VC Belgicka Víťaz: Lewis Hamilton (Mercedes) (kon.)
koniec zavodu
Veľká cena Belgicka

Víťaz: Lewis Hamilton (Mercedes)

Nedeľa 27.08.2017, 14:00 • Circuit de Spa-Francorchamps • Formula 1
     
    Po takmer mesačnej prestávke sme si opäť užili dramatické preteky Formuly 1. Na belgickom okruhu Spa-Francorchamps triumfoval Lewis Hamilton a tým najlepším spôsobom oslávil svoju jubilejnú 200. veľkú cenu za sebou. Vo Ferrari budú možno trošku sklamaní, keďže Sebastian Vettel sa nepretlačil cez svojho hlavného konkurenta. Zostavu na stupňoch víťazov dopĺňa Daniel Ricciardo, ktorý podobne ako v Azerbajdžane ťažil z výjazdu bezpečnostného vozidla a dostal sa cez Valtteriho Bottas. Ja vám ďakujem za pozornosť a teším sa na vás už o týždeň pri sledovaní Veľkej ceny Talianska. Dovtedy dovidenia. (15:38:59)
    Pohľad na trojicu najlepších pretekárov Veľkej ceny Belgicka.

     
    Koniec závodu.
     
    CIEĽ
    Víťazom Veľkej ceny Belgicka sa stáva Lewis Hamilton, ktorý udržal Sebastiana Vettela za sebou o viac ako dve sekundy. V poradí majstrovstiev sveta sťahuje svoje manko už len na sedem bodov. Spokojnosť môže byť aj v Red Bulle. Max Verstappen síce vypadol, no tretie miesto získava Austrálčan Daniel Ricciardo.
     
    43
    Sergio Pérez je povolaný do boxov a klasifikovaný bude so stratou dvoch kôl na 17. mieste. Keď sa pozrieme opäť na čelo pretekov, Lewis Hamilton má náskok 1,7 sekundy a vo svojej jubilejnej 200. veľkej cene siaha na víťazstvo.
     
    42
    Predošlým skvelým kolom Sebastian Vettel vylepšil traťový rekord, no v ďalšom bol o tri desatiny pomalší ako Lewis Hamilton. Jeho šance na víťazstvo sa minimalizujú každým metrom. Nemec nie je na dostrel a pomôže mu len chyba súpera.
     
    41
    Lewis Hamilton zajazdil absolútne najlepší druhý sektor, ale najrýchlejšie kolo pretekov si na svoje konto pripisuje Sebastian Vettel. Ten stráca opäť už tradičných 1,3 sekundy. Okrem toho si Daniel Ricciardo bezpečne drží tretiu priečku.
    Sebastian Vettel sa nevie dotiahnuť na Lewisa Hamiltona.

     
    40
    Dostávame sa do samotného záveru dnešných pretekov. Teraz sa neúspešne snažil útočiť Jolyon Palmer, ktorému patrí štrnáste miesto. Jeho cieľom je Sergio Pérez, ktorý sa de facto postaral o dramatizáciu tejto veľkej ceny.
     
    39
    Sebastian Vettel nezašiel dobré kolo a stratil až štyri desatiny sekundy. V tomto prípade je to celá večnosť. Nemec má obuté síce výhodnejšie pneumatiky, no zatiaľ ich nevie využiť.
     
    38
    Sebastian Vettel strácal už len 1,2 sekundy. Je veľmi blízko k tomu, aby sa dostal do DRS zóny a zaútočil na vedúceho britského pilota. Svoje zadné krídlo môže aktuálne použiť len Carlos Sainz, ktorý sa snaží dostať na deviate miesto Estebana Ocona.
     
    37
    Raz je to o desatinku viac, raz o desatinku menej. Odstup medzi pilotmi bojujúcich o majstrovský titul sa mení len minimálne. Fanúšikovia Ferrari sú teraz vo veľkom napätí, ale ani Kimimu Räikkönenovi sa nedarí dostať do DRS zóny.
     
    36
    Belgická réžia nám teraz ponúkla spomalené zábery na reštart pretekov. Kevin Magnussen mal veľké problémy a vyšiel mimo trate. Samozrejme, klesol na posledné miesto, no môže byť rád, že netrafil aspoň tímového kolegu Romaina Grosjeana.
     
    35
    Lewis Hamilton si vypracoval náskok 1,4 sekundy. Sebastian Vettel si musí počkať na aktivovanie systému DRS. Ferrari dnes môže získať veľmi dobré body, keďže Kimi Räikkönen je nalepený za zadným difúzorom Daniela Ricciarda.
    Sebastian Vettel sa po reštarte na lídersku pozíciu nedostal.

     
    34
    Veľká cena Belgicka bola reštartovaná a začalo sa vo veľkom štýle. Sebastian Vettel útočil na Lewisa Hamiltona, no nedostal sa cez neho. Okrem toho sa na stupne víťazov dostáva Daniel Ricciardo. Valtteri Bottas chyboval a dokonca klesol až na piate miesto za Kimiho Räikkönena.
     
    33
    Bernd Mayländer opustí trať na konci tohto kola. Lewis Hamilton sa teraz sťažoval na jeho možno až príliš pomalú jazdu. Naopak, vo Ferrari je pokoj a s čerstvou sadou rýchlejších pneumatík budú útočiť Sebastian Vettel i Kimi Räikkönen.
     
    32
    Záverečných dvanásť kôl bude nesmierne dramatických. Vzájomná kolízia pilotov Force India dáva Sebastianovi Vettelovi šancu dostať sa na prvé miesto a zvýšiť svoj náskok v poradí majstrovstiev sveta pred Lewisom Hamiltonom.
     
    31
    Bernd Mayländer je už na trati, a tak sa nám budú minimalizovať straty. Navyše, Sebastian Vettel má obuté super mäkké pneumatiky a teraz je vo výhode v porovnaní s Lewisom Hamiltonom. Okrem toho sa aj Kimi Räikkönen dotiahne na Daniela Ricciarda či Valtteriho Bottasa.
     
    30
    Pretekári tímu Force India dávajú dnešným pretekom novú zápletku. Na trati sú úlomky z monopostu Sergia Péreza, a tak budeme svedkami výjazdu bezpečnostného vozidla. Množstvo pilotov okamžite zašlo k svojim mechanikom.
    Kolízia pilotov Force India v nájazde do zákruty Eau Rouge.

     
    29
    Teraz sme boli svedkami veľmi dramatického momentu v hlavnej úlohe opäť s pretekármi tímu Force India. Pri nájazde do zákruty Eau Rouge sa Esteban Ocon dostáva cez Mexičana, ktorému však niečo odletelo z monopostu a dokonca má defekt pravého zadného kolesa.
     
    28
    Najrýchlejšie kolo dnešného závodu zajazdil Sergio Pérez a dostáva sa už na desiate miesto, keď predstihol svojho tímového kolegu Estebana Ocona. Oba piloti Force India boli v boxoch už dvakrát.
     
    27
    Kimi Räikkönen v týchto kolách nesťahuje absolútne nič na nevýrazne jazdiaceho Daniela Ricciarda. Tomu patrí solídne štvrté miesto. Medzitým Lewis Hamilton zvyšuje svoj náskok a pred Sebastianom Vettelom vedie už o dve sekundy.
     
    26
    Fernando Alonso druhýkrát v dnešných pretekoch zamieril k svojim mechanikom, no tento raz pneumatiky nemenil. Frustrovaný Španiel zaparkoval svoj monopost do garáže a odstupuje z Veľkej ceny Belgicka.
     
    25
    To, čo sme avizovali je v týchto chvíľach realitou. Kimi Räikkönen sa vďaka otvorenému zadnému krídlu dostal cez Nica Hülkenberga a patrí mu piata priečka. Jeho strata na štvrtého Daniela Ricciarda ale predstavuje takmer 30 sekúnd.
     
    24
    Sebastian Vettel takisto pokoril hranicu 99 sekúnd a o tri desatinky stiahol svoje manko na Lewisa Hamiltona. Nemec by ale potreboval ešte skresať 0,4 sekundy aby mohol otvoriť svoje zadné krídlo v DRS zóne.
     
    23
    Valtteri Bottas zajazdil vynikajúce kolo, ktorým o viac ako šesť desatín pokoril Lewisa Hamiltona. Máme tu nové najrýchlejšie kolo dnešných pretekov. Navyše, Fín ako prvý pokoril hranicu 109 sekúnd.
     
    22
    Sebastian Vettel teraz trošku stiahol nohu z plynu a jeho manko narástlo na 1,7 sekundy. Zdá sa, že sa snaží trošku pošetriť svoje pneumatiky. Okrem toho nám televízne kamery ukázali, že Sergio Pérez dostal penalizáciu za skrátenie trate pri predbiehaní Romaina Grosjeana.
     
    21
    Kimi Räikkönen každým kolom sťahuje svoju stratu na Nica Hülkenberga. Nemecký pilot má náskok menej ako štyri sekundy. V najbližších kolách rozhodne môžeme čakať útok fínskeho pilota, ktorý tento týždeň podpísal ročný kontrakt s Ferrari.
     
    20
    Lewis Hamilton medzičasom zvýšil svoj náskok pred štvornásobným majstrom sveta na hranicu 1,3 sekundy. Fanúšikov Ferrari potešil aspoň Kimi Räikkönen, ktorý sa v druhom sektore poľahky dostal cez Estebana Ocona.
     
    19
    Medzičasom dostáva päťsekundovú penalizáciu aj Mexičan Sergio Pérez, hoci nevieme za čo. Nebude však musieť extra zamieriť do boxov. Zrejme sa mu len spomínaná penalizácia pripíše k celkovému času.
    Kimi Räikkönen si v boxoch odpykal svoju penalizáciu.

     
    18
    Kimi Räikkönen si odpykal svoj trest za nepovolenú jazdu počas mávania žltých vlajok. Po výjazde z boxov sa zaradil na siedme miesto medzi oboch pilotov Force India. Inak, interný súboj "ružových panterov" lepšie vyznieva pre Estebana Ocona.
     
    17
    Sebastian Vettel mohol otvoriť svoje zadné krídlo po zákrute Eau Rouge, ale zatiaľ to na predbehnutie nebolo. Strata nemeckého pilota stále predstavuje menej ako jednu sekundu. Mäkšie pneumatiky zdá sa lepšie vyhovujú Ferrari.
     
    16
    Tak toto je veľká nepríjemnosť pre Kimiho Räikkönena, ktorý dostáva od komisárov 10-sekundovú penalizáciu. Okrem toho nepotešíme ani fanúšikov Lewisa Hamiltona, ktorý napriek dobrej stratégii má plné zrkadlá Sebastiana Vettela.
     
    15
    Ferrari to teraz vôbec nezvládlo. Kimi Räikkönen mal možno trošku zbrzdiť Lewisa Hamiltona, no ten sa cez neho na čerstvých pneumatikách dostal už po zákrute Eau Rouge. Iceman zašiel do boxov až v závere kola a púšťa na druhé miesto Sebastiana Vettela.
     
    14
    Sergio Pérez sa teraz pekne dostal cez Romaina Grosjeana a momentálne mu patrí deviate miesto. Okrem toho je Kimi Räikkönen vyšetrovaný za nespomalenie počas mávania žltých vlajok. Aby toho nebolo málo, do boxov zašiel Sebastian Vettel.
     
    13
    Lewis Hamilton zajazdil oveľa lepší prvý sektor ako Sebastian Vettel. Nemecký pilot ale svoju zastávku v boxoch zatiaľ odkladá. Naopak, k svojim mechanikom prišiel už aj druhý pilot Mercedesu Valtteri Bottas.
     
    12
    Detailné zábery ukazovali, že pneumatiky Lewisa Hamiltona toho mali už plné zuby. Britský pilot v závere kola zašiel do boxov a jeho mechanici ho vybavili za 2,3 sekundy. Vynikajúca práca v Mercedese. Ako bude reagovať Sebastian Vettel?
     
    11
    Aj vďaka spomínaným zastávkam v boxoch sa nám trošku premiešalo poradie. Felipe Massa sa dostal napríklad už na ôsme miesto. Okrem toho si oproti štartu zhodne o deväť priečok polepšili ruský pilot Daniil Kvyat a domáci Stoffel Vandoorne.
     
    10
    Máme za sebou desať kôl dnešných pretekoch na belgickom okruhu Spa-Francorchamps. Medzičasom Sebastian Vettel zajazdil najrýchlejšie kolo a do boxov zhodne zamierili Romain Grosjean, Esteban Ocon a tiež Fernando Alonso.
     
    9
    Monopost Maxa Verstappena bol veľmi rýchlo odprataný, a tak môžeme pokračovať bez výjazdu bezpečnostného vozidla. Lewis Hamilton má náskok stále na konštantnej úrovni 1,6 sekundy a každým kolom zvyšuje odstup na Valtteriho Bottasa.
    Max Verstappen nedokončí už šieste preteky v sezóne.

     
    8
    Tak toto snáď nie je možné. Max Verstappen len neveriacky krúti hlavou a musel odparkovať svoj monopost mimo trate. Domáci pretekár mal opäť technické problémy. Trošku mi to pripomína éru dominancie Sebastiana Vettela, keď jeho tímový kolega Mark Webber pravidelne nedokončil preteky pre podobné problémy.
     
    7
    Zaujímavosťou je, že Valtteri Bottas sa nevie držať svojho tímového kolegu Lewisa Hamiltona. Stráca na neho už 5,4 sekundy, čo je pomerne dosť. Fínsky pilot ale môže byť pokojný, keďže pred Kimim Räikkönenom má náskok viac než tri sekundy.
     
    6
    Predchádzajúci príspevok už neplatí. Na rovinke, ktorá nasleduje po zákrute Eau Rouge tentokrát Fernanda Alonsa poľahky predbehol Romain Grosjean z tímu Haas. Sebastian Vettel sa drží v dvojsekundovej medzere za Lewisom Hamiltonom.
     
    5
    Fernando Alonso prišiel o ďalšiu pozíciu. Poľahky sa cez neho dostal aj druhý pilot tímu Force India Sergio Pérez. Napriek tomu sa Španiel stále drží zubami – nechtami v elitnej desiatke dnešného závodu.
     
    4
    Fernando Alonso prichádza hneď o dve pozície. Nico Hülkenberg ho predbehol v treťom kole a pred pár sekundami sa cez neho prehnal aj Esteban Ocon. Medzičasom stúpol náskok Lewisa Hamiltona na 1,6 sekundy.
    Veľmi rýchlo po štarte končí mladý Pascal Wehrlein.

     
    3
    Už v treťom kole dnešných pretekov končí Pascal Wehrlein z tímu Sauber. Ten zamieril k svojim mechanikom a odparkoval monopost do garáže. Takisto sa nám oddelila prvá šestica pilotov, ktorá je zoradená podľa kvalifikačných výsledkov.
     
    2
    Teraz sme videli krásny trojsúboj, v ktorom boli zapojení Fernando Alonso, Nico Hülkenberg a Esteban Ocon. Víťazne z tohto súboja napokon vyšiel španielsky matador a prebojoval sa na siedme miesto. Okrem toho Sebastian Vettel stráca menej ako sekundu.
     
    ŠTART
    Lewis Hamilton si udržal vedúcu pozíciu pred Sebastianom Vettelom. Poradie sa nám stabilizovalo bez väčších posunov. O pár miest si polepšil snáď len Fernando Alonso, ktorý je momentálne na ôsmom mieste. Štartové pole uzatvárajú monoposty tímu Sauber.
     
    Závod práve odštartoval.
     
    Piloti sa prvýkrát odlepili zo štartového roštu a sú v tradičnom zahrievacom kole. Môžeme sa tešiť na výborné motoristické divadlo, pričom z najlepšej pozície odštartuje Lewis Hamilton. Preteky sú vypísané na 44 kôl. Veľkú motiváciu uspieť bude mať Max Verstappen, ktorý jazdí prakticky pred domácimi fanúšikmi.
     
    Už len necelých desať minút nás delí od ostrého štartu Veľkej ceny Belgicka. Oproti kvalifikácii sa poradie na štarte mierne zmenilo, keďže penalizácie dostali Jolyon Palmer, Felipe Massa, oba monoposty Sauberu či domáci pretekár Stoffel Vandoorne.
    Takto sa favoritom dnešných pretekov darí v Belgicku.

     
    Vážení fanúšikovia motošportu, vítam vás pri sledovaní textového prenosu z pretekov Formuly 1. Mesačná prestávka ubehla ako voda a dnes sa môžeme tešiť na prestížnu Veľkú cenu Belgicka. Okruh Spa-Francorchamps je situovaný v krásnom horskom prostredí a obľúbený je aj vďaka zákrutam ako Eau Rouge či Blanchimont. Ostrý štart pretekov je naplánovaný krátko po 14:00 hod.

    V MAĎARSKU DOMINOVALI PILOTI FERRARI

    Seriál pretekov Formuly 1 má za sebou už jedenásť pretekov. Tie posledné hostil maďarský Hungaroring a priniesol dvojnásobný triumf Ferrari. Víťazom sa stal Sebastian Vettel, ktorému počas celého závodu kryl chrbát poslušný Kimi Räikkönen. Fínskeho pilota uvidíme v monoposte Ferrari aj v budúcej sezóne, keďže Iceman len pred pár dňami podpísal novú ročnú zmluvu s tímom z Maranella. Mercedes sa v Maďarsku nepresadil a nepomohla mu ani tímová réžia. Zaujímavé gesto spravil v záverečnom kole Lewis Hamilton, keď vrátil tretiu pozíciu svojmu kolegovi Valtterimu Bottasovi. Zachoval sa športovo, ale v súboji o majstrovský titul dobrovoľne prišiel o tri body. Celkovo ich stráca na Sebastiana Vettela dvanásť, a tak bude musieť v druhej polovici sezóny zabrať. Okrem iného na Hungaroringu zaujala vzájomná kolízia pilotov Red Bullu, nečakaný štart Paula Di Restu či bodový úlovok McLarenu-Honda. Šiesty skončil Fernando Alonso a prvý bod ukoristil aj Stoffel Vandoorne.

    PROFIL OKRUHU SPA-FRANCORCHAMPS

    Legendárny okruh Spa-Francorchamps je vôbec najdlhším v celom kalendári pretekov Formuly 1. Prvýkrát sa tu jazdilo v roku 1950, keď tu triumfoval Juan Manuel Fangio na monoposte Alfa Romeo. Odvtedy prešiel okruh niekoľkými zmenami. Dnes meria presne 7 004 metrov a obsahuje 19 zákrut, pričom ich pomer je 10:9 v prospech ľavotočivých. Vzdialenosť od miesta pole position do prvej zákruty je pomerne krátka, iba 251 metrov. Následne pilotov čaká najkrajšia sekcia okruhu – zákruta Eau Rouge. Jazdí sa rýchlosťou viac než 300 km/h a po nej plynule nasleduje dlhá rovinka s možnosťou otvorenia zadného krídla. Na trati sa nachádza niekoľko rýchlych sekcii. Jednoznačne tou najznámejšou je Blanchimont, v záverečnom sektore trate. Jazdí sa na plný plyn a následne je veľmi dôležité brzdenie a výjazd na cieľovú rovinku, kde takisto piloti môžu využiť systém DRS. Traťový rekord v pretekoch drží Sebastian Vettel, ktorý v roku 2009 zajazdil čas 1:47,263. Najviac víťazstiev v Belgicku nazbieral Michael Schumacher, no a z aktívnych pretekárov sa tu štyrikrát radoval Kimi Räikkönen.

    HAMILTON VYROVNAL SCHUMACHERA

    Víťazom včerajšej kvalifikácie sa stal britský pilot Lewis Hamilton. V tréningoch síce nejazdil nejaké super rýchle kolá, no v tom najvhodnejšom čase nadelil Sebastianovi Vettelovi viac ako dve desatiny sekundy. Jazdec tímu Mercedes získal svoju 68. pole position, čím vyrovnal rekord Michaela Schumachera. V tréningoch sa v dobrom svetle ukazoval Kimi Räikkönen, ale napokon skončil v kvalifikácii až štvrtý, keď sa cez neho dostal ešte jeho krajan Valtteri Bottas. O zábavu na štarte tak máme postarané. Snáď nemusíme pripomínať, že fínski piloti majú akoby na sebe magnety a už niekoľkokrát mali vzájomnú kolíziu v prvom kole. Tretí rad tradične patrí Red Bullom, pričom Max Verstappen nadelil Danielovi Ricciardovi takmer pol sekundy. V TOP 10 nechýbajú monoposty Force India a možno trošku prekvapujúco postúpili do záverečnej časti kvalifikácie aj oba Renaulty. Najslabšie obstál tím Sauber, no z posledného miesta odštartuje penalizovaný Stoffel Vandoorne zo stajne McLaren – Honda.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Závod sa začne o 14:00.

    Miroslav Kováčik

    Konečné výsledky Veľkej ceny Belgicka:
    1. Lewis Hamilton (Mercedes)
    2. Sebastian Vettel (Ferrari) + 2,358
    3. Daniel Ricciardo (Red Bull) + 10,791
    4. Kimi Räikkönen (Ferrari) + 14,471
    5. Valtteri Bottas (Mercedes) + 16,456
    6. Nico Hülkenberg (Renault) + 28,087
    7. Romain Grosjean (Haas) + 31,553
    8. Felipe Massa (Williams) + 36,649
    9. Esteban Ocon (Force India) + 38,154
    10. Carlos Sainz (Toro Rosso) + 39,447
    11. Lance Stroll (Williams) + 48,999
    12. Daniil Kvyat (Toro Rosso) + 49,940
    13. Jolyon Palmer (Renault) + 53,239
    14. Stoffel Vandoorne (McLaren Honda) + 57,078
    15. Kevin Magnussen (Haas) + 1:07,262
    16. Marcus Ericsson (Sauber) + 1:09, 711
    17. Sergio Pérez (Force India) + 2 kolá

    Nedokončili:

    Fernando Alonso (McLaren Honda)
    Max Verstappen (Red Bull)
    Pascal Wehrlein (Sauber)

    Štartový rošt dnešných pretekov:
    1. rad: Lewis Hamilton (Mercedes) – Sebastian Vettel (Ferrari)
    2. rad: Valtteri Bottas (Mercedes) – Kimi Räikkönen (Ferrari)
    3. rad: Max Verstappen (Red Bull) – Daniel Ricciardo (Red Bull)
    4. rad: Nico Hülkenberg (Renault) – Sergio Pérez (Force India)
    5. rad: Esteban Ocon (Force India) – Fernando Alonso (McLaren Honda)
    6. rad: Romain Grosjean (Haas) – Kevin Magnussen (Haas)
    7. rad: Carlos Sainz (Toro Rosso)– Jolyon Palmer (Renault)
    8. rad: Lance Stroll (Williams) – Felipe Massa (Williams)
    9. rad: Marcus Ericsson (Sauber) – Pascal Wehrlein (Sauber)
    10. rad: Daniil Kvyat (Toro Rosso) – Stoffel Vandoorne (McLaren Honda).