VC Belgicka Víťaz: Lewis Hamilton (Mercedes) (kon.)
koniec zavodu
Veľká cena Belgicka

Víťaz: Lewis Hamilton (Mercedes)

Nedeľa 27.08.2017, 14:00 • Circuit de Spa-Francorchamps • Formula 1
     
    Po takmer mesačnej prestávke sme si opäť užili dramatické preteky Formuly 1. Na belgickom okruhu Spa-Francorchamps triumfoval Lewis Hamilton a tým najlepším spôsobom oslávil svoju jubilejnú 200. veľkú cenu za sebou. Vo Ferrari budú možno trošku sklamaní, keďže Sebastian Vettel sa nepretlačil cez svojho hlavného konkurenta. Zostavu na stupňoch víťazov dopĺňa Daniel Ricciardo, ktorý podobne ako v Azerbajdžane ťažil z výjazdu bezpečnostného vozidla a dostal sa cez Valtteriho Bottas. Ja vám ďakujem za pozornosť a teším sa na vás už o týždeň pri sledovaní Veľkej ceny Talianska. Dovtedy dovidenia. (15:38:59)
    Pohľad na trojicu najlepších pretekárov Veľkej ceny Belgicka.

     
    Koniec závodu.
     
    CIEĽ
    Víťazom Veľkej ceny Belgicka sa stáva Lewis Hamilton, ktorý udržal Sebastiana Vettela za sebou o viac ako dve sekundy. V poradí majstrovstiev sveta sťahuje svoje manko už len na sedem bodov. Spokojnosť môže byť aj v Red Bulle. Max Verstappen síce vypadol, no tretie miesto získava Austrálčan Daniel Ricciardo.
     
    43
    Sergio Pérez je povolaný do boxov a klasifikovaný bude so stratou dvoch kôl na 17. mieste. Keď sa pozrieme opäť na čelo pretekov, Lewis Hamilton má náskok 1,7 sekundy a vo svojej jubilejnej 200. veľkej cene siaha na víťazstvo.
     
    42
    Predošlým skvelým kolom Sebastian Vettel vylepšil traťový rekord, no v ďalšom bol o tri desatiny pomalší ako Lewis Hamilton. Jeho šance na víťazstvo sa minimalizujú každým metrom. Nemec nie je na dostrel a pomôže mu len chyba súpera.
     
    41
    Lewis Hamilton zajazdil absolútne najlepší druhý sektor, ale najrýchlejšie kolo pretekov si na svoje konto pripisuje Sebastian Vettel. Ten stráca opäť už tradičných 1,3 sekundy. Okrem toho si Daniel Ricciardo bezpečne drží tretiu priečku.
    Sebastian Vettel sa nevie dotiahnuť na Lewisa Hamiltona.

     
    40
    Dostávame sa do samotného záveru dnešných pretekov. Teraz sa neúspešne snažil útočiť Jolyon Palmer, ktorému patrí štrnáste miesto. Jeho cieľom je Sergio Pérez, ktorý sa de facto postaral o dramatizáciu tejto veľkej ceny.
     
    39
    Sebastian Vettel nezašiel dobré kolo a stratil až štyri desatiny sekundy. V tomto prípade je to celá večnosť. Nemec má obuté síce výhodnejšie pneumatiky, no zatiaľ ich nevie využiť.
     
    38
    Sebastian Vettel strácal už len 1,2 sekundy. Je veľmi blízko k tomu, aby sa dostal do DRS zóny a zaútočil na vedúceho britského pilota. Svoje zadné krídlo môže aktuálne použiť len Carlos Sainz, ktorý sa snaží dostať na deviate miesto Estebana Ocona.
     
    37
    Raz je to o desatinku viac, raz o desatinku menej. Odstup medzi pilotmi bojujúcich o majstrovský titul sa mení len minimálne. Fanúšikovia Ferrari sú teraz vo veľkom napätí, ale ani Kimimu Räikkönenovi sa nedarí dostať do DRS zóny.
     
    36
    Belgická réžia nám teraz ponúkla spomalené zábery na reštart pretekov. Kevin Magnussen mal veľké problémy a vyšiel mimo trate. Samozrejme, klesol na posledné miesto, no môže byť rád, že netrafil aspoň tímového kolegu Romaina Grosjeana.
     
    35
    Lewis Hamilton si vypracoval náskok 1,4 sekundy. Sebastian Vettel si musí počkať na aktivovanie systému DRS. Ferrari dnes môže získať veľmi dobré body, keďže Kimi Räikkönen je nalepený za zadným difúzorom Daniela Ricciarda.
    Sebastian Vettel sa po reštarte na lídersku pozíciu nedostal.

     
    34
    Veľká cena Belgicka bola reštartovaná a začalo sa vo veľkom štýle. Sebastian Vettel útočil na Lewisa Hamiltona, no nedostal sa cez neho. Okrem toho sa na stupne víťazov dostáva Daniel Ricciardo. Valtteri Bottas chyboval a dokonca klesol až na piate miesto za Kimiho Räikkönena.
     
    33
    Bernd Mayländer opustí trať na konci tohto kola. Lewis Hamilton sa teraz sťažoval na jeho možno až príliš pomalú jazdu. Naopak, vo Ferrari je pokoj a s čerstvou sadou rýchlejších pneumatík budú útočiť Sebastian Vettel i Kimi Räikkönen.
     
    32
    Záverečných dvanásť kôl bude nesmierne dramatických. Vzájomná kolízia pilotov Force India dáva Sebastianovi Vettelovi šancu dostať sa na prvé miesto a zvýšiť svoj náskok v poradí majstrovstiev sveta pred Lewisom Hamiltonom.
     
    31
    Bernd Mayländer je už na trati, a tak sa nám budú minimalizovať straty. Navyše, Sebastian Vettel má obuté super mäkké pneumatiky a teraz je vo výhode v porovnaní s Lewisom Hamiltonom. Okrem toho sa aj Kimi Räikkönen dotiahne na Daniela Ricciarda či Valtteriho Bottasa.

    Miroslav Kováčik

    Konečné výsledky Veľkej ceny Belgicka:
    1. Lewis Hamilton (Mercedes)
    2. Sebastian Vettel (Ferrari) + 2,358
    3. Daniel Ricciardo (Red Bull) + 10,791
    4. Kimi Räikkönen (Ferrari) + 14,471
    5. Valtteri Bottas (Mercedes) + 16,456
    6. Nico Hülkenberg (Renault) + 28,087
    7. Romain Grosjean (Haas) + 31,553
    8. Felipe Massa (Williams) + 36,649
    9. Esteban Ocon (Force India) + 38,154
    10. Carlos Sainz (Toro Rosso) + 39,447
    11. Lance Stroll (Williams) + 48,999
    12. Daniil Kvyat (Toro Rosso) + 49,940
    13. Jolyon Palmer (Renault) + 53,239
    14. Stoffel Vandoorne (McLaren Honda) + 57,078
    15. Kevin Magnussen (Haas) + 1:07,262
    16. Marcus Ericsson (Sauber) + 1:09, 711
    17. Sergio Pérez (Force India) + 2 kolá

    Nedokončili:

    Fernando Alonso (McLaren Honda)
    Max Verstappen (Red Bull)
    Pascal Wehrlein (Sauber)

    Štartový rošt dnešných pretekov:
    1. rad: Lewis Hamilton (Mercedes) – Sebastian Vettel (Ferrari)
    2. rad: Valtteri Bottas (Mercedes) – Kimi Räikkönen (Ferrari)
    3. rad: Max Verstappen (Red Bull) – Daniel Ricciardo (Red Bull)
    4. rad: Nico Hülkenberg (Renault) – Sergio Pérez (Force India)
    5. rad: Esteban Ocon (Force India) – Fernando Alonso (McLaren Honda)
    6. rad: Romain Grosjean (Haas) – Kevin Magnussen (Haas)
    7. rad: Carlos Sainz (Toro Rosso)– Jolyon Palmer (Renault)
    8. rad: Lance Stroll (Williams) – Felipe Massa (Williams)
    9. rad: Marcus Ericsson (Sauber) – Pascal Wehrlein (Sauber)
    10. rad: Daniil Kvyat (Toro Rosso) – Stoffel Vandoorne (McLaren Honda).