12. etapa: Pau - Peyragudes Romain Bardet (AG2R La Mondiale) (kon.)
koniec udalosti
12. etapa: Pau - Peyragudes

Romain Bardet (AG2R La Mondiale)

Štvrtok 13.07.2017, 11:10Tour de France
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 11:10.
     
    104. ročník Tour de France pokračuje dnes dvanástou etapou. Po dvoch tranzitných dňoch určených pre špurtérov prichádzajú ďalšie horské skúšky pre jazdcov na celkové poradie. Organizátori si pripravili na cyklistov až šesť vrchárskych prémií.

    Dvanásta etapa s dĺžkou 214,5 kilometra štartuje v meste Pau a končí v lyžiarskom stredisku Peyragudes. Prvá polovica trate bude relatívne jednoduchá, pretože povedie po rovine. V druhej časti je však za sebou naskladaných päť horských prémií, pričom ide o dve stúpania druhej a prvej kategórie a jedno stúpanie najvyššej kategórie HC. Rozhodovať by sa malo až v úplnom závere, kde čaká pretekárov kombinácia troch kopcov v rozmedzí štyridsiatich kilometrov. Najskôr absolvujú prémiu najvyššej kategórie na Port des Bales, následne ich čaká jednotka Col de Peyresourde a potom krátky výstup do cieľa v Peyragudes, ktorý je ocenený ako horská prémia druhej kategórie.

    Favoritmi na víťazstvo v etape sú jednoznačne vrchári a najmä muži z popredia celkového poradia. V boji o žltý dres zatiaľ ukazuje najmä formu obhajca prvenstva Chris Froome, ale menej ako minútu na neho strácajú Fabio Aru, Romain Bardet a Rigoberto Uran. Dobrú pozíciu si však stále držia aj Jakob Fuglsang, Daniel Martin, Simon Yates či Nairo Quintana. Prekvapiť však môže takisto niekto z úniku, ak mu pelotón poskytne priestor.

    Bojovať sa bude nielen o sekundy do celkovej klasifikácie, ale aj o body na viacerých horských prémiách. Momentálne je lídrom vrchárskej súťaže Francúz Warren Barguil so šesťdesiatimi bodmi, až o tridsať bodov menej má druhý Slovinec Primož Roglič. Tretia priečka patrí Francúzovi Alexisovi Vuillermozovi. Ani jeden z nich však nie je topfavoritom na zisk bodkovaného dresu, takže do konca Tour sa môže všetko zmeniť.

    Horské prémie:
    64. km – Côte de Capvern (7,7 km/ 3,1 %) – 4. kategória
    111,5. km – Col des Ares (7,4 km/ 4,6 %) – 2. kategória
    139,5. km – Col de Menté (6,9 km/ 8,1 %) – 1. kategória
    184. km – Port de Balès (11,7 km/ 7,7 %) – HC kategória
    209.5. km – Col de Peyresourde (9,7 km/ 7,8 %) – 1. kategória
    214,5. km – Peyragudes (2,4 km/ 8,4 %) – 2. kategória

    Rýchlostná prémia:
    94. km – Loures-Barousse
     
    Cyklisti dnes ráno nemali veľa voľného času, pretože štart etapy organizátori naplánovali už tesne pred jedenástou hodinou. Pretekári však absolvujú približne pätnásť minút v neutralizovanej zóne mesta Pau a až potom príde oficiálny nultý kilometer.
     
    Pelotón absolvoval slávnostný štart v Pau a teraz sa presúva na neutrálnou zónou. Všetci favoriti podľa očakávania nastúpili do dnešnej etapy.
     
    V žltom drese pre lídra celkovej klasifikácie je naďalej Brit Chris Froome z tímu Sky. Zelený dres pre vedúceho jazdca bodovacej súťaže si dnes obliekol Nemec Marcel Kittel z Quick-Step Floors. Najlepší vrchár v bodkovanom je Francúz Warren Barguil zo Sunwebu, medzi mladými jazdcami do 25 rokov kraľuje Brit Simon Yates z Oricy-Scott. V tímovej klasifikácii sa najviac darí zoskupeniu Sky.
     
    214 km
    Dvanásta etapa 104. ročníka Tour de France bola oficiálne odštartovaná.
     
    212 km
    Hneď v úvodných metroch evidujeme aktivitu viacerých pretekárov, ktorí sa chcú dostať do úniku. Uvidíme, ako sa vyvinie situácia vpredu.
     
    210 km
    Na štart dnešnej etapy sa postavilo napokon 179 cyklistov, ktorých čaká ešte viac ako dvesto kilometrov.
     
    208 km
    Bora je dnes aktívna a chce dostať svojho jazdca do úniku. Najprv skúšal šťastie Marcus Burghardt a teraz je na čele Jay McCarthy.
     
    205 km
    Na čele pretekov sa momentálne usadila trojica Jay McCarthy (Bora), Adrien Petit (Direct Energie) a Markel Irizar (Trek), ktorá má pred pelotónom malý náskok.
     
    202 km
    Pelotón zatiaľ kontroluje situáciu a likviduje úniky. Čoskoro však môžeme očakávať ďalšie útoky, pretože viacero cyklistov má záujem o dnešnú etapu.
     
    199 km
    Začiatky etáp na Tour de France sú tradične náročné pre všetkých. Lídri si musia strážiť svoje pozície, pre domestikov je úlohou likvidovať úniky a ďalší pretekári sa naopak snažia zaútočiť.
     
    194 km
    Vpredu sa sformovala nová skupina, ktorá je zložená až z dvanástich jazdcov. V úniku prekvapivo figuruje aj držiteľ zeleného dresu Marcel Kittel.
    Pohľad na aktuálny únik

     
    190 km
    Vyzerá to tak, že pelotón je spokojný so zložením úniku, a tak zvoľnil tempo. Vedúca skupina si postupne vytvára väčší náskok.
     
    186 km
    Na čele pretekov je dvanásť cyklistov, medzi ktorými nechýbajú dvaja najlepší jazdci z bodovacej súťaže. Marcel Kittel nechce, aby Michael Matthews stiahol jeho náskok, takže sú vpredu obaja.
     
    182 km
    Marcel Kittel sa neobjavoval často v únikoch, ale dnes je rýchlostná prémia pripravená ešte pred náročnými kopcami, takže rovinaté úseky zvládne bez problémov.
     
    178 km
    Kompletné zloženie úniku: Cyril Gautier (AG2R-La Mondiale), Imañol Erviti (Movistar), Koen De Kort (Trek-Segafredo), Stefan Küng (BMC), Diego Ulissi (UAE Team Emirates), Stephen Cummings (Dimension Data), Marcel Kittel a Jack Bauer (Quick-Step Floors), Nils Politt (Katusha-Alpecin), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Michael Matthews (Sunweb) a Julien Simon (Cofidis).
     
    173 km
    Marcel Kittel sa stal včera len dvanástym jazdcom histórie Tour de France, ktorý dokázal získať päť etapových triumfov počas jedného ročníka. Svoju zbierku môže ešte navýšiť.
     
    170 km
    Alberto Contador mal problémy s vysokým tempom pelotónu v úvodných kilometroch a odpadol z hlavnej skupiny. Pred chvíľou sa mu však podarilo vrátiť späť do balíka. Spolu s ním sa tam dostal aj André Greipel.
    Profil 12. etapy Tour de France 2017

     
    166 km
    Pelotón vedený tímom Sky stráca na únik tri minúty a desať sekúnd. Spolupracovníci Chrisa Frooma strážia vedúcu skupinu napriek tomu, že vpredu nie je nikto nebezpečný.
     
    163 km
    Prvá hodina dnešnej etapy bola veľmi rýchla. Cyklisti prešli v priebehu šesťdesiatich minút necelých päťdesiat kilometrov.
     
    160 km
    Vedúca skupina sa pomaly blíži k prvej horskej prémii dnešného dňa, ktorá je zaradená do štvrtej kategórie. Stúpanie na Côte de Capvern meria necelých osem kilometrov a jeho priemerný sklon je iba okolo troch percent.
     
    157 km
    Najlepšie postaveným mužom z úniku v celkovej klasifikácii je Francúz Gautier, ktorý stráca na vedúceho muža 51 minút. Talian Ulissi má manko viac ako 54 minút a Austrálčan Matthews má deficit viac ako hodiny.
     
    154 km
    Únik už stúpa na Côte de Capvern. Tempo vpredu aj v balíku je pokojné a odstup medzi skupinami sa zvýšil na viac ako štyri minúty.
    Tím Sky na čele pelotónu

     
    149 km
    Únik dosiahol vrchol kopca Côte de Capvern. Prémiu štvrtej kategórie vyhral Thomas De Gendt, ktorý si pripísal jeden bod do boja o bodkovaný dres.
     
    145 km
    Momentálne sledujeme pokojnú pasáž etapy. Cyklistov teraz ešte čakajú kilometre po rovine, ktoré vyvrcholia rýchlostnou prémiou. Potom prídu na rad najťažšie stúpania.
     
    142 km
    Únik využíva priestor, ktorý mu poskytuje pelotón. Dvanásť mužov vpredu má náskok viac ako päť minút.
     
    137 km
    Športový riaditeľ tímu Sky povedal pre letour.com, že prioritou jeho jazdcov nie je získať víťazstvo v etape, ale udržať prvú pozíciu pre Chrisa Frooma a prípadne zvýšiť náskok.
     
    133 km
    Rovinatá prvá polovica dnešnej etapy podľa očakávania neprináša príliš zaujímavý priebeh. Po tradične nervóznom začiatku sa situácia upokojila, a tak čakáme na prvé ťažké stúpania.
     
    129 km
    Dvanásta etapa je treťou najdlhšou v tohtoročnom programe Tour de France. Vôbec najdlhšia trať čaká cyklistov o týždeň v piatok, keď v devätnástej etape absolvujú až 222,5 kilometra.
     
    125 km
    Odstup vedúcej dvanásťčlennej skupiny sa opäť zvýšil. Pelotón stráca na čelo pretekov päť minút a tridsať sekúnd.
     
    121 km
    Čoskoro dorazí únik na rýchlostnú prémiu, kde budú mať najväčší záujem o body Marcel Kittel a Michael Matthews. Nemec si postráži svojho konkurenta v boji o zelený dres.
     
    119 km
    Michael Matthews s Marcelom Kittelom zviedli vyrovnaný súboj a rozhodovalo sa až na "páske". Napokon bol úspešnejší o nejaký centimeter austrálsky cyklista, ktorý získal dvadsať bodov.
    Vyrovnaný finiš na rýchlostnej prémii

     
    115 km
    Cyklisti absolvovali už sto kilometrov v sedle, ale až teraz ich čakajú najnáročnejšie úseky. Vo zvyšku etapy príde na rad päť horských prémii vrátane dvoch jednotiek a jedného stúpania HC.
     
    112 km
    Pelotón prešiel občerstvovacou zónou, takže teraz spomalil. Náskok vedúcej skupiny sa zvýšil na takmer sedem minút.
     
    110 km
    Michael Matthews vyhral rýchlostnú prémiu a poistil si druhé miesto v bodovacej súťaži. V zelenom drese však zostáva Marcel Kittel, ktorý má stále náskok 130 bodov.
     
    108 km
    Vedúca skupina je už na druhom kopci dnešného dňa. Stúpanie na Col des Ares meria 7,4 kilometra a má priemerný sklon 4,6 %.
     
    106 km
    Col des Ares je tradičným kopcom Tour de France. Cyklisti ho absolvujú už štyridsiaty raz v histórii. Prvýkrát tu vystúpali v roku 1910.
    Dvanástka jazdcov v úniku

     
    104 km
    Únik nejde v stúpaní úplne naplno. Marcel Kittel sa preto bez problémov drží v skupine a neprejavuje žiadne známky únavy.
     
    102 km
    Víťazom horskej prémie druhej kategórie na Col des Ares sa stal Thomas De Gendt, ktorý získal päť bodov. Tri body si pripísal druhý Michael Matthews, dva body získal tretí Koen de Kort a jeden bod zobral štvrtý Julien Simon.
     
    99 km
    Na vrchole stúpania sa z vedúcej skupiny odpútali Michael Matthews a Thomas De Gendt. V zjazde sa však všetko spojilo.
     
    96 km
    Na trati začalo pršať, čo je v zjazde mimoriadne nebezpečné. Preto nikto nechce riskovať a radšej ide na istotu.
     
    92 km
    Čoskoro sa začne stúpanie na horskú prémiu prvej kategórie Col de Menté. Vedúca skupina má pred pelotónom náskok šiestich minút.
     
    89 km
    Dá sa očakávať, že v nasledujúcom kopci bude únik roztrhaný na menšie časti. Je totiž málo pravdepodobné, že by Kittel či Matthews udržali tempo s lepšími vrchármi.
    Stúpanie do cieľa dnešnej etapy

     
    85 km
    Kilometre rýchlo ubúdajú, no do cieľa je ešte stále ďaleko. Postupne prídu na rad štyri horské prémie, ktoré preveria kvality jazdcov vpredu aj v pelotóne.
     
    83 km
    Marcel Kittel odpadol z vedúcej skupiny ešte pred začiatkom stúpania na Col de Menté. Nemecký cyklista môže byť so svojim výkonom spojný, pretože zabodoval na rýchlostnej prémii a udržal si obrovský náskok v boji o zelený dres.
     
    81 km
    Stúpanie na Col de Menté meria 6,9 kilometra a má priemerný sklon 8,1 %. Na horskú prémiu prvej kategórie mieri vedúca skupina s jedenástimi mužmi.
    Marcel Kittel bude stúpať osamotený

     
    80 km
    Tempo v pelotóne naďalej kontroluje tím Sky. Chris Froome má pri sebe všetkých kolegov, rovnako ako ostatné celky s najvyššími ambíciami.
     
    78 km
    Cyklistom dnes komplikuje situáciu premenlivé počasie, ktoré prináša aj dážď. V stúpaniach to nie je problém, ale nebezpečenstvo vzniká v zjazdoch.
     
    77 km
    Rýchlosť v balíku sa postupne zvyšuje, čo sa prejavuje na znižovaní náskoku vedúcej skupiny, ale aj na tom, že z pelotónu odpadávajú viacerí cyklisti.
     
    76 km
    Stúpanie na Col de Menté zaradili organizátori do programu dvadsiaty raz v histórii Tour de France. Prvýkrát boli pretekári na vrchole tohto kopca v roku 1966.
     
    74 km
    Michael Matthews predviedol výbornú akceleráciu na vrchole horskej prémie prvej kategórie na Col de Menté a získal desať bodov. Druhé miesto obsadil Thomas De Gendt, tretí bol Julien Simon.
     
    70 km
    Pelotón až teraz dosiahol vrchol stúpania a na vedúcu skupinu stráca presne päť minút. Do balíka sa čoskoro vráti Marcel Kittel, ktorý odpadol z úniku.
     
    67 km
    Michael Matthews ukazuje, že je vo výbornej forme a nebojí sa kopcov ani zjazdov. V klesaní unikol zvyšným desiatim mužom z vedúcej skupiny.
     
    64 km
    Matthews sa neobzeral za seba a po príchode zo zjazdu do rovinatej časti bol prekvapený, že je vpredu sám. Teraz čaká na zvyšok skupiny.
     
    60 km
    Náskok vedúcej skupiny pred pelotónom klesol pod päť minút. Únik čaká ešte približne dvadsať kilometrov po rovine a potom sa začne stúpať na horskú prémiu najvyššej kategórie Port de Balés.
     
    58 km
    Pelotón na rovine trochu spomalil, čo ponúklo priestor jazdcom, ktorí stratili v stúpaní, aby sa vrátili späť. Balík sa preto výrazne rozrástol.
     
    56 km
    Marcel Kittel je definitívne späť v pelotóne, ktorý stráca na únik už len štyri minúty. Dá sa predpokladať, že o víťazstvo v etape budú bojovať lídri celkovej klasifikácie.
    Profil záverečných troch stúpaní

     
    52 km
    Zatiaľ je to na trati ticho pred búrkou. Jazdci v úniku príkladne spolupracujú a nenastupujú si. Pelotón takisto poctivo kontroluje svoj odstup, a tak čakáme na zaujímavé momenty.
     
    49 km
    Pelotón miestami sťahuje náskok a následne spomalí. Tím Sky kontroluje únik a momentálne na neho stráca štyri minúty a pätnásť sekúnd.
     
    46 km
    Čoskoro vstúpime do absolútneho vrcholu dnešnej etapy. Cyklisti si ani na chvíľu neoddýchnu, pretože ich nečaká žiadna rovina. Budú pre nich pripravené tri náročné kopce a dva zjazdy.
     
    45 km
    Z pelotónu unikla dvojica jazdcov tímu Fortuneo-Oscaro. Brice Feillu a Maxime Bouet spolupracujú a chcú sa priblížiť vedúcej skupine.
     
    42 km
    Začalo sa stúpanie na horskú prémiu najvyššej kategórie Port de Balés, ktoré meria 11,7 kilometra a má priemerný sklon 7,7 %. Najťažší a najdlhší kopec dnešného dňa by mohol zmeniť monotónny priebeh etapy.
     
    41 km
    Vedúca skupina sa rozdelila hneď pri nájazde do stúpania. Vpredu ostalo desať mužov, pretože tempu nestačil Michael Matthews.
     
    40 km
    Tím Sky pridal, pretože do čela pelotónu sa dostal Bielorus Vasil Kirijenka. Zvýšenú rýchlosť evidujeme aj vo vedúcej skupine, kde sa konečne začalo pretekať.
     
    39 km
    Medzi pelotónom a únikom sa stále nachádza dvojica z celku Fortuneo-Oscaro, ktorá stráca na čelo pretekov približne dve minúty. Za ňou je vyše s minútovým mankom balík.
     
    39 km
    Úplne vpredu je teraz sformovaná šestica pretekárov v zložení De Gendt, Gautier, Küng, Simon, Bauer a Cummings. Za nimi je zvyšná štvorica z úniku a ešte viac vzadu sa nachádza Matthews.
     
    38 km
    Do vrcholu stúpania zostáva presne osem kilometrov. Vedúce sexteto pokračuje v dobrom tempe a postupne uniká zvyšku poľa. Pelotón stráca tri minúty a dvadsať sekúnd.
     
    37 km
    Vasil Kirijenka zase ukazuje, že je výborným tempárom. Dostal sa na čelo balíka, z ktorého postupne odpadli aj mená ako Chaves, Pinot alebo Calmejane.
     
    36 km
    Maxime Bouet nevydržal pomáhať Bricovi Feilluovi. Francúz zostal teraz sám medzi skupinami, čo pre neho nie je najlepšia pozícia. Medzitým sa prepadol za pelotón Michael Matthews.
     
    36 km
    Vedúca skupina sa najskôr zredukovala na štvoricu, ktorú tvorili Küng, Gautier, Cummings a De Gendt, ale teraz posledný menovaný uniká sám.
     
    35 km
    Cummings sa dokázal dotiahnuť na De Gendta, a tak sa vpredu sformovala dvojica jazdcov. Ich náskok pred pelotónom však klesol na dve minúty a štyridsať sekúnd.
     
    34 km
    Gautier má stále na dohľad vedúce duo. Za Francúzom je ešte o niečo ďalej Švajčiar Küng. Zvyšok mužov z pôvodného úniku sa postupne prepadá nižšie.
     
    33 km
    Piaty muž celkového poradia odpadá z pelotónu. Dánsky cyklistika Jakob Fuglsang má však vážne zdravotné problémy a dnes nastúpil do etapy so zlomeninou ľavej ruky.
     
    33 km
    Stephen Cummings bol dnes dlho neviditeľný, ale teraz sa dokázal zbaviť Thomasa De Gendta a pokračuje sám na čele pretekov.
     
    32 km
    Vidíme zaujímavé veci aj v pelotóne. Z balíka sa rozhodli odísť Warren Barguil a Alberto Contador. Tím Sky ihneď reaguje zvýšením tempa.
     
    32 km
    Sky ukazuje svoju veľkú silu. Najlepší tím na Tour de France má početnú prevahu a dokázal rýchlo reagovať na útoky konkurencie.
     
    32 km
    Chris Froome má pri sebe ešte trojicu pomocníkov, ktorá by ho mala doviesť minimálne na vrchol tohto stúpania.
     
    31 km
    Stephen Cummings ukazuje dobré nohy v náročnom stúpaní. Odpútal sa od De Gendta a teraz má pred ním pohodlný náskok. Na Belgičana sa naopak dotiahol Cyril Gautier.
     
    30 km
    Víťazom horskej prémie najvyššej kategórie na Port de Balés sa stal Stephen Cummings. Britský cyklista v službách Dimension Data získal na vrchole dvadsať bodov.
     
    30 km
    Thomas De Gendt zlomil Cyrila Gautiera tesne pred prejazdom horskou prémiou a získal pätnásť bodov. Tretí Francúz zobral dvanásť bodov.
     
    29 km
    Warren Barguil unikol z pelotónu a došiel do cieľa prémie na štvrtom mieste, čo mu zabezpečilo osem bodov do súťaže o bodkovaný dres, ktorej je lídrom.
     
    28 km
    Cyril Gautier nezvládol začiatok zjazdu a vyletel mimo trate. Jeho pád však vyzeral neškodne a nemal by mu spôsobiť vážnejšie problémy.
     
    26 km
    Cummings je osamotený na čele pretekov a v zjazde ide naplno. Brit si vypracoval náskok deväťdesiatich sekúnd pred najbližšími konkurentmi.
    Cummings na vrchole Port de Balés

     
    24 km
    Thomas De Gendt úplne zvoľnil a zapojil sa do skupiny favoritov. Na druhom mieste v etape je teraz Warren Barguil.
     
    22 km
    Barguil takisto zbytočne neriskuje v zjazde a vracia sa do skupiny okolo žltého dresu. Francúz splnil svoju úlohu, keď získal body na prémii.
     
    20 km
    Stephen Cummings zostal sám v úniku a za ním je už sformovaná skupina favoritov. Britovi zostáva do konca etapy dvadsať kilometrov a má náskok minúty a pol.
     
    18 km
    Britský cyklistka zvýšil svoj náskok na dve minúty. Skupina za ním má približne dvadsať mužov, z ktorých štyria patria tímu Sky.
     
    15 km
    Zjazd z Port de Balés je už minulosťou. Začalo sa stúpanie na Col de Peyresourde, ktoré má dĺžku 9,7 kilometra s priemerným sklonom 7,8 %.
     
    14 km
    Stephen Cummings zahájil stúpanie a má k dobru viac ako dve minúty. Uvidíme, či mu poskytnú favoriti priestor na víťazstvo v etape alebo ho rýchlo dostihnú.
     
    14 km
    Chris Froome a Fabio Aru nezvládli príchod pod stúpanie na Col de Peyresourde. Obaja vyleteli z trate, ale mali by sa bez problémov vrátiť späť.
     
    13 km
    Aru a Froome sa vrátili do skupiny favoritov. Dá sa povedať, že ich ostatní lídri počkali, aby sme videli férový súboj v kopci.
     
    12 km
    Stephen Cummings profitoval z toho, že favoriti mali problém, pretože tempo sa na chvíľu spomalilo. Brit má stále dvojminútový náskok.
     
    11 km
    Nairo Quintana má problém udržať sa na konci skupiny favoritov. Kolumbijčan bojuje, ale začína strácať.
     
    11 km
    Kwiatkowski ide maximálne tempo na čele skupiny a o chvíľu prenechá miesto svojim dvom ďalším kolegom, ktorí budú pracovať pre Chrisa Frooma.
     
    10 km
    Do cieľa dnešnej etapy zostáva posledných desať kilometrov. Náskok Cummingsa sa scvrkol na osemdesiat sekúnd, pretože favoriti idú veľmi rýchlo.
     
    9,5 km
    Kwiatkowski odviedol kvantum práce a teraz prenechal miesto Nievemu a Landovi, ktorí naďalej kontrolujú pozíciu pre Chrisa Frooma.
     
    9 km
    Náskok vedúceho muža klesol pod jednu minútu. Vyzerá to tak, že o etapové víťazstvo a s tým spojené bonifikačné sekundy sa bude bojovať medzi favoritmi.
     
    8,5 km
    Stephen Cummings v stúpaní úplne stuhol a nedokáže odolávať vysokému tempu favoritov. Dnešný únik je na konci.
     
    8 km
    Vo vedúcej skupine sa momentálne nachádza jedenásť cyklistov. Sú tam traja zástupcovia tímu Sky vrátane Chrisa Frooma, Fabio Aru, Rigoberto Uran, Alberto Contador, Romain Bardet či Daniel Martin.
     
    7 km
    Dvojica Landa, Nieve kontroluje tempo skupiny, ktoré je tak vysoké, že nikto nedokáže nastúpiť. Chrisovi Froomovi to dokonale vyhovuje.
    Favoriti dostihli Cummingsa

     
    6,5 km
    Mikel Landa, Mikel Nieve, Chris Froome, Alberto Contador, Rigoberto Uran, Romain Bardet, Daniel Martin, Louis Meintjes, George Bennet, Simon Yates a Fabio Aru sa približujú vrcholu stúpania.
     
    6 km
    V čelnej skupine sa nachádza osem mužov z najlepšej desiatky celkového poradia. Nie sú v nej akurát zranený Dán Jakob Fulgsang a Kolumbijčan Nairo Quintana, ktorý nestačil tempu na tomto kopci.
     
    5 km
    Stúpanie na Col de Peyresourde neprinieslo žiadne útoky, ale poriadne vyselektovalo vedúcu skupinu. Horskú prémiu prvej kategórie vyhral Mikel Nieve.
     
    5 km
    Tesne pred vrcholom stúpania začal strácať Alberto Contador, ktorý má šancu vrátiť sa späť v krátkom zjazde pred záverečným kopcom.
     
    2,5 km
    Po bleskovom zjazde prichádza posledné stúpanie dnešného dňa do cieľového lyžiarskeho strediska Peyragudes, ktoré meria 2,4 kilometra a má priemerný sklon 8,4 %.
     
    2 km
    Alberto Contador stráca na začiatku posledného kopca viac ako dvadsať sekúnd a už sa nedokáže vrátiť späť do čela.
     
    1,5 km
    Favoriti sa stále strážia a neútočia. Pravdepodobne čakajú na cieľovú "rovinku", ktorá prinesie úseky s najprudším stúpaním.
     
    1 km
    Vstupujeme do posledného kilometra dnešnej etapy. Vpredu zostalo deväť najlepších cyklistov, ktorí sa popasujú o víťazstvo a možno aj žltý dres.
     
    0,5 km
    George Bennett sympaticky nastúpil, ale teraz bol jeho útok zlikvidovaný. Bude nasledovať už len záverečný šprint do cieľa.
     
    cieľ
    Fabio Aru výborne nastúpil, ale v prudkom závere nemal dostatok síl na víťazstvo. Napokon dokázal triumfovať Francúz Romain Bardet.
     
    cieľ
    Chris Froome nezvládol prudký kopec pred cieľom. Britský cyklista išiel na hranici možností, ale stratil približne dvadsať sekúnd a príde o svoj žltý dres, ktorý si oblečie Talian Fabio Aru.
     
    cieľ
    Náročná pyrenejská etapa priniesla napínavý súboj najväčších favoritov na celkové prvenstvo, ktorí dokázali eliminovať celodenný únik. V prudkom stúpaní do cieľa ukázal najlepšie nohy Francúz Romain Bardet, ktorý triumfoval o dve sekundy pred Rigobertom Uranom a Fabiom Aruom. Chris Froome obsadil až siedmu priečku so stratou dvadsiatich dvoch sekúnd.
     
    Konečné poradie 12. etapy Tour de France 2017:
    1. Romain Bardet (ALM) 5:49:38 hod.
    2. Rigoberto Uran (CDT) + 2 s
    3. Fabio Aru (AST) + 2 s
    4. Mikel Landa (SKY) + 5 s
    5. Louis Meintjes (UAD) + 7 s
    6. Daniel Martin (QST) + 13 s
    7. Chris Froome (SKY) + 22 s
    8. George Bennett (TLJ) + 27 s
    9. Simon Yates (ORS) + 27 s
    10. Mikel Nieve + 1:28 min.
     
    Dnešná etapa priniesla zmenu aj v celkovej klasifikácii. Chris Froome nedokázal uhájiť svoj žltý dres a na prvé miesto pustil Fabia Arua, ktorý má náskok šiestich sekúnd. Tretí je Romain Bardet, štvrtý Rigoberto Uran. Piaty Daniel Martin stráca už viac ako minútu a pol.
     
    Priebežné poradie po 12. etape:
    1. Fabio Aru (AST) 52:51:49 hod.
    2. Chris Froome (SKY) + 6 s
    3. Romain Bardet (ALM) + 25 s
    4. Rigoberto Uran (CDT) + 35 s
    5. Daniel Martin (QST) + 1:41 min.
     
    Boj o žltý dres môžeme očakávať aj zajtra. Organizátori si pripravili krátku horskú etapu, ktorá má iba 101 kilometrov a prinesie tri prémie prvej kategórie. Finišovať sa však bude na rovine po zjazde, takže uvidíme, kto zvolí najlepšiu taktiku na daný profil trate. (17:16:04)
    Víťazný finiš Romaina Bardeta

    Tomáš Lengyel