Moldavsko – Gruzínsko 2:2 (kon.) | Írsko – Rakúsko 1:1 (kon.) | Fínsko – Ukrajina 1:2 (kon.)
Srbsko – Wales 1:1 (kon.) | S. Macedónsko – Španielsko 1:2 (kon.) | Izrael – Albánsko 0:3 (kon.)
Taliansko – Lichtenštajnsko 5:0 (kon.) | Island – Chorvátsko 1:0 (kon.) | Kosovo – Turecko 1:4 (kon.)
koniec
Island
1:0 (0:0)
Chorvátsko
Nedeľa 11.06.2017, 20:45Kvalifikácia MS (Európa)
Predzápasové kurzy
     
    Vážení priaznivci futbalu! Vítam Vás pri sledovaní kvalifikačného zápasu Majstrovstiev sveta 2018. V dnešnom dueli proti sebe nastúpia celky z prvých dvoch priečok skupiny I a to domáci Island, ktorý bude hostiť Chorvátsko.


    Island bude chcieť v dnešnom dueli plne bodovať. V skupine I patrí domácim futbalistom druhá priečka. Na svojom konte majú Islanďania 10 bodov a na prvé Chorvátsko strácajú len tri body. Z piatich doterajších duelov prehrali domáci len jeden a to práve s Chorvátskom (2:0). Jednu majú na svojom konte aj remízu, ktorá sa zrodila na pôde Ukrajiny. Skóre Islandu je 8:6. Aktuálne je Island na domácej pôde veľmi silný. V kvalifikácii doma neprehral a navyše pred očami domácich divákov nastrieľal 5 gólov v dvoch stretnutiach,

    Chorvátsko na opačnej strane máme tím, ktorý je lídrom skupiny I. Chorváti nastrieľali v piatich dueloch až 11 gólov. Hostia nemajú len silný útok ale aj skvelú defenzívu. V doterajšom priebehu kvalifikácie inkasovali len raz a to v zápase s Tureckom, kde Chorváti stratili jediné body tejto kvalifikácie po remíze 1:1. Chorvátsko má skvelú formu nie len doma ale aj na štadiónoch súperov. Ich skóre z dvoch duelov na pôde súpera je skvelých 7:0.

    Výkop je plánovaný na 20:45 na štadióne Laugardalsvöllur (Reykjavík)
     
    Úvodné zostavy:

    Island: Halldórsson – Sävarsson, Árnason, R. Sigurdsson, Magnússon – Gudmundsson, Gunnarsson, Hallfredsson, B. Bjarnason – G. Sigurdsson, Finnbogason.
    Náhradníci: Kristinsson – Sigurðarson, A. Skúlason, Sigurjónsson, Bödvarsson, Ingason, V. Jónsson, Traustason, Hauksson, Ó. Skúlason, Gíslason, B. Sigurdarson.

    Chorvátsko: L. Kalinić – Jedvaj, Lovren, D. Vida, Pivarić – Modrić, Badelj – Perišić, Kovačić, Mandžukić – N. Kalinić.
    Náhradníci: Livaković – Rog, Mitrović, Bradarić, Brozović, Čop, Santini, Andrijašević, Pašalić..
     
    Hráči oboch celkov sú pripravení na hracej ploche, stretnutie sa o pár okamžikov začne. Domáci dnes nastúpia v tradičných modro-červených a hostia v bielo-červených dresoch.
     
    Hlavným arbitrom dnešného stretnutia je Španiel Alberto Undiano Mallenco.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    O úvodný výkop sa postarali futbalisti hosťujúceho celku. Lovren stratil loptu, ktorej sa zmocnil Emil Hallfredsson, no jeho strelecký pokus bol len zblokovaný.
     
    2
    Pri lopte sú Chorváti. Tí kombinujú pred vlastným gólmanom a pomaly ale isto sa posúvajú pred gólmana Halldórssona.
     
    3
    Sigurdsson to teraz skúsil idividuálne po pravom krídle, no cez Badelja sa nedostal. Napriek tomu ostáva Island pri lopte.
     
    4
    Island má veľmi aktívny vstup do zápasu. Alfred Finnbogason stihol loptu pri rohovej zástavke a pred Kalinića poslal nadýchaný center. Na loptu si zbehol Gudmundsson, no hlavou presne nedokázal zakončiť.
     
    5
    Azda prvýkrát sa podarilo dostať Chorvátom pred gólmana Halldórssona. Strela však neprišla.
     
    6
    Chorváti predvázdajú v úvode stretnutia naozaj bezpečnú hru. Momentálne si vymieňa loptu Pivarić s Vidom. Lopta sa drží v blízkosti stredového kruhu, no Islanďania vysoko napádajú každú jednu prihrávku.
     
    7
    Lovren hľadal za obranou domácich Nikolu Kalinića, no ten sa k lopte nedokázal dostať skôr ako domáci gólman.
     
    8
    Obrana Islandu zaspala na vavrínoch!. Lopta sa za obranou dostala na kopačku Perišića. Ten bez váhania hľadal na zadnej tyčke Mária Mandžukića, no Mário svojou ľavou nohou nedokázal zakončiť presne.
     
    10
    Pomaly ale isto sa do zápasu dostávajú hosťujúci futbalisti. Aktuálne je pri lopte kapitán Chorvátského výberu Luka Modrić, ktorý operuje v tesnej blízkosti veľkého vápna Islandu.
     
    11
    Luka Modrić to predsa len skúsil strelou zo strednej vzdialenosti. Lopta mala potrebnú razanciu, no letela privysoko a tak nasleduje len odkop od bránky domácich.
     
    12
    Po Perišićovom zákroku ostáva na trávniku ležať jeden z domácich futbalistov. V hre sa však pokračuje čo sa samozrejme nepáči domácim tribúnam, ktoré o sebe dávajú hlasno vedieť.
     
    13
    Lovren si pomohol vo vzdušnom súboji rukami. To samozrejme neušlo hlavnému arbitrovi, ktorý loptu prisúdil Islanďanom. Arnason bez váhania rozohral až pred Kalinića.
     
    14
    Hlavou musel zakročiť Perišić, ktorý odvrátil len za postrannú čiaru kúsok od vápna Chorvátska.
     
    15
    Gunnarssonov dlhý hod až pred Kalinića sa nedostal k žiadnému futbalistovi v modrom drese a tak sme sa koncovky ani v tomto prípade nedočkali.
     
    16
    Sigurdsson musel zatiahnúť ručnú brzdu. Jednalo sa totiž o ofsajdové postavenie útočníka zo Swansea.
     
    17
    Jedným z tvorcov hry na strane Chorvátska je v úvodných minútach Ivan Perišić. Tomu sa aj teraz podarilo kombináciou na jeden dotyk prepašovať loptu až pred pokutové územie Islandu.
     
    18
    Pochváliť treba Magnússona, ktorý šiel do súboja bez štipky rešpektu a loptu razantne odkopol. Kalinić ostáva na ležať, no nepíska sa ani teraz.
     
    19
    Domáci to skúšajú jednoducho. Loptu posielajú vzduchom cez poliacu čiaru. Chorváti si dávajú pozor a Gylfiho Sigurdssona k lopte len tak ľahko nepustia.
     
    20
    Hallfredssonovi je dohovárané po tvrdom zákroku na Luku Modrića. Islandský stredopoliar môže byť rád, že za tento zákrok nevidí kartu žltej farby.
     
    21
    Gylfi Sigurdsson poslal za obranu Chorvátska naozaj peknú kolmicu. Finbogason sa neskoro uvedomil a tak sa k lopte nedostal skôr ako pozorný gólman chorvátskej reprezentácie – Lovre Kalinić.
     
    22
    Magnússon si teraz právom vyslúžil potlesk domáceho publika. V krátkom časovom slede sa mu podarilo odzbrojiť najprv Perišića a následne aj Tina Jedvaja.
     
    23
    Posledné minúty patria Chorvátom. Tí majú veľký problém predrať sa cez obranu Islandu, no lopta je prevažne v ich moci.
     
    24
    Birkir Bjarnason sa neprávom hnevá na postranného arbitra. Ofsajdový verdikt bol správny a tak je lopta odovzdaná hosťom. Odkopávať sa bude z vápna Kalinića.
     
    25
    Priamy kop malo k dispozícii Chorvátsko. Do lopty sa oprel kapitán hostí, Luka Modrić. Luka našiel na prednej tyčke Milana Bedajlu, no ten sa včas nedokázal zorientovať a tak koncovka neprichádza ani teraz.
     
    26
    Do kombinácie na súperovej polovičke sa konečne dostali aj domáci. Na konci výmeny lopty stál Gylfi Sigurdsson, ktorý na zadnej tyčke hľadaj Finnbogasona. Neúspešne.
     
    28
    Oba tímy hrajú veľmi opatrne. Zatiaľ sme poriadný strelecký pokus nevideli. Čaká sa na chybu súpera, no Chorvátsko je v lepšej situácii.
     
    29
    Tak teraz sme sa jednej strely dočkali. Nebola to ideálna pozícia, no pokus to bol pekný. Do lopty sa oprel kapitán Islandu a to Áron Gunnarsson, ktorý bránku minul o necelý meter.
     
    30
    Kalinić rozohrával nakrátko. Lopta je v moci Lovrena, ktorý si ju vymieňa spolu s Jedvajom a Modrićom.
     
    31
    Perišić si nerozumel s Tinom Jedvajom a tak je Chorvátsko nútené odovzdať loptu domácim futbalistom.
     
    32
    Luka Modrić zobral zodpovednosť na svoje triko. Loptu si potiahol z krídla až pred veľké vápno, no strela mu vôbec nevyšla. Prízemný pokus minul bránku o dobré tri metre.
     
    33
    Gunnarsson si vypýtal faul v stredovom kruhu po zákroku Kovaćića. Loptu si stavia samotný faulovaný.
     
    34
    Gunnarsson poslal loptu až pred Kalinića, no vo vápne Chorvátov jednoznačne dominuje Lovren, ktorý aj v tomto prípade odvrátil vysoko do bezpečia.
     
    35
    Island má k dispozícii skvelú štandardku po zákroku Mateo Kovačića. Loptu si stavia Sigurdsson a pri ňom stojí aj kapitán Gunnarsson.
     
    36
    Naozaj krásne zahratý priamy kop v podaní Gylfiho Sigurdssona. Lopta rozvlnila sieť no len z vonkajšej strany. Chýbali naozaj centimetre.
     
    37
    Priamy kop uvidíme aj na opačnej strane. Je to o čosi horšia pozícia akú mali pred chvíľou k dispozícii Islanďania.
     
    38
    Loptu posielal do vápna Luka Modrić, no vo vápne Islandu teraz dominoval Halldórson, ktorý loptu ukryl vo svojich rukaviciach.
     
    39
    So štandardkami sa nám roztrhlo vrece. Ďalší si zahrá Island. Loptu si samozrejme stavia Glyfi Sigurdsson, ktorý bude s veľkou pravdepodobnosťou centrovať do vápna hostí.
     
    40
    Nádherná lopta v podaní Gylfiho Sigurdssona. Lopta sa prepadla až do malého vápna, no ani jeden z dvojice Finnbogason a Bjarnason sa ku koncovke už nedostali.
     
    41
    Obrovská smola pre Sigurdssona, ktorý si nedokázal loptu vo veľkom vápne Chorvátska spracovať. Kalinić neváhal a loptu ukryl vo svojich rukaviciach.
     
    43
    Prehustená obrana Islandu je dnes zatiaľ bezchybná. Okúsil to aj Nikola Kalinić, ktorý sa jednoducho s loptou do vápna nedostal.
     
    44
    Johann Gudmundsson to vôbec nemyslel zle, no jeho prihrávka bola veľmi ale veľmi nepresná. Sigurdsson sa k lopte nedostal aj vďaka Vidovi.
     
    45
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Druhý polčas sa začne približne o 21:45.
     
    V prvom polčase sme sa gólu nedočkali. V úvode zápasu boli aktívnejší domáci futbalisti, ktorí po štvrťhodine hry upustili zo svojho tempa a taktovku odovzdali Chorvátom. Hostia síce dokázali držať loptu pred veľkým vápnom súpera, no presného streleckého pokusu sme sa nedočkali a pre to sa lúčime s prvým polčasom za stavu 0:0.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    O výkop do druhého polčasu sa postarali domáci futbalisti. Tí bez váhania nakopávajú pred bránku Kalinića.
     
    47
    Magnússonovi chýbali len centimetre na to aby sa dostal k hlavičkovému zakončeniu. Pochváliť treba Dejana Lovrena, ktorý včas zakročil.
     
    48
    Na opačnej strane to skúsil šprintom cez stred ihriska Modrić, no Halfredsson mu loptu ukradol a ihneď poslal na Bjarnassona.
     
    49
    Sledujeme podobný scénar ako v prvom polčase. Island začal veľmi aktívne, no bez strely. Jedinou zmenou je rohový kop, ktorý majú Islanďania k dispozícii.
     
    50
    Do lopty sa oprel Sigurdsson, ktorý loptu poslal na zadnú tyč. Pokus to bol naozaj dobrý, no žiaden z hráčov v modrom sa nedokázal zavesiť dostatočne vysoko.
     
    51
    Hra sa presunula k stredovému kruhu. Na kopačke ju ma Mário Mandžukić, ktorý skúšal hru preniesť na Perišića. Bez úspechu.
     
    52
    Pekná myšlienka sa zrodila v hlave Sigurdssona. Ten hľadal na bielom bode Birkira Bjarnasona, no v poslednej chvíli zakročil Vida, ktorý Birkira odzbrojil.
     
    53
    Nedá sa určiť, ktorý z celkov má z druhého polčasu viac. Lopta prelietava ponad poliacu čiaru a nie je jasné, ktorý z celkov je pri lopte častejšie.
     
    54
    Krásny individuálny prienik domáceho kapitána Árona Gunnarssona končí nepresnou prihrávkou. Obrovská smola pre Island.
     
    55
    Nikola Kalinić si našiel miesto vo vápne Islandu. Dostal skvelú prihrávku priamo na pravačku, no strela z prvej minula bránku o pár centimetrov. Kalinić sa právom drží za hlavu.
    55. Nikola Kalinić (CRO)
     
    56
    A pozor aj na opačnej strane! Bjarnason to skúsil zo strednej vzdialenosti a vôbec to nebola zlá strela. Lopta žiaľ preletela ponad brvno.
     
    57
    A pri lopte sú znovu Chorváti. Tí držia loptu na svojej polovičke, kde si ju znovu vymieňajú zadné rady hosťujúceho celku.
     
    59
    Magnúson pokračuje vo skvelom výkone z prvého polčasu. Podarilo sa mi odzbrojiť Ivana Perišića na hranici veľkého vápna bez faulu. Lopta samozrejme ihneď smerovala za poliacu čiaru.
     
    60
    Hodina hry je za nami a my sme sa stále nedočkali prvého gólu, ktorý by s najväčšou pravdepodobnosťou oživil toto stretnutie. Samozrejme favoritom je Chorvátsko, ktoré by určite dnes nechcelo stratiť body.
     
    61
    Chorvátsko bude mať k dispozícii svoj prvý rohový kop stretnutia.
     
    62
    Pokus to vôbec nebol zlý. Lopta smerovala na biely bod. Z bránky vybehol Halldórsson, ktorý vyboxoval len kúsok pred veľké vápno.
     
    63
    Striedanie v tíme Chorvátsko: z ihriska odchádza Nikola Kalinić, prichádza Marcelo Brozović.
     
    63
    Marcel Brozović je hráč, ktorý rozhodol prvý vzájomný zápas s Islandom. Podarilo sa mu streliť dva góly v Záhrebe.
     
    64
    Brozović už po polminúte na hracej ploche vybojoval pre svoj tím rohový kop. V zápase sa jedná o druhú štandardku pre Chorvátsko od rohovej zástavky.
     
    65
    Ale ani tento pokus sa hosťom nepodaril. Lopta smerovala priamo do rukavíc pripraveného gólmana Islandu.
     
    66
    Marcel Brozović priniesol veľké oživenie do tohto stretnutia. V strede ihriska si našiel priestor na strelu. Loptu si hodil na silnejšiu nohu a razantne vypálil. Halldorsson mal čo robiť aby loptu dokázal vytlačiť na rohový kop.
     
    67
    Ale tie sa hosťom dnes vôbec nedaria. Ani po tomto kope od rohovej zástavky sme sa nedočkali gólovej radosti.
     
    68
    Sigurdsson to skúšal individuálne cez dvojicu futbalistov v červeno-bielom, no loptu zabudol už pri Vidovi a tak koncovku na tejto strane teraz neuvidíme.
     
    69
    Posledné minúty sa dostávajú do hry aj domáci. Tí to skúšajú veľmi jednoducho a to nákopom cez polku ihriska až do vápna Chorvátov.
     
    70
    Gunnarsson predviedol jeden zo svojich dlhých hodov do vápna hostí, no Chorváti si postrážili aj túto loptu a tak sa bez problémov oslobodzujú.
     
    71
    Výber Islandu a hlavne tréner Hallgrimsson má k dispozícii ešte všetky striedania. Jeho náprotivok už jedno využil.
     
    72
    Prihrávka Luka Modrića bola veľmi nepresná. Lopta opúšťa hraciu plochu a nasleduje odkop od bránky Halldorssona.
     
    73
    Emil Hallfredsson to skúsil strelou z hranice vápna. Lopta bola síce zblokovaná, no Lovre Kalinić musel napriek tomu zasahovať.
     
    74
    Islanďania si môžu vydýchnúť. Po faule na Ragnara Sigurdssona je lopta právom pridelená domácemu celku.
     
    75
    Ivan Perišić posielal pred bránku Islandu strieľaný center. Pokus z kopačky Ivana bol zblokovaný a tak uvidíme ďalší rohový kop.
     
    76
    Nie ani teraz sa Chorváti neradovali po centrovanom pokuse od zástavky v podaní Ivana Perišića.
     
    77
    Striedanie v tíme Island: z ihriska odchádza Alfred Finnbogason, prichádza Björn Sigurdarson.
     
    78
    Čas sa kráti. Oba celky majú k dispozícii po dve striedania. Na svetelnej tabuli svieti stav 0:0 a do konca riadnej hracej doby ostáva niečo viac ako 11 minút.
     
    79
    Séria faulov v blízkosti stredového kruhu. Lopta je napokon prisúdená Islanďanom, ktorí bez váhania rozohrávajú. Pri lopte je Gylfi Sigurdsson.
     
    80
    Dočkali sme sa aj streleckého pokusu Sigurdssona. Lota mu však v poslednej chvíli skočila a tak sme sa presného streleckého pokusu nedočkali ani teraz.
     
    81
    Striedanie v tíme Island: z ihriska odchádza Birkir Bjarnason, prichádza Rúrik Gíslason.
     
    82
    V závere zápasu sa zvyšuje počet zákrokov. Prevažne sa fauluje v strede ihriska. Momentálne pritvrdil Gíslason, ktorý poslal k zemi Mandžukića.
     
    84
    Gunnarsson to aj teraz skúsil svojim dlhým hodom pred Kalinića, no bohužiaľ ani teraz sme sa nedočkali zakončenia. Dôležité je vak to, že Island ostáva pri lopte.
     
    86
    S pribúdajúcimi minútami sa zvyšuje aj tempo hry. Stále je to však bez presnej strely. Jedinú v tomto stretnutí priniesol striedajúci Brozović, ktorý aj vďaka Halldórsona nerozvlnil sieť.
     
    87
    Gylfi Sigurdsson dostal center priamo na kopačku Rozhodol sa páliť halfvolejom, no loptu pred bránkovou čiarou tečoval jeden z obrancov a tak sme priame ohrozenie nevideli ani teraz. Naozaj krásna strela v podaní domáceho útočníka.
     
    88
    Striedanie v tíme Chorvátsko: z ihriska odchádza Mario Mandžukić, prichádza Ivan Santini.
     
    90
    Island dáva gól!
    Neuveriteľné sa stáva skutočnosťou. Po neúspechu Johanna Gudmundssona vybojoval Island rohový kop. Loptu zahral od vlajočky Gylfi Sigurdsson, ktorý našiel na bielom bode HODURA BJORVINA MAGNÚSSONA a ten za pomoci ramena prekonáva bezmocného Kalinića.
    1:0 a sem sa stáva pre Islanďanou pomaly ale isto skutočnosťoú.
    90. Hördur Magnússon (ISL) - 1:0
     
    90+1
    Nadstavujú sa +3 minúty.
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    Je za nami zápas medzi Islandom a Chorvátskom. Sledovali sme naozaj vyrovnané stretnutie chudobné na šance. Celky nastúpili do druhého polčasu za stavu 0:0. V druhom polčase sa veľmi dlho pokračovalo podobne ako v tom prvom, no prišla 90. minúta a s ňou presná hlavička Magnússona, ktorý otvoril stav stretnutia a vďaka nemu svieti na svetelnej tabuli 1:0 pre domáci Island.

    Vďaka tejto výhre Island dotiahol bodovo Chorvátsko a skupina I je tak mimoriadne vyrovnaná.

    Ja Vám ďakujem za pozornosť a prajem príjemný zvyšok dňa. (22:37:04)

    Patrik Ondrovič

    Góly: 90. Magnússon


    Držení míče: 44 % : 56 %.
    Střely na branku: 2:1. Střely mimo: 5:5. Rohy: 5:4. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 8:12.
    Island: Halldórsson – Sävarsson, Árnason, R. Sigurdsson, Magnússon – Gudmundsson, Gunnarsson, Hallfredsson, B. Bjarnason (81. Gíslason) – G. Sigurdsson, Finnbogason (77. B. Sigurdarson).
    Náhradníci: Kristinsson – Sigurðarson, A. Skúlason, Sigurjónsson, Bödvarsson, Ingason, V. Jónsson, Traustason, Hauksson, Ó. Skúlason, Gíslason, B. Sigurdarson.

    Chorvátsko: L. Kalinić – Jedvaj, Lovren, D. Vida, Pivarić – Modrić, Badelj – Perišić, Kovačić, Mandžukić (88. Santini) – N. Kalinić (63. Brozović).
    Náhradníci: Livaković – Rog, Mitrović, Bradarić, Brozović, Čop, Santini, Andrijašević, Pašalić.