Jarná klasika: Scheldeprijs 2017 sk 1. Marcel Kittel (Quick-step Floors) (kon.)
koniec udalosti
Jarná klasika: Scheldeprijs 2017

1. Marcel Kittel (Quick-step Floors)

(2. Elia Viviani (Team Sky), 3. Nacer Bouhanni (Cofidis))

Streda 05.04.2017, 13:00Cyklistika
     
    Víťazom 105. ročníka jarnej klasiky Scheldeprijs sa podľa papierových predpokladov stal jazdec tímu Quick-step Floors Marcel Kittel, ktorý na týchto pretekoch zaznamenal už piate víťazstvo. V záverečnom špurte nedal šancu Eliovi Vivianimu ani Nacerovi Bouhannimu. Peter Sagan záver dnešných pretekov vypustil. Sústreďuje sa na nedeľu, kedy ho čaká Paríž-Roubaix, francúzske Peklo severu. z ktorého vám tež prinesieme náš online prenos. Pre dnešok sa s vami lúči dvojica Miroslav Kováčik a Jakub Kocourek. Prajeme ešte pekný zvyšok dňa! (17:25:12)
     
    CIEĽ
    105. ročník cyklistickej klasiky Scheldeprijs sa skončil!
     
    O výsledkoch slovenských pretekárov ani Čecha Zdenka Štybara stále nemáme žiadne informácie. Čo však vieme, ani jeden z nich sa do záverečného špurtu nezapojil.
     
    Za Boru Hansgrohe napokon špurtoval Pascal Ackermann. Mladý Nemec si viedol veľmi slušne, keď obsadil 5. pozíciu.
     
    CIEĽ
    Na druhom mieste skončil šprintér tímu Sky Elia Viviani. Ten dlho vzdoroval Marcelovi Kittelovi, no napokon ho predstihnúť nedokázal. Tretia priečka sa ušla Nacerovi Bouhannimu, z francúzskeho Cofifdisu.
     
    CIEĽ
    Nemecký cyklista MARCEL KITTEL to opäť dokázal a víťazí na Scheldeprijs 2017! Dokonale ťažil z výbornej tímovej práce a piatykrát triumfuje na najstaršej belgickej klasike.
     
    0,5 km
    Posledný polkilometer! Veľmi dobre ide Marcel Kittel. Dotiahne to k piatemu víťazstvu na Scheldeprijs?
     
    0,7 km
    Na čele pelotónu stále vidíme dresy Bory, ale aj Quick-step. Najmä belgický tím to má veľmi dobre rozohrané pre nemeckého špurtéra Marcela Kittela.
     
    1 km
    Posledný kilometer!
     
    2 km
    Posledné dva kilometre do cieľa. Na pád, ktorý sa odohral pred pár desiatkami sekúnd, napokon nepriamo doplatil aj André Greipel, ktorý tak takisto vzdal svoj boj o dnešné víťazstvo.
     
    3 km
    Zaujímavá situácia na čele. Peter Sagan si odstúpil z čela a dnes o víťazstvo napokon bojovať nebude. Dočkáme sa dnes špurtu niekoho z dvojice Erik Baška-Michael Kolář?
     
    4 km
    Tak pozor! Štyri kilometre do cieľa sa na zemi ocitol takmer celý tím Sunweb, vidíme tam aj dresy DimensionData. Zdá sa tak, že Američan Tyler Farrar dnes o víťazstvo bojovať nebude.
     
    5
    Na hranici 5 kilometrov do cieľa podľa očakávania čelo pelotónu jasne ovláda favorizovaný tím Quick-step Floors. Za ním sú zoradení jazdci v dresoch FDJ, Sky a na našu radosť sa tam postupne predierajú dopredu aj cyklisti zoskupenia Bora Hansgrohe.
     
    7 km
    Tak jazdci tímu Quick-step sú dnes evidentne hladní po víťazstve. Marcel Kittel sa teší veľkej podpore svojich kolegov na ceste za svojim už piatym víťazstvom na najstaršej belgickej klasike Scheldeprijs.
     
    9 km
    V tejto chvíli Naesena na čele vystriedal Zdeněk Štybar z Quick-step Floors, ktorý pomáha dvojici Tom Boonen a Marcel Kittel. Štybarove chvíle by mohli prísť pravdepodobne v nedeľu na Paríž-Roubaix.
     
    10 km
    Posledných 10 kilometrov do cieľa. Skvelú robotu pre svoj tím AG2R dnes odvádza Oliver Naesen, ktorý sa na čele pelotónu objavuje už peknú porciu kilometrov.
     
    13 km
    Z pelotónu začínajú postupne odpadávať prví cyklisti, ktorí už majú pre dnešok odpracované a pre svojich lídrov odviedli veľké penzum roboty. Nohy však z pedálov zvesil ja Lars Boom z Lotto NL – Jumbo, ktorý berie dnešok len ako prípravu na nedeľné Peklo severu.
     
    15 km
    Na úplnom čele pretekov naďalej vidíme niekoľko dresov tímov Kaťuša, Lotto Soudal, či AG2R. Všetko to však kontrolujú aj spolujazdci Petra Sagana zo zoskupenia Bora Hansgrohe.
     
    17 km
    Vchádzame do posledného kola dnešných pretekov, na čele pelotónu vidíme hneď niekoľko tímov. Dnešný boj o víťazstvo bude rozhodne mimoriadne zaujímavý.
     
    18 km
    Dopredu sa už predral aj Peter Sagan, pre ktorého znova veľmi dobrú robotu odvázda najmä jeho slovenský kolega a kamarát Michael Kolář.
    Aktuálny pohľad na čelo pelotónu, kde momentálne vládne Kaťuša.

     
    20 km
    Z dnešných pretekov zostáva pelotónu odjazdiť už len posledných 20 kilometrov a to, čo sme čakali už v posledných desiatkach kilometrov, sa stáva realitou. Únik dňa je práve v tejto chvíli minulosťou. Na čele pelotónu sa začína bojovať o čo najlepšiu pozíciu.
     
    23 km
    Tak toto je zaujímavý moment. Veľké problémy s bicyklom mal teraz Marcel Sieberg, jeden z kľúčových mužov vo finišmanskom "vláčiku" zoskupenia pre Andrého Greipela z tímu Lotto Soudal. Medzitým na čele zostáva už len duo Zhupa-Lingthart, Julien Stassen už svoju snahu udržať sa, vzdal.
     
    25 km
    Z vedúcej skupiny nám naďalej odpadávajú ďalší jadzci. Už tam máme len trojicu pretekárov: Julien Stassen, Eugert Zhupa a Pim Ligthart. Veľkú snahu vidno najmä na albánskom cyklistovi Zhupovi, ktorý v posledných kilometroch poriadne dupol do pedálov.
     
    27 km
    Zdá sa, že vedúca pätica sa už zmierila so svojim osudom. Jej náskok totiž padá už k hranici len 25 sekúnd. Veľmi dobrú prácu na čele pelotónu naďalej odvádza okrem tímu Quick-step Floors aj zoskupenie Sunweb či francúzske AG2R.
     
    30 km
    Do cieľa nám zostáva ešte 30 kilometrov a o svojho zástupcu na čele pretekov už prišiel aj tím Kaťuša. Marco Mathis "zvesil nohy" a preteky dokončí voľným tempom. Náskok vedúcej teraz už len pätice klesá a klesá. Aktuálne činí 33 sekúnd.
     
    32 km
    Tak a zo sedmičky je už len šestica. Z úniku nám totiž "odpadol" Christophe Prémont z tímu Veranda S Willems – Crelan, ktorý už nestačil tempu svojich spolubojovníkov.
     
    34 km
    Náskok sedemčlennej skupiny naďalej klesá a spolu s ním klesá aj ochota spolupracovať. To sa nepáči albánskemu cyklistovi zoskupenia Wilier Triestina Eugertovi Zhupovi, ktorý sa pokúsil vydať na sólo jazdu, avšak neúspešne. Práve v tomto momente zároveň jazdci z úniku vchádzajú do posledných dvoch 17-kilometrových okruhov dnešných pretekov.
     
    37 km
    No a v tejto chvíli už náskok unikajúcej skupiny klesol pod hodnotu jednej minúty. Pelotón ale naďalej jazdí absolútne v pohode. Na prvý pohľad to ani nevyzerá, že by museli jazdci na čele "balíka" vyvíjať nejakú extrémnu snahu únik zlikvidovať.
     
    39 km
    Dlažobné kocky veľmi boleli jazdca tímu Sunweb Phila Bauhausa, ktorý ešte pravdepdobne cíti ešte následky pádu z nedeľných pretekov Okolo Flámska. V dnešných pretekoch by však mal aj naďalej pokračovať. Ešte kurióznejšie problémy mal Matti Breschel z tímu Astana, ktorý pri prechode dlažobnými kockami prišiel o sedadlo na svojom bicykli.
     
    42 km
    Vedúca sedmička v tejto chvíli absolvuje 1,7 kilometra dlhý úsek s dlažobnými kockami s názvom Broekstraat. Aj preto strata pelotónu naďalej klesá a už je len tesne nad jednou minútou.
     
    44 km
    Na čele pelotónu stále pracuje niekoľko tímov. Vidíme tam dresy Sky, Cofidisu, či Lotto NL Jumbo. Najpočetnejšie zastúenie tam však majú Quick-step Floors a Team Sunweb. Aj ich zásluhou klesol náskok unikajúcej skupinu už len na 1:20 min.
     
    47 km
    Zo záberov televíznych kamier sme mohli vidieť, že André Greipel sa naďalej nachádza za pelotónom. Pre tohto nemeckého rýchlika z tímu Lotto Soudal by však nemal byť žiaden problém dostať sa späť do balíku a v závere sa pokúsiť o svoje vôbec premiérové víťazstvo na klasike Scheldeprijs.
     
    50 km
    Vedúci sedemčlenný únik práve po prvý raz prešiel priestorom cieľa, do cieľa im však ešte zostávajú tri okruhy a 50 kilometrov. Menšie problémy s bicyklom mal jeden z favoritov na víťazstvo André Greipel.
    Peter Sagan v debate so svojim športovým riaditeľom Jánom Valachom.

     
    53 km
    Peter Sagan sa v tejto chvíli odobral do svojho tímového auta, ktoré šoféruje slovenský športový riaditeľ Bory Ján Valach. Dočkáme sa dnes ďalšieho hviezdneho momentu z dielne slovenského Tourminátora?
     
    55 km
    Pelotón po spomínanom menšom karambole okamžite zrýchlil a jeho strata na sedemčlenný únik už klesla až k hodnote 1:35 min. Vyzerá to tak, že sedmičke jazdcov na čele sa ich minúty slávy pomaličky krátia.
     
    58 km
    Tak pozor. V tomto momente registrujeme v pelotóne prvý hromadný pád, keď v jednej z pravotočivých zákrut spravil jazdeckú chybu Timo Roosen z tímu Lotto NL Jumbo. Ten so sebou stiahol aj niekoľko ďalších konkurentov. Čo je však dôležité pripomenúť, pádu sa vyhol Peter Sagan, ktorý sa v tom čase rovnako nachádzal v zadnej časti pelotónu.
     
    59 km
    Azda najzaujímavejším menom v úniku je cyklista tímu Sport Vlaanderen – Baloise Stijn Steels. Tento belgický jazdec zaznamenal na belgických "jednorazovkách" už niekoľko zaujímavých výsledkov, no víťazstvo sa mu zatiaľ vyhýba. Paradoxom však je, že je strýko a tiež bývalý skvelý cyklista Tom Steels je v súčasnosti športovým riaditeľom zoskupenia Quick-Step.
     
    62 km
    Pelotón začína príkladne spolupracovať a k už spomínaným tímom na čele Quick-stepu a Cofidisu sa začínajú pridávať aj Sky spoločne s Fortuneo Vital Concept. V ich radoch nájdeme takisto dvojicu kvalitných šprintérov, a to Eliu Vivianiho a Daniela McLaya.
    Takto to vyzerá v priestore cieľa dnešných pretekov.

     
    66 km
    O tom, že najstaršia belgická klasika je ako stvorená na hromadný finiš hovorí aj fakt, že posledným víťazom z úniku bol ešte v roku 2005, keď Thorwald Veneberg zdolal v šprinte svojho kolegu zo 140-kilometrového úniku Tomasa Vaitkusa.
     
    68 km
    Televízne kamery nám ponúkajú zábery na sympaticky pracujúcu sedmičku jazdcov v úniku. Ich náskok však kilometer za kilometrov klesá a momentálne je už len na hranici 2:30 min. Bude zaujímavé sledovať, kedy sa pelotónu podarí vedúcu skupinu dostihnúť. Až vtedy pravdepodobne začnú tie "skutočné preteky".
     
    73 km
    Na čele pelotónu po väčšinu pretekov neúnavne pracuje zoskupenie Quick-step Floors, ktorému však v týchto momentoch začínajú pomáhať aj jazdci Cofidisu. Tí pracujú pre svojho lídra a jedného z favoritov pre dnešný dojazd Nacera Bouhanniho.
     
    76 km
    Profil dnešných pretekov je absolútne nenáročný. Pravdepodobne aj to nahráva faktu, že podľa oficálnej stránky pretekov by sa na trati mali nachádzať stále všetci jazdci, ktor´í do Scheldeprijs 2017 vyštartovali.
     
    80 km
    K cieľovej páske zostáva momentálne jazdcom v úniku ešte 80 kilometrov. Vedúcej sedmičke však už pri aktuálnom náskoku na pelotón, ktorý sa už ustálil pod troma minútami, je jasné, že ich šance na úspešné dotiahnutie svojej snahy, sú takmer mizivé.
     
    84 km
    Dnes je to veľká oslava kariéry Toma Boonena. Okrem toho, že organizátori kvôli rozlúčke tejto legende s kariérou na belgických cestách zmenili trasu pretekov je tu však ešte jedna zaujímavá informácia. Štartovacou vlajkou dnešných pretekov zamával starý otec Toma Boonena.
     
    88 km
    Aktuálny rozdiel medzi sedemčlenným únikom a pelotónom klesol pod hranicu troch minút a momentálne sa pohybuje okolo 2:50 min. Aj to svedčí o tom, že tímy najväčších favoritov majú naďalej všetko pod kontrolou a už teraz môžeme povedať, že všetko to speje k očakávanému hromadnému dojazdu.
    Tipy čitateľov holandského portálu na víťaza Scheldeprijs 2017.

     
    91 km
    Na sociálnych sieťach sa v týchto chvíľach objavila zaujímavá informácia. Jeden holandský portál robil anketu medzi fanúšikmi o tom, koho favorizujú na víťazstvo na tohtoročnej klasike Scheldeprijs. So 40 percentami hlasov jasne zvíťazil historický rekordér tohto podujatia Marcel Kittel. Čo je však ešte zaujímavejšie, vo výsledkoch tejto ankety nenájdeme meno nášho Petra Sagana. My však veríme, že Peter ukáže svoju silu a všetky tieto predpoklady poprie.
     
    94 km
    Aktuálna situácia z trate hovorí o tom, že náskok unikajúcej sedmičky cyklistov na pelotón po nedávnom absolvovaní občerstvovacej stanice znova narástol a vyšplhal sa na 3:30 min.
     
    97 km
    Bez problémov zatiaľ absolvujú preteky aj traja slovenskí cyklisti. Peter Sagan patrí znova do najužšej skupiny favoritov na dnešný triumf. V závere by mu k vytúženému víťazstvu malo pomôcť aj duo Michael Kolář a Erik Baška. Okrem tria slovenských reprezentantov sa v zostave tímu Bora Hansgrohe nachádzajú štyria nemeckí cyklisti a jeden Talian.
     
    100 km
    Do cieľa nám zostáva ešte presne 100 kilometrov. Zrekapitulujme si, aká je situácia na trati. Dopredu sa hneď v úvode pretekov dostala sedmička jazdcov Pim Ligthart (Roompot-Nederlandse Loterij), Marco Mathis (Katusha-Alpecin), Christophe Premont (Verandas Willems-Crelan), Stijn Steels (Sport Vlaanderen-Baloise), Frederik Veuchelen (Wanty-Groupe Gobert), Julien Stassen (WB Veranclassic Aqua Protect) and Eugert Zhupa (Wilier-Triestina). Pelotón s najväčšími favoritmi však má všetko pod kontrolou a stratu na vedúcu skupinu drží už poriadne dlho na hranici okolo troch minút.
     
    105 km
    Na 105. kilometri prešli cyklisti z úniku občerstvovacou stanicou. V Belgicku dnes nevládne žiadne extra teplé počasie, čo je pri tak náročných pretekoch, akými Scheldeprijs rozhodne je, mimoriadne dôležité. Predpovede hovorili teplote len niekde okolo 13 stupňov Celzia.
     
    108 km
    Ako sme spomínali, cyklisti sú na trati dnešnej klasiky už viac ako dve hodiny. Unikajúca skupina siedmich jazdcov si drží svoj náskok na hranici okolo troch minút. V pelotóne, v ktorom vládne pokoj, sa zatiaľ bez akýchkoľvek problémov držia aj všetci najväčší favoriti, ktorí by si to na cieľovej páske mali rozdať v boji o víťazstvo.
     
    112 km
    Zrejme nejaké technické problémy má Tony Galopin z tímu Lotto Soudal. Francúz má ale šťastie, pretože sa nejazdí naplno. Ak aj naberie nejakú stratu určite bude v jeho silách pelotón dostihnúť.
     
    115 km
    Dostávame sa na métu 115 kilometrov pred koncom. V pelotóne je stále pokoj a okolo Petra Sagana sú aj jeho dvaja slovenskí krajania. Náskok klesol k trom minútam.
     
    118 km
    Náskok unikajúcej skupiny sa podľa predpokladov nezmenil. Výhodou pre Petra Sagana je to, že dnes nemusí jeho tím diktovať tempo pretekov, keďže favoritom je Quick-Step Floors.
    Na čele pretekov sú až štyria reprezentanti Belgicka.

     
    121 km
    Unikajúca skupina si stále drží svoj náskok, ktorý je na hranici 3:15 minúty. Medzitým sme na sociálnych sieťach zachytili informáciu, že nedeľné preteky Paríž-Roubaix pre zranenie vynechá aj Sep Vanmarcke (Cannondale-Drapac).
     
    124 km
    Cyklisti majú za sebou už dve hodiny pretekov. Tie absolvovali priemernou rýchlosťou 43,2 kilometrov za hodinu. Dá sa očakávať, že v závere pretekov sa tempo bude ešte stupňovať.
     
    127 km
    Na trati sa nič vážnejšie nedeje, a tak si môžeme zrekapitulovať výsledky Petra Sagana na jarných klasikách. Opäť v nich mal kus smoly, keď že na Miláno – San Remo či na Gent-Wevelgem skončil tesne pod víťazným piedestálom. Triumfoval len na úvodnej klasike Kuurne-Brussel-Kuurne, na E3 Harelbeke odstúpil a o pretekoch Okolo Flámska sme už hovorili.
     
    131 km
    Ako sa dalo očakávať, tím Quick-Step Floors udáva tempo balíka. Práve Belgičania majú najväčšiu motiváciu uspieť v domácom prostredí a majú na to lídrov ako Marcel Kittel či Tom Boonen.
     
    134 km
    V Antverpách nič nové. Pelotón kontroluje svoju stratu a necháva unikajúcu skupinu v akejsi "falošnej nádeji". Odstup sa zrejme bude výrazne znižovať až v druhej polovici dnešných pretekov.
     
    137 km
    Po dlhšej odmlke tu máme správu aj o odstupe medzi vedúcou skupinou a pelotónom. Podľa live timingu mal klesnúť náskok až na hranicu 3:15, čo je o minútu menej ako desiatimi kilometrami.
     
    140 km
    Cyklisti na 60. kilometri prešli aj dedinou Mol, kde sa narodil bývalý belgický cyklista Wilfried Peeters. Ten v súčasnosti pôsobí ako športový riaditeľ tímu Quick-Stepu Floors.
     
    143 km
    O páde Petra Sagana na pretekoch Okolo Flámska sa už veľa popísalo. Našťastie sa pri páde nezranil, a tak mohol nastúpiť aj dnes. Greg van Avermaet sa vyjadril, že pokiaľ by Sagan nespadol, dostihli by aj neskoršieho víťaza Philippa Gilberta.
    Bude sa Tom Boonen usmievať aj po prejazde cieľom?

     
    146 km
    Pelotón prvýkrát trošku pridal do pedálov a hneď je to vidno. Z päťminútového náskoku ubudlo približne 45 sekúnd, o čom sa určite čoskoro dozvie aj vedúca skupina, ktorá má stále sedem členov.
     
    149 km
    Dnešné preteky viacerí pretekári berú ako prípravu na jedny z najprestížnejších pretekov v cyklistickom kalendári. V nedeľu nás totiž čaká "Peklo severu", ktoré vyvrcholí tradičným dojazdom na slávnom velodróme. Samozrejme, textový prenos vám prinesieme aj z pretekov Paríž – Roubaix.
     
    152 km
    Cyklisti majú za sebou prvú štvrtinu pretekov, teda celých 50 kilometrov. Pelotón už kontroluje situáciu a nenecháva si únik odísť na viac ako päť minút. V balíku by mali byť aktívni najmä cyklisti tímu Quick-Step Floors.
     
    155 km
    Už niekoľkokrát sme spomínali osobu Marcela Kittela, no Nemec možno bude mať aj iné úlohy, ako len si došpurtovať po víťazstvo. Svoje posledné preteky v Belgicku totiž dnes absolvuje jeho tímový kolega Tom Boonen a rozlúčiť by sa chcel tak, ako sa na majstra sveta z roku 2005 patrí.
     
    158 km
    Za lídra úniku by sme mohli označiť 28-ročného Holanďana Pima Ligtharta. Ten sa predstavil aj v nedeľu na pretekoch Okolo Flámska a skončil na slušnom 29. mieste, teda len o dve priečky horšie ako Peter Sagan.
     
    161 km
    Petrovi Saganovi dnes robia v pelotóne spoločnosť Erik Baška a tiež Michael Kolář. Profil trate je pomere blízko tomu z katarskej Dohy, kde mal práve Koláŕ obrovský podiel na tom, že Peter Sagan aj v tejto sezóne nosí dúhový dres majstra sveta.
     
    164 km
    Momentálne náskok unikajúcej skupine narastá. Pomaly sa bude blížiť už k piatim minútam. Únik má veľkú voľnosť, no zrejme sa o pár kilometrov rozdiel zastaví – možno na hranici siedmich minút.
     
    167 km
    Únik sa vypracoval už viac ako štvorminútový náskok. Do konca pretekov ale zostáva stále veľa času a pravdepodobnosť, že by sa únik podaril je dnes veľmi malá.
    Pohľad na sedemčlennú unikajúcu skupinu.

     
    170 km
    V sedemčlennej skupine sa samozrejme nenachádza žiaden z favoritov na dnešný triumf. Každopádne jazdci v úniku sa aspoň dostanú do záberov televíznych kamier, čo by sa im inak nepodarilo.
     
    173 km
    Pri pohľade na výsledky z minulých rokov musíme konštatovať jasnú dominanciu Marcela Kittela. Nemecký rýchlik by mal byť najväčším favoritom aj dnes. V tejto sezóne vyhral päť etapových pretekov a stal sa celkovým víťazom na februárovom Dubaj Tour.
     
    176 km
    Sedemčlenná skupina získala ďalších 30 sekúnd a myslím si, že po 25 odjazdených kilometroch možno tento únik považovať za konečný. Pelotón ale môže byť absolútne pokojný a jazdiť si svoje tempo.
     
    179 km
    Po ďalších troch kilometroch vám ponúkame pohľad na čelo pretekov. Náskok úniku sa natiahol o ďalšie sekundičky, a tak sa odstup prehupol cez trojminútovú hranicu.
     
    182 km
    Už sme spomínali absenciu Marka Cavendisha, ktorý tak na cieľovej páske nebude útočiť. Rovnako to platí aj o Alexandrovi Kristoffovi, čím sa zvyšujú šance pre Petra Sagana. Ten by mal byť po nedeľných pretekoch Okolo Flámska zdravotne v poriadku.
     
    185 km
    Cyklisti majú za sebou úvodných pätnásť kilometrov pretekov, no tie zatiaľ nie sú príliš zaujímavé. V pelotóne je pokoj, no napriek tomu náskok úniku stúpol len na hranicu 2:45 minúty.
     
    188 km
    Profil tejto cyklistickej klasiky by mal vyhovovať najmä špurtérom. Na štarte nechýbajú nemecké esá ako Marcel Kittel či André Greipel. Tí majú o jedného vážneho konkurenta menej, keďže Mark Cavendish má problémy s členkom a vynechá aj nedeľné Paríž – Roubaix.
     
    191 km
    Náskok unikajúcej skupiny utešene narastá. Osobne som veľmi zvedavý na to, koľko náskoku dopraje pelotón unikajúcej sedemčlennej skupine. Aktuálne je rozdiel medzi nimi 2:30 minúty.
     
    194 km
    Toto je kompletne obsadenie prvého úniku: Pim Ligthart (Roompot-Nederlandse Loterij), Marco Mathis (Katusha-Alpecin), Christophe Premont (Verandas Willems-Crelan), Stijn Steels (Sport Vlaanderen-Baloise), Frederik Veuchelen (Wanty-Groupe Gobert), Julien Stassen (WB Veranclassic Aqua Protect) and Eugert Zhupa (Wilier-Triestina).
     
    197 km
    Krátko po štarte sa nám vytvoril prvý únik, v ktorom figuruje sedem jazdcov. Tí si po štarte vypracovali mierny náskok, ktorý stále narastá. O kompletnom obsadení vás budeme informovať o chvíľu.
     
    ŠTART
    Textový prenos z cyklistickej klasiky Scheldeprijs 2017 sa práve začína. Na oficiálnom štarte figurovala aj trojica Slovákov, ktorých výkony budeme pozorne sledovať.
     
    Vážení fanúšikovia!

    Sezóna cyklistických jarných klasík pokračuje. Dnes nás čaká ďalšia do série, a to 105. ročník Scheldeprijs 2017. V 200-člennom pelotóne sa predstavia traja slovenskí, ale aj jeden český cyklista. Preteky sa začínajú o 12:30, náš prenos rozbehneme okolo 13:00.

    KITTEL VLANI PREPISOVAL HISTÓRIU

    Scheldeprijs je ďalšia z tradičných belgických klasík, ktorá dnes napíše už 105. kapitolu. Táto najstaršia z takzvaných flanderských klasík je svojim profilom určená cyklistom zameraným na hromadný šprintérsky finiš. Aj preto nájdeme v histórii pretekov také mená ako Mario Cipollini, Erik Zabel, Mark Cavendish či Marcel Kittel. Práve Kittel tu bude dnes obhajovať svoje vlaňajšie víťazstvo. Tento 28-ročný jazdec Quickstepu pred rokom na cieľovej páske prešpurtoval dvojicu Cavendish-Greipel a mohol sa tešiť už zo svojho štvrtého víťazstva na Scheldeprijs v kariére, čím sa stal vôbec najúspešnejším cyklistom v histórii týchto pretekov.

    PROFIL TRATE

    Celá trať meria 200,5 kilometra. V jej profile nenájdeme žiadne náročné stúpania, keďže podstatná časť pretekov prebieha priamo v meste Antverpy alebo v jeho okolí. Posledných 45 kilometrov sa už však odohráva na troch 15-kilometrových okruhoch v blízkosti cieľového mesta Schoten severovýchodne od Antverp. Tradičnou súčasťou je sedem úsekov s takzvanými mačacími hlavami s rôznou dlžkou medzi 1300-3000 metrov. Veľkou zaujímavosťou je, že pelotón bude prechádzať aj miestom narodenia a rovnako aj aktuálnym bydliskom jednej z najväčších legiend belgickej cyklistiky a dvojnásobného víťaza Scheldeprijs Toma Bonnena z tímu Quickstep Floors.

    FAVORITOV JE NIEKOĽKO

    Práve spomínaná dvojica z Quickstepu Marcel Kittel s Tomom Boonenom budú patriť do okruhu veľkých favoritov na víťazstvo na 105. ročníku Scheldeprijs. Quickstep prichádza na túto významnú klasiku s mimoriadne nabitým tímo, z ktorého by o triumf mohli zabojovať aj jediný Čech v pelotóne Zdeněk Štybar či Talian Matteo Trentin. Z ostatných tímov sa bude jednoznačne najväčšia pozornosť upierať na dvojnásobného majstra sveta z tímu Bora Hansgrohe Petra Sagana. Slovenský rýchlik si bude chcieť napraviť chuť potom, čo v nedeľu na pretekoch Okolo Flámska vypadol z boja o triumf mo kontakte s ochrannou bariérou na kraji cesty. Saganovi budú pomáhať okrem iných aj jeho slovenskí kolegovia a kamaráti Erik Baška a Michael Kolář. Zálusk na triumf si však robia aj ďalší kvalitní šprintéri, ako napírklad: André Greipel, Dylan Groenewegen, Elia Viviani, Arnaud Demare, Nacer Bouhanni či skúsený Američan Tyler Farrar. Pozor si však bude treba dať aj na tradične silných klasikárov ako Oliver Naesen či Lars Boom. Prekvapiť by mohli Niccolo Bonifazio či Daniel McLay.
     
    Vítame vás pri online prenose. Udalosť sa začne o 13:00.

    Miroslav Kováčik

    Jakub Kocourek