Amsterdam – Utrecht 3:2 (kon.) | Willem II – Feyenoord 0:2 (kon.) | Heracles – Twente 1:1 (kon.)
Sparta Rotterdam – Alkmaar 1:1 (kon.)
koniec
Ajax Amsterdam
3:2 (0:1)
FC Utrecht
cz Nedeľa 02.10.2016, 12:30 • Amsterdam ArenA (Amsterdam) • Holandská Eredivisie • 8. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Ajax Amsterdam po dramatickém závěru potvrdil roli papírového favorita a na svém stadionu udolal FC Utrecht 3:2. Hosté dlouho živili naděje na bodový zisk a do druhého dějství dokonce vstupovali s jednogólovým náskokem, srazil je až vlastní gól a soupeřem proměněný pokutový kop. Přestože svěřenci ten Haga v 87. minutě inkasovali ještě třetí gól, dokázali na něj velmi rychle odpovědět. Víc už toho ale nestihli a s hlavního města odjedou s prázdnou. (14:35:03)
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    90+2
    Tohle snad nešlo neproměnit! Klaasen rozjel útočnou akci svého týmu středem hřiště, před vápnem adresoval balon doleva Ziyechovi a ten přihrávkou, která měla oči, našel Traoreho. Útočník Ajaxu se nikým neobsazen zjevil mezi hranicí malého vápna a penaltovým puntíkem, odkud Ruiterovu pokladnici ve stoprocentní tutovce trestuhodně přestřelil.
    90. Mark van der Maarel - 3:2
     
    90
    Utrecht právě vstřelil branku!
    V závěru zápasu máme zaděláno na drama! Přetažený centr z přímého volného kopu byl na zadní tyči vrácen do předbrankového prostoru, kde nabíhající MARK VAN DER MAAREL gólem z bezprostřední blízkosti vykřesal alespoň malou jiskřičku naděje hostů na bodový zisk.
     
    90
    Střídání v týmu FC Utrecht: ze hřiště odchází Nacer Barazite, přichází Mark van der Maarel.
    87. Hakim ZIYECH - 3:1
     
    87
    Ajax právě vstřelil branku!
    O vítězství amsterdamského celku už nemůže být pochyb. Na dlouhý centrovaný balon Klaassen kvůli osobnímu souboji nedosáhl, ale balon o trávník poskočil až k nehlídanému HAKIMU ZIYECHOVI, který uvnitř vápna z otočky netrefil míč vůbec ideálně, ale ten se i přesto došoural až za brankovou čáru.
     
    86
    Střídání proběhlo také v týmu FC Utrecht: ze hřiště odešel Rico Strieder, nahrazen byl Andreasem Ludwigem.
     
    86
    Avizované střídání v týmu Ajax Amsterdam: ze hřiště odchází Riechedly Bazoer, přichází Jaïro Riedewald.
     
    85
    Připravena jsou další střídání a to na obou stranách.
     
    84
    Hosté stále marně hledají cestu k pokutovému území Ajaxu, ta se zdá být uzamčena.
     
    82
    Utrechtští se s nepříznivým stavem za žádnou cenu nechtějí smířit a odhodlaně bojují na útočné půlce.
     
    80
    Střídání v týmu Ajax Amsterdam: ze hřiště odchází Kasper Dolberg a nahradí ho Mateo Casierra.
    79. Lasse SCHØNE - 2:1
     
    79
    Ajax právě vstřelil branku!
    K nařízené penaltě se postavil LASSE SCHØNE, a přestože Ruiter směr jeho střely vystihl, na balon nedosáhl a kapituloval. Klub z hlavního města tak otáčí vývoj zápasu, v němž se poprvé ujímá vedení.
     
    78
    Dolberg nastřelil vysoko zdviženou ruku Rico Striedera (FC Utrecht) a hlavní arbitr ukázal na značku penalty a navíc hříšníkovi udělil žlutý trest. Tohle je pro hostující výběr velmi nepříjemné.
     
    77
    Ajax obléhá pokutové území.
     
    75
    V posledních minutách se nám se žlutými kartami roztrhl pytel. Další z nich vidí Sébastian Haller (FC Utrecht).
     
    74
    Střídání v týmu Ajax Amsterdam: z hrací plochy odešel Daley Sinkgraven a jeho místo zaujal Riechedly Bazoer.
     
    72
    Schöneho střelecký pokus ze standardní situace obranná zeď odrazila na roh, z něhož domácí mužstvo nikterak nezahrozilo.
     
    71
    Veltman byl před hranicí pokutového území podražen Nacerem Barazitem (FC Utrecht) a hlavní arbitr se rozhodl pro udělení žluté karty.
     
    69
    Sofyan Amrabat (FC Utrecht) se provinil proti pravidlům a za evidentní podražení soupeře byl potrestán žlutě zbarvenou kartičkou.
     
    68
    Rozvážnou rozehrávku hráčů Utrechtu se fotbalisté Ajaxu rozhodli napadnout. Podařilo se jim sice vybojovat míč, ale jejich ofenzivní snaha byla prakticky vzápětí zlikvidována.
     
    67
    Leeuwin se postavil do cesty rozběhnutého Younese a zastavil ho tělem, přesto se domácí dožadovali odpískání přímého volného kopu. Je pravdou, že zákrok obránce Utrechtu byl na hraně pravidel.
     
    64
    Momentálně jsou u míče fotbalisté Utrechtu, kteří si mezi sebou vyměňují míč ve vlastním území.
     
    63
    Po šanci domácího týmu sledujeme poněkud hlušší pasáž hry.
     
    60
    Hráči Ajaxu zavezli balon až do šestnáctky, tam balon prokotačil kolem obránců až na kopačku Klaassena, jenž byl nečekanou střeleckou pozicí evidentně překvapen a balon poslal těsně vedle vzdálenější tyče.
     
    59
    Před pokutovým územím vypálil Traore, a přestože byl jeho pokus tečován, sudí se mezi sebou shodli na odkopu. Nepomohli ani mohutné protesty domácích hráčů.
     
    57
    Střídání v týmu FC Utrecht: ze hřiště odchází Richairo Živković, přichází Patrick Joosten.
     
    55
    Své fotbalové dovednosti teď divákům předvedl Schöne. Ve středu hřiště se ukázkovým způsobem zbavil hned tří hráčů a poté ještě dokázal přesně přihrát.
    53. Hakim Ziyech (AJA)
     
    53
    Tohle byla dobrá šance! Ziyech napřáhl ke střele zpoza vápna, neposedný balon těsně před Riuterem poskočil a ten měl s jeho vyražením nečekaně spoustu práce.
     
    51
    Za zcela zbytečné podražení Yassin Ayoub (FC Utrecht) inasoval žlutou kartu.
     
    50
    Hra se přesunula doprostřed hřiště, kde probíhají četné a urputné souboje o míč, který poměrně často mění svého majitele.
    47. Ramon LEEUWIN - 1:1
     
    47
    Ajax právě vstřelil branku!
    V Amsterdam Areně je po vyrovnávacím gólu hned veseleji! Younes zaútočil po levé straně, obehrál Troupéeho a jeho prudký centr si nešťastně srazil do vlastní brány RAMON LEEUWIN.
     
    46
    Druhý poločas začal Sánchezovým dlouhým nákopem na Ziyecha, Maročan ale za míčem běžel zbytečně, nedokázal ho totiž zastihnout na hrací ploše.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Hlavní aktéři už se vracejí na hrací plochu, druhá polovina utkání tak bude co nevidět zahájena.
     
    Ajax Amsterdam byl na hřišti lepším mužstvem a během úvodního poločasu několikrát pořádně zahrozil, avšak své příležitosti proměnit nedokázal. Zato hosté ano. Ve 27. minuty se hlavou prosadil Conboy a svou přesnou muškou určil překvapivého vítěze prvního dějství.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    45+1
    V prvním poločase byla nastavena jedna minuta.
     
    45
    Schöne se v závěru úvodního poločasu opět převtělil do role exekutora přímého volného kopu, ten byl tentokrát rozehrán kousek od pravého rohu vápna. Riutera zaskočil přesnou střelou letící pod břevno a strážce utrechtské svatyně musel vytánout parádní zákrok.
     
    44
    Nakonec hned dva rohové kopy v krátkém časovém sledu zahrávali domácí fotbalisté, nicméně Utrechtští se v obou případech poměrně snadno ubránili.
     
    43
    Útočná akce Ajaxu byla zastavena jen za cenu nedovoleného zákroku. Standardní situace ze třiceti metrů rozehrál Schöne a jeho přímou střelu srazila dobře postavená zeď na roh.
     
    40
    Za držení Traoreho si žlutý kartonek prohlédl Kevin Conboy (FC Utrecht).
     
    39
    Ruitera pořádně vyděsila prudká rána zpoza šestnáctky, kterou u své tyče gólman Utrechtu i s notnou dávkou štěstí vytěsnil na roh. Z něj už nebezpečí nevzešlo.
     
    37
    Podél pravé lajny se rozeběhl Dolberg, byl však Willemem Janssenem (FC Utrecht) stažen k zemi a hříšník si ze souboje, v němž hrál nečistě, odnesl žlutou kartu.
     
    34
    Davy Klaassen (Ajax Amsterdam) se poblíž středové čáry provinil ostrým faulem a stal se prvním karetně napomenutým hráčem utkání.
    33. Richairo Živković (UTR)
     
    33
    Haller vynikající přihrávkou vyslal do úniku Živkoviće, ten už běžel sám na vyběhnuvšího Onanu, ale navýšení gólového stavu z toho nakonec nebylo. Včas se totiž dokázal vrátit Sánchez a skvělým obranným skluzem obral útočícího hráče o míč.
     
    30
    Hosty vstřelená branka nabudila a ti teď znovu kombinují na polovině svých soupeřů.
    27. Kevin CONBOY - 0:1
     
    27
    Utrecht právě vstřelil branku!
    Hostující mužstvo se překvapivě ujímá vedení! Troupée se pustil do odvážného souboje s Viergeverem a vybojoval roh. Ten byl proveden prostřednictvím krátké přihrávky a následného Ayoubova centru, který přistál na hlavě KEVINA CONBOYE. Ještě předtím dánský obránce odstoupil od svého strážce a svůj pokus pak nasměroval do pravé části brány za záda zkoprnělého Onany.
     
    25
    Fotbalisté Ajaxu teď nebezpečně obléhali pokutové území a mohou litovat pouze toho, že vyprodukovaná kolmá přihrávka nikoho z nich neoslovila.
     
    24
    Utrechtští se po dlouhé době podívali na útočnou polovinu a hned kopali standardní situaci. Ta byla zahrána z velké vzdálenosti vzdušnou nabídkou pro Hallera, jenž v obležení protihráčů hlavou nedokázal přesně zacílit.
     
    22
    Útočná akce Ajaxu pokračovala a díky tomu následovala další exekuce rohového kopu. Ta tentokrát nevyšla podle představ a Ruiter mohl zůstat v klidu.
     
    21
    Centr z rohového kopu se stáčel na utrechtskou bránu, kde se zodpovědnosti chopil Ruiter a vyboxoval hrací předmět mimo nebezpečnou zónu.
     
    20
    Younesova nabídka do předbrankového prostoru adresáta nenašla, před nabíhajícím Traorem odkopl obránce balon mimo tři tyče.
     
    19
    Hostující obrana má v posledních minutách spoustu práce, teď například uhasila rychlý výpad Dolberga.
     
    17
    Velice dobrou práci odvedl Younes, který se z levé strany prodral přes dva obránce až do velkého vápna. Jenže se tak trochu zamotal do vlastní kličky a při pokusu proniknout přes dalšího soka ztratil stabilitu a o míč byl oloupen.
     
    15
    Ofenzivní akce Ajaxu skončila nezdarem. Ziyech si sice ušlapal cestičku až na pravý okraj vápna, ale velice rychle k němu přistoupil jeho strážce, a protože se balon za koncovou čáru odrazil od útočícího hráče, nařízen byl odkop.
     
    12
    Nyní se to konečně povedlo. Na pravém křídle se za volným míčem rozeběhl Amrabat a těsně před dobíhajícím obráncem stačil odcentrovat. Onana byl ovšem pozorný a vzdušný pas směřující k přední tyči se stal jeho kořistí.
     
    11
    Horko těžko se ten Hagova parta dostává za půlící čáru. Střed hřiště je totiž pečlivě střežen záložní řadou amsterdamského Ajaxu.
     
    10
    Tohle taky nebylo zrovna ideální. Ziyech uprostřed hřiště nedokázal zpracovat pomalou přihrávku, míč mu prošel pod kopačkou a zamířil do autu. Hosté se tak velice snadno dostali k míči.
     
    8
    U míče jsou fotbalisté domácího klubu. U levé postranní čáry operoval Sinkgraven a zrovna se chystal zaútočit, když v tom mu najednou balon odskočil od nohy a ztratil se v zámezí.
     
    6
    Z něj hráči Ajaxu neudeřili. Utrechtská obrana teď totiž byla plně sousředěná a nabíhajícím protivníkům nedovolila zakončit.
     
    5
    Dolberg využil zaváhání utrechtské obrany a v pokutovém území ukořistil míč, ten posléze kolmicí adresoval do předbrankového prostoru, ale do přihrávky vložil nohu jeden z hostujících zadáků, bude z toho roh.
     
    2
    Po hezkém průniku zahrozili také domácí. Svěřencům trenéra Bosze se podařilo projít do šestnáctky, ale balon byl defenzivou nakonec odvrácen. Ovšem pouze k nohám Dolberga, jehož okamžitá rána zpoza vápna svůj cíl nenašla.
     
    1
    Už v první minutě jsme byli svědky střeleckého pokusu a to na straně hostů. Barazite chtěl projít do pokutového území, ale to mu obránci nebylo umožněno. Nicméně odražený balon se dostal na kopačku Ayouba a ten z hranice vápna zamířil vedle pravé tyče.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní výkop provedou hráči Utrechtu.
     
    Domácí zápas odehrají v červenobílých dresech, zatímco hosté zvolili dresy modré barvy.

     
    Fotbalisté obou týmů právě nastupují na hrací plochu.
     
    Úvodní sestavy:

    Ajax Amsterdam: Onana – Veltman, Sánchez, Viergever, Sinkgraven – Klaassen, Schøne, Ziyech – Traoré, Dolberg, Younes.
    Náhradníci: Boer – Bazoer, Tete, Riedewald, Casierra, El Ghazi, Westermann, Dijks, Gudelj.

    FC Utrecht: Ruiter – Troupee, Leeuwin, W. Janssen, Conboy – S. Amrabat, Strieder, Ayoub – Barazite – R. Živković, Haller.
    Náhradníci: Jensen – van der Maarel, Ludwig, Koch, van der Meer, Rubin, Joosten, Kerk, D. Rosheuvel.

    Rozhodčí: Nijhuis – van de Ven, Schaap.
     
    FC Utrecht

    Utrecht na začátku sezony rozhodně nenavazuje na výsledky z loňska a se šesti body na kontě se aktuálně nachází až na dvanáctém místě. Vyhrát nedokázal v úvodních šesti zápasech, získat tři body se mu podařilo teprve v minulém kole, kdy před svým publikem porazil Spartu Rotterdam 2:0.
     
    Ajax Amsterdam

    Ajax prožil poněkud rozpačitý vstup do nového ročníku Eredivisie, v dalších utkáních se ale výsledkově zvedl a série čtyř vítězných zápasů katapultovala klub z hlavního města až na druhou pozici. Formu hráčů Ajaxu naposledy odnesl výběr Zwolle, který na půdě loňského vicemistra utrpěl debakl 1:5.
     
    Příjemné nedělní odpoledne přeji všem fotbalovým fanynkám a fanouškům, které zároveň vítám u textové online reportáže z utkání 8. kola nejvyšší nizozemské soutěže, v jehož rámci se utkají hráči Ajaxu Amsterdam a FC Utrecht. Utkání má výkop ve 12:30 a jeho průběhem vás provede Lukáš Jasoněk.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 12:30.

    Lukáš Jasoněk

    Góly: 47. Leeuwin (vla.), 79. Schøne (pen.), 87. Ziyech – 27. Conboy, 90. van der Maarel

    Karty:   34. Klaassen (AJA) – 37. W. Janssen (UTR), 40. Conboy (UTR), 51. Ayoub (UTR), 69. S. Amrabat (UTR), 71. Barazite (UTR), 75. Haller (UTR), 78. Strieder (UTR)


    Držení míče: 60 % : 40 %.
    Střely na branku: 5:3. Střely mimo: 7:4. Rohy: 9:1. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 11:18.
    Ajax Amsterdam: Onana – Veltman, Sánchez, Viergever, Sinkgraven (74. Bazoer, 86. Riedewald) – Klaassen (C), Schøne, Ziyech – Traoré, Dolberg (80. Casierra), Younes.
    Náhradníci: Boer – Bazoer, Tete, Riedewald, Casierra, El Ghazi, Westermann, Dijks, Gudelj.

    FC Utrecht: Ruiter – Troupee, Leeuwin, W. Janssen (C), Conboy – S. Amrabat, Strieder (86. Ludwig), Ayoub – Barazite (90. van der Maarel) – R. Živković (57. Joosten), Haller.
    Náhradníci: Jensen – van der Maarel, Ludwig, Koch, van der Meer, Rubin, Joosten, Kerk, D. Rosheuvel.

    Rozhodca: Nijhuis – van de Ven, Schaap