Ufa – Tomsk 1:0 (kon.) | Perm – Orenburg 3:0 (kon.) | FK Krasnodar – Samara 1:1 (kon.)
Arsenal Tula – Machačkala 1:0 (kon.) | S. Moskva – Kazaň 2:1 (kon.)
koniec
Spartak Moskva
2:1 (1:1)
FC Rubin Kazaň
cz Pondelok 05.12.2016, 17:35 • Stadion Lokomotiv, Moskva. Kapacita: 30,075 diváků. • Ruská Premier Liga • 17. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:30.
     
    Příjemný pondělní podvečer přeji všem fotbalovým fanynkám a fanouškům. Ruská nejvyšší soutěž má na programu dohrávku 17. kola, v jejímž rámci proti sobě nastoupí hráči FK Spartak Moskva a FC Rubin Kazaň. Utkáním, jehož úvodní výkop je stanoven na 17:30, vás prostřednictvím textového online přenosu provede Lukáš Jasoněk.
     
    Poslední vzájemné zápasy

    13.08.2016 Kazaň – Spartak Moskva 1:1
    30.11.2015 Kazaň – Spartak Moskva 2:2
    03.08.2015 Spartak Moskva – Kazaň 1:0
    26.04.2015 Spartak Moskva - Kazaň 1:0
    30.10.2014 Kazaň – Spartak Moskva 2:0
     
    Předchozí kolo

    Zatímco vedoucí Spartak Moskva v minulém kole zaváhal na hřišti Samary, kde utrpěl debakl 0:4, Kazaň v domácím prostředí nejtěsnějším možným rozdílem udolala Arsenal Tula.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Spartak Moskva: Rebrov – Ješčenko, Kutěpov, Tasci, Makejev – Glušakov (C), Fernando – Promes, Zobnin, Zujev – I. Popov.
    Náhradníci: Pesjakov – Ananidze, Davydov, Maurício, Kutin, Melgarejo, Pucko, Timofejev.

    FC Rubin Kazaň: Ryžikov (C) – Bauer, Burlak, Zambrano, Nabiullin – Caktaš, M'Vila – Rochina, Ozdojev, Žemaletdinov – Jonathas.
    Náhradníci: Akmurzin, Jurij Nestěrenko – Achmetov, Bergström, Samuel, Děvič, Biljaletdinov, Lestienne, S. Kvěrkvelija, Ustinov, Machatadze.

    Rozhodčí: Vilkov – Nazarov, Žvakin.
    Na fotbalisty rozhodně nečeká vlídné počasí

     
    Hráči obou družstev zatím vyčkávají v tunelu, který vede ke vstupu na travnatou plochu.
     
    Hlavní aktéři utkání v doprovodu rozhodčích právě nastupují na hřiště.
     
    Domácí se svému publiku představí v červených dresech a hosté duel odehrají v dresech bílé barvy.

     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop provedli domácí.
     
    2
    K první útočné akci zavelel Zujev. Rozeběhl se podél levé postranní čáry a jeho následný centr srazil Bauer.
     
    3
    Domácí pokračovali v ofenzivní aktivitě rohovým kopem a centr z něj pečlivě bránící defenziva Rubinu odvrátila do bezpečí.
     
    4
    Samostatnou akci předvedl Žemaletdinov, ukousl si ale příliš velké sousto a přes dvojnásobnou přesilu neprošel.
     
    5
    Makejev zaútočil po levém křídle, výtečný obranný zákrok však vyrobil Rubén Rochina, jenž skluzem poslal balon na roh.
     
    5
    Exekuce rohového kopu se ujal Promes, jeho centr byl přetažený.
     
    6
    Elmir Nabiullin (FC Rubin Kazaň) vlétl do souboje s Popovem jako utržený ze řetězu a stal se prvním hráčem potrestaným žlutou kartou.
     
    8
    Spartak zahrával standardní situaci z velice zajímavé pozice. Míč si před hranici šestnáctky postavil Promes a svým projektilem zasáhl některého z obránců stojících ve zdi, ten se po střetu s míčem skácel k zemi a musí vyhledat ošetření.
     
    11
    Hra se přesunula doprostřed hřiště, kde probíhají bitvy a balon.
     
    13
    Zujev u rohového praporku podstoupil souboj s Nabiullinem a jako vítěz z něj vyšel obránce Kazaně. Hra bude navázána odkopem od branky, který by měl s největší pravděpodobností provést gólman Ryžikov.
     
    14
    Domácí se pokusili zahrozit prostřednictvím dlouhé přihrávky za obranu, jenomže Promes nedokázal vyvinout dostatečnou rychlost a balon mu úplně zmizel z dohledu.
     
    16
    Napadat rozehrávku Kazaně se rozhodl Zujev a udělal dobře, protože obránci nedovolil nakopnout balon dopředu. Hostující celek přesto zůstane u míče, provede totiž autové vhazování.
     
    18
    V sektoru moskevských fanoušků jsou zapalovány dýmovnice s červeným kouřem. Jak vidno, tito příznivci mají o zábavu postaráno.
     
    21
    Fotbalisté Spartaku mají míč ve své moci a vyměňují si ho mezi sebou na vlastní polovině. Svěřencům italského trenéra Carrery se nyní nedaří projít středem hřiště, který je opravdu pečlivě střežen záložní řadou Kazaně.
     
    23
    Až nyní se otevřel průchod přes půlící čáru a toho k zakončení využil Zobnin, který zpoza pokutového území napálil balon do některého z obránců. Odražený míč znovu sebrali domácí a ti tak dále mohou zaměstnávat obranu Rubinu.
     
    24
    S odhodlaným výrazem ve tváři vnikl do levé části pokutového území Promes, v něm se potkal s bránícím Bauerem, jenž svému protivníkovi vystavil stopku.
     
    27
    Ozdojev si na vlastní polovině vyšlápl na kapitána Spartaku Glušakova. Promes z přímého volného kopu posadil balon na hlavu naskakujícího spoluhráče a ten v obležení dvou strážců minul cílené zařízení. Tohle byl vůbec první střelecký pokus utkání.
     
    28
    Moskevskému Spartaku byl odpískán ofsajd.
     
    31
    Domácí hráči se usadili na útočném území a vytrvale obléhají pokutové území svých soků.
     
    32
    Ryžikov se ukázal jako král velkého vápna, když před dotírajícím hráčem ukořistil centrovaný míč z kopačky Zujeva a hrací předmět posléze rozdal svým spoluhráčům v poli.
     
    34
    V opravdu těsném ofsajdu se ocitl Zujev, ten se v postavení mimo hru nacházel snad jen o milimetry. A to myslím zcela vážně. Kdyby pomezní arbitr nezvedl svůj praporek, mohlo to být hodně zajímavé.
     
    38
    Rubin Kazaň právě vstřelila branku!
    Rubén Rochina vystřelil z hranice vápna a jeho pokus Taşçı srazil na roh. Rochina se pak postavil k rohovému praporku a od něj vyslal centr do předbrankového prostoru, kam si naběhl JONATHAS a razantní střelou pod břevno nedal Rebrovi sebemenší šanci.
    38. JONATHAS - 0:1
     
    40
    Prakticky vzápětí mohlo být vyrovnáno! Zobnin našel adresáta v podobě Promese a ten se zjevil přímo před zraky Ryžikova, který legionáře ve službách Spartaku výtečně vychytal.
    40. Quincy Promes (SPM)
     
    43
    Spartak právě vstřelil branku!
    K obrovské radosti svých příznivců domácí celek vyrovnává gólem do šatny! Po nabídce do pokutového území QUINCY PROMES mezi obránci vydoloval míč a ten poslal do levého horního rohu branky. Bezmocný Ryžikov se po jeho prudké ráně stačil pouze ohlédnout a pak už mu nezbylo nic jiného, než se smutným výrazem ve tváři vylovit kulatý předmět ze sítě.
    43. Quincy PROMES - 1:1
     
    45
    Žlutou kartu dostává Quincy Promes (FK Spartak Moskva).
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Favorizovaný Spartak Moskva byl v prvním poločase lepším týmem, přesto od 38. minuty prohrával. Hostující celek překvapivě poslal do vedení Jonathas. Prakticky vzápětí mohl vyrovnat Promes, ale prosadil se až při své následné šanci, když si naběhl na centr z rohového kopu a gólem do kabin stanovil výsledek úvodního dějství na 1:1.
     
    Fotbalisté obou ekip se vrátili na hřiště. Zápas bude pokračovat druhým poločasem.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    48
    Druhý poločas začal šancí Spartaku! Po pravém křídle se rozeběhl Ješčenko a načechraným centrem oslovil Promese, jehož hlavičkový pokus zaplul těsně vedle levé tyče. Ryžikov se při skoku ke své brankové konstrukci hodně strachoval, aby podruhé nekapituloval.
    48. Quincy Promes (SPM)
     
    51
    Kazaň hledá způsoby, kudy projít do palebné pozice.
     
    52
    Hostující mužstvo ze svého tažení vytěžilo alespoň rohový kop. Centrovaný balon přilétl na zadní tyč a tam nepřesně zakončil Žemaletdinov, jehož prudká rána bez přípravy skončila v horních patrech tribuny.
     
    54
    Další střelecký pokus Rubinu měl na svědomí Jonathas, ten se z hranice pokutového území pokusil přelobovat mírně vyběhnutého Rebrova, ale balon současně s brankářem přelétl i břevno.
     
    57
    V hlavním městě Ruska hustě sněží, což fotbalistům obou družstev velice znepříjemňuje hru.
     
    60
    Zobnin byl v pravé části pokutového území v souladu s pravidly odzbrojen od míče a Spartak získal výhodu rohového kopu. Promes odeslal balon na hlau obránce Kutěpova a ten pokusem k pravé tyči donutil kazaňského gólmana k obtížnému zákroku.
    60. Ilja Kutěpov (SPM)
     
    61
    Střídání v týmu FK Spartak Moskva: po hodině hry odstupuje z utkání Alexandr Zujev, nahradí ho Lorenzo Melgarejo.
     
    63
    Střídání v týmu FK Spartak Moskva: vzápětí odchází z hrací plochy také Serdar Tasci a na jeho místo nastupuje Maurício.
     
    64
    Střídání proběhlo také v týmu FC Rubin Kazaň: ze hřiště odešel Rubén Rochina a jeho místo zaujal Samuel.
     
    65
    Mijo Caktaš (FC Rubin Kazaň) zezadu objal Popova jako svou přítelkyni a pro toto gesto neměl pochopení hlavní arbitr, který ze své kapsičky okamžitě vytáhl žlutý kartonek. Jako by říkal: "Takové věci se na hřišti dít nebudou".
     
    67
    Domácí podnikli útočnou akci a k odraženému míči se před hranicí pokutového území dostal Glušakov, jenž z hlubokého záklonu zamířil vysoko nad branku.
     
    69
    Po nevydařeném kopu od rohového praporku musel Roman Zobnin (FK Spartak Moskva) zatáhnout za záchrannou brzdu a za podražení byl napomenut karetně.
     
    71
    Ojojoj, tohle je pro Rubin velmi nepříjemné, protože hostující tým bude závěrečnou dvacetiminutovku dohrávat v oslabení. Elmir Nabiullin (FC Rubin Kazaň) si u postranní čáry vyšlápl na Zobnina a ač nerad, musí se po druhé žluté kartě předčasně odebrat do sprch.
     
    73
    Střídání v týmu FC Rubin Kazaň: ze hřiště odchází Magomed Ozdojev, přichází Vitalij Ustinov.
     
    74
    Spartak právě vstřelil branku!
    Domácí tým využívá přesilovou hru velmi rychle a otáčí vývoj utkání ve svůj prospěch! Po sérii neúspěšných rohových kopů se zpoza pokutového území opřel do míče DENIS GLUŠAKOV a s přispěním lehké teče obránce poslal balon za záda zkoprnělého Ryžikova.
    74. Denis GLUŠAKOV - 2:1
     
    74
    Žlutou kartu dostává Jonathas (FC Rubin Kazaň).
     
    76
    Poměr sil na hřišti se čtvrt hodiny před závěrečným hvizdem vyrovná. Quincy Promes (FK Spartak Moskva) ztratil balon uvnitř pokutového území a při pokusu vybojovat ho zpět přišlápl M'Vilův nárt. Trest? Druhá žlutá karta znamenající vyloučení.
    76. Červená karta po 2. žluté
     
    78
    Hra se přesunula doprostřed hřiště, kde týmy svádějí usilovné souboje o balon.
     
    80
    Tak to vypadá, že s kartami se ve druhém poločase roztrhl pytel. Další z nich vidí Fernando (FK Spartak Moskva), jenž v souboji o balon kopačkou bolestivě zasáhl Jonathase.
     
    81
    Obliba hlavního rozhodčího v rozdávání karet stále nekončí. Tentokrát si žlutě zbarvený kartonek bude moci důkladně prodlédnout Ivelin Popov (FK Spartak Moskva).
     
    82
    Třetí a zároveň poslední střídání v týmu FK Spartak Moskva: ze hřiště odchází Ivelin Popov a místo něj si zahraje Arťom Timofejev.
     
    83
    Naposledy střídá také FC Rubin Kazaň: dohrál Moritz Bauer a své fotbalové dovednosti přijde předvést Marko Děvič.
     
    85
    Na centrovaný balon ze strany si naskočil nikým neobsazený Jonathas, nedokázal ale dostatečně přesně seřídit svá mířidla.
     
    88
    Melgarejo při svém sólovém průniku vnikl do pokutového území a zprava chtěl předložit balon některému ze svých spoluhráčů, v tom mu však zabránil obránce.
     
    89
    Rovněž z pravé strany vyslal nabídku do předbrankového prostoru Zobnin a pozorný Ryžikov šel k zemi, kde balon zalehl.
     
    90
    Ze střední vzdálenosti vypustil projektil Melgarejo, vtěstnat kulatý předmět mezi tři tyče ale nedokázal.
     
    90+1
    Tak tohle bylo opravdu těsné! Blízko vyrovnání byl Samuel, k němuž se odrazil míč po předchozím rohovém kopu a jeho křižná rána z pravého rohu vápna jen o několik centimetrů minula vzdálenější tyč. Fanoušci domácího klubu si nyní museli oddechnout z plných plic.
     
    90+3
    Rubin Kazaň nadále buší do hluboko zatažené obrany moskevského klubu.
     
    90+4
    Gólman Rebrov nadává na své spoluhráčem a právem! Ti totiž dovolili vystřelit M'Vilovi a jeho prudká rána zpoza vápna rozhodně měla gólové parametry. Balon mířil do horní části branky a Rebrov měl co dělat, aby ho konečky prstů vyškrábl nad břevno.
    90+4. Yann M'Vila (RKZ)
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    FK Spartak Moskva v domácím prostředí po obratu přetlačil FC Rubin Kazaň a po vítězství 2:1 si upevnil vedoucí pozici, na které má před druhým Zenitem Petrohrad náskok pěti bodů. Naopak Rubinu skončila pětizápasová šňůra bez porážky, kazaňský celek se tak drží uprostřed tabulky. (19:34:04)

    Lukáš Jasoněk

    Góly: 43. Promes (I. Popov), 74. Glušakov – 38. Jonathas (Rochina)

    Karty:   45. Promes (SPM), 69. Zobnin (SPM), 80. Fernando (SPM), 81. I. Popov (SPM) – 6. Nabiullin (RKZ), 65. Caktaš (RKZ), 74. Jonathas (RKZ)   76. Promes (SPM) – 71. Nabiullin (RKZ)


    Držení míče: 41 % : 59 %.
    Střely na branku: 2:1. Střely mimo: 3:5. Rohy: 4:4. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 12:7.
    Spartak Moskva: Rebrov – Ješčenko, Kutěpov, Tasci (63. Maurício), Makejev – Glušakov (C), Fernando – Promes, Zobnin, Zujev (61. Melgarejo) – I. Popov (82. Timofejev).
    Náhradníci: Pesjakov – Ananidze, Davydov, Maurício, Kutin, Melgarejo, Pucko, Timofejev.

    FC Rubin Kazaň: Ryžikov (C) – Bauer (83. Děvič), Burlak, Zambrano, Nabiullin – Caktaš, M'Vila – Rochina (64. Samuel), Ozdojev (73. Ustinov), Žemaletdinov – Jonathas.
    Náhradníci: Akmurzin, Jurij Nestěrenko – Achmetov, Bergström, Samuel, Děvič, Biljaletdinov, Lestienne, S. Kvěrkvelija, Ustinov, Machatadze.

    Rozhodca: Vilkov – Nazarov, Žvakin