Kvalifikácia VC Talianska Vítěz: L. Hamilton (Mercedes) (kon.)
koniec zavodu
Kvalifikácia VC Talianska

Vítěz: L. Hamilton (Mercedes)

cz Sobota 03.09.2016, 14:00 • Okruh: Královský park,Monza, Itálie • Formula 1
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 14:00.
     
    Příjemné sobotní odpoledne při sledování textového online přenosu z kvalifikace na 14. závod letošní sezony mistrovství světa vozů formule 1, Velkou cenu Itálie.
     
    TRÉNINKY


    Prvnímu tréninku dominovali oba jezdci stáje Mercedes v pořadí Nico Rosberg, Lewis Hamilton. Na pomyslných stupních vítězů je doplnil Kimi Räikkönen z Ferrari. Úvodního tréninku se nezúčastnil Nico Hülkenberg, jehož ve voze nahradil vývojový jezdec Alfonso Celis. Felipe Massa měl nějaké problémy se svým monopostem a musel proto vyměnit určité komponenty. Technický problém hlásil také Fernando Alonso.


    Druhý trénink byl opět v režii Mercedesu, tentokrát si oba jezdci pořadí vyměnili. Na prvním místě tak stanul Lewis Hamilton před Nicem Rosbergem a třetí pozici znovu zaujal pilot Ferrari, tentokrát Sebastian Vettel. V průběhu prostředního tréninku musel své auto odstavit Esteban Ocon a Fernando Alonso upozornil na nefungující spojku.


    Třetí trénink nepřinesl nic nového, co se týče pořadí. Do čela se dostal znovu Lewis Hamilton, který za sebou nechal Nica Rosberga a Sebastiana Vettela. Romain Grosjean dostal během jízdy smyk a zůstal stát ve štěrku. Podobná záležitost potkala v závěru Jolyona Palmera.

     
    18:00
    První část kvalifikace právě začala.
     
    17:30
    Někteří piloti nelení a ihned vyjeli na trať. Mezi nimi jsou i Pascal Wehrlein či Kevin Magnussen, který měl před týdnem v Belgii velkou havárii, ale naštěstí z ní vyvázl nezraněn.
     
    16:45
    Zatímco někteří jezdci už vjeli do svých prvních měřených kol, Nico Rosberg si dává načas. Úřadující vicemistr světa prozatím zůstává v garáži.
     
    14:35
    Kevin Magnussen v jedné ze zatáček probrzdil a ztratil nějaké ty desetinky. Jako první ale zaznamenal měřený čas a zákonitě je tak na čele průběžného pořadí.
     
    13:27
    Dánský závodník se ale na prvním místě neohřál moc dlouho, neb jej překonali Gutiérrez, Grosjean a Kvjat.
     
    12:40
    Na dráhu se vydal i Sebastian Vettel a vzhledem k tomu, že hájí barvy Ferrari, byl ohlas publika opravdu velký. Na trati také Nico Rosberg.
     
    11:15
    V prvním sektoru vlály žluté vlajky a příčinou byl Esteban Ocon, který vyjel mimo trať a zaparkoval svůj vůz v únikové zóně.
     
    10:08
    Do čela průběžného pořadí se mezitím dostal Lewis Hamilton, který má na druhého Rosberga k dobru 643 tisícin sekundy. Nico Rosberg navíc zajel do garáže.
     
    9:47
    Ke svým mechanikům zamířil také Romain Grosjean, který se ve třetím tréninku roztočil a skončil mimo dráhu.
     
    8:24
    V garáži odpočívá rovněž Esteban Gutiérrez, který ale ani zdaleka nemá jistotu postupu do druhé fáze kvalifikace. Mexičan by se tak neměl v boxech moc dlouho zdržovat.
     
    7:04
    Postupně čím dál víc jezdců se rozhodlo pro krátké intermezzo u mechaniků. Zatímco Lewis Hamilton a Nico Rosberg si tento krok mohou dovolit, Fernando Alonso, Romain Grosjean či Kevin Magnussen by měli bojovat na trati.
     
    6:15
    Za současné konstelace by nepostoupili Alonso, Grosjean, Palmer, Magnussen, Ericsson a Ocon.
     
    5:23
    Romain Grosjean navzdory svému postavení v nepostupové zóně se stále nachází v garáži. Dá se ale čekat, že pilot stáje Haas se co nevidět objeví zpět na dráze.
     
    3:40
    V boxech jsou nyní téměř všichni piloti. Na okruhu jsou momentálně jen Ricciardo, Gutiérrez a Grosjean, jenž tak naplnil mou premisu.
     
    2:42
    Esteban Gutiérrez se hodně zlepšil a poskočil na osmou pozici. Uvidíme, kterak a jestli vůbec se zlepší i Romain Grosjean.
     
    1:56
    Romain Grosjean zajel také slušný čas, kterým si aktuálně zajistil deváté místo. Mezi nepostupující tak spadl Felipe Nasr.
     
    0:32
    Zlepšit by se měl i Pascal Wehrlein, který je v současné chvíli na poslední postupové pozici a není vyloučeno, že bude svými soupeři odstrčen právě mezi nevyvolené.
     
    0:00
    Čas vymezený pro první část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
     
    0:00
    Pascal Wehrlein to nakonec zvládnul a uvidíme jej ve druhé části kvalifikace. Tam naopak nepostoupili Kvjat, Nasr, Ercisson, Palmer, Magnussen, Ocon.
     
    15:00
    Druhá část kvalifikace právě začala.
     
    14:05
    Pilotům se na trať teď moc nechtělo, až k práci zavelel Nico Rosberg, jenž přivedl na dráhu další soupeře. Mimo jiné svého úhlavního rivala Lewise Hamiltona.
     
    12:39
    Nico Rosberg najel do svého prvního měřeného kola ve druhém kvalifikačním segmentu a totéž za chvíli provede i Lewis Hamilton. Lze očekávat, že boj o pole position se odehraje opět mezi těmito dvěma chlapíky.
     
    11:02
    Nico Rosberg zaznamenal první měřený čas a na malý moment se tak ujal vedení. Jenomže za ním kroužil Lewis Hamilton, jenž byl o tři desetiny rychlejší.
     
    10:45
    Lewis Hamilton v nájezdu do zatáčky sice probrzdil, ovšem tento manévr mu nezabránil v tom, aby atakoval a překonal svého největšího soupeře v osobě Nica Rosberga.
     
    9:02
    Už už to vypadalo, že Fernando Alonso se nevejde do slavné zatáčky Parabolica, ale nakonec svůj mclaren včas zkrotil a se ztrátou téměř 2,5 vteřiny na Hamiltona se zařadil na čtvrté místo.
     
    8:10
    Lewis Hamilton s Nicem Rosbergem současně zamířili ke svým mechanikům. Do konce druhé kvalifikační fáze zbývá něco přes osm minut, tudíž je možné, že oba piloti stáje Mercedes ještě na trať vyjedou.
     
    7:05
    Sebastian Vettel proťal imaginární cílovou pásku, ale na mercedesy nestačil. Jeho čas jej poslal "jen" na třetí pozici.
     
    6:14
    Daniel Ricciardo na chviličku opustil trať, což ho může stát drahocenné desetiny v boji s Mercedesem, potažmo s Ferrari.
     
    5:25
    Za současné konstelace by mezi desítku nejrychlejších neprošli Sainz, Grosjean, Hülkenberg, Wehrlein, Alonso, Button.
     
    4:34
    Všichni piloti se momentálně nachází v garážích a na dráze tak panuje naprostý klid před závěrečnou bouří. Za malý moment bude pokračovat boj o postup mezi TOP 10.
     
    3:07
    Felipe Massa už se připravuje k návratu na trať. Členové týmu museli nejprve zjistit, zda je "boxová ranvej" volná, aby do ní bezpečně mohli pustit svého závodníka.
     
    2:18
    Jezdci podnikli hromadný úprk zpět na dráhu, ovšem Sebastian Vettel a Valtteri Bottas jejich krok nenásledovali.
     
    1:36
    Vypadá to, že zmínění dva jezdci už zůstanou v boxech až do konce druhé části kvalifikace. Jejich čas by jim ale pravděpodobně měl stačit na účast v posledním segmentu.
     
    0:00
    Čas vymezený pro druhou část kvalifikace právě vypršel a piloti dokončují svá poslední měřená kola.
     
    0:00
    Fernando Alonso a Jenson Button své časy nezlepšili, a tak pro ně kvalifikace končí už po druhé části. Dál tedy nepostupují Massa, Grosjean, Alonso, Wehrlein, Button, Sainz.
     
    12:00
    Třetí část kvalifikace právě začala.
     
    11:28
    Nico Rosberg si nasazuje rukavice a za malou chvíli vyrazí bojovat o pole position. Ke stejnému kroku sáhne i Sebastian Vettel, jenž je také připraven ke startu.
     
    10:49
    Je tomu skutečně tak, Sebastian Vettel je na trati. Před ním krouží také Nico Hülkenberg.
     
    9:13
    Nico Rosberg právě najel do prvního měřeného kola a jdeme tedy na věc!
     
    8:19
    Lewis Hamilton je v prvním sektoru o 170 tisícin rychlejší než Nico Rosberg. Další bitva těchto gigantů o pole position právě začala!
     
    7:45
    Nico Rosberg se sice dostal na pár vteřin do čela, ovšem Lewis Hamilton si držel konstantní rychlost během celého kola a je to právě on, kdo se posunul na první místo. Třetí je Kimi Räikkönen a čtvrtý Sebastian Vettel.
     
    6:05
    Nico Rosberg zaje boxů, aby si odpočinul před nadcházejícím finišem této kvalifikace. Němce následovali i oba piloti Ferrari.
     
    5:55
    Svého soka napodobil také Lewis Hamilton a k mechanikům odbočili také Verstappen, Hülkenberg a Pérez. Na dráze tak opět panuje klid a bude trvat do té doby, než se celý ansámbl jezdců vrátí do jámy lvové.
     
    4:25
    Jediným jezdcem, který v poslední části kvalifikace nezajel měřený čas, je Esteban Gutiérrez. U něj se ale nepředpokládá, že by měl promluvit do boje o první místo na startu zítřejšího závodu.
     
    3:10
    Všichni zainteresovaní už netrpělivě čekají, až se smečka pilotů vydá zpět na dráhu a kvalifikace na Velkou cenu Itálie vyvrcholí.
     
    2:43
    Jako první opustil prostor boxů Nico Rosberg a za ním se pod dohledem Nikiho Laudy seřadili další závodníci.
     
    1:06
    Nad tratí jsou nápisy typu: "When you drive, never drink!" Celkem výmluvný transparent, když všude kolem svítí značka Heineken.
     
    0:00
    Čas vymezený pro třetí část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
     
    0:00
    Nico Rosberg se v posledním kole sice zlepšil, ale na Lewise Hamiltona nakonec nestačil. Brit navíc ještě zvýšil svůj náskok na téměř půl vteřiny. Je rozhodnuto, pole position má Lewis Hamilton!
     
    Konec kvalifikace.
     
    Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Itálie: 1. Hamilton, 2. Rosberg, 3. Vettel, 4. Räikkönen, 5. Bottas, 6. Ricciardo, 7. Verstappen, 8. Pérez, 9. Hülkenberg, 10. Gutiérrez, 11. Massa, 12. Grosjean, 13. Alonso, 14. Wehrlein, 15. Button, 16. Sainz, 17. Kvjat, 18. Nasr, 19. Ericsson, 20. Palmer, 21. Magnussen, 22. Ocon.
     
    Máme za sebou kvalifikaci na Velkou cenu Itálie, která dopadla podle očekávání. Pole position si s náskokem půl sekundy vyjel Lewis Hamilton, jehož v první řadě doplní týmový kolega Nico Rosberg. Druhá řada je zarezervována pro Ferrari, neboť třetí skončil Sebastian Vettel a čtvrtý Kimi Räikkönen. Nováček Esteban Ocon obsadil poslední místo, protože mu v prvním segmentu auto vypovědělo službu. Pro Lewise Hamiltona je to 5. pole position v Monze, čímž dorovnal v historických tabulkách Ayrtona Sennu a Juana Manuela Fangia.
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a nezapomeňte zítra od 14 hodin sledovat on-line přenos ze samotného závodu. Mějte se fajn a hezký zbytek soboty. (15:14:47)

    Michal Šandor