Švédsko – Slovensko sk 31:17 (kon.)
koniec
Švédsko
31:17 (14:7)
Slovensko
Sobota 17.06.2017, 17:15 • Sparbanken Lidköping Arena • Kvalifikácia ME
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 17:15.
     
    Vážení diváci, vítam vás pri sledovaní priameho prenosu z hádzanárskej kvalifikácie o postup na ME 2018. Tie budú opäť bez slovenských reprezentantov, ktorí márne čakajú na prvé víťazstvo. Svoj záverečný zápas odohrajú v Lidköpingu, kde ich preveria domáci Švédi.

    ŠVÉDSKO

    Švédska hádzaná sa v posledných rokoch musela popasovať s generačnou výmenou, no zdá sa, že na severe Európy situáciu ustáli na výbornú. Tri korunky si v predstihu vybojovali účasť na kontinentálnom šampionáte, keď vyhrali prvé štyri stretnutia. Jedno víťazstvo dosiahli aj v košickej Steel Aréne, kde pred zrakmi viac ako 7-tisíc divákov vyhrali 17:21. V tomto zápase ťažili najmä z výborného prvého polčasu, ktorý vyhrali 8:15. Gólovo sa vyznamenali Niclas Ebkerg a Jim Gottfridsson – zaznamenali po päť presných zásahov. Počas tohto týždňa cestovali Švédi na Balkán, no zápas s Čiernou Horou v obmenenej zostave nezvládli podľa predstáv. Polčas prehrali priepastným deväťgólovým rozdielom a celý zápas 28:24. Pre Severanov to bola prvá bodová strata v tejto kvalifikácii a my tajne dúfame, že nie posledná.

    SLOVENSKO

    Slovenský výber túto kvalifikáciu môže jednoznačne označiť za smolnú. V kolónke víťazstiev má stále nulu, no v domácich zápasoch s Čiernou Horou (27:27) či Ruskom (24:25) bol k dvom bodom veľmi, veľmi blízko. Ani na Balkáne sa herne nestratil a o to viac bolí tesná prehra o jeden gól. Zverenci Martina Liptáka definitívne stratili šancu na postup v stredu, keď na Štadióne Ondreja Nepelu podľahli Rusom gólom osem sekúnd pred koncom. V úplnom závere ešte prekonal ruského brankára Tomáš Urban, no lopta preťala bránkovú čiaru sekundu po časovom limite. Hralo sa vo fantastickej atmosfére, o ktorú sa postarali fanúšikovia z celého Slovenska. Vytúžene víťazstvo sme ale nedosiahli, a tak sa sen o účasti na ME 2018 rozplynul. Navyše, tento zápas bol posledným pre brankára Richarda Štochla, ktorý s tímom necestoval ani do Švédska. Pri rozlúčke s touto kvalifikáciou bude nášmu tímu chýbať aj Branislav Cigáň.
     
    Úvodné zostavy:

    Švédsko: Aggefors, Thulin – Tollbring, Frend Öfors, Nielsen, Pettersson, Darj, Ekberg, Zachrisson, Olsson, Nilsson, Jeppsson, Gottfridsson, Arnesson, Lagergren, Dahlin.

    Slovensko: Paul, Žernovič – Rábek, Dudáš, Guzy, Hruščák, Volentics, Petro, Ďuriš, T. Urban, L. Urban, M. Straňovský, Antl, J. Mikita, Páleš, M. Mikita.

    Rozhodcovia: Igor Covalciuc, Alexei Covalciuc (MDA).
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo. (0:0)
    1
    Prvý útok dnešného zápasu mali domáci reprezentanti. Tí pekne dohrali akciu do pravého krídla a gólový účet zápasu otvára presnou strelou Mattias Zachrisson. (1:0)
     
    2
    Teraz sme videli nepremenené šance na oboch stranách. Mikael Aggefors sa zaskvel dvoma zákrokmi, následne pálil na druhej strane Jim Gottfridsson, no skvelý zákrok predviedol Teodor Paul. (1:0)
    3
    Miroslav Volentics mal veľkú možnosť na vyrovnanie, no z jasnej pozície trafil brvno. Slováci následne stratili loptu v útoku a domáci našu technickú chybu trestajú druhým gólom Mattiasa Zachrissona. (2:0)
    4
    Prvýkrát sa do listiny strelcov zapisuje aj jeden zo slovenských hráčov. Patrik Hruščák predviedol peknú strelu ľavačkou a z deviatich metrov prekonal bezmocného Mikaela Aggeforsa. (2:1)
    5
    Švédsko opäť odskakuje nášmu tímu na rozdiel dvoch gólov. Domáci dohrali akciu tento raz do ľavého krídla, odkiaľ sa nemýlil Jerry Tollbring. (3:1)
     
    6
    Mikael Aggefors predviedol výborný zákrok po strele Patrika Hruščáka. Na druhej strane sa nenechal zahanbiť ani Teodor Paul, ktorý ľavou nohou vyrazil strelu Albina Lagergrena. (3:1)
    7
    Slovensko inkasuje ďalší gól. Opäť sme doplatili na technickú chybu v útočnej fáze. Albin Lagergren získal loptu a z rýchleho brejku nedal šancu nášmu brankárovi. (4:1)
     
    8
    Teraz sme videli dva góly v rýchlom slede. Z pravého krídla sa na našej strane presadil Miroslav Volentics, no Švédi kontrujú už o pár sekúnd neskôr tretím gólom berlínskeho krídelníka Mattiasa Zachrissona. (5:2)
     
    9
    Slovenskí hádzanári sa dostali do časovej tiesne. Patrik Hruščák to zobral na seba, no jeho strela z priestoru spojky skončila len na pozornom Mikaelovi Aggeforsovi. (5:2)
    10
    Albin Lagergren sa opäť zapisuje do streleckej listiny. Poľahky prešiel stredom našej sformovanej obrany a strieľa svoj druhý gól v dnešnom zápase. Náskok favorita začína narastať. (6:2)
    11
    Patrik Hruščák to často skúša z priestoru pravej spojky. Tentokrát namieril presne a zaznamenáva tretí gól nášho mužstva. Lopta smerovala presne k pravej žrdi brány Švédska. (6:3)
    12
    Prvýkrát v dnešnom zápase ukázal svoje nesporné kvality aj Lukas Nilsson z nemeckého THW Kiel. Z deviatich metrov prekonal svojou pravačkou Teodora Paula, ktorý loptu zbadal až vo svojej sieti. (7:3)
    13
    Nepresadili sme sa v útoku a Švédi trestajú. Krásnu prihrávku dostal do ľavého krídla Jerry Tollbring, ten si vypracoval komfortný strelecký uhol a ďalším gólom donútil Martina Liptáka zobrať si oddychový čas. (8:3)
     
    14
    Po oddychovom čase sme videli nepresné pokusy na oboch stranách. Po chabej švédskej koncovke sme sa dostali do útoku, krásne sme dohrali akciu do pravého krídla, ale Miroslav Volentics trafil len tyčku. (8:3)
    15
    Slovensko znižuje svoju stratu na rozdiel štyroch gólov. Dravým prienikom sa dostal na bránkovisko striedajúci Vladimír Guzy a prekonal Mikaela Aggeforsa. (8:4)
     
    16
    Linus Arnesson sa teraz dostal do zakončenia z deviatich metrov, no jeho pokus bol nepresný. Švédsky hráč ešte reklamoval faul, ale moldavskí rozhodcovia jeho pripomienky nebrali do úvahy. (8:4)
    17
    Mattias Zachrisson je v poslednom kvalifikačnom zápase nezastaviteľný. Bohužiaľ, ani teraz sme ho nedokázali ubrániť na pravom krídle, a tak Teo Paul musí vyťahovať loptu zo svojej siete. (9:4)
     
    18
    Teraz musíme vyzdvihnúť výkon našej obrany. Švédi sa snažili dohrať akciu do priestoru pivota. Číhal tam Jesper Nielsen z francúzskeho PSG, no ten sa k lopte nedostal. (9:4)
    19
    Vladimír Guzy patrí zatiaľ k našim najlepším hráčom. Teraz pekne využil "basketbalovú clonu" Mareka Páleša, obišiel švédskych obrancov a prekonal Mikaela Aggeforsa. (9:5)
    20
    Švédi hrajú veľmi rýchlo. Po inkasovanom góle okamžite prešli do útoku a z priestoru ľavého krídla prekonal nášho brankára tretíkrát v zápase Jerry Tollbring. (10:5)
    21
    Myslím, že to bol Vladimír Guzy, kto vystreli z trošku nepripravenej pozície. Švédi to využili, loptu do samostatného brejku dostal Mattias Zachrisson a zachoval si svoju stopercentnú bilanciu. (11:5)
     
    22
    Švédsky tréner si zobral oddychový čas, no jeho zverenci zlyhali v prechodovej fáze. Radoslav Antl získal loptu, išiel sám na bránu, no namiesto gólu trafil Mikaela Aggeforsa do tváre. Športovo sa mu ospravedlnil, no znovu musíme konštatovať zahodenú čistú šancu. (11:5)
     
    23
    Mikael Aggefors predviedol veľmi dobrý zákrok. Tomáš Urban si naskočil z pravého krídla, no jeho zakončenie zlikvidoval švédsky brankár. Ten si drží neuveriteľnú 61-percentnú úspešnosť zákrokov. (11:5)
    24
    Výborne. Matej Mikita sa presadil strelou z deviatich metrov a navyše sa Švédom nepodarilo okamžite reagovať. Strelu Lukasa Nilssona z jasnej pozície zlikvidoval Teodor Paul. (11:6)
     
    25
    Andrej Petro vybojoval pre náš tím sedemmetrový hod. Jeho exekútorom bol Tomáš Urban, ktorému sa darilo v zápase proti Rusku. Tento raz to ale nepotvrdil, keďže jeho strelu vyrazil Mikael Aggefors. (11:6)
     
    26
    Nepremenenú sedmičku registrujeme aj na strane Švédska. Jerry Tollbring dal svojej strely veľkú razanciu, no opečiatkoval len brvno brány Teodora Paula. (11:6)
    27
    Jerry Tollbring o pár sekúnd neskôr napravil zaváhanie z nepremennej sedmičky. Dostal ideálny pas do ľavého krídla a strelou na prednú žrď nedal nášmu gólmanovi šancu. (12:6)
     
    28
    Švédi nám odskočili už na rozdiel siedmich gólov, keď sa poľahky presadil Simon Jeppsson. Na druhej strane ale rýchlo kontruje presnou strelou Matej Mikita, pre ktorého je to druhý gól v celej kvalifikácii. (13:7)
    29
    Mattias Zachrisson má na svojom konte päť gólov, no už sa mu dokázal vyrovnať Jerry Tollbring. Ten si naskočil z ťažkého uhla, ale z ľavej strany dokázal zaskočiť nášho brankára. (14:7)
     
    30
    V záverečných sekundách prvého dejstva sme videli zahodené šance na oboch stranách. Mattias Zachrisson z brejku trafil žrď a v poslednej sekunde namieril len do stredu brány Ľubomír Ďuriš. (14:7)
     
    30
    Prvý polčas sa skončil. (14:7)
     
    Slovenským hádzanárom prvý polčas na švédskej palubovke nevyšiel podľa predstáv. Bohužiaľ, nevyužili sme niekoľko čistých gólových šancí a z brankára Mikaela Aggeforsa sme spravili hrdinu. Dali sme len sedem gólov, čo je veľmi málo. Švédi ich dali dvojnásobne viac. Najväčšiu zásluhu na tom majú Mattias Zachrisson a Jerry Tollbring, ktorí z priestoru ľavého či pravého krídla skórovali po päťkrát. V dnešnom zápase ide prakticky len o česť, a tak dúfajme, že to naši nezabalia a zabojujú o dobrý výsledok so silným súperom.
     
    31
    Začal sa druhý polčas. (14:7)
    31
    Druhý polčas otvoril slovenský útok. Domáci hádzanári dobre bránili. Naši reprezentanti si dlho nevedeli vytvoriť streleckú pozíciu, no napokon so šťastím skóruje Matej Mikita. (14:8)
     
    32
    Švédi vo svojom prvom útok neuspeli, na druhej strane sa dravým prienikom prezentoval Vladimír Guzy, no dobrým taktickým faulom ho zastavil na bránkovisku Albin Lagergren. (14:8)
    33
    Slovensko sa dopustilo ďalšej zbytočnej chyby v útoku. Švédi vďaka svojej bojovnosti získali loptu a ich akciu zakončil presnou strelou z bránkoviska Albin Lagergren. (15:8)
    34
    Ďalšia slovenská chyba. Domáci sú skutočne veľmi silní v prechodovej fáze. Aj teraz zakončili akciu rýchlym brejkom a z ľavého krídla prvýkrát skóruje Emil Frend Öfors. (16:8)
    35
    Nevyzerá to s nami dobre. Strela Vladimíra Guzyho bola zblokovaná, následne sám na bránu smeroval Niclas Ekberg a skúsený hráč THW Kiel nemal problém využiť ponúknutú šancu. (17:8)
    36
    Slovenskí hádzanári sa dostali do časovej tiesni. Moldavskí rozhodcovia signalizovalo pasívnu hru, zodpovednosť na seba zobral Patrik Hruščák a šikovnou strelou prekonal švédskeho brankára. (17:9)
    37
    Teraz sme si absolútne nerozumeli v obrane. Šikovne to využil Simon Jeppsson, ten krásne našiel na bránkovisku osamoteného Jespera Nielsena z PSG a ten chladnokrvne prekonal Teodora Paula. (18:9)
    38
    Martin Lipták reagoval na chyby v obrane i útoku oddychovým časom. Bohužiaľ, nepomohlo to. Opäť sme chybovali a po rýchlom brejku sa presadzuje stredom ihriska Jim Gottfridsson. (19:9)
    39
    Desaťgólový náskok švédskeho favorita je aspoň na tento moment minulosťou. Tomáš Urban sa krásne položil do strely z prvého krídla a nedal gólmanovi súpera žiadnu šancu. (19:10)
    40
    Simon Jeppsson si zachoval stopercentnú úspešnosť streľby. Zaznamenáva svoj druhý gól v dnešnom zápase a náskok svojej krajiny zaokrúhlil na desať gólov. (20:10)
     
    41
    Matej Mikita hrá veľmi dobrý zápas a trénerovi sa už štvrtým gólom odvďačuje za prejavenú dôveru. Bohužiaľ, po jeho góle inkasujeme, keď z pravého krídla krásnou technikou strelou skóruje Niclas Ekberg. (21:11)
     
    42
    Opäť sme videli góly na oboch stranách v priebehu snáď desiatich sekúnd. Andrej Petro skóroval z priestoru pivota, ale na druhej strane prekonal Mariána Žernoviča presnou strelou Simon Jeppsson. (22:12)
     
    43
    Až takmer v polovici druhého polčasu vidíme prvé vylúčenie v dnešnom dueli. Na dve minúty si odchádza sadnúť Jesper Nielsen, ktorý škaredo fauloval Tomáša Urbana. (22:12)
    44
    Slováci presilovú hru nezvládli podľa predstáv. V útoku sa nepresadili a naopak inkasujú. Švédi hrali bez brankára a ďalší ich gól zaznamenáva Linus Arnesson. (23:12)
    45
    Skúsený Niclas Ekberg v prvom polčase nehral, no druhé dejstvo si užíva peknými technickými strelami z pravého krídla. Švédsko vedie už o dvanásť gólov, a slovenský tréner Martin Lipták si berie oddychový čas. (24:12)
    46
    Patrik Hruščák predviedol opäť svoju čarovnú ľavačku. Treba povedať, že po oddychovom čase sme hrali v útoku veľmi aktívne, vytvorili sme si pozíciu na strelu a skórujeme. (24:13)
    46
    Simon Jeppsson si dravým prienikom prešiel až na bránkovisko. Naši hráči ho nedokázali zastaviť, a tak inkasujeme už 25. gól v poslednom kvalifikačnom dueli o účasť na ME 2018 v Chorvátsku. (25:13)
    47
    Švédsko opäť vedie dvojnásobným gólovým rozdielom. Naši chlapci si útoku nerozumeli, Niclas Ekberg sa dostal do brejku a ďalšou peknou strelou prekonal Mariána Žernoviča. (26:13)
     
    48
    Slovensko bude hrať prvýkrát v oslabení. Na dve minúty oslabuje náš tím po taktickom zákroku Matej Mikita. Uvidíme, či Švédi dokáže ešte viac zvýšiť svoj náskok. (26:13)
    49
    Dlho to ani netrvalo. Simon Jeppsson si naskočil k strele z hranice deviatich metrov a náš brankár nemal šancu. Nehráme dobre v obrane a zaváňa to poriadnym debaklom. (27:13)
    50
    Náš tím už nehrá v oslabení, pretože na trestnú lavicu smeroval aj jeden z domácich hráčov. Využiť to dokázal Martin Straňovský, ktorý z kroku prekonal Mikaela Aggeforsa. (27:14)
     
    51
    Teraz sme videli góly na oboch stranách. Švédi hrali v oslabení bez brankára, čo dokázal po úspešnom zákroku využiť náš gólman Marián Žernovič. Na jeho gól cez celé ihrisko ale reaguje z ľavého krídla Emil Frend Öfors. (28:15)
    52
    Do streleckej listiny sa prvýkrát zapísal aj Marcus Dahlin. Medzitým sme videli zmenu vo švédskej bráne, kde Mikaela Aggeforsa nahradil Tobias Thulin. (29:15)
    53
    Radosť pozerať na technické zakončenia Niclasa Ekberga. Hráč nemeckého THW Kiel si na svoje konto pripisuje už piaty gól v zápase – opäť z priestoru pravého krídla. (30:15)
     
    54
    Tobias Thulin sa teraz zaskvel úspešným zákrokom pri strele Radoslava Antla. Náš skúsený matador v dnešnom dueli gólovo mlčí. Na druhej strane sme mali šťastie, že Švédi trafili pravú žrď. (30:15)
    55
    Teraz to vyzeralo tak, akoby sa našim hráčom ani nechcelo brániť. Markus Olsson prešiel našou obranou ako nôž maslom a poľahky prekonal Mariána Žernoviča. (31:15)
    56
    Martin Straňovský zápas dohráva na pozícii ľavej spojky a teraz sa mu podarilo trošku upraviť skóre zápasu. Dravým prienikom sa dostal až na bránkovisko a trafil presne do horného rohu švédskej brány. (31:16)
     
    57
    Zápas sa pomaličky dohráva a je jasné, že Švédsko si pripíše na konto piate víťazstvo. Po nevydarenom zápase v Čiernej Hore dnes pristúpilo k zápasu pokornejšie a vyhrá komfortným rozdielom. (31:16)
     
    58
    Linus Arnesson predviedol pekný podstrel z hranice deviatich metrov, no Teodor Paul sa zaskvel skvelým zákrokom. Vďaka nemu sme tak neinkasovali a môže ísť dopredu. (31:16)
    59
    Teodor Paul predviedol ďalší výborný zákrok, tentokrát ho neprekonal Markus Olsson. Na druhej strane sa gólovo presadil Vladimír Guzy a možno uzatvoril gólový účet Slovenska v celej kvalifikácii. (31:17)
     
    60
    Posledný útok v dnešnom zápase malo domáce Švédsko. Naši chlapci ešte zabojovali a domácich nepustili do zakončenia. Čas vypršal a už nie je potrebné, aby sa rozohrávala záverečná deviatka. (31:17)
     
    Koniec zápasu. (31:17)
     
    Kvalifikácia o postup na ME 2018 v hádzanej mužov sa pre slovenské farby skončila. Zverenci Martina Liptáka dlho bojovali o postup, no tesné prehry v Čiernej Hore či doma s Ruskom ich vyradili z postupovej hry. Dnes už prakticky o nič nešlo. Švédi od začiatku kontrolovali zápas, presadzovali z rýchlych brejkov, z krídelných priestorov a napokon vyhrali zaslúžene 31:17. Švédski brankári mali 50-percentnú úspešnosť zákrokov, čo je skvelá vizitka. Z našej strany treba pochváliť Mateja Mikitu či Patrika Hruščáka, ktorí dosiahli po štyri góly. Severania spoločne s Čiernou Horou postupujú na európsky šampionát, k čomu im samozrejme gratulujeme. Slovensko sa najbližšie predstaví v kvalifikácii o postup na MS 2019, ktoré budú hostiť Dánsko a Nemecko. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok dňa. Online prenosom vás sprevádzal Miroslav Kováčik. (18:51:43)

    Miroslav Kováčik

    Švédsko: Aggefors, Thulin – Tollbring, Frend Öfors, Nielsen, Pettersson, Darj, Ekberg, Zachrisson, Olsson, Nilsson, Jeppsson, Gottfridsson, Arnesson, Lagergren, Dahlin.
    Slovensko: Paul, Žernovič – Rábek, Dudáš, Guzy, Hruščák, Volentics, Petro, Ďuriš, T. Urban, L. Urban, M. Straňovský, Antl, J. Mikita, Páleš, M. Mikita.

    Rozhodca: Igor Covalciuc, Alexei Covalciuc (MDA)