Kazachstan – Rumunsko 0:0 (kon.) | Česko – Azerbajdžan 0:0 (kon.) | Nemecko – Sev. Írsko 2:0 (kon.)
Nórsko – San Maríno 4:1 (kon.) | Dánsko – Čierna Hora 0:1 (kon.) | Poľsko – Arménsko 2:1 (kon.)
Litva – Malta 2:0 (kon.) | Slovensko – Škótsko sk 3:0 (kon.) | Slovinsko – Anglicko 0:0 (kon.)
koniec
Slovensko
3:0 (1:0)
Škótsko
Utorok 11.10.2016, 20:45 • Štadión Antona Malatinského - City Arena Trnava • Kvalifikácia MS (Európa)
Predzápasové kurzy
     
    V Trnave sa v rámci F-skupiny kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta do Ruska 2018 stretne reprezentácia Slovenska a výber Škótska.

    Zápas má výkop v utorok 11. októbra o 20.45. Zápas v City Arene Štadióna Antona Malatinského určite nebude vypredaný, v pondelok popoludní bolo voľných ešte 6500 miest. Tábor hostí využil celú kapacitu ponúknutú naším zväzom, teda 1850 lístkov.

    Trénerovi Kozákovi chýbajú niektoré tradičné opory. Kvôli zraneniam z kádra vypadli Viktor Pečovský, Norbert Gyömbér, Ondrej Duda a Peter Pekarík. Kvôli kartovému trestu do zápasu nemôže zasiahnuť Tomáš Hubočan.

    Naopak späť v hre je Martin Škrtel. Tréner Kozák dodatočne nominoval reprezentanta do 21 rokov Milana Škriniara, pretože ďalší obranca Lukáš Štetina nie je zdravotne v poriadku.

    Už medializovaná bola absencia Vladimíra Weissa, ktorý mal pred prvým zápasom problémy so zákonom. V nominácii chýba aj Miroslav Stoch, tréner Kozák sa vyjadril, že s týmto krídelníkom už nepočíta.

    Pred utorňajším duelom v Trnave nemajú jeho zverenci v F-skupine zatiaľ na konte ani bod. Škóti už majú na svojom konte štyri body.

    V prvom kvalifikačnom zápase Slováci stratili body v poslednej minúte s Anglickom, v druhom prehrali v Slovinsku rovnako 1:0. Problémom Slovenska je najmä ofenzíva, naši reprezentanti neskórovali už 405 minút.

    Škóti v prvom zápase kvalifikácie vyhrali Škóti na pôde Malty 5:1 a v druhom zápase na domácom ihrisku remizovali s Litvou 1:1.

    Slovenský výber a Škótsko sa v oficiálnom zápase ešte nestretli, v utorok v Trnave sa teda stretnú po prvý raz.

    Náš tip na tento zápas: 0:0.

    Duel povedie ako hlavný Martin Strömbergsson, na čiarach mu budú asistovať krajania Daniel Gustavsson a Joakim Amri Nilsson. Ako štvrtý bude pôsobiť Glenn Nyberg. Všetci rozhodcovia sú zo Švédska.
     
    Hymny sú za nami, o malú chvíľu sa zápas začína.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    2
    Hostia nastúpili v pestrých cyklamenových dresoch, domáci sú v bielom.
     
    3
    Na tribúnach majú zatiaľ prevahu hostia a ich fanúšikovia, domáci sa postupne prebúdzajú. Na ihrisku vidíme tradičnú úvodnú oťukávačku.
     
    4
    Mak atakoval rozohrávku hostí a tí museli odkopávať. Naši chlapci rozohrávajú cez stred obrany, Martin Škrtel hrá v ochrannej maske.
     
    5
    Slováci zatlačili súpera na jeho polovici, no, po prvej rozohrávke sa lopta vrátila k Ďuricovi a začíname postupne nový útok.
     
    6
    Nemec to prehnal s dôrazom a fauloval pri napádaní Patersona. Rozhodca píska a Škóti môžu hrať.
     
    7
    Snodgrass centroval nebezpečne do šestnástky domáceho tímu, obrana bola pozorná a prvý náznak útoku vyriešila k spokojnosti trénera Kozáka.
     
    8
    Ďurica sa ospravedlňuje svojim spoluhráčom, center ktorým chcel rozohrať končí v zámedzí a hostia povzbudzovaní zvukom gájd môžu hrať.
     
    9
    Škótskí diváci sa búria, po zákroku nášho hráča ostal jeden z ich miláčikov ležať na zemi a Slováci išli do útoku. Center Saba z pravej strany však svoj cieľ nenašiel.
     
    10
    Hamšík nechal hrať Patersona, ten sa dostal do dobrej pozície a centroval. Nič nebezpečné z toho nebolo a pri lopte sú po krátkej chvíli opäť domáci.
     
    11
    Steven Fletcher sa dostal k hlavičke v pokutovom území, ale jeho pokus mieril mimo brány Kozáčika. Ten následne poslal loptu do hry, môžeme skúsiť niečo vymyslieť.
     
    13
    Slováci opäť na polovici súpera a k strele sa dostal Ján Ďurica a prekvapil Marshalla. Tomu lopta vypadla a následne sa o center pokúsil Holúbek. Akcia bola nebezpečná iba po Ďuricovu strelu, následne si obrana našich hráčov postrážila.
     
    15
    Erik Sabo vidí za faul žltú kartu.
     
    16
    Hostia sa dostali po priamom kope k nebezpečným dorážkam, ale na Kozáčika nešla ani jedna. Skóre sa nemení.
     
    18
    Slovensko dalo gól!
    Po neodpískanom zákroku na hosťujúceho Fletchera sa lopta dostal cez stred na Holúbeka a ten pekným, centrom poslal loptu do šestnástky, kde sa odrazila k RÓBERTOVI MAKOVI a ten krásnou strelou poslal Slovákov do vedenia.
    18. Róbert Mak (SVK) - 1:0
     
    19
    Fanúšikovia hostí ťažko nesú najmä faul pred gólom, to nám však nevadí a tešíme sa konečne zo streleného gólu.
     
    20
    Roh hostí neznamenal nebezpečie pre Kozáčikovu bránu a naši sa opäť rútia do útoku. Gól nám iste vlial sebadôveru.
     
    21
    Teraz je rad na Škótoch, musia niečo vymyslieť. Naši sa usadili na svojej polovici a čakajú čo hostia. Tým nešlo tvorenie akcií ani doma v ostatnom zápase, keď iba remizovali 1:1 s Litvou.
     
    22
    Holúbek si chcel zopakovať akciu spred gólu, ale dopustil sa faulu a rozhodca teraz pískal.
     
    24
    Faul pred našou šestnástkou, priamy kop pre hostí z dobrej pozície.
     
    26
    Ritchie pokazil priamy kop a Ďuriš mu loptu blokoval. Napokon hostia loptu stratili definitívne.
     
    27
    Škótsky tlak sa stupňuje, ďalší priamy kop a center do našej šestnástky. Jeden z hostí sa dopustil faulu a Švéd s píšťalkou signalizuje prerušenie hry.
     
    28
    Škrtel si poradil s Snodgrassom, náš kapitán pekne čítal hru a bol pri lopte skôr ako Škót. Môžeme ísť dopredu.
     
    30
    Po polhodine hry sa dostal k hlavičke sám a nekrytý McArthur, jeho pokus však mieril mimo brány Kozáčika a ten stále drží čisté konto.
     
    31
    Tierney ukázal, že vie hrať futbal. Prebral si loptu na hranici šestnástky a prešiel cez dvoch našich brániacich hráčov. Dostal sa aj k strele, ale jeho pokus po zemi mieril mimo brány Kozáčika. Naši sa ho trochu báli kontaktovať, pri páde by hrozilo nebezpečie pokutového kopu.
     
    32
    Škóti sa dostávajú k nebezpečným centrom, dobré lopty prichádzajú najmä z pravej strany a prácu ma Holúbek.
     
    34
    Mak sa hnevá na rozhodcu, ktorý neposúdil zákrok na jeho osobu ako faul. Naopak na druhej strane pískol faul na Stevena Fletchera.
     
    35
    Škrtel opäť s dobrým bránením. Vletel do súboja o loptu s Patersonom, odobral ju čisto a ešte dokázal aj rozohrať. Podobný lapsus ako proti Angličanom si dnes Škrtel asi dva razy premyslí.
     
    36
    Snodgrass sa dostal v šestnástke z ľavej strany k dobrému a prekvapivému centru na bránu a Kozáčik musel boxovať mimo svojej brány. Pred ním nebol nikto z hostí a teda sa Slováci nemuseli výrazne brániť.
     
    37
    Blíži sa polčas, Slováci sú mierne viac zatiahnutí, aj teraz sa o kontru z obrany pokúsili Mak a Nemec. Čakali na spoluhráčov a nič z toho pre naše farby nebolo.
     
    39
    Mak opäť a teraz sa vyznamenal. Unikol po ľavej strane, zasekol si pravého obrancu a pekne vystrelil na gólmana hostí. Ten loptu iba s námahou vytlačil na rohový kop.
    39. Róbert Mak (SVK)
     
    41
    Po jeho exekúcii sa k strele dostal Ján Ďurica a z blízkej vzdialenosti neprepálil brankára Škótska. Škoda, mohli sme viesť 2:0. Naši však tlačia súpera ďalej, ďalší roh a pred bránou to zase horelo.
     
    42
    Po hluchým momentoch z našej strany tu boli opäť minúty, kedy sme boli aktívnejší a lepší tím. Hostia sa ubránili a držia loptu na našej polovici.
     
    43
    Mak si naivne pýtal faul od rozhodcu, simulovanie odmenili hosťujúci fanúšikovia bučaním, toto v ich lige nemajú radi.
     
    44
    Posledné minúty prvého polčasu, o malú chvíľu sa dozvieme koľko rozhodca pridá ku klasickej 45 minútovke.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Prvý polčas vyhralo Slovensko 1:0, keď peknú akciu našich prudkou strelou zakončil Róbert Mak. Slováci začali aktívnejšie, ale po strelenom góle sa naši stiahli a čakali na kontry. Záver opäť patril Slovákom, ale prekonať Marshalla sa im nepodarilo. Druhý polčas sa začína asi o 21.46.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    47
    Do druhého polčasu poslali tréneri tie isté jedenástky ako hrali v prvom polčase.
     
    48
    Slováci začali tlakom, po skrumáži pred brankárom hostí sa ale k strele Mak nedostal.
     
    49
    Hostia si pýtali penaltu do dotyku lopty s našimi hráčmi, ale rozhodca ukazuje aby sa hralo ďalej.
     
    50
    Ďuriš sa snažil vysunúť nabiehajúceho Hamšíka, Martin v drese hostí ich úmysel vystihol a akciu prekazil. Na druhej strane vidíme roh pre hostí.
     
    51
    Škrtel odhlavičkoval loptu na Maka, ten sa dostával do prieniku, ale posledný hosťujúci hráč ho stihol zastaviť.
     
    52
    Priamy kop pre Škótsko. Loptu sa stavia Ritchie. Lopta je na ľavej strane pri šestnástke. Center stihol odhlavičkovať Ďurica, hrajú však naďalej hostia, až pokým center nezobral do rukavíc Kozáčik.
     
    53
    Hamšík nemal vpredu s kým kombinovať, vrátil na Škrtela a až následne sa lopta mihla v šestnástke pri nebezpečnom centri. Skóre sa však nemení a my ostávame pri lopte.
     
    54
    Škóti hrajú svoju rozohrávku dosť staticky, naši hráči stíhajú dostupovať a súpera nepustia bližšie na dostrel.
     
    55
    Roh pre hostí, Sabo sa doprosoval aby rozhodnutie zmenil, ale nemusí ľutovať, lebo center berie do rúk Kozáčik.
     
    57
    Slovensko dalo gól!
    Krásna ukážka futbalu. Hamšík si podržal loptu na ľavej strane našiel krátkou prihrávkou RÓBERTA MAKA a ten si ešte zasekol obrancu hostí a až následne zavesil loptu do siete. Paráda, vedieme 2:0.
    57. Róbert Mak (SVK) - 2:0
     
    58
    Krátko pred hodnou hry vedieme už 2:0 a Škóti nevedia prísť na recept ako streliť Kozáčikovi gól. Zdá sa, že po dvoch smolných prehrách sa dnes dočkáme bodov. Do konca zápasu ostáva ešte vyše polhodina, takže treba bojovať.
     
    60
    Strelu skúsil spoza šestnástky aj Hamšík, jeho bomba bola blokovaná a tak sa odhodlal aj Mak. Jeho strela už natiahla gólmana hostí, ale Mak tretí gól nepridal.
     
    61
    Stále čakáme na prvé zápasové striedanie, nespokojný by mal byť s výsledkom najmä hosťujúci Gordon Strachan, uvidíme či príde čoskoro k zmene.
     
    63
    Našich chlapcov podporili teraz aj diváci skandovaním Slovensko – Slovensko.
     
    64
    Anya prišiel za Ritchieho.
     
    64
    Griffiths nahradil kapitána hostí Darrena Fletchera.
     
    65
    Tak napokon až dvojité striedanie skúsil hosťujúci tréner, uvidíme ako sa zmení herný prejav Škótov.
     
    66
    Našu kontru si hráči pokazili sami, Hamšík hľadal Ďuriša, ale loptu ktorú mu poslal nemohol ani rýchly útočník dostihnúť.
     
    67
    Roh pre Slovensko.
     
    68
    Slovensko dalo gól!
    Po rohovom kope sa k hlavičke dostal nekrytý ADAM NEMEC a zvyšuje už na 3:0.
    68. Adam Nemec (SVK) - 3:0
     
    69
    Strelca tretieho slovenského gólu Adama Nemca nahradil Marek Bakoš.
     
    70
    Bakoš si hneď vypýtal prihrávku do úniku, akciu mierne pribrzdil a našiel Hamšíka. Jeho strela končí vysoko na tribúne za bránou Škótov.
     
    71
    Zápas držíme pevne vo svojich rukách, hostia v druhom polčase nehrajú smerom vpred nič extra. Naši sú pri chuti, po suchotách v prvých dvoch zápasoch sa naši reprezentanti konečne rozstrieľali.
     
    72
    Pozitívom je aj fakt, že sme skórovali cez našich útočníkov, Makovi to ide aj v klube a Nemec sa uplatnil vďaka svojej výške.
     
    74
    Do konca zápasu ostáva viac ako štvrťhodina, zápas sa viac – menej iba dohráva.
     
    76
    Steven Fletcher dohral, prišiel John McGinn.
     
    77
    Dnešné stretnutie sleduje 11098 divákov.
     
    78
    Griffiths potiahol akciu po pravej strane, cez Ďuricu dokázal aj vystreliť, ale Kozáčik pekne vyrazil na rohový kop.
     
    79
    Rohový kop sme prežili bez ohrozenia brány a môžeme ísť vpred.
     
    80
    Mak si za dva góly v dnešnom zápase vyslúžil standing ovation, strieda ho Dušan Švento.
     
    81
    Anya sa dostal k centru po ľavej strane a na druhej strane strieľal Bannan, ale Kozáčik pohotovo chytá do svojich rukavíc. Stav sa stále nemení.
     
    82
    Erik Sabo si teraz neporadil s prihrávkou na Kozáčika ideálne. Poslal slabú prihrávku a poradiť si musel samotný gólman. Nie je z toho napokon ani roh a Sabo sa kamarátovi ospravedlňuje.
     
    85
    Krátke prihrávky na držanie lopty teraz hrajú naši futbalisti, Škóti, zdá sa, už rezignovali.
     
    86
    Faul na polovici ihriska a priamy kop pre našich.
     
    87
    Hamšík dohral, prišiel Kiss.
     
    88
    Platonický tlak nášho súpera, lopta ostáva po krátke chvíli na našich kopačkách. Diváci tlieskajú, dnešný výkon ich musel potešiť.
     
    89
    Ďuriš vybojoval ešte rohový kop.
     
    90
    Center z rohu Marshall chytá.
     
    90+1
    Rozhodca pridá minimálne tri minúty.
     
    90+3
    Diváci potleskom ďakujú za dnešný výkon. Zápas sa pomaly končí.
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    Zápas sme nad Škótskom vyhrali rozdielom triedy 3:0. Dva góly dal Róbert Mak a jeden Adam Nemec. Naši zaknihovali prvú výhru v skupine F. Pekný zbytok večera z Trnavy. (22:37:42)

    Martin Janiš

    Góly: 18. Mak, 57. Mak, 68. Nemec

    Karty:   15. Sabo (SVK)


    Slovensko: Kozáčik – Sabo, Škrtel, Ďurica, Holúbek – Kucka, Škriniar – Ďuriš, Hamšík (87. Kiss), Mak (80. Švento) – Nemec (69. Bakoš).
    Náhradníci: Novota, Dúbravka – Štetina, Kiss, Greguš, Považanec, Bakoš, Hrošovský, Pauschek, Saláta, Švento.

    Škótsko: Marshall – Paterson, Martin, G. Hanley, Tierney – D. Fletcher (64. Griffiths) – Snodgrass, Bannan, McArthur, Ritchie (64. Anya) – S. Fletcher (76. J. McGinn).
    Náhradníci: C. Gordon, Hamilton – Forrest, J. Morrison, Maloney, Griffiths, Anya, Ch. Martin, Wallace, Berra, Robertson, J. McGinn.

    Rozhodca: Strömbergsson – Gustavsson, Amri Nilsson

    Diváci: 11098