Azerbajdžan – Nórsko 1:0 (kon.) | Arménsko – Rumunsko 0:5 (kon.) | Čierna Hora – Kazachstan 5:0 (kon.)
Anglicko – Malta 2:0 (kon.) | Nemecko – Česko 3:0 (kon.) | Sev. Írsko – San Maríno 4:0 (kon.)
Poľsko – Dánsko 3:2 (kon.) | Škótsko – Litva 1:1 (kon.) | Slovinsko – Slovensko sk 1:0 (kon.)
koniec
Anglicko
2:0 (2:0)
Malta
Sobota 08.10.2016, 18:00 • Wembley, Londýn • Kvalifikácia MS (Európa)
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Vážení diváci, vítam vás pri sledovaní online priameho prenosu z kvalifikácie o postup na MS 2018. Futbalisti Anglicka majú veľkú šancu nadviazať na svoje úvodné víťazstvo, keďže v domácom prostredí budú hostiť Maltu. Zápas sa začína o 18:00 hod.

    ANGLICKO

    Angličania vstúpili do kvalifikácie vydretým víťazstvom na Slovensku. Počas celého zápasu mali jasnú územnú i streleckú prevahu, no o svojom triumfe rozhodli až v nadstavenom čase, keď sa presadil Adam Lallana. Tri levy tak dosiahli už trináste kvalifikačné víťazstvo v rade a túto sériu budú nepochybne chcieť predĺžiť aj dnes. Prípadná prehra by bola obrovskou senzáciou a len prvou od októbra 2009. Svoju premiéru na reprezentačnej lavičke si odbije Gareth Southgate, ktorý nahradil disciplinárne potrestaného Sama Allardycea. V dnešnom zápase sa ale nebude môcť spoľahnúť na zranené trio Harry Kane, Raheem Sterling a Glen Johnson.

    MALTA

    Futbalisti Malty tradične patria k outsiderom celých kvalifikačných bojov. Aktuálne sú v rebríčku FIFA až na 176. mieste, čo samo hovorí o sile mužstva. V predošlej kvalifikácii o postup do ME 2016 získala Malta len dva body, keď remizovala v Bulharsku a tiež doma proti Azerbajdžanu. Do novej sezóny vstúpila veľmi zle, keď pred vlastnými fanúšikmi podľahla Škótsku vysoko 1:5. Hattrickom sa zaskvel Robert Snodgrass, ktorý de facto zmaril šance zverencov Pietra Ghedina na bodový zisk. Navyše, spomínaný duel dohrávali domáci len s ôsmimi hráčmi v poli. Vylúčení totiž boli Jonathan Caruana a Luke Gambin, a tak budú v dnešnom zápase absentovať.
     
    Úvodné zostavy:

    Anglicko: Hart – Walker, Stones, Cahill, Bertrand – Alli, Henderson, Rooney – Walcott, Sturridge, Lingard.
    Náhradníci: Heaton, Forster – Townsend, Rose, Vardy, Dier, Rashford, Antonio, Smalling, Oxlade-Chamberlain, M. Keane.

    Malta: Hogg – Z. Muscat, Agius, Camilleri – S. Borg, Kristensen, Sciberras, P. Fenech, A. Muscat – Schembri – Effiong.
    Náhradníci: Bonello – Mifsud, Scerri, Scicluna, J. P. Farrugia, J. Pisani, Failla, Zerafa, R. Muscat.

    Rozhodca: Stefan Johannesson (SWE).
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Úvodný výkop zápasu mali domáci futbalisti, ktorí nastúpili na dnešné stretnutie v typických bielych dresoch. Zatiaľ kombinujú v okolí stredového kruhu.
     
    2
    Maltský brankár Andrew Hogg mal menšie problémy v rozohrávke. Dobre dobiedzali Jesse Lingard a Daniel Sturridge, ale hosťujúci gólman nechyboval.
     
    3
    Gareth Sciberras sa snažil vymyslieť niečo smerom dopredu. Anglická obrana bola ale včas sformovaná a bez väčších ťažkostí ho zastavila v akcii.
     
    4
    Domácim futbalistom sa zatiaľ nedarí prejsť cez červenú obranu. Nový tréner Albionu Gareth Southgate ale vyzerá byť v absolútnej pohode.
     
    5
    Jordan Henderson sa snažil šikovnou prihrávkou za obranu nájsť rýchleho Thea Walcotta. Útočník londýnskeho Arsenalu sa ale k lopte nedostal, a tak nasleduje odkop od brány.
     
    6
    Angličania majú jasnú územnú prevahu a teraz budú mať aj prvú šancu ohroziť súperovu bránu. Bjorn Kristensen totiž fauloval pred šestnástkou Deleho Alliho.
     
    7
    Priamy kop približne z 23 metrov zahral Wayne Rooney. Kapitán Albionu ale trafil len dobre postavený múr, a tak neohrozil Andrewa Hogga.
     
    8
    Prvý úspešný zákrok si na svoje konto pripisuje Andrew Hogg. K odrazenej lopte sa dostal Wayne Rooney, z hranice šestnástky pekne zatočil loptu, no brankára Malty neprekonal.
    8. Wayne Rooney (ENG)
     
    9
    Domáci to teraz skúšali najmä po pravej strane, kde operuje krajný obranca Kyle Walker. Hosťom sa ale dobre darilo blokovať jeho snahu o center.
     
    10
    Wayne Rooney fauloval v strede ihriska, a tak sa na chvíľu dostali k lopte aj hostia. Dokonca Bjorn Kristensen centroval z pravej strany, no našiel len rukavice Joea Harta.
     
    11
    Podobnú situáciu vidíme aj na druhej strane. Kyle Walker hľadal svojim centrom spoluhráčov, no napokon poslal loptu len do rukavíc Andrewa Hogga.
     
    12
    Z hranice šestnástky pálil Jesse Lingard. Mladý reprezentant Albionu však loptu príliš dobre netrafil, a tak bude nasledovať len odkop od brány.
     
    13
    Aj domáci kapitán teraz vypomohol anglickým obrancom a prerušil akciu Malty. Následne z pravej strany centroval Theo Walcott, no nenašiel nikoho v bielom drese.
     
    14
    Takmer všetci hráči, s výnimkou Joea Harta, sú na obrannej polovici Malty. Tá sa ale zatiaľ veľmi dobre bráni a drží nerozhodné skóre.
     
    15
    Ani táto anglická akcia nebude úspešná. Kolmá prihrávka na Ryana Bertranda bola až príliš prudká, a tak lopta opustila hrací priestor.
     
    16
    Daniel Sturridge sa obtočil s loptou na hranici šestnástky a okamžite posielal loptu do päťky. Tam ale nebol žiaden domáci hráč, čo využil brankár Hogg.
     
    17
    Domáci futbalisti zakopli loptu mimo hracej plochy. Nejaké svalové problémy má Ryan Bertrand a vyzerá to tak, že Gareth Southgate bude musieť striedať.
     
    19
    Prvé striedanie je realitou. Ryan Bertrand nemôže pre svalové problémy pokračovať v zápase, a tak ho musí nahradiť Danny Rose.
     
    20
    Druhá šanca Albionu v dnešnom dueli. Jordan Henderson poslal z polovice ihriska dlhý pas za obranu Malty, našiel ním Jesseho Lingarda, no ten v koncovke zlyhal.
     
    21
    Jesse Lingard šikovným oblúčikom hľadal striedajúceho Dannyho Rosa. Jeho pas ale nebol najpresnejší, a tak končí len v moci Andrewa Hogga.
     
    22
    Obrovské šanca v podaní domáceho tímu. Na center z pravej strany si nabehol Dele Alli, ale jeho hlavičku pohotovo vyrazil Andrew Hogg. Následnú dorážku z tesnej blízkosti poslal Daniel Sturridge do nebies.
     
    23
    Angličania v polovici prvého polčasu stupňujú svoj tlak. Určite by potrebovali skórovať a streliť upokojujúci prvý gól. Andrew Hogg je však proti.
     
    24
    Wayne Rooney to teraz poriadne prehnal a môže byť rád, že nedostal žltú kartu. Po jeho nevyberanom zákroku musí byť ošetrovaný André Schembri.
     
    25
    Po krátkom ošetrení sa opäť hrá. Angličania to tento raz skúšali po ľavej strane, kde sa však nepresadil Danny Rose. Malta následne posiela loptu až k domácej šestnástke.
     
    26
    Alfred Effiong sa previnil nedovoleným zákrokom v strede poľa. Angličania síce rýchlo pokračovali v útočnej aktivite, no k ničomu sa nedostali.
     
    27
    Zatiaľ je to skôr trápenie zo strany favorita zápasu. Wayne Rooney sa snažil kolmou prihrávkou uvoľniť Kyla Walkera, no jeho pas neprešiel.
     
    28
    Malta sa bráni so všetkými hráčmi v poli. Zatiaľ môže byť spokojná, keďže na slávnom Wembley drží nerozhodné skóre. Angličania pokračujú v aktivite.
     
    29
    Anglicko dalo gól!
    Domáci futbalisti sa predsa len dokázali presadiť. Jordan Henderson poslal z pravej strany ďalší kvalitný center do šestnástky a na konci liverpoolskej spolupráce vidíme presné hlavičkové zakončenie DANIELA STURRIDGEA.
    29. Daniel Sturridge (ENG) - 1:0
     
    30
    Máme za sebou polhodinu hry. Gareth Southgate sa po prvýkrát môže tešiť a dá sa predpokladať, že ešte nejaký ten gól obrovský favorit zápasu pridá.
     
    31
    Danny Rose bol faulovaný, a tak bude mať Anglicko výhodu priameho kopu. Loptu si už postavil Wayne Rooney, no zrejme bude skôr centrovať.
     
    32
    Wayne Rooney poslal jemnučký center do pokutového územia. Obrana Malty si ale dobre poradila s domáci útočníkmi, a tak loptu chytá Andrew Hogg.
     
    33
    Ďalšia anglická šanca. Daniel Sturridge poslal z pravej strany skvelý center do pokutového územia. Nabehol si naň Jesse Lingard, ale maltský brankár vytlačil loptu na roh.
     
    34
    Po rohovom kope sa dostal do zakončenia Gary Cahill. Obranca londýnskej Chelsea ale mieril len vedľa ľavej žrde brány Andrewa Hogga.
     
    36
    John Stones si teraz pomohol taktickým faulom v strede poľa. Prerušil tak akciu Malty, vďaka čomu sa domáci obrancovia môžu opäť sformovať.
     
    37
    Angličania pokračujú vo svojej aktivite. Na útočný výlet sa vybral aj John Stones, no následne Danny Rose necentroval a radšej ďalej rozvinul akciu.
     
    38
    Anglicko dalo gól!
    Favorit zápasu korunuje svoju aktivitu ďalším gólom. Daniel Sturridge vymyslel útočnú akciu, po ktorej zakončoval DELE ALLI. Jeho prvú strelu ešte Andrew Hogg vyrazil, ale na jeho dorážku už nestihol zareagovať.
    38. Dele Alli (ENG) - 2:0
     
    39
    Angličania to teraz skúšali po pravej strane. Trošku stratený Theo Walcott sa ale nedokázal presadiť a vybojoval len vhadzovanie.
     
    40
    Pomaly sa nám blíži záver prvého polčasu. Angličania smerujú za svojim štrnástym kvalifikačným víťazstvom za sebou. Túto sériu neprerušilo Slovensko a neurobí tak ani Malta.
     
    41
    Daniel Sturridge sa dostal do pokutového územia a z ťažkého uhla vystrelil na bránu. Andrew Hogg ale bol na mieste a tentokrát jeho strelu vyrazil.
     
    42
    Albion dlhšiu dobu kombinuje približne 30 metrov od brány súpera. Snaží sa mierne vytiahnuť obranu súpera, aby dokázal zakončiť.
     
    43
    Z pravej strany sa dostal k centru Kyle Walker. Pekným pasom našiel hlavu Daniela Sturridga, no jeho zakončenie končí len v rukaviciach maltského gólmana.
     
    44
    Ryan Camilleri si teraz splnil svoje obrané povinnosti, keď zblokoval center Dannyho Rosa z ľavej strany. Nasledovať tak bude rohový kop.
     
    45
    Daniel Sturridge sa predviedol ďalšou individuálnou akciou. Pekne sa dostal cez obranu, no ten napokon jeho strelu zblokoval na ďalší rohový kop.
     
    45+1
    Prvá z dvoch nadstavovaných minút sa pomaly končí. Pre hostí sa črtala šanca na rýchly brejk, no ich aktivitu veľmi rýchlo stopol obranca John Stones.
     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Anglická futbalová reprezentácia smeruje za ďalším víťazstvom v kvalifikačnej F-skupine. V zápase s Maltou vedie po prvom polčase 2:0, keď sa gólovo presadili Daniel Sturridge a Dele Alli. Domáci boli jasne lepším tímom, vypracovali si niekoľko šancí, no aj vďaka dobrému výkonu Andrewa Hogga prehráva Malta len dvojgólovým rozdielom. Už po dvadsiatich minútach musel ihrisko opustil zranený Ryan Bertrand, ktorého nahradil Danny Rose.

    Druhý polčas sa začne približne o 19:03 hod.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Vyzerá to tak, že do druhého polčasu nastúpili obe mužstvá v nezmenených zostavách. Prvá anglická akcia sa skončila neúspešne, a tak má loptu v moci Andrew Hogg.
     
    47
    Alfred Effiong bojoval o loptu proti presile domácich obrancov. Tí si ale počínali veľmi skúsene a čistým spôsobom ho o loptu pripravili.
     
    48
    Kyle Walker si pekne zabehol za obranu. Z pravej strany hľadal spätnou prihrávkou svojich spoluhráčov, ale jeho pas nebol presný.
     
    49
    Danny Rose bol faulovaný, a tak bude mať Albion výhodu priameho kopu. Po faule Bjorna Kristensena ho opäť zahrá domáci kapitán.
     
    50
    Wayne Rooney poslal loptu do ohňa, no pred Danielom Sturridgeom dobre zasiahol Andrei Agius. Nasledoval tak rohový kop, ale ani po ňom sa Tri levy nepresadili.
     
    51
    Daniel Sturridge sa snažil spracovať si loptu v pokutovom území Malty. Hosťujúci obrancovia ale boli dôrazní a loptu odkopli do bezpečia.
     
    52
    Obraz hry sa nám v porovnaní s prvým polčasom vôbec nemení. Albion teraz bude rozohrávať priamy kop, pretože Paul Fenech zblokoval center Dannyho Rosa rukou.
     
    53
    Wayne Rooney zahral priamy kop, no tentokrát zvolil priame ohrozenie brány. Andrew Hogg však predviedol pekný zákrok vo vzduchu a vytlačil loptu na roh.
     
    54
    Jordan Henderson zásobuje domácich útočníkov kvalitnými centrami. Tentokrát jeho pas smeroval na Thea Walcotta, no ten loptu nezachytil na ihrisku.
     
    55
    Hlavný rozhodca udeľuje v dnešnom zápase prvú žltú kartu. Po faule na prenikajúceho Jesseho Lingarda ju dostáva krajný obranca Steve Borg.
     
    56
    Domáci mali výhodu priameho kopu, ktorý opäť rozohral Wayne Rooney. Jeho pas smeroval na prednú žrď, no tam boli len pripravení obrancovia Malty.
     
    57
    Tento úsek hry nevychádza ani jednej strane. Vidíme príliš veľa nepresností, a tak sa väčšina útočných akcii končí ďaleko od pokutového územia.
     
    58
    Angličanom teraz chýba lepší pohyb. Samozrejme, svoju rolu hrá aj výrazne uspokojenie, ktoré pramení z komfortného vedenia.
     
    59
    Daniel Sturridge šikovnou pätičkou uvoľňoval Jesseho Lingarda. Prihrávka však na neho neprešla a navyše, útočník Manchestru United bol v ofsajde.
     
    60
    Máme za sebou hodinu hry. Malta drží vo Wembley stále prijateľný výsledok, keď prehráva len 2:0. O doterajšie góly sa postarali Daniel Sturridge a Dele Alli.
     
    61
    Dvakrát z pravej strany nebezpečne centroval Kyle Walker. Brankár Andrew Hogg mal prácu najmä pri jeho prvom centri, keď odvrátil loptu pred Delem Allim.
     
    62
    Angličania držia loptu na svojich kopačkách, no smerom dopredu nie sú príliš nebezpeční. Gareth Southgate by to potreboval oživiť nejakými striedaniami.
     
    64
    Obrovská šanca domácich. Dele Alli peknou kolmou prihrávkou našiel za obranou Thea Walcotta. Ten si loptu spracoval, zakončil, no trafil len brankára Hogga.
     
    65
    Albion naďalej pokračuje vo svojej trpezlivej hre. Momentálne drží loptu na svojich kopačkách takmer tri štvrtiny riadneho hracieho času.
     
    66
    Akcia domáceho tímu je prerušená zastávkou postranného rozhodcu. Ten si správne všimol, že v čase prihrávky bol v tesnom ofsajde Danny Rose.
     
    67
    To je škoda. Jordan Henderson svojim pasom našiel osamoteného Daniela Sturridga. Ten si ale nepotykal so spracovaním a v jasnej šanci ani nezakončil.
     
    68
    Aj legendárny David Beckham na tribúne Wembley sledoval druhé striedanie zápasu. Dnes skončil Theo Walcott a na jeho miesto prišiel talentovaný Marcus Rashford.
     
    69
    Domáci futbalisti veľmi rýchlo rozohrali priamy kop. K strele spoza šestnástky sa dostal Jesse Lingard, ale jeho pokus mieril vedľa brány.
     
    70
    Alfred Effiong nemal proti presile domácich obrancov žiadnu šancu. Svoje skúsenosti naplno zužitkoval Gary Cahill a vybojoval loptu pre Albion.
     
    71
    Domáci priaznivci by si určite priali ďalší gól v maltskej bráne, no ich miláčikovia príliš nehýria aktivitou. Stále je to akési vyčkávanie.
     
    72
    Tentokrát mal prácu obranca John Stones. Pred dobiedzajúcim útočníkom Malty si ale v spolupráci s Joeom Hartom bez problémov poradil.
     
    73
    Posledné striedanie domáceho tímu. Z ihriska odchádza strelec úvodného gólu zápasu Daniel Sturridge, ktorého nahradil Jamie Vardy.
     
    74
    Krajný obranca Kyle Walker poslal ďalší center do súperovej šestnástky. Loptu ale v pohode chytá do svojich rukavíc brankár Andrew Hogg.
     
    75
    Angličania sa dostali na dostrel brány. Spoza šestnástky to skúšal strelou z voleja Jordan Henderson, ale trafil len jedného z hráčov v červenom drese.
     
    76
    Prvýkrát v zápase strieda aj tréner Malty. Na ihrisko prichádza Michael Mifsud, ktorý nahradil dnes pomerne aktívneho Alfreda Effionga.
     
    77
    Marcus Rashford si šikovne obhodil Steva Borga, no následne si v súboji pomohol rukami. Stefan Johannesson tak prisudzuje loptu hosťom.
     
    78
    Dele Alli posielal jemnučký center smerom na Jamieho Vardy. Hviezda majstrovského Leicesteru City ale na príliš vysokú loptu nedosiahla.
     
    79
    Malta sa stále dobre bráni a v druhom polčase nepustila Anglicko takmer k ničomu. Jedinú vážnejšiu šancu mal len Theo Walcott.
     
    80
    Michael Mifsud sa po svojom príchode na trávnik predviedol individuálnou akciou. Napokon ho fauloval Gary Cahill, a tak majú hostia priamy kop.
     
    81
    Prvýkrát v zápase musel zasahovať aj Joe Hart. Priamy kop rozohral Steve Borg, našiel ním Andreia Agiusa, no jeho strelu z voleja domáci brankár kryje.
     
    82
    Domáci futbalisti budú mať výhodu rohového kopu, pretože center z ľavej strany odvrátil pred Delem Allim vracajúci sa Alex Muscat.
     
    83
    Albion sa do zakončenia nedostal. V druhom polčase predvádza skutočne veľmi slabý výkon, no napriek tomu si do tabuľky pripíše tri body.
     
    85
    Tak to je neuveriteľné, čo teraz zahodil Dele Alli. Od Marcusa Rashforda dostal presný prízemný pas, no z hranice piatich metrov trestuhodne prestrelil bránu!
    85. Dele Alli (ENG)
     
    86
    Zápas sa pomaličky dohráva a zrejme nebudeme svedkami ani nejakého dlhého nadstaveného času. Každopádne, Gareth Southgate zažije na lavičke Albionu úspešný debut.
     
    87
    Angličania sa nevedia presadiť proti niekoľkým červeným valom maltskej defenzívy. Po prihrávke na Joea Harta sa ozýva aj slabučký piskot tribún.
     
    88
    Obrancovia Malty dnes predviedli dobrý výkon. V prvom zápase dostali od Škótov až päť gólov, no dnes to bude oveľa lepší výsledok.
     
    89
    Zo stereotypu nás nevytrhla ani strela Wayna Rooneyho. Ten vystrelil spoza pokutového územia, no jeho pokus mieril len nad bránu Andrewa Hogga.
     
    90
    Angličania držia loptu na svojich kopačkách v okolí stredového kruhu a akoby už len čakali na záverečný hvizd. Nadstavovať sa budú ešte dve minúty.
     
    90+1
    Stále držia loptu v moci hráči v bielych dresoch. Teraz sa trocha priblížili k šestnástke hosťujúceho tímu, no na zakončenie to rozhodne nevyzerá.
     
    90+2
    Koniec zápasu.
     
    Gareth Southgate zažil úspešnú premiéru na lavičke anglickej reprezentácie. S výkonom svojich zverencov ale rozhodne nemôže byť spokojný. Futbalový trpaslík z Malty robil favoritovi problémy a napokon prehral len 2:0. Najmä v druhom polčase si domáci nevypracovali takmer nič, zaujala len nepremenená tutovka Delehe Alliho. Každopádne, Anglicko vyhralo štrnásty kvalifikačný duel v rade a s plným počtom bodov je na čele F-skupiny. Naopak, Malta je bez bodu na poslednom mieste. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný futbalový večer. (19:54:16)

    Miroslav Kováčik

    Góly: 29. Sturridge, 38. Alli

    Karty:   55. S. Borg (MAL)


    Držení míče: 78 % : 22 %.
    Střely na branku: 11:1. Střely mimo: 7:0. Rohy: 8:1. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 7:9.
    Anglicko: Hart – Walker (68. Rashford), Stones, Cahill, Bertrand (19. Rose) – Alli, Henderson, Rooney (C) – Walcott, Sturridge (73. Vardy), Lingard.
    Náhradníci: Heaton, Forster – Townsend, Rose, Vardy, Dier, Rashford, Antonio, Smalling, Oxlade-Chamberlain, M. Keane.

    Malta: Hogg – Z. Muscat, Agius, Camilleri – S. Borg, Kristensen, Sciberras, P. Fenech, A. Muscat – Schembri (C) – Effiong (76. Mifsud).
    Náhradníci: Bonello – Mifsud, Scerri, Scicluna, J. P. Farrugia, J. Pisani, Failla, Zerafa, R. Muscat.

    Rozhodca: Stefan Johannesson (SWE)

    Diváci: 81 781