12. etapa: Pau - Peyragudes Romain Bardet (AG2R La Mondiale) (kon.)
koniec udalosti
12. etapa: Pau - Peyragudes

Romain Bardet (AG2R La Mondiale)

Štvrtok 13.07.2017, 11:10Tour de France
    Víťazný finiš Romaina Bardeta

     
    Boj o žltý dres môžeme očakávať aj zajtra. Organizátori si pripravili krátku horskú etapu, ktorá má iba 101 kilometrov a prinesie tri prémie prvej kategórie. Finišovať sa však bude na rovine po zjazde, takže uvidíme, kto zvolí najlepšiu taktiku na daný profil trate. (17:16:04)
     
    Priebežné poradie po 12. etape:
    1. Fabio Aru (AST) 52:51:49 hod.
    2. Chris Froome (SKY) + 6 s
    3. Romain Bardet (ALM) + 25 s
    4. Rigoberto Uran (CDT) + 35 s
    5. Daniel Martin (QST) + 1:41 min.
     
    Dnešná etapa priniesla zmenu aj v celkovej klasifikácii. Chris Froome nedokázal uhájiť svoj žltý dres a na prvé miesto pustil Fabia Arua, ktorý má náskok šiestich sekúnd. Tretí je Romain Bardet, štvrtý Rigoberto Uran. Piaty Daniel Martin stráca už viac ako minútu a pol.
     
    Konečné poradie 12. etapy Tour de France 2017:
    1. Romain Bardet (ALM) 5:49:38 hod.
    2. Rigoberto Uran (CDT) + 2 s
    3. Fabio Aru (AST) + 2 s
    4. Mikel Landa (SKY) + 5 s
    5. Louis Meintjes (UAD) + 7 s
    6. Daniel Martin (QST) + 13 s
    7. Chris Froome (SKY) + 22 s
    8. George Bennett (TLJ) + 27 s
    9. Simon Yates (ORS) + 27 s
    10. Mikel Nieve + 1:28 min.
     
    cieľ
    Náročná pyrenejská etapa priniesla napínavý súboj najväčších favoritov na celkové prvenstvo, ktorí dokázali eliminovať celodenný únik. V prudkom stúpaní do cieľa ukázal najlepšie nohy Francúz Romain Bardet, ktorý triumfoval o dve sekundy pred Rigobertom Uranom a Fabiom Aruom. Chris Froome obsadil až siedmu priečku so stratou dvadsiatich dvoch sekúnd.
     
    cieľ
    Chris Froome nezvládol prudký kopec pred cieľom. Britský cyklista išiel na hranici možností, ale stratil približne dvadsať sekúnd a príde o svoj žltý dres, ktorý si oblečie Talian Fabio Aru.
     
    cieľ
    Fabio Aru výborne nastúpil, ale v prudkom závere nemal dostatok síl na víťazstvo. Napokon dokázal triumfovať Francúz Romain Bardet.
     
    0,5 km
    George Bennett sympaticky nastúpil, ale teraz bol jeho útok zlikvidovaný. Bude nasledovať už len záverečný šprint do cieľa.
     
    1 km
    Vstupujeme do posledného kilometra dnešnej etapy. Vpredu zostalo deväť najlepších cyklistov, ktorí sa popasujú o víťazstvo a možno aj žltý dres.
     
    1,5 km
    Favoriti sa stále strážia a neútočia. Pravdepodobne čakajú na cieľovú "rovinku", ktorá prinesie úseky s najprudším stúpaním.
     
    2 km
    Alberto Contador stráca na začiatku posledného kopca viac ako dvadsať sekúnd a už sa nedokáže vrátiť späť do čela.
     
    2,5 km
    Po bleskovom zjazde prichádza posledné stúpanie dnešného dňa do cieľového lyžiarskeho strediska Peyragudes, ktoré meria 2,4 kilometra a má priemerný sklon 8,4 %.
     
    5 km
    Tesne pred vrcholom stúpania začal strácať Alberto Contador, ktorý má šancu vrátiť sa späť v krátkom zjazde pred záverečným kopcom.
     
    5 km
    Stúpanie na Col de Peyresourde neprinieslo žiadne útoky, ale poriadne vyselektovalo vedúcu skupinu. Horskú prémiu prvej kategórie vyhral Mikel Nieve.
     
    6 km
    V čelnej skupine sa nachádza osem mužov z najlepšej desiatky celkového poradia. Nie sú v nej akurát zranený Dán Jakob Fulgsang a Kolumbijčan Nairo Quintana, ktorý nestačil tempu na tomto kopci.
     
    6,5 km
    Mikel Landa, Mikel Nieve, Chris Froome, Alberto Contador, Rigoberto Uran, Romain Bardet, Daniel Martin, Louis Meintjes, George Bennet, Simon Yates a Fabio Aru sa približujú vrcholu stúpania.
    Favoriti dostihli Cummingsa

     
    7 km
    Dvojica Landa, Nieve kontroluje tempo skupiny, ktoré je tak vysoké, že nikto nedokáže nastúpiť. Chrisovi Froomovi to dokonale vyhovuje.

    Tomáš Lengyel