Fínsko – Nemecko 5:2 (kon.) | Nórsko – Švédsko 0:4 (kon.) | Česko – J. Kórea 2:1 (kon.)
Švajčiarsko – Kanada 1:5 (kon.)
koniec
Nórsko
0:4 (0:2, 0:0, 0:2)
Švédsko
Štvrtok 15.02.2018, 08:40 • Gangneung Hockey Centre, Gangneung • Olympijské Hry - muži • Skupina C
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Švédsko zvládlo s pomerne veľkým prehľadom vstup do olympijského hokejového turnaja, keď zvíťazilo nad Nórskom presvedčivo 4:0. Nórski hokejisti favorita tohto duelu vážnejšie preverili azda len v druhej dvadsaťminútovke a na začiatku tej tretej, potom však prišli dva "zlepené" presné zásahy v podaní Dennisa Everberga a Mikaela Wikstranda, ktoré upravili konečné skóre na 4:0 pre Švédsko. Pre túto chvíľu je to odo mňa všetko, od 13:10 sa však už na vás teším pri online prenose zo stretnutia medzi Českom a domácou Južnou Kóreou. Dovtedy sa majte pekne! (11:02:02)
     
    Koniec zápasu.
     
    59:50
    V závere zápasu ešte Nóri zle striedali, táto presilová hra však už bude len miernou úpravou štatistík tohto zápasu.
     
    58:40
    Po strele Jonasa Holösa Nóri prepadli v útočnom pásme, o pár sekúnd neskôr už nepresne pálil Johan Fransson, ktorý však takmer trafil jedného zo svojich spoluhráčov.
     
    57:54
    Na opačnej strane sa Nóri pokúsili o prechod do útočného pásma, došlo však k nedorozumeniu, a tak je z toho ďalšie postavenie mimo hry.
     
    57:34
    Švédi získali vhadzovanie v útočnom pásme, okamžite po ňom pálil Simon Bertilsson, Lars Haugen však v tomto prípade dokázal úspešne zasiahnuť.
     
    56:54
    Ken André Olimb prihrával po prechode útočnou modrou čiarou dozadu na Jonasa Holösa, no ten puk zachytil už v strednom pásme, a tak je z toho postavenie mimo hry.
     
    56:14
    Oskar Möller je dnes jedným z najlepších švédskych hráčov. Teraz zaviezol puk do útočného pásma a ponúkol ho na teč pre Patrika Zackrissona, Lars Haugen bol pozorný.
     
    55:41
    Po dlhšom tlaku švédskych hokejistov v útočnom pásme sa hra presunula na opačnú stranu, no po súbojoch pri mantineli puk opustil klzisko, vhadzovať sa bude pred v strednom pásme.
     
    54:33
    Anton Lander sa z ničoho nič dostal ku krátkemu samostatnému nájazdu na Larsa Haugena, no nemal dostatok času, aby si svoj blafák na ľavú stranu pripravil.
     
    53:32
    Erik Gustafsson nahadzoval veľmi nepríjemne puk od modrej čiary, Lars Haugen toho veľa nevidel, no napriek tomu dokázal jeho strelu vyraziť k mantinelu.
     
    53:16
    Joel Lundqvist pálil z ľavej strany smerom na Larsa Haugena, no puk z jeho hokejky bol zblokovaný na ochrannú sieť. Vhadzovať sa bude po ľavej ruke nórskeho gólmana.
     
    52:47
    Švédi sa nepretlačili cez útočnú modrú čiaru a Mattias Nörstebö šikovným vyhodením vyhnal Simona Bertilssona až za vlastného brankára.
     
    51:59
    V závere početnej výhody bol ešte strelecky aktívna obranca Daniel Sörvik, no Viktor Fasth si poradil s oboma jeho projektilmi od modrej čiary.
     
    51:18
    O pár sekúnd neskôr už pálil Ken André Olimb sám, ktorý znova zamestnal švédského gólmana.
     
    51:05
    Švédi sa trochu zbytočne zdržali v strednom pásme, Mathis Olimb prešiel modrou čiarou, nabil Patrickovi Thoresenovi, no Viktor Fasth vytiahol ďalší vynikajúci zákrok!
     
    50:22
    Mattias Nörstebö nabil na pravý kruh Kenovi Andrému Olimbovi, ktrého projektil však končí tesne vedľa ľavej žrde bránky Viktora Fastha.
     
    50:01
    Nóri však majú možnosť pokúsiť sa aspoň o čestný presný zásah, keď sa držaním protihráča pri súboji za vlastnou bránkou previnil Dick Axelsson, ktorý tak odchádza na dve minúty na trestnú lavicu.
    49:04 Mikael Wikstrand (SWE) - 0:4
     
    49:04
    Švédsko dalo gól!
    Neuznaný gól, následne inkasovaný gól z hokejky Dennisa Everberga, no a aby toho na Nórov nebolo málo, tak po pár sekundách prichádza aj ďalší úder v podobe gólovej strely MICKAELA WIKSTRANDA. Asistencie: Omark, Everberg.
    48:42 Dennis Everberg (SWE) - 0:3
     
    48:42
    Švédsko dalo gól!
    Tak a zdá sa, že je definitívne rozhodnuté. Švédska štvrtá formácia poriadne zatlačila Nórov pred vlastným brankárom, Tri korunky stihli dokonca prestriedať počas hry a tretím strelcom, ktorý prekonal Larsa Haugena je DENNIS EVERBERG. Asistencie: Omark, Fransson.
     
    48:05
    Viktor Stålberg to teraz zobral na seba, keď obišiel v podstate celé útočné pásmo, no následnou prihrávkou z ľavého kruhu nenašiel žiadneho zo svojich spoluhráčov.
    47:10
     
    47:10
    Ken André Olimb zaviezol puk do útočného pásma, nabil Jonasovi Holösovi, ktorý však pálil len na plexisklo za bránkou Viktora Fastha.
     
    46:13
    Nórski hokejisti dostali puk za chrbát Viktora Fastha, keď sa presadil Ken André Olimb, gól však nemôže byť uznaný, keďže Olimbov brat Mathis si na hranici bránkoviska počínal nedovolene proti švédskemu gólmanovi. Rozhodcovia však situáciu pomerne dlho skúmali na videu.
     
    45:45
    Nóri ale neustávajú vo svojej aktivite a znova sa pokúsia niečo vymyslieť pred bránkou Viktora Fastha.
     
    44:48
    Jonas Ahnelöv sa obtáčal okolo nórskej bránky, defenzíva Nórov to však dokázala výbornou pozičnou prácou vyriešiť. Lars Haugen zostal bez práce.
     
    43:25
    No tak Švédi majú v úvide tretej tretiny obrovské problémy dosať sa vôbec cez poliacu čiaru. Keď sa im to už teraz podarilo, tak puk za bránkou Haugena stratil Oskar Möller.
     
    42:39
    Ďalšie nahodenie od Mattiasa Nörstebö, ktoré sa snažil tečovač Tommy Kristiansen, avšak Fasth aj túto situáciu s pomocou svojich kolegov vyriešil.
     
    41:49
    Mattias Nörstebö si vypýtal puk na modrú čiaru od svojho kolegu z defenzívy, Viktor Fasth si však puk našiel aj cez húštinu tiel a dokázal ho vyraziť svojim pravým betónom.
     
    41:12
    Nóri sú evdidentne poriadne namotivovaní s nepriaznivým vývojom stretnutia niečo urobiť. Pálili už aj Mats Rosseli Olsen či Andreas Bastiansen.
     
    40:14
    Úvod tretej tretiny je zo švédskej strany trochu nervózny, keď okamžite prišla chyba v rozohrávke, čo na tvrdú strelu z modrej čiary využil Jonas Holös.
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    V druhej tretine zápasu medzi Nórskom a Švédskom sme gól nevideli. Nórski hokejisti však v porovnaní s prvou dvadsaťminútovkou poriadne pridali a Viktor Fasth mal pomerne veľa práce. Zatiaľ si však švédsky gólman drží čisté konto, a tak pred treťou tretinou platí priebežný stav 2:0 pre Švédsko.
     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    39:55
    Švédi to však teraz zvládli vynikajúco takticky, keď puk dostali k mantinelu za vlastnou bránkou, odkiaľ ho už Anders Bastiansen nedokázal vymaniť.
     
    39:22
    O pár sekúnd nasledoval ďalší zákrok Viktora Fastha, vhadzuje sa po jeho ľavej ruke. V závere druhej tretiny sledujeme zaujímavý tlak Nórska.
     
    39:05
    Patrick Thoresen skúsil vypáliť na Fastha, no puk mu skĺzol z čepele hokejky, a tak nabil aspoň Mattiasovi Nörstebö, ktorý poriadne vyprášil chrániče Viktora Fastha.
     
    38:30
    Menšie nedorozumenie v rozohrávke Troch koruniek, je z toho zakázané uvoľnenie, hra sa presunue pred Viktora Fastha.
     
    37:45
    V týchto momentoch už Švédi poriadne točia v pásme štvrtú nórsku formáciu, jej členovia už len doslova ťahajú nohy za sebou, no napriek tomu nepúšťajú súperov do zakončenia.
     
    36:45
    Z dlhého pobytu v útočnom pásme napokon Nóri vyťažili len jedinú nepresnú strelu, ak sa nemýlim, z hokejky Alexandra Bonsaksena.
     
    35:40
    No predchádzajúca situácia poriadne zvýšila tempo hry na oboch stranách, tímy si teraz v osobných súbojoch pri mantineloch nič nedarujú.
     
    34:33
    Po zákroku Larsa Haugena sa hra presunula do ľavého ofenzívneho rohu z pohľadu Švédska, kde sa strhla veľká mela. Vylúčený je z nórskej strany Steffen Thoresen. Dve minúty inkasuje za krosček aj ďalší Nór Kristian Forsberg, ktorý tam však dostal dokonca v páde korčuľou do tváre od Joela Lundqvista a ten si odsedí až 2+2 minúty. Napokon však pokračujeme s piatimi hráčmi na oboch stranách. Jednoducho, totálny guláš.
     
    34:29
    Po dlhšom čase si zákrok pripisuje aj Lars Haugen, ktorý sa dokázal presunúť k pravej žŕdke k delovke Fredrika Petterssona.
     
    34:02
    Obrovskú šancu na zníženie nepriaznivého skóre Nóri nevyužili, už po skončení presilovej hry zaviezol puk do útočného pásma Mats Rosseli Olsen, Nóri sa však svojim dôrazom na bránkovisku nepresadili.
     
    33:20
    VIktor Fasth drží čisté konto aj po nebezpečnom pokuse Andersa Bastiansena, keď švédsky gólman predviedol vynikajúci zákrok lapačkou.
     
    32:53
    Nóri však svoju početnú prevahu o dvoch hráčov nevyužili, hrali to najmä na Kena Andrého Olimba, no ten pri svojich dvoch streleckých pokusoch neuspel.
     
    32:01
    No a v tejto chvíli si dokonca Nóri zahrajú 56 sekúnd trvajúcu presilovú hru o dvoch hráčov, keď si za držanie hokejky súpera odchádza na trestnú lavicu sadnúť Jonas Ahnelöv. Nórsky kouč Petter Thoresen cíti šancu na zníženie a berie si oddychový čas.
     
    31:13
    Nóri sa dokázali usadiť v útočnom pásme, nahodenie puku z hokejky Mattiasa Nörstebö však nikto netečoval, a tak ho bez problémov kryje Viktor Fasth.
     
    30:57
    Nóri teraz výrazne zvýšili svoj pohyb, za čo sú odmenení presilovou hrou, keď si na dve minúty musí ísť na trestnú lavicu oddýchnuť kapitán švédskeho výberu Joel Lundqvist, ktorý sa previnil držaním súpera.
     
    29:29
    Druhá polovica presilovej hry však už Tre Kronor absolútne nevyšla a Nóri snáď dvakrát stihli vyhodiť puk až za bránku Viktora Fastha.
     
    28:50
    Švédi hrajú túto presilovú hru zatiaľ vynikajúco, Patrick Zackrisson však pri svojej ďalšej strele z pravej strany neuspel, naopak, na druhej strane stroskotal v pokuse o únik Ken André Olimb.
     
    27:53
    Vynikajúca lapačka Larsa Haugena! Ten teraz skryl puk po nepríjemnej skrytej strele z hokejky Fredrika Petterssona, ktorú sa ešte snažil dorážať aj Patrik Zackrisson.
     
    27:29
    Tak napokon je z toho vylúčenie na nórskej strane. Tommy Kristiansen to s tou aktivitou na bránkovisku prehnal a za krosček na jedného z brániacich Švédov si odchádza sadnúť na trestnú lavicu.
     
    27:29
    Najväčšia príležitosť Nórska v doterajšom priebehu zápasu, keď sa Alexander Reichenberg snažil dorážať vlastný nebezpečný strelecký pokus, aktívny bol na bránkovisku aj Tommy Kristiansen a Nóri si zahrajú presilovú hru.
     
    26:16
    Nóri znova prepadli na polovici súpera, čo využil na rýchly protitúok Viktor Stalberg, no Lars Haugen predviedol výborný reflex a jeho strelu vyrazil.
     
    25:34
    Švédi si pri prechode cez modrú čiaru nerozumeli, keď Linus Omark bol rýchlejší ako Anton Lander s pukom, a tak z toho je postavenie mimo hry v podaní Troch koruniek.
     
    25:12
    Jonas Holös sa to snažil skúsene nahadzovať do húštiny tiel pred Viktorom Fasthom, no tam na jeho ponuku nezareagoval žiaden z nórskych hokejistov.
     
    24:18
    Švédi sa vrátili k vysokému napádaniu v útočnom pásme, ktoré sa im teraz vyplatilo, keď mohol z prvej z pravého kruhu tvrdo páliť Oskar Möller. Ten dnes patrí k najagilnejším hráčom zápasu.
     
    23:39
    Vhadzovalo sa po pravej ruke Viktora Fastha, no ten si po ďalšom "propagačnom" pokuse Andersa Bastiansena len vylepšil svoje štatistiky.
     
    23:35
    Tak toto nebol vôbec pekný pohľad. V stredovom kruhu totiž po zrážke s Martinom Roymarkom zostal ležať Anton Lander. Opakované zábery ukazujú, že to zo strany švédskeho útočníka nebolo čisté, napriek tomu rozhodcovia v tomto momente vylučovať nebudú.
     
    22:58
    Druhá tretina sa hrá v obrovskom tempe na oboch stranách. Najskôr sa nepodarilo skórovať pred Larsom Haugenom Joakimovi Lindströmovi, no a následne spálil dve zaujímavé príležitosti nórskeho tímu bratia Olimbovci.
     
    22:03
    V priebehu pár sekúnd si pripísali zákroky obaja brankári. Najskôr nikto zo švédskych útočníkov netečoval nahodenie od Jonasa Ahnelöva a následne kryl tak trochu propagačnú strelu Kristiana Forsberga Viktor Fasth.
     
    21:22
    Veľká aktivita Nórov v úvode druhej tretiny. V kabíne sa teda počas prestávky museli diať veci. Teraz však Alexander Reichenberg netrafil puk tak, ako by si predstavoval po prihrávke od Andersa Bastiansena.
     
    20:48
    No tak potom, čo v prvej tretine čakal Viktor Fasth na svoj zákrok až nekonečne dlho, v tej druhej si ho pripisuje už po pár sekundách, keď Ken André Olimb nabil na delovku z prvej Patrick Thoresen.
     
    20:27
    Nóri sa až s príliš veľkým odhodalním pustili do útočného pásma v úvode druhej tretiny, no tam prepadli. Švédi však prečíslenie 2 na 1 po pokazenej prihrávke na Dennisa Everberga nezvládli.
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    Švédski hokejisti predviedli v prvej tretine zápasu proti Nórsku veľmi suverénny výkon, svojho súpera prevýšili vo všetkých henrých činnostiach a nebyť niekoľkých veľmi dobrých zákrokov brankára Larsa Haugena, stav by mohol byť pre tri korunky aj priaznivejší ako aktuálnych 2:0 po góloch Pära Lindholma a Antona Landera. Nóri zatiaľ v tomto zápase takmer nič pozitívne neukázali. Majú obrovský problém v rozohrávke z vlastného obranného pásma, bezzubí sú aj v útočnom pásme, keď im nepomohla ani presilová hra v závere prvej tretiny. Tak uvidíme, či niečím dokážu prekvapiť zatiaľ pomerne s prehľadom hrajúcich Švédov. Tešme sa na druhú tretinu.
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    19:34
    Švédsko sa bez najmenších problémov ubránilo presilovej hre Nórov a dokonca v úplnom závere prvej tretiny ešte dokoázalo vybojovať jedno vhadzovanie v útočnom pásme.
     
    18:23
    Švédi sa zatiaľ bránili veľmi dobre, v tejto chvíli však pustili k strele Tommyho Kristiansena, ten však Viktora Fastha z tesnej blízkosti prekvapiť nedokázal.
     
    17:57
    Mattias Olimb kombinoval so svojim bratom Kenom Andrém, no ten napokon už puk na Patricka Thoresena nedostal a Švédi sa dokázali oslobodiť aspoň do stredného pásma.
     
    17:18
    Dobrá práca Mattiasa Nörstebö, ktorý konečne trochu svojim pohybom podkúril švédskej defenzíve a napokon po podrazení od Oskara Möllera vybojoval prvú presilovú hru pre Nórsko.
    16:46 Anton Lander (SWE) - 0:2
     
    16:46
    Švédsko dalo gól!
    Nóri prepadli v strednom pásme, na Larsa Haugena sa vyrútila trojica švédskych hokejistov, Simon Bertilsson so svojou strelou ešte neuspel, no ANTON LANDER to už mal veľmi jednoduché. Rozhodcovia ešte uvažovali, či si tento gól nedajú preskúmať, no po krátkej debate sa ho rozhodli uznať aj bez pomoci videorozhodcu. Asistencia: Bertilsson.
     
    15:49
    V týchto chvíľach už hráme v plnom počte na oboch stranách, hra je prerušená, vhadzovať sa bude po pravej ruke brankára Viktora Fastha.
     
    14:55
    Na opačnej strane si dokonca v oslabení o dvoch hráčov pripísal do štatstík prvý strelecký pokus Nórska v tomto zápase Niklas Röst, Viktor Fasth však bez väčších problémov vyrazil puk späť do hry.
     
    14:43
    Ďalší strelecký pokus zo strany Švédov vyslal smerom na Haugena Simon Bertilsson, no Nóri hrajú toto oslabenie skutočne veľmi dobre.
     
    14:02
    Linus Omark peknou prihrávkou spoza bránky nabil Fredrikovi Petterssonovi, no ten dnes už po niekoľký raz stroskotal na zatiaľ veľmi dobre chytajúcom brankárovi Nórska.
     
    13:34
    No a Švédi si zahrajú viac ako 90-sekundovú presilovú hru o dvoch hráčov. Po obrovskom zmätku na nórskom bránkovisku sa totiž hrubosťou previnil Andreas Bonsaksen.
     
    13:23
    Fredrik Pettersson je od začiatku zápasu veľmi aktívny, teraz svojou delovkou poriadne vystrašil Larsa Haugena, no ten hru dokázal prerušiť.
     
    13:04
    Tak toto je pre Nórsko veľmi prísne vylúčenie. Podľa rozhodcu Tobiasa Wehrliho totiž hrali so šiestmi hráčmi, no opakované zábery ukázali, že to bolo veľmi tesné.
     
    12:15
    Švédska presilová hra sa pomaly končí, Lars Haugen musel riešiť ďalšie dve nebezpečné strely, no vyzerá to tak, že Nóri sa prvému oslabeniu v zápase ubránia.
     
    11:18
    Na opačnú stranu vyviezol puk Ken André Olimb, no ani tentokrát si švédsky gólman Viktor Fasth prvý zákrok v zápase nepripíše.
     
    11:05
    Joakim Lindström si to narovnal na ľavom kruhu na strelu, tvrdo vypálil, avšak Lars Haugen skvelým zákrokom puk vyrazil k mantinelom.
     
    10:29
    Švédsky tlak sa stále stupňuje, čo napokon logicky vyústilo aj do prvého vylúčenia na nórskej strane, keď sa v súbojoch pri mantineli Mattias Nörstebö previnil držaním hokejky jedného zo súperov, za čo si pôjde odpykať dve trestné minúty.
     
    09:47
    Joakim Lindström nastreľoval puk na teč do bránkoviska, avšak tam ho nedokázal trafiť Pär Lindholm, Nóri si teraz poriadne vydýchli.
     
    09:03
    Prvé menšie zaváhanie v rozohrávke Švédska, keď puk z vlastného obranného pásma na útočnej modrej čiare nezachytil Dick Axelsson a je tak z toho zakázané uvoľnenie Troch koruniek.
     
    08:35
    Po vyhratom vhadzovaní sa pokúsil spoza húštiny tiel prekvapiť nórskeho brankára Erik Gustafsson, avšak Haugen puk dokázal vyraziť k mantinelom.
     
    08:28
    Ďalšia obrovská chyba v defenzíve Nórska. Mattias Nörstebö poslal puk len na hokejku Fredrika Petterssona, ktorý však bol z toho taký prekvapený, že puk poslal len do tela brankára Haugena!
     
    07:40
    V týchto momentoch to už začína v obrannom pásme Nórov poriadne horieť. Obrancovia nevedia dostať puk z vlastného pásma, čo na strelu spomedzi kruhov využil Patrik Zackrisson, no Lars Haguen puk vyráža do rohu ihriska.
     
    06:20
    Švédom jeden gól nestačí, okamžite po strelenom góle sa nasťahovali do útočného pásma. Za bránkou Larsa Haugena však prišiel v súboji s Danielom Sörvikom o puk Oskar Möller.
    05:29 Pär Lindholm (SWE) - 0:1
     
    05:29
    Švédsko dalo gól!
    Švédski hokejisti vytvorili v útočnom pásme, ktorý napokon po prihrávke spoza bránky korunuje otváracím gólom záasu nekompromisnou strelou PÄR LINDHOLM. Asistencie: Omark, Möller.
     
    04:35
    Pokračuje vynikajpca práca Nórov v defenzíve. Tí zatiaľ dokážu svojho súpera veľmi dobre vytláčať až k mantinelom, odkiaľ sa Švédi len veľmi ťažko dostávajú do nejakých streleckých príležitostí.
     
    03:25
    Daniel Sörvik spravil menšiu chybu za vlastnou bránkou, Švédi dostali puk na Joakima Lindströma, no a v tejto chvíli už Lars Haugen musí prerušiť hru svojim zákrokom.
     
    02:11
    Johan Fransson sa šikovne natlačil od pravého mantinelu až do bránkoviska, kde ale opäť dobrú prácu odviedli Nóri pred vlastným brankárom.
     
    01:45
    Stále sledujeme mimoriadne nasadenie najmä na strane švédskeho tímu. Nóri však v úvode zápasu dokážu blokovať strely švédskych obrancov, a tak je naďalej Lars Haugen bez zákroku.
     
    00:40
    Švédi začali zápas poriadne aktívne. Okamžite vytvorili tlak na rozohrávku Nórov, vybojovali puk na svoje hokejky, no strela Dennisa Everberga sa na Larsa Haugena nedostala.
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Úvodné zostavy:

    Nórsko: Haugen (Haukeland (C)) – Holös (C), Nörstebö, Bonsaksen, Sörvik, Johannesen, Ödegaard, Espeland – K. A. Olimb, P. Thoresen (A), M. Olimb (A) – Bastiansen, Rosseli Olsen, Reichenberg – Trettenes, S. Thoresen, K. Forsberg – Salsten, Röymark, Roest – Kristiansen.

    Švédsko: Fasth (Enroth (A)) – E. Gustafsson (A), Ahnelöv, Kronwall (A), Bertilsson, Wikstrand, Fransson, Hersley – Lindström, P. Lindholm, Möller – F. Pettersson, J. Lundqvist (C), Axelsson – Everberg, Lander, Omark – Bergström, Stålberg, Norman – Zackrisson.

    Rozhodca: Roman Gofman (RUS), Tobias Wehrli (SUI) – Gleb Lazarev (RUS), Judson Ritter (USA).
     
    Vážení fanúšikovia!

    Ďalšími zápasmi dnes pokračuje hokejový olympijský turnaj. Do bojov pod piatimi kruhmi zasiahnu už aj Švédi, ktorí sa už od 8:40 stretnú v severskom derby zápase s Nórskom.

    NÓRSKO

    Nórski hokejisti si prichádzajú do Pjongčangu tak trochu napraviť chuť po pokazených olympijských hrách v Soči 2014, kde prehrali postupne s Kanadou, Fínskom aj Rakúskom a napokon skončili na poslednom 12. mieste. Tréner Petter Thoresen zložil pomerne mladý tím doplnený o tradičné opory. Chýbať nemôže azda najväčšia hviezda nórskeho hokeja a syn trénera Thoresena Patrick, no a neodmysliteľnou súčasťou kádra sú aj bratia Mathis Olimb a Ken Andre Olimb. Okrem nich v nominácii nórskeho tímu nájdeme aj také meá ako Jonas Holos, či mimoriadne skúseného Andersa Bastiansena. Pravdepodobnou brankárskou jednotkou tímu by mal byť Lars Haugen. Zverenci trénera Pettra Thoresena odohrali pred olympijskými hrami len jeden prípravný zápas, v ktorom však po nezvládnutej druhej tretine podľahli Švajčiarsku 4:2.

    ŠVÉDSKO

    Švédom sa na rozdiel od ich dnešného súpera posledný olympijský turnaj vydaril skvelo, keď dokráčali až do finále, v ktorom napokon podľahli Kanade 0:3. Podobný úspech by Tre Kronor chceli dosiahnuť aj v Južnej Kórei. Trénerovi Rickardovi Grönbergovi v tom síce nepomôžu hviezdy z NHL, napriek tomu Švédi prichádzajú do Pjongčangu s mimoriadne kvalitným kádrom. Jednou z hviezd by mal byť už 30-ročný Linus Omark, obrovskú dávku skúsenosti zaručuje aj Joel Lundqvist, no a Tri korunky majú v tíme aj predpokladanú budúcu jednotku draftu NHL Rasmusa Dahlina, ktorý sa tak stane prvým hokejistom narodeným v 21. storočí so štartom na olympijských hrách. V defenzíve mu rozhodne bude mať od koho získavať skúsenosti. Veď mená ako Staffan Kronwall či Patrik Hersley už niečo v hokeji znamenajú. Švédi sa však môžu popýšiť veľkou silou na brankárskom poste. Ťažko povedať, kto z dvojice Viktor Fasth-Jhonas Enroth naskočí do dnešného duelu. Tre Kronor rovnako ako Nóri pred olympijským turnajom stihli odohrať ešte jeden prípravný zápas, v ktorom však podľahli Kanade 1:4.

    Ku každému repre dresu SVK 2014 vám pribalíme šál! Dres vám zašleme do 3 dní od uhradenia objednávky. www.fanstore.sk.

    Jakub Kocourek

    Góly a asistencie: 6. P. Lindholm (Omark, Möller), 17. Lander (Bertilsson), 49. Everberg (Omark, Fransson), 50. Wikstrand (Omark, Everberg)


    Nórsko: Haugen (Haukeland (C)) – Holös (C), Nörstebö, Bonsaksen, Sörvik, Johannesen, Ödegaard, Espeland – K. A. Olimb, P. Thoresen (A), M. Olimb (A) – Bastiansen, Rosseli Olsen, Reichenberg – Trettenes, S. Thoresen, K. Forsberg – Salsten, Röymark, Roest – Kristiansen.
    Švédsko: Fasth (Enroth (A)) – E. Gustafsson (A), Ahnelöv, Kronwall (A), Bertilsson, Wikstrand, Fransson, Hersley – Lindström, P. Lindholm, Möller – F. Pettersson, J. Lundqvist (C), Axelsson – Everberg, Lander, Omark – Bergström, Stålberg, Norman – Zackrisson.

    Rozhodca: Roman Gofman (RUS), Tobias Wehrli (SUI) – Gleb Lazarev (RUS), Judson Ritter (USA)