Novgorod – Jaroslavľ 1:3 (kon.) | Soči – D. Moskva 5:3 (kon.) | S.Moskva – Viťaz 2:5 (kon.)
koniec
Spartak Moskva
2:5 (0:3, 1:1, 1:1)
Viťaz Moskovská oblasť
cz Sobota 24.12.2016, 15:00 • Lužniki Arena • KHL
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Štědrý den je sice svátkem klidu a pohodlí, nicméně KHL o tento den jednoduše nezahálí. A rozhodně si pak žádné vánoční dárky nebudou rozdávat Spartak s Viťazem, které v Západní konferenci tvrdě bojují o play-off. Především domácí celek vítězství potřebuje jako sůl, aby manko na svého soupeře stáhl co nejvíce. V tuhle chvíli hosté disponují sedmibodovým náskokem na moskevského protivníka.
     
    Co se aktuální formy týče, jsou na tom oba mančafty vlastně dost podobně. Z posledních pěti kol Spartak urval tři vítězství, včetně toho posledního nad Jaroslavlí, Viťaz vyhrál za toto období dvakrát, přičemž naposledy si venku poradil se Soči.
     
    Zápasy obou celků povětšinou nabídnou poměrně dost branek. Pokud-li do statistik zahrneme i přátelská měření sil, z posledních sedmi utkání hned v šesti případech padlo minimálně sedm přesných zásahů. Rozhodně se máme v Moskvě na co těšit.
     
    V akci bychom měli vidět hned tři české krajánky. Zatímco dres Spartaku standardně obléká útočník Lukáš Radil, hosty by měl reprezentovat bek Jakub Jeřábek spolu s forvardem Romanem Horákem.
    Jakub Jeřábek - Adam Polášek. Čtvrtý a pátý nejproduktivnější bek KHL!

    Gólová radost Kuby Jeřábka!???? #ccmhockey #madeofhockey (Repost @narodnitym)

    Fotka zveřejněná uživatelem CCM Hockey Czech Republic (@ccmhockeyczechrepublic),


     
    Úvodní sestavy:

    Spartak Moskva: Svensson (Bespalov) – Gilroy, Provolněv, Dyblenko, Kalinin, Bondarev, Kirillov, Sergijenko – Radil, Stoa, Glazačev – Mirnov, V. Berdnikov, Stapleton – Leščenko, A. Voronin, Šmeljov – M. Potapov, Bobrov, Tolpeko.

    HC Viťaz: Säteri (Saprykin) – A. Semjonov, Golovkov, Jeřábek, Katičev, Gimajev, S. Romanov, P. Lukin – Afinogenov, A. Nikulin, Makejev – Kempe, M. Aaltonen, Kopejkin – A. Černov, Horák, Vyglazov – Al. Stěpanov, Švec-Rogovoj, Pankov – Abdullin.

    Rozhodčí: Bělov, Gofman – Kuprijanov, Pronskich.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:10
    Už úvodní akce Stoy s Radilem naznačila, že si oba týmy rozhodně nic nedarují. Säteri byl atakovaný českým útočníkem a hostující hráči si hned vyřizovali účty. Pořádek před brankou prostě musí být.
     
    01:41
    Vyglazov se snažil ohrožovat Svenssona, ovšem bez většího úspěchu. Domácí gólman je zatím mužem na svém místě. Viťaz každopádně drží svého soupeře v jeho obranném pásmu.
     
    02:49
    Makejev se nyní snažil ohrožovat Svenssona, nicméně ani v tomhle případě domácí muž ve výstroji poměrně snadno odolal. Každopádně hosté se zdají být zatím aktivnější v úvodu tohoto střetnutí.
     
    03:08
    Jeřábek od mantinelu přistrčil puk na Aaltonena, ten se dostal z pravé strany k zakončení, následně se propracoval ještě k dorážce, ovšem Svensson dokázal odolat. Viťaz je i nadále nebezpečnějším mužstvem.
     
    04:32
    Jeřábek vnikl do útočného pásma, nicméně akci neměl naplánovanou vyloženě dopředu, takže Spartak se následně ujal puku. Na druhé straně spěchal do úniku Šmeljov, ani on si však sám poradit nedokázal.
     
    05:45
    Nikulin pálil z levé strany, ale mezírku mezi tyčkou a Svenssonem jednoduše nenašel. Viťaz pokračuje v útočné akci, stále drží útočné pásmo...
     
    05:58
    ...nakonec z dálky zkusil vypálit Afinogenov, nicméně Svensson na jeho pokus dobře viděl. A v pohodě ho pokryl ve své výstroji. Následovat bude vhazování před jeho brankou.
     
    06:05
    Poté, co Svensson znovu zlikvidoval další ze střeleckých pokusů hostujícího celku, vyplnila program této třetiny první reklamní přestávka. Po ní se bude Viťaz po buly snažit udržet útočné pásmo.
     
    06:29
    Možná že Bobrov byl až příliš laxní při tomhle zakončení! Přitom byl v mezikruží docela sám. Poté, co Potapov na Säteriho u tyčky se svou střelou neuspěl, přihrál svému spoluhráči, ten ale trefil jen ležícího obránce před sebou.
     
    07:50
    Gilroy nahazoval tvrdou střelou puk do pásma. Jenže z téhle akce zapršet nemohlo. Nakonec se o pár vteřin později dstal k zakončení Šmeljov, mířil však pouze do výstroje připraveného Säteriho.
     
    08:11
    Vyloučení v týmu Spartak Moskva (Konstantin Glazačev – 2 min., vražení na hrazení).
     
    08:44
    Golovkovovo nahození na branku nemělo větší šanci na úspěch, nikdo z jeho spoluhráčů ho tečovat nedokázal. Následně puk převzal Nikulin, ani po jeho počínání se však hosté úspěchu nedočkali. Spartak následně vyhodil puk do bezpečí.
     
    09:31
    Viťaz právě vstřelil branku!
    První přesilovka tohoto utkání nakonec vyústila v první branku. ALEXEJ KOPEJKIN na levém kruhu chytře střílel přes obránce Dyblenka, Svensson na tenhle pokus ne úplně dobře viděl, takže puk skončil přesně v jeho šibenici. Asistence: Miro Aaltonen, Mario Kempe.
    09:31 Alexej KOPEJKIN - 0:1
     
    10:50
    Viťaz byl do této chvíle o něco aktivnějším celkem, takže jeho vedení je vlastně zasloužené. Spartak musí navýšit obrátky. Především on potřebuje zvítězit v těžkém boji o play-off v Západní konferenci.
     
    11:03
    Vyloučení v týmu HC Viťaz (Alexandr Nikulin – 2 min., podražení).
     
    11:31
    Radil od rohu kluziště hledal svou přihrávkou najíždějícího si Stou, nicméně před ním dokázal zasáhnout jeden z obránců. Viťaz následně dokázal puk vyhodit do bezpečí.
     
    12:13
    Mirnov z pravé strany rozhodně překvapil Säteriho mezi třemi tyčemi, neboť ten jeho pokus nedokázal udržet ve výstroji. Domácí forvard se snažil dorážet, najednou byl před hostující brankou velký závar, ale situaci nakonec utnuli rozhodčí svým zapískáním na znamení přerušení hry.
     
    12:57
    Bondarev si nepohlídal tuhle situaci, je z toho ofsajd. A následovat bude vhazování ve středním pásmu. Do konce přesilovky zbývá Spartaku už jen pár sekund.
     
    13:38
    Závar teď nastal před brankou Svenssona. Třináctý útočník hostujícího celku Abdullin se snažil důrazně prosadit v předbrankovém prostoru, nakonec si však domácí situaci pohlídali. Vyhlášena je druhá komerční přestávka.
     
    14:05
    Potapov se svou přihrávkou z pravé strany snažil najít najíždějícího Kalinina, nicméně puk byl tečovaný mimo hrací plochu.
     
    14:34
    Vyloučení v týmu Spartak Moskva (Ryan Stoa – 2 min., podražení).
     
    15:34
    Viťaz právě vstřelil branku!
    Hosté mají zatím stoprocentní využívání přesilových her. Jeřábek nabil do pravé strany na Aaltonena, který ostře vypálil. Svensson tuhle jeho dělovku nedokázal udržet ve své výstroji, a tak se ve středu snadno do prázdné branky prosadil z dorážky ROMAN HORÁK. Asistence: Miro Aaltonen, Jakub Jeřábek.
    15:34 Roman HORÁK - 0:2
     
    16:00
    Spartak bude mít rozhodně co dohánět. Viťaz zkrátka proměňuje své šance se vší parádou a v tomhle důležitém střetnutí je zatím úspěšnější. Ne že by Spartak nebyl aktivnější, přece jenom ale jeho akcím jako by něco chybělo.
     
    17:02
    Po vyhraném vhazování pálil bleskově od modré čáry Dyblenko, Säteri se ale překvapit jednoduše nenechal. I tuhle střelu vesměs bez větších problémů polapil.
     
    18:00
    Dvě minuty zbývají do konce této třetiny. Spartak se ještě bude zajisté snažit o nějaké snížení, Viťaz naopak bude chtít přežít hlavně ve zdraví.
     
    19:00
    Zahlášena poslední minuta této třetiny.
     
    19:10
    Více zlehka se do šancí dostává zatím Viťaz. Horák nyní u pravé tyčky znovu ohrožoval Svenssona, ten si nakonec s jeho střelou i s následnou dorážkou poradit dokázal.
     
    19:49
    Viťaz právě vstřelil branku!
    Aby z toho nebyl ještě pro domácí celek nějaký debakl. Tuhle inkasovanou branku si rozhodně nedá za rámeček gólman Svensson, kterého střelou z úhlu překvapil ALEXANDR PANKOV, jemuž zpoza branky přihrál Švec-Rogovoj. Asistence: Arťom Švec-Rogovoj.
    19:49 Alexandr PANKOV - 0:3
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně v 15:57.
     
    Tak jednoznačný průběh se mezi těmito celky Západní konference určitě nečekal. Viťaz hraje s daleko větší lehkostí, úplně svůj den navíc neprožívá brankář Svensson, a najednou Spartak prohrává o tři branky. V dalších dvou dějstvích bude mít rozhodně co dohánět. Přitom, nutno znovu podotknout, je tohle pro něj klíčový duel v souboji o play-off.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:01
    Střídání v týmu Spartak Moskva: ze hřiště odchází Markus Svensson, přichází Nikita Bespalov.
     
    20:05
    Tohle byl poměrně logický krok domácího celku. Svensson nepředvedl ve třetí třetině vůbec dobrý výkon, takže ho nahradil Bespalov. Domácí musejí navýšit obrátky, aby se dostali soupeři alespoň nějakým způsobem na dostřel.
     
    20:25
    Branka Säteriho byla posunutá. A poměrně delší dobu trvalo, než se situace dala do pořádku, na hrací plochu museli ledaři. Teď by však mělo být již vše připravené na vhazování před jeho brankou.
     
    21:55
    Pokud-li můžeme zhodnotit první dvě minuty druhé třetiny, vypadá hra Spartaku vlastně stejně jako v dějství prvním. Zkrátka není vepředu tak kreativní, jak by asi bylo potřeba. A Viťaz se v pohodě brání.
     
    23:02
    Úvod této třetiny nám zatím žádnou zajímavou možnost nepřinesl. Hra je nyní přerušená, vhazovat se bude ve středovém kruhu.
     
    24:20
    Moc pěkná akce Spartaku. Mirnov předal puk do jízdy Stapletonovi, ten se nakonec snažil Säteriho překvapit střelou ze středu pole, hostující gólman se však mezi třemi tyčemi nenechal překvapit.
     
    24:42
    Vyloučení v týmu HC Viťaz (Pavel Lukin – 2 min., hákování).
     
    25:48
    Stoa nabil do mezikruží Glazačevovi, který z první vypálil. Mohl určitě zakončovat lépe. Takhle jen mířil pouze do připraveného Säteriho.
     
    26:25
    Po Gilroyově dělovce od modré čáry vnikl před hostujícím gólmanem docela slušný závar. Dorážet se snažili Radil i Stoa, Viťaz ale tuhle situaci nakonec dokázal přežít.
     
    26:42
    Hosté v plném počtu.
     
    27:58
    Marná je zatím snaha Spartaku o nějaké snížení stavu. Vstřelená branka by mu zajisté hodně pozvedla sebevědomí. Zatím se mu však nedaří najít recept na skvělého Säteriho. Následovat bude komerční přestávka.
     
    28:16
    Výtečný zákrok Säteriho! Vznikl před ním menší guláš, který pro svého protivníka namíchali hráči Spartaku, nakonec však hostující gólman snědl vše, co mu jeho soupeř navařil.
     
    28:40
    Leščenko hledal před brankou číhajícího Voronina, puk ovšem k němu nedokázal posunout. Viťaz s zkrátka jakoukoli nebezpečnější situaci hlídá. A když už ne, má mezi třemi tyčemi Säteriho.
     
    29:55
    Z druhé třetiny již uběhlo deset minut. teď se snažil nějakým způsobem ohrožovat domácí branku Kempe, ovšem se svým zakončením výraznější paseku nenadělal.
     
    30:31
    Poměrně dlouho držela druhá pětka Viťazu útočné pásmo. Aaltonen nakonec hledal přihrávkou své spoluhráče před brankou, jeho počínání ale chyběla důležitá přesnost.
     
    30:35
    Spartak právě vstřelil branku!
    Tahle trefa může domácí rozhodně hodně nakopnout. Podnikli rychlý výpad vpřed, Stapleton přenechal puk Berdnikovovi, ten ho následně přihrál do mezikruží na úplně volného JAROSLAVA DYBLENKA, jenž z vyložené pozice nezaváhal. Asistence: Vadim Berdnikov, Tim Stapleton.
    30:35 Jaroslav DYBLENKO - 1:3
     
    31:05
    Po pár sekundách po vstřelené brance mohlo být záhy sníženo na rozdíl jedné branky! Šmeljov mohl zakončovat z mezikruží, jenže v zakončení selhal. Teď měl Viťaz poměrně velké štěstí.
     
    33:10
    Radil si nyní v útočném pásmu nerozuměl se Stoaou. A nakonec díky jeho špatné kombinaci přišli domácí o útočné pásmo. Každopádně Spartak se tlačí dopředu. Viťaz hraje o dost defenzivněji, než tomu bylo v prvním dějství.
     
    34:20
    Viťaz do vepředu vlastně jenom zkouší. Spíše se tam snaží jako by šetřit čas, byť do konce utkání zbývá ještě třetina a něco navíc. Mirnov nyní dobře zapracoval v obraně a hosty odzbrojil.
     
    35:06
    Viťaz právě vstřelil branku!
    Domácí trenéři sice přezkoumali na videu, zda-li se nejednalo o předchozí ofsajd, ale neuspěli. Branka hostů platí. Náhradník Bespalov vlastně vyrobil tu samou chybu, jako jeho kolega Svensson už v prvním dějství. A za svá záda pustil překvapivou střelu z úhlu od NIKITY VYGLAZOVA. Asistence: Arťom Černov.
    35:06 Nikita VYGLAZOV - 1:4
     
    36:40
    Tenhle moment Spartak zase dostal do kolen. Dnes mu prostě nezachytali gólmani, čehož Viťaz opravdu skvěle využil. Ještě je čas alespoň na vyrovnání, nezbývá ho ale mnoho.
     
    37:35
    Viťaz se mohl dostat do poměrně solidního brejku, jenže Stěpanov zadovkou celou akci zazdil. Nakonec se o pár vteřin později přece dostal před Bespalova důrazný Pankov, nakonec však pod tlakem neideálně zakončoval.
     
    39:00
    Zahlášena poslední minuta druhé třetiny.
     
    39:29
    Jeřábek přihrál do jízdy na Kempeho, který se řítil na dva obránce. Nakonec se tedy snažil zakončit bekhendem, nicméně mířil pouze do připraveného Bespalova.
     
    40:00
    Současné vyloučení:
    Vyloučení v týmu HC Viťaz (Sergej Gimajev – 2 min., hrubost).
    Vyloučení v týmu Spartak Moskva (Jurij Sergijenko – 2 min., hrubost).
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Rozdíl mezi oběma týmy se nakonec po druhé třetině nezměnil. Ačkoli se mohlo zdát, že by se domácí díky trefě Dyblenka mohli nadechnout k nějakému náporu, chyba brankáře Bespalova, který až příliš snadno pustil za svá záda střelu Vyglazova, je zase srazil do kolen. Viťaz je stále na koni, ve třetím dějství bude chtít proti Spartaku hlavně udržet pohodlný náskok.
     
    Další třetina začne přibližně v 16:52.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:50
    Zatímco Radil bezhlavě puk za branku, Horák na druhé straně odešel střídat. Zatím souboj dvou českých krajánků jasně vyznívá pro hostujícího hráče.
     
    41:54
    Leščenka možná až příliš laxně bránil Katičev, kolem kterého se domácí forvard poměrně snadno obtočil, a nakonec z úhlu u tyčky zakončil. Säteriho ovšem výrazněji nepřekvapil.
     
    42:00
    Oba týmy v plném počtu.
     
    43:14
    Radilovi se dnes prostě nedaří. Teď ztratil puk za brankou, a toho využil Pankov, který se ho hned ujal. Nicméně následná přihrávka na modrou nebyla přesná, takže Viťaz ztratil pásmo.
     
    44:14
    Afinogenov uzmul puk v obranném pásmu. Vřítil se do střelecké pozici na levé straně, zkusil překvapit Bespalova, ten si však s jeho jakýmsi nahozením bezpečně poradil.
     
    44:33
    Je tu bitka! Romanov se pustil do křížku s Voroninem, oba pustili rukavice na zem, a rozdali si to proti sobě, jedna versus jedna. Vítěz z tohoto souboje nevzešel. Každopádně oba hráči alespoň rozvášnili fanoušky v Lužnikách.
    44:34 štědrovečerní bitka v malém moskevském derby v Lužnikách
     
    44:34
    Současné vyloučení:
    Vyloučení v týmu Spartak Moskva (Arťom Voronin – 5 min., hrubost).
    Vyloučení v týmu HC Viťaz (Stanislav Romanov – 5 min., hrubost).
     
    46:10
    Viťaz i nadále drží v tomto jakémsi malém moskevském derby pohodlné vedení. Spartak sice několikrát ohrozil brankáře Säteriho, ten si však dokázal se všemi šancemi poradit ve třetím dějství.
     
    47:25
    Jeřábek je nyní u puku v obranném pásmu. V pohodě se bude snažit rozehrát další akci. Spartaku už opravdu nezbývá mnoho času na tom, aby s tímhle výsledkem ještě něco udělal.
     
    47:53
    Spartak právě vstřelil branku!
    Že by se nám utkání ještě zdramatizovalo? Rozhodně od toho není daleko. Domácí podnikli nečekaný výpad dopředu a potrestali nedůraz soupeře ve středu pásma. Střelu Leščenka dokázal Säteri vyrazil pouze do strany, kam si najížděl SERGEJ ŠMELJOV, jenž uklízel puk do prázdné brány. Asistence: Vjačeslav Leščenko.
    47:53 Sergej ŠMELJOV - 2:4
     
    49:35
    Najednou není náskok Viťazu tak vysoký, jak se mohlo před pár okamžiky zdát. Spartak je navíc v posledních minutách aktivní. Hosty čeká ještě hodně krušná práce, to je zcela jasné.
     
    50:47
    Leščenko přihrál na pravou stranu do dobré pozice Bondarevovi, ten však trestuhodně nezakončoval, a přišel o vhodný moment. Nakonec musel v jízdě pouze objet Säteriho bránu.
     
    51:41
    Hra je nyní přerušená, přes osm minut do konce. Spartak se samozřejmě snaží nějakým způsobem korigovat, nicméně Viťaz zatím drží těsný náskok. Především pak zásluhou jistého výkonu gólmana Säteriho.
     
    53:17
    Aaltonen se snažil dobruslit nahození od Kopejkina, tenhle moment ale nemohl zvládnout. Je z toho logické vhazování před brankářem Säterim po zakázaném uvolnění.
     
    53:49
    Sergijenko vypálil nebezpečně od modré čáry! A Säteri znovu nedokázal udržet puk ve své výstroji. K dorážce se u tyčky tlačil Gilroy , měl ovšem k puku dále, než by bylo potřeba.
     
    55:35
    Radil se na pravém kruhu ocitl ve vyložené střelecké pozici na pravém kruhu! Tohle mohla být pořádná naděje pro Spartak. To by však musel domácí útočník přesně zacílit.
     
    56:42
    K nevoli domácích fanoušků je přerušená hra pro spartacký ofsajd. Domácí v posledních třech minutách vyvinuli na bránícího protivníka slušný tlak, jenže nevytěžili z něho vůbec nic.
     
    57:42
    Viťaz právě vstřelil branku!
    Domácí logicky zkusili power-play, nakonec však o pár chvil později inkasovali zřejmě rozhodující zásah tohoto utkání. Černov přihrál doleva na najíždějícího si ROMANA HORÁKA, který snadnou střelou do prázdné branky zaznamenal již svůj druhý gól tohoto utkání. Asistence: Arťom Černov.
    57:42 Roman HORÁK - 2:5
     
    58:07
    Šestou branku hostujícího celku mohl přidat Stěpanov! Ten se trošku záhadným způsobem natlačil až před Bespalova a zakončil, nicméně domácí gólman si s touhle situací dokázal poradit.
     
    59:26
    Vyloučení v týmu Spartak Moskva (Ryan Stoa – 2 min. + 10 min. osobní trest, hrubost).
     
    Konec zápasu.
     
    Důležitý souboj o play-off zvládl lépe Viťaz, který na Štědrý den dokázal v malém moskevském derby udolat venku Spartak. Ten hodně pokazil především první třetinu, která zřejmě nakonec rozhodla o osudu celého střetnutí. Zatímco domácí útočník Lukáš Radil nezaznamenal jediný kanadský bod a celkově nepředvedl vyloženě dobrý výkon, hostující forvard Roman Horák vstřelil dvě z pěti branek, na jednu z nich mu také nahrával bek Jakub Jeřábek.
     
    Z mé strany vše, u dalších on-line přenosů brzy na shledanou. (17:31:19)

    Patrik Sandev

    Góly a asistencie: 31. Dyblenko (V. Berdnikov, Stapleton), 48. Šmeľov (Leščenko) – 10. Kopejkin (M. Aaltonen, Kempe), 16. Horák (M. Aaltonen, Jeřábek), 36. Vyglazov (A. Černov), 58. Horák (A. Černov)


    Spartak Moskva: Svensson (21. Bespalov) – Gilroy, Provolnev, Dyblenko, Kalinin, Bondarev, Kirillov, Sergijenko – Radil, Stoa, Glazačev – Mirnov, V. Berdnikov, Stapleton – Leščenko, A. Voronin, Šmeľov – M. Potapov, Bobrov, Tolpeko.
    Viťaz Moskovská oblasť: Säteri (Saprykin) – Semionov, Golovkov, Jeřábek, Katičev, Gimajev, S. Romanov, P. Lukin – Afinogenov, Nikulin, Makejev – Kempe, M. Aaltonen, Kopejkin – A. Černov, Horák, Vyglazov – Stepanov, Švec-Rogovoj, – Abdullin.

    Rozhodca: Bělov, Gofman – Kuprijanov, Pronskich