Moreirense – Setúbal 1:2 (kon.) | Porto – Benfica 1:1 (kon.) | Lisabon – Arouca 3:0 (kon.)
Marítimo – Braga 1:0 (kon.)
koniec
Sporting Lisabon
3:0 (1:0)
FC Arouca
cz Nedeľa 06.11.2016, 21:15 • Estádio José Alvalade, Lisabon (kapacita: 50.466 diváků) • Primeira Liga • 10. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:15.
     
    Pěkný nedělní večer všem fanynkám a fanouškům Portugalské fotbalové ligy. V 10. kole změří síly Sporting a Arouca.
     
    Sporting je v tomhle zápase jasným favoritem a to i přes to, že z posledních 3 zápasů v lize jen třikrát remizoval. I přes to si drží Sporting 4. místo v tabulce a v případě výhry a zaváhání soupeřů se může posunout ještě výš. Ale ani v Lize mistrů neoplývá formou, dokázal porazit Legii Varšava, ale potom dvakrát prohrál s Dortmundem. Poslední výhru ve všech soutěžích si Sporting připsal v portugalském poháru proti Famalicau.
     
    Arouca dokázala své dva poslední zápasy vyhrát – jeden v lize a jeden v ligovém poháru, jinak nemá vůbec dobré výsledky. V lize je na předposledním sestupovém místě, z portugalského poháru také už vypadla. Nakonec 5 uhraných bodů z posledních 5 ligových zápasů je pro Aroucu dobrý počin. Určitě by si z Lisabonu alespoň bod ráda odvezla, ale bude to mít velice těžké, protože domácí budou chtít konečně naplno bodovat.
     
    Úvodní sestavy:

    Sporting Lisabon: Patricio – Zeegelaar, Semedo, Coates, Pereira, Campbell, Carvalho, Silva, Martins, Dost, Ruiz
    Náhradníci: Beto – Castaignos, Cesar, Elias, Oliveira, Ruiz, Schelotto

    FC Arouca: Bracali – Costa de Brito, Velasquez, Jubal, Anderson Luis, Bernardes, Santos, Adilson, da Costa, Gonzalez, Valente
    Náhradníci: Rui Sacramento – Bastos, Crivellaro, Gege, Lopes Bruno, Jorginho, Coelho.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    První nedovolený zákrok zápasu si připisuje domácí Martins. Hosté zkusí ohrozit bránu centrem z větší vzdálenosti.
     
    2
    Sporting se bez problémů ubránil a rozjel rychlý brejk, který hostující obrana zastavila za cenu autu pro Sporting.
     
    3
    Zeegelaar tvrdě fauloval Bernardese, žlutou kartu rozhodčí zatím neuděluje.
     
    5
    Centr z pravé strany vyboxoval Bracali na rohový kop. Domácí zkusí z této výhody ohrozit gólmana hostí.
     
    6
    Arouca rohový kop odvrátila, ale následný protiútok jí nevyšel podle představ. U míče znovu domácí hráči.
     
    8
    První větší šanci Sportingu zastavuje zdvižený praporek pomezního sudího. Semedo krásně vyvezl míč a nahrál mezi obránci Aroucy přesně na spoluhráče, ten ale bohužel ve hře pokračovat nemohl pro ofsajdové postavení.
     
    9
    Sporting Lisabon právě vstřelil branku!
    První gól zápasu padá po rohovém kopu, kdy se míč odrazil od dvou hlav domácích hráčů a dostal se až k Dostovi, který se z bezprostřední blízkosti nemýlil.
    9. DOST - 1:0
     
    11
    Sporting je při chuti a hned po rozehrávce hostů získal míč. Centrovaný míč z levé strany dokázala obrana Aroucy dostat do své moci a Bracali si tak v klidu mohl pro míč dojít.
     
    13
    Domácí po prvním gólu rozhodně neubrali na aktivitě. Právě naopak. Snaží se přidat druhý gól, zatím jim hosté nechávají příliš mnoho prostoru po stranách, ze kterých umí být Sporting smrtící.
     
    14
    Rohový kop domácí rozehráli tentokrát nakrátko a ihned směřoval centr do vápna. Zpátky hlavou vracel ještě jeden z domácích hráčů, ale tenhle míč si hostující brankář pohlídal. Poté za zákrok, který zastavil protiútok hostů, vidí Martins žlutou kartu.
     
    15
    Po jednom drobném faulu na obou stranách a u míče je opět Sporting. Arouca je v prvních 15-ti minutách směrem dobře bezzubá. Domácí snadno sbírají míče a ještě snadněji se zatím dostávají k nebezpečným centrům.
     
    17
    Poprvé v zápase jsou trochu déle u balónu hosté. Navíc po faulu jednoho z domácích budou zahrávat přímý kop do šestnáctky Sportingu.
     
    18
    Centr z přímého kopu odhlavičkoval Coates a Patricio ještě stihl míč vypíchnout těsně před tím než skončil za brankovou čárou.
     
    19
    Překvapivě jsou to domácí, kteří zatím daleko více faulují. Další nedovolený zákrok si připisuje Carvalho, hosté rozehrají další přímý kop.
     
    21
    První větší problém musel řešit Patricio, ale včasným vyběhnutím nedal útočníkovi šanci si míč ani zpracovat.
     
    23
    Největší problém Aroucy stále trvá. Pořád nedokáží alespoň na minutu udržet míč pod svou kontrolou a i přesto, že daleko méně faulují, neměli ještě jediný náznak šance.
     
    24
    Zajímavý míč na Silvu, ale nakonec byl příliš dlouhý a domácí záložník ho nestihl zastavit ještě před čárou.
     
    26
    Sporting rychlou kombinací se snaží rozhýbat defenzívu svého soupeře a často hledá skuliny po krajních prostorech. A právě tyto prostory zatím Arouca nehlídá zrovna pozorně.
     
    27
    Žlutou kartu dostává Adilson (FC Arouca).
     
    28
    Krásný pas do běhu dostal Campbell, ale jeho centr byl nepřesný a letěl pouze na hlavu bránícího hráče. Sporting si z následného rohu nic nevytvořil a ani hosté z brejku nic nezískali a tak se znovu musí soustředit na obranu.
     
    30
    Kombinace domácích skončila tentokrát u Campbella, který nepřesně přihrával na nabíhajícího spoluhráče, Arouca se okamžitě vrhla do útoku, ale o míč přichází velice brzy. Zatím tyhle rychlé kontry hostům vůbec nevychází.
     
    31
    Sporting právě kontroluje zápas a nikam se nežene. Samozřejmě by si přáli přidat ještě jeden gól do poločasu, ale jednobrankové vedení jim bude určitě také stačit.
     
    32
    Dost hlavičkoval mimo bránu a tak hosté se mohou pokusit rozjet nějakou kloudnou akci.
     
    33
    Faul Silvy, po kterém následoval přímý kop. míč bohužel pro hosty trefil hráče ve zdi a ani z následného autu Arouca nic nevytěžila.
     
    35
    V posledních minutách se Arouca malinko vysunula a snaží se presovat domácí, ale jejich snaha je marná. Sporting je mnohem lepší v situacích jeden na jednoho a jeho hráči nemají problém se dostat rychle do přečíslení.
     
    36
    Zajímavý protiútok po rohovém kopu měla Arouca možnost využít. V jednu chvíli se ocitli hráči hostí v situaci 4 na 2, ale ani tahle výhoda jim nedopomohla k tomu, aby si vytvořili první velkou šanci zápasu.
     
    38
    V některých momentech jsou domácí až moc agresivní a to se také podpisuje pod počet jejich faulů. Zatímco Sporting má na svém kontě už 12 faulů, Arouca pouze 5.
     
    40
    Zeegelaar se ocitl v dobré pozici pro centr, ale svou šanci prováhal a při následném vracení na svou pozici opět fauloval. Míče se ujímají hosté.
     
    41
    Centr Martinse se nepříjemně stáčel do Bracaliho brány. Brankář hostí byl ve správném postavení a nenechal míč spadnout do jeho brány.
     
    42
    Nedorozumění v domácí obraně mezi Patriciem a Coatesem, nakonec ale pro domácí bylo nebezpečí zažehnáno. Patricio bude vykopávat od své brány.
     
    43
    Sporting z přímého kopu nic nevytěžil a tak se hosté mohou pokusit o případné srovnání skóre ještě během prvního poločasu.
     
    44
    Žlutou kartu dostává Silva (Sporting Lisabon).
     
    45
    Žlutou kartu dostává Costa (FC Arouca).
     
    45+1
    Zajímavou standartní situaci rozehráli domácí zhruba ze 30 metrů od brány, nakonec jejich akci zastavuje hvizd rozhodčího, který viděl faul jednoho z domácích hráčů. Martins už chtěl zakončovat sám před Bracalim.
     
    45+1
    První poločas skončil. Sporting byl v prvním poločase výrazněji lepší než jeho dnešní soupeř. O převaze domácích hráčů vypovídá i držení míče – 85% na straně Sportingu. Arouce zatím nevychází opravdu nic. Protiútoky ani přímé kopy se jim nedaří proměnit ve svou výhodu a budou muset hodně přidat, zda chtějí pomýšlet alespoň na bod v tomto zápase.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Hosté přece jenom začali malinko aktivněji. Dokonce se už mohli dostat do dvou šancí, obě zastavil skvělými obrannými zákroky Carvalho.
     
    48
    Arouca konečně na chvíli byla schopná podržet míč, ale nepřesný pas za obranu domácích je o míč připravil a mohou tak hrát domácí.
     
    50
    Druhou žlutou a následně červenou kartu dostává Costa (FC Arouca).
     
    50
    Tak přeci jen vidí Costa za svůj zákrok druhou žlutou a musí jít do sprch. Hloupý faul zezadu si možná hostující obránce mohl odpustit. Takhle oslabil svůj tým až do konce zápasu.
     
    51
    Krásný centr do vápna poslal jeden ze záložníků Sportingu, Pereira hlavičkoval sám z hranice penalty, ale jeho pokud míjí bránu Aroucy jen o pár centimetrů. Pokud Sporting přidá druhý gól, bude zřejmě o zápase rozhodnuto.
     
    53
    Žlutou kartu dostává Campbell (Sporting Lisabon).
     
    54
    Střídání v týmu FC Arouca: ze hřiště odchází Bernardes, přichází Gege.
     
    55
    Sporting Lisabon právě vstřelil branku!
    Dokonale využitý brejk ze strany Sportingu. Hráči Aroucy se nestihli po standartní situaci vrátit v dostatečném počtu a nepokryli všechny hráče domácích. Campbell pohodlně zakončoval hlavou k tyči.
    55. CAMPBELL - 2:0
     
    57
    Malinko teď stačilo, aby Sporting přidal třetí branku. Už to vypadalo, že Ruiz bude sám zakončovat z dobrého místa, nakonec ale obrana hostí udělala alespoň tolik, aby Ruiz vysoko přestřelil.
     
    59
    Carvalho šel jako tank za míčem a také ho získal. Povedlo se mu vysunout Martinse, jeho pas na spoluhráče už byl nepřesný.
     
    60
    Campbell dostal ideální nahrávku na hranici šestnáctky, ale svou slabší pravou nohou mířil jen těsně vedle pravé tyče Bracaliho brány.
     
    61
    Martins vykoupal jednoho z obránců, ale i tak ssithl jeho pokus zablokovat další obránce. Rohový kop pro Sporting.
     
    62
    Střídání v týmu FC Arouca: ze hřiště odchází Gonzalez, přichází Jorginho.
     
    63
    Silva (Sporting Lisabon) neproměňuje pokutový kop. Penalta byla nařízená právě po zákroku na Silvu, kdy ho sestřelil ve vápně Velasquez. Silva ale nepotvrdil svou výbornou kopací techniku a svůj pokus poslal daleko od pravé tyče.
    63. Penalta
     
    66
    Arouca má teď velicou těžkou pozici. Hrají v deseti, Sporting přidal druhý gól a málem i třetí a navíc k tomu všemu hostům dneska absolutně nevychází rozehrávka. V deseti hráčích je téměř nemožné s výsledkem utkání ještě něco udělat.
     
    68
    Bas Dost zkoušel zakončit nůžkami, jeho pokus letěl pár metrů nad břevnem hostující brány. Sporting je při chuti a chce přidat ještě více gólů. Kdyby před chvílí Campbell v nadějné pozici lépe nahrával, mohlo to být 3:0.
     
    69
    Sporting Lisabon právě vstřelil branku!
    Tak přeci jen Sporting přidává třetí gól utkání ! Po rohovém kopu se k míči opět dostal Joel Campbell a tentokrát poslal daleko lepší centr do vápna. Míč přistál přesně na hlavě Dosta, který se v takových situacích málo kdy mýlí.
    69. DOST - 3:0
     
    72
    Vypadá to, že hosté směrem dopředu rezignovali a snaží se pouze o to, aby si odvezli co nejmenší debakl. Útočí maximálně ve třech hráčích, to jim na šanci na přidání alespoň jedné branky moc nepřidá.
     
    74
    Sporting u míče hledá místa, kudy by ještě mohl přidat nějaký ten gól. Zápas se zřejmě už dohraje v klidu ze strany domácích.
     
    76
    Střídání v týmu Sporting Lisabon: ze hřiště odchází Ruiz, přichází Castaignos.
     
    77
    Jakmile se Arouca snaží podržet míč a pomalu rozehrát, domácí ji okamžitě začnou napadat. Díky početní výhodě dokáží hosty přečíslit a pro Sporting tak vznikají další zajímavé akce.
     
    79
    Střídání v týmu Sporting Lisabon: ze hřiště odchází Silva, přichází Cesar.
     
    80
    V posledních minutách vidíme pořád stejný obrázek hry. Sporting drží míč, občas se pokusí využít chyby v obraně hostí. Arouca už nemá žádnou snahu o to jí s míčem dopředu a i po jeho získání hráči většinou stojí a také o míče rychle přichází.
     
    83
    Střídání v týmu FC Arouca: ze hřiště odchází Adilson, přichází Coelho.
     
    85
    Je to radost se dívat na některé přímočaré akce domácích. Přece jenom hosté hráli skoro celý druhý poločas v desíti a tak jim ke konci zápasu už dochází síly. Možná i motivace už hostům chybí, přece jenom za stavu 3:0 toho už příliš nezmůžou.
     
    87
    Střídání v týmu Sporting Lisabon: ze hřiště odchází Martins, přichází Elias.
     
    89
    Centry Sportingu do vápna nachází už jen dobře připravené obránce Aroucy. Už jedenáctý roh v zápasu si domácí vyzkouší.
     
    90
    Po centru z rohu hlavičkoval jeden z domácích hráčů mimo a tak může Bracali odkovápat od svě brány. Samozřejmě s ničím nijak nepospíchá a tak se nám čas pomalu blíží k nastavení.
     
    90+1
    Rozhodčí nastavil dvě minuty navíc. Podaří se domácím vstřelit ještě jednu branku nebo výsledek bude po konci zápasu o tře branky. To ještě uvidíme v těchto dvou minutách.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Domácím Sporting si dneska dokráčel k pohodlným třem bodům, kdy ve druhé půli dokázali proti pouze desíti hráčům soupeře přidat další dva góly i neproměnit penaltový kop. Acoura byla opravdu slabá směrem dopředu a prakticky si nevytvořila žádnou šanci. Od stavu 3.0 zápas pouze dohrávala a snažila se neinkasovat příliš mnoho gólů.
     
    Přeji příjemnou noc a u dalšího přenosu na shledanou. (23:09:22)

    Libor Smoček

    Góly: 9. Dost, 55. Campbell, 69. Dost

    Karty:   14. Martins (SPL), 44. Silva (SPL), 53. Campbell (SPL) – 27. Adilson (ARC), 45. Costa (ARC)   50. Costa (ARC)

    Nepremenená penalta: 63. Silva (SPL), mimo


    Sporting Lisabon: Patricio – Zeegelaar, Semedo, Coates, Pereira, Campbell, Carvalho, Silva, Martins, Dost, Ruiz
    Náhradníci: Beto – Castaignos, Cesar, Elias, Oliveira, Ruiz, Schelotto

    FC Arouca: Bracali – Costa de Brito, Velasquez, Jubal, Anderson Luis, Bernardes, Santos, Adilson, da Costa, Gonzalez, Valente
    Náhradníci: Rui Sacramento – Bastos, Crivellaro, Gege, Lopes Bruno, Jorginho, Coelho

    Rozhodca: Xistra C.