Saudská Arábia – Čile 26:25 (kon.) | Bahrajn – Argentína 17:26 (kon.) | Nemecko – Chorvátsko 28:21 (kon.)
Švédsko – Egypt 33:26 (kon.) | Bielorusko – Maďarsko 27:25 (kon.) | Katar – Dánsko 29:32 (kon.)
koniec
Bielorusko
27:25 (15:13)
Maďarsko
cz Piatok 20.01.2017, 20:45 • Kindarena, Rouen • Majstrovstvá sveta mužov • Skupina C
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Celý házenkářský svět upírá svou pozornost do Francie, kde se právě odehrává v pořadí již 25. mistrovství světa házenkářů. Hlavním favoritem je domácí výběr, který obhajuje titul. Francouzi z posledních čtyř světových šampionátů třikrát slavili zlato a pěti prvenstvími jsou historicky nejúspěšnějším týmem. Při posledních dvou velkých akcích v loňském roce ale roli největšího favorita nezvládli. Na evropském šampionátu nepostoupili do semifinále a na olympijských hrách v Riu de Janeiro prohráli ve finále s Dánskem. Cestu za zlatem by mu měli podle papírových předpokladů nejvíce zkomplikovat právě úřadující olympijští vítězové z Dánska a poslední mistři Evropy Němci.

    Další atraktivní házenkářský duel slibuje dnešní zápas mezi Maďarskem a Běloruskem. Kompletním průběhem dnešního utkání Vás bude doprovázet Martin Petřek, který Vás tímto srdečně vítá na našich textových on-line přenosech.

    Bělorusko:

    Bělorusko čítající 10 milionů obyvatel se od roku 1991 snaží získat své místo na mezinárodní scéně. Házená v Bělorusku má za sebou dlouhou a úspěšnou historii, která sahá až do sovětské éry, kdy mnoho hráčů z Minsku bylo součástí národního týmu. Kluby z dnešního běloruského hlavního města byly dominantní i v Evropě. Po pádu sovětského impéria se běloruský národní tým mužů zapsal do historie v roce 1994, kdy se představil na svém prvním zápase na mistrovství Evropy. V tomto zápase Bělorusko senzačně porazilo Německo 24:23. O rok později se kvalifikovalo na mistrovství světa, ale pak to trvalo 14 dlouhých let, než se jim podařilo vrátit na světovou mapu v házené, když se kvalifikovalo na mistrovství Evropy v Norsku 2008. V kvalifikaci o postup na mistrovství světa 2017 získali Bělorusové své místo ve Francii, když vyřadili ze hry Lotyšsko. Běloruský hlavní trenér Yuri ŠEVCOV spoléhá hlavně na členy hrající ve dvou hlavních běloruských klubech: Meskov Brest a Minsk Ska.

    Při losu základních skupin bylo Bělorusko nasazeno do skupiny C společně s úřadujícími mistry Evropy z Německa, Chorvatskem, Maďarskem, Chile a Saudskou Arábií. Běloruští házenkáři si v rámci základní skupiny připsali na své konto tři prohry a jedno cenné vítězství, které vybojovali v zápase se Saudskou Arábií. Bělorusko bude o postup ze skupiny soupeřit na dálku s jihoamerickou Chile, která svede souboj o listek do osmifinále se Saudskou Arábií.

    Maďarsko:

    Maďarský reprezentační výběr se víceméně pravidelně účastní kontinentálních a světových házenkářských šampionátů, ale pomyslnou cestu k hlavnímu evropskému a světovému pódiu stále míjí. Ještě horší je pro Maďary holý fakt, že mohli dvakrát vyhrát svou olympijskou medaili, ale v obou případech skončili těsně pod medailovými stupínky: v Aténách (2004) a Londýně (2012). U maďarského výběru nastala generační výměna a kádr následně doplnili mladí a talentovaní hráči. Po zisku neuspokojivého dvanáctého místa na posledním Euru 2016 v Polsku se s Maďarskou reprezentací rozloučil světoznámý trenér Talant Dushebajev, který v současné době působí na trenérské lavičce polské házenkářské reprezentace a na klubové úrovni u týmu úřadujícího vítěze prestižní Ligy Mistrů Tauron Kielce. Bývalý druhý nejlepší házenkář dvacátého století byl na trenérském postu nahrazen Xavierem Sabatem, který úspěšně vedl maďarské házenkáře kvalifikací o postup na mistrovství světa 2017. Maďaři se však neúčastnili posledního pompézního mistrovství světa v Kataru a také olympijských her v jihoamerickém Riu. Maďarsko odjíždělo do Francie s cílem ukázat svou sílu, kterou by si rádo vydobylo postavení na světové scéně.

    Maďaři vstoupili do světového šampionátu házenkářů zápasem s úřadujícími mistry Evropy z Německa. I přes zlepšený výkon ve druhém poločase však Němci potvrdili roli favoritů a nakonec slavili čtyřbrankovou výhru. Ani ve druhém utkání se Maďarsko výhry nedočkalo, když padlo na štítu Chorvatska 31:28. Po dvou prohrách v řadě však Maďaři dokázali vyvážit misky vah a připsali si vítězství nad jihoamerickou Chile a také v posledním souboji se Saudskou Arábií.
     
    Úvodní sestavy:

    Bělorusko: Mackevič, Saldacenka – Brouka, Kuleš, Astrašapkin, Puchovskij, Šinkeľ, Rutěnko, Šilovic, Šumak, Jurinok, Baranov, Podšivalov, Koroljok, Titov, Gajdučenko.

    Maďarsko: Fazekas, Mikler – Balogh, Schuch, Császár, Harsányi, Ligetvári, Gulyás, Jamali, Zubai, Bánhidi, Szöllősi, Juhász, Ancsin, Bodó, Lékai..
     
    1
    Utkání právě začalo. (0:0)
     
    1
    Výhodu úvodního výhozu od středové čáry měli běloruští házenkáři, kteří tak zahájili svůj první postupný útok dnešního utkání. (0:0)
     
    1
    Bělorusko rozjíždí svůj první útočný kolotoč. (0:0)
    2
    Bělorusi zakončili svůj útok sedmimetrovým hodem! K exekuci zmiňované sedmičky se postavil Puchovskij, který si vychutnal brankáře hostů technickou střelou přes prsty. (0:1)
     
    3
    Na obou stranách palubovky padly v rychlém sledu branky z rychlých akcí. (2:1)
    4
    Császárova pumelice z dálky zapadla až do brány! (2:2)
    5
    Rázná střela Jamaliho po výskoku na devíti metrech rozvlnila síť za zády běloruského brankáře. (2:3)
    6
    Bělorusům se podařilo dostat do rychlého přečíslení, které ve finále zakončil brankou Rutěnko. (3:3)
    7
    Maďaři to zkusili jednoduchou hrou přes křídla a tato varinata se nakonec vyplatila! Z křídla prolétl šikmo ke středu brankoviště Harsányi a zamířil přesně na delší tyč. (3:4)
    8
    Puchovskij byl v právě probíhající osmé minutě prvního dějství střelecky při chuti. (4:4)
    9
    Utkání se hraje ve velice rychlém tempu, což oba týmy potvrdily brankami z bleskových akcí. (5:5)
    10
    Bělorusi ponechali míč na levé straně a nabídli skórování Jurinokovi, který se v letu z křídla nakonec dostal do úspěšného zakončení. (6:5)
    11
    Maďarská akce byla nádherně dohraná na křídelního hráče Jamaliho, který z náskoku bezpečně překonal běloruského brankáře. (6:6)
     
    12
    Za zákrok za hranicí pravidel si vykoledoval Ligetvári dvouminutový trest. (6:6)
    12
    Juhász se hnal přes celé hřiště do trháku a po náskoku z šestky nedal běloruskému brankáři žádnou šanci. (6:7)
    12
    Za kontakt v oblasti brankoviště měli Bělorusi k dispozici sedmimetrový hod, který chladnokrevně proměnil Puchovskij. (7:7)
    13
    Maďarský hráč byl při střele faulován a byla z toho jednoznačná sedmička! V tomto případě nebylo co řešit. Na sedmimetrový hod byl vyslán Ivancsik, který ve své stoprocentní šanci neselhal. (7:8)
    14
    Boris Puchovskij se po nacvičené útočné kombinaci prosazuje a sorvnává tak stav utkání na 8:8! (8:8)
    15
    Brouka přidává devátou branku. Sedmimetrový hod mu nepřidělal žádné vrásky na tváři, zkušeně jej totiž proměnil! (9:8)
    16
    Bělorusi si ve své obraně 0:6 pomohli nedovoleným zákrokem. Maďaři tak měli k dispozici sedmimetrový hod, který s lehkostí proměnil nestárnoucí mazák Gabor Császár! (9:9)
    17
    Výborná obrana a ještě lepší rychlý útok! Přesně díky těmto dvě bodům se Bělorusi posouvájí do nejtěsnějšího vedení! Do rychlého zakončení se dostal běloruský rychlík Rutěnko, který si připisuje svou další branku v utkání. (9:9)
    18
    Tak to byla rána jako z děla! Šinkeľ se pověsil vysoko nad obraný blok maďarské defenzívy a nasměroval svou nepolapitelnou ránu ke spodní tyči. (10:9)
    19
    Juhász vytáhl svou střelu z křídla na zadní tyč a útočná mise je tak splněna! (10:10)
    19
    Koroljok dobře spracoval na pivotu míč a střelou z pádu zařídil Bělorusku jednobrankové vedení. (11:10)
    20
    Harsányi srovnává stav utkání! Opravdu neuvěřitelné vedení ruky a světová rána maďarského hráče na deviti metrech vymetla růžek běloruské brány. (11:11)
    22
    Ancsin získal dostatek střeleckého sebevědomí a vyslal ze své parkety spojky prudkou ránu, která nalezla umístění mezi běloruským brankářem a jeho sítí. (11:12)
    24
    Míč doputoval až na pravé křídlo k Rutěnkovi a ten ve svém letu nad brankovištěm nezaváhal. (12:12)
    26
    Bělorusům se podařilo dostat do rychlého přečíslení, které ve finále zakončil brankou Puchovskij . (13:12)
    27
    Bodó vytáhl na desíti metrech ze svého repertoáru nádhernou střelu, která prosvištěla běloruskému brankáři kolem nohy! (13:13)
    28
    Další běloruská branka a znovu je u toho dnes střelecky potentní Puchovskij, který dokázal dovést akci Bělorusů do zdárného konce. (14:13)
     
    30
    Probíhá poslední minuta prvního poločasu. (14:13)
     
    30
    První poločas skončil. (15:13)
     
    31
    Začal druhý poločas. (15:13)
    31
    První setkání maďarského Császára s běloruským brankářem končí brankou. (15:14)
    31
    Na branku Császára okamžitě Bělorusi nalézají střeleckou odpověď a prosazují se z rukou Šilovice. (16:14)
    32
    Hned po rozehrávce z volného devítimetrového hodu se dokázal ze své parkety spojky trefit Kuleš, který se po výskoku prezentoval atraktivní ránou. (17:14)
     
    33
    Maďaři si za nepříznivého stavu zahrají v pěti mužích na plaubovce. (17:14)
    34
    Császár se nyní typickým rusákem přes dva bránici hráče dostal až k brankovišti, odkud nedal běloruskému brankáři šanci. Zkušený Császár tak snižuje z pohledu Maďarska na rozdíl dvou branek. (17:15)
    35
    Maďarská obrana nedokázala na křídle uhlídat Jurinoka, který zakončil svůj střelecký pokus brankou na delší tyč. (18:15)
    36
    Další setkání běloruského brankáře s Császárem končí brankou. (18:16)
    38
    Maďarský útok našel chytrou přihrávkou na křídle volného Juhásze, který se bezpečně prosazuje. Na jeho přesnou střelu na delší tyč totiž běloruský brankář nedosáhl. (18:17)
    39
    Maďarská obrana nedokázala zastavit aktivního Kuleše, který svou prudkou ránou posunuje Bělorusko do dvoubrankového vedení. (19:17)
    40
    Maďarský útok zpozoroval volného Juhásze na křídle, který po obdržené nahrávce svůj let nad brankovištěm zakončil nádherně přetaženou ránou na kratší tyč. (19:18)
    41
    Za zmaření jasné brankové příležitosti byl ve prospěch Běloruska nařízen sedmimetrový hod, který s lehkostí a přehledem proměnil Brouka. (20:18)
    42
    Bánhidi se dostal za záda bránících běloruských házenkářů a nakonec se trefil mezi tři tyče. (20:19)
    44
    A je znovu vyrovnáno! Dlouholetý hráč maďarské reprezentace Császár proměňuje sedmimetrový hod! (20:20)
     
    45
    Császár si právě vylámal zuby na skvěle chytajícím běloruském brankáři. (20:20)
    46
    Za faul na střílejícího hráče v brankovišti házeli Bělorusové sedmimetrový hod, jehož úspěšným exekutorem se stal Brouka. (21:20)
    46
    Maďarský bombér Bodó opět dává najevo své nesporné hráčské kvality! Bodó se u hranice čáry volného hodu připnul do vzduchu a poslal svou prudkou ránu do běloruské svatyně! (21:21)
    48
    Běloruský útok adresoval míč do rukou Jurinoka, který se nádherně uvolnil na křídle a svůj náskok nepromarnil. (22:21)
    49
    Maďarský výběr však za okamžik odpovídá z identické situace a srovnává v nástupu do devatenácté minuty druhého poločasu stav utkání na 22:22. (22:22)
    50
    Za faul v brnakovišti byl ve prospěch běloruských házenkářů nařízen sedmimetrový hod. Na sedmimetrový hod dostal důvěru Baranov, který svou šanci využil tak, jak nejlépe mohl, tedy vstřeleným gólem. (23:22)
    51
    Bělorusko zahrávalo další sedmimetrový hod, který nepromarnil běloruský kanonýr Brouka. (24:22)
    53
    Kuleš nyní dokázal, že se ničeho nebojí. Prezentoval se krásnou střelou z dálky, která proplachtila mezi tři tyče. (25:22)
     
    54
    Maďarský lodivod činí logický krok a žádá si za nepříznivého stavu oddechový čas. (25:22)
     
    54
    Taktické pokyny byly rozdány a hra nám bude pokračovat postupným útokem maďarského výběru, který se bude v posledních minutách snažit zvrátit nepříznivý stav utkání. Podaří se to Maďarům? (25:22)
    55
    Maďaři mažou své tříbrankové manko a už je to jenom o dvě! Maďaři tak stále živí nadějí na vytoužený zlom v utkání! Maďarský ostrostřelec Lékai dokázal nyní zbourat vše co bylo před ním a z šesti metrů už neměl problém se zakončením! (25:23)
    56
    Koroljok přidává důležitou branku a v posledních minutách dnešního utkání posunuje zemi bývylého sovětského impéria do tříbrankového vedení. Běloruské spojky adresovaly míč do rukou Koroljoka, který z prostoru pivota bezpečně unikl ze sevření bránících Maďarů a s přehledem zakončil. (26:23)
    57
    Ligetvári se ocitl na šesti metrech v tváří tvář běloruskému brankáři, který na jeho střelecký pokus nedosáhl. Maďaři tak stále žijí, ale cenné minuty nekompromisně utíkají! (26:24)
    58
    Brouka se stává běloruským národním hrdinou! Brouka proměňuje sedmimetrový hod a posouvá Bělorusy dvě minuty před koncem do tříbrankového vedení! Tohle už budou mít Maďaři přeci jen hodně těžké, ale v házené nic není nemožné! I pouhá minuta času je dlouhá doba a Maďarům nyní na srovnání stavu utkání zbývají hned dvě minuty. Maďarsko bude muset ubránit! (27:24)
     
    59
    Maďaři sice dokázali odvrátit běloruský útok, ale vstřelit branku nedokázali. Probíhá poslední minuta dnešního utkání. Bělorusům dnešní překvapivé a zároveň zasloužené vítězství již neuteče! (27:24)
    60
    Maďarský výběr upravuje kosmeticky stav utkání. Maďaři zahrávali v posledních vteřinách utkání ješte nařízený sedmimetrový hod, který úspěšně proměnil Juhász. Branka maďarského hráče se zároveň stává také poslední brankou v dnešním utkání, ve kterém Bělorusko poráží favorizované Maďarsko 27:25! (27:25)
     
    Konec zápasu. (27:25)
     
    Běloruské házenkářské reprezentaci stačila k postupu do osmifinále remíza, se kterou by se spokojili i Maďaři, kteří by tak zůstali na třetím místě. Namotivovaní Bělorusi navzdory papírovým předpokladům dokázali dnes po povedeném výkonu porazit favorizované Maďary 27:25 a nahradili je tak na třetím místě ve skupině C! Maďaři si po dnešní prohře s Běloruskem značne zkomplikovali situaci. O postup do čtvrtfinále budou totiž v neděli usilovat proti olympijským vítězům z Dánska, kteří neztratili v základní části turnaje ani bod! Bělorusko se pak střetne v souboji o vstupenku do čtvrtfinále se Švédskem. (01:58:55)

    Martin Petřek

    Bielorusko
    # P meno G/7m 7m ŽK vy ČK
    12 B I. Mackevič 0/0 0 0
    16 B V. Saldacenka 0/0 0 0
    9 PS O. Astrašapkin 0/0 0 0
    24 PK M. Baranov 0/0 0 0
    2 LK I. Brouka 6/6 0 0
    95 SS V. Gajdučenko 0/0 0 0
    23 LK A. Jurinok 4/0 0 1
    50 P A. Koroljok 3/0 0 0
    3 LS V. Kuleš 3/0 0 0
    47 SS A. Podšivalov 0/0 0 0
    10 SS B. Puchovskij 6/3 0   0
    15 PK D. Rutenka 3/0 0   0
    18 PS S. Šilovič 2/0 0 0
    7 LS A. Šinkeľ 0/0 0 0
    22 P V. Šumak 0/0 0 1
    55 LK A. Titov 0/0 0   0
    Celkom 27/9 0 3 2 0
    Maďarsko
    # P meno G/7m 7m ŽK vy ČK
    12 B N. Fazekas 0/0 0 0
    16 B R. Mikler 0/0 0 0
    33 PS G. Ancsin 1/0 0 2
    2 PS Z. Balogh 2/0 0 0
    27 P B. Bánhidi 2/0 0   0
    39 LS R. Bodó 2/0 0 0
    7 SS G. Csaszar 7/2 1 1
    20 PK P. Gulyás 0/0 0 0
    10 PK G. Harsányi 1/0 0 0
    22 LS I. Jamali 1/0 0 1
    29 SS Á. Juhász 7/1 0 1
    66 SS M. Lékai 1/0 0 0
    11 LS P. Ligetvári 1/0 0   1
    5 P T. Schuch 0/0 0   0
    28 P S. Szöllősi 0/0 0 0
    25 P S. Zubai 0/0 0 1
    Celkom 25/3 1 3 7 0