokon škótskeho reprezentanta fauloval.
     
    32
    Scott Brown teraz išiel zbytočne tvrdo do súboja s Alexandrom Kokorinom. Hlavný rozhodca pre jeho počínanie nemal pochopenie, a tak píska jeho nedovolený zákrok v strede poľa.
     
    30
    Polhodina hracieho času je za nami. Obraz hry sa nejako výrazne nemení. Petrohrad je sformovaný na vlastnej polovici a čaká, čo zaskočený súper dokáže vymyslieť.
     
    29
    Hostia opäť kombinujú na vlastnej polovici ihriska. Zenit veľmi dobre napáda rozohrávku svojho súpera a nedovoľuje mu ani pomyslieť na ohrozenie Andreja Luneva.
     
    28
    Skutočne sa zdalo, že škótsky majster začína vyrovnávať hru, no nečakane druhýkrát inkasoval. Je tak jasné, že dnes v Petrohrade nebudeme svedkami predĺženia.
    27. Daler Kuzjajev (PET) - 2:0
     
    27
    Zenit Petrohrad dal gól! Domáci sa v predošlých dvoch minútach prakticky nedostali k lopte. Napriek tomu strieľajú druhý gól v zápase. Anton Zabolotnyj po vhadzovaní posunul loptu na DALERA KUZJAJEVA, ten vystrelil spoza šestnástky a prekonal Dorusa de Vriesa.
     
    26
    Kieran Tierney už raz dokázal preniknúť cez pravý kraj domácej defenzívy. Tentokrát Branislav Ivanović žiadne problémy nedopustil a čistým spôsobom odzbrojil hosťujúceho hráča.
     
    25
    Prvý polčas sa nám prehupol do svojej druhej polovice. Domáci sa s vyrovnaním akoby uspokojili a nechávajú hrať svojho súpera. Ten ale zväčša kombinuje len na vlastnej polovici ihriska.
     
    24
    Hra musela byť prerušená, pretože na trávniku zostáva ležať Anton Zabolotnyj. Domáci útočník sa nepríjemne zrazil v priestore stredového kruhu s tvrdým chlapíkom Scottom Brownom.
     
    22
    Celtic sa prakticky ešte nedostal k ohrozeniu súperovej brány, no napriek tomu má 60-percentné držanie lopty. Aj teraz kombinuje na vlastnej polovici ihriska a snaží sa trošku vytiahnuť domácu obranu.
     
    21
    Druhým potrestaným hráčom dnešného duelu je Leandro Paredes. Argentínčan teraz doslova zatiahol za ručnú brzdu, keď zozadu fauloval prenikajúceho a poriadne rozbehnutého Jamesa Forresta.
     
    20
    Zenit nebude môcť pokračovať vo svojej akcii, pretože Daler Kuzjajev si pomohol pri spracovaní rukou. Pozornému oku španielskeho hlavného rozhodcu toto rozhodne nemohlo uniknúť.
     
    19
    Sám faulovaný Leandro Paredes bol exekútorom priameho kopu. Skúsil to priamou strelou, ale loptu nasmeroval niekoľko decimetrov nad bránu najslávnejšieho škótskeho klubu.
     
    18
    Leandro Paredes bol faulovaný približne 25 metrov od súperovej brány. Nedovolene si počínal Callum McGregor, a tak sa pre domácich črtá zaujímavá možnosť na ohrozenie Dorusa de Vriesa.
     
    17
    Domáca réžia nám teraz opäť ponúkla šancu Alexandra Kokorina spred niekoľkých minút. Hostia zatiaľ skutočne nebránia nejako skvele a môžu byť radi, že prehrávajú len o jeden gól.
     
    16
    Po strelení prvého gólu nám tempo hry trošku opadlo. Zenit rýchlo strelil gól, ktorým vyrovnal celkové skóre dvojzápasu a už sa nemusí dopredu nejako výrazne ponáhľať.
     
    15
    Štvrťhodina zápasu je pomaly fuč. Callum McGregor si teraz dobre postrážil loptu. Leandro Parades ho nezastavil, a tak si následne musel pomôcť nedovoleným zákrokom Domenico Criscito.
     
    14
    Alexandr Kokorin si nabiehal na ďalšiu loptu za obrannú líniu súpera. Dorus de Vries však dobre vybehol na hranicu pokutového územia a zachytil loptu ešte pred ruským reprezentačným útočníkom.
     
    13
    Hostia chybovali v rozohrávke. Následne si na kolmú prihrávku nabehol Alexandr Kokorin, ale jeho zakončenie smerovalo len do rukavíc Dorusa de Vriesa. Ruský útočník mohol zakončovať aj podstatne kvalitnejšie.
     
    12
    Krajný obranca Kieran Tierney predviedol peknú individuálnu akciu po ľavej strane. Domáci Branislav Ivanović ho nedokázal zastaviť, no mal šťastie, že lopta sa nedostala na nohu Moussu Dembelého.
     
    11
    Hlavý rozhodca Antonio Mateu Lahoz prvýkrát siaha do svojho vrecka. Autorom žltej karty je Daler Kuzjajev, ktorý si počínal nedovolene vo vzdušnom súboji s Jamesom Forrestom.
     
    9
    Zenit Petrohrad sa tlačil opäť dopredu, no tentokrát ho pribrzdil verdikt postranného rozhodcu, ktorý signalizoval nedovolený zákrok. K lopte sa tak dostanú zverenci Brendana Rodgersa.
    8. Branislav Ivanović (PET) - 1:0
     
    8
    Zenit Petrohrad dal gól! Domáci futbalisti sa veľmi rýchlo dostávajú do vedenia. Leandro Paredes centroval z pravej strany, narodeninový oslávenec BRANISLAV IVANOVIĆ sa presadil cez Joza Šimunovića a presnou hlavičkou otvára gólový účet dnešného stretnutia.
     
    7
    Domáci futbalisti budú zahrávať rohový kop. Po centri Domenica Criscita z ľavej strany sa odrazila lopta k Leandrovi Paredesovi. Ten vystrelil spoza šestnástky a Dorus de Vries jeho pokus vyrazil mimo brány.
     
    6
    Jozo Šimunović vo vzdušnom súboji fauloval Antona Zabolotnyjho. Následne Bosniak trošku impulzívne reagoval, a tak mu španielsky rozhodca musí výrazne dohovárať.
     
    5
    Máme za sebou úvodnú päťminútovku zápasu. Tentokrát pre zmenu držal loptu na dlhší časový úsek Celtic, ale nedostal sa s ňou ani k blízkosti domáceho pokutového územia.
     
    4
    Domáci futbalisti držia loptu na svojich kopačkách, ale kombinujú len v okolí stredového kruhu. Dorus de Vries, ktorý alternuje za zraneného Craiga Gordona, zatiaľ zasahovať nemusel.
     
    3
    Od začiatku hráme vo výbornej diváckej atmosfére. Zenit Petrohrad je tradične doma veľmi silný a napriek úvodnej prehre 0:1 je miernym favoritom na postup do osemfinále.
     
    2
    Škótsky majster sa presadil po ľavej strane. Loptu v šestnástke získal Moussa Dembelé, ale chrbtom k bráne toho veľa nevymyslel. Na druhej strane bol v tesnom ofsajde Alexandr Kokorin.
     
    1
    Hneď v prvých sekundách zápasu sa snažil podporiť domáci útok narodeninový oslávenec Branislav Ivanović. Zasiahol však len Mikaela Lustiga, a tak sa píska jeho nedovolený zákrok.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Úvodné zostavy:

    Zenit Petrohrad: Lunev – Ivanović, Mammana, Criscito (C), M. Mevlja – Kranevitter, Rigoni, Paredes – Kuzjajev, Kokorin, A. Zabolotnyj.
    Náhradníci: Lodygin – Terentěv, Poloz, Driussi, Žirkov, Smolnikov, Jerochin.

    Celtic FC: de Vries – Tierney, Ajer, Šimunović, Lustig – Ntcham, S. Brown (C) – Eboué, C. McGregor, Forrest – M. Dembele.
    Náhradníci: Bain – Hendry, Sinclair, Rogic, Edouard, Miller, Musonda.

    Rozhodcovia: Antonio Mateu Lahoz – Pau Cebrián Devís, Roberto del Palomar (ESP).
     
    Vážení čitatelia, vítam vás pri sledovaní textového prenosu z Európskej ligy UEFA. Zenit Petrohrad bol v súboji so Celticom Glasgow miernym favoritom, no tesnou prehrou si situáciu skomplikoval. Podarí sa mu v domácej odvete zmazať jednogólové manko a postúpiť do osemfinále?

    ZENIT PETROHRAD

    Zenit Petrohrad zvládol súboje v základnej L-skupine na výbornú. V šiestich dueloch stratil len dva body, keď v Trondheime remizoval s miestnym Rosenborgom 1:1. Nastrieľal sedemnásť gólov, čo bolo najviac spomedzi všetkých účastníkov Európskej ligy. Excelovalo najmä duo Emiliano Rigoni – Aleksandar Kokorin, ktoré spolu jedenásťkrát naplo sieť súpera. V domácej súťaži sú zverenci Roberta Manciniho na druhom mieste so šesťbodovým mankom na vedúci Lokomotív Moskva. Ruská Premier Liga štartuje až začiatkom marca, a tak im prvý šestnásťfinálový zápas neprišiel príliš vhod. Na ich výkone bolo badať absenciu súťažnej praxe. V Glasgowe mal Zenit len 39-percentné držanie lopty a na bránu súpera vyslal jedinú strelu. Snáď najaktívnejším hráčom mužstva bol Anton Zabolotnyi, ale nadviazať na tri góly z prípravných duelov sa mu nepodarilo. Víťaz pohára UEFA z roku 2008 po prehre 0:1 neskladá zbrane a v odvete bude favoritom. Doma sa mu nesmierne darí. Ak si odmyslíme predkolá, tak pred svojimi fanúšikmi vyhral v Európskej lige 16 zo 17 zápasov. Nezdolaná zostala len Sevilla, ktorá v apríli 2015 na Štadióne Petrovskij remizovala 2:2.

    CELTIC FC

    Celtic Glasgow ostatných šesť sezón nenašiel v domácej súťaži rovnocenného konkurenta, ale na úspech v pohárovej Európe už nejaký ten rôčik čaká. V roku 2003 si zahral finále pohára UEFA, ale napriek dvom gólom legendárneho Henrika Larssona prehral s FC Porto 2:3 po predĺžení. Tento ročník začal v Lige majstrov, no už tradične stroskotal v skupine. Na silu Bayernu Mníchov a PSG jednoducho nemal, no poradilo sa mu aspoň získať tretiu priečku pred Anderlechtom Brusel. Vďaka tomu bol preradený do Európskej ligy, kde stále živí šancu na postup do osemfinále. V Celtic Parku vyhral 1:0, keď sa ako jediný zapísal do streleckej listiny Callum McGregor. Katolíci mohli vyhrať aj vyšším rozdielom. Najmä v prvom polčase vysokým napádaním nútili hostí k chybám a veľmi dobre využívali krídelné priestory. Brendanovi Rodgersovi robí vrásky na čele zdravotný stav jeho zverencov. Absentovať budú Stuart Armstrong, Jonathan Hayes, brankár Craig Gordon či najlepší strelec Leigh Griffiths. Na druhej strane sa nepredstaví len Viktor Faizulin. Zaujímavosťou je, že Celtic nastúpil v rámci pohárovej Európy na ruskej pôde trikrát a doposiaľ ani raz neprehral.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 19:00.

    Miroslav Kováčik

    Góly: 8. Ivanović, 27. Kuzjajev, 61. Kokorin

    Karty:   11. Kuzjajev (PET), 21. Paredes (PET) – 36. Eboué (CEL), 45+1. M. Dembele (CEL)


    Držení míče: 37 % : 63 %.
    Střely na branku: 5:3. Střely mimo: 5:3. Rohy: 4:1. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 11:13.
    Zenit Petrohrad: Lunev – Ivanović (87. Smolnikov), Mammana, Criscito (C), M. Mevlja – Kranevitter, Rigoni (84. Driussi), Paredes – Kuzjajev, Kokorin, A. Zabolotnyj (76. Jerochin).
    Náhradníci: Lodygin – Terentěv, Poloz, Driussi, Žirkov, Smolnikov, Jerochin.

    Celtic Glasgow: de Vries – Tierney, Ajer, Šimunović, Lustig – Ntcham, S. Brown (C) – Eboué (46. Rogic), C. McGregor (62. Sinclair), Forrest (71. Musonda) – M. Dembele.
    Náhradníci: Bain – Hendry, Sinclair, Rogic, Edouard, Miller, Musonda.

    Rozhodca: Antonio Mateu Lahoz – Pau Cebrián Devís, Roberto del Palomar (ESP)
    15.02.2018
    Celtic - Zenit 1:0

    Góly: 78. C. McGregor

    Karty:   57. Ntcham (CEL), 73. Eboué (CEL), 83. S. Brown (CEL), 84. M. Dembele (CEL), 85. Lustig (CEL) – 36. Kuzjajev (PET), 64. Criscito (PET), 76. Smolnikov (PET), 83. Paredes (PET), 87. Kranevitter (PET)

    Držení míče: 61 % : 39 %.
    Střely na branku: 3:1. Střely mimo: 3:2. Rohy: 8:3. Ofsajdy: 3:2. Fauly: 16:14.